Auredium schreef op woensdag 2 november 2022 @ 10:44:
Als ik in mijn kristallen bol kijk dan verwacht ik voor de komende maanden niet heel veel verandering in het front zie. Wellicht een beetje in het Noorden ten voordele van Oekraïne.
Dan hangt het van het voorjaar af wie wat heeft weten op te bouwen. Rusland is bezig met het gedegen trainen van troepen los van het kanonnenvoer wat ze momenteel sturen.
Ik blijf bij mijn eerdere voorspellingen dat ergens in de zomer van het volgende jaar politiek de wil op is om nog veel steun te geven aan Oekraïne en er zal worden aangestuurd op vredesbesprekingen waarbij het gros wat Rusland nu heeft waarschijnlijk ook Russische blijft. Oekraïne zal dit niet willen maar internationaal toe worden gedwongen. Ik weet dat dit hier geen populaire mening is maar ik denk wel dat het een realistische mening is. (alhoewel ik ongetwijfeld erop zal worden gewezen waarom dit niet realistisch is...)
Ik denk dat dit idd een russisch doel is.... en dat die heel veel hoop inzetten op het idee dat er 'oorlogsmoeheid' zou ontstaan bij het westen.
Alleen, dat concept hebben ze nu al sinds februari en is de basis van hun idee dat ze 'snel' eventjes oekraine zouden kunnen overlopen, de regering daar zou vallen en het westen weer door zou gaan als voorheen, net als dat die in 2014 deden.
Nu is het inderdaad wel een beetje de schuld van een aantal westerse machten dat dat ideee ontstaan is, maar ik denk ook dat je kunt vaststellen dat het voor het westen nu wel degelijk genoeg is en dat deze doorhebben dat weer de 'toegeeflijke' zijde gaan spelen, hooguit een opmars is tot een volgende oorlog die dan steeds dichter tegen het westen of mogelijk zelfs op NATO-gebied uitgevochten gaat worden en daar speelt dan ook een beetje een kosten-baten rekening mee.
En laat dat de grootste fout zijn die de russen maken, te denken dat _altijd_ het westen de zwakste partij is, en deze altijd op zou geven.
Momenteel is het voor het westen juist ook een voordeel dat deze oorlog nu nog door de oekrainers uitgevochten wordt.
De kostprijs voor deze oorlog is lang niet zo enorm hoog, fixatie op het enorm oplopen van energieprijzen is onjuist (wat bv ook in de jaren zeventig in de oliecrisis gebeurde, maar ook niet het westen overhaalde steun aan Israel op te geven). Deze energieprijs stijging is politiek misschien zelfs een beetje wenselijk als motivatie voor een enrgie-wende die sowieso al langer als noodzakelijk gezien werd en ook nu des te meer nodig blijkt te zijn.
Zolang deze gewoon successen weten te boeken, westers wapenmaterieel goed getest wordt en men uitvinden kan hoe moderne oorlogsvoering mogelijk is (drones, himars, M777/PzH2000, afweer-systemen, NASAMS ... recentelijk ook de aanval op russische marine in sevastopol met unmanned boats) is er volop reden om de oekrainrs te blijven steunen.
Ik denk eerder dat rusland op een gegeven moment meer moeite zal krijgen een uitstel-/langetermijns-strategie werkelijk te verkopen, als ze geen successen boeken en juist langzaam steeds verder in de verdrukking komen.
Het mobiliseren van de eigen bevolking is een zwaktebod en zal eerder voor steeds meer onrust zorgen en de oorlog voor het russisch thuisfront veel duurder maken dan westerlingen die geen mobilisatie moeten vrezen.
Tevens hebben juist zij het probleem dat ze initieel dit verkochten als een '3-day speciale operatie' en lang claimden dat met met hooguit een maandje wel voorbij zou zijn en ze dit land zouden overrompelen en véél sterker waren... daarvan is nu juist al duidelijk dat ze eigenlijk opvallend zwak zijn en de oekrainers zeer dicht qua slagkracht op hen zitten
Natuurlijk moet de oekraine voortdurende bepaalde successen blijven vermelden (iets dat qua tereinwinst nu de laatste weken moeilijk is) en het 'verzanden' van de oorlog, of een media-moeheid kan een potentieel gevaar blijken te zijn... Maar ik betwijfel eerder of dat opweegt tegen de grotere last die de russen nu dragen.
Ik vermoed toch dat de kans groter is dat het rusland op een gegeven moment is die echt de noodzak zal voelen er een einde aan te breien en die dan met tegemoetkomingen moet komen om een verdere escalatie te voorkomen:
Ik denk dat het uiteindelijk Rusland is die met een vredes-voorstel zal komen, gericht op het behouden van de Krim en een deel van de Donbas/luhansk regio, maar opgeven van de rest... En wat dan zo bedoeld is om een gevoelde steun vanuit het westen op te wekken.
Hooguit is er nu nog een factor en dat is de amerikaanse politiek.... na de midterms zal daarover meer duidelijk zijn, als de Republikeinen dat winnen én deze vervolgens daadwerkelijk ook minder steun aan Oekraine willen gaan geven kan dat iig deels een game-changer zijn...
maar zelfs dan hoeft dat niet een volledige draai opleveren
[Voor 5% gewijzigd door RM-rf op 02-11-2022 11:39]
Intelligente mensen zoeken in tijden van crisis naar oplossingen, Idioten zoeken dan schuldigen