Kritisch denken zou al heel wat zijn. De volgende vraag is dan natuurlijk: willen we dat? Dan kon je nog wel eens ideeën krijgen.D-e-n schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 20:00:
[...]
Misschien is filosofie dan niet de juiste term voor het vak wat je zou willen? Want wat zou je in praktische zin voor lessen willen zien?
En wellicht is het én én maar volgens mij is het zo dat één van de problemen van het huidige onderwijs is dat leerlingen te weinig kennis hebben op het gebied van basisvaardigheden, van de basisschool tot aan het HBO. Hoe je iets verkoopt is belangrijker geworden dan wat je verkoopt.

Parenti:
I tell students when they say, 'Oh they don't care what we think. They ignore us', and all that, and I say, 'Oh no, no. That's the only thing they care about you. The only thing they care about you is what you're thinking. They don't care if you eat correctly, they don't care how your living conditions are, they don't care that they've built up an inhuman and irrational traffic system that's strangulating us and polluting our air, they don't care about anything. What they... the only thing about you they care about is what you're thinking. In the morning, they start, 'What's going to be the story today? How do we manipulate, how do we control, how do we contain, how do we influence, how do we act upon what it is that they have in their minds? '
Kijk voor de gein eens hoeveel nieuws gaat over het afschuiven naar het individu: "hoe kun je jezelf opnieuw uitvinden in een veranderende arbeidsmarkt" "Hoe toch kunnen sparen" etc. etc. Nergens gaat het over systemische oorzaken, het is allemaal wat jij als individu moet doen om zelf het hoofd boven water te houden.De vraag is of je dat beoordelen van Jan op drie hoog kunt verwachten. Is het niet juist ook een probleem dat we anno nu mensen overschatten voor wat ze aankunnen aan verantwoordelijkheid? De zogenaamde zelfredzame burger die niet bestaat.
Kijk ook eens naar de bron. Ik zie veel media de mist in gaan aangaande de filtering van nieuws. Daar zou heel veel winst te halen zijn. Wie nodig je uit in talkshows? Wat zet je mensen voor in de krant?
Dan denk ik aan het AD dat artikelen plaatst over "met je dertigste met pensioen" of een kop als "Spanje beschouwt covid voortaan als griep" zet boven een stuk over mogelijke lange termijn maatregelen in Spanje. Men spiegelt mensen een wereld voor die niet bestaat.
Als je dan ook nog eens kijkt naar hoeveel artikelen gaan over geld. Dan niet eens zozeer geld an sich, maar meer hoeveel je er over na moet denken: rendeert het wel? Staat het stil? etc. etc. Nu.nl is helemaal een drama.
Intellectueel masturberen.Maar ook serieuzere media vliegen uit de bocht. Jeroen Pauw die Baudet een podium geeft in een één tegen één met Rutte. Of de Volkskrant: het klinkt heel intellectueel als een filosofe tijdens het hoogtepunt van covid helemaal los mag gaan over het beschermen van ouderen en rekening houden met met jongeren. Maar zonder concrete invulling over wat ze dan eigenlijk praktisch zou willen is het vooral een hele hoop vrijblijvend gezwets in de categorie "alles moet open".
Het tweede voorbeeld geeft ook mijn reservering tegen "filosofie" weer. Denken is goed, leren denken ook. Maar zodra het denken een sport an zich wordt kun je ook de situatie krijgen dat het denken van elke realiteit gespeend is.

Less alienation, more cooperation.