Als algemene vuistregel is dat een goed uitgangspunt. Dan hoef je verder niet na te denken en blijf je makkelijk binnen alle grenzen.
Maar het is mogelijk de randjes op te zoeken, en het is zeker niet ondenkbaar dat 2,5 mm² YMvK op 20 A of zelfs 25 A wel degelijk kan, omdat YMvK heter mag worden dan VD. Aan de hand van tabel 25.B.5 (Toelaatbare stroom) komt het erop neer dat zolang het niet in thermische isolatie ligt, het eigenlijk wel goed zit: bij de andere installatiemethoden staan waardes van 26 tot 30 A. (NB: de waarden in die tabel gelden voor automaten, niet voor smeltzekeringen.)
De lengte kan beperkend zijn vanwege de spanningsval, maar daarbij ga je uit van de belasting, niet de afzekering. Ervan uitgaande dat je ontwerpstroom 20 A (80% van de nominale stroom van de 25 A automaat) is en onder de 5% spanningsval moet blijven, kun je 37 meter doen. In de praktijk zal de ontwerpstroom waarschijnlijk nog een stuk lager zijn. Met een terrasheater (verwarming in de buitenlucht vind ik erg jammer trouwens) en wat verlichting en een onbestemd stopcontact zou de ontwerpstroom best eens 16 A kunnen zijn, wat je dan op 20 A zou kunnen beveiligen en bij 35 meter een spanningsval van 3,7% geeft.
Uiteraard moet je dan nog wel je stopcontacten afzekeren op maximaal 16 A.
(Met een B-automaat mag de kabel qua kortsluitvastheid veel langer zijn, dus daar kijk ik verder niet naar.)
Dan is het eigenlijk vooral de vraag of 5% spanningsval de juiste grens is. Eigenlijk geldt voor verlichting 3%, maar ik denk dat dat met LED-verlichting op schakelende voedingen geen zinnige eis meer is.
Als je de optie hebt voor de dikkere kabel (of per groep een dunnere, ipv een onderverdeler), zou ik dat doen. Maar ligt de kabel er al, dan is hoger dan 16 A afzekeren best iets om te overwegen als je met 16 A net niet uitkomt.
Ga je PV op de onderverdeler hangen is het überhaupt al verstandig om op de verbruikersgroepen aardlekbeveiliging te hebben. Wel zal je met PV dus moeten kijken hoeveel spanningsval je over de kabel hebt want dat wil je binnen de perken houden.
Bij PV geldt een aanbevolen maximum spanningsval van 1%, dus dan kom je op slechts 4 A of ca. 1 kW op 35 m 2,5 mm² - hooguit leuk voor enkele paneeltjes op een schuurtje. Zelfs bij 6 mm² kom je met 1% op die lengte maar tot zo'n 10 A of 2,3 kW.
Anders is het toch makkelijker gewoon een tweede kabel te trekken voor PV + tuinverlichting of überhaupt gewoon twee extra kabels.
Meer kabels zou mijn voorkeur hebben als er geen of weinig PV is, want ik hou niet van onderverdelers in woningen. Veel gedoe dat weinig oplevert. Alles in de meterkast is wel zo overzichtelijk.