kevi-n1 schreef op donderdag 10 februari 2022 @ 07:41:
[...]
@
D-Three Ik vond die meting ook raar maar als je in de
grafiek kijkt van de nieuwe Leicke 120W adapter zie je dat er een flinke dip qua efficiëntie is na het passeren van de 30W. Mijn hypothese was namelijk dat bij vermogens >30W de PicoPSU combinatie minder efficient wordt en de SF450 wordt natuurlijk efficienter bij hogere vermogens.
Misschien kan @
mrmrmr deze hypothese bevestigen of zeggen dat ik opnieuw moet meten

Mijn meting laat zien dat de Leicke (huidig model) bij 30W
DC een overhead heeft van 5,4W en een efficientie van 84,8W. Dat zou beter moeten zijn dan de meeste ATX voedingen. Dat is puur een 12V meting, zonder PicoPSU. De AC meting toont een verbruik van 35,4W.
De Corsair SF450 heb ik niet getest, maar
tweakpc.de wel. Daar wordt een overhead van 6,52W gemeten bij 30W
DC, 80,0% efficient. Dat is wel een meting met een bepaalde belastingverdeling over alle spanninglijnen. Meestal is 3.3V en 5V minder efficient, dus ik verwacht dat deze meting wat meer verbruik aan zal geven dan mijn meting.
Ik zou een voordeel verwachten van de PicoPSU bij 30W met deze Leicke adapter. De XP Power VES120PS (120W) doet het veel beter, die heeft daar een efficientie van 91,4% en een overhead van 2,8W. De overhead van de PicoPSU zelf is niet gemeten. Dat laat de efficiëntie nog wat zakken.
DC = direct current, gelijkstroom
AC = alternating current, wisselstroom
AC metingen zijn altijd hoger omdat de overhead van de voeding wordt meegenomen.
Bovenstaande gezegd hebbende, ik weet niet met welk besturingssysteem de SF450 is gemeten en ik weet ook niet er bepaalde (achtergrond)processen draaien of andere factoren zijn die de meting verstoren.
Wat wel opvalt is dat Windows 10 veel verbruikt ten opzicht van Unraid. Dat is niet volgens mijn verwachting, maar ik moet er wel bij zeggen dat ik geen besturingssysteemvergelijking heb gedaan bij zo'n belasting. In ieder geval onder 10W zou Windows het beter moeten doen. Wel met
alle optimalisaties en deze
hier.
Mijn vuistregel is dat 40W de grens ligt waarop PicoPSU gelijk kunnen presteren met ATX voedingen. Dat is geen ijzeren wet. Er zijn heel zuinige adapters en heel onzuinige ATX voedingen en het omgekeerde bestaat ook tot op zekere hoogte.
Hoe lager je systeem draait in idle, hoe meer je bespaart percentueel met een PicoPSU en een zuinige adapter. Hoe lager de belasting, hoe hoger de besparing. Onder 10W is de PicoPSU (of een andere gelijkwaardige DC-DC voeding) veel zuiniger. Dat komt vooral door de adapter, die kan dan nog zelfs boven 90% presteren, waar ATX voedingen soms onder 50% vallen.
Sommige (moderne) ATX voedingen hebben ergens onder 50W ook een dip. Dat komt omdat ze de zuinigheid omhoog krikken bij lage belasting en de aansluiting veroorzaakt een dip. Die dip kan soms lager zijn dan een ATX voeding zonder zo'n krik, dus het is zaak de voeding af te stemmen op het verwachte idle verbruik bij zo'n voeding. Adapters presteren doorgaans veel gelijkmatiger.