Er zijn praktijk voorbeelden van bedrijven die om belastingtechnische redenen 'verhuizen'. Niet zo lang geleden shell nog.
Daarnaast laat de historie zien dat een verlaging van de vennootschapsbelasting niet samen ging met een verlaging van de inkomsten, in tegendeel. De inkomsten blijken meer van de economie af tehangen dan van het percentage vpb.
En ook niet onbelangrijk: circa de helft van de vennootschapsbelasting inkomsten is afkomstige van grote veelal internationale ondernemingen die - net als Shell - eenvoudig de mogelijkheid hebben om hun winsten en dus belastingen te verhuizen. Iets dat de aandeelhouders ook zullen eisen als de belasting hier verhoogd wordt en het elders goedkoper is.
Ook van belang: de toename van inkomsten vpb tussen 1995 en 2018 is er mede vanwege de toegenomen winsten van buitenlandse dochters van hier gevestigde bedrijven. Als je de belastingverdragen open breekt om hier meer te kunnen gaan heffen zal dat wederzijds zijn, niets is voor niets, en loop je dat dus ook mis.
Het is simpelweg niet zo eenvoudig als 2x zo hoog % belasting 2x zoveel inkomsten. Zolang wij verdragen hebben met landen die vergelijkbare of lagere tarieven hebben leidt een verhoging voornamelijk tot een verschuiving van geldstromen en niet tot meer belasting.
In de woorden van prof. Arjan Lejour: Hoewel Nederland zelf maatregelen kan nemen om deze doorsluis door Nederland te beperken is internationale samenwerking wenselijk. Nationaal beleid leidt vooral tot een verlegging van deze financiële stromen en niet tot een vermindering van belastingontwijking.
Niemand noemt het opzeggen van belasting afspraken. Berg die stropop maar op.
Ik ook niet, maar eenzijdig wijzigen gaat niet, dus als Nederland het verdrag wil openbreken voor een wijziging die gunstig voor ons is zal de tegenpartij daar iets voor terug willen. Zolang er geen nieuwe overeenkomst is werken we onder de oude, die we inderdaad niet zomaar opzeggen. Dat heb ik nooit gezegd en leg jij me in de mond. Dus zet je stropop maar weer op stal.
En wat betreft de EU. Je weet hopelijk wel dat bijna alle landen juist zijn voor hogere belasting en dit centraal vastleggen toch? Juist wij als NL zijn de uitzondering die dit niet wil.
[...]
Je weet dat er gesproken wordt over een minimum tarief dat er internationaal betaald zou moeten worden door de multinationals? Weet je ook dat die multinationals op een enkele na op dit moment al een effectieve een belastingdruk hebben die daarboven ligt?
Met andere woorden die maatregel die voorgesteld wordt treft slechts een handje vol bedrijven. Geen wonder dat zelfs de VVD er nu voor is.
Die verplichting geldt alleen naar de eigen inwoners. Dus het hele Oekraïne/China verhaal gaat niet op.
En bijvoorbeeld de zorgplicht naar inwoners is gewoon een bestaande afspraak en gezondheidszorg valt daar bijvoorbeeld onder maar ook veiligheid moet gegarandeerd worden. En een schoon en veilig milieu kan op die manier daar ook onder vallen. Zo gek is dat niet.
Nederland moet inwoners de rechten uit het EVRM Section I garanderen:
Article 2. - Right to life
Article 3. - Prohibition of torture
Article 4. - Prohibition of slavery and forced labour
Article 5. - Right to liberty and security
Article 6. - Right to a fair trial
Article 7. - No punishment without law
Article 8. - Right to respect for private and family life
Article 9. - Freedom of thought, conscience and religion
Article 10. - Freedom of expression
Article 11. - Freedom of assembly and association
Article 12. - Right to marry
Article 13. - Right to an effective remedy (als de rechten uit het verdrag geschonden worden)
Article 14. - Prohibition of discrimination
De invulling kan iedereen zelf wel opzoeken, maar het is een limitatieve lijst en er staat niets over milieu en duurzaamheid in.
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat jij er nu wat rechten bij verzint, die niet in het verdrag staan.
Het UVRM is geen verdrag en niet bindend, dus daar kijk ik niet eens naar.
It's hard to light a candle, easy to curse the dark instead. This moment the dawn of humanity, last ride of the day"