Acties:
  • +39 Henk 'm!

  • onetime
  • Registratie: Augustus 2006
  • Niet online
Mede-auteurs:
  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 01:07

Speedy-Andre

  • Bram-Bos
  • Registratie: December 2015
  • Laatst online: 21-04 09:08

Bram-Bos

26-07-2024 - Gas gratis weg; netbeheerders / handelaren negeren de regels
. . . . . . . . . . . is een voortzetting van drie eerdere topics over dit onderwerp:
05-02-2021 - Gas de deur uit doen: Gratis! (Deel 3)
17-10-2019 - Gas de deur uit doen: Gratis of toch niet? Deel 2
02-08-2016 - Gas de deur uit doen: Gratis of toch niet? (Deel 1)

Hier - Gas de deur uit doen: Gratis! - de bijgewerkte TS van Deel 3

Onderstaande gaat verder geupdate worden naar de huidige situatie;

Zoals je aan de topic titel kunt zien worden de officiële regels nog steeds genegeerd door energie-handelaren en netbeheerders.
Vaak weigeren Energie leveranciers nog steeds een normale contract opzegging correct te verwerken, net als de netbeheerders weigeren een opzegging van de ATO correct af te handelen. Ze blijven vaak dreigen met kosten als je geen nieuw gascontract afsluit of verwijdering aanvraagt / een melding doet via mijnaansluiting.nl.
Het addertje onder het gras bij een melding via mijnaansluiting.nl is met name als er schade zou kunnen ontstaan bij de verwijdering.
Er is namelijk geen mogelijkheid op de website "mijnaansluiting.nl" om echt alleen de enkele melding einde gas gebruik te doen. Wat je daar wel kan doen is een opdracht tot verwijdering geven met bij (alle?) netbeheerders daaraan gekoppeld de voorwaarden die zij hanteren, waarbij ze hun aansprakelijkheid voor schade op de aanvrager afschuiven.
Ja, als je de datum van verwijdering aan hun overlaat zou het je niets kosten. Maar je moet ook zorgen dat "alles vrij toegankelijk" is.
Kies je wel een harde datum dan kost het je honderden euro's.
Punt is alleen dat je behalve een correcte opzegging en dan daadwerkelijk geen gas meer gebruiken je verder geen verplichtingen meer hebt. Daar zijn ondanks "onze vragen" simpelweg al jaren geen geldige regels voor aangedragen door de "beklaagden".
Blijft over de netbeheerder toegang te verlenen voor de werkzaamheden die zij noodzakelijk achten nadat ze minstens vijf werkdagen van te voren een afspraak hebben gemaakt.



.
.
Intro

Stroomschema kort animated v2
In dit topic is sinds 2016 besproken of, hoe en waarom je gratis -of tegen redelijke kosten- van je vaste lasten voor gas af kunt komen als je eenmaal gasloos bent geworden. Hier is de zogenoemde Tweakers-route ontwikkeld (zie hieronder). Gevolg van het jarenlange werk in dit topic is dat verwijdering van de gasaansluiting sinds 1 maart 2021 gratis was voor hen die daarom verzoeken. Vanaf 1 februari 2024 geldt die kosteloosheid alleen nog maar als je geen verzoek doet tot verwijdering. Dit vanwege een vonnis van het CBb. In de nieuwe officiële procedure zeg je je leveringscontract voor gas op, en geeft bij de netbeheerder aan dat je de gasaansluiting niet meer nodig hebt, maar geeft nadrukkelijk geen opdracht tot verwijdering. Dat is in feite de Tweakers-route die wij hier al sinds 2016 praktiseren, maar dan nu netjes geregeld.
Ondanks deze overwinning, vinden de Tweakers individuele verwijdering van gasaansluitingen nog steeds een nodeloos inefficiënte manier van werken in het licht van de energietransitie. De gasblijvers blijven betalen voor die inefficiëntie.

Tot 1 februari 2024 kon je ook kosteloos opdracht geven tot verwijdering van de gasaansluiting. Je verbond je als opdrachtgever dan wel aan de Algemene Voorwaarden van de netbeheerder, waardoor eventuele schade door die verwijdering formeel nauwelijks te verhalen is. In de praktijk gaat het overigens meestal goed. Verder ben je afhankelijk van het tempo van de netbeheerder. Om die redenen zijn er ook veel Tweakers die de oude Tweakers-route (zie hieronder) bleven volgen: gascontract opzeggen (zodat je vanaf dat moment niks meer betaalt) en het initiatief tot verwijdering principieel bij de netbeheerder laten. Dat vergde vaak wat meer doorzettingsvermogen (m.n. bij je energieleverancier), maar je was sneller van je vaste lasten voor de gasaansluiting af. Een combinatie was trouwens ook mogelijk: gascontract opzeggen én gelijktijdig verwijdering aanvragen.

Nota bene: tot 31 januari 2024 kun je nog kosteloos verwijdering aanvragen bij je netbeheerder. Vanaf 1 februari 2024 is verwijdering op verzoek niet meer kosteloos, maar zonder verzoek dus uitdrukkelijk wel en nu zelfs volgens een officiële procedure. Zonder verzoek kunnen de netbeheerders de kosten namelijk (op grond van een apart en ander besluit van de ACM uit 2021) wél in de transporttarieven blijven verrekenen.

In alle gevallen geldt de hier ontwikkelde Tweakers-route onverkort, en is zelfs vanaf 1 februari 2024 de door ACM en netbeheerders gehanteerde hoofdroute.

De Tweakersroute
Gasverlaters die zonder hoge kosten van de vaste lasten voor gas af willen, maar de aansluiting en meter niet per se kwijt willen, zeggen hun leveringscontract voor gas op bij hun energieleverancier. Daarmee zeggen ze automatisch ook de Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO) met de netbeheerder op. Op grond van artikel 3.6 van de Algemene Voorwaarden bij die ATO kan dat kosteloos. Ze gaan vervolgens niet in op de daaropvolgende dringende verzoeken van de netbeheerder om opdracht te geven tot verwijdering. In vrijwel alle gevallen blijft het daarbij, soms worden deze mensen uit arren moede verzegeld. Soms volgt een factuur, die dan wordt betwist. Daarna wordt het stil.

Netbeheerders waren (en zijn) het vurig oneens met deze Tweakers-route, maar konden tussen 2016 en 2021 nimmer aantonen waarom iemand zou moeten betalen voor afsluitings- of verwijderings-werkzaamheden die niet in opdracht geschiedden. Meer dan tweehonderdtachtig Tweakers hebben in die jaren deze route bewandeld, bij alle netbeheerders, naast vermoedelijk duizenden anderen die zich nooit hier hebben gemeld. Daarnaast hadden tientallen verhuizers ontdekt dat ze niet hoeven te betalen voor verwijdering van de gasaansluiting, als ze die nooit hebben gebruikt.

De Tweakers spaarden daarmee forse bedragen uit: inmiddels al 1053 euro bij Liander (@overwinteraar maakte een historisch overzicht).

Op basis van vier jaar ervaring was in dit topic de vaste overtuiging gegroeid, dat de netbeheerders juridisch geen enkele grondslag hebben om kosten in rekening te brengen voor het verwijderen van je aansluiting, als je daar niet zelf opdracht toe geeft. De netbeheerders vinden dat niet leuk en zijn het er niet mee eens, maar zijn er nooit in geslaagd om een juridische grondslag aan te tonen voor het in rekening brengen van kosten voor iets waar jij niet om gevraagd hebt.

Omgekeerd hebben de Tweakers hier sterke argumenten voor het tegendeel, waaronder de Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO), artikel 3.6 van de Algemene Voorwaarden bij die ATO, de Tarievencode Gas (artikel 1.1), het Burgerlijk Wetboek 6 en 7, de Gaswet (speciaal artikel 52b) en het Europese consumentenrecht (aan de laatste drie dient een rechter ambtshalve te toetsen in het geval van beschermde kleinverbruikers).

Onze juridische en maatschappelijke argumentatie is verder uitgebreid beschreven in de bundel 'De afsluitboete bestaat niet' van mei 2020, die gratis is te downloaden op polderhuis.org/abn

Inmiddels (17-2-2021) zijn er door gecoördineerde actie vanuit dit topic twee onderbouwde vonnissen door een kantonrechter uitgesproken die de positie van de Tweakers bevestigden: een vonnis in Assen van 4-8-2020 (@Stefshon vs Rendo - ECLI:NL:RBNNE:2020:2734) en een vonnis in Arnhem van 10-2-2021 (@Carpjes vs Liander - ECLI:NL:RBGEL:2021:774). Er is geen contractuele grondslag en ook geen wettelijke grondslag voor verwijderingskosten als daar geen opdracht toe aan vooraf ging.

Bovenop deze twee vonnissen oordeelde de ACM eind juli 2021 in een geschilbesluit (ACM/21/049603) dat de betrokken netbeheerder Liander zelfs in strijd met de Gaswet had gehandeld door een factuur te sturen voor werkzaamheden waartoe geen opdracht was gegeven. Dit besluit van de ACM werd aangevochten door Liander bij het CBb, maar dit beroep werd –na een hele lange vertraging– in oktober 2024 weer ingetrokken door Liander, mede na overleg met de ACM. Navraag leerde dat de ACM de Tarievencode Gas zo wil aanpassen dat deze code geheel duidelijk en in lijn is met dit eerdere besluit: zonder expliciete opdracht is er geen grondslag voor een factuur voor verwijdering van de gasaansluiting.

Naar aanleiding van de publiciteit over het eerste vonnis uit Assen heeft Minister Wiebes in november 2020 besloten dat de verwijderkosten vanaf 1 maart 2021 'tijdelijk' volledig zullen worden verwerkt in het periodieke aansluittarief van de gasblijvers. Gasverlaters kunnen nu opdracht geven tot verwijdering zonder te hoeven betalen. Wij beschouwen deze ontwikkeling als een overwinning van dit topic, maar vinden individuele verwijdering van gasaansluitingen nog steeds onnodig kostbaar (zie ons opinieartikel op Energeia).

De regeling is 'tijdelijk' tot er een nieuwe regeling wordt verwerkt in de nieuwe Energiewet. Die wet is nu in de eerste fase van ontwikkeling (internetconsultatie) en zal naar verwachting op zijn vroegst in 2023 in werking treden.

Mocht je dus per se van de fysieke gasaansluiting af willen dan heb je nog ruim de tijd om dat kosteloos te laten doen. Kies je een principiëler standpunt, dan volg je gewoon de Tweakers-route en laat het initiatief volledig bij de netbeheerders. Blijf wel altijd reageren op eventuele brieven.

Je bent in ieder geval niet verplicht om opdracht te geven tot verwijdering, zo oordeelde de Geschillencommissie op 23 april 2021 (GE-55866-59564). Het initiatief voor een afspraak ligt ook bij de netbeheerder, oordeelde de kantonrechter in december van 2020 (ECLI:NL:RBOBR:2020:6862).

In de Explanimation hieronder (20 juni 2023) wordt de Tweakers-route nog eens uitgelegd in 8 minuten:

.
.





Achtergrond
Veel mensen vinden die hoge kosten een niet te pruimen barrière, die ze ook niet begrijpen. Vandaar dat ook wel over een 'afsluitboete' wordt gesproken.

Nota bene: het gaat de deelnemers hier niet om het verleggen van kosten naar anderen, maar om het voorkómen van exceptionele en onnodige kosten. Het 'gratis' in de titel van dit topic moet dan ook niet gelezen worden als de wens anderen te laten opdraaien voor kosten die écht gemaakt moeten worden. Zie voor achterliggende motivatie deze posting van 5 januari 2018. Zie verder ook het alternatieve voorstel van @Stoofie, @Ivow85 en @Bram-Bos n.a.v. een KIWA-rapport, dat in opdracht van EZK ter appreciatie is voorgelegd aan DNV-GL en SodM en waar de Minister vervolgens deze kamerbrief van 12 november 2019 over schreef.

Sinds de start van dit topic op 2 augustus 2016 is hier veel ervaring en kennis opgedaan over deze zaak, en zijn er diverse manieren ontwikkeld om de truuks van de netbeheerders te omzeilen. Ook zijn we zo langzamerhand tot de conclusie gekomen dat de netbeheerders:
  • juridisch (privaatrechtelijk) geen grond hebben om je een rekening te sturen voor het weghalen van de aansluiting- en meetinrichting als ze dat uit eigen beweging komen doen.
  • daarom je tot een aparte opdracht daartoe proberen te verleiden via mijnaansluiting.nl (eigenlijk: hunaansluiting.nl) als je van je vaste lasten af wilt.
  • maar juridisch ook geen grond hebben om je te verplichten die opdracht te geven.
Stroomschema: zonder hoge kosten af van de vaste lasten voor gasDat blijkt niet alleen uit het lezen van de geldende Algemene Voorwaarden 2013, maar ook uit het gedrag van netbeheerders bij mensen die weigeren die opdracht te geven. Na meer of mindere vormen van gedreig van de kant van de netbeheerders, is het grootste deel hier (inmiddels zo'n tweehonderd Tweakers) gratis van de vaste lasten voor gas afgekomen, omdat het op een gegeven moment stil wordt aan de kant van de netbeheerder. De netbeheerders voorkomen koste wat het kost dat er jurisprudentie over dit onderwerp ontstaat. In het najaar 2019 leek er wat beweging te komen: bij een zestal Liander-klanten werd de aansluiting op initiatief van de netbeheerder verwijderd, en werd een factuur verstuurd (die ze betwistten). Bij Enexis en Stedin lijkt het devies: verzegelen, en over een jaar maar weer verder zien. De facturen die soms verstuurd worden door Enexis voor verzegelen worden overigens ook betwist.


Overzicht van routes om zonder hoge kosten van de vaste lasten voor gas af te komen.
Er wordt een overzicht bijgehouden van de verschillende routes die mensen hebben genomen om tot dat resultaat te komen. De laatste versie vind je hier. Het stroomschema hierboven/naast gaat over Route A, en is het meest actueel (of download de pdf).


Voorbeeldbrieven in de communicatie met netbeheerders
Er is een zestal voorbeeld-brieven beschikbaar (download als docx-bestand) die gebruikt kunnen worden in de communicatie met energieleveranciers en netbeheerder. In het stroomschema wordt naar die voorbeeldbrieven verwezen. Let wel op: de netbeheerders zitten ook niet stil. Bij twijfel over de juiste reactie: post die in dit topic.


Emailadressen netbeheerders
  • Liander: info at liander punt nl
  • Stedin: wil liever niet via email corresponderen. info at stedin punt net (gebruiken ze wel zelf, maar no_reply). Alternatief: fm_voorkomafsluiting at stedin punt net, of ook wel Voorkom_Afsluiting at stedin punt net (als je nog geen slotje hebt), FM_gasloos at stedin punt net (als je slotje van na 1-1-2019 hebt) en FM_veiliggasloos at stedin punt net (als je slotje van vóór 1-1-2019 hebt).
  • Enexis: klachten at enexis punt nl of klantenservice at enexis punt nl


Voorbeeldbrieven om een klacht in te dienen bij de ACM
Het gedrag van energieleveranciers of netbeheerders kan aanleiding zijn om een formele klacht in te dienen bij de toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt (ACM). @Rommelzolder maakte een serie voorbeeldbrieven met dat doel, die je hier download als Word-bestand.


De ervaring van zo'n 286+50 Tweakers
Zo'n 340 Tweakers zijn inmiddels zonder hoge kosten af van de vaste lasten voor gas. Een vijftigtal via verhuizen (zie deze post) de rest via het opzeggen van hun leveringscontract voor gas + ATO. Zie dit overzicht dat regelmatig wordt geactualiseerd.

De netbeheerders hebben zo langzamerhand door wat ze met de gasverlatende Tweakers aanmoeten, namelijk niets. Alleen Enexis rommelt nog wat aan.
  • Liander laat alle Tweakers met rust die wel hun leveringscontract opzeggen, maar geen contact opnemen met Liander. In hun meest recente standaardbrieven suggereren ze wel dat ze bij uitblijven van een keuze komen afsluiten à 121 euro, en na 12 maanden alsnog op jouw kosten komen verwijderen, maar er gebeurt in de praktijk helemaal niets.
    De Tweakers die wél contact opnemen krijgen op dit moment -eventueel na een korte wisseling van argumenten- het bericht dat Liander op eigen initiatief zal overgaan tot verwijdering, en de rekening zal sturen. Zie dit overzicht. Dat is in de praktijk in het najaar van 2019 slechts bij zes mensen gedaan, en daarna niet meer. De rest hoort ook niks meer. Eén van de zes gefactureerden (@Stoofie) heeft de factuur inmiddels gecrediteerd gekregen om 'voor Liander moverende redenen'.
    Meest eenvoudige strategie bij Liander: niet reageren.
    Liander heeft inmiddels overigens het beleid voor verhuizers (Route E) aangepast: als je in een ander huis gaat wonen en daar nooit een gascontract hebt gehad, wordt de aansluiting gratis verwijderd. Je moet dat wel weten, want Liander zet dat niet op zijn website.
  • Bij Enexis lijkt het nu standaardpraktijk om op eigen initiatief een slotje te plaatsen, waarna vroeger altijd een factuur volgde, maar sinds maart 2020 dat ook niet meer. Bij betwisting van die factuur volgde een paar standaard-mailtjes heen en weer, maar Enexis wilde dan niet meer inhoudelijk reageren. Enexis stuurde regelmatig een incassobureau langs, maar die dropen bij terugblaffen eigenlijk altijd weer af. Zie dit overzicht.
    Meest eenvoudige strategie bij Enexis: standaardbrieven ongeopend retour afzender zenden met daarop de mededeling: "Geen gebruikers van gas bekend op dit adres".
    Ook bij Enexis lijkt het bewustzijn te ontstaan dat verhuizers (Route E) sowieso geen kosten hoeven te betalen, net als bij Liander. Zie bijv. het dossier van Carlo Adan. Net als bij Liander moet je het bij Enexis wel weten (via dit topic bv.), ze adverteren het niet op hun website.
  • Bij Stedin is het beleid om niks te doen. Duidelijk is dat ze nooit een factuur sturen. Sommigen horen niets, bij anderen wordt na discussie besloten het dossier on hold te zetten, bij nog weer anderen wordt onaangekondigd verzegeld (zonder rekening te sturen), en bij weer anderen wordt na discussie een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld. Het lijkt er op dat Stedin besloten heeft deze dossiers in de wacht te zetten, maar in het verleden ontspoorde het soms per ongeluk richting een deurwaarder. Zie dit overzicht.
  • Enduris heeft een nette en uitgebreide discussie met @niekovk uiteindelijk gestaakt, met de constatering dat beide partijen van inzicht bleven verschillen. Enduris heeft inmiddels (9 juli 2019) met opgeheven hoofd de handdoek in de ring gegooid, en gaat de aansluiting van @niekovk kosteloos verwijderen. Dat bleek drie dagen later overigens een 'vergissing', maar toen was het al te laat voor Enduris. @niekovk had de offerte van 0 euro al geaccepteerd. _/-\o_
  • Bij Coteq worden Tweakers heen en weer gepingponged tussen de netbeheerder en een incassobureau (Flanderijn). Beide weten niet zo goed wat te doen, en hebben hun argumenten niet op orde. In drie gevallen is er nu uiteindelijk maar een verwijdering uitgevoerd door Cogas in november 2019 en een factuur gestuurd, die drie keer wordt betwist. Coteq kondigde drie keer een rechtsgang aan, maar doet al maanden niets.
  • Westland Infra reageerde inhoudelijk, maar overtuigde @Wimlem niet, omdat ze voor het eerst gedwongen werden om na te denken waarom artikel 2.5.1.12 van de TCG (sinds 2020 artikel 2.9.2) eigenlijk een grond zou zijn. Bij hem is uiteindelijk de gasaansluiting tweezijdig afgekoppeld, maar hij kreeg geen rekening gestuurd.[ 9 maanden later belde de aannemer om een afspraak te aken om alsnog de hele leiding weg te halen...
  • Rendo koppelt na een aantal waarschuwingen gewoon de aansluiting tweezijdig los, en stuurt een rekening, zelfs als je nooit een gascontract hebt gehad. De Tweakers hier bestrijden die facturen, en er is op één geval na (@Stefshon) verder geen actie meer gekomen van Rendo. Rendo heeft één rechtszaak gewonnen (met een stel dat niet op de hoogte was van dit topic, en het verweer te laat en te weinig voerde), maar verloor de zaak tegen @Stefshon (zie dit bericht), na een goed onderbouwde verdediging.


Individuele dossiers van meer dan honderd Tweakers
Meer dan honderd Tweakers hebben hun dossier handzaam bij elkaar gezet in één post. Ter leringhe ende vermaeck. Nota bene: er zijn ook veel Tweakers die helemaal geen contact hebben opgenomen met hun netbeheerder na opzegging van de leveringsovereenkomst en de ATO. Dat is (zeker bij Liander) nog steeds de meest effectieve route, maar bij de andere netbeheerders is reageren op een gegeven moment wel nodig.

NB: Dossier permanent laten unlocken: Als je je dossier naderhand wil aanpassen en actualiseren is het nodig om je bestaande bericht aan te passen. Hiervoor moet je tegenwoordig bij Tweakers (op een eenvoudige manier) een unlock aanvragen. Maak een topicreport op je eigen post aan en geef aan dat je graag een editunlock wil. Een moderator zal dan na overweging je post permanent voor je unlocken.

Een paar keer: incassobureau en deurwaarder
In een aantal gevallen dreigden de netbeheerders met incassobureaus, deurwaarders of een advocaat als je geen opdracht geeft tot verzegelen of verwijderen, of als je weigert een factuur te voldoen voor werk waar je geen opdracht toe hebt verleend. Onze indruk is, dat dit eigenlijk altijd gebeurde vanuit de min of meer geautomatiseerde systemen van de netbeheerders om wanbetalers aan te pakken. De Tweakers hier zijn echter helemaal geen wanbetalers: ze zegden gewoon rechtmatig hun overeenkomst op. Tot nu toe is dit elf Tweakers daadwerkelijk overkomen, en die blaften tamelijk effectief terug. Inmiddels lijkt dit fenomeen alweer voorbij. Zie dit overzicht.



Jurisprudentie
Het bedrag dat clubs als Liander rekenen om van je vaste lasten af te komen is heftig, maar (tot voor kort) ook weer net te weinig om voor naar de rechtbank te gaan. Vandaar dat er tot juli 2019 alleen uitspraken over dit onderwerp van de Geschillencommissie Energie waren. Die kunnen echter nogal uiteenlopen, omdat de geschillencommissie zich strikt beperkt tot de klacht van de consument, en niet de geest daarachter. Zo is er een hele reeks uitspraken op klachten van mensen die eerst opdracht gaven tot wegneming van de aansluiting, en daar vervolgens over gingen klagen bij de Geschillencommissie. Die stootten altijd hun neus.

Door gecoördineerde actie vanuit dit topic liggen er inmiddels twee onderbouwde vonnissen van een kantonrechter die onze positie bevestigen: een vonnis in Assen van 4-8-2020 (@Stefshon vs Rendo - ECLI:NL:RBNNE:2020:2734) en een vonnis in Arnhem van 10-2-2021 (@Carpjes vs Liander - ECLI:NL:RBGEL:2021:774). Er is geen contractuele grondslag en ook geen wettelijke grondslag voor verwijderingskosten als daar geen opdracht toe aan vooraf ging.

Lees ook deze review op Tweakers n.a.v. het tweede vonnis.

Twee eerdere uitspraken van de kantonrechter (23 juli 2019 en 14 november 2019) vielen in het voordeel van de netbeheerder uit, maar vooral vanwege een slecht en laat verweer van de gedaagden. In het geval van @Stefshon en @Carpjes werd juist specifieke juridische ondersteuning geboden door Erwin Dingenouts van Inigo Advocaten in Rotterdam, gefinancierd door crowd-funding onder deelnemers in dit topic.

Opvallend is in eerdere uitspraken dat het dwingend (Europees) consumentenrecht maar heel zelden ambtshalve wordt toegepast, terwijl ook daarin al voldoende grond kan worden gevonden voor een rechter of geschillencommissie om de afsluitboete af te wijzen. Zie deze post.

Er zijn verder een tweetal oude en een drietal wat interessantere nieuwe uitspraken van de Geschillencommissie Energie:
  1. Uitspraak ENE05-2890 van 10 februari 2006: huurder die van de huurbaas geen toestemming kreeg om de gasmeter te laten verwijderen. Commissie ziet dat als een wezenlijke beperking van de opzeggingsbevoegdheid (1). Bovendien kan de eis dat de consument voor de verwijdering van de gasaansluiting een dergelijke vergoeding betaalt, bovendien worden gezien als een met de opzegging samenhangende en daarmee volgens artikel 7:408 lid 3 niet toegestane schadevergoeding (2). De ondernemer is niet gerechtigd de consument nog langer vastrecht in rekening te brengen.De ondernemer is niet gerechtigd de consument een vergoeding in rekening te brengen indien hij tot verwijdering van de gasaansluiting overgaat. | Deze uitspraak is vanwege (1) speciaal interessant voor huurders, maar vanwege (2) voor iedereen.
  2. Uitspraak 79960 van 26 februari 2014: "De grondslag voor het in rekening brengen van netwerk- en meterkosten ligt in de aansluit- en transportovereenkomst en niet in de aanwezigheid van een aansluiting. Het staat de consument vrij om, met inachtneming van de daarvoor geldende termijnen, de overeenkomst met de leverancier alsmede de aansluit- en transportovereenkomst met de ondernemer op te zeggen. De consument is dan ook geen netwerk- en meterkosten meer verschuldigd."
  3. Uitspraak 113858 (@Bram-Bos vs. Liander) van 16 april 2018: @Bram-Bos gaf geen opdracht, maar zegde alleen zijn zg. Aansluit- en Transportovereenkomst op op grond van artikel 3.6 van de Algemene Voorwaarden. In dat geval oordeelde de geschillencommissie: "De commissie stelt vast dat de opzegging van consument van de aansluit- en transportovereenkomst door de ondernemer conform artikel 3.6 AV zal worden geëffectueerd. Daarbij mag de ondernemer enkel de in verband met de afsluiting gepaard gaande redelijke kosten in rekening brengen, niet zijnde de kosten die verband houden met het verwijderen van de aansluiting en meetinrichting.." Wat die redelijke kosten dan zijn bleef echter onderwerp van debat tussen Liander en @Bram-Bos. Zie ook hier. Er volgde zelfs een tweede zitting op 22 november 2018. De uitspraak kwam 4 februari 2019, en het was een 'mixed bag' voor zowel Liander als @Bram-Bos. Nog steeds is niet duidelijk wat de redelijke kosten zijn: zie verder hier. Inmiddels (sep 2019) is Liander komen verwijderen en heeft een factuur gestuurd van 605 euro. Zie verder hier.
  4. Uitspraak 119641 (Anonymous vs. Liander) van ca. 21 maart 2019: Anonymous wilde een goedkoper alternatief dan verwijdering. Commissie beslist dat Liander de twee opties uit het KIWA-rapport moet aanbieden binnen vier weken na verzending uitspraak, en dat de consument een van die twee moet kiezen en betalen, of vastrecht moet blijven betalen. Nota bene: deze uitspraak is door de Rechtbank Gelderland op 14-8-2019 vernietigd. Zie hier
  5. Uitspraak 118868 (MvE vs. Enexis) van 21 maart 2019: MvE was zich van geen ATO bewust. Ziet geen grond tot opdracht geven of betalen voor verwijdering. Commissie beslist dat Enexis de twee opties uit het KIWA-rapport moet aanbieden binnen vier weken na verzending uitspraak, en dat MvE een van die twee moet kiezen en betalen. Inmiddels is duidelijk dat Enexis die twee opties niet heeft aangeboden, en dat ook niet gaat doen. Bij MvE is tweezijdig afgekoppeld met de toezegging geen kosten in rekening te brengen. Enexis dagvaarde MvE wel om vernietiging van het BA te verkrijgen bij de rechtbank, maar trok die dagvaarding uiteindelijk half oktober in toen bleek dat MvE verweer wilde voeren.
  6. Uitspraak 122934 (Anonymous vs. Stedin) van 6 mei 2019. Een advies dat grofweg gelijk was aan de vorige twee. Stedin huurde dezelfde advocaat in als Enexis en Liander om dit advies te laten vernietigen door de kantonrechter. De gedaagde voerde echter verweer en Stedin verloor (ECLI:NL:RBMNE:2020:5685 ).
  7. Uitspraak 124335 (Anonymous vs. Liander) van 3 maart 2020. Een advies waarin de commissie voetstoots meegaat in het argument van Liander dat tweezijdig afkoppelen duurder zou zijn dan het geheel verwijderen van de aansluiting, en dat daarom niet twee opties hoefden te worden aangeboden. Daarnaast wel een grappige steek naar Liander over die zaak rond uitspraak 119641 in Zutphen: "Of die tweede optie aangeboden moet worden, is een kwestie die thans nog ter inhoudelijke beoordeling aan de rechter is voorgelegd. Het vonnis van de kantonrechter in Zutphen van 14 augustus 2019 was een verstekvonnis en niet gebaseerd op een inhoudelijke discussie. Daarom kan de commissie daaraan niet het gewicht toekennen dat de ondernemer daaraan toegekend wenst te zien."
De laatste drie uitspraken (119641 (vernietigd op initiatief van Liander) en 118868 - (voorgelegd voor vernietiging door Enexis, maar uiteindelijk dagvaarding ingetrokken) worden door Liander en Enexis gezien als het bewijs dat je ook moet betalen als je geen opdracht tot verwijdering geeft. De eerdere uitspraak 113858 verzwijgen ze liever. De iets latere uitspraken zijn bovendien geen onverdeeld genoegen voor de netbebeheerders, omdat ze nu
  1. Twee opties moeten offreren, waarvan één die ze eigenlijk niet willen
  2. Niemand anders dan de klagers in kwestie gebonden is om op die offertes in te gaan.
De deelnemers in dit topic gaan niet naar de Geschillencommissie, omdat ze daar niets te zoeken hebben. Ze zijn van hun vaste lasten voor gas af. Als de netbeheerder wil dat ze gaan betalen voor verwijdering, dan zal die netbeheerder naar de rechter moeten. Dat is nu nog maar twee keer gebeurd. Er is in dit topic inmiddels voldoende animo gebleken voor crowd-funding t.b.v. juridische ondersteuning.


Vonnis Kantonrechter Leeuwarden 23 juli 2019
Op 23 juli 2019 vonniste de kantonrechter in Leeuwarden in een zaak tussen een particulier echtpaar en een netbeheerder (ECLI:NL:RBNNE:2019:3189 - maar niet publiek gemaakt). Echtpaar had in 2015 een bedrijfsloods gekocht waar sinds 2008 een verzegelde gasaansluiting in zat, die nooit gebruikt was. Rendo schreef ze in 2018 aan om een keuze te maken (leveringscontract afsluiten, of laten verwijderen), waar het echtpaar niet op reageerde. In oktober 2018 haalde Rendo de gasaansluiting op eigen initiatief weg, en stuurde een factuur van bijna 400 euro. Echtpaar negeerde de factuur, en negeerde diverse aanmaningen van de gerechtsdeurwaarder Flanderijn. Die laatste dagvaarde het echtpaar vervolgens in maart 2019. Toen werden ze wakker, en schreven een (beperkt) verweer. Na een Conclusie van Repliek en een tweede verweer (Conclusie van Dupliek) van de kant van het echtpaar, kwam de rechter uiteindelijk tot de slotsom dat het echtpaar onvoldoende én te laat verweer had gevoerd, waardoor de eis van Rendo moest worden ingewilligd. Zie het vonnis hier zoals we dat van het echtpaar kregen.

Inhoudelijk is er nog veel af te dingen op dit vonnis, vooral omdat de daadwerkelijke grondslag van de betalingsplicht onduidelijk blijft. De 'verbintenis' die de rechter veronderstelt wordt niet expliciet gemaakt. Rendo baseerde zich (uiteindelijk in CvR) op 5.3 en 14.1 AV, subsidiair 2.5.1.12 (sinds 2020 artikel 2.9.2) TCG (maar daar hebben we wel wat verweer tegen hier), en claimde dat de ATO eigenlijk uit twee overeenkomsten bestaat (een Aansluitovereenkomst die overgaat van eigenaar op eigenaar, en een Transportovereenkomst, die je aangaat en opzegt gelijktijdig met je leveringsovereenkomst). Dat laatste zou zeker geen stand houden bij een rechter met een beter verweer.

Belangrijke les in ieder geval: gooi niet zomaar die brieven in de oudpapierbak, maar reageer op een gegeven moment wél, in ieder geval als het voornemen kenbaar wordt gemaakt om af te sluiten of te verwijderen, en de kosten bij jou in rekening te brengen. Op dit forum is voldoende tekst daarvoor te vinden :9


Nota bene: we raden mensen die nog niet begonnen zijn met dit traject aan om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Zie ook dit goede advies van @Erwinned.


Bullshit-argumenten
De afgelopen anderhalf jaar hebben we veel bullshit-argumenten van de netbeheerders mogen vernemen. En ze worden nog geregeld gerecycled. Hieronder een greep. Nota bene: in voorbeeldbrief #2b (in dit docx-bestand) staan de tegenargumenten in extenso beschreven.

A. Op grond van artikel 5.3 van de Algemene Voorwaarden zou een een afnemer de demontage- en verwijderingskosten aan de netbeheerder verschuldigd zijn.
5.3 Onverminderd het elders in of krachtens deze algemene voorwaarden bepaalde, zijn het onderhoud en de controle van de aansluiting en de meetinrichting voor rekening van de netbeheerder.
Het activeren, uitbreiden, wijzigen, vervangen, verplaatsen, deactiveren en wegnemen van de aansluiting en de meetinrichting zijn in elk geval voor rekening van de contractant, indien:
a. dit geschiedt op zijn verzoek of
b. dit het gevolg is van zijn handelen of nalaten of het gevolg is van omstandigheden die hem redelijkerwijs zijn toe te rekenen.
Bekijk het artikel 'Artikel 5.3 als de booby-trap van de netbeheerders' van @Bram-Bos van 11 april 2020

Op grond van dit artikel is de afnemer alleen kosten verschuldigd als zij opdracht heeft gegeven tot de werkzaamheden (a.) of de werkzaamheden het gevolg zijn van haar handelen of nalaten (b). Als je geen opdracht geeft zou dus alleen lid b eventueel van toepassing zijn. Echter, het enige dat je hebt gedaan is je leveringscontract + ATO opzeggen conform de AV (een "eenzijdige privaatrechtelijke rechtshandeling"). Wegneming van de aansluiting is derhalve geen direct gevolg van het handelen of nalaten van de afnemer (wat gewoon 'blote feiten' zijn), maar een gevolg van een beleidskeuze van de netbeheerder om op een gegeven moment over te willen gaan tot verwijdering.

B. Op grond van artikel 2.9.2 (voorheen artikel 2.5.1.12) van de Tarievencode Gas zou een een afnemer de demontage- en verwijderingskosten aan de netbeheerder verschuldigd zijn.
2.9.2 Bij de beëindiging van de aansluitovereenkomst worden eventuele kosten voor het fysiek afschakelen van de aansluiting dan wel het verwijderen van de aansluiting via een eenmalige bijdrage in rekening gebracht bij de “voormalige” aangeslotene, met inachtneming van de systematiek van voorcalculatie zoals beschreven in artikel 2.10 eerste lid.
Bekijk het artikel 'De Tarievencode gas ontcijferd' van @Bram-Bos van 24 maart 2020 (versie 2)
  • De Tarievencode Gas is een gedragscode van de netbeheerders, vóór de netbeheerders, geaccordeerd door de ACM. Dat blijkt zonneklaar uit artikel 1.1. van de TCG:
    1.1 Deze code bevat de door netbeheerders jegens netgebruikers, waaronder afnemers, te hanteren tariefstructuren, zoals bedoeld in artikel 12a van de Gaswet.
  • Dat blijkt ook het feit dat de TCG continu under construction is door de netbeheerders, zonder tussenkomst van de afnemers. Consumenten/afnemers zijn in dit verhaal geen partij. De Rechtbank van Rotterdam was in 2009 (r.o. 5.4) ook vrij duidelijk over de status van de (vergelijkbare) Netcode.
  • En zelfs als je van mening bent dat de TCG desondanks ook algemeen verbindend voor afnemers is (zoals Maarten Koole bv. beargumenteert, en ook door Liander te berde wordt gebracht), dan nog moet er een specifieke verplichting worden geformuleerd voor de afnemer om tot een betalingsverplichting te leiden. Dat gebeurt niet in dit artikel.
  • De TCG regelt de manier waarop netbeheerders kosten in rekening brengen (de ‘tariefstructuur’), en maximeert die op sommige punten. De TCG introduceert echter geen betalingsverplichtingen voor afnemers die niet privaatrechtelijk (in de ATO en de AV) zijn vastgelegd.
  • Artikel 2.9.2 van de TCG moet dus gelezen worden als de wijze waarop netbeheerders kosten in rekening brengen bij afsluiting danwel wegneming van de aansluiting, indien daar privaatrechtelijk een titel voor ontstaat (bv. een opdracht daartoe door de afnemer).
  • Neem naar analogie artikel 2.3 van de TCG. Daarin wordt de wijze aangegeven waarop de transporttarieven worden opgebouwd. De verschuldigdheid om daarvoor te betalen ontstaat omdat ik privaatrechtelijk middels de ATO een overeenkomst tot dat transport ben aangegaan, en daarbij in artikel 14.1 van de AV is afgesproken dat ik als contractant aan de netbeheerder bedragen verschuldigd ben voor (o.a.) dat transport. Echter, in de ATO ontbreekt een vergelijkbare afspraak voor afsluiting danwel wegneming na beëindiging van de ATO. Pas als ik zou verzoeken tot afsluiting danwel wegneming ben ik daarvoor op grond van artikel 5.3 AV een bedrag verschuldigd, waarvan de wijze van berekening vervolgens wordt voorgeschreven door artikel 2.9.2.
  • Dat er in artikel 2.9.2 twee opties genoemd worden (afsluiting danwel wegneming) geeft ook al aan dat er elders een titel moet worden gevonden voor de verschuldigdheid van kosten. Wat bepaalt immers anders welke van deze opties aan de orde is?
  • Tot slot mag de netbeheerder alleen in rekening brengen 'met inachtneming van de systematiek van voorcalculatie zoals beschreven in artikel 2.10, eerste lid', en in artikel 2.10 eerste lid wordt de toepassing van een standaard-offerte voorgeschreven. Een offerte dus, waarop de afnemer per definitie eerst opdracht moet geven voordat er een factuur gestuurd kan worden.
  • Deze lezing wordt bevestigd door te kijken naar de ontstaansgeschiedenis van dit artikel. Het is begin 2011 in de Tarievencode Gas opgenomen bij besluit van de NMa en op initiatief van de Raad van Bestuur van de NMa (dus niet op initiatief van de netbeheerders), en in randnummer 90 (pagina 28) wordt nadrukkelijk aangegeven dat netbeheerders maatwerk als afsluiting danwel wegneming aanbieden op basis van een voorcalculatorisch opgave van de kosten.
C. De Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO) zou nog steeds gelden als je leveringscontract is opgezegd.
  • De ATO wordt stilzwijgend (automatisch) tussen jou en de netbeheerder gesloten zodra je een leveringscontract sluit met de energieleverancier.
  • Volgens ons en Liander eindigt de ATO ook automatisch als je je leveringscontract stopzet. Dat is ook het meest voor de hand liggend.
  • Volgens artikel 3.6 van de Algemene Voorwaarden kun je op twee manieren de ATO opzeggen.
    1. schriftelijk (bij de netbeheerder zelf, waarmee je dit contract hebt)
    2. door de leverancier te machtigen de ATO voor jou op te zeggen
  • Dat laatste heb je gedaan door je leveringscontract op te zeggen. Het is echter altijd verstandig om bij die opzegging voor de zekerheid ook expliciet aan te geven bij je leverancier dat je hen machtigt om de ATO namens jou op te zeggen.
  • Er is overigens geen enkele aanwijzing dat er in de automatische communicatie tussen leveranciers en netbeheerders überhaupt een entry is die gaat over 'ATO'
D. De opzegging van je leveringscontract zou een opdracht tot afsluiting/verwijdering impliceren
  • Dit argument werd in stelling gebracht door Enexis richting @ZuinigeRijder.
  • Onzin natuurlijk, want het enige wat je doet is je leveringscontract opzeggen op grond van de algemene voorwaarden van je leverancier en op grond van artikel 52b lid 7 Gaswet, en tegelijkertijd je leverancier te machtigen de ATO namens jou op te zeggen bij de netbeheerder, geheel conform artikel 3.6 van de Algemene Voorwaarden die horen bij de ATO met je netbeheerder. Van een opdracht is dus geen sprake.
E. Je zou nog gebonden zijn aan de Algemene Voorwaarden na opzegging van de Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO)
Op grond van artikel 3.6 moet de netbeheerder na opzegging tien werkdagen de gelegenheid hebben de voor de beëindiging van de ATO 'noodzakelijke handelingen' te verrichten. Na die tijd is de ATO gewoon beëindigd, en is er derhalve helemaal geen grond meer om op basis van de Algemene Voorwaarden nog verplichtingen bij de voormalige aangeslotene te leggen. Voorheen gingen de netbeheerders meestal pas veertien dagen na opzegging piepen, en was die termijn van tien werkdagen vrijwel altijd al verstreken. Inmiddels proberen ze veel sneller de eerste brief te sturen. Het maakt niet uit, zolang je ze tien werkdagen de gelegenheid geeft de voor de beëindiging van de ATO 'noodzakelijke handelingen' te verrichten.

F. Je zou wettelijk verplicht zijn om een leveringscontract te hebben, zolang er nog een aansluiting in je huis is.
Dit is onzin. Het argument is vaak te berde gebracht door diverse netbeheerders, maar ze zijn er nooit in geslaagd om aan te geven waar dit dan wettelijk geregeld zou zijn. De eenvoudige wedervraag waar dit dan wettelijk is vastgelegd is genoeg om het argument om zeep te helpen. Zorg er wel voor dat je daadwerkelijk geen gas meer gebruikt, dat je dit nadrukkelijk meldt in je communicatie met de netbeheerder, en blijf ze er op wijzen dat ze op afspraak (artikel 4.1.2.5 Aansluit- en Transportcode Gas RNB) welkom zijn de werkzaamheden te verrichten die ze nodig achten (alleen niet in jouw opdracht).

G. De netbeheerder zou wettelijk verplicht zijn om je af te sluiten, danwel de aansluiting te verwijderen, als je geen leveringscontract hebt.
Ook dit is onzin. De netbeheerders mogen geen energie leveren, en daarom hangen sommigen uit voorzorg een slotje op, maar nergens staat dat ze je móeten afsluiten. We hebben alle netbeheerders al twee jaar lang gevraagd waar deze wettelijke verplichting dan stond beschreven, en ze zijn nooit met een goed antwoord gekomen. Het staat ook niet in de 'Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas', zoals ze heel soms beweren. Integendeel: daar staat juist een nee, tenzij-beleid in: de netbeheerders sluiten niet af, tenzij...
Overigens is het één ding dat de netbeheerder iets verplicht zou zijn, maar een heel ander ding dat jij dan vervolgens ook iets verplicht zou zijn (namelijk: betalen).


Tarievencode Gas
De Netbeheerders vallen in hun onderbouwing voor een betalingsverplichting voor afnemers bij verwijdering van de gasaansluiting (ook als dat niet in opdracht gebeurt) in toenemende mate terug op een gedragscode die ze zelf moeten schrijven (ex art 12a Gaswet) en die ook alleen hen bindt: de Tarievencode Gas. Wij vinden dat een fundamenteel onjuist gebruik van dat document (zie Bullshit argument B), maar de netbeheerders hebben er op 10 juli 2019 nog een schepje bovenop gedaan in hun voorstel aan de ACM voor wijziging van de Tarievencode Gas. De aanleiding was de motie Van der Lee van 12 maart 2019, maar de netbeheerders doen nog een stukkie meer. 57 Tweakers schreven binnen tien dagen een zienswijze en dienden die in bij de ACM. Zie dit bericht en het artikel in Energeia daarover van 24 juli 2019.
Eind november 2019 werd duidelijk dat de ACM oordeelde dat het voorstel van Netbeheer Nederland niet paste in de wet- en regelgeving. De minister is nu weer aan zet.

Bekijk ook het artikel 'De Tarievencode gas ontcijferd' van @Bram-Bos van 7 februari 2020.


Onze conclusies op dit moment
Puur juridisch hebben de netbeheerders een vrij zwakke zaak op dit punt. De exit van gasgebruikers is eigenlijk niet geregeld in de wet- en regelgeving:
  1. In het kader van het zg. 'leveranciersmodel' worden de vaste lasten voor je aansluiting geïnd via de energienota van je leverancier, die dat geld doorsluist naar de netbeheerder. Opzeggen van je leveringscontract leidt automatisch ook tot het stopzetten van betaling van je vaste lasten voor de netbeheerder.
    • Nota Bene: je hebt het wettelijke recht om het leveringscontract met je leverancier op te zeggen op grond van artikel 52b, lid 7 van de Gaswet. Die opzegging moet binnen dertig dagen worden gerealiseerd. De Algemene Voorwaarden van je leverancier bevatten bovendien hoogstwaarschijnlijk dezelfde clausule. Energieleveranciers die claimen dat je eerst je gasmeter moet laten verwijderen voordat ze je gasleveringscontract kunnen beëindigen praten onzin.
  2. Bij het afsluiten van je leveringscontract ga je ook een aparte Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO) aan met de netbeheerder. Voor die ATO gelden de Algemene Voorwaarden 2013 (AV). Je vaste lasten voor de netbeheerder betaal je op grond van die AV.
  3. Bij het beëindigen van je leveringscontract komt ook automatisch een einde aan die ATO. Overigens laten de AV het ook toe dat je de ATO zélf beëindigt bij de netbeheerder, op grond van artikel 3.6. In dat artikel wordt niet gerept over eventuele kosten die gepaard gaan met beëindiging van de ATO.
  4. Er zijn geen andere artikelen in de AV op grond waarvan je verplicht zou kunnen worden te betalen voor werkzaamheden na beëindiging van de ATO, als je geen opdracht tot die werkzaamheden hebt verleend.
  5. Liander lijkt dit inmiddels ook te erkennen, en valt op dit moment terug op artikel 2.9.2 van de Tarievencode Gas (voorheen 2.5.1.12). Maar ook dit artikel verplicht jou niet te betalen als je geen opdracht tot werkzaamheden hebt verleend, en wel om de volgende redenen:
    • De Tarievencode Gas (TG) is een gedragscode van de netbeheerders voor de netbeheerders (zie artikel 1.1 van de TG)
    • Het betreffende artikel formuleert geen verplichting voor de voormalige aangeslotene
    • De kosten voor werkzaamheden mogen volgens dit artikel alleen in rekening worden gebracht met inachtneming van de systematiek van voorcalculatie, waarbij eerst een offerte moet worden uitgebracht. Dit impliceert dat de 'voormalige aangeslotene' ook hier eerst opdracht moet geven tot werkzaamheden, voordat er kosten in rekening mogen worden gebracht.
    • Zie verder bullshit-argument B
  6. Voor het overige hebben Liander c.s. vooral morele argumenten waarom de voormalige aangeslotene zou moeten betalen voor werkzaamheden na definitieve beëindiging van de ATO.


Externe links met achtergrondinformatie

Tips i.v.m. opzegmoment en het effect op salderen c.q. de (extra) afrekening

De opzegging van gas is gedaan, maar welk effect heeft dit op de (jaar)afrekening?
Dit verschilt per leverancier, je verwacht dat een afrekening alleen het gas betreft.
Echter gebeurt het dat tevens stroom wordt afgerekend en dat is soms op een ongunstig moment.
Dit kan vervelend zijn bij salderen als dit in het voorjaar gebeurt, je hebt dan net veel verbruik en weinig opwek achter de rug en krijgt een flinke rekening.
De resterende periode van een lopend jaarcontract kan ongunstig zijn omdat je dan juist veel opwekt en weinig verbruikt met dan een groot overschot als gevolg waardoor je een flink deel niet 100% saldeert.
Omdat je 2 afrekeningen in een lopend jaar krijgt zal de leverancier dit domweg uitvoeren zonder op de nadelige gevolgen voor de klant te letten.
Probeer dus een moment te kiezen rond de afloop van een contract als je bovenstaande niet achteraf weer recht wil breien (je kan vragen om een nieuwe afrekening met de 2 korte perioden achter elkaar en de saldering daar op af laten stemmen).

Zie dit topic: Jaarrekening in tweeën gedeeld, probleem voor salderen.
En dit topic: Salderen: Factuur knipt jaar op, saldeert maar deels?

Update: bij GreenChoice helpt bellen over dit probleem.



Tweakers in het nieuws

[ Voor 201% gewijzigd door Bram-Bos op 11-12-2024 10:30 ]

I Bought Myself A Politician - MonaLisa Twins 2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd'.


Acties:
  • +3 Henk 'm!
.
26-07-2024 - Gas gratis weg; netbeheerders / handelaren negeren de regels
. . . . . . . . . . . is een voortzetting van drie eerdere topics over dit onderwerp:
05-02-2021 - Gas de deur uit doen: Gratis! (Deel 3)
17-10-2019 - Gas de deur uit doen: Gratis of toch niet? Deel 2
02-08-2016 - Gas de deur uit doen: Gratis of toch niet? (Deel 1)

Om technische redenen (past er hier niet bij!) is een deel van de vorige TS / deze post - in de volgende post apart geplaatst. Daar waar het stond staan links naar deze stukken.

Hier onder de topicstart van Deel 3 met het condensaat van alle verzamelde kennis en informatie:




.
.
Intro

Stroomschema kort animated v2
In dit topic is sinds 2016 besproken of, hoe en waarom je gratis -of tegen redelijke kosten- van je vaste lasten voor gas af kunt komen als je eenmaal gasloos bent geworden. Hier is de zogenoemde Tweakers-route ontwikkeld (zie hieronder). Gevolg van het jarenlange werk in dit topic is dat verwijdering van de gasaansluiting sinds 1 maart 2021 gratis was voor hen die daarom verzoeken. Vanaf 1 februari 2024 geldt die kosteloosheid alleen nog maar als je geen verzoek doet tot verwijdering. Dit vanwege een vonnis van het CBb. In de nieuwe officiële procedure zeg je je leveringscontract voor gas op, en geeft bij de netbeheerder aan dat je de gasaansluiting niet meer nodig hebt, maar geeft nadrukkelijk geen opdracht tot verwijdering. Dat is in feite de Tweakers-route die wij hier al sinds 2016 praktiseren, maar dan nu netjes geregeld.
Ondanks deze overwinning, vinden de Tweakers individuele verwijdering van gasaansluitingen nog steeds een nodeloos inefficiënte manier van werken in het licht van de energietransitie. De gasblijvers blijven betalen voor die inefficiëntie.

Tot 1 februari 2024 kon je ook kosteloos opdracht geven tot verwijdering van de gasaansluiting. Je verbond je als opdrachtgever dan wel aan de Algemene Voorwaarden van de netbeheerder, waardoor eventuele schade door die verwijdering formeel nauwelijks te verhalen is. In de praktijk gaat het overigens meestal goed. Verder ben je afhankelijk van het tempo van de netbeheerder. Om die redenen zijn er ook veel Tweakers die de oude Tweakers-route (zie hieronder) bleven volgen: gascontract opzeggen (zodat je vanaf dat moment niks meer betaalt) en het initiatief tot verwijdering principieel bij de netbeheerder laten. Dat vergde vaak wat meer doorzettingsvermogen (m.n. bij je energieleverancier), maar je was sneller van je vaste lasten voor de gasaansluiting af. Een combinatie was trouwens ook mogelijk: gascontract opzeggen én gelijktijdig verwijdering aanvragen.

Nota bene: tot 31 januari 2024 kun je nog kosteloos verwijdering aanvragen bij je netbeheerder. Vanaf 1 februari 2024 is verwijdering op verzoek niet meer kosteloos, maar zonder verzoek dus uitdrukkelijk wel en nu zelfs volgens een officiële procedure. Zonder verzoek kunnen de netbeheerders de kosten namelijk (op grond van een apart en ander besluit van de ACM uit 2021) wél in de transporttarieven blijven verrekenen.

In alle gevallen geldt de hier ontwikkelde Tweakers-route onverkort, en is zelfs vanaf 1 februari 2024 de door ACM en netbeheerders gehanteerde hoofdroute.

De Tweakersroute
Gasverlaters die zonder hoge kosten van de vaste lasten voor gas af willen, maar de aansluiting en meter niet per se kwijt willen, zeggen hun leveringscontract voor gas op bij hun energieleverancier. Daarmee zeggen ze automatisch ook de Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO) met de netbeheerder op. Op grond van artikel 3.6 van de Algemene Voorwaarden bij die ATO kan dat kosteloos. Ze gaan vervolgens niet in op de daaropvolgende dringende verzoeken van de netbeheerder om opdracht te geven tot verwijdering. In vrijwel alle gevallen blijft het daarbij, soms worden deze mensen uit arren moede verzegeld. Soms volgt een factuur, die dan wordt betwist. Daarna wordt het stil.

Netbeheerders waren (en zijn) het vurig oneens met deze Tweakers-route, maar konden tussen 2016 en 2021 nimmer aantonen waarom iemand zou moeten betalen voor afsluitings- of verwijderings-werkzaamheden die niet in opdracht geschiedden. Meer dan tweehonderdtachtig Tweakers hebben in die jaren deze route bewandeld, bij alle netbeheerders, naast vermoedelijk duizenden anderen die zich nooit hier hebben gemeld. Daarnaast hadden tientallen verhuizers ontdekt dat ze niet hoeven te betalen voor verwijdering van de gasaansluiting, als ze die nooit hebben gebruikt.

De Tweakers spaarden daarmee forse bedragen uit: inmiddels al 1053 euro bij Liander (@overwinteraar maakte een historisch overzicht).

Op basis van vier jaar ervaring was in dit topic de vaste overtuiging gegroeid, dat de netbeheerders juridisch geen enkele grondslag hebben om kosten in rekening te brengen voor het verwijderen van je aansluiting, als je daar niet zelf opdracht toe geeft. De netbeheerders vinden dat niet leuk en zijn het er niet mee eens, maar zijn er nooit in geslaagd om een juridische grondslag aan te tonen voor het in rekening brengen van kosten voor iets waar jij niet om gevraagd hebt.

Omgekeerd hebben de Tweakers hier sterke argumenten voor het tegendeel, waaronder de Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO), artikel 3.6 van de Algemene Voorwaarden bij die ATO, de Tarievencode Gas (artikel 1.1), het Burgerlijk Wetboek 6 en 7, de Gaswet (speciaal artikel 52b) en het Europese consumentenrecht (aan de laatste drie dient een rechter ambtshalve te toetsen in het geval van beschermde kleinverbruikers).

Onze juridische en maatschappelijke argumentatie is verder uitgebreid beschreven in de bundel 'De afsluitboete bestaat niet' van mei 2020, die gratis is te downloaden op polderhuis.org/abn

Inmiddels (17-2-2021) zijn er door gecoördineerde actie vanuit dit topic twee onderbouwde vonnissen door een kantonrechter uitgesproken die de positie van de Tweakers bevestigden: een vonnis in Assen van 4-8-2020 (@Stefshon vs Rendo - ECLI:NL:RBNNE:2020:2734) en een vonnis in Arnhem van 10-2-2021 (@Carpjes vs Liander - ECLI:NL:RBGEL:2021:774). Er is geen contractuele grondslag en ook geen wettelijke grondslag voor verwijderingskosten als daar geen opdracht toe aan vooraf ging.

Bovenop deze twee vonnissen oordeelde de ACM eind juli 2021 in een geschilbesluit (ACM/21/049603) dat de betrokken netbeheerder Liander zelfs in strijd met de Gaswet had gehandeld door een factuur te sturen voor werkzaamheden waartoe geen opdracht was gegeven.

Naar aanleiding van de publiciteit over het eerste vonnis uit Assen heeft Minister Wiebes in november 2020 besloten dat de verwijderkosten vanaf 1 maart 2021 'tijdelijk' volledig zullen worden verwerkt in het periodieke aansluittarief van de gasblijvers. Gasverlaters kunnen nu opdracht geven tot verwijdering zonder te hoeven betalen. Wij beschouwen deze ontwikkeling als een overwinning van dit topic, maar vinden individuele verwijdering van gasaansluitingen nog steeds onnodig kostbaar (zie ons opinieartikel op Energeia).

De regeling is 'tijdelijk' tot er een nieuwe regeling wordt verwerkt in de nieuwe Energiewet. Die wet is nu in de eerste fase van ontwikkeling (internetconsultatie) en zal naar verwachting op zijn vroegst in 2023 in werking treden.

Mocht je dus per se van de fysieke gasaansluiting af willen dan heb je nog ruim de tijd om dat kosteloos te laten doen. Kies je een principiëler standpunt, dan volg je gewoon de Tweakers-route en laat het initiatief volledig bij de netbeheerders. Blijf wel altijd reageren op eventuele brieven.

Je bent in ieder geval niet verplicht om opdracht te geven tot verwijdering, zo oordeelde de Geschillencommissie op 23 april 2021 (GE-55866-59564). Het initiatief voor een afspraak ligt ook bij de netbeheerder, oordeelde de kantonrechter in december van 2020 (ECLI:NL:RBOBR:2020:6862).

In de Explanimation hieronder (20 juni 2023) wordt de Tweakers-route nog eens uitgelegd in 8 minuten:

.
.


Achtergrond
Veel mensen vinden die hoge kosten een niet te pruimen barrière, die ze ook niet begrijpen. Vandaar dat ook wel over een 'afsluitboete' wordt gesproken.

Nota bene: het gaat de deelnemers hier niet om het verleggen van kosten naar anderen, maar om het voorkómen van exceptionele en onnodige kosten. Het 'gratis' in de titel van dit topic moet dan ook niet gelezen worden als de wens anderen te laten opdraaien voor kosten die écht gemaakt moeten worden. Zie voor achterliggende motivatie deze posting van 5 januari 2018. Zie verder ook het alternatieve voorstel van @Stoofie, @Ivow85 en @Bram-Bos n.a.v. een KIWA-rapport, dat in opdracht van EZK ter appreciatie is voorgelegd aan DNV-GL en SodM en waar de Minister vervolgens deze kamerbrief van 12 november 2019 over schreef.

Sinds de start van dit topic op 2 augustus 2016 is hier veel ervaring en kennis opgedaan over deze zaak, en zijn er diverse manieren ontwikkeld om de truuks van de netbeheerders te omzeilen. Ook zijn we zo langzamerhand tot de conclusie gekomen dat de netbeheerders:
  • juridisch (privaatrechtelijk) geen grond hebben om je een rekening te sturen voor het weghalen van de aansluiting- en meetinrichting als ze dat uit eigen beweging komen doen.
  • daarom je tot een aparte opdracht daartoe proberen te verleiden via mijnaansluiting.nl (eigenlijk: hunaansluiting.nl) als je van je vaste lasten af wilt.
  • maar juridisch ook geen grond hebben om je te verplichten die opdracht te geven.
Stroomschema: zonder hoge kosten af van de vaste lasten voor gasDat blijkt niet alleen uit het lezen van de geldende Algemene Voorwaarden 2013, maar ook uit het gedrag van netbeheerders bij mensen die weigeren die opdracht te geven. Na meer of mindere vormen van gedreig van de kant van de netbeheerders, is het grootste deel hier (inmiddels zo'n tweehonderd Tweakers) gratis van de vaste lasten voor gas afgekomen, omdat het op een gegeven moment stil wordt aan de kant van de netbeheerder. De netbeheerders voorkomen koste wat het kost dat er jurisprudentie over dit onderwerp ontstaat. In het najaar 2019 leek er wat beweging te komen: bij een zestal Liander-klanten werd de aansluiting op initiatief van de netbeheerder verwijderd, en werd een factuur verstuurd (die ze betwistten). Bij Enexis en Stedin lijkt het devies: verzegelen, en over een jaar maar weer verder zien. De facturen die soms verstuurd worden door Enexis voor verzegelen worden overigens ook betwist.


Overzicht van routes om zonder hoge kosten van de vaste lasten voor gas af te komen.
Er wordt een overzicht bijgehouden van de verschillende routes die mensen hebben genomen om tot dat resultaat te komen. De laatste versie vind je hier. Het stroomschema hierboven/naast gaat over Route A, en is het meest actueel (of download de pdf).


Voorbeeldbrieven in de communicatie met netbeheerders
Er is een zestal voorbeeld-brieven beschikbaar (download als docx-bestand) die gebruikt kunnen worden in de communicatie met energieleveranciers en netbeheerder. In het stroomschema wordt naar die voorbeeldbrieven verwezen. Let wel op: de netbeheerders zitten ook niet stil. Bij twijfel over de juiste reactie: post die in dit topic.


Emailadressen netbeheerders
  • Liander: info at liander punt nl
  • Stedin: wil liever niet via email corresponderen. info at stedin punt net (gebruiken ze wel zelf, maar no_reply). Alternatief: fm_voorkomafsluiting at stedin punt net, of ook wel Voorkom_Afsluiting at stedin punt net (als je nog geen slotje hebt), FM_gasloos at stedin punt net (als je slotje van na 1-1-2019 hebt) en FM_veiliggasloos at stedin punt net (als je slotje van vóór 1-1-2019 hebt).
  • Enexis: klachten at enexis punt nl of klantenservice at enexis punt nl


Voorbeeldbrieven om een klacht in te dienen bij de ACM
Het gedrag van energieleveranciers of netbeheerders kan aanleiding zijn om een formele klacht in te dienen bij de toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt (ACM). @Rommelzolder maakte een serie voorbeeldbrieven met dat doel, die je hier download als Word-bestand.



De ervaring van zo'n 286+50 Tweakers
wegens niet passen hier -> De ervaring van zo'n 286+50 Tweakers (in volgende bericht)
...........................................
Individuele dossiers van meer dan honderd Tweakers
wegens niet passen hier -> Individuele dossiers van meer dan honderd Tweakers (in volgende bericht)



Een paar keer: incassobureau en deurwaarder
In een aantal gevallen dreigden de netbeheerders met incassobureaus, deurwaarders of een advocaat als je geen opdracht geeft tot verzegelen of verwijderen, of als je weigert een factuur te voldoen voor werk waar je geen opdracht toe hebt verleend. Onze indruk is, dat dit eigenlijk altijd gebeurde vanuit de min of meer geautomatiseerde systemen van de netbeheerders om wanbetalers aan te pakken. De Tweakers hier zijn echter helemaal geen wanbetalers: ze zegden gewoon rechtmatig hun overeenkomst op. Tot nu toe is dit elf Tweakers daadwerkelijk overkomen, en die blaften tamelijk effectief terug. Inmiddels lijkt dit fenomeen alweer voorbij. Zie dit overzicht.



Jurisprudentie
Het bedrag dat clubs als Liander rekenen om van je vaste lasten af te komen is heftig, maar (tot voor kort) ook weer net te weinig om voor naar de rechtbank te gaan. Vandaar dat er tot juli 2019 alleen uitspraken over dit onderwerp van de Geschillencommissie Energie waren. Die kunnen echter nogal uiteenlopen, omdat de geschillencommissie zich strikt beperkt tot de klacht van de consument, en niet de geest daarachter. Zo is er een hele reeks uitspraken op klachten van mensen die eerst opdracht gaven tot wegneming van de aansluiting, en daar vervolgens over gingen klagen bij de Geschillencommissie. Die stootten altijd hun neus.

Door gecoördineerde actie vanuit dit topic liggen er inmiddels twee onderbouwde vonnissen van een kantonrechter die onze positie bevestigen: een vonnis in Assen van 4-8-2020 (@Stefshon vs Rendo - ECLI:NL:RBNNE:2020:2734) en een vonnis in Arnhem van 10-2-2021 (@Carpjes vs Liander - ECLI:NL:RBGEL:2021:774). Er is geen contractuele grondslag en ook geen wettelijke grondslag voor verwijderingskosten als daar geen opdracht toe aan vooraf ging.

Lees ook deze review op Tweakers n.a.v. het tweede vonnis.

Twee eerdere uitspraken van de kantonrechter (23 juli 2019 en 14 november 2019) vielen in het voordeel van de netbeheerder uit, maar vooral vanwege een slecht en laat verweer van de gedaagden. In het geval van @Stefshon en @Carpjes werd juist specifieke juridische ondersteuning geboden door Erwin Dingenouts van Inigo Advocaten in Rotterdam, gefinancierd door crowd-funding onder deelnemers in dit topic.

Opvallend is in eerdere uitspraken dat het dwingend (Europees) consumentenrecht maar heel zelden ambtshalve wordt toegepast, terwijl ook daarin al voldoende grond kan worden gevonden voor een rechter of geschillencommissie om de afsluitboete af te wijzen. Zie deze post.

Er zijn verder een tweetal oude en een drietal wat interessantere nieuwe uitspraken van de Geschillencommissie Energie:
  1. Uitspraak ENE05-2890 van 10 februari 2006: huurder die van de huurbaas geen toestemming kreeg om de gasmeter te laten verwijderen. Commissie ziet dat als een wezenlijke beperking van de opzeggingsbevoegdheid (1). Bovendien kan de eis dat de consument voor de verwijdering van de gasaansluiting een dergelijke vergoeding betaalt, bovendien worden gezien als een met de opzegging samenhangende en daarmee volgens artikel 7:408 lid 3 niet toegestane schadevergoeding (2). De ondernemer is niet gerechtigd de consument nog langer vastrecht in rekening te brengen.De ondernemer is niet gerechtigd de consument een vergoeding in rekening te brengen indien hij tot verwijdering van de gasaansluiting overgaat. | Deze uitspraak is vanwege (1) speciaal interessant voor huurders, maar vanwege (2) voor iedereen.
  2. Uitspraak 79960 van 26 februari 2014: "De grondslag voor het in rekening brengen van netwerk- en meterkosten ligt in de aansluit- en transportovereenkomst en niet in de aanwezigheid van een aansluiting. Het staat de consument vrij om, met inachtneming van de daarvoor geldende termijnen, de overeenkomst met de leverancier alsmede de aansluit- en transportovereenkomst met de ondernemer op te zeggen. De consument is dan ook geen netwerk- en meterkosten meer verschuldigd."
  3. Uitspraak 113858 (@Bram-Bos vs. Liander) van 16 april 2018: @Bram-Bos gaf geen opdracht, maar zegde alleen zijn zg. Aansluit- en Transportovereenkomst op op grond van artikel 3.6 van de Algemene Voorwaarden. In dat geval oordeelde de geschillencommissie: "De commissie stelt vast dat de opzegging van consument van de aansluit- en transportovereenkomst door de ondernemer conform artikel 3.6 AV zal worden geëffectueerd. Daarbij mag de ondernemer enkel de in verband met de afsluiting gepaard gaande redelijke kosten in rekening brengen, niet zijnde de kosten die verband houden met het verwijderen van de aansluiting en meetinrichting.." Wat die redelijke kosten dan zijn bleef echter onderwerp van debat tussen Liander en @Bram-Bos. Zie ook hier. Er volgde zelfs een tweede zitting op 22 november 2018. De uitspraak kwam 4 februari 2019, en het was een 'mixed bag' voor zowel Liander als @Bram-Bos. Nog steeds is niet duidelijk wat de redelijke kosten zijn: zie verder hier. Inmiddels (sep 2019) is Liander komen verwijderen en heeft een factuur gestuurd van 605 euro. Zie verder hier.
  4. Uitspraak 119641 (Anonymous vs. Liander) van ca. 21 maart 2019: Anonymous wilde een goedkoper alternatief dan verwijdering. Commissie beslist dat Liander de twee opties uit het KIWA-rapport moet aanbieden binnen vier weken na verzending uitspraak, en dat de consument een van die twee moet kiezen en betalen, of vastrecht moet blijven betalen. Nota bene: deze uitspraak is door de Rechtbank Gelderland op 14-8-2019 vernietigd. Zie hier
  5. Uitspraak 118868 (MvE vs. Enexis) van 21 maart 2019: MvE was zich van geen ATO bewust. Ziet geen grond tot opdracht geven of betalen voor verwijdering. Commissie beslist dat Enexis de twee opties uit het KIWA-rapport moet aanbieden binnen vier weken na verzending uitspraak, en dat MvE een van die twee moet kiezen en betalen. Inmiddels is duidelijk dat Enexis die twee opties niet heeft aangeboden, en dat ook niet gaat doen. Bij MvE is tweezijdig afgekoppeld met de toezegging geen kosten in rekening te brengen. Enexis dagvaarde MvE wel om vernietiging van het BA te verkrijgen bij de rechtbank, maar trok die dagvaarding uiteindelijk half oktober in toen bleek dat MvE verweer wilde voeren.
  6. Uitspraak 122934 (Anonymous vs. Stedin) van 6 mei 2019. Een advies dat grofweg gelijk was aan de vorige twee. Stedin huurde dezelfde advocaat in als Enexis en Liander om dit advies te laten vernietigen door de kantonrechter. De gedaagde voerde echter verweer en Stedin verloor (ECLI:NL:RBMNE:2020:5685 ).
  7. Uitspraak 124335 (Anonymous vs. Liander) van 3 maart 2020. Een advies waarin de commissie voetstoots meegaat in het argument van Liander dat tweezijdig afkoppelen duurder zou zijn dan het geheel verwijderen van de aansluiting, en dat daarom niet twee opties hoefden te worden aangeboden. Daarnaast wel een grappige steek naar Liander over die zaak rond uitspraak 119641 in Zutphen: "Of die tweede optie aangeboden moet worden, is een kwestie die thans nog ter inhoudelijke beoordeling aan de rechter is voorgelegd. Het vonnis van de kantonrechter in Zutphen van 14 augustus 2019 was een verstekvonnis en niet gebaseerd op een inhoudelijke discussie. Daarom kan de commissie daaraan niet het gewicht toekennen dat de ondernemer daaraan toegekend wenst te zien."
De laatste drie uitspraken (119641 (vernietigd op initiatief van Liander) en 118868 - (voorgelegd voor vernietiging door Enexis, maar uiteindelijk dagvaarding ingetrokken) worden door Liander en Enexis gezien als het bewijs dat je ook moet betalen als je geen opdracht tot verwijdering geeft. De eerdere uitspraak 113858 verzwijgen ze liever. De iets latere uitspraken zijn bovendien geen onverdeeld genoegen voor de netbebeheerders, omdat ze nu
  1. Twee opties moeten offreren, waarvan één die ze eigenlijk niet willen
  2. Niemand anders dan de klagers in kwestie gebonden is om op die offertes in te gaan.
De deelnemers in dit topic gaan niet naar de Geschillencommissie, omdat ze daar niets te zoeken hebben. Ze zijn van hun vaste lasten voor gas af. Als de netbeheerder wil dat ze gaan betalen voor verwijdering, dan zal die netbeheerder naar de rechter moeten. Dat is nu nog maar twee keer gebeurd. Er is in dit topic inmiddels voldoende animo gebleken voor crowd-funding t.b.v. juridische ondersteuning.


Vonnis Kantonrechter Leeuwarden 23 juli 2019
Op 23 juli 2019 vonniste de kantonrechter in Leeuwarden in een zaak tussen een particulier echtpaar en een netbeheerder (ECLI:NL:RBNNE:2019:3189 - maar niet publiek gemaakt). Echtpaar had in 2015 een bedrijfsloods gekocht waar sinds 2008 een verzegelde gasaansluiting in zat, die nooit gebruikt was. Rendo schreef ze in 2018 aan om een keuze te maken (leveringscontract afsluiten, of laten verwijderen), waar het echtpaar niet op reageerde. In oktober 2018 haalde Rendo de gasaansluiting op eigen initiatief weg, en stuurde een factuur van bijna 400 euro. Echtpaar negeerde de factuur, en negeerde diverse aanmaningen van de gerechtsdeurwaarder Flanderijn. Die laatste dagvaarde het echtpaar vervolgens in maart 2019. Toen werden ze wakker, en schreven een (beperkt) verweer. Na een Conclusie van Repliek en een tweede verweer (Conclusie van Dupliek) van de kant van het echtpaar, kwam de rechter uiteindelijk tot de slotsom dat het echtpaar onvoldoende én te laat verweer had gevoerd, waardoor de eis van Rendo moest worden ingewilligd. Zie het vonnis hier zoals we dat van het echtpaar kregen.

Inhoudelijk is er nog veel af te dingen op dit vonnis, vooral omdat de daadwerkelijke grondslag van de betalingsplicht onduidelijk blijft. De 'verbintenis' die de rechter veronderstelt wordt niet expliciet gemaakt. Rendo baseerde zich (uiteindelijk in CvR) op 5.3 en 14.1 AV, subsidiair 2.5.1.12 (sinds 2020 artikel 2.9.2) TCG (maar daar hebben we wel wat verweer tegen hier), en claimde dat de ATO eigenlijk uit twee overeenkomsten bestaat (een Aansluitovereenkomst die overgaat van eigenaar op eigenaar, en een Transportovereenkomst, die je aangaat en opzegt gelijktijdig met je leveringsovereenkomst). Dat laatste zou zeker geen stand houden bij een rechter met een beter verweer.

Belangrijke les in ieder geval: gooi niet zomaar die brieven in de oudpapierbak, maar reageer op een gegeven moment wél, in ieder geval als het voornemen kenbaar wordt gemaakt om af te sluiten of te verwijderen, en de kosten bij jou in rekening te brengen. Op dit forum is voldoende tekst daarvoor te vinden :9


Nota bene: we raden mensen die nog niet begonnen zijn met dit traject aan om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Zie ook dit goede advies van @Erwinned.


Bullshit-argumenten
De afgelopen anderhalf jaar hebben we veel bullshit-argumenten van de netbeheerders mogen vernemen. En ze worden nog geregeld gerecycled. Hieronder een greep. Nota bene: in voorbeeldbrief #2b (in dit docx-bestand) staan de tegenargumenten in extenso beschreven.

A. Op grond van artikel 5.3 van de Algemene Voorwaarden zou een een afnemer de demontage- en verwijderingskosten aan de netbeheerder verschuldigd zijn.
5.3 Onverminderd het elders in of krachtens deze algemene voorwaarden bepaalde, zijn het onderhoud en de controle van de aansluiting en de meetinrichting voor rekening van de netbeheerder.
Het activeren, uitbreiden, wijzigen, vervangen, verplaatsen, deactiveren en wegnemen van de aansluiting en de meetinrichting zijn in elk geval voor rekening van de contractant, indien:
a. dit geschiedt op zijn verzoek of
b. dit het gevolg is van zijn handelen of nalaten of het gevolg is van omstandigheden die hem redelijkerwijs zijn toe te rekenen.
Bekijk het artikel 'Artikel 5.3 als de booby-trap van de netbeheerders' van @Bram-Bos van 11 april 2020

Op grond van dit artikel is de afnemer alleen kosten verschuldigd als zij opdracht heeft gegeven tot de werkzaamheden (a.) of de werkzaamheden het gevolg zijn van haar handelen of nalaten (b). Als je geen opdracht geeft zou dus alleen lid b eventueel van toepassing zijn. Echter, het enige dat je hebt gedaan is je leveringscontract + ATO opzeggen conform de AV (een "eenzijdige privaatrechtelijke rechtshandeling"). Wegneming van de aansluiting is derhalve geen direct gevolg van het handelen of nalaten van de afnemer (wat gewoon 'blote feiten' zijn), maar een gevolg van een beleidskeuze van de netbeheerder om op een gegeven moment over te willen gaan tot verwijdering.

B. Op grond van artikel 2.9.2 (voorheen artikel 2.5.1.12) van de Tarievencode Gas zou een een afnemer de demontage- en verwijderingskosten aan de netbeheerder verschuldigd zijn.
2.9.2 Bij de beëindiging van de aansluitovereenkomst worden eventuele kosten voor het fysiek afschakelen van de aansluiting dan wel het verwijderen van de aansluiting via een eenmalige bijdrage in rekening gebracht bij de “voormalige” aangeslotene, met inachtneming van de systematiek van voorcalculatie zoals beschreven in artikel 2.10 eerste lid.
Bekijk het artikel 'De Tarievencode gas ontcijferd' van @Bram-Bos van 24 maart 2020 (versie 2)
  • De Tarievencode Gas is een gedragscode van de netbeheerders, vóór de netbeheerders, geaccordeerd door de ACM. Dat blijkt zonneklaar uit artikel 1.1. van de TCG:
    1.1 Deze code bevat de door netbeheerders jegens netgebruikers, waaronder afnemers, te hanteren tariefstructuren, zoals bedoeld in artikel 12a van de Gaswet.
  • Dat blijkt ook het feit dat de TCG continu under construction is door de netbeheerders, zonder tussenkomst van de afnemers. Consumenten/afnemers zijn in dit verhaal geen partij. De Rechtbank van Rotterdam was in 2009 (r.o. 5.4) ook vrij duidelijk over de status van de (vergelijkbare) Netcode.
  • En zelfs als je van mening bent dat de TCG desondanks ook algemeen verbindend voor afnemers is (zoals Maarten Koole bv. beargumenteert, en ook door Liander te berde wordt gebracht), dan nog moet er een specifieke verplichting worden geformuleerd voor de afnemer om tot een betalingsverplichting te leiden. Dat gebeurt niet in dit artikel.
  • De TCG regelt de manier waarop netbeheerders kosten in rekening brengen (de ‘tariefstructuur’), en maximeert die op sommige punten. De TCG introduceert echter geen betalingsverplichtingen voor afnemers die niet privaatrechtelijk (in de ATO en de AV) zijn vastgelegd.
  • Artikel 2.9.2 van de TCG moet dus gelezen worden als de wijze waarop netbeheerders kosten in rekening brengen bij afsluiting danwel wegneming van de aansluiting, indien daar privaatrechtelijk een titel voor ontstaat (bv. een opdracht daartoe door de afnemer).
  • Neem naar analogie artikel 2.3 van de TCG. Daarin wordt de wijze aangegeven waarop de transporttarieven worden opgebouwd. De verschuldigdheid om daarvoor te betalen ontstaat omdat ik privaatrechtelijk middels de ATO een overeenkomst tot dat transport ben aangegaan, en daarbij in artikel 14.1 van de AV is afgesproken dat ik als contractant aan de netbeheerder bedragen verschuldigd ben voor (o.a.) dat transport. Echter, in de ATO ontbreekt een vergelijkbare afspraak voor afsluiting danwel wegneming na beëindiging van de ATO. Pas als ik zou verzoeken tot afsluiting danwel wegneming ben ik daarvoor op grond van artikel 5.3 AV een bedrag verschuldigd, waarvan de wijze van berekening vervolgens wordt voorgeschreven door artikel 2.9.2.
  • Dat er in artikel 2.9.2 twee opties genoemd worden (afsluiting danwel wegneming) geeft ook al aan dat er elders een titel moet worden gevonden voor de verschuldigdheid van kosten. Wat bepaalt immers anders welke van deze opties aan de orde is?
  • Tot slot mag de netbeheerder alleen in rekening brengen 'met inachtneming van de systematiek van voorcalculatie zoals beschreven in artikel 2.10, eerste lid', en in artikel 2.10 eerste lid wordt de toepassing van een standaard-offerte voorgeschreven. Een offerte dus, waarop de afnemer per definitie eerst opdracht moet geven voordat er een factuur gestuurd kan worden.
  • Deze lezing wordt bevestigd door te kijken naar de ontstaansgeschiedenis van dit artikel. Het is begin 2011 in de Tarievencode Gas opgenomen bij besluit van de NMa en op initiatief van de Raad van Bestuur van de NMa (dus niet op initiatief van de netbeheerders), en in randnummer 90 (pagina 28) wordt nadrukkelijk aangegeven dat netbeheerders maatwerk als afsluiting danwel wegneming aanbieden op basis van een voorcalculatorisch opgave van de kosten.
C. De Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO) zou nog steeds gelden als je leveringscontract is opgezegd.
  • De ATO wordt stilzwijgend (automatisch) tussen jou en de netbeheerder gesloten zodra je een leveringscontract sluit met de energieleverancier.
  • Volgens ons en Liander eindigt de ATO ook automatisch als je je leveringscontract stopzet. Dat is ook het meest voor de hand liggend.
  • Volgens artikel 3.6 van de Algemene Voorwaarden kun je op twee manieren de ATO opzeggen.
    1. schriftelijk (bij de netbeheerder zelf, waarmee je dit contract hebt)
    2. door de leverancier te machtigen de ATO voor jou op te zeggen
  • Dat laatste heb je gedaan door je leveringscontract op te zeggen. Het is echter altijd verstandig om bij die opzegging voor de zekerheid ook expliciet aan te geven bij je leverancier dat je hen machtigt om de ATO namens jou op te zeggen.
  • Er is overigens geen enkele aanwijzing dat er in de automatische communicatie tussen leveranciers en netbeheerders überhaupt een entry is die gaat over 'ATO'
D. De opzegging van je leveringscontract zou een opdracht tot afsluiting/verwijdering impliceren
  • Dit argument werd in stelling gebracht door Enexis richting @ZuinigeRijder.
  • Onzin natuurlijk, want het enige wat je doet is je leveringscontract opzeggen op grond van de algemene voorwaarden van je leverancier en op grond van artikel 52b lid 7 Gaswet, en tegelijkertijd je leverancier te machtigen de ATO namens jou op te zeggen bij de netbeheerder, geheel conform artikel 3.6 van de Algemene Voorwaarden die horen bij de ATO met je netbeheerder. Van een opdracht is dus geen sprake.
E. Je zou nog gebonden zijn aan de Algemene Voorwaarden na opzegging van de Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO)
Op grond van artikel 3.6 moet de netbeheerder na opzegging tien werkdagen de gelegenheid hebben de voor de beëindiging van de ATO 'noodzakelijke handelingen' te verrichten. Na die tijd is de ATO gewoon beëindigd, en is er derhalve helemaal geen grond meer om op basis van de Algemene Voorwaarden nog verplichtingen bij de voormalige aangeslotene te leggen. Voorheen gingen de netbeheerders meestal pas veertien dagen na opzegging piepen, en was die termijn van tien werkdagen vrijwel altijd al verstreken. Inmiddels proberen ze veel sneller de eerste brief te sturen. Het maakt niet uit, zolang je ze tien werkdagen de gelegenheid geeft de voor de beëindiging van de ATO 'noodzakelijke handelingen' te verrichten.

F. Je zou wettelijk verplicht zijn om een leveringscontract te hebben, zolang er nog een aansluiting in je huis is.
Dit is onzin. Het argument is vaak te berde gebracht door diverse netbeheerders, maar ze zijn er nooit in geslaagd om aan te geven waar dit dan wettelijk geregeld zou zijn. De eenvoudige wedervraag waar dit dan wettelijk is vastgelegd is genoeg om het argument om zeep te helpen. Zorg er wel voor dat je daadwerkelijk geen gas meer gebruikt, dat je dit nadrukkelijk meldt in je communicatie met de netbeheerder, en blijf ze er op wijzen dat ze op afspraak (artikel 4.1.2.5 Aansluit- en Transportcode Gas RNB) welkom zijn de werkzaamheden te verrichten die ze nodig achten (alleen niet in jouw opdracht).

G. De netbeheerder zou wettelijk verplicht zijn om je af te sluiten, danwel de aansluiting te verwijderen, als je geen leveringscontract hebt.
Ook dit is onzin. De netbeheerders mogen geen energie leveren, en daarom hangen sommigen uit voorzorg een slotje op, maar nergens staat dat ze je móeten afsluiten. We hebben alle netbeheerders al twee jaar lang gevraagd waar deze wettelijke verplichting dan stond beschreven, en ze zijn nooit met een goed antwoord gekomen. Het staat ook niet in de 'Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas', zoals ze heel soms beweren. Integendeel: daar staat juist een nee, tenzij-beleid in: de netbeheerders sluiten niet af, tenzij...
Overigens is het één ding dat de netbeheerder iets verplicht zou zijn, maar een heel ander ding dat jij dan vervolgens ook iets verplicht zou zijn (namelijk: betalen).


Tarievencode Gas
De Netbeheerders vallen in hun onderbouwing voor een betalingsverplichting voor afnemers bij verwijdering van de gasaansluiting (ook als dat niet in opdracht gebeurt) in toenemende mate terug op een gedragscode die ze zelf moeten schrijven (ex art 12a Gaswet) en die ook alleen hen bindt: de Tarievencode Gas. Wij vinden dat een fundamenteel onjuist gebruik van dat document (zie Bullshit argument B), maar de netbeheerders hebben er op 10 juli 2019 nog een schepje bovenop gedaan in hun voorstel aan de ACM voor wijziging van de Tarievencode Gas. De aanleiding was de motie Van der Lee van 12 maart 2019, maar de netbeheerders doen nog een stukkie meer. 57 Tweakers schreven binnen tien dagen een zienswijze en dienden die in bij de ACM. Zie dit bericht en het artikel in Energeia daarover van 24 juli 2019.
Eind november 2019 werd duidelijk dat de ACM oordeelde dat het voorstel van Netbeheer Nederland niet paste in de wet- en regelgeving. De minister is nu weer aan zet.

Bekijk ook het artikel 'De Tarievencode gas ontcijferd' van @Bram-Bos van 7 februari 2020.


Onze conclusies op dit moment
Puur juridisch hebben de netbeheerders een vrij zwakke zaak op dit punt. De exit van gasgebruikers is eigenlijk niet geregeld in de wet- en regelgeving:
  1. In het kader van het zg. 'leveranciersmodel' worden de vaste lasten voor je aansluiting geïnd via de energienota van je leverancier, die dat geld doorsluist naar de netbeheerder. Opzeggen van je leveringscontract leidt automatisch ook tot het stopzetten van betaling van je vaste lasten voor de netbeheerder.
    • Nota Bene: je hebt het wettelijke recht om het leveringscontract met je leverancier op te zeggen op grond van artikel 52b, lid 7 van de Gaswet. Die opzegging moet binnen dertig dagen worden gerealiseerd. De Algemene Voorwaarden van je leverancier bevatten bovendien hoogstwaarschijnlijk dezelfde clausule. Energieleveranciers die claimen dat je eerst je gasmeter moet laten verwijderen voordat ze je gasleveringscontract kunnen beëindigen praten onzin.
  2. Bij het afsluiten van je leveringscontract ga je ook een aparte Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO) aan met de netbeheerder. Voor die ATO gelden de Algemene Voorwaarden 2013 (AV). Je vaste lasten voor de netbeheerder betaal je op grond van die AV.
  3. Bij het beëindigen van je leveringscontract komt ook automatisch een einde aan die ATO. Overigens laten de AV het ook toe dat je de ATO zélf beëindigt bij de netbeheerder, op grond van artikel 3.6. In dat artikel wordt niet gerept over eventuele kosten die gepaard gaan met beëindiging van de ATO.
  4. Er zijn geen andere artikelen in de AV op grond waarvan je verplicht zou kunnen worden te betalen voor werkzaamheden na beëindiging van de ATO, als je geen opdracht tot die werkzaamheden hebt verleend.
  5. Liander lijkt dit inmiddels ook te erkennen, en valt op dit moment terug op artikel 2.9.2 van de Tarievencode Gas (voorheen 2.5.1.12). Maar ook dit artikel verplicht jou niet te betalen als je geen opdracht tot werkzaamheden hebt verleend, en wel om de volgende redenen:
    • De Tarievencode Gas (TG) is een gedragscode van de netbeheerders voor de netbeheerders (zie artikel 1.1 van de TG)
    • Het betreffende artikel formuleert geen verplichting voor de voormalige aangeslotene
    • De kosten voor werkzaamheden mogen volgens dit artikel alleen in rekening worden gebracht met inachtneming van de systematiek van voorcalculatie, waarbij eerst een offerte moet worden uitgebracht. Dit impliceert dat de 'voormalige aangeslotene' ook hier eerst opdracht moet geven tot werkzaamheden, voordat er kosten in rekening mogen worden gebracht.
    • Zie verder bullshit-argument B
  6. Voor het overige hebben Liander c.s. vooral morele argumenten waarom de voormalige aangeslotene zou moeten betalen voor werkzaamheden na definitieve beëindiging van de ATO.


Externe links met achtergrondinformatie

Tips i.v.m. opzegmoment en het effect op salderen c.q. de (extra) afrekening

De opzegging van gas is gedaan, maar welk effect heeft dit op de (jaar)afrekening?
Dit verschilt per leverancier, je verwacht dat een afrekening alleen het gas betreft.
Echter gebeurt het dat tevens stroom wordt afgerekend en dat is soms op een ongunstig moment.
Dit kan vervelend zijn bij salderen als dit in het voorjaar gebeurt, je hebt dan net veel verbruik en weinig opwek achter de rug en krijgt een flinke rekening.
De resterende periode van een lopend jaarcontract kan ongunstig zijn omdat je dan juist veel opwekt en weinig verbruikt met dan een groot overschot als gevolg waardoor je een flink deel niet 100% saldeert.
Omdat je 2 afrekeningen in een lopend jaar krijgt zal de leverancier dit domweg uitvoeren zonder op de nadelige gevolgen voor de klant te letten.
Probeer dus een moment te kiezen rond de afloop van een contract als je bovenstaande niet achteraf weer recht wil breien (je kan vragen om een nieuwe afrekening met de 2 korte perioden achter elkaar en de saldering daar op af laten stemmen).

Zie dit topic: Jaarrekening in tweeën gedeeld, probleem voor salderen.
En dit topic: Salderen: Factuur knipt jaar op, saldeert maar deels?

Update: bij GreenChoice helpt bellen over dit probleem.



Tweakers in het nieuws.
.
.
.

[ Voor 191% gewijzigd door onetime op 04-09-2024 19:23 ]

I Bought Myself A Politician - MonaLisa Twins 2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd'.


Acties:
  • +1 Henk 'm!
.
.
.

Om technische redenen (past er niet bij in de vorige post) hier apart.



.
De ervaring van zo'n 286+50 Tweakers
.
Zo'n 340 Tweakers zijn inmiddels zonder hoge kosten af van de vaste lasten voor gas. Een vijftigtal via verhuizen (zie deze post) de rest via het opzeggen van hun leveringscontract voor gas + ATO. Zie dit overzicht dat regelmatig wordt geactualiseerd.

De netbeheerders hebben zo langzamerhand door wat ze met de gasverlatende Tweakers aanmoeten, namelijk niets. Alleen Enexis rommelt nog wat aan.
  • Liander laat alle Tweakers met rust die wel hun leveringscontract opzeggen, maar geen contact opnemen met Liander. In hun meest recente standaardbrieven suggereren ze wel dat ze bij uitblijven van een keuze komen afsluiten à 121 euro, en na 12 maanden alsnog op jouw kosten komen verwijderen, maar er gebeurt in de praktijk helemaal niets.
    De Tweakers die wél contact opnemen krijgen op dit moment -eventueel na een korte wisseling van argumenten- het bericht dat Liander op eigen initiatief zal overgaan tot verwijdering, en de rekening zal sturen. Zie dit overzicht. Dat is in de praktijk in het najaar van 2019 slechts bij zes mensen gedaan, en daarna niet meer. De rest hoort ook niks meer. Eén van de zes gefactureerden (@Stoofie) heeft de factuur inmiddels gecrediteerd gekregen om 'voor Liander moverende redenen'.
    Meest eenvoudige strategie bij Liander: niet reageren.
    Liander heeft inmiddels overigens het beleid voor verhuizers (Route E) aangepast: als je in een ander huis gaat wonen en daar nooit een gascontract hebt gehad, wordt de aansluiting gratis verwijderd. Je moet dat wel weten, want Liander zet dat niet op zijn website.
  • Bij Enexis lijkt het nu standaardpraktijk om op eigen initiatief een slotje te plaatsen, waarna vroeger altijd een factuur volgde, maar sinds maart 2020 dat ook niet meer. Bij betwisting van die factuur volgde een paar standaard-mailtjes heen en weer, maar Enexis wilde dan niet meer inhoudelijk reageren. Enexis stuurde regelmatig een incassobureau langs, maar die dropen bij terugblaffen eigenlijk altijd weer af. Zie dit overzicht.
    Meest eenvoudige strategie bij Enexis: standaardbrieven ongeopend retour afzender zenden met daarop de mededeling: "Geen gebruikers van gas bekend op dit adres".
    Ook bij Enexis lijkt het bewustzijn te ontstaan dat verhuizers (Route E) sowieso geen kosten hoeven te betalen, net als bij Liander. Zie bijv. het dossier van Carlo Adan. Net als bij Liander moet je het bij Enexis wel weten (via dit topic bv.), ze adverteren het niet op hun website.
  • Bij Stedin is het beleid om niks te doen. Duidelijk is dat ze nooit een factuur sturen. Sommigen horen niets, bij anderen wordt na discussie besloten het dossier on hold te zetten, bij nog weer anderen wordt onaangekondigd verzegeld (zonder rekening te sturen), en bij weer anderen wordt na discussie een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld. Het lijkt er op dat Stedin besloten heeft deze dossiers in de wacht te zetten, maar in het verleden ontspoorde het soms per ongeluk richting een deurwaarder. Zie dit overzicht.
  • Enduris heeft een nette en uitgebreide discussie met @niekovk uiteindelijk gestaakt, met de constatering dat beide partijen van inzicht bleven verschillen. Enduris heeft inmiddels (9 juli 2019) met opgeheven hoofd de handdoek in de ring gegooid, en gaat de aansluiting van @niekovk kosteloos verwijderen. Dat bleek drie dagen later overigens een 'vergissing', maar toen was het al te laat voor Enduris. @niekovk had de offerte van 0 euro al geaccepteerd. _/-\o_
  • Bij Coteq worden Tweakers heen en weer gepingponged tussen de netbeheerder en een incassobureau (Flanderijn). Beide weten niet zo goed wat te doen, en hebben hun argumenten niet op orde. In drie gevallen is er nu uiteindelijk maar een verwijdering uitgevoerd door Cogas in november 2019 en een factuur gestuurd, die drie keer wordt betwist. Coteq kondigde drie keer een rechtsgang aan, maar doet al maanden niets.
  • Westland Infra reageerde inhoudelijk, maar overtuigde @Wimlem niet, omdat ze voor het eerst gedwongen werden om na te denken waarom artikel 2.5.1.12 van de TCG (sinds 2020 artikel 2.9.2) eigenlijk een grond zou zijn. Bij hem is uiteindelijk de gasaansluiting tweezijdig afgekoppeld, maar hij kreeg geen rekening gestuurd.[ 9 maanden later belde de aannemer om een afspraak te aken om alsnog de hele leiding weg te halen...
  • Rendo koppelt na een aantal waarschuwingen gewoon de aansluiting tweezijdig los, en stuurt een rekening, zelfs als je nooit een gascontract hebt gehad. De Tweakers hier bestrijden die facturen, en er is op één geval na (@Stefshon) verder geen actie meer gekomen van Rendo. Rendo heeft één rechtszaak gewonnen (met een stel dat niet op de hoogte was van dit topic, en het verweer te laat en te weinig voerde), maar verloor de zaak tegen @Stefshon (zie dit bericht), na een goed onderbouwde verdediging.

.

.
Individuele dossiers van meer dan honderd Tweakers
.
Meer dan honderd Tweakers hebben hun dossier handzaam bij elkaar gezet in één post. Ter leringhe ende vermaeck. Nota bene: er zijn ook veel Tweakers die helemaal geen contact hebben opgenomen met hun netbeheerder na opzegging van de leveringsovereenkomst en de ATO. Dat is (zeker bij Liander) nog steeds de meest effectieve route, maar bij de andere netbeheerders is reageren op een gegeven moment wel nodig.

NB: Dossier permanent laten unlocken: Als je je dossier naderhand wil aanpassen en actualiseren is het nodig om je bestaande bericht aan te passen. Hiervoor moet je tegenwoordig bij Tweakers (op een eenvoudige manier) een unlock aanvragen. Maak een topicreport op je eigen post aan en geef aan dat je graag een editunlock wil. Een moderator zal dan na overweging je post permanent voor je unlocken.

[ Voor 99% gewijzigd door onetime op 04-09-2024 18:12 ]

I Bought Myself A Politician - MonaLisa Twins 2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd'.


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • ArthurMorgan
  • Registratie: Januari 2001
  • Niet online
Ik zoek vooral een optie met weinig gedoe. Liever wat langer betalen dan de hele tijd gebeld te worden, mails en brieven te krijgen.

Ik zit bij Greenchoice en Enexis.

De route die aangegeven wordt is Aan GC de datum aan te geven en dan bij mijnaansluiting een melding te doen waarna Enexis de datum ergens in de verre toekomst plant.
Maar dan krijg je dus regelmatig domme brieven en telefoontjes van Enexis als ik het goed begrijp.

Mijn idee is om het om te draaien. Dus de melding via mijnaansluiting.nl te doen. Te wachten tot zij met een datum komen en dan GC de datum door te geven.

Aanvullend vraagje, kan ik theoretisch ook een datum bij GC kiezen nadat de afsluiting al een feit is om zo de saldering te matchen? Die is sowieso veel hoger de vaste kosten die ik voor gas betaal ;)

Omzeil ik dan het gedoe (tegen iets hogere kosten, maar niet de bizarre afsluitkosten, of loop ik zo juist weer tegen andere dingen aan?

(Vanaf plusminus november/december is er geen gasverbruik meer.)

And that’s the bottom line cause Stone Cold said so


Acties:
  • +8 Henk 'm!

  • DaWizza
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
@ArthurMorgan Voor de weg van de minste weerstand is eerst de melding doen via mijnaansluiting.nl en daarna doorgeven aan je leverancier prima.
Het is geen garantie dat je geen brieven krijgt van de netbeheerder, sommige hebben hun zaken niet op orde.
Dan volstaat een belletje met de melding dat het niet klopt en kun je verder met je leven. De afsluitkosten zijn nog steeds 0 euro, wel accepteer je dan evt kosten als ze je tuin/oprit slopen.

SUZ-SWM80VA & ERSD-VM2D, 200L SWW, 5330Wp O 45°, 2870Wp W 45°, 820Wp Z 10°, Fresh-r on the wall compac WTW


Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • Truus01
  • Registratie: November 2014
  • Laatst online: 22-04 09:03
@ArthurMorgan Volgens mij gaat het bij Enexis ook goed als je wel eerst bij GC opzegd, zolang je ook maar 'netjes' via MijnAansluiting melding maakt.Maar op zich, als jij het andersom wilt doen, kan dat ook.
GC is verder redelijk makkelijk (is mijn ervaring). Die zeiden bij mij het gascontract per direct op.
Van wat ik op het forum her en der lees, kan het icm een stroomcontract misschien inderdaad makkelijker zijn om eerst te salderen en dan op te zeggen (of de einddatum gas op die datum te laten zetten).
GC schijnt meestal wel een totale eindafrekening over gas en stroom bij het opzeggen van gas, maar schijnt ook het later bij de jaarafrekening weer te controleren (als je ze belt dat ze dat moeten doen).

Maar dit heb ik dus van wat ik zoal op het forum lees. waarschijnlijk als je ze belt en een en ander navraagt dat ze je het uit kunnen leggen.
En anders doen wat voor jou het makkelijkste en best vwb salderen is.

Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • Thijs_1909
  • Registratie: Oktober 2015
  • Laatst online: 18:02
In het kader van ervaringen delen;

Locatie: Hengelo (ov)

Sinds augustus 2023 heb ik een full electric wp. Gas kraan dus dicht. In januari 2024 mijn contract bij innova gas plus elektra opgezegd en overgestapt naar Engie met alleen elektra. Na circa 1,5 maand kreeg ik de eerste brief van Enexis met dat ik geen gascontract heb en dat ik afgesloten zou kunnen worden . Niet gereageerd en nog een herinnering gekregen. Toen maar gebeld met Enexis en werd mij verteld dat ik via mijnaansluiting.nl de gasmeter plus aansluiting gratis kan laten verwijderen mits zij in de lead zijn qua planning. Dit aangevraagd via de website en Enexis besteed dit o.a. uit bij Siers in Oldenzaal. Mijn vriendin een afspraak gemaakt na de schouw maar we konden helemaal niet. Die werknemer van Siers opgebeld en netjes een week laten verzetten. Geen enkel probleem.

Vervolgens kwamen ze met drie man en een kleine minikraan. Alles is weer netjes dicht gemaakt.

Viel mij mee en heb ook geen rekening gekregen.

Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • Tinkerer84
  • Registratie: November 2019
  • Laatst online: 22-04 12:41
ArthurMorgan schreef op zaterdag 27 juli 2024 @ 06:32:
Ik zoek vooral een optie met weinig gedoe. Liever wat langer betalen dan de hele tijd gebeld te worden, mails en brieven te krijgen.

Ik zit bij Greenchoice en Enexis.

De route die aangegeven wordt is Aan GC de datum aan te geven en dan bij mijnaansluiting een melding te doen waarna Enexis de datum ergens in de verre toekomst plant.
Maar dan krijg je dus regelmatig domme brieven en telefoontjes van Enexis als ik het goed begrijp.

Mijn idee is om het om te draaien. Dus de melding via mijnaansluiting.nl te doen. Te wachten tot zij met een datum komen en dan GC de datum door te geven.

Aanvullend vraagje, kan ik theoretisch ook een datum bij GC kiezen nadat de afsluiting al een feit is om zo de saldering te matchen? Die is sowieso veel hoger de vaste kosten die ik voor gas betaal ;)

Omzeil ik dan het gedoe (tegen iets hogere kosten, maar niet de bizarre afsluitkosten, of loop ik zo juist weer tegen andere dingen aan?

(Vanaf plusminus november/december is er geen gasverbruik meer.)
Mijn ervaring met Greenchoice/Enexis en de mijn aansluiting route is dat GC wel een jaarnota opmaakt bij het opzeggen van gas maar deze niet incasseert en (als het goed is) verrekent met de definitieve jaarnota op het op het einde van het (contract)jaar.
Ik heb van GC ook schriftelijk bevestiging gekregen dat het de saldering niet negatief beïnvloedt.

Acties:
  • +3 Henk 'm!
@Thijs_1909 Fijn dat het voor jou goed is gegaan. Je had bij het einde van je gas gebruik je gas contract op kunnen zeggen (hangt van leverancier en contract af of dat een goed idee was), dat had goedkoper kunnen zijn. Ze hebben je naar mijn aansluiting.nl gestuurd, waar je waarschijnlijk onnodige en ongewenste voorwaarden hebt moeten accepteren. Dat is geen vereiste, ook al zeggen ze van wel. Dat is volgens jou gelukkig goed gegaan. Dank voor je ervaring.

I Bought Myself A Politician - MonaLisa Twins 2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd'.


Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • Hippe Lip
  • Registratie: Februari 2011
  • Laatst online: 21-04 21:30

Hippe Lip

+ + + NL + + +

DaWizza schreef op zaterdag 27 juli 2024 @ 06:42:
@ArthurMorgan Voor de weg van de minste weerstand is eerst de melding doen via mijnaansluiting.nl en daarna doorgeven aan je leverancier prima.
Het is geen garantie dat je geen brieven krijgt van de netbeheerder, sommige hebben hun zaken niet op orde.
Dan volstaat een belletje met de melding dat het niet klopt en kun je verder met je leven. De afsluitkosten zijn nog steeds 0 euro, wel accepteer je dan evt kosten als ze je tuin/oprit slopen.
Het risico omvat niet alleen het slopen van tuin of oprit, maar ook het raken van kabels of leidingen. Dus als ze bij graafwerk door een glasvezelkabel steken (das zó gebeurd), dan zijn de reparatiekosten volgens hun algemene voorwaarden voor jou.
Heb je daar ook zin in?

Verdraagzaamheid is het hoogste gebod
en wie dat niet eert die schoppen we rot.
<John O`Mill>


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Tinkerer84
  • Registratie: November 2019
  • Laatst online: 22-04 12:41
Hippe Lip schreef op zondag 28 juli 2024 @ 01:06:
[...]

Het risico omvat niet alleen het slopen van tuin of oprit, maar ook het raken van kabels of leidingen. Dus als ze bij graafwerk door een glasvezelkabel steken (das zó gebeurd), dan zijn de reparatiekosten volgens hun voorwaarden voor jou.
Heb je daar ook zin in?
Dat hangt volgens mij heel erg af van de netbeheerder en mogelijk zelfs regio, ik heb bij Enexis op mijn aansluiting in februari geen voorwaarden met die strekking geaccepteerd.
De enige voorwaarden die ik heb geaccepteerd gingen over bereikbaarheid van het terrein en dat de meterkast en leidingtrace vrij zijn van obstakels en meer van dat soort zaken.
Het kan natuurlijk zijn dat de voorwaarden inmiddels anders zijn

Overigens heb ik in het opmerkingenveld geschreven dat ik expliciet geen aanvraag tot verwijderen doe maar alleen een melding, en dat ik geen enkele aansprakelijkheid accepteer voor schade voortvloeiend uit de werkzaamheden.

Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • ZuinigeRijder
  • Registratie: Oktober 2009
  • Niet online
@onetime Misschien is het goed om de topic start te herschrijven naar de huidige situatie. Hoe we tot deze situatie zijn gekomen, daarvoor kan verwezen worden naar het andere topic. Dit maakt voor nieuwelingen duidelijker wat ze wel of niet moeten of kunnen doen in de huidige situatie. Wordt de topic start kleiner en overzichtelijker.

[ Voor 3% gewijzigd door ZuinigeRijder op 28-07-2024 08:27 ]


Acties:
  • +6 Henk 'm!
ZuinigeRijder schreef op zondag 28 juli 2024 @ 08:27:
@onetime Misschien is het goed om de topic start te herschrijven naar de huidige situatie. Hoe we tot deze situatie zijn gekomen, daarvoor kan verwezen worden naar het andere topic. Dit maakt voor nieuwelingen duidelijker wat ze wel of niet moeten of kunnen doen in de huidige situatie. Wordt de topic start kleiner en overzichtelijker.
Of de originele topicstart met alle uitgebreide informatie over de geschiedenis in het tweede bericht van dit nieuwe topic plaatsen.

Dan in het eerste bericht inderdaad de volledige aandacht richten op de huidige situatie en naar het tweede bericht (en de eerdere topics) verwijzen voor meer, achtergrondinfo en de geschiedenis van deze topicreeks.

Intussen wacht ik lekker af wanneer het vervolg van mijn Enexis soap begint. Het slotje wat hier geplaatst is, zit er al bijna een jaar op dus volgens hun eigen zeggen is de houdbaarheid daarvan bijna verstreken.

Vorige woning sinds 2017 gasvrij zonder rekening van Liander. 2022 Doen we het kunstje opnieuw bij Enexis.


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Truus01
  • Registratie: November 2014
  • Laatst online: 22-04 09:03
Ivow85 schreef op zondag 28 juli 2024 @ 09:31:
Intussen wacht ik lekker af wanneer het vervolg van mijn Enexis soap begint. Het slotje wat hier geplaatst is, zit er al bijna een jaar op dus volgens hun eigen zeggen is de houdbaarheid daarvan bijna verstreken.
Dan kijk maar uit, want volgens mij is dan volgens Enexis het risico dat je huis kan ontploffen. Denk ik. :+

Acties:
  • +8 Henk 'm!
Truus01 schreef op zondag 28 juli 2024 @ 09:48:
[...]

Dan kijk maar uit, want volgens mij is dan volgens Enexis het risico dat je huis kan ontploffen. Denk ik. :+
Ja, zoiets.

En als ze gaan schrijven dat een ongebruikte gasaansluiting na een jaar onveilig is, dan heb ik daarover nog wel een aantal vragen. Toen eindelijk het slotje geplaatst werd was mijn gasaansluiting al ongeveer 1,5 jaar buiten gebruik en de ATO ook al zo lang beëindigd.

Zouden die slotjes gemaakt zijn van een materiaal wat in korte tijd de gasleiding ernstig aantast? Waarom gebruiken ze dan geen materiaal voor de slotjes waar de gasleiding wel tegen bestand is? Of leef ik al ongeveer anderhalf jaar in een levensgevaarlijke situatie.....? En zo gaat er nog meer door mijn hoofd.

Vorige woning sinds 2017 gasvrij zonder rekening van Liander. 2022 Doen we het kunstje opnieuw bij Enexis.


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • BiLLY_daKid
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 22-04 15:54
Vorig jaar zomer ook een dreigbrief ontvangen van Liander. Netjes beantwoord dat ik graag meewerk aan het verwijderen van de aansluiting. Sindsdien stil. Ik ben ook wel benieuwd naar het argument veiligheid

Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • martijn v o
  • Registratie: Januari 2020
  • Laatst online: 21:54

martijn v o

Certified by Enphase.

Er is maar een argument voor veiligheid en dat is als er een niet meer gebruikte gasleiding ligt die wel onder druk staat.
Als je dan gaat graven of een paaltje voor een schutting (veel te diep) in de grond gaat zetten bestaat de kans dat je deze gasleiding gaat raken.
Maar als de netbeheerders de leiding kadastraal pas verwijderen als deze ook fysiek is verwijderd is er toch niets aan de hand.
Ik was ook voorstander van gas opzeggen en dan de netbeheerder aan de straat de kraan dicht te laten zetten, gasmeter verwijderen, dop erop en de rest laten zitten, voor iedereen het makkelijkste en goedkoopste maar op de een of andere manier moet het in Nederland altijd net wat ingewikkelder gemaakt worden.
Hier drie jaar met een niet gebruikte gasleiding gezeten voordat ze hem kwamen verwijderen.

PV Output 12*suntech 325wp met Enphase IQ7+ op zuid-oost 116 en 45 graad. WP Panasonic J serie 5kw. Gasloos sinds juni 2021. ID-4


Acties:
  • +5 Henk 'm!
@ZuinigeRijder @Ivow85 Ik zat er al naar te kijken hoe hier mee om te gaan. Bedankt voor de bevestiging van mijn onuitgesproken ideeën, ik ga er binnenkort mee verder.

edit: de startpost lijkt verre van in de 2e post te passen, moet veel kleiner zijn. Even verder denken.

[ Voor 23% gewijzigd door onetime op 29-07-2024 12:45 ]

I Bought Myself A Politician - MonaLisa Twins 2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd'.


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • HarmoniousVibe
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 14-04 14:20
Hmmm, we kunnen ons dossier niet meer aanpassen in het oude topic. Is het het beste als we dit kopiëren naar dit nieuwe draadje?

12 × LG 330Wp (Enphase) | Daikin FTXM-N 3,5+2,0+2,0kW | Panasonic KIT-WC03J3E5 3kW


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Truus01
  • Registratie: November 2014
  • Laatst online: 22-04 09:03
HarmoniousVibe schreef op maandag 29 juli 2024 @ 10:24:
Hmmm, we kunnen ons dossier niet meer aanpassen in het oude topic. Is het het beste als we dit kopiëren naar dit nieuwe draadje?
Ik zou zeggen een link naar het oude en hier een vervolg.
En toch even de oude aan mogen passen, met een link naar het nieuwe vervolg.

Acties:
  • +4 Henk 'm!
Ik zou kleine dossiers kopiëren en bij grote dossiers zou ik terug linken. Als er een andere goede reden is om alles te kopiëren, dat natuurlijk doen.

I Bought Myself A Politician - MonaLisa Twins 2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd'.


Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • Rommelzolder
  • Registratie: September 2019
  • Laatst online: 01:20
martijn v o schreef op zondag 28 juli 2024 @ 10:18:
Er is maar een argument voor veiligheid en dat is als er een niet meer gebruikte gasleiding ligt die wel onder druk staat.
Als je dan gaat graven of een paaltje voor een schutting (veel te diep) in de grond gaat zetten bestaat de kans dat je deze gasleiding gaat raken.
Maar als de netbeheerders de leiding kadastraal pas verwijderen als deze ook fysiek is verwijderd is er toch niets aan de hand.
Ik was ook voorstander van gas opzeggen en dan de netbeheerder aan de straat de kraan dicht te laten zetten, gasmeter verwijderen, dop erop en de rest laten zitten, voor iedereen het makkelijkste en goedkoopste maar op de een of andere manier moet het in Nederland altijd net wat ingewikkelder gemaakt worden.
Hier drie jaar met een niet gebruikte gasleiding gezeten voordat ze hem kwamen verwijderen.
'Maar als de netbeheerders de leiding kadastraal pas verwijderen als deze ook fysiek is verwijderd is er toch niets aan de hand."

In principe niet, als je ervan uitgaat dat de netbeheerders een 100% accuraat en up-to-date bedrijfsmiddelen registratiesysteem zouden hebben. Dat is echter bij GEEN van de netbeheerders het geval. Die gasleidingen liggen doorgaans wel behoorlijk diep (80 cm), dus die bereik met graven alleen als dat machinaal gebeurt. Maar dan ben je ook verplicht een KLIC melding te doen.

Sinds 2006 een warmtepomp met gesloten bodemsysteem, sinds midden 2019 6,6 kW panelen ZO, 3,2 kW panelen Z


Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • bladebla
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 21:35

bladebla

<Piéééép>


Dossier bladebla - Deel 2

Eerdere delen: Deel 1
Netbeheerder: Enexis
Leverancier: Greenchoice
Gas opgezegd op: 01-06-2024
Einddatum overeenkomst: 04-06-2024 (Datum gebasseerd op eindstand netbeheerkosten in nota GC)

Tijdlijn
#1219-07-2024Reactie Enexis op #10 in Deel 1 van mijn dossier. Is kennelijk doorgezet naar afdeling klachten.
#1330-07-2024Met #12 ging Enexis te ver. Melding met klacht bij ACM en SodM gemaakt, over onjuiste en misleidende informatie verstrekt door Enexis Netbeheer B.V.
#1431-07-2024Reactie op #12 naar Enexis: Jullie verspreiden onjuiste en misleidende informatie.
#1501-08-2024Reactie Enexis op #14: Onze info is correct. Wij gaan niet verder in discussie met u over dit onderwerp.
#1631-07-2024Reactie ACM op #13: Door de wijze waarop de ACM werkt in dit een logische standaardreactie.
#1720-08-2024Reactie SodM op #13: Kunnen niets voor u doen maar zullen aandacht hiervoor vragen in reguliere overleg met Enexis.


Correspondentie behorende tot items in de tijdlijn
#1219-07-2024
Afdeling klachten neemt het over van klantenservice.
Beste bladebla,

Vriendelijk bedankt voor uw reactie. U heeft wederom een brief van ons ontvangen voor <adres> waarin wij aangeven dat u geen contract heeft met een energieleverancier. U heeft in uw eerdere reacties aangegeven dat u uw ATO heeft opgezegd. Mijn collega’s hebben u uitgelegd welke keuze u vervolgens heeft met betrekking tot uw gasaansluiting. Graag reageer ik op uw bericht.

ATO
In mijn reactie kan ik niet voorkomen dat ik u informeer over zaken waar mijn collega’s u ook al over hebben geïnformeerd. De aansluit-en transportovereenkomst is een overeenkomst die uw energieleverancier met u afsluit namens ons. Hierin wordt benoemd dat er kosten in rekening worden gebracht voor afsluiting wanneer het energiecontract wordt opgezegd. Hoewel uw energiecontract opzegbaar is, is de ondertekende ATO dat niet.

Tarievencode Gaswet
Naast de algemene voorwaarden benoemt de Tarievencode, die een onderdeel van de Gaswet vormt, specifiek dat de netbeheerder kosten in rekening mag brengen bij het beëindigen van de aansluiting- en transportovereenkomst. In artikel 2.9.6 staat vermeld dat voor het fysiek afschakelen van de aansluiting dan wel het verwijderen van de aansluiting een eenmalig bedrag in rekening kan worden gebracht bij de voormalige aangeslotene. Op basis van dit artikel brengen we dan ook de kosten bij de klant in rekening.

Verwijderen gas
Ik snap uiteraard dat u liever geen kosten maakt voor een aansluiting die u niet gebruikt. Ik zie dat mijn collega’s u al uitleg hebben gegeven over het kosteloos verwijderen van de gasaansluiting. U loopt er tegenaan dat u dan een account aan moet maken en verplicht akkoord moet gaan met de voorwaarden voordat u de aanvraag kunt doen. U wil graag de exacte juridische basis ontvangen voor deze verplichtingen. Deze heb ik helaas niet voor u. Toch is de meest voor de hand liggende oplossing om uw gasaansluiting te laten verwijderen als u kosten wilt voorkomen. Op dit moment is het nog gratis, hoe dit in de toekomst eruit gaat zien weet ik niet. Wanneer u een aanvraag indient voor een kosteloze verwijdering hoeft u in de tussentijd ook geen contract voor gas af te sluiten. Dit geldt echter alleen als u daadwerkelijk een aanvraag heeft ingediend. Wanneer u dit heeft gedaan kunt u dit aan ons laten weten. Dan zorgen we ervoor dat het afsluitproces stopt en u geen brieven meer ontvangt.

Gasaansluiting
Simpel gezegd bent u in deze verplicht om een keuze te maken tussen het afsluiten van een energiecontract bij een energieleverancier of een (kosteloze) verwijdering van uw gasaansluiting. Wanneer u geen keuze maakt, zijn wij genoodzaakt om uw gasaansluiting af te sluiten en worden de afsluitkosten bij u in rekening gebracht.
Ik vertrouw erop u hiermee te hebben geïnformeerd over wat u kunt verwachten wanneer u geen keuze maakt. Ik hoop uiteraard dat u gauw een keuze maakt zodat er geen onnodige kosten gemaakt hoeven te worden. Succes met het maken van een keuze en alvast een prettig weekend gewenst.

Contact
Mocht u nog vragen hebben dan bereikt u mij op 088 857 01 17. Vanwege mijn vakantie ben ik niet aanwezig, maar mijn collega’s wel. Zij staan u graag te woord. Als u belt, wilt u dan het ticketnummer bij de hand houden dat in de onderwerpregel van deze e-mail staat? Dan kunnen mijn collega’s u sneller helpen. Via e-mail bereikt u mij door deze e-mail te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

<naam>
Klachten & Claims
Klantenservice Enexis Netbeheer.
#1330-07-2024
Melding met klacht bij ACM en SodM gemaakt, over onjuiste en misleidende informatie verstrekt door Enexis Netbeheer B.V.
Vooralsnog publiceer ik de klacht niet. Ik wacht eerst op reactie.
#1431-07-2024
......
Geachte mevrouw <naam>,

Uw e-mail van 19 juli 2024 heb ik in goede orde ontvangen. In eerste instantie leek het erop dat uw inhoudelijke reactie in positief contrast zou gaan staan met de eerdere eenzijdige communicatie van de klantenservice. Het spijt mij echter te moeten constateren dat uw communicatie zo veel onjuiste en misleidende informatie bevat. Dit acht ik een ernstige zaak. Het leidt tot onnodige administratieve lasten, is beledigend en toont geen goed beheer van uw gasnet.

We kunnen verschillend tegen zaken aankijken en dat mag, maar het verspreiden van deze informatie toont aan dat u hier niet competent bent.

Klacht ACM en SodM
Vanwege de aanhoudende problemen en de absurde informatie die u nu verstrekt in uw laatste e-mail, heb ik besloten een officiële klacht in te dienen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Op een achttal punten heb ik de toezichthouders laten weten waar u regels overtreedt en welke zorgen ik hierbij heb, primair in uw informatieverstrekking maar ook in uw procedures en goed beheer van het gasnet. Ik heb de toezichthouders gevraagd actie te ondernemen naargelang hun werkveld.

Afspraak voor werkzaamheden
Zoals ik u altijd heb aangegeven, blijft u van harte welkom om op afspraak langs te komen om eventuele werkzaamheden te verrichten die u nodig acht. Het initiatief daartoe ligt bij u en ik verwacht dat u minstens 5 werkdagen van tevoren contact met mij opneemt om dit te regelen.

Wat kunt u verder doen?
Ik verzoek u vriendelijk, maar dringend, om uw (interne) documenten en processen te herzien en deze kwestie afdoende af te handelen. Ik verwacht dat u bevestigt dat geen actie van mijn kant vereist is. Ik verwacht dat u stopt met onbekwame communicatie.

Eventuele schade en kosten die voortkomen uit uw administratieve inefficiëntie zal ik verhalen op Enexis Netbeheer B.V.

Desondanks wil ik op een positieve noot eindigen en hoop oprecht dat u een prettige vakantie heeft gehad of deze zelfs nu nog geniet.


Met vriendelijke groet,

bladebla
#1501-08-2024
Enexis wil niet meer verder praten, bevestigd nogmaals de onjuiste misleidende informatie en blijft hierbij.
Beste bladebla,

Wij hebben uw schrijven in goede orde ontvangen. Dat u mijn collega <naam> incompetent noemt is ten zeerste onprofessioneel en ongewenst. De informatie die zij aan u heeft verstrekt is correcte informatie.

Klacht ACM en SodM
U geeft aan dat u een klacht heeft ingediend bij het ACM en de SodM. Het staat u vrij om die stappen te ondernemen als u die nodig acht. Wij hebben ons standpunt aangenomen en hier blijven wij bij. In dit standpunt geven wij u de keuze. Of u neemt een leveringscontract op uw gasaansluiting, of u vraagt een gratis verwijdering van de gasaansluiting aan. Deze keuze geven wij u op basis van artikel 2.9.6 in de Tarievencode, wat deel uitmaakt van de Gaswet.

Conclusie
Als u geen leveringscontract neemt of een verwijdering van de gasaansluiting aanvraagt, dan gaan wij bij u langskomen om de gasaansluiting af te sluiten. Hiervoor brengen wij een bedrag van € 168,67,- in rekening. Wij staan in ons recht om deze handelingen uit te voeren en kosten daarvoor door te berekenen. Wij gaan niet verder in discussie met u over dit onderwerp. Dit is het antwoord van Enexis Netbeheer B.V. en hier blijven wij bij. Een claim voor eventuele schade of kosten wijzen wij af en kunt u niet op ons verhalen.

Ik wens u verder succes bij de ACM en SodM. Bij ons sluiten wij uw klacht. Ik wens u desondanks nog een fijne dag toe.

Met vriendelijke groet,

<naam2>
Klachten & Claims
#1631-07-2024
(Standaard) reactie ACM op klacht over Enexis.
Geachte bladebla,

Dank voor uw bericht van 30 juli. Uw melding over Enexis Netbeheer B.V. is belangrijk.

Wat doen we met uw melding?
Voordat we kunnen ingrijpen moeten we onderzoeken of een bedrijf echt de regels overtreedt. Omdat we veel meldingen ontvangen, kunnen we niet alle bedrijven onderzoeken waarover we een melding ontvangen. Uw melding helpt ons om te bepalen welke bedrijven we moeten onderzoeken. Blijkt uit een onderzoek dat een bedrijf de regels overtreedt? Dan beslissen we wat nodig is. We spreken het bedrijf bijvoorbeeld aan op hun overtreding. Blijft het bedrijf de regels overtreden? Dan komen wij in actie, door bijvoorbeeld consumenten te waarschuwen voor dit bedrijf of het bedrijf een boete op te leggen.

Hoort u nog wat van ons?
Als we op een later moment nog vragen hebben over uw melding nemen we contact met u op. Anders ontvangt u geen verdere reactie meer. We kunnen u niet persoonlijk op de hoogte houden over het vervolg van uw melding. Het kan schadelijk zijn voor ons onderzoek als bekend wordt welke bedrijven wij onderzoeken. In het nieuwsoverzicht op onze website maken we achteraf bekend welke bedrijven we hebben aangepakt.

Op onze website leest u:
  • voor welke bedrijven we waarschuwen;
  • welke sectoren we onderzoeken. Bijvoorbeeld reizen, telecommunicatie, energie enz.;
  • welke bedrijven we hebben aangepakt.
U kunt zo zelf in de gaten houden of uw melding heeft geleid tot actie.

Meer weten?
Op onze website vindt u ook informatie over uw rechten als consument. Wij leggen de regels uit en geven praktische tips. Voor veel situaties hebben we een voorbeeldbrief. Die kunt u gebruiken om uw recht te halen.

Komt u er niet uit met de informatie op onze website? Dan helpen wij u graag verder. Als u contact met ons opneemt, geven wij u gratis advies over uw rechten en mogelijke vervolgstappen. Maar we kunnen niet bemiddelen. Dat betekent dat wij geen contact opnemen met het bedrijf om voor uw persoonlijke probleem een oplossing te vinden.

Wilt u advies of hebt u andere vragen?
Neem dan contact met ons op.

Neemt u opnieuw contact met ons op? Noem dan dit nummer:<nummer>

Met vriendelijke groet,

ACM ConsuWijzer
#1720-08-2024
Reactie SodM op klacht over Enexis.
Geachte bladebla,

Wij hebben van u een klacht over Enexis Netbeheer B.V. ontvangen en die bij ons geregistreerd onder referentienummer <nummer>. U verzoekt SodM om actie te ondernemen richting Enexis:
  1. om te stoppen met het verspreiden van onjuiste misleidende informatie;
  2. om hun verantwoording over de aansluitleiding op te pakken.
Uit uw brief maken wij op dat u het niet eens bent met netbeheerder Enexis over de administratief te ondernemen stappen voor het beëindigen van uw gasaansluiting en de wijze waarop Enexis omgaat met het geschil. Zo beschrijft u in uw brief een zevental overtredingen die netbeheerder Enexis naar uw mening begaat op administratief en financieel gebied. U bent in een situatie terecht bent gekomen die met de standaard procedures, (zoals aangegeven op de daarvoor bestemde webpagina’s van Enexis), niet is op te lossen.

U bent niet tevreden met de reactie van Enexis en u richt uw klacht onder andere aan SodM. Echter uw klacht gaat over zaken waarvoor SodM NIET is aangewezen als toezichthouder:
  • U geeft zelf aan dat uw klachten primair administratief van aard zijn. Wij delen uw mening. Voor de consumentenbelangen, de financiële aspecten en administratieve procedures die daarbij komen kijken, is de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de aangewezen toezichthouder.
  • U geeft zelf aan dat de afdeling Klachten & Claims van Enexis uw zaak in behandeling heeft genomen. Voor het achterhalen waar het misloopt, is dit de plek waar naar een oplossing gezocht dient te worden.
Hoewel we begrijpen dat er een voor u een lastige situatie is ontstaan, kunnen wij voor u niets betekenen. Wij kunnen niets anders doen dan verwijzen naar ACM en/of de klachtenafdeling van Enexis. U heeft uw klacht reeds ook al op deze plekken neergelegd. Wel zullen wij wel in ons eerst volgende reguliere overleg met de netbeheerder Enexis, hier aandacht voor vragen. Gezien de uitdagingen waarvoor Nederland staat op het gebied van de warmtetransitie, is het soepel verlopen van dit soort processen voor alle betrokken van evident belang.

De volgende informatie is wellicht van belang om de aspecten in het juiste perspectief te plaatsen:Wij vertrouwen erop uw klacht hiermee afdoende te hebben beantwoord.

Mocht u nog vragen hebben aan SodM dan kunt u deze stellen via <e-mail> met vermelding van het bovengenoemde referentienummer.

Met vriendelijke groet,

Staatstoezicht op de Mijnen / State Supervision of Mines
Ministerie van Klimaat en Groene Groei / Ministry of Climate Policy and Green Growth

[ Voor 79% gewijzigd door bladebla op 20-08-2024 20:22 . Reden: Dossier bijgewerkt met #16 en #17. ]

WP: Kronoterm Versi-I | ESS: Victron MP-II 3f 5000VA + 5× Pylontech US5000 | PV: 8.3kWp Trina glas/glas + Fronius Symo 8.2-3-M + Victron MPPT 250/60


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • bladebla
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 21:35

bladebla

<Piéééép>

Wat vinden jullie van reactie #12 van Enexis?

- De ATO benoemt dat
dat er kosten in rekening worden gebracht voor afsluiting wanneer het energiecontract wordt opgezegd.
Deze variant nog niet eerder gehoord.


- Deze is mooi:
Hoewel uw energiecontract opzegbaar is, is de ondertekende ATO dat niet.
Ik ben voor eeuwig met Enexis getrouwd. :')

- De Tarievencode link uit hun e-mail, linkt naar een verouderde wet: https://wetten.overheid.nl/BWBR0037948/2022-04-30 waarin 2.9.6 niet bestaat. Echt, is dit het niveau. Oud knip- en plakwerk op de afdeling klachten.

Artikel 2.9.6 was:
"Bij opschorting van de transportverplichting, waaronder het fysiek afschakelen van de aansluiting op verzoek van de aangeslotene, of door bijvoorbeeld het ontbreken van een leverancier, kan de netbeheerder, naast de kosten voor het fysiek afschakelen, de periodieke aansluitvergoeding in rekening blijven brengen."
Heb ik het goed dat ECLI:NL:CBB:2023:297 ervoor zorgt dat dit artikel überhaupt niet meer in de historie terug te vinden is van wetten.overheid.nl?

- Eehh. }:O Ik word inderdaad simpel.
Simpel gezegd bent u in deze verplicht om een keuze te maken tussen het afsluiten van een energiecontract bij een energieleverancier of een (kosteloze) verwijdering van uw gasaansluiting.
Nou, hier mijn goede tijd maar weer insteken voor een reactie.

WP: Kronoterm Versi-I | ESS: Victron MP-II 3f 5000VA + 5× Pylontech US5000 | PV: 8.3kWp Trina glas/glas + Fronius Symo 8.2-3-M + Victron MPPT 250/60


Acties:
  • +8 Henk 'm!
Zucht, Enexis is echt een incapabele bende.

- De ATO is niet meer van toepassing, want al lang en breed beëindigd. Ten eerste staat er nergens in de ATO dat er kosten voor afsluiting in rekening gebracht mogen worden (wel staat er iets over werkzaamheden op verzoek van de klant, maar dat is hier niet van toepassing). Maar al zou er 100x in staan dat ze kosten in rekening mogen brengen voor afsluiting, dan nog is dat totaal irrelevant omdat de ATO niet meer van toepassing is.

- De tarievencode gas beschrijft alleen hoe kosten berekend moeten worden, indien daar een grondslag voor bestaat. Dat blijkt ondere uit het artikel waarnaar verwezen wordt in 2.9. Namelijk dat de methodiek van voorcalculatie en standaard offerte toegepast moeten worden. Kosten kunnen op basis van die voorcalculatie en offerte vervolgens alléén in rekening gebracht worden wanneer jij als wederpartij akkoord gaat met die offerte en er een overeenkomst ontstaat.
Zo oordeelde ook de rechtbank al....

- En bij het kopje gasaansluiting hebben ze het weer over een verplichting die niet bestaat. De netbeheerder kan jou geen verplichtingen opleggen, anders dan op hun verzoek en na voorafgaande afspraak toegang verlenen tot de eigendommen van de netbeheerder.
Het is aan Enexis om een keuze te maken. Zij zijn eigenaar van de gasaansluiting en dienen volgens de gaswet hun netwerk op effeciënte wijze te beheren. Jij als leek en buitenstaander hebt daarover niets te vertellen. Als het naar hun inzicht in het kader van het beheer nodig is om iets met de gasaansluiting te doen, moeten ze dat vooral zo beslissen en uitvoeren. Als ze als eigenaar en enige verantwoordelijke zelf geen keuze kunnen maken, dan zijn ze kennelijk niet capabel genoeg om hun wettelijke taken uit te voeren en dient Enexis daarvan terstond het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de ACM op de hoogte te stellen.

Als Enexis wil dat jij keuzes gaat maken, kunnen ze natuurlijk een contractvoorstel doen om jou in dienst te nemen als asset-beheerder met een goed salaris en degelijke secundaire arbeidsvoorwaarden die passen bij de functie. Zolang er jouw functioneren in zo'n functie geen overeenstemming is, hoef, kan en mag jij geen keuzes maken voor wat Enexis met haar eigendommen moet doen.

Vorige woning sinds 2017 gasvrij zonder rekening van Liander. 2022 Doen we het kunstje opnieuw bij Enexis.


Acties:
  • +6 Henk 'm!
Ik zou beginnen met een dikke rant naar deze persoon die het bericht #12 heeft opgesteld.
Beste,

Uw reactie is uitermate teleurstellend en u heeft totaal geen kennis van zaken. Ik verwacht daarom dat u terstond dit dossier overdraagt aan een collega die wel capabel genoeg is om een fatsoenlijke en vooral ook inhoudelijk correcte reactie op te stellen.

Dat u geen kennis heeft en daarom totaal ongeschikt bent om dit dossier verder te behandelen blijkt wel uit het volgende:

- U schrijft: Hoewel uw energiecontract opzegbaar is, is de ondertekende ATO dat niet.. Misschien moet u uw eigen algemene voorwaarden eerst eens lezen voor u nogmaals iets aan klanten schrijft. En dan met name art 3.6.

- Ook schrijft u dat volgens u in de ATO staat: dat er kosten in rekening worden gebracht voor afsluiting wanneer het energiecontract wordt opgezegd.. Dat staat niet in de ATO die ik via de energieleverancier heb ontvangen toen de overeenkomst tot stand kwam. Wederom zou u er goed aan doen om teksten eerst zelf eens te lezen voor u met zulke onzinnige (want volstrekt onjuiste) beweringen komt.

- Voorts verwijst u naar een artikelnummer uit de Tarievencode Gas wat helemaal niet bestaat. Wederom een teken dat u totaal niet weet waar deze discussie over gaat.
Waarschijnlijk is het een oud artikelnummer en heeft u domweg wat zitten knippen en plakken uit andere dossiers zonder de inhoud te begrijpen en teksten te controleren. Absoluut onacceptabel gedrag van iemand die kennelijk op een klachtenafdeling werkt.

- En u schrijft ook nog het volgende Simpel gezegd bent u in deze verplicht om een keuze te maken tussen het afsluiten van een energiecontract bij een energieleverancier of een (kosteloze) verwijdering van uw gasaansluiting.
Simpel wordt ik er inderdaad van, maar de genoemde verplichting kunt u mij uiteraard niet opleggen. Zoals al meermaals aan u is uitgelegd is Enexis eigenaar van de gasaansluiting en moet Enexis er mee doen wat volgens haar het beste is. Als Enexis daarvoor toegang tot mijn perceel of woning nodig heeft, kan Enexis daarvoor tijdig contact met mij opnemen.
@bladebla het komt inderdaad door die uitspraak dat het genoemde artikel weer is geschrapt uit de tarievencode gas.

[ Voor 80% gewijzigd door Ivow85 op 29-07-2024 22:27 ]

Vorige woning sinds 2017 gasvrij zonder rekening van Liander. 2022 Doen we het kunstje opnieuw bij Enexis.


Acties:
  • +9 Henk 'm!

  • Dronium
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21:26
Enexis schreef
U wil graag de exacte juridische basis ontvangen voor deze verplichtingen. Deze heb ik helaas niet voor u.
Kort door de bocht antwoord terug:

Dan is er dus geen juridische basis voor deze verplichtingen.
of
Tot u mij de exacte juridische basis voor deze verplichtingen wel kunt aanwijzen ga ik ervan uit dat deze basis niet bestaat.

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Freee!!
  • Registratie: December 2002
  • Laatst online: 17:03

Freee!!

Trotse papa van Toon en Len!

Ivow85 schreef op maandag 29 juli 2024 @ 21:41:
[...]
Als ze als eigenaar en enige verantwoordelijke zelf geen keuze kunnen maken, dan zijn ze kennelijk niet capabel genoeg om hun wettelijke taken uit te voeren en dient Enexis daarvan terstond het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de ACM op de hoogte te stellen.
Het lijkt mij, dat iedere belanghebbende, die er kennis van neemt danwel verkrijgt, ook het SodM en de ACM van deze incompetentie op de hoogte kan (en eventueel zelfs moet) stellen.
Zou nog wel eens zeer interessant kunnen worden >:)

The problem with common sense is that sense never ain't common - From the notebooks of Lazarus Long

GoT voor Behoud der Nederlandschen Taal [GvBdNT


Acties:
  • +10 Henk 'm!

  • Hippe Lip
  • Registratie: Februari 2011
  • Laatst online: 21-04 21:30

Hippe Lip

+ + + NL + + +

Nu ga ik me toch weer eens afvragen in hoeverre het gedrag van Enexis als oplichterij te betitelen valt. In hoeverre kunnen ze daar nog volhouden dat ze onwetend zijn van het feit dat een ex-aangeslotene verplicht is tot niets anders dan toegang te verlenen tot hun installatie (en nix anders) mits minimaal 5 werkdagen tevoren een afspraak is gemaakt?
Er is in de afgelopen tijd vaak genoeg uitgelegd hoe het zit.

Wanneer kun je ze van oplichterij (of iets anders) beschuldigen?

Verdraagzaamheid is het hoogste gebod
en wie dat niet eert die schoppen we rot.
<John O`Mill>


Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • bladebla
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 21:35

bladebla

<Piéééép>

Bedankt, zeker @Ivow85 en anderen voor jullie reacties. Morgen zal ik een mooi epistel terugschrijven aan Enexis. Ik vind het zo bijna nog uitdagender dan een reactie geven op een wel serieuze inhoudelijk brief. >:) Allemachtig.

WP: Kronoterm Versi-I | ESS: Victron MP-II 3f 5000VA + 5× Pylontech US5000 | PV: 8.3kWp Trina glas/glas + Fronius Symo 8.2-3-M + Victron MPPT 250/60


Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • RichieB
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 22:20
Hippe Lip schreef op maandag 29 juli 2024 @ 22:46:
Nu ga ik me toch weer eens afvragen in hoeverre het gedrag van Enexis als oplichterij te betitelen valt.
[…]
Dat lijkt mij hier absoluut het geval. Ik weet niet welke juridische stappen je als slachtoffer daarin hebt. Kort geding? Zou @bladebla willen meewerken aan het aanpakken van Enexis op die manier?

Panasonic WH-MDC09J3E5, Atlantic Explorer V4 270C, 57x PV 23115 Wp


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Erwin_83
  • Registratie: Januari 2018
  • Laatst online: 21:35
Of heel kort antwoorden dat jouw enige plicht is om mee te werken als de netbeheerder op afspraak werkzaamheden wil komen uitvoeren. En dat je daar natuurlijk aan mee werkt.

Gasloos sinds 01-12-2017 zonder slotje of verwijdering, dus een "gevaarlijke situatie" volgens Liander. Verwarming met een Loria duo 6010. Pelletkachel voor de fun. EDIT 22-09-21 de (gevaarlijke) gasleiding in opdracht van Liander verwijderd.


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Compuchip87
  • Registratie: Februari 2021
  • Laatst online: 22:30
Ik zou er geen epistel van maken maar wel laten blijken dat je er hartelijk om hebt gelachen.
Uw brief is zo lachwekkend dat ik getwijfeld heb hier inhoudelijk op te reageren. Zo geeft u aan geen juridische basis te kunnen benoemen, verwijst u naar niet (meer) bestaande artikelen en beweert u dat ik een overeenkomst waarin ik partij ben niet mag opzeggen.

Ik ga ervan uit dat u dit dossier overdraagt aan een ter zake kundige collega die excuses maakt voor de door u verkondigde onzin en een inhoudelijke reactie geeft.

Uiteraard sla ik vriendelijk uw voorstel af, om een overeenkomst aan te gaan die ik niet wil (door u "aanvraag voor kostenloze verwijdering" genoemd). Mocht u besluiten dat u op basis van mijn oorspronkelijke melding einde gasverbruik d.d. [datum vorige brief] werkzaamheden wilt komen verrichten aan uw eigendommen, kunt u hiervoor uiteraard altijd minstens vijf werkdagen van tevoren een afspraak met mij maken.

[ Voor 4% gewijzigd door Compuchip87 op 30-07-2024 07:49 ]


Acties:
  • +8 Henk 'm!

  • big bang
  • Registratie: November 2012
  • Laatst online: 00:33
Compuchip87 schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 07:37:
Ik zou er geen epistel van maken maar wel laten blijken dat je er hartelijk om hebt gelachen.


[...]
Soms moet je zelf de volwassene zijn en dat eerste deel er weer uit halen cq aanpassen. Qua sentiment heb je gelijk hoor, maar je bereikt er niets mee.

Wel treurig dat dit zo moet tegenover een partij die professioneel en kundig zou moeten zijn.
Mark Twain — 'Never argue with an idiot. They will drag you down to their level and beat you with experience.'
Dat is hier wel een beetje van toepassing. Houd het bij de zakelijke feiten en haal de emoties uit de brieven.

[ Voor 21% gewijzigd door big bang op 30-07-2024 08:00 ]

It's time to play the music, it's time to light the lights


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • phicoh
  • Registratie: April 2011
  • Laatst online: 01:36
Hippe Lip schreef op maandag 29 juli 2024 @ 22:46:
Nu ga ik me toch weer eens afvragen in hoeverre het gedrag van Enexis als oplichterij te betitelen valt.
Het probleem met oplichting is dat gratis verwijderen nog steeds mogelijk is. En voor zover ik weet ook genoemd wordt in de communicatie van Enexis. Wat is nu de schade van de opgelichte partij?

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • DaWizza
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
phicoh schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 10:38:
[...]


Het probleem met oplichting is dat gratis verwijderen nog steeds mogelijk is. En voor zover ik weet ook genoemd wordt in de communicatie van Enexis. Wat is nu de schade van de opgelichte partij?
Tijd en moeite die nergens voor nodig is.
Jammer genoeg is dat indienen en terugkrijgen wel een ding.

Zolang een bedrijf andere regels hanteert dan ze zelf aangeven dat ze moeten doen, zit je in een irritant grijs gebied waar het moeite en ergernis kost en uiteindelijk weinig oplevert.

SUZ-SWM80VA & ERSD-VM2D, 200L SWW, 5330Wp O 45°, 2870Wp W 45°, 820Wp Z 10°, Fresh-r on the wall compac WTW


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Compuchip87
  • Registratie: Februari 2021
  • Laatst online: 22:30
phicoh schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 10:38:
[...]


Het probleem met oplichting is dat gratis verwijderen nog steeds mogelijk is. En voor zover ik weet ook genoemd wordt in de communicatie van Enexis. Wat is nu de schade van de opgelichte partij?
Oplichting, of meer algemeen, fraude is 'opzettelijke misleiding om onrechtmatig voordeel te verkrijgen'.

Het enige verschil tussen wel of geen aanvraag is eigenlijk dat je verantwoordelijk zou kunnen zijn als de aannemer je oprit weigert terug te leggen, maar tot nu toe zijn daar volgens mij geen recente voorbeelden van voorbijgekomen op het forum. Ik denk dat het in een rechtbank lastig aantonen wordt dat de netbeheerder zo'n significant "onrechtmatig voordeel" verkrijgt dat je het fraude kan noemen.

Misleiding of misleidende verkoop zou het misschien nog kunnen zijn, ze proberen je immers onder verwijzing naar regelgeving, waarvan ze weten dat die niet van toepassing is, over te halen een overeenkomst aan te gaan. Maar IANAL dus daar zou een jurist eens naar moeten kijken dan.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • phicoh
  • Registratie: April 2011
  • Laatst online: 01:36
DaWizza schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 10:43:
Tijd en moeite die nergens voor nodig is.
Jammer genoeg is dat indienen en terugkrijgen wel een ding.

Zolang een bedrijf andere regels hanteert dan ze zelf aangeven dat ze moeten doen, zit je in een irritant grijs gebied waar het moeite en ergernis kost en uiteindelijk weinig oplevert.
Dan zal een jurist moeten kijken wat precies de juiste insteek is. Oplichting is in het algemeen dat het slachtoffer iets afhandig wordt gemaakt wat de dader voordeel oplevert. De tijd en moeite die je kwijt bent is niet echt een voordeel voor Enexis.

Probleem is natuurlijk dat gewoon wat gegevens invullen om verwijdering aan te vragen niet veel moeite kost. Dus op papier is de schade erg laag.

Natuurlijk zijn er redenen om geen verwijdering aan te vragen. En dan wordt het ingewikkeld. En heb je een goede advocaat nodig die dan een rechter kan uitleggen wat precies het probleem is.

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Patriot
  • Registratie: December 2004
  • Laatst online: 22:58

Patriot

Fulltime #whatpulsert

Hippe Lip schreef op maandag 29 juli 2024 @ 22:46:
Nu ga ik me toch weer eens afvragen in hoeverre het gedrag van Enexis als oplichterij te betitelen valt. In hoeverre kunnen ze daar nog volhouden dat ze onwetend zijn van het feit dat een ex-aangeslotene verplicht is tot niets anders dan toegang te verlenen tot hun installatie (en nix anders) mits minimaal 5 werkdagen tevoren een afspraak is gemaakt?
Er is in de afgelopen tijd vaak genoeg uitgelegd hoe het zit.

Wanneer kun je ze van oplichterij (of iets anders) beschuldigen?
Hun gedrag is op z'n zachtst gezegd hoogst irritant en moreel onverdedigbaar, maar ik denk niet dat je kunt komen bij iets als oplichting. Er is onenigheid over welke rechten en plichten er uit de gesloten overeenkomsten vloeien en tot op zekere hoogte ook onduidelijkheid over hoe de overeenkomst er precies uitziet (vanwege bijv. verschillende versies van voorwaarden).

In feite zeg je dan, als dit oplichting zou zijn, dat als twee partijen een geschil hebben over een overeenkomst dat tot een zaak komt, dat de verliezende partij dan "automatisch" schuldig is aan oplichting omdat hun claims uiteindelijk niet overeenkomen met het oordeel van de rechter.

Acties:
  • +7 Henk 'm!

  • Compuchip87
  • Registratie: Februari 2021
  • Laatst online: 22:30
Patriot schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 11:32:
[...]

In feite zeg je dan, als dit oplichting zou zijn, dat als twee partijen een geschil hebben over een overeenkomst dat tot een zaak komt, dat de verliezende partij dan "automatisch" schuldig is aan oplichting omdat hun claims uiteindelijk niet overeenkomen met het oordeel van de rechter.
Nee, maar als de rechter gezegd heeft dat je ongelijk had en je blijft het dan toch doen bij andere partijen, die waarschijnlijk niet van deze rechtszaak op de hoogte zijn, hoe noem je het dan?

Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • Compuchip87
  • Registratie: Februari 2021
  • Laatst online: 22:30
Weet je nog dat bedrijven vroeger wel eens een "factuur" kregen om opgenomen te worden in een bedrijvengids. Het had alle kenmerken van een factuur, alleen in lettertype pixel stond onderaan: "dit is een offerte, bij betaling geeft u opdracht voor deze dienst".

Zo voelt het voor mij een beetje wat de netbeheerders doen, met het verschil dat als je na twee weken de "factuur" nog niet betaald hebt, ze dan een bedrijf dat toevallig ook deurwaarder is en/of een naam heeft die op het woord "incasso" lijkt, een brief laten sturen dat je nog niet betaald hebt en of je dat nog wil doen om de overeenkomst tot stand te laten komen.

Het vóélt toch alsof dit illegaal zou moeten zijn, maar ... ik ben bang dat je in juridische zin weinig kan hiermee.

[ Voor 0% gewijzigd door Compuchip87 op 30-07-2024 13:19 . Reden: Dikke vingers ]


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Patriot
  • Registratie: December 2004
  • Laatst online: 22:58

Patriot

Fulltime #whatpulsert

Compuchip87 schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 11:40:
[...]


Nee, maar als de rechter gezegd heeft dat je ongelijk had en je blijft het dan toch doen bij andere partijen, die waarschijnlijk niet van deze rechtszaak op de hoogte zijn, hoe noem je het dan?
Ik denk zelf dat dat schip strandt op het feit dat dit zaken zijn waar nuances van zaak tot zaak redelijk kunnen verschillen, en dat die vaak veel kunnen betekenen voor de uitkomst. Koppel daar aan dat het uiteindelijk gaat om "wie moet de opdracht geven" (en niet meer om bijv. een geldbedrag) en je moet volgens mij wel van goeden huize komen om de rechter met oplichting (o.i.d.) mee te laten gaan. De beschuldigde partij gaat uiteindelijk gewoon zeggen (fictief voorbeeld): "Ja, maar deze meneer had de voorwaarden X uit 2018 i.p.v. 2017 en daar is Y of Z net anders verwoord."

Maar goed, ik zeg niet dat het pad naar (iets vergelijkbaar met) oplichting er helemaal niet is, ik denk alleen dat je er uiteindelijk niet gaat komen.

Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • Erwin_83
  • Registratie: Januari 2018
  • Laatst online: 21:35
Dat anders verwoorden/uitleggen is al gestrand in eerdere rechtzaken.

Oplichting is wat zwaar, maar misleiding is wel aan de orde als ze zo blijven volhouden en zelf al afgeven niet te weten in welk wetsartikel het staat.

Het is nu meer van wij willen het zo als netbeheerder, dus moet de consument het maar doen. Ondanks dat de regelgeving anders is.

[ Voor 22% gewijzigd door Erwin_83 op 30-07-2024 14:57 ]

Gasloos sinds 01-12-2017 zonder slotje of verwijdering, dus een "gevaarlijke situatie" volgens Liander. Verwarming met een Loria duo 6010. Pelletkachel voor de fun. EDIT 22-09-21 de (gevaarlijke) gasleiding in opdracht van Liander verwijderd.


Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • RichieB
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 22:20
Er hoeft bij een juridisch geschil toch niet altijd een financiële component te zijn? We kunnen toch eisen dat Enexis stopt met het misleiden van gasverlaters? Dan hebben we nog wel een eisende partij nodig met een belang zoals de consumentenbond of vereniging eigen huis.

Panasonic WH-MDC09J3E5, Atlantic Explorer V4 270C, 57x PV 23115 Wp


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • phicoh
  • Registratie: April 2011
  • Laatst online: 01:36
RichieB schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 15:12:
Er hoeft bij een juridisch geschil toch niet altijd een financiële component te zijn? We kunnen toch eisen dat Enexis stopt met het misleiden van gasverlaters? Dan hebben we nog wel een eisende partij nodig met een belang zoals de consumentenbond of vereniging eigen huis.
Je moet wel onderbouwen waar het belang zit. De misleiding bestaat eruit dat mensen verteld wordt dat ze verwijdering aan moeten vragen. En dat is gratis.

Verwijdering aanvragen betekent dat je accord moet gaan met de algemene voorwaarden. Die zijn niet gunstig als het misgaat. Maar het gaat bijna nooit mis. En bijna altijd regelt de aannemer die het werk uitvoert wel wat.

Dat wordt gewoon een heel moeilijk verhaal. Ik denk dat de consumentenbond of VEH wel iets beters te doen hebben.

Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • RichieB
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 22:20
phicoh schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 15:29:
[...]
Je moet wel onderbouwen waar het belang zit. De misleiding bestaat eruit dat mensen verteld wordt dat ze verwijdering aan moeten vragen. En dat is gratis.
[…]
Je bent dus toch op zoek naar de financiële component. Het lijkt me dat je ook je recht kan halen zonder dat er financiële schade is.
Ik denk dat de consumentenbond of VEH wel iets beters te doen hebben.
Kortom: we moeten in dit draadje niet zo zeuren? De netbeheerders staan boven de wet en jurisprudentie en doen gewoon precies wat ze willen zonder dat we daar iets aan kunnen doen?

[ Voor 3% gewijzigd door RichieB op 30-07-2024 15:55 ]

Panasonic WH-MDC09J3E5, Atlantic Explorer V4 270C, 57x PV 23115 Wp


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Truus01
  • Registratie: November 2014
  • Laatst online: 22-04 09:03
Ik heb een nieuwe brief van Enexis.
Deze keer geen dreigbrief. Maar wat zal ik doen...

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Pu8eqaif2HNv4XkuxHyI2hbNvbM=/x800/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/CLgMQcVl1x4hWD7M0ow70pu7.jpg?f=fotoalbum_large

Een paar dingen vallen me in ieder geval op.
De datum is 22-7, het is nu 30-7. De code is 4 weken geldig, dus ik ben al een week kwijt, neem ik aan...
"Een van onze medewerkers komt vanzelf een keer bij u langs om de meterstanden op te nemen. Hiervoor een afspraak maken is niet mogelijk." Geldt de '5 dagen verplichting' hier niet voor?!

Wat zal ik doen. Foto's maken en doorgeven, lijkt me niet zo'n probleem. (En volgens mij kunnen ze zowel op de foto's als bij een bezoek zien welke meter ik heb. Ferrarismeter voor stroom, en die wil il niet dat ze afkeuren...)
Maar gewoon niet reageren en wachten dat er iemand langskomt en dan lekker niet open doen en zo, lijkt me ook wel wat...

En ik heb zo mijn vraagtekens bij de motieven van deze brief. Gaat het daadwerkelijk om de meterstanden? Of is het controle op die Ferrarismeter? Of toch controle op de meterstand van de gasmeter?
Dit is in ieder geval de eerste keer sinds ik hier woon, dus niet eens in de 3 jaar...

Acties:
  • +3 Henk 'm!
@Truus01 Ik denk dat ze misschien niet weten wat voor type meter je hebt hangen en hem dus niet kunnen afkeuren. Dus alleen een foto van de meterstand en de rest afknippen of afwachten tot ze komen. Ik zie niet wat er mis zou kunnen zijn met het laatste. Moet je maar net thuis zijn ook nog.

I Bought Myself A Politician - MonaLisa Twins 2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd'.


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Truus01
  • Registratie: November 2014
  • Laatst online: 22-04 09:03
@onetime Ze vragen om foto's met ook duidelijk het meternummer. Dus dan zien/weten ze wel om welke meter het gaat.
Maak een foto waarop alle getallen op het display en het meternummer goed leesbaar zijn. Het meternummer van de elektriciteitsmeter begint meestal met een 'E' en de gasmeter vaak met een 'G'. Op een digitale meter (meter met een display) staat het meternummer meestal onder (of bij) de streepjescode. Bij een analoge meter staat het meternummer meestal vlak boven of onder de draaischijf.
(https://enexis.nl/meterstand)

[ Voor 58% gewijzigd door Truus01 op 30-07-2024 16:10 ]


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • phicoh
  • Registratie: April 2011
  • Laatst online: 01:36
RichieB schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 15:54:
[...]

Je bent dus toch op zoek naar de financiële component. Het lijkt me dat je ook je recht kan halen zonder dat er financiële schade is.

Kortom: we moeten in dit draadje niet zo zeuren? De netbeheerders staan boven de wet en jurisprudentie en doen gewoon precies wat ze willen zonder dat we daar iets aan kunnen doen?
Ja, je kan ook je recht halen zonder dat er financiele schade is. Maar een rechter zal toch een gewicht moeten hangen aan jouw schade.

Ik bedoel, je kan ook een rechtzaak tegen De Telegraaf kunnen beginnen. De Telegraaf lezen levert ook schade op. Maar de kans dat een rechter daarin mee gaat is erg klein.

Het kan helaas zo zijn dat netbeheerders rare brieven mogen schrijven. Dat is vervelend, maar een rare brief lezen levert niet direct schade op.

Acties:
  • +2 Henk 'm!
Truus01 schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 16:09:
@onetime Ze vragen om foto's met ook duidelijk het meternummer. Dus dan zien/weten ze wel om welke meter het gaat.
(https://enexis.nl/meterstand)
"dan hoeft u niets te doen." Lekker afwachten?

I Bought Myself A Politician - MonaLisa Twins 2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd'.


Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • Truus01
  • Registratie: November 2014
  • Laatst online: 22-04 09:03
onetime schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 16:11:
[...]

"dan hoeft u niets te doen." Lekker afwachten?
Denk ook dat ik dat doe.
En dan niet open doe voor de meteropnemer, want die komt zonder afspraak... (Als ik al thuis ben als ie komt.)

Acties:
  • +10 Henk 'm!

  • bebopper
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 16:40

bebopper

I'm an absolute beginner...

Truus01 schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 16:00:
Ik heb een nieuwe brief van Enexis.
Deze keer geen dreigbrief. Maar wat zal ik doen...

[Afbeelding]

Een paar dingen vallen me in ieder geval op.
De datum is 22-7, het is nu 30-7. De code is 4 weken geldig, dus ik ben al een week kwijt, neem ik aan...
"Een van onze medewerkers komt vanzelf een keer bij u langs om de meterstanden op te nemen. Hiervoor een afspraak maken is niet mogelijk." Geldt de '5 dagen verplichting' hier niet voor?!

Wat zal ik doen. Foto's maken en doorgeven, lijkt me niet zo'n probleem. (En volgens mij kunnen ze zowel op de foto's als bij een bezoek zien welke meter ik heb. Ferrarismeter voor stroom, en die wil il niet dat ze afkeuren...)
Maar gewoon niet reageren en wachten dat er iemand langskomt en dan lekker niet open doen en zo, lijkt me ook wel wat...

En ik heb zo mijn vraagtekens bij de motieven van deze brief. Gaat het daadwerkelijk om de meterstanden? Of is het controle op die Ferrarismeter? Of toch controle op de meterstand van de gasmeter?
Dit is in ieder geval de eerste keer sinds ik hier woon, dus niet eens in de 3 jaar...
Standaard brief van weer een hele andere afdeling van Enexis, zou er in dit geval niet teveel achter zoeken. Ze moeten gewoon daadwerkelijk eens in de zoveel tijd een meterstand registreren en bij een ferrarismeter kunnen ze die nu eenmaal niet op afstand uitlezen. Dat ze de meterstand en het nummer van de meter daarbij nodig hebben is ook logisch. En ze weten ergens in de krochten van hun systemen toch allang dat je een ferrarismeter hebt. Toen ik midden in het gezeik met Enexis zat zocht ik ook werkelijk overal wat achter hoor :9

Maar inderdaad, simpelste is gewoon afwachten tot er vanzelf een keer een medewerker langskomt.

Een (ferraris)meter afkeuren omdat ze daar zin in hebben mag Enexis helemaal niet. Alleen als de meter daadwerkelijk kapot is of als de levensduur van de keuring is vervallen, dan mogen ze deze natuurlijk wel vervangen .

Eerder in dit topic een stukje over de (goed)keuring/levensduur van meters door @Hippe Lip
Elke meter heeft een keuring voordat die ingezet wordt. En die keuring heeft een beperkte levensduur van X jaren. Als die verlopen is, dan moet de meter vervangen worden, want anders mag die niet meer gebruikt worden voor verrekening. Simpele en effectieve methode om te zorgen dat je apparatuur gebruikt die betrouwbaar is. Ook dat soort spul heeft nou eenmaal last van veroudering.
Dus ja, zo worden hele batches tegelijk afgekeurd omdat de keuring verlopen is.

Acties:
  • +11 Henk 'm!
@Truus01 bij niet-slimme meters moet officieel de meteropnemer eens in de zoveel jaar de standen controleren. In de tussenliggende jaren wordt er op jouw eigen opgave aan de energieleverancier vertrouwd.

Dat je nu ook een foto mag sturen aan de meter-opnemer zodat hij aan de hand daarvan de standen controleert is voor mij wel nieuw. Maar misschien is er dan toch ook iets van progressie mogelijk bij Enexis.

Wanneer je niet open doet voor de meter-opnemer krijg je een kaartje in de bus met het verzoek om een afspraak te maken op een moment dat het je wel uitkomt. Doe je dat ook niet, dan gaat de meter-opnemer een schatting maken van de meterstanden die waarschijnlijk niet heel gunstig voor jou is. Of ze nemen alsnog nadere stappen om toegang tot hun installatie te krijgen ter controle.
En ja, bij het onaangekondigd bezoek niet open doen is je goed recht. Maar vervolgens ligt er een concreet initiatief van de netbeheerder voor het maken van een afspraak.

Hoe vervelend Enexis ook is rond gasverlaters: meterstanden opnemen is de normaalste gang van zaken. Dat daarbij ook het meternummer gecontroleerd wordt lijkt mij niet meer dan logisch. Ze moeten immers wel vast kunnen stellen dat je een foto van de juiste meter hebt gemaakt en doorgestuurd. Het meternummer is al lang bij de netbeheerder bekend en gekoppeld aan het adres waar de meter hangt.

Vorige woning sinds 2017 gasvrij zonder rekening van Liander. 2022 Doen we het kunstje opnieuw bij Enexis.


Acties:
  • +4 Henk 'm!
Ik heb die meterstandenbrief de afgelopen jaren wel vaker in het echt zien langskomen voor verschillende adressen. Niets bijzonders op zich.
Ik probeerde zoveel mogelijk mee te gaan in de reactie van Truus01, ik ben ook het vertrouwen in de netbeheerders als organisatie de afgelopen 9 jaar echt volledig kwijt geraakt.
De mannen die bij een kabel storing komen graven kan ik dan weer wel goed mee overweg.
Ik ben altijd nieuwsgierig en wil van alles zo goed mogelijk weten hoe het zit en werkt.

I Bought Myself A Politician - MonaLisa Twins 2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd'.


Acties:
  • +7 Henk 'm!

  • mikepapot
  • Registratie: Oktober 2007
  • Laatst online: 20-04 02:32
Vandaag belde de aannemer namens Liander mij om een afspraak te maken voor het verwijderen van de gasaansluiting. Gaat op 26 augustus gebeuren (prima wat mij betreft en ruim op tijd afgesproken).

Ik checkte nog even of ze vooraf eerst de situatie willen bekijken, maar dat hoefde niet.

Hij vertelde mij dat de hoofdleiding onder de stoep voor ons huis ligt. Verder hoeven ze alleen in de meterkast te zijn. Dus geen graafwerk in de voortuin.

Ben benieuwd. Ik zal voor de zekerheid tegen die tijd nog wat foto’s van de bestrating daar maken.

Overigens is Liander hier de opdrachtgever; hoe ik ze zover kreeg via de Tweakersroute, lees je in mijn dossier.

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Truus01
  • Registratie: November 2014
  • Laatst online: 22-04 09:03
Het is van mijn kant uit ook meer om ze 'terug te pesten'. Laat ze maar moeite doen, ipv dat ik hun werk uit handen neem.
Maar ik zal er nog even over nadenken. Ik heb nog een kleine 3 weken...

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • dunklefaser
  • Registratie: Oktober 2012
  • Laatst online: 19:14

dunklefaser

Point Of KnowReturn

@Truus01 Ik heb vorig jaar 2 keer een vergelijkbare brief van Liander ontvangen.

- Betreft: controle van uw meterstanden
...Het is belangrijk dat alle stroom- en gasmeters goed werken
ledere drie jaar bekijken we of uw meterstanden kloppen met onze administratie. Op deze manier controleren we of uw energiemeter nog goed werkt. Als netbeheerder zijn wij verplicht om deze controle uit te voeren.

...

Bij mij is het helaas niet mogelijk via de meterstanden op afstand te controleren dat de "energiemeters" goed werken.
1) zonnepanelen - al sinds 2015 aangemeld (recent door grotere installatie vervangen)
2) recent airco's welke ook verwarmen - dus gasverbruik is (sterk) afgenomen

Als iemand (van netbeheer NL?) mij kan uitleggen hoe je op afstand via foto's van analoge meterstanden
kan vaststellen of de meters nog correct werken, heel graag!

Voor zover ik weet is de serie van mijn ferraris en gasmeter nog niet afgekeurd (populatieonderzoek).

Nobody is perfeckt - But who wants to be Nobody? - Vrijwillig Energycoach Fiat LUXus! - Some Insights


Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • Oilman
  • Registratie: December 2012
  • Laatst online: 23:30
martijn v o schreef op zondag 28 juli 2024 @ 10:18:
Er is maar een argument voor veiligheid en dat is als er een niet meer gebruikte gasleiding ligt die wel onder druk staat.
Als je dan gaat graven of een paaltje voor een schutting (veel te diep) in de grond gaat zetten bestaat de kans dat je deze gasleiding gaat raken.
Maar als de netbeheerders de leiding kadastraal pas verwijderen als deze ook fysiek is verwijderd is er toch niets aan de hand.
Ik was ook voorstander van gas opzeggen en dan de netbeheerder aan de straat de kraan dicht te laten zetten, gasmeter verwijderen, dop erop en de rest laten zitten, voor iedereen het makkelijkste en goedkoopste maar op de een of andere manier moet het in Nederland altijd net wat ingewikkelder gemaakt worden.
Hier drie jaar met een niet gebruikte gasleiding gezeten voordat ze hem kwamen verwijderen.
Dus bij die miljoenen huizen die nog wel gas gebruiken is er een onveilige situatie? Immers daar staat ook druk op de gasleiding en die kan je raken als je gaat graven.

Voor de rest helemaal mee eens, van mij hadden ze de leiding gewoon bij de hoofdleiding mogen afsluiten / afdoppen en gewoon lekker in de grond laten zitten. Als de straat over bijv 20 jaar eruit moet voor riool werkzaamheden oid lijkt het mij een prima moment om de ongebruikte gasleidingen alsnog te verwijderen, ipv deze 1 voor 1 tactiek.

Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • ZuinigeRijder
  • Registratie: Oktober 2009
  • Niet online
Truus01 schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 16:00:

Wat zal ik doen. Foto's maken en doorgeven, lijkt me niet zo'n probleem. (En volgens mij kunnen ze zowel op de foto's als bij een bezoek zien welke meter ik heb. Ferrarismeter voor stroom, en die wil il niet dat ze afkeuren...)
Ze willen gewoon de meterstand hebben. Ik heb deze brief in februari gehad. Bij mij lukte het wel om een goede foto te uploaden van mijn ferraris meter, maar de software accepteerde de foto/meterstand niet.

Een maand later is een meteropnemer (zonder afspraak) aan de deur geweest en die heeft de meterstand van de elektriciteitsmeter opgenomen. Niets te maken met slimme meter of iets dergelijks.

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Erwin_83
  • Registratie: Januari 2018
  • Laatst online: 21:35
dunklefaser schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 19:44:
@Truus01 Ik heb vorig jaar 2 keer een vergelijkbare brief van Liander ontvangen.

- Betreft: controle van uw meterstanden
...Het is belangrijk dat alle stroom- en gasmeters goed werken
ledere drie jaar bekijken we of uw meterstanden kloppen met onze administratie. Op deze manier controleren we of uw energiemeter nog goed werkt. Als netbeheerder zijn wij verplicht om deze controle uit te voeren.

...

Bij mij is het helaas niet mogelijk via de meterstanden op afstand te controleren dat de "energiemeters" goed werken.
1) zonnepanelen - al sinds 2015 aangemeld (recent door grotere installatie vervangen)
2) recent airco's welke ook verwarmen - dus gasverbruik is (sterk) afgenomen

Als iemand (van netbeheer NL?) mij kan uitleggen hoe je op afstand via foto's van analoge meterstanden
kan vaststellen of de meters nog correct werken, heel graag!


Voor zover ik weet is de serie van mijn ferraris en gasmeter nog niet afgekeurd (populatieonderzoek).
Ze zullen die meterstanden wel vergelijken met de standen die je aan je leverancier door geeft.

Gasloos sinds 01-12-2017 zonder slotje of verwijdering, dus een "gevaarlijke situatie" volgens Liander. Verwarming met een Loria duo 6010. Pelletkachel voor de fun. EDIT 22-09-21 de (gevaarlijke) gasleiding in opdracht van Liander verwijderd.


Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • martijn v o
  • Registratie: Januari 2020
  • Laatst online: 21:54

martijn v o

Certified by Enphase.

Ik woon er al 20 jaar, heb geen slimme meter en nog nooit iemand gezien.

PV Output 12*suntech 325wp met Enphase IQ7+ op zuid-oost 116 en 45 graad. WP Panasonic J serie 5kw. Gasloos sinds juni 2021. ID-4


Acties:
  • +10 Henk 'm!

  • bladebla
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 21:35

bladebla

<Piéééép>

RichieB schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 00:14:
[...]

Dat lijkt mij hier absoluut het geval. Ik weet niet welke juridische stappen je als slachtoffer daarin hebt. Kort geding? Zou @bladebla willen meewerken aan het aanpakken van Enexis op die manier?
Nee, ik heb geen gevoel over de haalbaarheid hiervan.

Ik heb vandaag een klacht ingediend bij de ACM én SodM naar aanleiding van de absurde informatie die Enexis mij gaf in #12 van mijn dossier.

WP: Kronoterm Versi-I | ESS: Victron MP-II 3f 5000VA + 5× Pylontech US5000 | PV: 8.3kWp Trina glas/glas + Fronius Symo 8.2-3-M + Victron MPPT 250/60


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • GudZ
  • Registratie: Maart 2010
  • Laatst online: 23:29
Stedin, regio Den Haag

Ik heb begin deze maand een huis gekocht en alleen een elektriciteitscontract afgesloten. Dat is inmiddels ingegaan. 3-fase zit er al, nog met een terugdraaiende meter, prima laat ik zo. Gascontract niet aangemeld, ik wilde Tweakers Route E bewandelen.

Om een account aan te maken om de aansluiting in de Stedin omgeving te 'beheren' kreeg ik vorige week een brief met een code. Daar had ik mee ingelogd en wat dingen gecheckt, niets gedaan, veranderd of aangevraagd. Alleen een belletje gepleegd om informatie op te vragen welke stappen ik kon doen voor het vervangen van een geteerde kabel en het verwijderen van gasaansluiting.

Nu log ik daarnet in bij Stedin om te checken of mijn energiecontract daar is genoemd, ik klik nergens op en ik ontvang een melding: 'Slimme meter is aangevraagd'. Ook wordt er gevraagd of ik verhuisd ben en zijn mijn gegevens afgeschermd. Ik klik aan: Niet verhuisd en er wordt een brief verstuurd. Ik mag nu weer 5 dagen wachten op een code.

Prima allemaal, maar mogen zij zomaar een Slimme Meter afsturen zonder dat ik deze aanvraag?

PV Output 1.350Wp ZWW 10°


Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • MeZZiN
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 04-04 15:07
Even een laatste update van mijn dossier.

Route: € 0,-- route via mijnaansluiting.nl
Netbeheerder: Aliander
Energiecontract: Green Choice
Motivatie voor € 0,-- route: iets te veel gedoe op mijn bord zeker na mijn ongeluk met mijn auto wilde eerst nog de tweakers route volgen maar zo veel dingen te regelen toch maar de gratis alliander route genomen. .
Opbouw dossier:
  1. 01-02-2023: gaskraan dichtgedraaid
  2. 15-02-2023: ota opgezegd bij green choice en late stand doorgeven koste wat moeite maar na doorvragen kreeg ik iemand slimmer aan de lijn en die heeft het geregeld voor mij.
  3. 18-02-2023:overstap naar budget energie zonder gas contract
  4. 27-02-2023: verzoek verwijderen gasaansluiting via mijnaansluiting.nl
  5. 01-03-2023: van rond die tijd wat mail gehad over de verwijdering en weinig update behalve dat het lang kan duren.
  6. 11-06-2023: afspraak gemaakt voor verwijdering op 27 juli
  7. 27-07-2023: alles verwijderd wat een circus ze komen met 4! man en na ongeveer 6 uur is alles verwijderd. Binnen een rommeltje en buiten al het straat werk brodel werk. Alles schots en scheef. Dus wordt vervolgd was wel te verwachten natuurlijk maar goed ze hadden belooft het goed te doen.
  8. 31-07-2023: contact opnemen hoe ze het gaan oplossen wat dit kan natuurlijk niet.
  9. 31-07-2023: statenmaker gaat langs komen. dus hopelijk snel opgelost
  10. 02-08-2023: statenmaker kwam en zag en dacht alleen maar even het straat werk aan te trillen en dan is het wel goed. Dus kunnen straks gelijk stukken klinkers op de lijst zetten. Nee alles moet opnieuw het ligt te hoog en te laag. Dus op naar ronde 2 dus nu gaan ze het er wel uithalen en opnieuw straten.
  11. 01-02-2024: bellen met alianders weer over de schade maar geen resultaat maar advies van de call center medewerker was om maar een advocaat te vragen en een boze bief laten sturen omdat anders er niets ging geburen. Was in iedergeval super eerlijk waar ik stond.
  12. 02-02-2024: eerste brief gestuurd verzoek voor schade herstel en dat ze 2 weken hadden en dat duurde meer dan een paar weken. Omdat het nu een klacht was. ipv herstel maar goed daarvoor dezen ze ook al niets.
  13. 01-03-2024: nog een laatste herinnering gestuurd maar ook nog een keer naar het originele uitvoerder. En toen ging het lopen hij had iemand die wel zijn werk kon doen. Dus ergen in juni kwam hij.
  14. 01-06-2024: een echt goede statenmaker kwam en alles weer netjes.
  15. [02-06-2024: ongerelateerd maar nieuwe brief in de bus dat met project helix of iets weer de straat open gaan trekken zucht. Echt een dag na dat het klaar is. Aliander houd me wel bezig zo.
status:Aansluiting verwijderd helaas met schade Nu alles weer netjes na een echte stratenmaker alles netje heeft gemaakt. Alleen bijna een jaar onderweg.


Dus een hele soap maar eindelijk alles opgelost dus ja liever dat ze alles laten zitten en in een keer doen of als ze gelijk met andere komen dan maar 1 keer issues.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Whiskey48
  • Registratie: December 2004
  • Laatst online: 23:40
Hmm, in Oktober komen ze bij mij de gasaansluiting weghalen.
Misschien handig om vooraf een rechtsbijstandverzekering te hebben als ik de verhalen hier zo soms lees.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • MeZZiN
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 04-04 15:07
GudZ schreef op woensdag 31 juli 2024 @ 09:36:

Nu log ik daarnet in bij Stedin om te checken of mijn energiecontract daar is genoemd, ik klik nergens op en ik ontvang een melding: 'Slimme meter is aangevraagd'. Ook wordt er gevraagd of ik verhuisd ben en zijn mijn gegevens afgeschermd. Ik klik aan: Niet verhuisd en er wordt een brief verstuurd. Ik mag nu weer 5 dagen wachten op een code.

Prima allemaal, maar mogen zij zomaar een Slimme Meter afsturen zonder dat ik deze aanvraag?
Nee maar ze gaan waarschijnlijk dat wel je meter vervangen voor een verse domme. Je moet wel aangeven dat je hem niet hebben wil. Ik zit nu op meter 3 al 8)7 elke keer zijn ie niet goed of iets maar elke keer dat ze willen vervangen van de verkeerde meter er altijd automatisch een slimme meter wordt geplaatst. Nu heb ik zelfs geen p1 port meer. :(

Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • Erwin_83
  • Registratie: Januari 2018
  • Laatst online: 21:35
MeZZiN schreef op woensdag 31 juli 2024 @ 11:07:
Even een laatste update van mijn dossier.

Route: € 0,-- route via mijnaansluiting.nl
Netbeheerder: Aliander
Energiecontract: Green Choice
Motivatie voor € 0,-- route: iets te veel gedoe op mijn bord zeker na mijn ongeluk met mijn auto wilde eerst nog de tweakers route volgen maar zo veel dingen te regelen toch maar de gratis alliander route genomen. .
Opbouw dossier:
  1. 01-02-2023: gaskraan dichtgedraaid
  2. 15-02-2023: ota opgezegd bij green choice en late stand doorgeven koste wat moeite maar na doorvragen kreeg ik iemand slimmer aan de lijn en die heeft het geregeld voor mij.
  3. 18-02-2023:overstap naar budget energie zonder gas contract
  4. 27-02-2023: verzoek verwijderen gasaansluiting via mijnaansluiting.nl
  5. 01-03-2023: van rond die tijd wat mail gehad over de verwijdering en weinig update behalve dat het lang kan duren.
  6. 11-06-2023: afspraak gemaakt voor verwijdering op 27 juli
  7. 27-07-2023: alles verwijderd wat een circus ze komen met 4! man en na ongeveer 6 uur is alles verwijderd. Binnen een rommeltje en buiten al het straat werk brodel werk. Alles schots en scheef. Dus wordt vervolgd was wel te verwachten natuurlijk maar goed ze hadden belooft het goed te doen.
  8. 31-07-2023: contact opnemen hoe ze het gaan oplossen wat dit kan natuurlijk niet.
  9. 31-07-2023: statenmaker gaat langs komen. dus hopelijk snel opgelost
  10. 02-08-2023: statenmaker kwam en zag en dacht alleen maar even het straat werk aan te trillen en dan is het wel goed. Dus kunnen straks gelijk stukken klinkers op de lijst zetten. Nee alles moet opnieuw het ligt te hoog en te laag. Dus op naar ronde 2 dus nu gaan ze het er wel uithalen en opnieuw straten.
  11. 01-02-2024: bellen met alianders weer over de schade maar geen resultaat maar advies van de call center medewerker was om maar een advocaat te vragen en een boze bief laten sturen omdat anders er niets ging geburen. Was in iedergeval super eerlijk waar ik stond.
  12. 02-02-2024: eerste brief gestuurd verzoek voor schade herstel en dat ze 2 weken hadden en dat duurde meer dan een paar weken. Omdat het nu een klacht was. ipv herstel maar goed daarvoor dezen ze ook al niets.
  13. 01-03-2024: nog een laatste herinnering gestuurd maar ook nog een keer naar het originele uitvoerder. En toen ging het lopen hij had iemand die wel zijn werk kon doen. Dus ergen in juni kwam hij.
  14. 01-06-2024: een echt goede statenmaker kwam en alles weer netjes.
  15. [02-06-2024: ongerelateerd maar nieuwe brief in de bus dat met project helix of iets weer de straat open gaan trekken zucht. Echt een dag na dat het klaar is. Aliander houd me wel bezig zo.
status:Aansluiting verwijderd helaas met schade Nu alles weer netjes na een echte stratenmaker alles netje heeft gemaakt. Alleen bijna een jaar onderweg.


Dus een hele soap maar eindelijk alles opgelost dus ja liever dat ze alles laten zitten en in een keer doen of als ze gelijk met andere komen dan maar 1 keer issues.
Dank voor de update.

Zo zie je maar weer dat je goed moet overwegen of je akkoord gaat met de voorwaarden. Mocht er wat mis gaan dan is herstel dus niet altijd zonder zorgen.

Gasloos sinds 01-12-2017 zonder slotje of verwijdering, dus een "gevaarlijke situatie" volgens Liander. Verwarming met een Loria duo 6010. Pelletkachel voor de fun. EDIT 22-09-21 de (gevaarlijke) gasleiding in opdracht van Liander verwijderd.


Acties:
  • +7 Henk 'm!

  • MeZZiN
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 04-04 15:07
Dat was het risico en helaas het ging mis. Dus weet dat verwijderen altijd gepaard kan gaan met een hoop gedoe en laten zitten eigenlijk best ok is.

Acties:
  • +7 Henk 'm!
GudZ schreef op woensdag 31 juli 2024 @ 09:36: Stedin, regio Den Haag
Ik heb begin deze maand een huis gekocht en alleen een elektriciteitscontract afgesloten. Dat is inmiddels ingegaan. 3-fase zit er al, nog met een terugdraaiende meter, prima laat ik zo. Gascontract niet aangemeld, ik wilde Tweakers Route E bewandelen.
Om een account aan te maken om de aansluiting in de Stedin omgeving te 'beheren' kreeg ik vorige week een brief met een code. Daar had ik mee ingelogd en wat dingen gecheckt, niets gedaan, veranderd of aangevraagd. Alleen een belletje gepleegd om informatie op te vragen welke stappen ik kon doen voor het vervangen van een geteerde kabel en het verwijderen van gasaansluiting.
Nu log ik daarnet in bij Stedin om te checken of mijn energiecontract daar is genoemd, ik klik nergens op en ik ontvang een melding: 'Slimme meter is aangevraagd'. Ook wordt er gevraagd of ik verhuisd ben en zijn mijn gegevens afgeschermd. Ik klik aan: Niet verhuisd en er wordt een brief verstuurd. Ik mag nu weer 5 dagen wachten op een code.
Prima allemaal, maar mogen zij zomaar een Slimme Meter afsturen zonder dat ik deze aanvraag?
Gewoon weigeren. Jij hebt helemaal niks aangevraagd. Je kan ze even een mailtje sturen.
Maar waarom die geteerde kabel vervangen? Daar zit waarschijnlijk de link met de meter.

Wil je echt het gas al helemaal weg? Omdat je net hebt gekocht zit je misschien niet met eventuele schade en zou je een melding einde gas-gebruik kunnen doen. Als je alle eventuele schade voor rekening en risico van Stedin wilt laten doe je die melding NIET via mijnaansluiting.nl maar met een email.

I Bought Myself A Politician - MonaLisa Twins 2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd'.


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Truus01
  • Registratie: November 2014
  • Laatst online: 22-04 09:03
Whiskey48 schreef op woensdag 31 juli 2024 @ 11:09:
Hmm, in Oktober komen ze bij mij de gasaansluiting weghalen.
Misschien handig om vooraf een rechtsbijstandverzekering te hebben als ik de verhalen hier zo soms lees.
Over het algemeen zit hier kennis genoeg om je verder te helpen.
Maar als je zelf opdracht hebt gegeven, oftewel vinkjes hebt gezet bij bepaalde voorwaardes, dan wordt het ineens een heel anders verhaal.
(Waar een RBV je waarschijnlijk ook niet onderuit kan krijgen.)

Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • Truus01
  • Registratie: November 2014
  • Laatst online: 22-04 09:03
MeZZiN schreef op woensdag 31 juli 2024 @ 11:07:
Even een laatste update van mijn dossier.

...

Dus een hele soap maar eindelijk alles opgelost dus ja liever dat ze alles laten zitten en in een keer doen of als ze gelijk met andere komen dan maar 1 keer issues.
Ik wilde zeggen, een duidelijk voorbeeld van de gevaren van de MijnAansluiting-route.
Maar... Dit kan ook met de Tweakers-route zo gebeuren.
Het verschil is dat dan duidelijk is dat de verantwoordelijkheid (en mogelijke kosten) niet bij jou liggen, maar bij de netbeheerder. Als het, zoals in dit geval, misgaat, zal de ellende en het erachteraan moeten gaan, vergelijkbaar zijn.
Heel misschien, doordat de netbeheerder al een dossier van je heeft, dat ze dan 'voorzichtiger' te werk gaan en een goede stratenmaker meesturen.
En als het alsnog mis gaat, niet een advocaat voorstellen, want dat soort brieven heb je dan (met hulp van hier) allang gestuurd...

Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • MeZZiN
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 04-04 15:07
Het voorstellen van de advocaat was suggestie van het call center omdat anders aliander helemaal niets ging doen.

Maar goed een paar boze brieven ging de bal eindelijk rollen. Maar dit issue had ook op de tweakers route kunnen ontstaan. Enige dat mist is een stukje voorspel met aliander. Gelukkig is het nu weer redelijk opgelost dus klaar voor ons maar tja het is wel een gedoe.

Alleen via de tweakers route had het wat jaren kunnen duren voordat ze echt wat gingen doen. En ik wilde het van mijn bord af.

Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • Rommelzolder
  • Registratie: September 2019
  • Laatst online: 01:20
onetime schreef op woensdag 31 juli 2024 @ 12:12:
[...]

Gewoon weigeren. Jij hebt helemaal niks aangevraagd. Je kan ze even een mailtje sturen.
Maar waarom die geteerde kabel vervangen? Daar zit waarschijnlijk de link met de meter.

Wil je echt het gas al helemaal weg? Omdat je net hebt gekocht zit je misschien niet met eventuele schade en zou je een melding einde gas-gebruik kunnen doen. Als je alle eventuele schade voor rekening en risico van Stedin wilt laten doe je die melding NIET via mijnaansluiting.nl maar met een email.
Die meter kun je volgens mij niet zomaar weigeren. Eigendom van de huidige meter berust bij de netbeheerder, dus als die besluit tot vervangen, dan zul je ze toegang moeten verlenen (uiteraard wel volgens afspraak tenminste vijf dagen van tevoren). De netbeheerders zullen over het algemeen oude ferrarismeters willen uitfaseren, zeker als die geen terugloop beveiliging hebben en dus geleverde zonnestroom aftrekken van het verbruik, ook als dat meer dan 5000 kWh per jaar is. Wat je volgens mij wel kunt weigeren is het automatisch uitlezen van de meterstanden. Maar dan ontvangt je energieleverancier die ook niet, en kan die ook geen maandelijks energie rapport aanleveren.

Sinds 2006 een warmtepomp met gesloten bodemsysteem, sinds midden 2019 6,6 kW panelen ZO, 3,2 kW panelen Z


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • dunklefaser
  • Registratie: Oktober 2012
  • Laatst online: 19:14

dunklefaser

Point Of KnowReturn

@Rommelzolder De salderingsgrens van 5000 kWh teruglevering interesseert de netbeheerder?
Ik dacht dat dit alleen voor de energieleverancier interessant is.

Nobody is perfeckt - But who wants to be Nobody? - Vrijwillig Energycoach Fiat LUXus! - Some Insights


Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • Rommelzolder
  • Registratie: September 2019
  • Laatst online: 01:20
dunklefaser schreef op woensdag 31 juli 2024 @ 18:56:
@Rommelzolder De salderingsgrens van 5000 kWh teruglevering interesseert de netbeheerder?
Ik dacht dat dit alleen voor de energieleverancier interessant is.
Interesseert uiteraard de netbeheerder in het geheel niet, want die verkoopt geen energie (sterker nog: dat mogen ze niet). De netbeheerder moet wel betrouwbare meetdata aan de energieleveranciers aanleveren. Een oude ferrarismeter die terug kan draaien levert dus een scheef beeld op qua werkelijk verbruik en teruggeleverde energie.

Edit: uit de vernieuwde meetcode, artikel 4.2.1.2

"Indien bij een aansluiting kleiner dan of gelijk aan 3x80A op laagspanningsniveau op het moment van inwerkingtreding van deze bepaling een Ferrarismeter met of zonder terugloopblokkering dan wel een elektronische éénrichtingmeter aanwezig is, en er op de desbetreffende aansluiting op enig moment sprake is van zowel levering als teruglevering van elektriciteit, is het, in afwijking van 4.2.1.1, toegestaan deze Ferrarismeter met of zonder terugloopblokkering dan wel een elektronische meetinrichting geschikt voor één richting toe te passen tot het moment dat de desbetreffende meetinrichting vervangen wordt."

Hier lijkt er dus geen toestemming van de kleinverbruiker nodig te zijn om tot vervanging over te gaan.

Edit 2. Zie ook;
https://wetten.overheid.nl/BWBR0030605/2020-10-25

[ Voor 41% gewijzigd door Rommelzolder op 31-07-2024 19:39 ]

Sinds 2006 een warmtepomp met gesloten bodemsysteem, sinds midden 2019 6,6 kW panelen ZO, 3,2 kW panelen Z


Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • Truus01
  • Registratie: November 2014
  • Laatst online: 22-04 09:03
Rommelzolder schreef op woensdag 31 juli 2024 @ 19:14:
[...]

Interesseert uiteraard de netbeheerder in het geheel niet, want die verkoopt geen energie (sterker nog: dat mogen ze niet). De netbeheerder moet wel betrouwbare meetdata aan de energieleveranciers aanleveren. Een oude ferrarismeter die terug kan draaien levert dus een scheef beeld op qua werkelijk verbruik en teruggeleverde energie.

Edit: uit de vernieuwde meetcode, artikel 4.2.1.2

"Indien bij een aansluiting kleiner dan of gelijk aan 3x80A op laagspanningsniveau op het moment van inwerkingtreding van deze bepaling een Ferrarismeter met of zonder terugloopblokkering dan wel een elektronische éénrichtingmeter aanwezig is, en er op de desbetreffende aansluiting op enig moment sprake is van zowel levering als teruglevering van elektriciteit, is het, in afwijking van 4.2.1.1, toegestaan deze Ferrarismeter met of zonder terugloopblokkering dan wel een elektronische meetinrichting geschikt voor één richting toe te passen tot het moment dat de desbetreffende meetinrichting vervangen wordt."

Hier lijkt er dus geen toestemming van de kleinverbruiker nodig te zijn om tot vervanging over te gaan.
Hoe lees jij dat daarin?
toegestaan deze Ferrarismeter ... toe te passen tot het moment dat de desbetreffende meetinrichting vervangen wordt.
Hier lees ik dat deze tot een moment van vervanging toegepast mag worden.

Wat ik in ieder geval weet, tot het moment dat een oude meter daadwerkelijk wordt afgekeurd (of er een wet zou komen), hoef je in ieder geval niet akkoord te gaan met het aanbod om die te vervangen voor een slimme meter / domme digitale meter.
Dus dat genoemde moment van vervanging, lijkt me afkeur.

@GudZ In dit geval is het niet duidelijk of die meter afgekeurd is en daarom plots de melding komt dat die vervangen wordt.
Als dat niet het geval is, dan zou ik toch ook weigeren om die te laten vervangen. Maar... Als deze een terugloopblokkering heeft, en dus niet terug zou (kunnen) draaien en je hebt/krijgt zonnepanelen, dan wel laten vervangen. (Maar je sprak over een terugdraaiende meter, dus dat zal ook niet aan de hand zijn.)

Meer info oa in dit topic: Slimme energiemeter, weigeren??

[ Voor 6% gewijzigd door Truus01 op 31-07-2024 19:46 ]


Acties:
  • +4 Henk 'm!
Rommelzolder schreef op woensdag 31 juli 2024 @ 18:16:
[...] Die meter kun je volgens mij niet zomaar weigeren. Eigendom van de huidige meter berust bij de netbeheerder, dus als die besluit tot vervangen, dan zul je ze toegang moeten verlenen (uiteraard wel volgens afspraak tenminste vijf dagen van tevoren). De netbeheerders zullen over het algemeen oude ferrarismeters willen uitfaseren, zeker als die geen terugloop beveiliging hebben en dus geleverde zonnestroom aftrekken van het verbruik, ook als dat meer dan 5000 kWh per jaar is. Wat je volgens mij wel kunt weigeren is het automatisch uitlezen van de meterstanden. Maar dan ontvangt je energieleverancier die ook niet, en kan die ook geen maandelijks energie rapport aanleveren.
Als de oude meter goed is kan je dat zover ik weet weigeren. Als hij is afgekeurd niet, maar daar heb ik in deze situatie niets over gehoord. Wel zou je een dan een niet-op-afstand-uitleesbare meter kunnen eisen.
Dat is dus wat anders dan een "slimme" meter waarvan ze beweren de data niet door te geven.

edit: Wikipedia: Salderen : "Per 1 juli 2013 is de grens van 5000 kWh vervallen en kan onbeperkt gesaldeerd worden, waarbij per consument een maximum geldt zo hoog als het eigen verbruik."

Weer terug on topic?

[ Voor 10% gewijzigd door onetime op 31-07-2024 22:51 ]

I Bought Myself A Politician - MonaLisa Twins 2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd'.


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Rommelzolder
  • Registratie: September 2019
  • Laatst online: 01:20
onetime schreef op woensdag 31 juli 2024 @ 22:44:
[...]

Als de oude meter goed is kan je dat zover ik weet weigeren. Als hij is afgekeurd niet, maar daar heb ik in deze situatie niets over gehoord. Wel zou je een dan een niet-op-afstand-uitleesbare meter kunnen eisen.
Dat is dus wat anders dan een "slimme" meter waarvan ze beweren de data niet door te geven.

edit: Wikipedia: Salderen : "Per 1 juli 2013 is de grens van 5000 kWh vervallen en kan onbeperkt gesaldeerd worden, waarbij per consument een maximum geldt zo hoog als het eigen verbruik."

Weer terug on topic?
Ik ben benieuwd naar de grondslag waarop je het vervangen van een meter zou kunnen weigeren. Installatie is eigendom en in beheer bij de netbeheerder, dus als die besluit tot onderhoud/vervanging dan kun je dat volgens mij niet zomaar blokkeren. Wel kun je weigeren dat de communicatie module in de kWh meter (die ook de gasdata door kan geven) wordt geactiveerd. Dan zul je zelf de meterstanden moeten doorgeven.

Sinds 2006 een warmtepomp met gesloten bodemsysteem, sinds midden 2019 6,6 kW panelen ZO, 3,2 kW panelen Z


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Rommelzolder
  • Registratie: September 2019
  • Laatst online: 01:20
Truus01 schreef op woensdag 31 juli 2024 @ 19:43:
[...]

Hoe lees jij dat daarin?

[...]

Hier lees ik dat deze tot een moment van vervanging toegepast mag worden.

Wat ik in ieder geval weet, tot het moment dat een oude meter daadwerkelijk wordt afgekeurd (of er een wet zou komen), hoef je in ieder geval niet akkoord te gaan met het aanbod om die te vervangen voor een slimme meter / domme digitale meter.
Dus dat genoemde moment van vervanging, lijkt me afkeur.

@GudZ In dit geval is het niet duidelijk of die meter afgekeurd is en daarom plots de melding komt dat die vervangen wordt.
Als dat niet het geval is, dan zou ik toch ook weigeren om die te laten vervangen. Maar... Als deze een terugloopblokkering heeft, en dus niet terug zou (kunnen) draaien en je hebt/krijgt zonnepanelen, dan wel laten vervangen. (Maar je sprak over een terugdraaiende meter, dus dat zal ook niet aan de hand zijn.)

Meer info oa in dit topic: Slimme energiemeter, weigeren??
"Wat ik in ieder geval weet, tot het moment dat een oude meter daadwerkelijk wordt afgekeurd (of er een wet zou komen), hoef je in ieder geval niet akkoord te gaan met het aanbod om die te vervangen voor een slimme meter / domme digitale meter"

Waar is dat in regelgeving vastgelegd?

Sinds 2006 een warmtepomp met gesloten bodemsysteem, sinds midden 2019 6,6 kW panelen ZO, 3,2 kW panelen Z


Acties:
  • +8 Henk 'm!
https://www.rijksoverheid...ord/slimme-meter-weigeren
Mag ik een slimme meter weigeren?

U mag de slimme meter weigeren.
En nu weer on-topic svp

I Bought Myself A Politician - MonaLisa Twins 2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd'.


Acties:
  • +7 Henk 'm!

  • mikepapot
  • Registratie: Oktober 2007
  • Laatst online: 20-04 02:32
DOSSIER @mikepapot deel 2 (vervolg van deel 1)
Netbeheerder:Liander
Gaskraan definitief dicht sinds:17 november 2023
Gascontract beëindigd:20 november 2023


Tijdlijn
#2529-07-2024Telefoontje van aannemer voor maken afspraak
#2631-07-2024Bevestigingsmail van aannemer voor verwijdering gasaansluiting
#2731-07-2024Mijn reactie n.a.v. bevestigingsmail van aannemer voor verwijdering gasaansluiting
#2826-08-2024De dag van de afgeblazen verwijdering van de gasaansluiting


Correspondentie en wat er is gebeurd
#2529-07-2024Een medewerker van aannemer Van Voskuilen (namens opdrachtgever Liander) belde mij op om een afspraak te maken voor het verwijderen van de gasaansluiting inclusief gasmeter.
Zijn voorstel was om op maandag 26 augustus te komen in de ochtend.

Wat mij betreft prima.

Hij stuurt mij nog een e-mail ter bevestiging.
#2631-07-2024E-mail ontvangen van Van Voskuilen ter bevestiging van het verwijderen van de gasaansluiting:
Geachte heer/mevrouw,
 
Hierbij bevestigen wij de werkzaamheden van Liander aan {ADRES} in {PLAATS}.
Zoals telefonisch besproken zullen de werkzaamheden plaats vinden op maandag 26 Augustus  
Monteurs kunnen dan rond 8:00 op locatie staan.

Belangrijk
Het tracé moet geheel vrij toegankelijk zijn om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Betreft uw aanvraag een verzwaring:
U zorgt er zelf voor dat er een installateur aanwezig is op dag van uitvoering.

Betreft uw aanvraag een bouwaansluiting:
De bouwkast moet op locatie staan die u heeft afgesproken met Liander/Oasen/Dunea.
De bouwkast moet verankerd zijn en voorzien van aarde.
De waterput moet zijn ingegraven.

Betreft uw aanvraag een definitieve aansluiting:
Pand is afsluitbaar en wind/waterdicht.
Invoerbuizen en de meterkast voldoen aan de gestelde eisen van Liander/Oasen/Dunea.
Aarding aanwezig.

Betreft uw aanvraag een buitenkast:
De buitenkast moet op locatie staan die u heeft afgesproken met Liander/Oasen/Dunea.
Is de kast open? Wij hebben geen sleutels.

Betreft uw aanvraag een verplaatsing:
U moet zelf zorgen voor de mantelbuis invoer in de nieuwe meterkast.

Indien de voorbereidingen niet klaar zijn of niet aan de richtlijnen voldoen kunnen wij de werkzaamheden niet realiseren.
 
Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,
Van Voskuilen Infratechniek
#2731-07-2024Mijn reactie op de bevestiging van Van Voskuilen over het verwijderen van de gasaansluiting:
Even een paar dingen helder en scherp neerzetten zodat er later geen 'welles/nietes' over komt.
Beste {NAAM MEDEWERKER},
 
Bedankt voor je bericht.
Datum en tijd staan genoteerd in mijn agenda.
 
Wat bedoel je met 'Het tracé moet geheel vrij toegankelijk zijn om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren.'?
 
In ons telefoongesprek heb ik gevraagd of jullie de situatie vooraf willen bekijken. Dat was niet nodig begreep ik van je.
 
We hebben het in ons telefoongesprek er over gehad dat de meterkast vrij toegankelijk moet zijn. Dat kan ik bevestigen: er staan dan geen losse spullen direct rondom de meterkast en ook niet in de meterkast ter plaatse van de gasmeter en de gas-aanvoerleiding.
 
Verder begreep ik dat jullie in het trottoir naar de hoofdgasleiding graven. Daar verwacht ik ook geen belemmering, maar dat is openbaar terrein en daar heb ik natuurlijk geen zeggenschap over. Als jullie daar zekerheid over willen hebben, raad ik aan om met de gemeente contact op te nemen.
 
Ook begreep ik dat jullie geen werkzaamheden in onze voortuin hoeven uit te voeren. Ik kan bevestigen dat het pad naar onze voordeur gewoon toegankelijk is om naar onze voordeur te lopen. En binnen om de hoek is de meterkast ook direct bereikbaar en te openen.
 
Verder begreep ik dat er geen werkzaamheden en/of toegang nodig is op andere plaatsen in ons huis of op ons perceel.
 
De overige tekst over de diverse aanvragen is bij ons niet van toepassing omdat die type werkzaamheden voor onze locatie niet aangevraagd zijn.
 
Voor de goede orde: deze werkzaamheden zijn op initiatief en voor rekening/risico van Liander.
Wij zijn geen opdrachtgever van Liander; wij hebben slechts bij Liander gemeld dat wij geen gas meer gebruiken sinds 17 november 2023 en ook in de toekomst geen gas meer zullen gebruiken. Wij zijn dus ook geen aanvrager van de werkzaamheden.
 
Zonder tegenbericht ga ik ervan uit dat met hetgeen ik hierboven beschreven heb, jullie de geplande werkzaamheden gewoon kunnen uitvoeren.
 
Ik zal zorgen dat er die ochtend voor jullie mensen koffie en/of thee met wat erbij klaar staat.
 
Hartelijke groet,
 
@mikepapot
{ADRES}
{POSTCODE} {PLAATS}
Tel: {MOBIEL}
Ik heb deze e-mail met afleverbevestiging verstuurd, en die ook ontvangen.

Zolang hier geen tegenreactie op komt voor de dag van de verwijdering, is hetgeen ik geschreven heb van toepassing. 8)
#2826-08-2024Gisteren kwam de werkploeg namens Liander langs om de gasaansluiting en de gasmeter te verwijderen. *O*

Het verwijderingsfeest ging echter niet door. -O-

Lees hieronder waarom niet en ook waarom ik heel blij ben dat ik geen aanvrager/opdrachtgever ben van de verwijdering.

Wat er aan vooraf ging:
  • Na enig gesteggel heeft Liander geaccepteerd dat zijzelf opdrachtgever werd voor de verwijderingsaanvraag en niet ik (zie deel 1 van mijn dossier).
  • Liander heeft dus zelf een opdracht voor de verwijdering van de gasaansluiting en -meter aangemaakt en doorgezet naar een van haar aannemers.
  • De betreffende aannemer heeft mij na relatief korte tijd gebeld voor het maken van een afspraak voor de verwijdering ca. een maand later. Daarbij was een schouw vooraf niet nodig, hoefden ze alleen bij mij in huis in de meterkast te zijn en buiten alleen te graven in het openbare trottoir.
  • Bij de bevestiging twee dagen later per mail stond daarin nog een zin "Het tracé moet geheel vrij toegankelijk zijn om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren".
  • Daarop heb ik een mail terug gestuurd met de vraag wat hij met deze zin bedoelde. Omdat ik toen al verwachtte dat ik geen antwoord op mijn vraag zou krijgen, heb ik in mijn mail aangegeven wat er naar mijn idee is afgesproken in ons telefoongesprek. Met in de afsluiting: "Zonder tegenbericht ga ik ervan uit dat met hetgeen ik hierboven beschreven heb, jullie de geplande werkzaamheden gewoon kunnen uitvoeren." Zie hierboven voor het complete verhaal.
  • En inderdaad geen bericht meer terug gekregen tot en met de dag van de verwijdering.
De voorman (een onderaannemer van de aannemer van Liander) kwam vrij snel met het bericht dat er niet alleen gegraven moest worden in de gemeentestoep maar ook in mijn voortuin bij de gevel en dat ze in de kruipruimte onder de meterkast moesten zijn. Ik heb begrip getoond voor de noodzaak daarvoor, maar aangegeven dat hier geen afspraken vooraf over gemaakt waren. Gelukkig had ik een print van mijn mail aan de aannemer klaar liggen om dit te onderbouwen. "Prima" gaf hij aan, maar hij had opdracht om de complete gasleiding in/onder mijn perceel te verwijderen, anders zou hij niet betaald worden voor zijn werk. Gelukkig was hij zo slim om het probleem terug te leggen bij zijn opdrachtgever, de aannemer, met een foto van de print van de mailwisseling.

Vrij snel daarna werd ik gebeld door Liander, waarbij het in eerste instantie ging over 'mijn aanvraag'. Ik heb dat snel onderbroken met dat ik niet de aanvrager of opdrachtgever ben voor deze verwijdering, maar dat ik slechts gemeld heb dat ik geen gas meer gebruik of ga gebruiken. Daarbij heb ik opnieuw begrip getoond voor hun standpunt dat de gasleiding in zijn geheel verwijderd moet worden, maar dat ik vooraf zwart op wit de garantie wil krijgen van Liander dat mijn voortuin weer in dezelfde staat wordt gebracht als dat hij op dat moment was.

Even uitleggen waarom dit zo belangrijk is: wij wonen in een veengebied, waar we altijd te maken hebben met wegzakkende veengrond. Bestrating hier leggen is een specialistisch werk met speciaal doek over de veengrond, speciaal lichtgewicht 'zand' en lichtgewicht bestrating. Bij ons zijn dat tegelstroken van 120 x 30 cm. De voorman, die zelf ook in een veengebied woont, herkende dat ook en beseft ook dat simpel een gat graven, waarbij het doek opengesneden moet worden, gegarandeerd tot verzakkingen gaat leiden. Om dat te voorkomen moet de bestrating er over een veel groter opervlakte uit om daaronder een nieuw doek te leggen. Al met al een veel grotere ingreep dan vooraf voorzien (bij gebrek aan een schouw vooraf). :F

Aan de telefoon met Liander kon ik al vrij snel hem zelf de telefoon geven, zodat hij dit bij Liander terug kon leggen.

Slot van het liedje was dat de werkploeg afscheid nam en pas weer terug zou komen als vooraf alles goed geschouwd en afgesproken zou zijn. Ik ben het daar helemaal mee eens.

Ik wacht dus rustig het vervolg weer af. :O

[ Voor 42% gewijzigd door mikepapot op 27-08-2024 22:19 ]


Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • bladebla
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 21:35

bladebla

<Piéééép>

bladebla schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 23:51:
[...]
Ik heb vandaag een klacht ingediend bij de ACM én SodM naar aanleiding van de absurde informatie die Enexis mij gaf in #12 van mijn dossier.
Naast de toezichthouders heb ik met #14 nu ook een reactie gestuurd aan Enexis zelf in reactie op #12. Een reactie teruggekregen in #15 van een andere medewerker: Als door een wesp gestoken bevestigt hij nog eens dat de informatie correct is. Wat ik zeg over de collega is ten zeerste onprofessioneel en ongewenst. Enexis wil niet verder meer in gesprek hierover.

Ik heb enigszins begrip voor zijn reactie omdat ik schrijf dat zijn collega, hier op dit onderwerp, niet competent is. Dat vind ik ook niet leuk om te doen maar ik heb er over nagedacht: Je werkt op de afdeling Klantenservice, Klachten & Claims. Dan is een van je taakomschrijvingen om correcte informatie te versturen en dat doe je niet. Ook deze medewerker niet, en hij heeft het zelfs nagekeken. Je maakt er maar wat van en pakt wat verzonnen of niet meer geldige informatie samen. En als consument mag ik hier héél wat tijd in steken.
[..]dan gaan wij bij u langskomen[..]
:')
Tarievencode Gaswet
[..]van artikel 2.9.6 in de Tarievencode, wat[..]
Tarievencode gas. Voorheen met twee hoofdletters, sinds 2016 slechts met één.

WP: Kronoterm Versi-I | ESS: Victron MP-II 3f 5000VA + 5× Pylontech US5000 | PV: 8.3kWp Trina glas/glas + Fronius Symo 8.2-3-M + Victron MPPT 250/60


Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • RichieB
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 22:20
@bladebla Oh wow, Enexis stuurt aan op een gedwongen afsluiting, incassotraject voor de kosten en daarna een rechtszaak om deze te innen. Totdat het dossier bij een juridisch-kundige collega belandt natuurlijk. Wat je nu ook precies aan ze vraagt. 8)7

De oorzaak hiervan lijkt me dat de afdeling waar je nu communiceert niet de juiste informatie heeft. Ze hebben rotsvast vertrouwen in hun eigen gelijk ondanks de jurisprudentie hierover. Dit is een structureel probleem bij Enexis.

[ Voor 31% gewijzigd door RichieB op 04-08-2024 00:04 ]

Panasonic WH-MDC09J3E5, Atlantic Explorer V4 270C, 57x PV 23115 Wp


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Freee!!
  • Registratie: December 2002
  • Laatst online: 17:03

Freee!!

Trotse papa van Toon en Len!

RichieB schreef op zondag 4 augustus 2024 @ 00:01:
@bladebla Oh wow, Enexis stuurt aan op een gedwongen afsluiting, incassotraject voor de kosten en daarna een rechtszaak om deze te innen. Totdat het dossier bij een juridisch-kundige collega belandt natuurlijk. Wat je nu ook precies aan ze vraagt. 8)7

De oorzaak hiervan lijkt me dat de afdeling waar je nu communiceert niet de juiste informatie heeft. Ze hebben rotsvast vertrouwen in hun eigen gelijk ondanks de jurisprudentie hierover. Dit is een structureel probleem bij Enexis.
Correct opgemerkt.
bladebla schreef op zaterdag 3 augustus 2024 @ 22:22:
[...]
Naast de toezichthouders heb ik met #14 nu ook een reactie gestuurd aan Enexis zelf in reactie op #12. Een reactie teruggekregen in #15 van een andere medewerker: Als door een wesp gestoken bevestigt hij nog eens dat de informatie correct is. Wat ik zeg over de collega is ten zeerste onprofessioneel en ongewenst. Enexis wil niet verder meer in gesprek hierover.

Ik heb enigszins begrip voor zijn reactie omdat ik schrijf dat zijn collega, hier op dit onderwerp, niet competent is. Dat vind ik ook niet leuk om te doen maar ik heb er over nagedacht: Je werkt op de afdeling Klantenservice, Klachten & Claims. Dan is een van je taakomschrijvingen om correcte informatie te versturen en dat doe je niet. Ook deze medewerker niet, en hij heeft het zelfs nagekeken. Je maakt er maar wat van en pakt wat verzonnen of niet meer geldige informatie samen. En als consument mag ik hier héél wat tijd in steken.


[...]

:')


[...]


[...]

Tarievencode gas. Voorheen met twee hoofdletters, sinds 2016 slechts met één.
Zorg, dat je antwoord ook bij de juridische afdeling terecht komt. Dat is de enige manier om deze idioterie vlot te stoppen. En die gasten hebben geen zin in deze nonsens.

The problem with common sense is that sense never ain't common - From the notebooks of Lazarus Long

GoT voor Behoud der Nederlandschen Taal [GvBdNT


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Truus01
  • Registratie: November 2014
  • Laatst online: 22-04 09:03
Truus01 schreef op dinsdag 30 juli 2024 @ 16:09:
@onetime Ze vragen om foto's met ook duidelijk het meternummer. Dus dan zien/weten ze wel om welke meter het gaat.

[...]

(https://enexis.nl/meterstand)
Ik heb vandaag toch maar de meterstand per foto doorgegeven. En... Ik hoefde alleen maar een foto van de stroommeter te maken, niet van het gas. Zouden ze die dan toch al administratief uit het systeem gehaald hebben en komt eea dan later met niet al te veel moeite toch goed?!..
Voor nu zit er toch al wat maanden een slotje op de gasmeter.
Afwachten.

Vwb de stroommeter, ik had een duidelijke foto van alleen de meterstand gemaakt, zonder nummer in beeld en dit is blijkbaar gewoon geaccepteerd.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • svenk91
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 20-04 18:34
Toen ik net deze woning betrok heb ik een redelijk gunstig contract voor drie jaar gas afgesloten, die loopt dus nog tot Q2 2027. Mijn idee was om rustig in drie jaar tijd het huis te verduurzamen en dan helemaal van het gas af te kunnen. Echter verwacht ik nu toch na de komende winter van het gas af te kunnen (waarschijnlijk wel eerder, maar ik wil eerst een winter ervaren dat de CV-ketel echt niet hoeft bij te springen).

Mijn vraag is of iemand hier ervaring heeft met vroegtijdig bij je gasleverancier weggaan (ik heb aparte gas en stroom leveranciers).

De boete voor het vroegtijdig opzeggen van je gas contract is de verwachtte gedorven opbrengsten van je energieleverancier, maar als de reden is dat je helemaal van het gas af gaat, dan zijn dat dus enkel en alleen nog de vaste maandelijkse kosten voor de energieleverancier zou ik denken. Het variabele deel zou 0 euro moeten zijn want je gaat niets meer gebruiken, en de netbeheerkosten zijn niet voor de energieleverancier. Ik zou dan dus enkel nog de €0,31228 per dag aan vaste kosten aan mijn leverancier betalen voor het resterend aantal dagen van mijn contract, niet de 21 euro per maand aan netbeheerkosten.

Klopt het hoe ik dit zie of zullen ze toch meer geld uit mij zien te trekken?

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • HarmoniousVibe
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 14-04 14:20
Volgens mij kijken ze naar historisch verbruik, anders kan iedereen wel zeggen dat ze gasloos gaan bij voortijdig opeggen.

12 × LG 330Wp (Enphase) | Daikin FTXM-N 3,5+2,0+2,0kW | Panasonic KIT-WC03J3E5 3kW


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • RichieB
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 22:20
@svenk91 Het is natuurlijk perfect mogelijk om de situatie “ik zeg op en ga naar een andere leverancier” anders te behandelen dan “ik zeg op en geef een melding einde gasgebruik door aan de netbeheerder” . Als je opzegt en aangeeft dat je van het gas af gaat kan het best zijn dat je helemaal geen boete krijgt.

[ Voor 3% gewijzigd door RichieB op 13-08-2024 10:31 ]

Panasonic WH-MDC09J3E5, Atlantic Explorer V4 270C, 57x PV 23115 Wp


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • ArthurMorgan
  • Registratie: Januari 2001
  • Niet online
Greenchoice heeft geen boete als je opzegt omdat je van het gas af gaat.

https://www.greenchoice.n...zeggenvanwegegaslooswonen
Gebruik je thuis geen gas meer? Dan ben je lekker duurzaam bezig! Je kunt je contract voor gas bij Greenchoice opzeggen. Je betaalt daar geen opzegvergoeding voor.

And that’s the bottom line cause Stone Cold said so


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • svenk91
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 20-04 18:34
Ik zit bij Delta, daar de uitleg nu toch gevonden.

Ze kijken naar je historische gebruiken en extrapoleren dat naar meer verbruik in de winter als ze geen vol jaar aan data hebben. Hoeveel gas ze dan schatten nemen ze mee naar de berekening. Die berekening is ‘opzegboete = geschat gasverbruik * (prijs gas in contract - prijs gas als je nu een nieuw contract zou afsluiten)’, met een minimum van 0. Vaste kosten komen er dus helemaal niet in terug. Met de 6.5 kuub per maand die ik nu nog gebruik voor sww, en hopelijk geen gas om bij te verwarmen in de winter, zal het dus erg laag uitvallen.

Wat ik eerder al bij consuwijzer vond is dat ze je een aanbod doen, maar dat jij daar nog bezwaar tegen kan maken. Daar kan je eventueel beargumenteren dat je van het gas af bent en historisch gebruik geen reeële schatting geeft van resterend gebruik.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • svenk91
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 20-04 18:34
Op zich mag de leverancier bepalen hoe het gebruik geschat wordt, mits dit in het leverangscontract is en transparant etc. etc.. Maar:

https://wetten.overheid.n...z=2023-06-01&g=2023-06-01 zegt:
De ACM acht een voorwaarde over de opzegvergoeding niet redelijk indien deze voorwaarde niet voorziet in het verlagen of op nihil vaststellen van de opzegvergoeding in het geval van zodanige bijzondere omstandigheden dat het in rekening brengen van het vastgesteld bedrag van de opzegvergoeding onevenredig zou zijn.
Ik neem aan dat van het gas af gaan toch wel als een bijzondere omstandigheid valt te zien waardoor een eventuele opzegvergoeding op basis van historisch gebruik onevenredig zou zijn.

Acties:
  • +5 Henk 'm!
svenk91 schreef op maandag 12 augustus 2024 @ 12:29:
Op zich mag de leverancier bepalen hoe het gebruik geschat wordt, mits dit in het leverangscontract is en transparant etc. etc.. Maar:

https://wetten.overheid.n...z=2023-06-01&g=2023-06-01 zegt:


[...]


Ik neem aan dat van het gas af gaan toch wel als een bijzondere omstandigheid valt te zien waardoor een eventuele opzegvergoeding op basis van historisch gebruik onevenredig zou zijn.
Iets wat het directe gevolg is van weloverwogen keuzes, zal zelden tot nooit als een "bijzondere omstandigheid" worden aangemerkt.

Bij een "bijzondere omstandigheid" denk ik meer aan een woning die door brand, overstroming oid voor lange tijd onbewoonbaar of volledig vernietigd is.

Vorige woning sinds 2017 gasvrij zonder rekening van Liander. 2022 Doen we het kunstje opnieuw bij Enexis.


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • svenk91
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 20-04 18:34
Ivow85 schreef op maandag 12 augustus 2024 @ 12:56:
[...]


Iets wat het directe gevolg is van weloverwogen keuzes, zal zelden tot nooit als een "bijzondere omstandigheid" worden aangemerkt.

Bij een "bijzondere omstandigheid" denk ik meer aan een woning die door brand, overstroming oid voor lange tijd onbewoonbaar of volledig vernietigd is.
Ik zie dat als omstandigheden die verder niet in dit stuk worden benoemd. Het feit blijft dat de opzegvergoeding er puur is voor verloren opbrengsten van het variabele deel van de gasrekening, je kan prima hard maken dat historische data in jou omstandigheden geen evenredige schatting oplevert.

Maar wie weet is de stroomgasprijs dan wel hoger dan nu, dan kan je altijd gratis opzeggen.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • RichieB
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 22:20
@svenk91 Ik neem aan dat je alleen je gascontract gaat opzeggen, niet (ook) je elektriciteitscontract. Dus dan moet je het over de gasprijs hebben..

Panasonic WH-MDC09J3E5, Atlantic Explorer V4 270C, 57x PV 23115 Wp


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Marcva
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 22-04 13:50
Jarenlang zijdelings de Tweakers strijd gevolgd. Nu zelf van het gas af en -op advies van de leverancier- domweg de mijn-aansluiting-route gevolgd 8)7
ATO wordt na opzegtermijn van maand beëindigd. Dat is deze maand, dus afrekening ff afwachten.
Stoppen de netbeheerkosten per datum einde ATO?
Enexis claimt overigens gratis te verwijderen zolang zij maar het moment mogen bepalen. (eind van het jaar).
Kan ik deze route uitzitten, of alsnog beter de passieve Tweakers route kiezen door het verwijderverzoek in te trekken?

Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • Erwin_83
  • Registratie: Januari 2018
  • Laatst online: 21:35
Marcva schreef op vrijdag 16 augustus 2024 @ 09:48:
Jarenlang zijdelings de Tweakers strijd gevolgd. Nu zelf van het gas af en -op advies van de leverancier- domweg de mijn-aansluiting-route gevolgd 8)7
ATO wordt na opzegtermijn van maand beëindigd. Dat is deze maand, dus afrekening ff afwachten.
Stoppen de netbeheerkosten per datum einde ATO?
Enexis claimt overigens gratis te verwijderen zolang zij maar het moment mogen bepalen. (eind van het jaar).
Kan ik deze route uitzitten, of alsnog beter de passieve Tweakers route kiezen door het verwijderverzoek in te trekken?
Het "gratis" verwijderen klopt wel, echter ben je dan nog steeds een soort van opdrachtgever met de bijbehorende risico's mocht er wat mis gaan. Dit is afhankelijk van de situatie of je hier druk om moet maken.

De netbeheerder krijgt de vaste kosten via de leverancier, dus zodra daar je gascontract beëindigd is stoppen ook de kosten.

Gasloos sinds 01-12-2017 zonder slotje of verwijdering, dus een "gevaarlijke situatie" volgens Liander. Verwarming met een Loria duo 6010. Pelletkachel voor de fun. EDIT 22-09-21 de (gevaarlijke) gasleiding in opdracht van Liander verwijderd.


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Marcva
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 22-04 13:50
Erwin_83 schreef op vrijdag 16 augustus 2024 @ 09:55:
[...]


Het "gratis" verwijderen klopt wel, echter ben je dan nog steeds een soort van opdrachtgever met de bijbehorende risico's mocht er wat mis gaan. Dit is afhankelijk van de situatie of je hier druk om moet maken.
[...]
OK, helder.
Route leiding is eenvoudig en goed bereikbaar. Verwacht geen problemen, dus laat de mijn-aansluiting-route maar lopen dan.

Acties:
  • +9 Henk 'm!

  • Ecowoman
  • Registratie: Januari 2023
  • Laatst online: 07-04 23:33
DOSSIER
Hieronder mijn gekopieerde dossier deel 2 uit het vorige topic, die ik hier zal blijven aanvullen met nieuwe updates.

DOSSIER deel 2 (deel 1 werd te lang).

Dank voor het template @internetinfo en @factor15 en voor het aan mij doorsturen door @HellevUUr .

DOSSIER Ecowoman deel 2
Netbeheerder:Enexis
Geen gas verbruikt sinds: half dec 2022
Contract gas opgezegd:31 december 2023
Einddatum overeenkomst:Ik heb per direct opgezegd op 31-12-2023, GC heeft het contract per 11-01-2024 stopgezet. Gas/vastrecht is echter verrekend t/m 15-01-2024

Tijdlijn
#2713-05-2024Reactie van mij aan Enexis Afdeling Klachten & Claims n.a.v. hun mail #26 in deel 1.
#2821-05-2024Brief van Enexis (zonder envelop) in de brievenbus. Blijkbaar zijn ze langsgekomen (wederom onaangekondigd, zonder afspraak).
#2922-05-2024Reactie van mij aan Enexis Afdeling Klachten & Claims, cc naar Klantenservice, cc naar Aansluitregister Enexis n.a.v. hun brief (zonder envelop) #28 in de brievenbus, dus blijkbaar voor de 2e keer een onaangekondigd, zonder afspraak, bezoek van monteurs van Enexis.
#3025-06-2024Brief van Syncasso gerechtsdeurwaarders met dagtekening 19-06-2024, echter pas bezorgd op 25-06-2024, waarin o.a. gevraagd wordt om een energiecontract af te sluiten en vóór 26-06-2024 buitengerechtelijke kosten te betalen.
#3125-06-2024Reactie van mij per mail aan Syncasso gerechtsdeurwaarders n.a.v. hun brief #30
#3201-07-2024Mail van Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op mijn mail #31
#3303-07-2024Reactie per mail van mij aan Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op hun mail #32
#3403-07-2024Reactie van Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op mijn mail #33
#3509-07-2024Volgende reactie van Syncasso na hun reactie op 03-07-2024 #34 n.a.v. mijn mail #33.
#3615-07-2024Mail met inhoudelijke reactie van Syncasso n.a.v. mijn mail #33.
#3716-07-2024Reactie per mail van mij aan Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op hun mail #36.
#3816-07-2024Reactie van jurist van Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op mijn mail #37.
#3931-07-2024Reactie van Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op mijn mail #37.
#4006-08-2024Nieuwe reactie van Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op mijn mail #37.
#4112-08-2024Brief en mail van Syncasso gerechtsdeurwaarders .
#4218-08-2024Reactie per mail van mij aan Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op hun brief en mail #40.
#4321-08-2024Reactie van Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op mijn mail #42.


Correspondentie behorende tot items in de tijdlijn
#2713-05-2024 Reactie van mij aan Enexis Afdeling Klachten & Claims n.a.v. hun mail 26 in deel 1 . Na hier in dit draadje een aantal concepten te hebben voorgelegd, onderstaande mail verstuurd.
Geachte Enexis,

Er is geen contractuele relatie meer tussen u en mij, want deze is uiterlijk tien werkdagen na mijn rechtmatige opzegging d.d. [datum] van de aansluit-en transportovereenkomst (via machtiging aan Greenchoice) komen te vervallen. Er kan dus door u helemaal geen werkwijze of procedure opgelegd worden en ik heb middels bovengenoemde opzegging voldaan aan het enige dat ik van rechtswege hoef te doen.
Desondanks verzoekt u mij om een aantal stappen - die onderdeel zijn van het indienen van een aanvraag- te doorlopen op mijnaansluiting.nl en verwijst u mij naar een pagina van de ACM, waarop de ACM een werkwijze voorstelt die op 1 februari 2024 (toen onze contractuele relatie reeds was beëindigd) in zou gaan. Hoewel ik u reeds op [datum] heb laten weten om mij moverende redenen geen gebruik te maken van mijnaansluiting.nl en in al mijn mails reeds lang en breed alles duidelijk heb gemaakt, zal ik hieronder wat uitgebreider reageren.

1. U vraagt mij een melding te doen via mijnaansluiting.nl .

2. Ik constateer dat dat niet mogelijk is op mijnaansluiting.nl zonder opdrachtgever te worden.
Toelichting:
De website mijnaansluiting.nl is namelijk zo ingericht dat ik op die website niet een simpele, eenduidige ‘melding einde gebruik’ kan doen. Ik moet op mijnaansluiting.nl eerst een account aanmaken en ik kan vervolgens op die website enkel een ‘aanvraag’ indienen en pas als ik die aanvraag/opdracht start en daarin vervolgens opdracht geef tot werkzaamheden -te weten sloop/verwijdering- (door u in uw mail d.d. 08-05-2024 genoemd als stap 1 t/m 4), kan ik daarna op het einde een vakje ‘melding einde gebruik’ (door u in uw mail genoemd als stap 5) als reden voor het opdrachtgeven tot die werkzaamheden aanklikken. Deze procedure/werkwijze is niet zoals de ACM het in haar brief d.d. 12-12-2023, met kenmerk ACM/UIT/610256, aan de netbeheerders aangegeven en bedoeld heeft.
Ook in de toelichting op de website mijnaansluiting.nl spreekt u als netbeheerder(s) tot op heden continu over de gasverlater als initiatiefnemer en opdrachtgever, met termen als “u laat uw gasaansluiting verwijderen”.

3. Ik ben geen opdrachtgever en ik wil geen opdrachtgever zijn i.v.m. extra voorwaarden en mogelijke juridische consequenties.

4. Hoewel ik (1) prima vind, kan dit niet i.v.m. (2) en (3), tevens geldt (5) en uit de goedheid van mijn hart ook (6) en (7).

5. Er is helemaal geen wettelijke verplichting om een melding einde gasgebruik te doen, ook niet via mijnaansluiting.nl

6. U bent er al op de hoogte van dat ik geen gas meer verbruik (via mijn opzegging van de aansluit- en transportovereenkomst (ATO) op [datum] , uw telefoontje d.d. [datum] en ten overvloede ook nog de door mij verstuurde mails aan enerzijds uw afdeling Klachten & Claims en anderzijds aansluitregister Enexis).

7. Ik vind het niet alleen in het belang van mijzelf, maar zeker ook in het belang van de vele mensen die zich bovenstaande en onderstaande zaken niet realiseren, van groot belang dat er verandering komt in de manier waarop er nu door u en andere netbeheerders omgegaan wordt met de gasverlater.

U schrijft dat als ik de door u in uw mail d.d. 08-05-2023 omschreven stappen -die onderdeel zijn van een ‘start aanvraag’/opdracht- op mijnaansluiting.nl niet doorloop, door u de gebruikelijke procedure wordt gevolgd voor bij het ontbreken van een contract, zonder daarbij te specificeren wat die procedure inhoudt. Als u hiermee doelt op de werkwijze die u eerder heeft beschreven als de procedure voor afsluiten waar u kosten voor in rekening wilt brengen, dan gaat u voorbij aan het feit dat, zoals ik in eerdere mails ook heb aangegeven met bijbehorende wetteksten, er geen enkele verplichting is voor het hebben van een contract en ook geen wettelijke grond voor het in rekening brengen van kosten bij afsluiting of verwijdering op uw initiatief.

Voor de goede orde herhaal ik hierbij dat u van harte welkom bent om op afspraak langs te komen om eventuele werkzaamheden te verrichten die u nodig acht, inclusief eventuele verwijdering. Het initiatief daartoe ligt bij u, vindt ook de kantonrechter (ECLI:NL:RBOBR:2020:6862). Het is immers uw gasaansluiting, en uw verantwoordelijkheid. Ik geef nadrukkelijk geen opdracht tot deze werkzaamheden. Ik verwerp ook bij voorbaat enige vorm van kosten of schade voor deze werkzaamheden op initiatief van Enexis. Enexis is gehouden daar minimaal vijf werkdagen van tevoren een afspraak voor te maken op grond van artikel 4.1.2.5 van de Aansluit- en Transportcode Gas RNB.

Als u met mij wilt communiceren, dan verzoek ik wederom om dat per email (of brief) te doen, dus niet per telefoon, zodat ik alles rustig kan lezen.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en vraag u om een ontvangstbevestiging van deze mail.

Met vriendelijke groet,
[mijn naam]
[mijn adres]
[mijn emailadres]
#2821-05-2024 Brief van Enexis (zonder envelop) in de brievenbus. Blijkbaar zijn ze langsgekomen (wederom onaangekondigd, zonder afspraak).
Belangrijke informatie over afsluiten energie
[Mijn naam]
[Mijn adres]

Onderwerp: Afsluiten energie
Behandeld door: Afdeling INFRA

Ons Kenmerk: X
Datum: 21-5-2024

Geachte heer of mevrouw,

Vandaag zijn onze monteurs bij u langs geweest om u af te sluiten van elektriciteit en/of gas. Van uw energieleverancier hebben we namelijk doorgekregen dat u sinds [datum] geen energiecontract meer hebt. Enexis Netbeheer is uw netbeheerder en is volgens de “Elektriciteitswet 1998” en “Gaswet” nu verplicht om u af te sluiten. Dit hebben we u eerder al laten weten. In deze brief staat wat u van ons kunt verwachten en wat u kunt doen als u bent afgesloten.

[Onaangekruist vakje] U bent binnen afgesloten
Voor de werkzaamheden van onze monteurs krijgt u binnenkort een rekening. Verderop in deze brief staan onze tarieven

[Onaangekruist vakje] U bent buiten afgesloten
Omdat onze monteurs u niet binnen konden afsluiten, hebben ze dat buiten gedaan. Voor hun werkzaamheden krijgt u binnenkort een rekening. Verderop in deze brief staan onze tarieven.

[ Aangekruist vakje] Wij schakelen een deurwaarder in om alsnog uw installatie af te sluiten
Onze monteurs hebben geprobeerd om u af te sluiten maar dat is niet gelukt. Daarom dragen wij uw dossier over aan een deurwaarder. Extra kosten kunt u alleen voorkomen als u met Enexis Netbeheer heldere afspraken maakt over het binnen afsluiten én als u zich volledig aan de gemaakte afspraken houdt. U kunt onze Klantenservice hierover bellen op 088 857 70 00.

Overzicht kosten af- en heraansluiten
Onze tarieven (inclusief btw) zijn:
Binnen uw huis Gas of elektriciteit Afsluiten €168,67 Heraansluiten €123.77
Buiten uw huis Gas of elektriciteit Afsluiten €829,30 Heraansluiten €621,98

Extra kosten afsluiten gas
Voor een gasaansluiting geldt dat deze voor de veiligheid maximaal 12 maanden afgesloten mag blijven. Uiterlijk 10 maanden na de datum van afsluiten, moet u hebben gekozen voor heraansluiten of verwijderen. Wij vragen u ruim op tijd om een keuze te maken. Allen de kosten voor heraansluiten brengen wij in rekening. U leest hier meer over op enexis.nl/afsluitenvoorkomen

Na afsluiten weer laten heraansluiten?
  1. Regel een geldig energiecontract met een energieleverancier
    Op https://www.acm.nl/nl/ond...ningen/vergunninghouders- elektriciteit-en-gas vindt u een overzicht van alle energieleveranciers.
  2. Zorg ervoor dat u alle rekeningen van Enexis Netbeheer hebt betaald.
Hebt u betaald en heeft uw energieleverancier ons laten weten dat u een geldig energiecontract hebt? Dan nemen wij contact met u op. We maken een afspraak voor het heraansluiten. U betaalt de heraansluitkosten direct met pin aan de monteur.

Wie is Enexis Netbeheer?
Enexis Netbeheer is in uw regio netbeheerder. Wij beheren het ondergrondse energienetwerk en uw aansluiting op dit netwerk. Voor uw elektriciteits- en/of gasaansluiting betaalt u netwerkkosten via uw energieleverancier. Uw energieleverancier draagt die netwerkkosten af waan Enenxis Netbeheer.

Met vriendelijke groet,
Enexis Netbeheer B.V.
#2922-05-2024 Reactie van mij aan Enexis Afdeling Klachten & Claims, cc naar Klantenservice, cc naar Aansluitregister Enexis n.a.v. hun brief (zonder envelop) #28 in de brievenbus, dus blijkbaar voor de 2e keer een onaangekondigd, zonder afspraak, bezoek van monteurs van Enexis.
Geachte Enexis,

Tot mijn verbazing vond ik gisteren uw brief d.d. [datum] met kenmerk [X] in mijn brievenbus. Daarin staat dat u op [datum] heeft geprobeerd om uw gasaansluiting op mijn adres af te sluiten, maar dat dit niet gelukt is.
Om meerdere mogelijke redenen (niemand thuis, ongelegen moment, voorkómen van oplichting/binnendringen in de woning door mensen die zich als uw werknemers voordoen, etc.), heeft de wetgever in de Aansluit- en Transportcode Gas RNB aan ú opgedragen om tenminste vijf werkdagen vooraf een afspraak te maken indien u werkzaamheden aan de installatie binnenshuis wenst uit te voeren. U bent zelf uitstekend in staat het juiste artikel waarin dit beschreven is terug te vinden, maar om het u makkelijker te maken wijs ik u op artikel 4.1.2.5 van voornoemde Code.
Zoals u weet is de code voor u bindend en heeft u nu, tot twee keer toe, kennelijk de voorgeschreven regels overtreden door onaangekondigd, zonder afspraak, voor mijn deur te staan met de wens om binnenshuis werkzaamheden uit te voeren.

Het is uw goed recht om ter verdere uitvoering van uw taak, ditmaal wel met inachtneming van de geldende regelgeving als omschreven in onder andere de Aansluit- en Transportcode Gas RNB, een door u gewenste externe partij in te schakelen. Wat echter niet mogelijk is, is dat u de kosten van deze externen, waaronder eventueel een deurwaarder, doorberekent. Er is immers geen enkele juridische grondslag voor eventuele kosten. Eventuele kosten die er reeds zijn, zijn ontstaan doordat u zelf de regelgeving niet opvolgt.

U bent al lange tijd in bezit van mijn contactgegevens (en mijn verzoek om alleen schriftelijk, via email of brief, te communiceren). Dus als u iets wilt kunt u mij via deze wegen (email of brief) bereiken. Als u zelf niet capabel genoeg bent om uw taken binnen de juridische kaders uit te voeren dan is het uw goed recht om een deurwaarder in te schakelen, volledig voor uw rekening. Uiteraard zal ik, wanneer u en de eventuele deurwaarder zich aan de wet- en regelgeving houden meewerken aan toegang tot uw eigendommen. Ik zal hiervoor echter niet het initiatief nemen. Werkzaamheden die u nodig acht zijn op uw eigen initiatief, voor uw eigen rekening en op uw eigen risico. Ik verwerp bij voorbaat elke vorm van kosten of schade.

Daarnaast wil ik reageren op het feit dat u in uw brief verwijst naar de “Elektriciteitswet 1998” en de “Gaswet” en schrijft dat u op basis daarvan verplicht bent om mij af te sluiten. Voor elektriciteit heb ik nog steeds een leveringscontract, waar ik netjes voor betaal (en ook altijd heb gedaan), dus de elektriciteitswet is niet relevant. In de Gaswet is nergens beschreven dat u mij als gasverlater verplicht zou moeten afsluiten nadat ik rechtmatig de aansluit- en transportovereenkomst (ATO) heb opgezegd (te weten per direct op [datum], waarmee deze uiterlijk tien werkdagen daarna is vervallen).

Zoals ik u altijd heb laten weten en hierbij herhaal, bent u van harte welkom om op afspraak langs te komen om eventuele werkzaamheden te verrichten die u nodig acht, inclusief eventuele verwijdering. Het initiatief daartoe ligt bij u, vindt ook de kantonrechter (ECLI:NL:RBOBR:2020:6862). Het is immers uw gasaansluiting, en uw verantwoordelijkheid. Ik geef nadrukkelijk geen opdracht tot deze werkzaamheden. Ik verwerp ook bij voorbaat enige vorm van kosten of schade voor deze werkzaamheden op initiatief van Enexis. Enexis is gehouden daar minimaal vijf werkdagen van tevoren een afspraak voor te maken op grond van artikel 4.1.2.5 van de Aansluit- en Transportcode Gas RNB.

Tevens zal ik de ACM op de hoogte stellen van onder andere het feit dat u zich niet heeft gehouden aan bepalingen uit de Aansluit- en transportcode Gas RNB. Ook wil ik aangeven dat alle kosten die gemaakt moeten worden wegens (verder) onwettig handelen van Enexis op u, Enexis, verhaald zullen worden.

Hopende u voldoende geïnformeerd te hebben wacht ik uw schriftelijke reactie (via email of brief) , alsmede uw ontvangstbevestiging van zowel deze mail als mijn mail van [datum], af.

Met vriendelijke groet,
[Mijn naam]
[Mijn adres]
[Mijn email]
#3025-06-2024 Brief van Syncasso gerechtsdeurwaarders met dagtekening 19-06-2024, echter pas bezorgd op 25-06-2024, waarin o.a. gevraagd wordt om een energiecontract af te sluiten en vóór 26-06-2024 buitengerechtelijke kosten te betalen.
[Mijn naam]
[Mijn adres]
BELANGRIJK, direct lezen

Onderwerp: Aanmelden bij energieleverancier
Dossier: [Dossiernr/Enexis Netbeheer B.V.]
Behandeld door: Team Netbeheer
Emailadres: post@syncasso.nl

Leeuwarden, 19 juni 2024

Beste heer, mevrouw,

Enexis Netbheer B.V. heeft Syncasso gevraagd contact met u op te nemen, omdt u geen energiecontract heeft. In deze brief leggen wij uit wat u moet doen.

Uw situatie
voor uw energie (stroom en/of gas) zijn 2 bedrijven nodig: een netbeheerder en een energieleverancier.

Enexis Netbeheer B.V. is uw netbeheerder. Dat is geregeld.

U heeft op dit moment geen contract met een energieleverancier. Zonder energiecontract kunt u worden afgesloten van stroom en/of gas. Het is daarom belangrijk dat u zich zo snel mogelijk aanmeldt bij een energieleverancier.

Aanmelden bij energieleverancier
  • Ga direct op zoek naar een energielverancier (bijvoorbeeld op www.gaslicht.com).
  • Sluit met deze leverancier een energiecontract af. Doe dit uiterlijk: 26 juni 2024.
  • Geef aan Syncasso door dat u een energiecontract heeft afgesloten.
  • Let op: pas wanneer we van Enexis Netbeheer B.V. doorkrijgen dat u een energiecontract heeft afgesloten, stoppen we het proces van afsluiting van stroom en/of gas.
Wat gebeurt er als u geen energiecontract afsluit?
Dan kunt u worden afgesloten van stroom en/of gas. Zorg er daarom voor dat u op tijd een energiecontract afsluit.

Kosten
Omdat Enexis Netbeheer B.V. ons heeft ingeschakeld en wij buitengerechtelijke werkzaamheden hebben verricht, moet u buitengerechtelijke kosten van € 75,00 betalen. Gebruik hiervoor de volgende betaalgegevens:

Rekeningnummer: [Rekeningnummer van Syncasso]
Omschrijving: [Dossiernr]

U kunt ook met iDEAL betalen via www.syncasso.nl/betalen.

Betaal vóór 26 juni 2024.

Meer informatie
Heeft u vragen over deze brief, bent u het niet eens met de brief of wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op. Of ga naar www.syncasso.nl/energie voro antwoorden op veelgestelde vragen. Voor hulp, informatie en advies kunt u ook met een van onze specialisten whatsappen. Dit kan via: 06-51254710.

Met vriendelijke groet,
Syncasso

Uw gegevens zijn in onze dossieradministartie vastgelegd. Meer informatie hierover leest u op www.syncasso.nl/privacy-cookies/
#3125-06-2024 Reactie van mij per mail aan Syncasso gerechtsdeurwaarders n.a.v. hun brief #30.
Geachte Syncasso,

Vandaag (25 juni 2024) ontving ik uw brief met kenmerk X en dagtekening van 19 juni 2024. U vraagt in uw brief om uiterlijk 26 juni 2024 een contract af te sluiten bij een energieleverancier én tevens om vóór 26 juni 2024 aan u een bedrag van €75,00 te betalen.

Beiden ga ik niet doen.
Het lijkt er op dat het dossier wat ik inmiddels bij Enexis heb opgebouwd niet of niet volledig bij u bekend is, of dat u verzuimd heeft om inhoudelijk kennis te nemen van dat dossier.
Als u wel inhoudelijk kennis genomen had van het dossier, had u mij immers niet gevraagd om een contract af te sluiten bij een energieleverancier.

Gezien het feit dat u niet inhoudelijk op de hoogte lijkt te zijn van mijn dossier, sommeer ik u om mij een volledige kopie van het dossier toe te sturen zoals u dat van Enexis heeft ontvangen. Ik ga er vanuit dat u mij dit per ommegaande, doch uiterlijk binnen twee werkdagen, kunt toesturen.

Pas nadat is gebleken dat u over het volledige dossier beschikt én daar inhoudelijk kennis van heeft genomen, zal ik moeite doen om u van een meer inhoudelijke reactie te voorzien, indien u na het lezen van het dossier niet zelf al heeft geconcludeerd dat Enexis tegen mij geen zaak heeft en ik derhalve aan u ook niets verschuldigd ben.

Ik vind het erg onzorgvuldig dat u bij de dagtekening geen rekening hebt gehouden met een mogelijk late bezorging van de post. Ik verwacht dat u mij in de toekomst een redelijke termijn geeft om op uw correspondentie te reageren.

In afwachting van uw reactie,
met vriendelijke groet,

[Mijn naam]
[Mijn adres]
[Mijn email]
#3201-07-2024 Mail van Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op mijn mail #31.
Beste heer, mevrouw,

In antwoord op uw email berichten wij u hierbij dat in het Centraal
Aansluitingen Register (CAR) sinds 15-01-2024 geen contract voor elektra
en/of gas bekend is.
Er is ook geen aanvraag gedaan voor het afsluiten van de meter daarom
heeft Enexis ervoor gekozen om dit uit handen te geven aan ons Syncasso.

Indien uw energieleverancier een fout heeft gemaakt, dient u met hen
contact op te nemen zodat zij dit corrigeren. De leverancier kan ook
contact opnemen met de leveranciersdesk van Enexis voor eventuele
correcties.

Pas nadat wij van Enexis. doorkrijgen dat het energiecontract definitief
is, stoppen we het proces van afsluiting van stroom en/of gas.

Omdat Enexis ons heeft ingeschakeld en wij buitengerechtelijke
werkzaamheden hebben verricht, moet u buitengerechtelijke kosten van
75,00 betalen.

Wij zien uw betaling van 75,00 graag binnen 3 werkdagen na vandaag van u
tegemoet op bankrekeningnummer NL48 RABO 0300 1039 99 van Syncasso van
Syncasso onder vermelding van uw dossiernummer.


Met vriendelijke groet,
Syncasso
#3303-07-2024 Reactie van mij aan Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op hun mail #32 . Na meerdere concepten hier aangedragen te hebben, heb ik onderstaande tekst gemaild.
Geachte Syncasso,

U heeft verzuimd om het dossier bij te voegen zoals dat door uw cliënt Enexis aan u is aangeleverd, zoals ik u in mijn mail d.d. 25-06-2024 heb gesommeerd. U geeft mij nu niet de mogelijkheid om inhoudelijk te kunnen reageren, wat ik een zeer kwalijke zaak vind. U moet dit bericht dan ook zien als een formele klacht over de gang van zaken en als zodanig behandelen.

Uit uw formulering blijkt dat u niet eens weet of er een leveringscontract voor elektriciteit dan wel voor gas ontbreekt volgens Enexis. Uit uw schrijven maak ik tevens op dat u ofwel niet het volledige dossier in mijn zaak van Enexis ontvangen heeft, ofwel niet de moeite heeft genomen om dit dossier te lezen en u op de hoogte te stellen van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving bij gasverlaters. Als u dat wel had gedaan zou u weten dat er geen rechtsgeldige vordering is vanuit uw cliënt en ook niet vanuit u. De ongespecificeerde buitengerechtelijke kosten betwist ik.

Hierbij verzoek ik u opnieuw vriendelijk, doch dringend, om het volledige dossier zoals dat door uw cliënt aan u is overgedragen aan mij toe te sturen per omgaande, of uiterlijk binnen 2 werkdagen.

Ik ben niet uit op conflict. Ik wens enkel dat zowel ikzelf als andere gasverlaters correct, duidelijk, vriendelijk, behulpzaam en rechtmatig behandeld worden door uw cliënt en door u. Ik heb uw cliënt reeds eerder laten weten een klacht in te dienen bij de ACM en zal het inschakelen van u door Enexis en de manier waarop u dat oppakt daarin verwerken. Als u opnieuw niet voldoet aan mijn verzoek om het volledige dossier binnen de gestelde termijn aan te leveren, dan zie ik mij genoodzaakt mij tevens met een klacht over uw bureau te wenden tot de Nationale Ombudsman.

Ook ontvang ik graag een ontvangst- en leesbevestiging van deze mail.

In afwachting van uw reactie,
met vriendelijke groet,
[Mijn naam]
[Mijn adres]
[Mijn mail]
#3403-07-2024 Reactie van Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op mijn mail #33
Geachte heer/mevrouw,

Hartelijk dank voor uw e-mail, welke wij in goede orde hebben ontvangen en in behandeling hebben genomen.
In de komende periode kunt u een terugkoppeling van ons verwachten.

Met vriendelijke groet,

Syncasso
#3509-07-2024 Volgende reactie van Syncasso na hun reactie op 03-07-2024 #34 n.a.v. mijn mail #33. gerechtsdeurwaarders als reactie op mijn mail #33
Beste heer, mevrouw,

Wij hebben uw email in goede orde ontvangen dank hiervoor.

En zullen hierop terugkomen per email krijgt u nog een reactie van ons.


Met vriendelijke groet,
[Naam medewerker]
Syncasso.
#3615-07-2024 Mail met inhoudelijke reactie van Syncasso n.a.v. mijn mail #33
Geachte [Mijn naam],

Naar aanleiding van uw email d.d. 3 juli bericht ik u als volgt.

U verzoekt om het door cliënt bij ons aangeleverde dossier bij te voegen.
Wij hebben van onze cliënt haar brieven aan u d.d. 22 januari 2024, 12
februari 2024 en 11 maart 2024 ontvangen. Tevens hebben wij de
emailcorrespondentie die tussen cliënt en u vanaf 24 maart 2024 is gevoerd
ontvangen. Aangezien u deze correspondentie reeds allemaal in uw bezit
heeft zal ik die niet bijvoegen.

U heeft aangegeven dat u geen gas meer afneemt. Cliënte heeft u verzocht
via de website van ACM een 'melding einde gebruik' te doen. In dat geval
worden er geen kosten in rekening gebracht voor de verwijdering van de
aansluiting.

Cliënt heeft geen 'melding einde gebruik' ontvangen van u. Zodoende is de
procedure gevolgd voor een aansluiting zonder contract. Medewerkers van
client zijn tweemaal bij u geweest voor afsluiting, de eerste maal heeft u
geen medewerking verleend, de tweede keer was u niet thuis. Zodoende is
het dossier aan ons overgedragen.

Indien u een afspraak wilt maken voor een bezoek van cliënt dient u de
procedure te volgen die cliënt heeft vermeld in haar emails d.d. 26 maart
2024 en 8 mei 2024. Zolang een dergelijke aanvraag niet is gedaan, zal het
dossier bij ons worden voortgezet.

Met vriendelijke groet,
Syncasso

Met vriendelijke groet,
[Naam medewerker]
Jurist
#3716-07-2024 Reactie van mij aan Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op hun mail #36.
Geachte Syncasso, waaronder geachte heer [Naam jurist die hun mail schreef],

Hierbij reageer ik op uw mail d.d. 15 juli 2024 jl. U maakt niet duidelijk en onderbouwt niet welke rechtmatige vordering u denkt dat uw cliënt op mij zou hebben en wat uw rol hierin is als gerechtsdeurwaarder. Ik verzoek u het dossier per omgaande te sluiten.

1. U stelt dat u bent ingeschakeld door uw cliënt Enexis vanwege contractloosheid.

2. U weet dat uw cliënt reeds op de hoogte is van het feit dat ik geen gas meer verbruik.

3. U weet dat er geen wettelijke verplichting is om een gasleveringscontract te hebben. Het is immers uw plicht als gerechtsdeurwaarder om u van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving op de hoogte te stellen. Bovendien geeft u aan dat u in bezit bent van de - al dan niet volledige - emailcorrespondentie tussen uw cliënt en mij, waarin ik uw cliënt ook reeds op – onder andere – het ontbreken van deze wettelijke verplichting heb gewezen.

4. U weet dat er geen wettelijke verplichting is om een melding einde gasverbruik te doen, ook niet via mijnaansluiting.nl .

5. U weet dat uw cliënt op afspraak minimaal 5 werkdagen vooraf, op initiatief van uw cliënt, voor verantwoordelijkheid van uw cliënt en op risico van uw cliënt, van harte welkom is om eventuele werkzaamheden te verrichten die uw cliënt nodig acht, inclusief eventuele verwijdering. Ik geef nadrukkelijk geen opdracht tot deze werkzaamheden. Ik verwerp ook bij voorbaat enige vorm van kosten of schade voor deze werkzaamheden op initiatief van Enexis. U heeft dit in al mijn emails kunnen lezen.

6. U weet dat uw cliënt, niet ik, degene is die een wens heeft om werkzaamheden te verrichten, dat het initiatief daarvoor bij uw cliënt ligt en dat uw cliënt danook degene is die een afspraak dient te maken, niet ik. U weet ook dat uw cliënt wettelijk verplicht is om minimaal 5 werkdagen vooraf een afspraak te maken voor werkzaamheden binnenshuis en/of op mijn perceel.

7. U beschuldigt mij van geen medewerking verlenen bij het eerste onaangekondigde, zonder afspraak, bezoek van uw cliënt aan mijn adres. Dit verwerp ik. U weet dat uw cliënt onaangekondigd, zonder afspraak en bovendien ongelegen (wat niet verwonderlijk is als ze onaangekondigd, zonder afspraak langskomen) aan de deur stond. Ik heb de medewerkers van uw cliënt op dat moment opnieuw gewezen op de verplichting die uw cliënt heeft om minimaal 5 werkdagen vooraf een afspraak te maken indien zij werkzaamheden wenst te verrichten binnenshuis en/of op mijn perceel. U weet dat ik in al mijn mails heb laten weten dat ik medewerking verleen en dat ik uw cliënt reeds meermaals voorafgaand aan het bezoek op de – bij uw cliënt bekend zijnde – verplichting om een afspraak te maken heb gewezen, zie punt (5), Ik vind het dan ook verwerpelijk dat u mij beschuldigt van het niet verlenen van medewerking.

8. U stelt dat uw cliënt mij verzoekt via de website van de ACM een ‘melding einde gebruik’ te doen. Als u – zoals u verplicht bent – zorgvuldig zou handelen, dan zou u weten dat de website mijnaansluiting.nl niet van de ACM is, maar van de gezamenlijke netbeheerders is, waar nota bene uw cliënt zelf (en daarnaast dus andere netbeheerders) verantwoordelijk voor is.

9. U weigert om het dossier zoals dat door uw cliënt Enexis aan u is aangeleverd bij te voegen, waardoor u mij niet in de gelegenheid stelt om adequaat te kunnen reageren. Door uw weigering kan ik ondere andere niet zien of u van uw cliënt de volledige (email)correspondentie heeft ontvangen. Uit uw schrijven blijkt sowieso al dat er 2 brieven van Enexis ontbreken die behoren bij de onaangekondigde, zonder afspraak, keren dat uw cliënt bij mij aan de deur is geweest. Mogelijk ontbreekt er nog meer.

10. In wetenschap van bovenstaande punten, maant u mij desondanks om een ‘melding einde gasverbruik’ te doen, iets waar ik niet wettelijk toe verplicht ben, ook niet op de website mijnaansluiting.nl .

11. In wetenschap van bovenstaande punten, legt u desondanks het initiatief bij mij tot het maken van een afspraak – voor werkzaamheden die uw cliënt wenst en waar ik geen opdracht voor geef – door mij te manen tot het doen van een aanvraag. Iets waar ik niet wettelijk toe verplicht ben.

12. Onder andere op basis van al het bovenstaande concludeer ik wederom dat u onzorgvuldig handelt.

13. Op uw website heb ik geen klachtenregeling kunnen vinden. Ik verzoek u deze per omgaande, of uiterlijk binnen 2 werkdagen, aan mij te mailen, zodat ik – onder andere – kan nagaan of u mijn klacht op de daarin omschreven wijze aan het behandelen bent.

14. Tevens verzoek ik u opnieuw om mijn volledige dossier, zoals dat door uw cliënt Enexis aan u is aangeleverd, per omgaande, of uiterlijk binnen 2 werkdagen, bij te voegen.


Nogmaals, ik verzoek u het dossier per omgaande te sluiten..
Ook ontvang ik graag een ontvangst- en leesbevestiging van deze mail.

Met vriendelijke groet,
[Mijn naam]
[Mijn adres]
[Mijn emailadres]
#3816-07-2024 Reactie van jurist van Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op mijn mail #37.
Geachte heer, mevrouw,

Bedankt voor uw bericht, maar ik ben afwezig. Vanaf 18 juli 2024 ben ik weer bereikbaar.

Uw email wordt niet gelezen of doorgestuurd. Voor dringende zaken kunt u contact opnemen met Syncasso.

Met vriendelijke groet,
[Naam jurist]
#3931-07-2024 Reactie Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op mijn mail #37.
Beste [Mijn naam], 
Wij hebben uw e-mail van 16 juli ontvangen. Wij bieden bij deze onze excuses aan voor onze late reactie.
 
Het spijt ons te horen dat u een klacht heeft en helpen graag bij het vinden van een oplossing. 

We hebben de klacht in behandeling genomen. Binnen 14 dagen krijgt u van ons antwoord.

Als we meer informatie nodig hebben, nemen we contact met u op. Voor vragen in de tussentijd kunt u ons bereiken via post@syncasso.nl. Vergeet niet om het dossiernummer te vermelden.
 
Met vriendelijke groet,
Syncasso
#4006-08-2024 NIeuwe reactie van Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op mijn mail #37.
Beste [Mijn naam],
 
In de zaak van Enexis Netbeheer B.V. hebben wij aangegeven u klacht te hebben ontvangen en graag helpen bij het vinden van een oplossing.
 
Momenteel zijn we nog in overleg met Enexis omtrent uw klacht. Op dit moment kunnen we u nog geen oplossing bieden en ligt het dossier tijdelijk stil. Wij streven ernaar om uiterlijk op 20 augustus inhoudelijk op uw klacht te reageren.
 
Als we meer informatie nodig hebben, nemen we contact met u op. Voor vragen in de tussentijd kunt u ons bereiken via post@syncasso.nl. Vergeet niet om het dossiernummer te vermelden.
 
Met vriendelijke groet,
Syncasso
#4112-08-2024 Brief en mail van Syncasso gerechtsdeurwaarders.
Het stilleggen van mijn dossier (zie hun mail #40 )hebben ze blijkbaar niet administratief goed verwerkt, want ik kreeg doodleuk deze gestandaardiseerde brief en mail (met zelfde inhoud).
Beste heer, mevrouw,
 
Kort geleden heeft u van ons een brief gekregen op verzoek van Enexis Netbeheer B.V., omdat u geen energiecontract heeft. U heeft niet gereageerd. Het is belangrijk dat u in actie komt, omdat u anders kan worden afgesloten van stroom en/of gas. In deze brief leggen wij u nog een keer uit wat u moet doen.
 
Uw situatie

Enexis Netbeheer B.V. is uw netbeheerder voor het leveren van energie (stroom en/of gas), maar u heeft geen contract met een energieleverancier. Zonder energiecontract sluit de netbeheerder u af van stroom en/of gas.
 
Wat moet u doen?
·         Ga direct op zoek naar een energieleverancier (bijvoorbeeld op www.gaslicht.com).
·         Sluit met deze leverancier een energiecontract af. Doe dit uiterlijk: 19 augustus 2024.
·         Geef aan Syncasso door dat u een energiecontract heeft afgesloten.
·         Let op: pas wanneer we van Enexis Netbeheer B.V. doorkrijgen dat u een energiecontract heeft afgesloten, stoppen we het proces van afsluiting van stroom en/of gas.
 
Wat gebeurt er als u geen energiecontract afsluit?
Dan kunt u worden afgesloten van stroom en/of gas. Zorg er daarom voor dat u op tijd een energiecontract afsluit.
 
Kosten
Omdat Enexis Netbeheer B.V. ons heeft ingeschakeld en wij buitengerechtelijke werkzaamheden hebben verricht, moet u buitengerechtelijke kosten van € 75,00 betalen. U heeft deze kosten nog niet betaald. Betaal alsnog vóór 19 augustus 2024. Gebruik de volgende betaalgegevens:

[Betaalgegevens]

Meer informatie

Heeft u vragen over deze brief, bent u het niet eens met de brief of wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op. Of ga naar www.syncasso.nl/energie voor antwoorden op veelgestelde vragen. Voor hulp, informatie en advies kunt u ook met een van onze specialisten whatsappen. Dit kan via +31 85 087 0447.
 
Met vriendelijke groet,
Syncasso
#4218-08-2024 Reactie van mij aan Syncasso gerechtsdeurwaarders als reactie op hun mail #41.
Geachte Syncasso,

Uw gestandaardiseerde mail/brief d.d. [datum] jl. hadden niet naar mij verzonden mogen worden, aangezien u mij op [datum] heeft laten weten dat mijn dossier stil ligt. Ik beschouw deze mail/brief dan ook als niet voor mij bestemd. Dit is wederom een kwalijke onzorgvuldigheid van uw kant. Ik verzoek u uw zaken en administratie op orde te krijgen en mijn tijd niet te verspillen.

Graag ontvang ik een ontvangst- en leesbevestiging van deze mail.

Met vriendelijke groet,
[Mijn naam]
[Mijn adres]
[Dossiernummer]
#4321-08-2024 Reactie van Syncasso als reactie op mijn mail #42.
Beste heer, mevrouw,

Wij hebben uw bericht in goede orde ontvangen.

Het verstuurde bericht op 12 augustus 2024 had inderdaad niet verstuurd
mogen worden. Excuses voor het ongemak. U kunt dit bericht dan ook als
niet verzonden beschouwen.

Wij hebben uw eerder verstuurde klacht voorgelegd aan onze opdrachtgever
Enexis en zij hebben ons inmiddels laten weten dat de klacht en het
verzoek intern wordt opgepakt, maar dat dit enige tijd in beslag zal nemen
in verband met de vakantieperiode.

Enexis heeft ons verzocht om het dossier tot nadere berichtgeving vanuit
hen on-hold te zetten. Zodra er meer bekend is, ontvangt u hier bericht
over.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende informatie te hebben gegeven.

Met vriendelijke groet,
[Naam medewerker]
Syncasso

[ Voor 93% gewijzigd door Ecowoman op 27-10-2024 11:54 ]

2280Wp Suntech STP190S-24AD+, 72 heatpipes en retour vvw op 500L hygiënevat, binnenkort Panasonic monoblock 5kW J-serie, gasloos sinds dec 2022


Acties:
  • +4 Henk 'm!
@Ecowoman @iedereen, als je je dossier in het vorige topic nog kunt bijwerken doe dat dan alsjeblieft. Als die vol mocht zijn, dan pas deel 3. En bij updates wordt een linkje daar naartoe in je nieuwe post gewaardeerd.

edit: posts in vorige topic kunnen niet meer worden bijgewerkt.

[ Voor 14% gewijzigd door onetime op 17-08-2024 11:00 ]

I Bought Myself A Politician - MonaLisa Twins 2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd'.

Pagina: 1 2 ... 21 Laatste

Let op:
Ja, via mijnaansluiting.nl is het ook kostenloos, dat is niet het punt van dit topic :)