Plenkske schreef op zaterdag 24 september 2022 @ 12:03:
Mijn vragen zijn nu:
1. Als verwarmen ingesteld is op kamerthermostaat, doet hij dan helemaal niks met de compensatiecurve ? Gaat hij dan zelf wat verzinnen ? Als ik zoek in dit topic lijkt dat wel de conclusie te zijn.
Ja. Hij verzint zelf wat. Gaat overigens best redelijk, maar in een te traag systeem vond ik het niet helemaal lekker werken. Huis werd wel goed warm, maar WP ging zeker na een deforst veel te hard van start, waardoor het energieverbruik onnodig hoog werd. Vandaar mijn voorkeur voor de losse thermostaat op de thermostaatingang.
2. Het is mij onduidelijk uit de handleidingen wat er zou gebeuren als ik hem instel op "heating flow temp". Wat voor temperatuur stel ik daarmee in, en hoe bepaalt hij dan wanneer hij aan gaat ? Doet hij dan wel iets met de curve ?
Nee, dat is een vaste aanvoertemperatuur (die je dan dan op de controller instelt). Die stand gebruik ik. Voordeel is daarvan dat ie niet 's nachts (met slechter rendement door de lagere buitentemperatuur) extra hard gaat werken.
3. Tevens als ik hem instel op compensatiecurve: hoe besluit hij dan wanneer hij aan/uit gaat ?
Met een externe thermostaat aangesloten op de thermostaatingang, zoals de veelgenoemde Panasonic PAW-A2W-RTWIRED. Of door een zoneregeling (aangesloten op dezelfde ingang).
Deze thermostaat of externe regeling heb je trouwens ook nodig op contante aanvoertemperatuur.
Ik begrijp uit dit topic dat de situatie anders wordt als ik een andere thermostaast zou kopen en die in de kamer zou hangen. Maar ik zou graag eerst willen weten hoe het nu werkt, voor ik besluit of een andere thermostaat echt nodig is.
Heb ik ook gedaan. En na een halve winter was de conclusie dat ik met een externe thermostaat ging werken.
WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 ERV + Ubbink AirExcellent.