Nucleaire dreiging Rusland
Inleiding
Waar het verloop van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland relatief conventioneel verliep, begint de dreiging over het inzetten van kernwapens steeds groter te worden nu Rusland het op alle fronten zwaar te verduren heeft. Putin begint steeds vocaler te worden over de inzet van kernwapens, op een dermate niveau, dat ook president Biden zich genoodzaakt zag hier specifiek op te reageren.Uitgangssituatie: de Militaire doctrines
Russische kernwapen doctrine
Van Rusland is bekent dat hun doctrine de inzet van kernwapens toestaat wanneer er sprake is van een existentiële bedreiging van de staat Rusland. Daarnaast kent Rusland de doctrine van escalatie als middel tot de-escalatie, door het gebruik van kernwapens een tegenstander zover af te schrikken dat deze de condities van Rusland voor beëindiging van het conflict accepteert. Deze laatste doctrine is ontworpen door Rusland als antwoord op de conventionele overmacht van de NAVO landen.Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat er waarschijnlijk ruimte is voor de inzet van kernwapens, zonder dat bovenstaande speelt. Stel jezelf ook de vraag of men daadwerkelijk deze criteria gaat hanteren, gezien Rusland als wel Poetin een historie hebben van het oprekken, dan wel negeren van regels.
De Russische doctrine ontstond in 1992 en kende toen nog veel bepalingen die rechtstreeks uit de Sovjet tijd stammen.Military doctrine of Russia . Inmiddels heeft die doctrine al een revisie of vijf achter de rug. In de gelinkte bron staat de ontwikkelingen tot en met 2015. Dit is echter niet het hele verhaal. In 2020 is er nog een grote wijziging geweest die door verschillende bronnen is becommentarieerd. Met name deze laatste wijziging vertelt meer over Ruslands' uitgangspunten. Zoals al gezegd definities zijn rekbaar, en werkelijkheid is buigbaar gebleken.
Bronnen:
Let op: meest recente bronnen, maar een aantal zijn van voor de escalatie in 2022.
- Stockholm International Peace Research Institute - Russia’s nuclear doctrine moves the focus from non-Western threats met link naar originele Russische 2020 tekst.
- Congressional Research Service - Russia’s Nuclear Weapons: Doctrine, Forces, and Modernization 04-2022
- Global Security.org - Russian Military Doctrine
- Vienna Center for Disarmament and Non‑Proliferation Russia Clarifies Its Nuclear Deterrence Policy
Amerikaanse "Doctrine for Joint Nuclear Operations"
In deze wiki - Doctrine for Joint Nuclear Operations wordt de doctrine toegelicht. Dit lijkt het originele document.De doctrine stelt een aantal redenen die de aanvraag van Thermonucleaire wapens zouden rechtvaardigen. Bijvoorbeeld wanneer een vijand met weapons of mass destruction (WMD) dreigt aan te vallen, waarbij dan mogelijk vijandelijke WMD faciliteiten worden aangevallen. Een ander voorbeeld is bij een dreigende biologische aanval. Ook een praktische reden als het snel een oorlog of buitenlandse operatie kunnen beslechten wordt genoemd. De VS heeft tenslotte ook de mogelijkheid om kernwapens te gebruiken om de vijand er juist van te weerhouden.
NAVO's afschrikkingsbeleid
Veel doet de VS samen met de NAVO. Dat beleid ingebed ligt in deze NAVO is belangrijk voor de VS. De VS ontleent aan de NAVO legitimiteit voor haar handelen. De NAVO is echter een zuiver op defensie gerichte organisatie die uit zichzelf niet zal escaleren of aanvallen. De NAVO heeft zo haar eigen afschrikkingsbeleid (NATO - NATO’s nuclear deterrence policy and forces .Kernwapens en hun gebruik
Bij kernwapens en het gebruik ervan komt de meer feitelijke informatie aan bod.Welke kernwapens zijn er en hoe effectief zijn ze nog?
Dit is een moeilijke vraag: er gaan cijfers rond over hoeveel kernwapens Rusland in bezit heeft, maar dit zegt eigenlijk nog weinig. De grote vraag is in welke staat ze zijn en hoe effectief de draagraket nog is.We weten dat Rusland enkele supersonische raketten heeft, welke bijna niet uit te schakelen zijn. Echter is er zo goed als niets bekent over de staat van de rest van hun kernwapens. Gezien de toestand van hun leger in zijn algemeen, valt er te bedenken dat deze niet al te best zal zijn op het gebied van onderhoud en modernisatie.
Verschil tactisch en strategische kernwapens en de irrelevantie ervan voor escalatie
Militaire doctrine houdt vaak de originele definitie aan van tactisch en strategisch.In de realiteit is er qua escalatie geen verschil tussen tactisch en strategische kernwapens, beide worden gezien als een escalatie op de hoogste schaal. Behalve de militaire definitie van de tactisch en strategisch zal het dus qua beleid en gevolgen geen verschil uitmaken.A strategic nuclear weapon (SNW) refers to a nuclear weapon that is designed to be used on targets often in settled territory far from the battlefield as part of a strategic plan, such as military bases, military command centers, arms industries, transportation, economic, and energy infrastructure, and heavily populated areas such as cities and towns, which often contain such targets. It is in contrast to a tactical nuclear weapon, which is designed for use in battle as part of an attack with and often near friendly conventional forces, possibly on contested friendly territory.
Bronnen:
Welke gevolgen heeft dat kernwapengebruik eigenlijk
Zouden kernwapens worden gebruikt, wat betekend dat? Hoe zal de wereld erdoor veranderen?MAD doctrine: de (on)waarschijnlijkheid van de inzet van kernwapens
MAD staat voor 'Mutual Assured Destruction'. Deze theorie geeft aan dat op het gebied van kernwapens, landen deze niet gaan inzetten tegen een andere kernmacht, gezien het het einde van beide landen zal betekenen.Simpel gezegd: als land A kernwapens afvuurt op land B, zal land B dit zien nog voor ze zijn ingeslagen en haar eigen kernwapens afvuren op land A. Het resultaat is dat beide landen helemaal niets gaan winnen bij de inzet van deze wapens.
Belangrijk om op te merken is dat MAD niet per definitie over de leiders van landen gaat, ook officieren en uitvoerende soldaten vallen hieronder: zijn zij bereid het risico te nemen hun eigen land van de kaart te laten vegen door als eerste kernwapens in te zetten.
Reacties op kernwapeninzet
Het is niet geheel duidelijk wat de gevolgen gaan zijn op geopolitieke schaal wanneer kernwapens effectief worden ingezet. De verwachting is dat bij een inzet van kernwapens op een niet-NATO-lid, de huidige kernmachten hun kernwapens niet gaan inzetten.President Biden gaf eerder aan dat de VS met conventionele middelen Rusland dan zal aanvallen, maar ook hier is niet geheel duidelijk waar die rode lijn precies ligt.
Frankrijk heeft al een tijdje wel 3 van haar onderzeeërs aan het varen om zo ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor een eventuele inzet. Het onderstreept dat men scherp in de gaten blijft houden wat er gaat gebeuren en dat men alle opties open blijft houden
Gevolgen voor geopolitiek en nucleaire proliferatie
Er is altijd veel aandacht voor de zorgen over MAD en een kernwapen conflict tussen Rusland en westen, maar de grootste dreiging zit hem in de geopolitieke gevolgen voor inzet van kernwapens voor de proliferatie van kernwapens en de geopolitieke verhoudingen.Want worden kernwapens eenmaal genormaliseerd als acceptabel middel in conflicten, dan wijzigen de machtsverhoudingen in de wereld enorm. Landen zonder kernwapens zullen zich bedreigt voelen door het nieuwe normaal en manieren gaan zoeken om zichzelf te verdedigen tegen geopolitieke tegenstanders die wel
kernwapens hebben. Wat het risico heeft dat meer landen kernwapens zullen gaan ontwikkelen.
En dat heeft weer als gevolg dat er meer potentiële conflicten komen tussen landen die kernwapens bezitten.
Met andere woorden, wordt een kernwapen eenmaal ingezet dan normaliseert het gebruik ervan. Juist dan neemt het risico op escalatie in de toekomst toe.
Aanvullende bronnen
Hieronder nog wat extra bronnen om snel ingelezen te raken.Bronnen:
- Wikipedia: MAD
- NOS: Reactie van Biden op nucleaire dreiging
- RTL Nieuws: Analyse over Rusland en kernwapens
- Wikipedia: Historie kernwapens:
- Wikipedia: Landen met kernwapens
- Reddit: Credible defense nuclear FAQ
[ Voor 78% gewijzigd door teacup op 15-10-2022 16:00 ]
Nunc purus risus, volutpat sagittis, lobortis at, dignissim sed, sapien