honey schreef op woensdag 30 november 2022 @ 08:09:
Een vraag. Misschien hier niet de juiste plaats.
De oorlog in Oekraïne zit al even in een andere fase. Het doel van Rusland is nu om zoveel mogelijk infrastructuur te vernietigen met mogelijk duizenden burgerdoden nu de Winter komt. Is dat geen reden om nu wel actief mee te doen om burgers te beschermen?
Ik mis nog steeds een vredesmacht of patrouilles met gevechtsvliegtuigen boven Oekraïne. Ik mis nog steeds de precisie bombardementen van raketinstallaties op Russische bodem. Zeker nu Rusland door Europa als terroristisch is bestempeld. We kunnen de IS wel aanvallen maar hier kijken we toe.
Het voelt alsof we zo ongelofelijk weinig doen, zeker als je bedenkt dat het in onze achtertuin speelt.

Een vredesmacht is iets wat je pas inzet nadat de oorlog voorbij is, of misschien bij een staakt-het-vuren, om de rust te bewaren. Niet voor offensieven uit te voeren. Idealiter onder de vlag van de VN met een brede coalitie van landen.
De NAVO is een defensiealliantie en zou zijn geloofwaardigheid verliezen als het offensieven zou uitvoeren. In dat scenario zou Putin nog gelijk kunnen krijgen dan NAVO gevaarlijk is, dat is een beeld wat we absoluut niet moeten willen creëren.
Dus tenzij een land op eigen houtje de directe confrontatie (lees: oorlog) met Rusland zou aangaan, zijn er simpelweg geen militaire opties.
merlin1201 schreef op woensdag 30 november 2022 @ 11:27:
Het is idd wat er gebeurt als mensen massaal doodvriezen en rusland maar blijft bombarderen.
Ik denk dat er wel een punt komt dat je vanuit humanitair oogpunt maximaal militair gaat inzetten,
Die raketten met meer bereik gaan er zeker komen, wat als rusland dat als escalatie bestempeld dan heb je direct de deur open voor een full scale schoonmaak speciale operatie
Het scheelt dat Oekraïne geen winter van -25° C krijgt, dat was in 2006 wel andere koek toen Alchevsk bevroor.
In Kiev is de verwarming inmiddels weer hersteld, op de één of andere manier weten ze het toch elke keer te repareren. Verder geldt nog altijd dat de Oekraïense bevolking naar andere Europese landen kan vluchten, waar ze hoe dan ook opgevangen zullen worden.
Toch zijn er problematische gebieden. In Cherson is er nog altijd geen elektriciteit en verwarming, en hoewel mensen daar met de huidige temperaturen niet doodvriezen worden de huizen vochtig. Dan steken andere problemen de kop op, zoals
deze mevrouw laatst heeft ondervonden: vochtige muren en schimmel maken de huizen langzamerhand onbewoonbaar. En zonder elektriciteit werkt bijvoorbeeld de riolering niet.
Daarnaast zijn er nog de kapotgeschoten steden. De weinige mensen die er nog leven maken vuurtjes met brandhout, dat is nou een groep die beter geëvacueerd kan worden daar ze geen goede beschutting meer hebben.