Het grote zuinige server topic - deel 3

Dit is deel 3 van "Het grote zuinige server' topic. Deel 1 en deel 2 zijn nog te raadplegen voor oudere hardware.

Introductie

Veel tweakers hebben thuis een server(tje) staan voor eigen gebruik, of willen er eentje gaan samenstellen/aanschaffen. Zuinigheid is een steeds belangrijker aspect hierin.
Omdat veel servers 24/7 draaien, is elke besparing in verbruik te merken op de energierekening. Een belangrijk punt is de terugverdientijd. Hoe zuiniger, des te hoger de aanschafprijs is meestal de regel. Maar door de extra zuinigheid kan kan de extra kostprijs terugverdiend worden, na een bepaalde tijd. Uiteindelijk dus goedkoper!

Dit topic geeft inzicht in welke componenten van belang zijn bij het samenstellen van een (zeer) zuinige computer, en daarnaast ook concrete systemen voorstellen, inclusief verbruiksmetingen zodat een ieder ook een idee krijgt wat hij of zij kan verwachten.

Druk op de knop "gepinde posts" in deel 2 en in deel 3 om snel posts te vinden met interessante (meet-)gegevens.

Momenteel is het moeilijk om geschikte Coffee Lake processoren te koop te vinden. Het loont om te zoeken en tweedehands aanbod te bekijken.

Prijs vs Prestaties

In dit topic bespreken we vooral x86 hardware omdat die zuinig is en over veel rekenkracht beschikt en veelzijdig is. Naast gewoon formaat computers zijn er tegenwoordig ook compute-sticks, zelfbouw bordjes, mini-PC's en NUC's. Die zijn vaak minder krachtig en relatief duurder.

Inhoudsopgave

Introductie:BasiscomponentenAanbevolen componentenVerbruiksgegevensBIOS Tweaks
Software tweaks
Tips hardware/software
Links
Componenten kiezen

Een zuinig systeem valt of staat met de keuze van de juiste componenten. De keuze van het moederbord is hierbij een zeer bepalende factor. Daarnaast zijn er componenten die minder van invloed zijn, maar waarbij kosten en terugverdientijd wel een rol kunnen spelen bij de keuze. De één vind een voeding van €80 een goede investering omdat die 2Watt / € 4 per jaar bespaart, de ander neemt genoeg met een (minder) zuinige voeding van 36 euro. Hierbij speelt ook vaak de betere kwaliteit van duurdere onderdelen een rol, omdat die het gemiddeld langer volhouden.

Basissystemen en hun energielabel

Om verschillende systemen te kunnen vergelijken is gekozen om het verbruik van een basissysteem - een moederbord, CPU, RAM, SSD en voeding - te gebruiken als referentie. Aan zo'n configuratie is vervolgens een zuinigheidslabel toegekend om het totaalverbruik in perspectief te zetten.
Harde schijven zijn expres weggelaten, omdat het verbruik hiervan makkelijk op te zoeken is, maar vooral omdat niet iedereen evenveel harde schijven gebruikt. Om ook de keuzes voor harde schijven eenvoudiger te maken is ook een lijst van zuinige harde schijven opgenomen.

De wattage labels voor het basissysteem lopen van A++++ tot G en worden bepaald bij een volledig idle systeem, beeldscherm uit, up-to-date drivers en de opgegeven BIOS instellingen daar waar van toepassing:

Dit label zorgt, samen met een up-to-date lijst van zuinige voorbeeldbasissystemen, voor een indeling van basissystemen die de tand des tijds probleemloos kan doorstaan.

Wat is nu haalbaar?

Basissystemen met een A+++-label zijn dankzij Fujitsu inmiddels (2017-2019) zondermeer haalbaar. Voorheen had je om hier in de buurt van te komen flinke hardware tweaks voor nodig zoals tweaker 'mux' heeft laten zien met zijn hardware mods om tot een A++ systeem te komen.

De tijd zal het leren of we tzt kunnen genieten van een basis systeem dat in idle minder dan 2.5W gebruikt 8)

Besef wel dat om dit soort verbruiken te halen, het verbruik van IEDER component van belang is en dat zelfs tienden van Watt gaan tellen. Er is zelfs verschil in de zuinigheid van onderdelen zoals ventilatoren. Daarnaast is met dit soort verbruikscijfers ook de variatie in componenten en meetapparatuur merkbaar: dit kan zo al 1 à 2 Watt schelen, zelfs verschillende BIOS versies kunnen onderling een verschil laten zien van 0,5-1W. De lijst van voorbeeldbasissystemen is een goede indicatie van zuinige basissystemen, maar vormt geen garantie dat iedereen die dit samenstelt ook daadwerkelijk het verbruik daadwerkelijk haalt!

Basis componenten

Moederbord:
https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1331139021.jpegDe keuze van het moederbord bepaald in hoge mate hoe zuinig het systeem zal zijn. Zuinig hoeft niet duur te zijn, goedkopere moederborden hebben minder toeters en bellen en verbruiken vaak minder dan een volledig uitgerust moederbord. Gamers-moederborden zijn een slechte keus, die zijn gemaakt voor prestaties en niet zuinigheid. Met name Asrock is een goede keus, dit merk bouwt eenvoudige moederborden met een zeer laag verbruik.

Processor:
https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1358103947.jpegAangezien een server een groot deel van de tijd idle staat te draaien, is vooral een laag idle verbruik gewenst. De techniek van zowel Intel als AMD is inmiddels zover dat het idle verbruik niet of nauwelijks meer afhankelijk is of je een single of dikke quad core gebruikt - ongebruikte cores worden namelijk uitgeschakeld. De keuze van een processor wordt daarmee voornamelijk bepaald door wat je er mee wilt doen (lichte of zware taken, virtualisatie) en welk budget je ervoor hebt. Voor de meeste taken zal een goedkope dual-core altijd voldoen. Speciale energiezuinige edities zoals de T- en S aanduiding bij Intel zegt alleen iets over het maximale verbruik. Idle verbruiken ze net zoveel. De snelheid is begrenst en zal dus op volle belasting minder vragen dan een normale processor. Dat is zonde van het geld want de normale processors kan je net zo goed begrenzen.

Geheugen:
https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1322772534.jpegHet werkgeheugen (RAM) is een van de weinige onderdelen die geen tot nauwelijks weinig invloed heeft op het verbruik. Het heeft meestal geen zin om low voltage geheugen of minder geheugen te kopen, tenzij elke (tiende) Watt telt. Voor gewone toepassingen is 4GB genoeg. Dual channel levert weinig snelheidswist (0-5%) één latje is dus voldoende.

Voedingen:
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1229290055.jpgZelfs een server met een hele sloot aan harde schijven heeft bijna nooit meer dan een 300W voeding nodig - en veel kleinere servers vaak nog veel minder. Voor laag verbruikende servers zijn er Mini-Box PicoPSU's die 80 tot 160W kunnen leveren, maar dan wel in combinatie met een goede adapter superefficiënt zijn. In de regel geldt dat een voeding onder de 20% belasting erg inefficiënt wordt, dus als je server bijvoorbeeld maar 8W verbruikt kom je terecht bij PicoPSU voedingen of soortgelijke DC-DC voedingen.

Opslag:
https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1348497023.jpegEr zijn 2 types van opslag: SSD's en de magnetische schijf. SSDs zijn extreem snel en vaak zowel onder belasting als idle veel zuiniger dan harde schijven, maar wel duurder. Voor storage gebruik zul je een SSD nooit terugverdienen. Daarom houden we in deze topicstart bij welke courante harde schijven het minste verbruiken voor de meeste opslag, zodat je zonder een aanslag op je energierekening toch grote hoeveelheden data kunt opslaan.

Een belangrijke besparingsmaatregel is het plaatsen van je besturingssysteem op een andere schijf (of SSD) dan je data. Zo kun je de dataschijven bij lange perioden van inactiviteit laten stilvallen zodat ze minder verbruiken.

Er zijn diverse soorten SSD's: SATA, PCIe AHCI en PCIe NVMe. M.2 ondersteunt SATA en/of PCIe (NVMe). Standaard SATA is momenteel nog veel zuiniger in idle dan PCIe. Intel heeft een zuinigere PCIe SSD (600p), maar die is niet veel sneller dan SATA. Veel besturingssystemen kunnen ook van een goedkope USB 2.0-stick opstarten, het verbruik is meestal minder dan hard disks maar meer dan SSD's.

Besturingssysteem en BIOS:
https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1255518972.jpegHet besturingssysteem heeft een behoorlijk grote invloed op het verbruik. Windows en Linux ontlopen elkaar niet veel, maar er is met name bij Linux verschil in kernels en distributies. Maar het belangrijkste is nog wel: zorg dat je voor alle apparaten op je moederbord de meest up-to-date drivers hebt geïnstalleerd.

Behuizing:
https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1342778579.jpegEen behuizing heeft invloed op het verbruik door middel van de systeemventilatoren en soms ook via een ventilatorsnelheid controller. In plaats van een cpu fan kun je ook volstaan met een cpu-koelblok geplaatst voor de systeemventilator die lucht erdoor heen trekt. Verbruik kan verder worden beperkt door een zuinige ventilator te kiezen en ook door deze op 5V of 7V te laten draaien, daarmee kun je verbruik van 1W terugbrengen naar 0,3W.


Aanbevolen componenten

Per categorie zijn telkens een paar componenten uitgelicht om de keuze voor zuinige componenten makkelijk te maken, twee soorten: een voordelige keuze en een super zuinige keuze.

Het moederbord is hierbij zeer bepalend. Daarom zijn bij de moederborden de labels neergezet. De keuze van de CPU, RAM en SSD zijn weliswaar van invloed op het totale verbruik, maar niet in die mate waarin het moederbord dat is.

Moederborden


mini-STX Moederbord
https://tweakers.net/i/4-DV-3jhGVA5dBMs5tm1XL-RExE=/fit-in/188x141/filters:fill(white)/i/2001956557.pngASRock H310M-STX: https://tweakers.net/i/mvuDcaDjWRO5eg0SCjgN7rOA8Mc=/f/image/FuQPq4k5znJjSImztnUA61LO.png
Het ASRock H310M-STX moederbord wordt alleen aangeboden als onderdeel in het ASRock DeskMini 310 barebone systeem. Het is een zuinige keuze voor een systeem met maximaal 2 harde schijven (1 x SATA/M.2 en 1 x SATA). Hiermee is een A++ systeem te bouwen. Het verbruik kan onder 5W komen wanneer WiFi uitgeschakeld is.


Thin mini-ITX Moederbord
https://tweakers.net/ext/f/w2LQwI7sskowwBTroul2H7FL/thumb.pngFujitsu D3474-B: https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png
De pricewatch: Fujitsu D3474-B is een zeer zuinige keuze voor een systeem met maximaal 2 harde schijven (1 x SATA/M.2 en 1 x SATA). Hiermee is een A+++ systeem te bouwen. Een indrukwekkende idle waarde van 4,1W is gerapporteerd, met uitgeschakelde randapparatuur 2,9W.


Micro-ATX Moederbord
https://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/2001304391.pngFujitsu D3643-H: https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png
Voor degenen die maximale besparing zoeken in een desktop moederbord is pricewatch: Fujitsu D3643-H een zeer zuinige keuze voor een systeem met maximaal 4 schijven. Voor dit bord (met 1 x SSD en actief netwerk) zijn idle waarden van 3,7W gerapporteerd. Alternatieven zijn de D3642-B en D3644-B.


Micro-ATX Moederbord
https://tweakers.net/i/TjNtG1mDRnvvjPMwhWz_0SzTghg=/fit-in/188x141/filters:fill(white):strip_exif()/i/2005045404.png?f=thumbsmallKontron D3843-H: https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png
Voor degenen die een 12th gen processor zoeken in een desktop moederbord is pricewatch: Kontron D3843-B een zeer zuinige keuze. Voor dit bord (met 1 x SSD en actief netwerk) zijn idle waarden van 2,8W idle gerapporteerd, maar de processor verbruikt snel meer als processen actief worden. Momenteel verkrijgbaar in Duitsland.


Processors

De keuzen van een 2 core of 4 core processor wordt voornamelijk bepaald door prijs en zuinigheid. Op dit moment is de Intel 9th gen Pentium Gold of i3-9100 het zuinigste. Helaas verbruiken 10th, 11th en 12th gen processoren progressief meer. De verkrijgbaarheid van 9th gen processoren is beperkt omdat de laaste besteldatum van Intel juli 2021 was. De beste keuze na 9th gen is een 10th gen processor. Er zijn op het moment van schrijven nog geen gegevens bekend van Pentium of i3 12th gen processoren bekend.

Intel Pentium Gold G5400
https://ic.tweakimg.net/ext/i/thumb/2000778838.jpeg Voor het gemiddelde budget is de Coffee Lake Pentium Gold 5400 3.7 GHz processor een goede keus. Hij is voor de meeste taken prima geschikt, inclusief enkele virtual machines met ondersteuning van VT-d en VT-x.


SSD's

Het idle verbruik van zuinige SSD's ligt momenteel vanaf 0,03W tot 0,09W. In het algemeen zijn Samsung 840 en 850 SSDs de zuinigste keuze. De beste manier om er achter te komen hoeveel SSDs precies verbruiken is door de specificaties van de fabrikant te bekijken.


Voedingen en Adapters

PicoPSU 80/90/160 met 60/120W adapter
https://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/1257517376.jpegMini-Box PicoPSU's zijn heer en meester bij lage idle loads van 5-15W. Pas op voor zogenaamde Pico PSU klonen, deze kunnen van minderwaardige kwaliteit zijn en ze zijn doorgaans lang niet zo zuinig als die van Mini-Box. Op 22,5W is een uiteindelijke efficiëntie van 84,6% met een kit mogelijk, met een extra zuinige adapter kan dat nog hoger uitvallen. Aan te raden AC/DC adapters: de redelijk zuinige Seasonic SSA-0601HE-12 60W 12V Level VI en de redelijk presterende en betaalbare Leicke NT03015, 120W 12V.


Corsair RM550x 2021
https://tweakers.net/i/5vqgBgPCwAy_1qgBkjtdDA_Dto0=/i/2004340646.pngpricewatch: Corsair RM550x (2021) Zwart is zuinig voor een ATX formaat voeding die moeite hebben met eficiëntie te handhaven bij lage idle belastingen. Bron. Niet zo efficiënt als een AC/DC adapter met PicoPSU maar wel geschikt als je een system wilt met veel 3.5" hard disks en PicoPSU met 120W adapter niet voldoende is.


Verbruiksgegevens


Harde schijven

Harde schijven kunnen worden 'toegevoegd' aan het basissysteem maar dat moet wel goed worden gepland. Vooral het verbruik tijdens opstarten en tijdens het draaien van de schijven is van belang. Lezen of schijven duurt meestal niet lang en daarom niet van groot belang voor het uiteindelijke verbruik van een zuinige server.
Er is een groot verschil tussen 3.5" en 2.5" schijven. 3.5" schijven verbruiken tijdens opstarten volgens de documentatie van fabrikanten 19 tot 24W en dat stelt eisen aan de capaciteit van de voeding. Seagate 4TB en 5TB 2.5" schijven hebben voldoende aan slechts 3,75W. 3.5" SATA schijven verbruiken als ze eenmaal draaien 3,3W (WD's) tot circa 8W (HGST's). De genoemde Seagate 2.5" schijven verbruiken slechts 0,85W, toch zijn ze wat betreft snelheid vergelijkbaar met 3.5" schijven. Schijven die niet worden gebruikt kunnen worden stilgezet (spindown), het kost even tijd om ze weer op te starten. Door cron jobs/scheduled tasks te optimaliseren kan het aantal keer dat de schijven moeten worden opgestart worden beperkt.
RAID wordt afgeraden bij zuinige servers en bij SMR schijven. Opslagsystemen zoals ZFS (met mirroring en striping) en RAID starten alle schijven op als ze iets willen lezen of schrijven. SnapRAID kan alleen de benodigde disk starten.

Active idle verbruik van courante harde schijven:

1TB schijvenAfmetingVerbruik[W]Prijs
Seagate Barracuda Compute ST1000LM048 1 TB2.5"0,45€ 49
Western Digital Blue WD10SPZX 1TB2.5"0,5€ 50
Toshiba L200 1TB2.5"0,6€ 51

2TB schijvenAfmetingVerbruik[W]Prijs
Seagate Barracuda Compute ST2000LM015 2TB2.5"0,5€ 71
Toshiba HDWL120EZSTA 2TB2.5"0,55€ 89

4TB schijvenAfmetingVerbruik[W]Prijs
Seagate Basic 4TB, extern2.5"0,85€ 99
Seagate Barracuda Compute ST4000LM024 4TB2.5"0,85€ 117

5TB en grotere schijvenAfmetingVerbruik[W]W/10TBPrijs
Seagate Basic 5TB, extern2.5"0,851,7€ 109
Seagate Barracuda Compute 5TB ST5000LM0002.5"0,851,7€ 128
WD Red Pro NAS WD181KFGX 18TB3.5"3,62€ 520
Toshiba MG09ACA18TE 18TB3.5"A:4,162,31€ 303
Seagate Ironwold Pro ST18000NE000 18TB3.5"A:5,27
B:3,46
C:2,7
1,5€ 450

De Seagate 4TB en 5TB 2.5" externe drives bevatten op het moment van schrijven een Seagate Barracuda 4TB 2.5" SATA (ST4000LM024) drive, respectievelijk een Seagate Barracuda Compute 5TB 2.5" ST5000LM000 drive. Na wat breekwerk heb je een SATA drive voor een relatief lage prijs.

hardwareluxx.de heeft metingen gedaan van het verbruik van hard disks onder diverse omstandigheden: kort na aanzetten (max.), idle, in gebruik en tijdens een synthetische test.

Zuinige complete systemen

Een aantal voorbeeld systemen van tweakers worden hier vermeld. Omdat de behuizing en de hoeveelheid harde schijven varieert, zijn die niet in de lijsten opgenomen. Bij de behuizing is wel de systeemventilator en eventueel ventilator controller van belang, want deze onderdelen voegen verbruik toe.

Zuinige server (tot 4 disks) november 2018: https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png

Dit systeem op basis van het Fujitsu D3643-H moederbord verbruikt inclusief SSD in idle ca. 3,7W met SSD en LAN, zonder toetsenbord/muis/video. Het systeem heeft een passieve cpu koeler, dus zonder ventilator. Eventueel is het systeem uitbreidbaar met maximaal 3x 2.5" SATA hard disks of SATA SSD's en 1 M.2 NVMe SSD.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium Gold G5400 Boxed€ 79,-€ 79,-
1Fujitsu D3643-H€ 90,-€ 90,-
1Cooler Master MasterBox Q300L€ 36,-€ 36,-
1Mini-box P4 convertercable (for PicoPSU)€ 4,26€ 4,26
1Arctic Alpine 11 Passive€ 11,95€ 11,95
1G.Skill Value F4-2133C15S-8GNS€ 74,81€ 74,81
1Mini-box picoPSU 80 + 60W Adapter Power Kit€ 48,50€ 48,50
1Samsung 840 EVO 250GB€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 344,52


Mini PC's

Intel NUC NUC10i7FNH
https://tweakers.net/i/Cvg4hef9f3shwNo2HCmSdhbBUII=/fit-in/656x/filters:strip_icc():strip_exif()/i/2003234038.jpegIntel NUC NUC10i7FNH: https://tweakers.net/i/Cvg4hef9f3shwNo2HCmSdhbBUII=/fit-in/656x/filters:strip_icc():strip_exif()/i/2003234038.jpeg / https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png
De Intel NUC NUC10i7FNH met Intel Core i7-10710U processor is redelijk zuinig maar beperkt tot een M2 en SATA opslagapparaat. Het is verkrijgbaar als barebones (geen RAM, storage) of kant en klaar. Met hard disk, zonder netwerk is het verbruik door Anandtech 4,64W in idle gemeten.


Apple Mac Mini M1
https://tweakers.net/i/wu9MkZ3wtfLJzaERK1O1wJhFITw=/fit-in/188x141/filters:strip_icc():fill(white):strip_exif()/i/2003991526.jpegApple Mac Mini M1: https://tweakers.net/i/LYIfsazVtyxvBkItvOJ-byOukHI=/fit-in/188x141/filters:strip_icc():fill(white):strip_exif()/i/2003991520.jpeg / https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png
De Apple Mac Mini M1 (2020) met Apple's M1 processor is zuinig maar beperkt tot een SSD opslagapparaat, WiFi, Bluetooth en netwerkverbinding. Zonder netwerk is het verbruik door Anandtech 4,2W in idle gemeten.



Tweaks


Verbruik Meten

Als de hardware geïnstalleerd is, kan er nog extra bespaard worden met diverse tweaks. Door slim om te gaan met instellingen, kan er nog wat van het verbruik worden afgesnoept. Om te weten of het verbruik van jouw systeem dicht tegen die van andere metingen ligt, zal je het verbruik moeten meten. Helaas is het meten van verbruik niet simpel omdat computervoedingen de fase en wisselstroom vervormen. Om nauwkeurig een laag verbruik te meten heb je een True-RMS-meter nodig. Als goed uit de test komende meters zijn te noemen (op volgorde van prijs): de Brennenstuhl Primera-Line PM231E (€ 19), de ELV Master Basic 2 (€ 38,90) en de Voltcraft Energy Logger 4000 (€ 50,40).

Laat de server een half uurtje aanstaan voordat je de meting begint, zo meet je het idle waarin de server het meest van de tijd zal doorbrengen, want vlak na het opstarten is de processor nog druk bezig en ligt het verbruik hoger.

Externe apparatuur

Verbruik kun je natuurlijk beperken door apparatuur zoals toetsenborden, muizen en optische drives niet aan te sluiten. Externe apparatuur kun je ook afkoppelen als de computer eenmaal aanstaat, soms geeft dat een beter resultaat. Veel besturingssystemen hebben een optie om op afstand via het netwerk in te loggen, zodat je achter een andere pc de server kan beheren. Onder Windows kan dat door middel van Remote Desktop Connection.

BIOS

Aangezien verbruik afhankelijk is van het moederbord in hier ook de eerste winst te behalen.

Algemeen
Er zijn algemene sets van instellingen voor een laag energieverbruik.
ErP Ready: enabled
CEC Ready: enabled
Energy Star Ready: enabled

ErP zijn Europese regels voor "Energy-related Products", het gaat met name om diepe slaapstand voor het hele systeem.
CEC is de California Energy Commision, die regels hebben gemaakt voor laag energieverbruik. Soms wordt CEC gevolgd door een jaartal zoals "2019".
Energy Star is een label van de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) voor efficiëntie elektrische apparaten, waaronder computers en voedingen.
Power on by ..
Power on by PCIe of een ander systeemonderdeel zorgt ervoor dat een onderdeel gebruikt kan worden om een computer te activeren, maar dat gaat ten koste van lagere power states en kost dus enig verbruik. Zet alleen aan als het nodig is voor een bepaalde functie.
Power-saving & Performance Mode: Max Power-Saving Mode
"Asus AI Tweaker" instelling

C-states inschakelen
C-states zijn de slaaptoestanden waarin de processor kan verkeren, van heel licht (C3) tot diepe slaap (C10). Dit zorgt voor een flink lager verbruik, zet ze allemaal aan.
Intel SpeedStep Technology: enabled
Enhanced Halt State (C1E): enabled
EIST: enabled
Intel Turbo Boost: disabled

Turbo kan op 10th tot 12th gen processoren onrendabel veel energie vergen en het kan bij kleinere voedingen noodzakelijk zijn die te beperken.

ASPM inschakelen
Active State Power Management of kortweg ASPM, wordt gebruikt om PCI Express en de gekoppelde apparaten in een laagverbruik stand te plaatsen.
PCI Express Native Power Management: enabled
Native ASPM: enabled (OS controlled)
DMI ASPM Link Control: L0sL1
L1 substrates: L1.1 & L1.2
DMI Link ASPM Control: L0sL1
DMI Gen3 ASPM Control: L0sL1
DMI Gen3 ASPM: L0sL1
PEG - ASPM: ASPM L0sL1

Dit is een voorbeeld van hoe een fabrikant (Asus) ASPM instellingen implementeert. Het kan ook eenvoudiger zijn.
L0s is een lage resume latency, L1 is een hoge latency.

Harde schijven
Gebruik AHCI voor de harde schijven en schakel hot plug uit.
Aggressive LPM Support: enabled
ALPM is power management voor SATA.

onboard apparaten
Onboard apparaten kan je beter ingeschakeld laten in het BIOS, het uitschakelen heeft alleen effect op de zichtbaarheid voor het besturingssysteem, het verbruik blijft net zoveel. Door de juiste drivers in het besturingssysteem te installeren kunnen die apparaten wel in een energiezuinige modus worden gezet.

CPU fan
Via PWM kan de CPU fan langzamer draaien en zelfs stilstaan, afhankelijk van de temperatuur. Niet alle ventilatoren en moederborden kunnen dat. Als laatste redmiddel kan de computer zichzelf stoppen als de temperatuur te hoog wordt.

GPU
Moderne processors hebben doorgaans een gpu ingebouwd. Als er geen beeldscherm op de server is aangesloten (headless in vaktermen), heeft het aan laten staan van de GPU geen nut. Op afstand, via het netwerk kun je het beeldscherm via het besturingssysteem uit te schakelen. Bij Windows kan je dat vinden onder apparaatbeheer:



undervolting
Undervolting betekent dat de onderdelen van de computer onder een lagere spanning staan dan de fabrikant aangeeft. Als het gebruik licht is kan dat weinig problemen opleveren, maar het systeem zou onstabiel kunnen worden.

Software Tweaks

Er zijn tweaks mogelijk onder alle besturingssystemen die flink wat energie kunnen schelen.

Dit zijn simpele tweaks die iedereen makkelijk toe kan passen, door ze simpelweg over te nemen. Maar het is niet altijd mogelijk parameters te wijzigen vanwege de verschillende hardware/software.

Linux
De eenvoudigste wijze om het verbruik te optimaliseren is het gebruiken van powertop --auto-tune bij ieder herstart. Door in Debian /etc/default/grub GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet consoleblank=15" in te stellen kan de monitor in slaapstand worden gezet en de gpu in lage verbruikstand worden gezet. De wijziging in Grub kan worden opgeslagen met update-grub en daarna moet het systeem worden herstart. Daarnaast kunnen hard disks in slaapstand worden gezet, zie hij hdparm onder tips. Sommige Linux distributies installeren niet automatisch alle drivers. Bij Debian kan het nodig zijn package firmware-misc-nonfree te installeren. Daarvoor moet in /etc/apt/sources.list non-free worden toegevoegd aan de "deb" regels.

Debian: apt-get update & apt install firmware-misc-nonfree en herstart zodat de i915/kbl_dmc_ver1_04.bin gpu driver wordt gebruikt.

Windows
In Windows kunnen besparingsopties via Power Options op Power Saver worden ingesteld. Daarnaast kunnen advanced power settings worden aangepast, te vinden onder Power Options, Power saver plan, change advanced power settings.

Relevante Power Options bij Windows 7/8 zijn:
• AHCI Link Power Management - HIPM/DIPM: HIPM+DIPM
• AHCI Link Power Management - Adaptive: 100 (milliseconden)
• Turn off hard disk after 10 minutes
• PCI Express/Link State Power Management: Maximum power savings
• Processor Power Management
• minimum processor state 1%
• system cooling policy: passive (als dat warmteproblemen geeft: active)
• maximum processor state 100%
• Turn off display after 10 minutes
• Internet Explorer/Javascript Timer Frequency maximum power savings
• USB selective suspend setting enabled

HIPM en DIPM instellingen moeten via registry worden geactiveerd.

Afhankelijk van de hardware zouden er ook nog andere opties kunnen zijn die moeten worden aangepast voor een lager verbruik.

Schakel ongebruikte services uit of zet op manual services die je niet nodig hebt. Als het niet nodig is, schakel de Server service uit.

Schakel automatisch starten van applicaties uit. Dat kun je doen met CCleaner of Sysinternals Autoruns. Met Task Manager kun je zien welke processen er draaien en welke processortijd snoepen na verloop van tijd.

Applicaties en services beperken de tijd dat de cpu in hogere C-states doorbrengt, het is dus van belang het aantal geladen applicaties te beperken tot het nodige. Gebruik de server niet of zo weinig mogelijk als desktop. Dat betekent: geen browsers gebruiken en virusscans beperken tot hoogst noodzakelijk.

De command line tool powercfg (PowerCfg /energy) kan worden gebruikt om eventuele probleempunten op te sporen, met name van devices die niet in een slaapstand willen of kunnen gaan. Niet alle "errors" moet je opvatten als een probleem.

Een handige tool is TechPowerUp ThrottleStop, hier mee kun je zien wat de actieve C-states zijn. Er zijn een aantal problemen bekend met C-States bij bepaalde moederborden en drivers.

Tips hardware/software

Kontron Fujitsu D3643-H, D3642-B, D3644-B, D3674 en K3843-B
MCE fouten in Linux: update de BIOS naar 1.8.0
beeld onleesbaar of klein in Linux: schakel Above 4G decoding uit in de BIOS.
EDAC ECC foutmeldingen zijn oplosbaar met een workaround.
gebruik UEFI voor boot USB stick, Rufus maakt een UEFI FAT32 stick.
Debian: apt-get update & apt install firmware-misc-nonfree en herstart zodat de i915/kbl_dmc_ver1_04.bin gpu driver wordt gebruikt.
ASPM werkt niet onder Linux op K3843-B in het eerste M.2 2280 slot naast de processor (package C state is dan laag). Gebruik het tweede M.2 slot naast de SATA aansluitingen.
overzicht drivers: https://ftp.kontron.com/m...name=Drivers%5FCFL%2Ehtml
BIOS is standaard geoptimaliseerd voor laag energieverbruik, aanpassen is meestal niet nodig. Speed shift (Hardware P states) moet handmatig worden aangezet in recente BIOS versies.

Deze moederborden worden in OEM verpakking geleverd zonder SATA kabels.
Algemeen:
• PCIe kaarten en SMBUS kunnen niet werkende geheugenslots veroorzaken. Workaround..
• vermijd Kingston SSD's, bepaalde modellen hebben moeite met stroomspaarstanden.

Ik wil een mini-ITX moederbord
Het zuinigste is momenteel de Kontron Fujitsu D3674-B. De mATX D364x moederborden hebben een zuinige Intel netwerkchip.

Ik wil 2 of 3 netwerkaansluitingen
Meestal zijn moederborden met meer dan 1 netwerkaansluiting niet zo zuinig of duur als het twee Intel aansluitingen betreft. Een oplossing is het bijplaatsen van netwerkkaarten met daarop een I210 of I211 chip. Die zijn ongeveer zo zuinig als een on board I219-LM chip.

Mijn netwerkverbinding is niet zuinig
Intel heeft momenteel de zuinigste netwerkchips, met name de I210 en I211 zijn zuinig. Het verbruik is minder dan 700mW bij een actieve verbinding en minder dan 200mW als Energy Efficient Ethernet (EEE) wordt ondersteund. Daarvoor heb je een switch nodig die EEE gebruikt om energie te besparen.

Ik wil een 10Gb aansluiting
Dat kun je beter niet doen in een zuinige server. Het verbruik van zo'n adapter is tamelijk groot. Bij ethernet over koper geldt: hoe lager de snelheid, hoe lager het verbruik. 100 Mbit is dus het zuinigste en 1000 Mbit verbruikt meer. Vanaf 2,5Gbit wordt het verbruik nog hoger, en dat is niet energieëfficiënt meer. Als je internetverbinding niet hoger gaat dan 100 Mbit, dan is het raadzaam om de netwerkverbinding op 100 Mbit te zetten.

Linux laag energieverbruik optimalisatie
Zet de monitor na 15 minuten in de slaapstand vanuit Linux, en selecteer optimalisaties voor laag stroomverbruik. Dat laatste kan met powertop --auto-tune. Zorg ervoor dat deze opdracht bij iedere herstart wordt uitgevoerd. C-States zijn zichtbaar met powertop.

Windows laag energieverbruik optimalisatie
Een uitleg is gegeven in een blogpost. Windows 10 is aan te bevelen omdat het overweg kan met de meeste moderne drivers. Windows Server 2016 en 2019 zijn moeilijker te optimaliseren. De belangrijke video driver is in oude inf stijl te vinden bij HP.

Mini-Box PicoPSU-80 + Seasonic 60W HE adapter kit en Mini-Box PicoPSU-90
PicoPSU-80 + 60W adapter kit
Deze 80W en 90W PicoPSU's zijn ontworpen voor kleine mini-ITX systemen, daardoor is de voedingskabel vaak te kort. Aan te raden is de connector van de voeding te omwikkelen met "electrical tape". Daardoor maakt het geen contact met de electronica.
De kit van de PicoPSU-80 bevat geen P4 kabel voor de processor. Daarvoor is nog een P4 kabel benodigd. Alternatief van Delock. De PicoPSU-80 + 60 kit is zuiniger dan de PicoPSU-160-XT met Leicke adapter.

Mini-Box PicoPSU-160-XT
PicoPSU-90 en PicoPSU-160-XT
Deze PicoPSU's hebbent een langere voedingskabel. Je kan een Mini-Box PCI bracket aanschaffen die de connector afmonteert. Dan kun je de 12V voedingskabel achterop de computer aansluiten. Geschikte adapter is een Leicke NT03015 120W 12V. De PicoPSU-80 is zuiniger dan de PicoPSU-160-XT.

Andere PicoPSU accessoires
PicoPSU komt met 1 SATA aansluiting, als je meer wil aansluiten heb je een SATA splitter kabel nodig.

Wanneer een ATX voeding?
Voor systemen die altijd meer dan 40W verbruiken is een PicoPSU niet nodig. Bij een idle verbruik van meer dan 50W zijn standaard ATX voedingen zuiniger en krachtiger. PicoPSU is het meest effectief bij zeer lage belastingen, bijvoorbeeld onder 10W. Op dat niveau zijn ATX voedingen inefficiënt, een efficiëntie van minder dan 50% komt vaak voor.

Hoeveel disks ondersteunt mijn voeding?
Bij een Pentium 5400 Gold processor met een SSD drive:
Een PicoPSU-80 + 60W kit ondersteunt minimaal 6x zuinige 2,5" 4TB-5TB disks of maximaal 1x 3.5" hard disk.
Een PicoPSU-90 + 120W Leicke ondersteunt minimaal 6x zuinige 2,5" 4TB-5TB disks of maximaal 2x 3.5" hard disks.
Een PicoPSU-160-XT + 120W Leicke ondersteunt minimaal 6x zuinige 2,5" 4TB-5TB disks of 4 stuks 3.5" hard disks.
Reken erop dat elke 3.5" disk maximaal tussen 19W en 24W nodig heeft tijdens opstarten. Dat is de beperkende factor bij PicoPSU voedingen.
De meeste desktop moederborden ondersteunen geen staggered spin-up, waarbij disks na elkaar worden gestart. Daardoor kunnen pieken in het verbruik samenvallen.
Als er een quad core processor wordt toegepast leidt dat meestal tot minder ruimte voor 3.5" hard disks.

hdparm (o.a. 2.5" disks, Seagate 4TB/5TB)
Onder Linux/Unix kan een schijf worden ingesteld om de koppen te parkeren en om down te spinnen. Let op dat het downspinnen niet te vaak gebeurt. Ook het parkeren moet worden beperkt. De interpretatie van de instellingen kan fabrikant- en typeafhankelijk zijn en het is niet altijd voorspelbaar wat er precies gebeurt. Een spindown tijd van 30 minuten is redelijk. Zet het niet op 1 minuut of minder.
De instellingen van hdparm -S worden hier uitgelegd. manual hdparm
Probeer: hdparm -S 241 -B 127 /dev/sdb drive mag in spindown ('127') eens per 30 minuten. Dit is de instelling voor 1 schijf /dev/sdb. Stel in per hard disk.
Controleer de status met hdparm -C /dev/sdb
Controleer informatie over de drive met hdparm -I /dev/sdb

Welke zuinige disks hebben grote opslagcapaciteit?
Het is aan te bevelen zuinige 2.5" disks te gebruiken. Het verbruik van Seagate 4TB of 5TB 2.5" drives is 3,75W per disk tijdens opstarten, 0,85W tijdens gebruik en 0,18W in spindown. Dan is ruim 3 tot 6 keer zuiniger dan 3.5" disks. In beperkte behuizingen passen geen dikke 16mm 2.5" drives. RAID wordt afgeraden voor SMR disks en voor zuinige servers.

Deskmini
Dikkere 2.5" hard disks (>9,5mm) zoals 4TB of 5TB passen niet in de Deskmini kast. Mogelijke oplossingen zijn het aanpassen van de behuizing of een externe disk aansluiten. 1 of 2 SSD's of met 9mm dikte (normaal voor SSD's) hard disks passen wel in de behuizing. Omdat de behuizing zo klein is moet je ook rekening houden met een actieve ventilator op de processor.
Deskmini is vooral geschikt als klein systeem met weinig opslag en weinig uitbreidingsmogelijkheden. Er zijn geen PCIe slots, wel M.2 NVMe en maximaal 2 SATA aansluitingen.

Handige linkjes

Vergelijking van de zuinigheid van besturingssystemen.
Workshop: zuinige NAS, zuinige file server
Efficiency tests van 12V adapters voor zuinige servers.
• Informatie over idle gebruik van laptops kun je vinden op de notebookcheck.net site.
• Een overzicht van zuinige hardware bijeen gebracht door onze oosterburen van het forum hardwareluxx.de: Die sparsamsten Systeme (<30W Idle).
• Hardwareluxx.de topics over verbruik in systemen zijn 10W desktops, 6W desktops en Package C-state problemen.
• Metingen van verbruik van harde schijven uitgevoerd door hardwareluxx.de.
• Laag verbruikende AMD worden besproken op het forum van computerbase.de.

[Voor 255% gewijzigd door mrmrmr op 19-04-2023 16:28]


Acties:
  • +7Henk 'm!
  • Pinned

  • project.bobby
  • Registratie: Maart 2015
  • Laatst online: 08:55
Het is niet een heel krachtig systeem, maar ik wilde het toch nog even delen - voor mensen die een zuinig systeempje nodig hebben voor docker oid.

Om Home Assistant fysiek los te trekken van mijn thuislab heb ik een Mele Quieter 2 gekocht.

Deze: https://www.mele.cn/PCHD28/124-en.html
Maar dan de versie met 4gb ram en 64 emmc.

Specificaties:
Intel Celeron J4125 met 4GB single channel RAM
Met 64GB Emmc onboard storage (type onbekend).
Netwerkverkeer is actief, 1000mbit
Geen toetsenbord of beeldscherm aangesloten.

Gemeten met een Brennestuhl PM 231 e

Zonder peripherals of monitor (kaal):
Windows idle: 2 watt
Ubuntu idle: 2.2 watt
Home assistant idle na eerste installatie zonder peripherals; 1.4 watt (!).

Home Assistant in productie met onderstaande peripherals & apps: 2 watt.
Conbee II Zigbee Usb stick,
Aotec 5 Usb stick,
P1 - USB kabel,
Netwerk 1000mbit actief
4 apps actief: Unify network, Wireguard, DuckDNS, buienradar

Voor Home Assistant is dat volgens mij nog steeds overkill, hangt op 1%CPU en <10% Ram in gebruik.


Inmiddels sata m2 schijfje erin gezet. Dat voegt +2w toe aan het verbruik.
Kingston SA400M8/240G A400 SSD

Update:
Ik heb weer een aantal testjes gedaan met een SSD gekoppeld via een externe enclosure (Ugreen ‎B07D2BHVBD).

Unraid array online:
Ubiquiti NVR continue schrijven naar M2 sata dis (WD Red Sata m2. disk 1 TB)
MX500 1 TB Time Machine back-up aan het wegschrijven is 6,3 watt.

Deze combinatie idled op 4,3 W met powerfactor tussen de 60 en 70.

[Voor 65% gewijzigd door project.bobby op 11-12-2021 18:38]


Acties:
  • +4Henk 'm!
  • Pinned

  • RAW_
  • Registratie: December 2013
  • Laatst online: 04-05 10:31
Aangezien ik dit topic al een tijdje volg, en veel tips heb overgenomen voor het maken van mijn eigen homeserver, lijkt het me de hoogste tijd om mijn bevindingen te posten! :)

Situatie:
Afgelopen zomer heb ik een homeserver in elkaar gezet voor het maken van backups, streamen van lokale media, het draaien van een Minecraft server, en om wat aan te hobbyen met docker containers en VMs. Aangezien ik in een klein appartement woon en geen zolder of meterkast heb waar ik een grote server kan verstoppen moest de server redelijk compact zijn (compact genoeg om in een IKEA KALLAX kast te passen). Door deze eisen vielen de mATX Fujitsu moederborden helaas af en de ITX Fujitsu D3474-B was voor mijn doeleinden te beperkt door het gebrek aan SATA aansluitingen.

Uiteindelijk viel mijn oog op de Gigabyte C246N-WU2 door een post in het forum van onze oosterburen waarmee redelijk lage verbruikswaarden behaald werden. Daarnaast zat alles op het bord wat je kunt wensen voor een server: 4 SATA aansluitingen (uit te breiden tot 8 via een miniSAS HD connector), 1 M.2 Slot, ECC support, en Dual Intel NICs.

Metingen

Op basis van dit bord heb ik het volgende systeem samengesteld, bestaand uit deels gebruikte en deels nieuwe onderdelen. De harde schijven had ik al eerder aangeschaft voor mijn vorige NAS en zijn destijds niet op zuinigheid gekozen. Ik draai normaliter UNRAID als OS, maar voor de verbruikstesten heb ik Ubuntu 21.10 gebruikt om de resultaten beter vergelijkbaar te maken met andere systemen uit dit topic.

Voor de verbruiksmetingen heb ik alleen de basis-config gemeten (zonder HDD’s, case fans, randapparatuur, etc.) om een beter beeld te geven waar dit platform toe in staat is. Ubuntu stond op “Power Saver”, Powertop was uitgevoerd met de --auto-tune command en in de BIOS waren onnodige zaken als audio, WoL, en Turbo Boost uitgezet en waren de c-states allemaal enabled. Alle resultaten zijn 30 min of langer na opstart van het systeem gemeten over een tijdsspanne van ~ 15 min (in idle). Als verbruiksmeter heb ik de ELV Energy Master Basic 2 gebruikt die werd aangeraden uit de TS.
Basis Config
#CategoryProduct
1MoederbordenGigabyte C246N-WU2
1ProcessorsIntel Core i3-9100 Tray
1Processorkoelingbe quiet! Pure Rock Slim 2
1Geheugen internSamsung M391A1K43BB2-CTD
1Solid state drivesSamsung 870 Evo 1TB
1VoedingenMini-box picoPSU-150-XT
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W
Metingen met PicoPSU
OmschrijvingGebruikelijk Verbruik (W)Minimum (W)Maximum (W)
Géén Randapparatuur (idle, C10)4,53,27,3
Beeldscherm in Slaapstand + Ethernet (idle, C10)~ 5 á 8*3,211,8


Note: Zie "Edit" onderin deze post!


*Wat me opviel is dat het verbruik meer schommelde toen de ethernetkabel was aangesloten, dus wellicht was het systeem iets aan het doen/updaten op de achtergrond.
Metingen met ATX PSU
Nu ben ik door de recente posts over de nieuwe Corsair RM550x (2021) nieuwsgierig geraakt naar de capaciteiten van een moderne ATX voeding bij lage belasting. In het eerder genoemde Duitse forum had een eigenaar van de Gigabyte C246N-WU2 ook erg efficiënte resultaten behaald i.c.m. deze voeding. Nu heb ik dit weekend via V&A een tweedehands Corsair RM550x (2021) voor een zacht prijsje voorbij zien komen en heb ik de gok maar gewaagd. De volgende metingen zijn gedaan met dezelfde instellingen en methodiek als hierboven, maar ditmaal is de PicoPSU + Leicke Adapter vervangen door de Corsair RM550x (2021):
OmschrijvingGebruikelijk Verbruik (W)Minimum (W)Maximum (W)
Géén Randapparatuur (idle, C10)4,74,66,1
Beeldscherm in Slaapstand + Ethernet (idle, C10)5,35,17,5


Al met al ben ik erg onder de indruk door de Corsair. De picoPSU is nog enkele tiende watt zuiniger, maar het ontloopt elkaar niet veel. Verder viel het me op dat het verbruik met de Corsair stabieler leek, waar het met de pico + leicke wat meer op en neer schommelde. Hierbij moet ik vermelden dat ik de PicoPSU + Leicke Adapter destijds ook tweedehands heb gekocht via V&A, dus wellicht dat deze al wat versleten is? Mijn Leicke adapter ziet er ook anders uit dan degene die nu wordt verkocht via amazon (die van mij heeft een geribbelde structuur). Voor nu laat ik Corsair in de server zitten, met het oog op eventuele toekomstige uitbreidingen in HDDs. ;)

Edit:
Op verzoek van @mrmrmr heb ik de extra meetresultaten die ik later heb uitgevoerd toegevoegd aan deze post:
Metingen met PicoPSU - Poging #2
OmschrijvingVerbruikt (W)
Géén Randapparatuur (idle, C10) [#1]4,5
Géén Randapparatuur (idle, C10) [#2]4,5
Beeldscherm in Slaapstand + Ethernet (idle, C10) [#1]8,0
Beeldscherm in Slaapstand + Ethernet (idle, C10) [#2]8,2

Volgens @mrmrmr bestaat er een kans dat mijn Leicke adapter een ouder inefficiënter model is dan degene die nu vaak wordt aangeraden:
mrmrmr schreef op maandag 10 januari 2022 @ 14:21:
@RAW_ Bedankt voor de uitgebreide tests. Dat is voor mij een onbekende Leicke versie. Het label ziet er wel herkenbaar uit, maar de geribbelde achterkant niet. Misschien een exemplaar ouder dan 4 jaar, zoals 10 tot 20 jaar? Ik zou op 2007 gokken.
In een latere post heb ik nog wat metingen van het sluipverbruik van mijn Leicke gedaan, waaruit blijkt dat dit inderdaad hoger is dan bij nieuwere modellen. Mijn bevindingen voor het systeem met PicoPSU + Leicke adapter zijn dus niet helemaal representatief voor wat er met een moderne adapter mogelijks is.

Ik vermoed dat de resultaten met de Corsair ATX voedingen verder wel accuraat zijn. Zeker omdat op het Duitse forum een vergelijkbaar verbruik van 6W werd behaald in een systeem met dezelfde Gigabyte C246N-WU2 en Corsair RM550x (2021) i.c.m. een i3 CPU en SATA SSD. Deze user had tijdens zijn meting nog een draadloze muis + toetsenbord en actieve monitor aangesloten op zijn server.

[Voor 14% gewijzigd door RAW_ op 10-01-2022 15:33. Reden: Extra meetresultaten toegevoed + verantwoording resultaten.]


Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • Hartox
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 25-05 14:06
#CategoryProduct
1ProcessorsIntel Core i3-8100 Boxed
1MoederbordenGigabyte B360N WIFI (rev 1.0)
1BehuizingenAkasa Euler M
1Geheugen internKingston ValueRAM KVR24N17S8/8
1Solid state drivesCrucial MX500 2,5" 1TB
1Solid state drivesMicron 2300 256GB
1VoedingLeicke 12V 7,5A 90W


Dit systeem doet gemiddeld 8.5 watt. Er heb er Ubuntu op draaien met een stuk of 10 containers.

òÓ - MHI SRK-35-ZSX


Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • kevi-n1
  • Registratie: Januari 2010
  • Laatst online: 08:38
Ik heb de PicoPSU binnen dus ik heb nieuwe metingen gedaan:
PicoPSU-150-XT
Leicke 120W (NT03015)(FJ-SW202712010000)

Computer hardware:
Moederbord: MSI B150M PRO-VDH + ethernet verbinding actief
CPU: i5-7400 + CPU fan
RAM: Kingston 2x4GB DDR4
SSD: Samsung 128GB

statusSF450PicoPSU (WIN10)PicoPSU (Unraid 6.9.2)
Server uit1,8W1,8W (inc. 0,2W adapter)2,2W
BIOS24,5W22,2W-
Windows 10 + updates + drivers:17,5W15,0W-
Windows 10 (scherm standby)16,5W13,3W-
ICY DOCK (4x 2,5" bay)
met 2x 2.5" SSD
19,1W15,5W (scherm aan)
14,3W(scherm uit)
-
4x 3.5" HDD Actief33,6W (scherm aan)
32,5W (scherm uit)
34,3W (scherm aan)
33,1W (scherm uit)
30,2W (scherm aan)
28,5W (scherm uit)
4x 3.5" HDD Spin-down17,5W-16,5W (scherm aan)
14,5-15,5W (scherm uit)


Zoals jullie zien is het verbruik tussen de 2 à 5 Watt gedaald maar stiekem had ik op meer gehoopt.

Misschien had ik dan toch de VES120PS moeten kopen ipv de Leicke adapter. Gezien de metingen van mrmrmr verwacht ik echter niet meer dan een extra 1 à 2 Watt extra te besparen.

Acties:
  • +7Henk 'm!
  • Pinned

  • Sjorsl820
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 26-05 20:23
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-12100T Boxed€ 145€ 145
1MoederbordenASRock H610M-HDV/M.2€ 94,90€ 94,90
1SSDSamsung 840 Pro 128GB€ 0€ 0
1Geheuhen internCorsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3200C16€ 67,90€ 67,90
1VoedingenMini-box picoPSU 80 + 60W Adapter Power Kit€ 52,35€ 52,35
1KabelsMini-box P4 convertercable (for PicoPSU)€ 3€ 3
1ProcessorkoelingNoctua NH-L9i-17xx€ 44,90€ 44,90
1BehuizingInter-Tech S-301€ 39€ 39
Totaal€ 447,05


Bovenstaand syteem, BIOS waar mogelijk geoptimaliseerd, Ubuntu 21.10 met kernel versie 5.16.8, en PowerTop --auto-tune, zonder randapparatuur aangeloten meet gemiddeld idle 8,3w

@mrmrmr Zoiets? :-)

Acties:
  • +4Henk 'm!
  • Pinned

  • Mezkeijou
  • Registratie: September 2020
  • Laatst online: 23-07-2022
Eindelijk na een jaar min of meer wachten op de processor eindelijk mijn 'plank' gemaakt. Na testen gaat deze aan de muur in de meterkast geplaatst worden.

Idle 7,3 watt (na een uur) met een Brennenstuhl PM 231 met alleen de 860 EVO NVME. Dit is zonder optimalisatie. Straight out the box.
Geen update bios gedaan (ben bang dat ik die brick, gezien eerdere postings)
Unraid server 6.9 stable

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G5400 Tray€ 0,-€ 0,-
1MoederbordenFujitsu D3643-H€ 98,55€ 98,55
1BehuizingPraxis plank----
1KabelsMini-box P4 convertercable (for PicoPSU)€ 3,-€ 3,-
1KabelsStartech.com 4x SATA Power Splitter Cable (PYO4SATA)€ 5,95€ 5,95
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 0,-€ 0,-
1ProcessorkoelingArctic Alpine 12 Passive€ 11,18€ 11,18
2Geheugen internCrucial CT8G4DFS824A€ 34,13€ 68,26
1VoedingenMini-box picoPSU 80€ 29,-€ 29,-
2Solid state drivesSamsung 860 EVO 500GB€ 66,55€ 133,10
1Solid state drivesSamsung 960 EVO 250GB€ 94,90€ 94,90
Totaal€ 443,94


Ik wacht nog op de levering van de sata kabels voor de 860 EVO SSD.



[Voor 58% gewijzigd door Mezkeijou op 17-02-2022 20:39]


Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • campr112
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 10-05 09:59
Ik heb mijn M900 nu helemaal 'afgeladen', Debian geinstalleerd en een extra Ethernet Adapter ingebouwd (zie iets hoger).
2Tbyte NVME,
8Tbyte SSD en
64Gbyte geheugen.
Hij draait op een i5-6500T

Idle: 6.5W
Nuttig werk: ~10-11W (routeren internet verkeer en alles draaien houden (Plex, grafana, influxdb, klein elasticsearch cluster, deluge enz enz)
Volle bak (beide storage, vol geheugen en volle CPU, excl GPU): ~43W
#CategoryProductPrijsSubtotaal
2Geheugen internKingston KCP426SD8/32€ 144,-€ 288,-
1Solid state drivesSamsung 870 QVO 8TB€ 652,01€ 652,01
1Solid state drivesSamsung 970 Evo Plus 2TB€ 215,90€ 215,90
1PC'sLenovo ThinkCentre M900 Tiny M900€ 279,-€ 279,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.434,91

[Voor 65% gewijzigd door campr112 op 03-03-2022 09:45. Reden: Ubuntu > Debian]

Be more, use Linux.


Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • GioStyle
  • Registratie: Januari 2010
  • Nu online
-

[Voor 121% gewijzigd door GioStyle op 29-10-2022 23:49]


Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • Sjorsl820
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 26-05 20:23
GioStyle schreef op donderdag 17 februari 2022 @ 18:00:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-9100 Boxed€ 135,95€ 135,95
1MoederbordenASRock H310CM-DVS€ 28,95€ 28,95
1Geheugen internCorsair ValueSelect CMV8GX4M1A2400C16€ 31,49€ 31,49
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 41,65€ 41,65
1Solid state drivesWD Blue SN550 1TB (WDS100T2B0C)€ 89,90€ 89,90
Totaal€ 327,94


Heb nu bovenstaand met een 60W Leicke adapter draaien, maar deze setup komt niet onder de 12W bij mij.
OS: Windows 10 met drivers, bios-instellingen nauwelijks veranderd, valt niet veel in te stellen. Geef voor mij niet veel, gaat toch continu werk verrichten..
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-9100 Tray€ 127,35€ 127,35
1MoederbordenFujitsu D3643-H€ 98,55€ 98,55
1BehuizingenInter-Tech S-301€ 39,-€ 39,-
1Computer accessoiresSeasonic SSA-0601HE-12€ 23,95€ 23,95
1ProcessorkoelingArctic Alpine 12 Passive€ 11,18€ 11,18
2Geheugen internCrucial CT8G4DFS824A€ 34,13€ 68,26
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 41,65€ 41,65
1Solid state drivesSamsung 840 Pro 128GB€ 0,-€ 0,-
Totaal€ 409,94


Meet ik 2,7w - 3,0w met Ubuntu 21.10 en kernel 5.16. In de BIOS C10 enabled, en TDP iets gelimit vanwege de adapter (just to be sure). PowerTop en Consoleblank. Deze build was iig een stuk makkelijker te optimizen dan de 12th gen. Nu even uitzoeken hoe ik er een NAS van ga maken (proxmox vs. TrueNAS), valt iig een hoop over te lezen.

Acties:
  • +4Henk 'm!
  • Pinned

  • PcFer
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 24-05 18:35
Omdat mijn Raspberry Pi 2B i.c.m. Home Assistant erg langzaam en instabiel werd ben ik op zoek gegaan naar wat nieuws. Door de lange levertijden van de nieuwe Pi's en de wens voor wat meer headroom ben ik op dit topic uitgekomen.

Ik zat een tijdje op het spoor van een Deskmini, maar wilde toch iets compacters en recentere hardware. Uiteindelijk uitgekomen op een ASUS PN51. Ik lees er niet veel over in dit topic maar wilde toch even de specs en idle verbruik delen:
  • ASUS Barebone PN51-BB555MDE1 (AMD Ryzen 5 5500U, hexacore)
  • Crucial 16GB 3200MHz DDR4 SODIMM CL22 (2x8GB)
  • Samsung SSD 980 500Gb (M.2 NVMe)
  • Ubuntu Desktop 20.04.4 LTS
  • Docker met zo'n 12 containers (o.a. NGINX, Home-Assistant, ESPhome, unifi-controller, zigbee2mqtt, etc..)
  • SONOFF ZIGBEE 3.0 USB DONGLE PLUS
  • WIFI en Bluetooth uit
Het gemiddelde idle verbruik schommelt tussen de 6 en 7 Watt (gemeten met TP-Link HS110)

Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • pablo_p
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 06-05 14:58
Haije schreef op vrijdag 4 maart 2022 @ 14:07:
Hoi allemaal,

<snip>
Ik werk zelf als SRE engineer en gebruik mijn homelab dus ook veelal voor het testen van verschillende soorten dingen. Onder andere heb ik de eis om een kubernetes omgeving te kunnen draaien. Hierdoor heb ik al snel 128GB werkgeheugen nodig. Daarnaast vind ik het ook gewoon ontzettend leuk om er mee bezig te zijn in mijn vrije tijd. Met dit in het achterhoofd heb ik vrij goedkoop het onderstaande systeem in 2018 gebouwd:
<snip>
Ik heb vergelijkbare wensen. De Fujitsu valt af vanwege het beperkte geheugen van 64 GB. Als ik grotere testomgevingen opspin ga ik daar ruim overheen. Ik heb nu de volgende set:


#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i7-10700 Boxed€ 295,97€ 295,97
1MoederbordenGigabyte B560M DS3H€ 99,95€ 99,95
1NetwerkadaptersIntel Gigabit CT Desktop Adapter€ 33,95€ 33,95
1Geheugen internG.Skill Ripjaws V F4-3600C18Q-128GVK€ 654,01€ 654,01
1Voedingenbe quiet! Straight Power 11 450W€ 91,53€ 91,53
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.175,41


Ik heb er nog 3 SSD's en 1 NVMe in zitten. Een 2e NVMe slot dat ik kan gebruiken was wel fijn geweest.

Geheugen niet handig. Geheugen gekozen omdat het stabiel getest was op een ander moederbord, maar daar bleek het niet stabiel op te zijn 8)7. Op dit Gigabyte MoBo is het geheugen wel stabiel. Ik heb 2x Gigabyte 24/7/3j (i5-3550 en i5-6600) gedraaid en nooit issues gehad, dus prettig merk.

Verbruik ESXi kaal is 25 Watt, met meer load (vCenter, paar Windows servers, wat Linux spul) kom ik op 35-45 Watt uit. Mijn rustgebruik is ~ 1-2 GHz volgens vCenter, dus niet idle.

Ik zou wel zuiniger willen, maar ik geniet ook wel enorm van de performance van dit beest. Ik heb wat moeite om terug te schakelen naar trager. Maar als zo onze stroomkosten van 0.20€/kWh naar 0.70 €/kWh ga, kijk ik er toch nog wel.

Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • pablo_p
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 06-05 14:58
Mars Warrior schreef op zaterdag 5 maart 2022 @ 13:02:
@pablo_p. Hoe staat esxi ingesteld vwb power savings? En heb je hardware uitgeschakeld die je niet gebruikt, zoals audio? En gaat de monitor, en dus video uit?

Allemaal dingen die van invloed kunnen zijn oo die 25W, oftewel, wat zijn je testcondities ?
Audio zet ik standaard uit, printerpoort ook, serieel niet want die gebruik ik soms. Ik heb mijn testen even opgegraven van een jaar geleden. Met zuinigere settings kreeg ik hem wel lager. Maar het geheugen bleek ook wel een serieuze belasting te geven. Lijkt op 6-8 W per 64 GB.

De server heeft standaard natuurlijk geen monitor eraan hangen. Een Display-port kabel pakt al direct 2 Watt. Video schakel ik echter niet uit, want als ik een keer wel een issue heb, dan vind ik het wel fijn erbij te kunnen. Ik had een AMD 5600X wel zonder videokaart draaien (want geen iGPU), kaart pakte 8W en die haalde ik eruit als alles goed liep.

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
MEM MEM speed   NIC ob  NIC PCIe    NVMe0   OS  Power (W)       
128 2666        1       2                   ESXi    25      
128 2666        0       2                   ESXi    25      
128 3600-XMPP   0       2                   ESXi    30      
128 3200        0       2                   ESXi    26      
128 3200        0       1                   ESXi    25.5        
128 3200        0       3                   ESXi    26.5        netwerkkabel Gbit = 1.5 W
128 3200        0       3           2TB     W10     28.6        
128 3200        0       3           2TB     ESXi    29.8        
64  2666        1       1           1 TB    ESXi    19.9        ESXi7.0 + EnergyStar Enabled + DP kabel + nw
64  2666        0       1           1 TB    ESXi    19.7        ESXi7.0 + EnergyStar Enabled + DP kabel + nw
64  2666        1       1           1 TB    ESXi    17.8        ESXi7.0 + EnergyStar Enabled + nw

Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • campr112
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 10-05 09:59
campr112 schreef op maandag 7 maart 2022 @ 17:30:
Heb vandaag een HP EliteDesk 805 G8 mini gekocht, en meteen 64Gbyte geheugen bijbesteld (niet bij HP). 6 cores, 12 threads a 3.9ghz met 19mbyte aan cache. Processor is 35W TDP, dus ik verwacht onder lage loads bij ~10W stroomgebruik uit te komen. Wat ga ik er op draaien?
Virtualbox (Headless) met pfsense
Elasticsearch cluster in docker (3 nodes) (voor experimentatie)
InfluxDB, Grafana en node-red als docker containers (huis automatisering).
Plex, radarr, sonarr etc etc.
We gaan het meemaken. Ik laat jullie wel weten wat het verbruikt zodra het binnen is.
Eerste reultaten met de volgende configuratie:
HP Elitedesk mini 805 G8 (Ryzen 5 Pro 5650G 6-core, 12 thread) met 64 Gbyte geheugen, 2Tbyte NVME SSD, 256Gbyte NVME SSD en 8Tbyte SATA SSD: 15W idle. Na optimalisatie met 'powetop'. Nog geen resultaten onder full-load.
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1Geheugen internG.Skill Ripjaws 4 F4-3200C22S-32GRS€ 121,51€ 121,51
1Solid state drivesSamsung 870 QVO 8TB€ 659,-€ 659,-
1Solid state drivesSamsung 970 Evo Plus 2TB€ 201,70€ 201,70
1PC'sHP EliteDesk 805 G8 mini (4M3K8EA)€ 898,-€ 898,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.880,21

[Voor 3% gewijzigd door campr112 op 10-03-2022 07:55. Reden: Zonder 5Gbit adapter]

Be more, use Linux.


Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • D-Three
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:51
@pimlie Hoeveel minder zuinig is uiteraard moeilijk te zeggen zonder 2 identieke setups te hebben met enkel een verschillend moederbord ;) Maar een getal kan ik zeker geven. Bij de onderstaande setup meet ik met de Brennenstuhl PM 231 E ongeveer 11W. Dit is volledig idle met alle HDD's in spindown. Vlak na een reboot met alle HDD's draaiend is dit ongeveer 23W.

Proxmox heb ik er onlangs af gegooid en vervangen door OMV6 wat beter overeen komt met mijn gebruik. Het OS staat op de SSD. De meer veranderlijke data (camerabeelden, tijdelijke data, ...) komen op de 320 GB 2,5" drive die ik nog had liggen. Die zal later waarschijnlijk nog vervangen worden. De meer statische data komt op één van de 3,5" HDD's, de tweede 3,5" HDD dient voor Snapraid. Zo moeten de grotere drives minder draaien. Spindown staat nu op 30 minuten. Af en toe komen ze nog uit slaap, ik moet nog even nakijken waarom.

In realiteit zal het verbruik dus wel hoger liggen dan 11W, zeker als er meer dockers op gaan draaien en bepaalde drives minder in slaap gaan. Maar als ik gemiddeld ongeveer 15W kan benaderen, ben ik tevreden.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-8100 Boxed€ 0,-€ 0,-
1MoederbordenASRock C246 WSI€ 230,90€ 230,90
2Interne harde schijvenSeagate IronWolf, 3TB€ 90,90€ 181,80
1Interne harde schijvenWD AV, 320GB€ 0,-€ 0,-
1BehuizingenInter-Tech 1.5U-1528L€ 84,90€ 84,90
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 33,36€ 33,36
2VentilatorenNoctua NF-A6x25 PWM, 60mm€ 13,30€ 26,60
1Geheugen internAdata XPG Z1 (AX4U300038G16-DRZ)€ 0,-€ 0,-
1Solid state drivesTranscend 430S 256GB€ 48,97€ 48,97
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 606,53

Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • lazybones
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 00:26
Ik heb nu een paar weken een MinisForum EliteMini HM90 barebone (AMD Ryzen ™ 9 4900H, 8 Cores/16 Threads) draaien met ESXi-7.0U3c (custom image gemaakt met de Net-Community-Driver_1.2.2.0). In die barebone zit nu een setje G.SKILL Ripjaws DDR4 in (kit van 2x 16GB, partnummer F4-3200C22D-32GRS) omdat die CL22 zijn bij 1,2V alsmede een Samsung 980 SSD (1TB NVME M2).

De 1gbit netwerk poort werkt niet (niet ondersteund, was te verwachten) maar de 2.5GB poort werkt dus wel. Of die ook sneller dan 1gbit gaat weet ik niet bij gebrek aan switch die dat ook kan.

Gemiddeld verbruik is 9-11 watt (gemeten aan het stopcontact via een Shelly PlugS. En dat is zonder enige power tweaks in BIOS of vSphere. Ik heb het systeem tot nog toe niet boven de 35W totaal weten te krijgen met flinke belasting.

Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • Quad
  • Registratie: Mei 2009
  • Laatst online: 08:27

Quad

Doof

Coenen schreef op vrijdag 1 april 2022 @ 13:15:

[...]

Altijd goed een paar foto's :)
Bij deze.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1BarebonesIntel NUC 10 Performance BXNUC10I5FNHN (EU-stekker)€ 473,87€ 473,87
1Externe harde schijvenSeagate Expansion Portable 3TB Zwart€ 0,-€ 0,-
1VMWare vSphere 7----
1Geheugen internCrucial CT32G4SFD8266€ 120,99€ 120,99
1Solid state drivesSamsung 980 1TB€ 91,50€ 91,50
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 686,36

VMWare ESXi 7 idle zonder VMs aan: 8W
Met vCenter, Xpenology aan kom ik op gemiddeld 13W.

Alles went behalve een Twent.
PVOutput☀️
Darts🎯


Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • Wasp
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 22:28
Zoals eerder gemeld had ik voorheen 2 servers. Een Microserver met FreeNAS en een zelfbouw VMWare ESXi host. Ik heb gemeten wat hiervan het verbruik is:

HP Microserver Gen8
Boot: 50-80 watt
Idle: 40 watt
Loud: 55 watt

VMWare ESXi
Boot: 45 watt
Idle: 34 watt
Load: 68 watt

Ik heb inmiddels een nieuwe setup draaien met Proxmox, gekocht op zuinigheid:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-10105 Boxed€ 115,-€ 115,-
1MoederbordenGigabyte B560M DS3H V2€ 88,90€ 88,90
1Interne harde schijvenSeagate Barracuda Compute 2,5" (5400rpm), 5TB€ 119,75€ 119,75
1BehuizingenChieftec CI-01B-OP€ 54,95€ 54,95
1KabelsStartech.com 4x SATA Power Splitter Adapter Cable (PYO4SATA) Zwart€ 6,95€ 6,95
1Geheugen internCorsair Vengeance LPX CMK64GX4M2E3200C16€ 239,-€ 239,-
1VoedingenMini-box PicoPSU-90 + 84W (Fortron) Adapter Power Kit€ 75,35€ 75,35
1Solid state drivesSamsung 870 QVO 4TB€ 319,39€ 319,39
1Solid state drivesSamsung 980 1TB€ 91,50€ 91,50
1Overige componentenMini-box PCI Bracket€ 3,20€ 3,20
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.113,99


Ik heb de volgende zaken aangepast:
  • Alle C-states in BIOS aangezet
  • CPU turbo uitgeschakeld
  • Seriele/parallele poort uit in BIOS
  • /usr/sbin/powertop --auto-tune bij boot
  • Alle cores op scaling_governor = powersave bij boot
  • HD spindown na 30 minuten
Watt-stats (gemeten met een Brennenstuhl Energie meter PM 231)
Boot: +/- 50 watt
Load: +/- 35 watt
Idle, met 3 containers en 1 Windows VM aan, en de HD in spindown: 18.1 watt

Als ik uiteindelijk helemaal over heb ga ik dus van 74 watt idle naar 18 watt idle. Dat is al erg netjes natuurlijk.

Maar nu ik toch bezig ben, valt er nog meer te winnen, of is dit een beetje conform verwachting met deze setup? Iemand nog tips/truuks?

[Voor 7% gewijzigd door Wasp op 02-04-2022 10:37]

Ryzen 9 5900X, MSI Tomahawk MAX, 32GB RAM, Nvidia RTX 4070 Ti | Mijn livesets


Acties:
  • +4Henk 'm!
  • Pinned

  • pablo_p
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 06-05 14:58
Als onderdeel van mijn speurtocht naar een zuiniger systeem en de positieve ervaringen/adviezen van @mrmrmr mbt de Intel Gen9, even een uitstapje gemaakt naar een HP mini PC, want die heeft standaard externe AC-DC voeding. De verbruikscijfers (idle):
  • 8 GB RAM - 2.2 - 2.9 W
  • 64 GB RAM - 2.5 - 3.3 W
Specs: HP Prodesk 400 G5, i5-9500T, 256 GB NVMe, Windows 10, LAN connected.
64 GB RAM setje is de bekende G.Skill Ripjaws F4-3200C22D-64GRS. Wordt volgens specs niet ondersteund maar werkt prima.

Systeem heeft 1 NVMe slot en 1 SSD slot. Met tweedehands prijzen tussen 200 en 300 euro naar mijn mening een heel interessante optie tov zelfbouw. Systeem is compact en behoorlijk stil, ook onder belasting. Onder belasting piekt het systeem naar 65W, maar dat betekent dat er op piekmomenten meer performance kan worden geleverd, zonder dat dit impact heeft op idle verbruik. Fan wordt dan niet veel lawaaiiger. Past prima in meterkast, eventueel met VESA mount

Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • lazybones
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 00:26
pablo_p schreef op vrijdag 1 april 2022 @ 06:39:
@lazybones Bedankt voor de tip. Ik heb een review gezien, zag dat hij multitreaded sneller was dan mijn i7-10700 desktop CPU (welliswaar getest in een kleine behuzing). Ik heb er ook direct een direct bij minisforum besteld, zonder invoerrechten. Ik denk dat die dan uit Duitsland zal komen. Enige nadeel dat ik zie ten opzichte van een HP Mini Elite G8/G10, is dat er maar 1 NMVe slot in zit. Hij kost echter de helft.
Over een maand loopt mijn vaste energiecontract af van 20 ct/kWh en daarna wordt 35W rustgebruik van mijn huidige server niet meer heel prettig. Dan gaan we naar 6 euro / Wattjaar. Dan is ROI van een zuiniger systeem wel korter, want het systeem koop ik zakelijk, maar de stroom betaal ik prive.
Met virtualisatie streef ik nu voor mijn systeem naar een CPU Passmark score van orde 15.000 -20.000 (hoger mag altijd)
Ik heb eindelijk wat tijd gevonden om een beetje te experimenteren en het stroomverbruik te meten. Let wel: alleen gebruik makend van power profile instellingen die ik in het BIOS vond. Metingen zijn aan het stopcontact, dus rekening houdend met het omzettingsverlies van de power brick die er bij zit zijn de verbruikswaarden van het systeem zelf lager. Nog geen finetuning zoals parameters aanpassen in advanced setup en ongebruikte devices disablen dus het verbruik moet nog verder omlaag kunnen denk ik.

Minisforum EliteMini HM90
CPU = AMD Ryzen™ 9 4900H
Revision = RN-A1
CPUID = 0x860F01
Tjmax = 105°C

BIOS core 5.16 build date 10/13/2021
AGESA version: RenoirPI 1005

temperatuur gemeten met Core Temp 1.17.1
testtool om belasting te genereren = HeavyLoad 3.7.0.301
geheugen = 32GB (2x 16GB) DDR4 SODIMM
disk = Samsung 980 M2/NVME 1TB


standaard (out of the box) test:


idle in Windows Server 2019
power = 4,5W
VID = 1,3187V
temp = 37°C
frequentie = 4434MHz (max)
base freq. = 3340MHz @ 1,218V
ventilator geluid = onhoorbaar

load = 100% op 16 cores
power = 54W
VID = 1,3000V
temp = 75°C na 60 seconden
frequentie = 4209MHz na 60 seconden
ventilator geluid = zo goed als onhoorbaar

load = 100% op 16 cores
power = 52W
VID = 1,2687V
temp = 87°C na 8 minuten
frequentie = schommelt tussen 4060-4085MHz na 6 minuten
ventilator geluid = van dichtbij hoorbaar maar redelijk stil

na ca. 7,5 minuut gaat TDP terug van 52W naar 45W

load = 100% op 16 cores
power = 45W
VID = 1,2125V
temp = 82°C na 15 minuten
frequentie = 4010MHz na 15 minuten
ventilator geluid = niet luider dan bij 6 minuten


In het BIOS zit onder AMD CBS --> SMU Common Options --> System Configuration nog een optie
verstopt om een power profile te kiezen:
  • 10W POR Configuration - 1 Commercial/Consumer
  • 15W POR Configuration - 2 Commercial/Consumer
  • 25W POR Configuration - 3 Commercial/Consumer
  • 35W POR Configuration - 4 Consumer
  • 45W POR Configuration - 5 Consumer
  • 54W POR Configuration - 6 Consumer
  • Auto
Korte test zonder verdere tuning, alleen power profile kiezen:

25W POR configuration:
load = 100% op 16 cores
power = 25W
VID = 0,9812V
temp = 63°C na 9 minuten
frequentie = 3386MHz na 9 minuten
ventilator geluid = stil


10W POR configuration:
load = 100% op 16 cores
power = 10W
VID = 0,7312V
temp = 42°C na 9 minuten
frequentie = 1577MHz na 9 minuten
ventilator geluid = stil

En v.w.b. storage: naast het M2 slot kunnen er nog twee 7mm dunne SATA disken/SSD's in de behuizing. Kabeltjes worden meegeleverd.

Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • 1337aldi
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 00:35
Sinds kort een NUC als server ingericht. Specs:
- G.Skill Ripjaws F4-3200C22S-32GRS geheugenmodule 32 GB 1 x 32 GB DDR4 3200 MHz
- Intel NUC 11 Performance UCFF Zwart i3-1115G4
- Kingston Technology A2000 1TB

OS: Proxmoxx, draait Homeassistant OS in een VM en nog een VM met wat docker test spul.
Zonder iets van powertop haal ik nu ongeveer 7.5W idle. Van plan om nog wat te tunen in het Bios, zoals de fan zoveel mogelijk uit te schakelen (draai nu ook in idle) en de onnodige peripherals zoals WiFi/BLE uit te zetten, ik hoop < 7W te kunnen gaan.

Acties:
  • +5Henk 'm!
  • Pinned

  • Tiepfoud
  • Registratie: Januari 2017
  • Laatst online: 14-05-2022
Ivm de Cyberpower VP700ELCD UPS. Ben hier zeer tevreden over.
Na opladen van de batterij verbruikt deze(onder load) nog 1-3 W,vergeleken met geen ups



Dit is wel niet gemeten met een brennenstuhl. Maar het verschil is toch navenant!
(De scherpere tekeningen, zijn omdat ik de resolutie v.d. meter verhoogd had(zwave) ) :+

Moet nog even wachten op de molex -> P4 kabel voor de picoPSU, en dan misschien onder de 40W :)

Tell me I made a Tiepfoud, I dare ya!


Acties:
  • +6Henk 'm!
  • Pinned

  • Kazu
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 26-05 09:24
mrmrmr schreef op vrijdag 29 april 2022 @ 15:39:
Overigens: is er al iemand die een geoptimaliseerd Alder Lake systeem gemeten heeft? We (ik althans) weten nog niet echt of dat nu wel of niet zuiniger is dan voorgaande generaties.
Jup, ik heb onderstaand systeem inmiddels een week of vijf draaien. Ik was er nog aan het sleutelen omdat ik zowel een adapter mount kit als een heat riser nodig had voor m'n fanless case (Streacom F8 Alpha), en omdat ik een keer een uitval had omdat (gok ik) m'n CPU booste terwijl m'n 3.5" HDD net aansloeg, waardoor hij boven de 90 watt spikede.

Anyway, onderstaand is dus de opvolger van mijn vorige zuinige server. De vorige zuinige server was de de facto setup uit dit topic van 8 jaar geleden. Deze is vorige zomer (half) overleden, en omdat ik niet echt kon wachten heb ik onder het mom van "iemand moet de eerste zijn" deze setup samengesteld. Omdat ik weinig onderdelen nog vertrouwde van m'n oude server (don't ask), is het enige wat is over gegaan de 3.5" 4TB HDD.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-12100 Boxed€ 142,91€ 142,91
1MoederbordenASRock B660M-ITX/ac€ 149,42€ 149,42
1Computer accessoiresSeasonic SSA-0601HE-12€ 21,80€ 21,80
1Geheugen internCrucial CT2K16G4DFRA32A€ 144,90€ 144,90
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 44,10€ 44,10
1Solid state drivesSamsung 870 Evo 500GB€ 65,90€ 65,90
1Interne harde schijvenSeagate Barracuda Compute 3,5", 4TB€ 80,86€ 80,86

Ik heb de Brennenstuhl PM 231 E uit de TS gekocht om te kunnen meten wat het verbruik is. Onderstaande een (summier) overzicht van verschillende setups die ik achtereenvolgend heb gemeten terwijl ik bezig was met het opzetten, om uiteindelijk te eindigen op de allerlaatste setup waar ik nu ruim een week stabiel op draai.

Alle setups zijn met Ubuntu 21.10, behalve de allerlaatste, deze is met Ubuntu 22.04 LTS (recent uitgekomen, maar verhielp wel een Bluetooth issue met mijn mobo).

#SetupVerbruik
1Verse install, na apt upgrade, met SSD, zonder 3.5" HDD, met PS/2 tobo en scherm, geen muis18.7 watt
2Vorige, met powertop --auto-tune18.3 watt
3Vorige, met scherm aangesloten, maar uit18.2 watt
4Vorige, zonder PS/2 tobo18.1 watt
5Vorige, met Aeotec Z-Wave stick18.9 watt
6Vorige, met Zigbee stick (CC2531)19.0 watt
7Vorige, met 3.5" HDD, monitor volledig afgekoppeld22.6 watt
8Volledige setup zoals bovenstaande inventaris, zonder monitor, zonder tobo, zonder muis, volledig idle zonder Docker containers draaiende21.5 watt
9Vorige, met al mijn Docker containers draaiende*, en idle23.5 watt
10Vorige, met Ubuntu 22.04 LTS fresh install, idle21.8 watt

*) Tussen de 25-28 containers met zo'n beetje het standaard grut: MariaDB, HASS, InfluxDB, Grafana, Unifi Video, Jellyfin, etc etc.

In de BIOS is alles ingesteld volgens de TS, al waren de C-States e.d. al default op die manier ingesteld, dus ik heb in de BIOS eigenlijk bar weinig hoeven aanpassen. Vanaf setup #10 heb ik voor de zekerheid de Short Duration Power Limit van default 60 watt naar 20 watt gezet, zodat de CPU wordt gelimit tot boosten met 20 watt. Daarnaast heb ik de PSU Select Guide setting op <150 watt gezet (laagste stand).

De 3.5" HDD is niet ideaal, en dit weet ik, maar is dus een erfenis van de vorige server. Ik ben nog aan het nadenken of ik hem ga vervangen voor een 2.5" om in ieder geval het piekvermogen omlaag te brengen, maar ik kijk nog even aan hoe de server nu draait.

Wat in ieder geval nuttig is om te melden is dat het verbruik met bijna 2 watt is gedaald bij de switch van 21.10 naar 22.04. Ik heb tussen setup #1 en #2 ook heel kort even Debian 11 gedraaid, en zag daarin een verschil van een halve watt in het voordeel van Debian, dus ik ben best verbaasd over het lagere verbruik van 22.04.

Oh ja, en ik heb dus geen fans, want fanless case, dus dat brengt het verbruik ook met een paar tienden watt terug :+

Een hoop info zo. Ik hoop dat ik hiermee wat voorbeelden kan verschaffen voor de nieuwe Alder Lake CPU's en specifiek de B660 mobo's. Als iemand nog specifeke vragen heeft, stel ze gerust, dan zal ik proberen ze te beantwoorden.

PS5 PSN: UnrealKazu


Acties:
  • +11Henk 'm!
  • Pinned

  • campr112
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 10-05 09:59
Heb eindelijk mijn 'Zimaboard' binnen.
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
N3450
4 Cores
1.1GHz base frequency
2.2GHz Burst
2MB L2 cache
32Gbyte opslag (eMMC)
8Gbyte geheugen
2x 6.0 SATA poorten
2x 1Gbit poorten (RTL8111/8168/8411)
2x USB 3.0 poorten (geen idee welke snelheid precies)
1x PCIe 2.0x4 externe slot met open achterkant (voor storage/network controller)
Passief gekoeld


Kale installatie van Debian 11 trekt 1,4W (begint moeiijk te worden om het te meten).
Heb hem max op ~11W gehad (tijdens installatie van meerdere, zware software-pakketten).
Ga er 2x 8Tbyte Samsumg SATA SSDs op zetten en meldt me dan wel weer qua verbruik.
Ik ga er het volgende op draaien:
Plex
SMB
(Timemachine)
PFSense internet gateway(als VM, gebridged aan de ethernet adapters, virtualbox)
Als Docker containers:
node-red
grafana
influxdb
nginx proxy
deluge
radarr
sonarr
unifi controller: https://hub.docker.com/r/jacobalberty/unifi
en nog een paar andere, kleine dingen.
Foto's voor de liefhebbers:





[Voor 7% gewijzigd door campr112 op 02-05-2022 15:22]

Be more, use Linux.


Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • Nutral
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 27-05 15:49

Nutral

gamer/hardware freak

Ik heb onderstaande pc gebouwd. niet zozeer voor constant server gebruik, maar losse development en om makkelijk mee te nemen (1,4L groot).

De PC is vrij snel met 2 ssd's, 32gb geheugen en 6 i5 P cores. Gezien hij zoals een nuc word aangedreven door een 19,5W laptop adapter is hij ook redelijk zuinig. Ik heb het in windows getest op ongeveer 16W idle zonder de MX500 en headless.
Proxmox draait er nu op zonder optimalisaties op 20/21W. Kan ik ook in proxmox powertop oid draaien?

De kast past niet helemaal lekker, ik zal er nog een gat in moeten maken voor de CPU koeler, die wel redelijk nodig is (max temp is 70 graden in cinebench multi)

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i5-12400 Boxed€ 206,41€ 206,41
1MoederbordenASUS Pro H610T D4-CSM€ 151,95€ 151,95
1BehuizingenSilverstone PT13€ 54,03€ 54,03
1ProcessorkoelingNoctua NH-L9i-17xx€ 41,90€ 41,90
2Geheugen internCrucial CT16G4SFRA32A€ 64,48€ 128,96
1Solid state drivesCrucial MX500 2,5" 500GB€ 55,25€ 55,25
1Solid state drivesSamsung 980 1TB€ 97,64€ 97,64
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 736,14

Acties:
  • +10Henk 'm!
  • Pinned

  • GioStyle
  • Registratie: Januari 2010
  • Nu online
-

[Voor 122% gewijzigd door GioStyle op 29-10-2022 23:55]


Acties:
  • +8Henk 'm!
  • Pinned

  • Albert_x
  • Registratie: December 2020
  • Laatst online: 22:44
Vorig jaar heb ik mijn desktop vervangen door een systeem met i5-11400 op een Asrock H570M Pro4 moederbord. Met een simpele ATX voeding (Cooler Master) trok dat in idle 19 Watt uit het stopcontact.
Om te zien hoeveel lager dat zou kunnen komen heb ik de voeding vervangen door een PicoPSU en heb ik het verbruik gemeten op 3 punten:
  • Lichtnet (met Shellyplug S)
  • Tussen adapter en picoPSU (INA226)
  • Tussen picoPSU en ATX en CPU (4 x INA226 en 1 x INA219)
Voor de metingen heb ik in een apart LVM volume Ubuntu 21.10 server geïnstalleerd. Deze is geoptimaliseerd met powertop --auto-tune. In het systeem zitten verder een M2 ssd (Samsung 980), 2 slapende sata ssd’s en 3 fans (cpu + 2 x case). Tijdens de metingen heb ik de hdmi kabel losgekoppeld (scheelt een watt).

De picoPSU is een 150XT met een Seasonic 80W adapter (was ca. 8 jaar geleden een setje).

Hoewel het bij mij om een desktop gaat, is het resultaat misschien ook wel aardig voor wie een server wil bouwen.

Resultaat

MeetpuntVermogen [W]
12V CPU1.06
3V3 ATX0.07
5V ATX3.02
12V ATX0.86
5Vsb ATX0.91
Totaal Pico uit5.93
Pico in7.10
Lichtnet9.3


Vergeleken met de standaard ATX voeding is de picoPSU dus ca 10 Watt zuiniger. Daarnaast zit het overgrote deel van het verbruik in het moederbord (5 Watt), niet in de CPU (1 Watt).

Op basis van dit resultaat zou ik verwachten dat een combinatie van een iets zuiniger moederbord met bijvoorbeeld een G6405 nog minder moet kunnen verbruiken.

Meetmethode

de genoemde INA226 en INA219 zijn modules die spanning en stroom kunnen meten en via een I2C bus worden aangestuurd en uitgelezen. Ik doe dat met een ESP32 microcontroller. Daarmee lees ik 10 keer per seconde het verbruik van alle sensoren uit. In een grafiek ziet dat er zo uit:



(CPU, Sum en Pico in staan op de rechter y-as, de andere waardes op de linker y-as)

Deze grafiek is gemaakt met achtereenvolgens stress –cpu 1, stress –cpu 4 en stress –cpu 12.

Het systeem draait inmiddels 2 weken stabiel met de picoPSU, ook als desktop. Daarvoor heb ik alleen de Turbo boost uitgezet in de bios. Het hoogste verbruik dat ik tot nu toe heb gemeten is 65 Watt (input picoPSU), met een combinatie van stress met schrijven naar ssd. Bij gebruik als desktop komt daar mogelijk nog wat bij als de IGP maximaal wordt belast.

Conclusie

Ik vind het verbruik reuze meevallen, gezien de slechte naam die 11th gen gewoonlijk heeft. Zeker nu de goedkope gen8 en 9 processoren niet meer te koop zijn, kan met gen11 volgens mij nog best een leuke zuinige server worden gebouwd. Het meerverbruik wordt dan al snel goedgemaakt door de lagere aanschafkosten.

Acties:
  • +6Henk 'm!
  • Pinned

  • Burgerman
  • Registratie: Juni 2005
  • Niet online
Het is gelukt!
Na mijn eerdere post en hulpvraag ben ik verder gaan knutselen. Zonet gemeten dat ik tot 2 watt kom, afgaande op mijn Cresta-energiemeter. Alle USB-verbindingen zijn dan losgekoppeld en ook nog geen netwerk. Als ik toetsenbord, muis, speaker en wifi-USB-stick wel aansluit, dan kom ik tot 5 watt. Ben er blij mee!

https://tweakers.net/i/ZHkYqvMf_uPbWWyh1fkse_MpLS8=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk.png?f=user_large



Met setup:
  • Moederbord: Fujitsu D3654-C12
  • Processor: Intel Pentium G5400
  • Harde schijf: NVMe SSD Samsung 970 Evo Plus 1 TB
  • Geheugen: Crucial 4 GB SODIMM CT4G4SFS8266
  • Voeding: Leicke NT00332 19V en 65 watt
  • Arctic Passive koelblok
  • Windows 11
En dat voor totaal zo'n € 150 excl. verzendkosten (alles tweedehands, behalve voeding en koelblok). O-)
Enige probleem dat ik nog heb, is dat ik 'm niet krijg opgestart met twee geheugenreepjes tegelijk. Dat wil ik wel naar minimaal 8 GB hebben om Windows 11 soepel te laten functioneren. Zie ook mijn andere topic.

[Voor 6% gewijzigd door Burgerman op 22-05-2022 09:51]


Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • cyborgium
  • Registratie: September 2018
  • Laatst online: 24-05 10:51
Ik heb nog geen uitgebreide tests gedaan, maar ik heb mijn TrueNAS build op de Asrock Rack C246 WS draaiende, en ik ben er best tevreden mee.

Specs:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-9100 Boxed€ 161,39€ 161,39
1MoederbordenAsrock Rack C246 WS€ 303,40€ 303,40
2Interne harde schijvenSeagate Exos X16 SATA (Standard model), 10TB€ 263,50€ 527,-
5Interne harde schijvenWD Red Plus, 4TB (64MB cache)€ 112,99€ 564,95
1NetwerkadaptersIntel X520-DA2€ 194,33€ 194,33
1ProcessorkoelingNoctua NH-L9x65€ 50,22€ 50,22
4Geheugen internCrucial CT16G4DFD824A€ 66,90€ 267,60
1VoedingenCorsair AX860i€ 0,-€ 0,-
2Solid state drivesCrucial MX500 2,5" 1TB€ 87,90€ 175,80
2Solid state drivesCrucial MX500 2,5" 500GB€ 54,90€ 109,80
2Solid state drivesIntel 665p 1TB€ 0,-€ 0,-
1Solid state drivesSamsung 850 EVO 250GB€ 79,-€ 79,-
2Solid state drivesSamsung PM983 M.2 960GB€ 250,47€ 500,94
Totaal€ 2.934,43


Ik heb er bij lange na niet zoveel voor betaald als hierboven staat... Op de HDDs, MX500s en moederbord na, alles via ebay/marktplaats/tweakers V&A gescored, of uit oude builds gehaald.

Al met al haal ik een idle verbruik dat schommelt tussen de 55 en 60 watt:


Dat is natuurlijk lang niet zo laag als sommige builds van jullie.. maar voor wat erin zit, vind ik dat meer dan netjes. Zeker als ik bedenk dat wat ik hiervoor had, idled op 200 watt...

De PSU is alles behalve efficient, en dat is iets wat ik dus ook zeker op korte termijn wil vervangen. Deze had ik nog liggen, vandaar dat deze voor nu gebruikt wordt.
Ditzelfde geld voor de X520-DA2. Ik gebruik maar 1 van de poorten, en daarnaast is deze ook alles behalve zuinig. Door de PCIe 2.0 interface ben ik ook verplicht deze te laten lopen via de PCH ipv de CPU.

Al met al niet ontevreden!

[Voor 0% gewijzigd door cyborgium op 27-05-2022 12:53. Reden: Typo]


Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • D-Three
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:51
mrmrmr schreef op vrijdag 20 mei 2022 @ 13:59:
@BlackRabbit

D-Three in "Het grote zuinige server topic - deel 3"

Omdat er nog niemand dit bord gemeten in standaard configuratie (zie topicstart voor wat dat is), zonder hard disks, is het niet bekend hoe het vebruik zich verhoudt met de Fujitsu D3644-B.

Het beste is zo weinig mogelijk 3.5" drives toe te passen. Die verbruiken ergens tussen 3 en 8W per stuk als ze draaien. Daarnaast is software (besturingssysteem, virtualisatie en toepassingen) ook heel belangrijk.

De inrichting kan veel bepalender zijn dan de hardware voor het uiteindelijke verbruik binnen dezelfde klasse van systemen.
BlackRabbit schreef op vrijdag 20 mei 2022 @ 14:11:
[...]

Alright, bedankt voor de feedback!
Het is wat later dan gedacht maar ik heb met de standaardconfig uit de TS kunnen meten. Ik heb dus de HDD's en casefans afgekoppeld, de cpu-fan heb ik wel ingeschakeld gelaten. Met deze setup meet ik dan een verbruik tussen 10,4W en 10,8W. Zonder cpu-fan gaat er ongeveer 0,2W van af.

Consoleblank werk niet, het scherm blijft aan. Ik heb dan maar de hdmi kabel uit getrokken en dan gaat er ongeveer 0,5W af.

edit: Ik heb getest met setterm en daarmee gaat het scherm wel uit. Het verbruik zakt dan ongeveer evenveel als het uit trekken van de hdmi kabel.

#CategoryProduct
1ProcessorsIntel Core i3-8100 Boxed
1MoederbordenASRock C246 WSI
1BehuizingenInter-Tech 1.5U-1528L
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W
1Geheugen internHyperX Fury black HX424C15FBK2/32
1Solid state drivesTranscend 430S 256GB

[Voor 6% gewijzigd door D-Three op 01-06-2022 10:23]


Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • Dietibol
  • Registratie: Mei 2022
  • Laatst online: 24-04 11:38
Hallo,

Ik heb recent volgende server in elkaar gestoken:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G6400 Boxed€ 59,70€ 59,70
1MoederbordenGigabyte H510M S2H V2€ 69,90€ 69,90
2Interne harde schijvenWD Red Plus, 4TB (128MB cache)€ 91,06€ 182,12
1BehuizingenInter-Tech IM-1 Pocket€ 66,25€ 66,25
1ProcessorkoelingArctic Alpine 12 Passive€ 11,34€ 11,34
1Geheugen internCrucial CT8G4DFRA266€ 32,40€ 32,40
1VoedingenCorsair CX550F RGB Zwart€ 69,95€ 69,95
1Solid state drivesGigabyte NVMe SSD 256GB€ 29,90€ 29,90
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 521,56


Het was me aangeraden om 2.5 inch schijven te gebruiken voor optimaler verbruik, maar ben overgeschakeld naar 3.5 inch om CRM redenen.

Deze server doet zijn job, maar verbruikt momenteel ~30 Watt idle.

Zijn er nog software tweaks die ik zou kunnen gebruiken om het verbruik nog te optimaliseren?
Mijn server runt ubuntu server distro en ik heb reeds `powertop --auto-tune` gedaan, is er nog iets dat kan helpen? Of is bv mijn PSU meer problematisch?

Alvast bedankt!

Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • campr112
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 10-05 09:59
Laatste cijfers voor de Zimaboard zijn binnen.

Hardware:
Ik heb de versie met 8Gbyte geheugen en 32Gbyte eMMC, hier heb ik nog 2x8Tbyte SSD aan verbonden. Er is 1 netwerk aansluiting in gebruik.
Het verbruik is incl voedings-verliezen. Er is geen monitor aangesloten.
Het verbruik is gemeten met een Eastron SDM120M: https://www.eastroneurope.com/products/view/sdm120modbus die aangesloten zit op de zimaboard met een RS485<->modbus adapter die wordt uitgelezen met modbus/node-red naar de influxdb en die op grafana zichtbaar is. In de specs van de SDM120M staat dat deze 2W gebruikt, ik neem aan dat dit excl is (met andere woorden, hij meet zijn eigen gebruik niet) anders zou ik ~0.42W gebruiken voor de ZimaBoard, dat lijkt me onrealistisch.

Software:
De ZimaBoard draait Debian 11 (met powertop optimalisaties in 'auto' mode).
InfluxDB
MariaDB
Node-red
NGINX reverse-proxy
netdata
Apache (met php)
Grafana
PLex (Films en Series, ~10Tbyte) (het streamen gaat nog niet super, werk nog aan het enablen van de i915 chipset onder PLex, dat gaat ook zorgen voor minder verbruik, en de mogelijkheid 4k content te kijken op een 1080 maat scherm.)
SMB server voor backups van laptop.
Timemachine server voor backup van laptop.
Deluge (met deluge-web)
Tor Proxy
Docker (nog geen pods/services draaiende)
ssh (incl fail2ban)
virtualbox (voor experimenten, wordt niet vaak gebruikt)
x11
elasticsearch (staat meestal uit, voor experimenten)
logstash (staat meestal uit)
Kibana (staat meestal uit)

Ik draai nu sinds 23/05/2022 07:30 -> 14/06/2022 07:00 en heb 1.28kWh gebruikt.
Dat geeft een gemiddeld gebruik over 527.5 uur van 2.42W
Vergelegen met mijn oude server, verbruik ongeveer 120W, Scheelt me dat ~800 euro bij een energieprijs van 0.78ec/kWh
Ik zou graag een RML maken voor de ZimaBoard, maar die staat nog niet op tweakers (en is nog niet verkrijgbaar, alleen pre-order).
Oude server:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsHP E5-2630L v4 DL360 Gen9 Kit Tray€ 0,-€ 0,-
1MoederbordenSupermicro X10SRM-TF€ 0,-€ 0,-
4Interne harde schijvenSeagate Barracuda Compute 3,5", 4TB€ 76,08€ 304,32
1ControllersAdaptec 71605€ 0,-€ 0,-
1NetwerkadaptersHP NC365T 4-port Ethernet Server Adapter€ 83,55€ 83,55
4Solid state drivesWD Green SSD 2,5" V2 240GB€ 30,18€ 120,72
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 508,59

[Voor 73% gewijzigd door campr112 op 14-06-2022 08:57. Reden: Verbruik SDM120M toegevoegd aan uitleg. En type RS486/RS485]

Be more, use Linux.


Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • AndrewF
  • Registratie: Februari 2005
  • Laatst online: 27-05 10:24
Ik heb de cpu & moederbord van mijn TrueNAS 2019 build vervangen door een Fujitsu D3643-H & i3-8100. Het systeem draait een paar weken stabiel. Metingen zijn uitgevoerd aan het stopcontact met een relatief goedkope Brennenstuhl.

max power
(boot)
idle power
Ryzen 2200G no HDD73W40W
Ryzen 2200G 3xHDD106W56W
i3-8100 no HDD53W25W
i3-8100 3x HDD87W40W

Ik ben best blij met de verlaging van ~16W.

Het resterende verbruik zit voor ongeveer 15W in de 3.5" HDD's (WD80EZAZ zijn rebranded HGST gekozen voor hun betrouwbaarheid, niet zuinigheid). En voor een groot stuk in de voeding (be quiet! System Power B9 300W). Wat mij opviel bij de metingen is dat de voeding, met kabel ingestoken, maar PSU on/off switch op off toch nog 9W verbruikt. Dat is toch best veel? Ik ging er altijd van uit dat dat een mechanische switch was die het stroomcircuit onderbrak, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Met de switch on, zonder de computer te booten zit het verbruik op 18W. Dat lijkt ook hoog. Zou dat ongeveer het "verlies" van de PSU zijn als het systeem draait in idle?

Ik heb het systeem nog niet gemigreerd van TrueNAS naar ubuntu, voornamelijk omdat ik niet verwacht dat het een gigantisch verschil zal maken. 40W - 15W (HDD) - 18W voeding = ~7W voor cpu & systeem. Waarschijnlijk is de grootste winst te behalen door de disks vaker in spindown te krijgen en om een zuinigere voeding te gebruiken.

Zou een PicoPSU-90 voldoende zijn om het systeem te booten, inclusief de 3 HDD's?

Extra: met/zonder DVI display scheelt <1W. Nieuwe case en cpu fans (CoolerMaster → trage Noctua's) was wel meetbaar: 2~5W (en veel stiller)

Acties:
  • +6Henk 'm!
  • Pinned

  • Jip-Hop
  • Registratie: Mei 2014
  • Laatst online: 14-01 21:11
Heb de adviezen in dit forum opgevolgd en onderstaande NAS gebouwd i.c.m. TrueNAS SCALE. Schommelt nu rond de 5W (tikt regelmatig de 4.3W aan). :)

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G5420 Boxed€ 72,50€ 72,50
1MoederbordenFujitsu D3644-B€ 161,-€ 161,-
1BehuizingenLinkworld 727-21€ 48,94€ 48,94
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 31,99€ 31,99
1CasemoddingIcy Dock Dual Bay 2.5" SATA Mobile Rack€ 43,03€ 43,03
1CasemoddingIcy Dock MB993SK-B€ 64,28€ 64,28
1ProcessorkoelingArctic Alpine 12 Passive€ 11,10€ 11,10
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 44,95€ 44,95
2Solid state drivesSamsung 850 EVO 250GB€ 39,-€ 79,-
3Solid state drivesSamsung 870 QVO 4TB€ 237,-€ 711,-
2Geheugen internMTA18ADF2G72AZ-2G6E1 16GB ECC€ 50,-€ 100,-
2Geheugen internMTA18ADF2G72AZ-2G6H1R 16GB ECC€ 50,-€ 100,-
1KabelsDelock - Kabel Power Molex 4 Pin Stecker - 3,5 Floppy Buchse€ 4,62€ 4,62
Totaal€ 1472,41


De prijzen zijn niet actueel maar dat is het totaal dat ik er voor betaald heb exclusief verzendkosten. :P Het RAM geheugen is tweedehands.

De NAS is met ethernet verbonden, geen monitor en geen USB en ik roep powertop --auto-tune aan na iedere reboot (dat scheelt flink!). Hij draait nu Syncthing (direct op de host met custom startup script) en Docker (via een hacky workaround, die energiezuiniger is dan TrueNAS Apps via K3s). Docker draait nu alleen Traefik en Portainer, verder nog niks.

Ben zeer tevreden met het energieverbruik. En al helemaal voor een NAS met 64GB ECC RAM en 12,5 TB storage (volledig encrypted, inclusief de boot disks d.m.v. Self Encrypting Drives). Overigens is daarvan maar 8TB bruikbaar (RAIDZ1). Hopelijk kan ik met deze NAS een tijdje vooruit.

Bedankt voor de tips!

Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • Remc0_
  • Registratie: Juni 2018
  • Laatst online: 27-05 17:38
Ik ben gemigreerd van Hyper-V naar proxmox, toen ik toch bezig was, en aangezien er weinig AMD builds te vinden zijn heb ik die van mij even doorgemeten. Zonder VM's en met optimalisaties en powertop kom ik uit op idle waardes van 10-11 watt gemeten met de brennenstuhl energie meter in de ts. https://tweakers.net/pric...klok-en-meetfuncties.html

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsAMD Ryzen 7 5700G Tray€ 283,05€ 283,05
1BarebonesASRock DeskMini X300€ 171,50€ 171,50
1ProcessorkoelingNoctua NH-L9a-AM4€ 41,90€ 41,90
1Geheugen internG.Skill Ripjaws 4 F4-3200C22D-64GRS€ 193,-€ 193,-
1Solid state drivesKingston A2000 1TB€ 161,95€ 161,95
Totaal€ 851,40


Uiteindelijk met twee debian VM's draait de boel op 22 watt, dus dat is opzich een redelijke overhead. Misschien dat ik later ga proberen om te kijken of ik alles op een enkele debian host baremetal kan draaien, maar voor nu tevreden.

Acties:
  • +3Henk 'm!
  • Pinned

  • PerlinNoise
  • Registratie: November 2012
  • Niet online
@mrmrmr @GioStyle @Flaggie

Best onder de indruk van onderstaande systeem:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-9100 Tray€ 131,84€ 131,84
1MoederbordenFujitsu D3644-B€ 182,07€ 182,07
1KabelsStartech.com 4x SATA Power Splitter Adapter Cable (PYO4SATA) Zwart€ 6,95€ 6,95
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 34,05€ 34,05
1ProcessorkoelingArctic Alpine 12 Passive€ 10,-€ 10,-
1Geheugen internCrucial CT16G4DFRA266€ 60,03€ 60,03
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 44,10€ 44,10
1Solid state drivesWD Green SN350 2TB€ 169,25€ 169,25
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 638,29


@mrmrmr i915 driver werd standaard geladen in Debian 11.3 non-free, daarna geüpdate naar 11.4.
code:
1
2
3
dmesg
[    1.275451] i915 0000:00:02.0: firmware: direct-loading firmware i915/kbl_dmc_ver1_04.bin
[    1.275706] i915 0000:00:02.0: [drm] Finished loading DMC firmware i915/kbl_dmc_ver1_04.bin (v1.4)


Debian 11.4 XFCE Idle, met utp aangesloten, toetsenbord en draadloze muis:
Zonder powertop, met scherm aan: 5,2w
Zonder powertop, zonder scherm aangekoppeld: 4,5w

Powertop autotune, met scherm aan: 4,9w
Powertop autotune, zonder scherm aangekoppeld: 4,1w O-) :*)

Metingen gedaan met pricewatch: Brennenstuhl PM 231 E

Acties:
  • +7Henk 'm!
  • Pinned

  • tarlitz
  • Registratie: Maart 2010
  • Niet online
Ik ben al een tijdje bezig met het uitzoeken van een nieuwe server om mijn raspberry pi iets te ontlasten.

Omdat de fujitsu borden slecht verkrijgbaar zijn, ben ik verder gaan zoeken. Daarbij kwam ik een interessante post tegen op hardwareluxx: https://www.hardwareluxx....484/page-62#post-29176826.

Die zou met een ASRock H470 en een i5 onder de 4 Watt uitkomen in idle. Dat leken mij wel nette cijfers.

Daarop gebaseerd heb ik het volgende systeem samengesteld:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-10105 Tray€ 125,38€ 125,38
1BarebonesASRock DeskMini H470 Series€ 189,-€ 189,-
1ProcessorkoelingNoctua NH-L9I chromax.black€ 49,-€ 49,-
1Geheugen internKingston ValueRAM KVR26S19D8/16€ 61,42€ 61,42
1Solid state drivesSamsung 980 Pro (zonder heatsink) 500GB€ 88,97€ 88,97
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 513,77


Ik hem afgelopen week in elkaar gezet en doorgemeten met de PM231E.

Met Debian en zonder enige tweaks zat ik rond de 14-15 Watt.

Met `powertop --auto-tune` en alle power-saving tweaks in the BIOS die ik maar kon vinden aangevinkt ging het verbruik al naar de 7.5 Watt. Daarna heb ik de cpu-fan eraf geschroefd om te kijken hoeveel dat uit maakt.

Zonder fan schommelt het verbruik nu idle tussen de 3.5 en 4 Watt. Al met al best tevreden mee :-)

Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • GioStyle
  • Registratie: Januari 2010
  • Nu online
-

[Voor 115% gewijzigd door GioStyle op 29-10-2022 23:55]


Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • Gember
  • Registratie: April 2019
  • Laatst online: 22-05 22:31
Mijn Fujitsu Primergy TX1320M2 server verbruikt 12W idle, gemeten met een Cresta RCE-1106.

Hardware:
  • Fujitsu case
  • Fujitsu voeding 250W (90% Gold efficiency)
  • Fujitsu D3373-A1 m-atx moederbord
  • Intel C236 chipset (Skylake)
  • Intel G4400 processor (2C/2T)
  • 2x 4GB DDR4 ECC RAM
  • 1x Samsung EVO 500GB nvme
  • 3x systeemventilatoren
Met een Intel Xeon E3-1240v5 (4C/8T) en 4x8GB ECC RAM (HMA41GU7AFR8N-TF) stijgt het opgenomen vermogen idle met ongeveer 20W (!)

Met 4xSSD (500GB Crucial MX500, 2.5") en 2xHDD (Seagate Constellation.2 2TB, 2.5") stijgt het opgenomen vermogen nog eens met ongeveer 20W.

Dus met maximale configuratie verbruikt mijn server geen 12W, maar ongeveer 60W!

Ik heb met deze processor en disks nog geen instellingen gewijzigd in BIOS etc.

De ventilatoren gaan vanaf 25 graden omgevingstemperatuur flink draaien, waardoor dat ook het vermogen ook nog wat omhoog gaat. Helaas kan de aansturing van de ventilatoren niet aangepast worden.

Software:
  • Proxmox 7
  • VM Docker, met o.a. Portainer, Traefik, diverse websites
  • VM Opnsense
  • VM Nextcloud
  • VM Domoticz
  • VM Plex

[Voor 15% gewijzigd door Gember op 07-08-2022 10:00]


Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • Kippensoep91
  • Registratie: December 2018
  • Laatst online: 01:58
@mrmrmr Hier is mijn vervolgpost na de aankoop:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-12100 Boxed€ 145,-€ 145,-
1MoederbordenGigabyte H610M S2H DDR4 (rev. 1.1)€ 92,98€ 92,98
1BehuizingenInter-Tech IM-1 Pocket€ 65,90€ 65,90
1KabelsMini-box P4 convertercable (for PicoPSU)€ 5,52€ 5,52
1KabelsStartech.com 4x SATA Power Splitter Adapter Cable (PYO4SATA) Zwart€ 6,95€ 6,95
2Externe harde schijvenSeagate Expansion Portable Drive 5TB Zwart€ 109,-€ 218,-
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 31,99€ 31,99
2Geheugen internCrucial CT8G4DFRA32A€ 26,-€ 52,-
1VoedingenMini-box picoPSU 120€ 0,-€ 0,-
1Solid state drivesKingston A2000 1TB€ 163,99€ 163,99
1Overige componentenMini-box PCI Bracket€ 4,04€ 4,04
Totaal€ 786,37

(Moederbord is rev1.2, maar die staat niet op tweakers)
Meting verbruik: Brennenstuhl PM 231 E
Geen casefans (alleen stock CPU)
USB muis + toetsenbord + HDMI scherm aangesloten
Ubuntu 22.04 geïnstalleerd
Verbuik: 43W -> damn dat was even schrikken

Daarna jouw post tegen Dietibol onderzocht en zelf ook heel veel in de bios geprobeerd + powertop gedaan (wel mijn usb toetsenbord en muis nog teruggezet omdat deze teveel haperden met powertop op "good")
Verbuik: 25-26W Is het normaal dat ik maar C7 haal terwijl ik toch C10 heb aanstaan in de bios?

Mooie daling ten opzicht van voorheen. Ook wist ik dat ik meer verbruik dan gemiddeld zou hebben door de keuze van geheugen, nvme en lga1700, maar toch ben ik nogal teleurgesteld met dit resultaat, zeker als ik vergelijk wat ik hier allemaal terug zie :-(

Dan heb ik ook nog even mijn raspberry pi 2gb bekeken en deze zit maar op 13.1W. Dus ik zou een verdubbeling in energiekosten hebben mocht ik deze hierdoor vervangen... beetje teleurstellend en demotiverend om de overstap te maken... Ben eerder aan het overwegen om delen van de aankoop retour te sturen als het niet zuiniger kan zijn.

Zou je even willen kijken of je iets ziet dat ik over het hoofd zie? Alvast hartelijke bedankt _/-\o_
Screenshots van bios en powertop: https://imgur.com/a/UgTgb1k

Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • Kippensoep91
  • Registratie: December 2018
  • Laatst online: 01:58
@mrmrmr Enorm bedankt voor je hulp, zie hieronder voor meer info
mrmrmr schreef op zondag 14 augustus 2022 @ 23:04:
@Kippensoep91 Was de eerste verbruiksmeting in de BIOS of in Ubuntu? In BIOS is dat aan de hoge kant, maar niet schrikbarend hoog. Onder Ubuntu is het wel hoog.
Alle vorige metingen waren gedaan in Ubuntu.

Opmerking (misschien belangrijk?): sudo powertop --auto-tune geeft wel elke keer de melding dat file will be loaded aftertaking minimum number of measurement(s) with battery only. Als ik dit google, zeggen ze dat dit normaal is, enkel wordt er bij mij geen aantal measurements gegeven (omdat ik geen batterij heb?)

Nieuwe metingen (allemaal USB muis, toetsenbord, HDMI scherm, UTP, geen HDD):
  1. PC uit: Bios van vorige post: 1.1 W
  2. (zonder bios aanpassingen was dit gisteren 2-3W)
  3. In bios: Bios van vorige post: 55.8-55.9W (constant)
  4. Ubuntu: Bios van vorige post, zonder HDDs: minimum 16.1 W (relatief constant)
  5. Ubuntu: Bios van vorige post, zonder HDDs + powertop: 14.6 W (eerst 12W, maar na sluiten terminal terug omhoog en zakte het niet meer zo laag)
  6. Ubuntu: Biossettings van jou, zonder HDDs: minimum 15.9 W (schommelingen naar 16.3 W)
  7. Ubuntu: Biossettings van jou, zonder HDDs + powertop: 14.5 W (ook hier eerst 11 W, maar na enkel terminal sluiten, sprong het terug omhoog naar 14.4 W relatief constant)
  8. Ubuntu: Biossettings van jou, met de 2x HDD: minimum 24.3 W (veel sprongen tussen 24-26W
  9. Ubuntu: Biossettings van jou, met de 2x HDD + powertop: minimum 22.8 W (ook hier opnieuw eerst minimum 19.9 W, maar na sluiten terminal krijg ik het niet meer lager).
Dus lijken me al 2 problemen:
1) Powertop haalt eerst een minimum, maar daarna niet meer?
2) De 2x HDD zijn veel minder zuinig dan gedacht?

Alle metingen waren genomen na ongeveer een minuut niets doen, wanneer het verbruikt niet meer veel schommelde. Maar dus allemaal voordat het scherm in slaapstand ging, want ik heb ergens nog iets fout in de bios staan dat vanaf de 5min idle voorbij zijn, het scherm zwart wordt en ik deze niet meer terug kan wakker maken (noch toetsen induwen, noch muis bewegen doet iets, hdmi in en uit ook niet). En vreemd genoeg in deze slaapstand(?) springt het verbruik naar 31W...(derde probleem :+ ) Met de 2 HDDs springt het naar 37.2W in slaapstand(?). Als de bios op standaardinstellingen staat, krijg ik hem wel wakker.
mrmrmr schreef op zondag 14 augustus 2022 @ 23:04:Heb je een bedraad toetsenbord en muis? Die zouden niet mogen haperen.

Een USB3 key kan meerdere Watts verbruiken (wordt heet). Beter is een SSD toe te passen of desnoods een USB2 key.
Haperingen was misschien een slecht woord, de muis en toetsenbord leken telkens na een paar seconden niet gebruikt te zijn in slaap te gaan, waardoor als ik daarna begon te typen, de eerste seconden nog niets geregistreerd werd. Daarna werkt prima als continue gebruikt wordt. Terug op bad zetten bij powertop verhelpt het probleem. Voor de metingen in deze post heb ik het op good laten staan.
mrmrmr schreef op zondag 14 augustus 2022 @ 23:04:Er zijn 1295 wakeups per seconde, dat is tamelijk veel. De timer en gnome zijn druk bezig.
De cpu verbruik 36% en bij een ander scherm 16%. Wat verbruikt er zo veel? Kijk bijvoorbeeld met top. Dit alleen al kan een groot deel van het verbruik verklaren.
Helaas zie ik niets speciaals in top (mogelijks die cpu verbruiken van de screenshot tool?). Maximaal cpu verbruik is 0.3% af en toe door gnome-shell, gnome-terminal- en een paar anderen af en toe (rcu_sched, kworker/u16:1-events_freezable_power_ en top zelf
Tekst is te lang om hier neer te zetten: https://we.tl/t-7ApjFEOwdf
Linux homeserver 5.15.0-46-generic #49-Ubuntu SMP Thu Aug 4 18:03:25 UTC 2022 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
mrmrmr schreef op zondag 14 augustus 2022 @ 23:04:De C-states van de cpu worden niet correct getoond. Dat kan minstens 2 redenen hebben. De eerste is dat er i915 of cpu driver ontbreekt of niet wordt geladen (dat is te zien in dmesg). Een andere mogelijke reden is dat powertop nog niet is aangepast aan de nieuwe hardware. Kijk eens of je een nieuwere versie (package) kan vinden voor Ubuntu. Intel heeft als laatste versie 2.14 van april 2021.

Er is sinds april 2022 Linux kernel support voor Alder Lake idle. Dit is de intel_idle driver. De Linux distributie moet die ondersteunen en laden, misschien is het nog niet aanwezig in jouw Ubuntu versie. Sommige distributies hebben driver packages/updates.
Geen idee hoe ik deze driver moet vinden/installeren. De software updater zegt dat ik up to date ben. Ik heb gekeken tussen mijn software packages en en daar staat "No additional drivers available"... sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade geeft ook niets nieuws. (geen idee of ik iets dom zeg :+ )
mrmrmr schreef op zondag 14 augustus 2022 @ 23:04:Edit1: 15 aug 2022 08:00
BIOS aanpassingen:
System Memory Multiplier: Auto/SPD (zorg dat SPD settings worden gebruikt)
Memory Enhancement Settings: Normal (we willen geen XMP)
Power Limit TDP (Watts) Pl1: 45
Power Limit TDP (Watts) Pl2: 45
Platform Power Limit1: 45
Platform Power Limit2: 45
(Normaal zijn PL1/PL2 oplopende waarden, maar de bedoeling hier is om turbo boost uit te schakelen, dat verbruikt veel energie en levert relatief weinig op)

Platform Power Management: enabled (ASPM)
PEG ASPM: enabled
PCH ASPM: enabled
DMI ASPM: enabled
S3 Save Mode: enabled (vanuit besturingssysteemsoftware regelen)
ErP: enabled
Power Loading: disabled
RC6(Render Standby): enabled

SATA controller
Aggressive LPM Support: enabled
per port:
SATA port DevSlp: enabled
Hot plug: disabled
Configured as eSATA: Hot plug disabled


Deze ASPM en lagere settings staan al grotendeels zo en die zorgen voor een flinke energiebesparing.

Vt-d: enabled

Virtualisatie aanzetten als het wordt gebruikt. Virtualisatie van een complete computer zorgt voor een overhead, dus niet aan te raden voor een laag verbruik. Er zijn scheidingsmogelijkheden met minder impact.
Bedankt om het na te kijken, helaas was er maar weinig aanpasbaar in de bios dat ik nog niet had aangepast dat je opnoemt. Ongeveer de helft wat je opnoemt is niet aanpasbaar. Ook heb ik al gezien dat sommige figuurtjes in de biosmanual er anders uitzien dan de echte bios.
mrmrmr schreef op zondag 14 augustus 2022 @ 23:04:Kijk of JEDEC wordt gebruikt met i2c-tools en decode-dimms. Of kijk in de BIOS onder SPD Info. Het is mij niet duidelijk of dat de actieve settings toont. De BIOS toont 1.2V en dat is de standaard JEDEC spanning, goed dus.
Ja, bios geeft JEDEC aan in SPD met 1.2V
mrmrmr schreef op zondag 14 augustus 2022 @ 23:04:Je bent gegaan van een traag systeem met lage TDP naar een snel systeem met toeters en bellen, verwacht niet dat je het allerlaagste verbruik haalt. Ik denk dat 10W in standaard configuratie (zonder de hard disks aangesloten, zonder USB key, etc.) mogelijk zou moeten zijn in het algemeen op Alder Lake, maar is nog steeds weinig informatie beschikbaar over het idle verbruik dus dit is slechts een inschatting. Jij bent in ieder geval een pionier.
Ja, klopt, misschien was ik een beetje te optimistisch over het gebruik. En misschien niet het beste idee om een pioneer te zijn met zo goed als geen kennis van linux os 8)7

Acties:
  • +3Henk 'm!
  • Pinned

  • MatthiasVh
  • Registratie: Mei 2013
  • Laatst online: 24-05 23:32
MatthiasVh schreef op donderdag 28 juli 2022 @ 15:49:
Graag hoor ik jullie ideeën over mijn plannen om mijn huidige server energiezuiniger te maken. Momenteel heb ik:

Server
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1MoederbordenASRock J3160DC-ITX€ 0,-€ 0,-
1Interne harde schijvenSeagate IronWolf, 1TB€ 49,90€ 49,90
2Interne harde schijvenWD Red 3TB (WD30EFRX-68EUZNO)€ 81,29€ 162,58
1BehuizingenCooler Master Elite 110€ 52,-€ 52,-
1NetwerkadaptersDelock PCI Express Card > 2 x Gigabit LAN€ 0,-€ 0,-
2Geheugen internCrucial CT102464BF160B€ 32,85€ 65,70
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 280,28

PC
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsAMD Ryzen 3 2200G Boxed€ 0,-€ 0,-
1MoederbordenASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac€ 0,-€ 0,-
1BehuizingenFractal Design Node 202€ 94,90€ 94,90
1Geheugen internG.Skill Ripjaws V F4-3200C16S-8GVKB€ 76,23€ 76,23
1VoedingenCorsair SF450€ 99,-€ 99,-
1Solid state drivesCrucial MX500 m.2 250GB€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 270,13

Op de server draaien binnen Proxmox 2 VM's: 1)OPNsense en 2) Fedora CoreOS met een 30-tal docker containers. De OPNsense-VM doet samen met de Delock-netwerkkaart dienst als router voor het thuisnetwerk. De Fedora-VM draait een 30-tal containers met 'selfhosting' services (Homeassistant, Sonarr, Bazarr, Plex, Filerun, Paperless, TTRSS, Vaultwarden,...).

Acties die ik overweeg te ondernemen:
1. De server te 'herinstalleren'
Ik voorzie alvast om de router-functie te schrappen (blijkt relatief weinig meerwaarde voor mij), waardoor OPNsense-VM weg kan en de Delock-netwerkkaart eruit kan. Dat lijkt mij al een eerste quick-win qua energiebesparing.
Proxmox heeft dan geen zin meer, dus voorzie ik Debian te installeren met daarop de docker containers. De Ironwolf HDD schrap ik ook, gezien die idle amper zuiniger is dan de WD RED's. In het aantal containers kan ik misschien nog wat snoeien en/of optimaliseren met de scheduled tasks. In Debian kan ik dan de in de TS voorgestelde optimalisaties (powertop, grub e.d.) toepassen om zo het verbruik te verminderen.

2. Debian op aparte SATA SSD of WD RED
Voor het OS twijfel ik of het nuttig is om dat op een (aan te kopen) SATA SSD (moederbord heeft geen M.2) te doen, dan wel op 1 van de 2 WD RED's die er nu al in steken. De WD RED's draaien idle op 3W, standby op 0.4W(volgens de specificaties). Wat denken jullie van een Samsung 860 EVO 1TB om Debian op te installeren? Die komt idle op 0.05W (volgens de specificaties) of 0.07W volgens BBG van Tweakers.

Ik ben geneigd voor de SATA SSD piste te gaan, in de hoop het energieverbruik te drukken door lager idle verbruik van de SSD en de WD RED's in spindown te laten gaan. Met wat handig inrichten kunnen de beide WD RED's dan grotendeels in spindown. Een van de WD RED's is sowieso enkel voor backup (die dagelijks draait). De terugverdientijd van die investering is met mijn huidig energiecontract (0.35EUR/kWh) nogal lang, maar met stijgende energieprijzen lijkt het me toch de investering waard.

3. Pc-hardware recupereren
De CPU (Ryzen 3 2200G) en moederbord (ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac) van mijn PC blijken niet handig te upgraden om compatibel te maken met Windows 11. Zou het een optie zijn om daar een zuinige server mee te bouwen?

Onvermijdelijk zal die minder zuinig zijn dan de huidige setup, maar qua rekenkracht spreken we natuurlijk over appelen en peren. Persoonlijk lijkt het mij weinig zinvol, aangezien de J3160 momenteel (met 2 VM's) gemiddeld amper de 25% CPU-belasting aantikt. De huidige gemiddelde load draait rond de 1 (de J3160 heeft 4 cores). De 2200G zou nog relatief zuinig kunnen zijn, maar het gaming-moederbord is dat waarschijnlijk niet. Bovendien zou ik dan nog moeten investeren in een PicoPSU en adapter en misschien extra RAM (als 8GB niet voldoende blijkt). Een passieve CPU-koeler lijkt voor de (AM4) 2200G niet evident, zodat de huidige (stock) koeler voor een meerverbruik zal zorgen.

Het lijkt me beter de PC niet als server te recuperen en in 2025 (als Win10 support stopt) uit te kijken naar een waardige CPU/mobo-opvolger. Of denken jullie daar anders over?

4. Andere optimalisaties
- 2 RAM-latjes naar 1, als blijkt dat ik met 8GB toekom. Vermoedelijk geeft dit weinig energiewinst? 16GB in 1 slot lijkt voor het moederbord geen optie (en zou weer een extra investering zijn).
- Zien jullie nog andere optimalisatie-mogelijkheden?
Ondertussen heb ik een SSD geinstalleerd (Samsung 870 EVO 1TB) ipv de Seagate IronWolf 1TB, en heb ik Proxmox vervangen door een Debian installatie met Docker-containers. De dual-nic kaart heb ik er ook uitgehaald.

Voor de geïnteresseerden hierbij enkele verbruiksmetingen (gemeten met een Brennenstuhl PM 231 E).
  • voeding (Leike NT00331, 19V 120W), niet aangesloten: 0,1W
  • uitgeschakeld (na poweroff): 0,5W
  • in BIOS, met 1 NIC, HDMI, USB-muis/toetsenbord; zonder HHD en zonder chassisfan: 13,7W
  • in BIOS, met 1 NIC, HDMI, USB-muis/toetsenbord; zonder HHD: 14W
  • in Debian, met 1 NIC en SSD; zonder HDD, HDMI, USB-muis/toetsenbord: 10,8W
  • in Debian, met 1 NIC, SSD en 1 HDD (in spindown); zonder HDMI, USB-muis/toetsenbord: 11,6W
  • in Debian, met 1 NIC, SSD en 2 HDD (in spindown); zonder HDMI, USB-muis/toetsenbord: 12,5W
  • in Debian, met 1 NIC, SSD en 2 HDD (1 active/idle, 1 in spindown); zonder HDMI, USB-muis/toetsenbord: 16,5W
  • in Debian, met 1 NIC, SSD en 2 HDD (beide active/idle); zonder HDMI, USB-muis/toetsenbord: 20,5W
Mijn reëel verbruik zal dus schommelen tussen 12,5 W en 16,5W, met sporadische piek naar 20,5 als dagelijkse backup draait. Ik moet nog wat herorganiseren (scheduled tasks en zo). zodat beide HDD zoveel mogelijk in spindown kunnen blijven, waardoor verbruik dan hoofdzakelijk rond die 12,5W zal blijven.

BIOS had ook de optie om de CPU in een "Eco", "Normal" en "Sport" modus te zetten. Wisselen tussen "Eco" en "Normal" had geen echt waarneembaar verbruiksverschil. powertop --autotune leek op het eerste zicht evenmin effect te hebben, maar daar moet ik me nog wat verder in verdiepen. ;)

Update 17/8/2022:
Ik heb de onnodige verbindingen in de case losgekoppeld: USB3 header voor front panel, LEDjes van power en HDD-activiteit (kerstboom-gehalte is zo ook weer wat minder :+ ), chassisfan. In BIOS heb ik ook de de nodige energiebesparende tweaks aangebracht (uitschakelen wat overbodig is, CPU in 'Eco'-modus, enz.). CSM (?) uitschakelen zorgde plots wel dat ik volgens BIOS geen bootable schijven meer had, dus dat heb ik terug ingeschakeld. Dat alles bracht het verbruik tussen de 10-11,6W (schommelt continu, beide HDD in spindown).

powertop --auto-tune (die inderdaad alles als 'good' aanduidt) schaaft er nog wat af naar 8,6-10W (beide HDD in spindown).

[Voor 6% gewijzigd door MatthiasVh op 17-08-2022 14:29]


Acties:
  • +3Henk 'm!
  • Pinned

  • w0ndersp00n
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 25-05 22:14
Ik hou dit topic al geruime tijd in de gaten omdat ik van plan ben mijn oude NUC te vervangen voor een krachtigere machine.

Met alle informatie die ik hier heb kunnen vinden ben ik na gaan denken over hoe ik mijn server wilde samenstellen. Ik kwam op Marktplaats een vrij nieuwe en gestripte HP Pavilion Gaming PC voor € 50 tegen. Alleen behuizing, moederbord en voeding waren nog aanwezig. Het interessante vond ik dat deze machines al een 12V voeding hebben, dus ik besloot deze uit te bouwen en te testen.

Verbruik ben ik nog aan het testen, maar op dit moment heb ik de PC in Windows zien idlen op ongeveer 5,5 Watt, gemeten met een Brennenstuhl PM 231 E. Gemiddeld in idle zo een 7,5 Watt, met pieken naar 80 Watt onder load. Hierbij trouwens geen randapparatuur aangesloten.

Configuratie HP Pavilion "Gaming PC"
CategoryProduct
ProcessorsIntel Core i5-10400
MoederbordenHP Baker
SSDSamsung 980 1TB
SSDSamsung 860 EVO 250GB
Geheugen internCrucial Ballistix BL2K16G32C16U4B
VoedingenHP 12V PSU 310 Watt


Ik ga hier nog verder mee spelen, en uiteindelijk Proxmox op installeren. Ben benieuwd of hij dan nog zo zuinig kan zijn.

Toevoeging:
Intussen heb ik Proxmox ingesteld, en dit custom platform doet het qua verbruik boven verwachting goed. Na een kale installatie was het idle verbruik zo een 8 Watt. Na Powertop --auto-tune is het gemiddelde gezakt naar 4,5 Watt en zo af en toe zie ik op de verbruikmeter enkele minuten onafgebroken 2,5 Watt staan!
Nu moet ik nog VMs installeren, dan zal het verbruik uiteraard stijgen, maar op dit moment presteert deze PC qua verbruik onder dezelfde omstandigheden veel beter dan de vijfde generatie NUC met Core i3!

SituatieVerbruik
Windows 10, idle, LAN, geen randapparatuur~5,5 - ~7,5 Watt
Windows 10, load, LAN, HDMI, USB Keyboard + Mouse~80 Watt
Proxmox, idle, LAN, geen randapparatuur, geen VMs, geen Powertop~8 Watt
Proxmox, idle, LAN, geen randapparatuur, geen VMs, Powertop --auto-tune~4,5 Watt

[Voor 57% gewijzigd door w0ndersp00n op 16-08-2022 17:43]

I declare myself to be in physical and mental condition to view sexually explicit adult-oriented material without psychological damage to myself


Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned
RobertMe schreef op woensdag 17 augustus 2022 @ 11:36:
[...]
Wat je in deze wel lijkt te vergeten is dat er nog geen cijfers zijn van de K384x moederborden. Dus je kunt wel wachten, maar koop je dan een beter bord dan er nu al beschikbaar is?
We weten concreet daar nog niks van, maar als ik zie wat met onderstaande configuratie (let op de voeding!) bereikt wordt - 10,2W idle! - dan neem ik toch aan dat Kontron daar icm een PicoPSU nog een stuk onder kan uitkomen.

https://www.hardwareluxx....dle.1007101/post-29059120


Of we de 3-4W idle weer gaan halen dat betwijfel ik, maar als Kontron icm PicoPSU rond de 5-6W idle kan uitkomen, dan is dat denk ik voor een zuinige server op dit moment het hoogst haalbare.
Een 12700 (of straks 13700) zal beetje teveel van het goede zijn vanwege het hoge TDP, maar een kleinere uitvoering (12100-12400) met gelimiteerd vermogen in de bios zal toch wel perfect zijn voor een PicoPSU.

Het is jammer dat Kontron nooit een 10/11gen bord heeft uitgebracht, want die halen 6-10W waardes met verschillende moederborden, dus daar had Kontron ook wel iets beters kunnen neerzetten.

Het is wachten tot eind oktober als ze geleverd gaan worden, en daarna zal het nog wel ff duren voordat iemand met praktijkcijfers zal komen.

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs


Acties:
  • +3Henk 'm!
  • Pinned

  • Skynett
  • Registratie: Augustus 2019
  • Laatst online: 07:52
Klein berichtje, ik heb een HP deskpro 400 G5 mini op de kop getikt. Met een i3 9100T, 8GB en 256GB Nvme. Stekker er in en aanzetten verbruikt hij ong 9-10W. Vervolgens onder W11 bij power management aangepast naar zo min mogelijk verbruik. En dan zonder keyboard, muis en beeldscherm is het idle verbruik 2,1W!

In het systeem kunnen twee geheugenmodules geplaatst worden, een Lange M.2 SSD en een 2,5" sata disk. En er zit nog een vrij M.2 slot in voor iets als een WiFi kaartje.

Ik kan nog eens kijken wat het verbruik is als ik er een Pentium Gold G5620 in zet en eventueel de ventilator los koppel.

Die 2,1W is wel een heel laag verbruik voor een kant en klaar systeem.

Overzicht van alle cpu's die in dit systeem zijn getest:
Pentium G5400 2,7W
Pentium G5620 1,9W
i3 8100 2,0W
i3 9100T 2,1W
i7 9700T 2,3W

Edit:typo.
Edit 20220905:
Alle metingen in deze post verzameld.
Pentium G5620 toegevoegd. Het kon nog lager 8)
En ik kwam ook nog een i3 8100 tegen, een serie eerder. Viel niet tegen, had ik niet verwacht van een 8th gen intel.
Alles met de Energy Master ELV gemeten.

[Voor 23% gewijzigd door Skynett op 05-09-2022 16:33]

Hier moet alle shit staan die ik heb.


Acties:
  • +8Henk 'm!
  • Pinned

  • Skynett
  • Registratie: Augustus 2019
  • Laatst online: 07:52
Ik heb extra idle metingen gedaan met de HP Prodesk 400 G5 mini uit deze post.

Gezien het minimale verbruik leek me dit een goed platform om vergelijkingsmateriaal te verzamelen.
Ik had nog wat CPU's in de grijpvoorraad liggen, dus die heb ik even geplaatst en daar zijn de volgende resultaten uitgekomen. Alles wederom gewoon onder W11. Voor de volledigheid ook even aangevuld met de originele CPU:

Pentium G5400 2,7W
Pentium G5620 1,9W
i3 9100T 2,1W
i3 8100 2,0W
i7 9700T 2,3W

De Pentium Gold viel me eigenlijk wat tegen. Slechts 0,6W meer, maar hij heeft in vergelijking met de andere 2 T processoren ook opvallend hoge spikes tijdens idle. 6W of meer hoort er gewoon bij, waar de andere 2 gewoon rond de 3W spikes hebben als het systeem echt (bijna) niks staat te doen.

En bij ook maar minimale belasting schiet hij zo door naar de 10 of 15W, waarbij de andere 2 T processoren een uitschieter naar 4 of 6W hebben. Kortom, die T processoren doen het erg goed in idle in dit systeem.

Ik beschik ook nog over een G6520, een i5-9600 en een i5-8500T maar die zijn op dit moment in gebruik. Misschien voel ik die op een later moment nog aan de tand.

Edit 20220905:
Pentium G6520 toegevoegd. Het kon nog lager 8)
En ik kwam ook nog een i3 8100 tegen, een serie eerder. Viel niet tegen, had ik niet verwacht van een 8th gen intel.
Alles met de Energy Master ELV gemeten.

Edit 20220909: Kleine verrassing. Ik was met een ander systeempje (Gigabyte Z390 itx) wat metingen aan het verrichten, en ik merkte tussen twee metingen onder dezelfde condities een verschil van 0,5-06,W. Het enige verschil was dat ik de nic van een USW-8-60W had verplaatst naar een USW Flex Mini. Na dit diverse malen opnieuw getest te hebben, bleef dit verschil overeind. Nu eindelijk tijd om de HP ook weer even aan de tand te voelen, en ja hoor, ook hier minder verbruik aan de USW Flex Mini, Het verbruik daalde met 0,2W. Ik ga niet de hele reeks metingen opnieuw doen, aangezien bovenstaande reeks onder exact dezelfde omstandigheden is gemeten, en daarom representatief is en blijft. Dit alles is was icm een Dream Router gemeten.

Dus het resultaat van de HP Prodesk 400 G5 mini met G5620 aan een USW Flex Mini is een idle verbruik van 1,7W. Met fan los 1,4W, maar zo gebruik je het systeem niet. De fan is echt nodig, mede omdat de passing van het koelblok gewoon slecht is en er helaas een dikke laag koelpasta nodig is. Geen idiote temperaturen, misschien plaats ik er nog een dun plaatje alu tussen. Maar er komen waarschijnlijk geen nieuwe metingen meer bij omdat ik het systeem in gebruik ga nemen.

[Voor 39% gewijzigd door Skynett op 09-09-2022 17:04]

Hier moet alle shit staan die ik heb.


Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • mca2
  • Registratie: Augustus 2000
  • Laatst online: 15-05 20:01
Op marktplaats en in vraag-en-aanbod heb ik een setje bijelkaar geraapt (voor een fractie van het totaal hieronder)
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium G4560 Boxed€ 0,-€ 0,-
1MoederbordenAsus Prime B250M-K€ 0,-€ 0,-
1Computer accessoiresSeasonic SSA-0901 12V - 80W - 2.5/5.5 straight - C14€ 0,-€ 0,-
1Geheugen internCorsair Vengeance LPX CMK8GX4M2C3000C16€ 61,97€ 61,97
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 44,10€ 44,10
1Solid state drivesSamsung 850 EVO 500GB€ 265,16€ 265,16
Totaal€ 371,23


In de bios de leds uitgezet, daarna rap Debian 11.4 geinstalleerd, powertune --auto-top gedraaid, scherm en toetsenbord los en dan met netwerk... 10.1W (voltcraft 3000)

Niet briljant maar ook niet slecht. De standard intel fan loskopelen scheelt 0.3/0.4W, die laten we dus lekker aan.

Zijn er in de bios bekende items die nog voor een significante verlaging kunnen zorgen? Of is er een 12V voeding die het vele beter doet dan deze?

Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • devastator83
  • Registratie: Januari 2012
  • Nu online
Dell Optplex 3080 SFF met 8GB RAM, 256 GB M2 SSD en i5-10505 CPU

Zonder randapparaten, DVD losgekoppeld, netwerk aangesloten en werkend op Proxmox met powertop en scaling governance op powersave: 4-5W (gemeten met shelly plug)

Acties:
  • +4Henk 'm!
  • Pinned

  • campr112
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 10-05 09:59
Na wat verdere tuning/testen kan ik bevestigen dat de ZimaBoard ook Hardware encoding ondersteund onder Linux met PLex. Dus had gisteren 2 streams serverend voor 'maar' 3.75W. Mijn 30-dagen gemiddelde zit dus nu rond de 2.69W, niet slecht voor 16Tbyte, en 2 netwerk interfaces en passieve koeling op een quad-core met 8Gbyte aan geheugen.

Ik ben van plan om nog een 3de SSD aan te sluiten via USB (2Tbyte) voor backup van de 'speciale' data dmv rsync van de hoofd-schijf. De data zijn backups van de devices in huis, laptops enz enz en wat configuratiefiles die ik niet kwijt wil, maar ook niet in GitHub wil.

Dikke pret dus, zeker met de huidige energie-prijzen.

Be more, use Linux.


Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • mca2
  • Registratie: Augustus 2000
  • Laatst online: 15-05 20:01
mrmrmr schreef op dinsdag 30 augustus 2022 @ 18:22:
@mca2 Ik kan geen BIOS handleiding met settings vinden voor dit moederbord. Je hebt een PicoPSU, dus dat is in ieder geval geen belemmering voor laag verbruik.

Deze eerdere berichten gaan over power optimalisatie instellingen:

Van een Intel 500 series chipset:
mrmrmr in "Het grote zuinige server topic - deel 3"
En een 400 series chipset:
mrmrmr in "Het grote zuinige server topic - deel 3"

Jij hebt een 200 series chipset, er zal wel wat verschil in instellingen in zitten, maar hiermee moet je al een eind kunnen komen.

Als je dit voor elkaar hebt, check dan het volgende:
• of het geheugen met SPD settings (geen XMP) draait.
• als je aangesloten randapparatuur niet nodig hebt, koppel die dan los (scherm, toetsenbord, muis, usb stick).
Ik heb auto of XMP mem settings, dus die staat op auto. Verder alle power saving opties aangezet en c-states to the max.

De bios setting "EPU and Performance Mode" op "Max Power-Saving Mode" lijkt de grootste besparing te geven.

Alles afgekoppeld met alleen netwerk:
- debian 11.4 + powertop -> 7.9W
- FreeBSD 13.1p2 (en ongetunede powerd) -> 11W

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium G4560 Boxed€ 0,-€ 0,-
1MoederbordenAsus Prime B250M-K€ 0,-€ 0,-
1Computer accessoiresSeasonic SSA-0901 12V - 80W - 2.5/5.5 straight - C14€ 0,-€ 0,-
1Geheugen internCorsair Vengeance LPX CMK8GX4M2C3000C16€ 61,97€ 61,97
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 44,10€ 44,10
1Solid state drivesSamsung 850 EVO 500GB€ 265,16€ 265,16
Totaal€ 371,23

Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • superadmin
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 26-05 07:33
Hier een Dell Precision 3440 over van een projectje op mijn werk, Nu in gebruik als Hyper-V thuis machine met Hass.io, Phole ,Openvpn, Domain, en wat windows "rommel"OSen.

Onzettend verbaasd over het lage verbruik 11W idle, na nalopen Bios/Windows settings en disable interne videokaart,

Specs:
OCZ-VERTEX3 (OS)
Intel Xeon W-1250 (6 Core, 12M cache, base 3.3GHz, up to 4.7GHz)
16GB (2x8GB) DDR4 UDIMM non-ECC Memory
1TB PCIe NVMe Class 40 M.2 SSD DataStore
512GB PCIe NVMe Class 40 M.2 SSD VMStore
Intel 1Gb NIC PCIe Card + de interne kaart
Precision 3440 SFF with 260W up to 92% efficient (80 Plus Platinum) PSU

:)

Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • Ploink
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 04-03 16:56
Vandaag mijn 10 jaar oude server moederbordje vervangen door een Mini-ITX SoC bordje, met CPU er op gesoldeerd. Zo was ik voor een 186 euro all in klaar voor de upgrade.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1MoederbordenASRock J5040-ITX€ 152,13€ 152,13
1Interne harde schijvenWD Blue 3,5" (CMR, 64MB cache, 5400rpm), 3TB€ 127,53€ 127,53
1Geheugen internCrucial CT8G4SFS824A€ 25,37€ 25,37
1VoedingenSeasonic S12II-Bronze 330W€ 0,-€ 0,-
1Solid state drivesIntegral P Series 4 120GB€ 0,-€ 0,-
Totaal€ 305,03

Met de HDD in spindown trekt dit headless systeem een kleine 10.0W.
De voeding is niet efficient bij dat vermogen. Ik heb deze getest met als belasting alleen een weerstand van 12Ω op de 12V. Dan neemt hij 18.3W op bij een geleverd vermogen van 12W. Onbelast 3.7W.
Als ik dit interpoleer kom ik uit op een DC verbruik van ruim 5W. Met een picopsu denk ik in theorie uit te komen op 6W.

Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • Eymas
  • Registratie: Januari 2017
  • Laatst online: 22:36
Ik heb gisteren deze machine in elkaar gezet:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G6405 Boxed€ 56,-€ 56,-
1BarebonesASRock DeskMini H470 Series€ 189,-€ 189,-
1Geheugen internCrucial CT8G4SFS824A€ 25,37€ 25,37
1Solid state drivesKingston NV1 250GB€ 27,86€ 27,86
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 298,23

De aanpassingen in de BIOS en Ubuntu Server 22.04.1 LTS zijn op het moment gering. Voornamelijk het updaten van de BIOS, het aanzetten van C-states, het uitzetten van bijv. de geluidskaart, het draaien van powertop en het verder blacklisten van modules die ik denk niet te gebruiken via modprobe.
Hier wil ik nog verder in duiken om te kijken of ik het verbruik meer kan verlagen en/of te optimaliseren.

Het verbruik staat nu gemiddeld op 6.1 W idle. Ik vind dat tot nu toe vrij goed voor iets wat vlug in elkaar gezet is! In vergelijking, de Raspberry Pi 2B in mijn 3D printer verbruikt ±2 W idle. Een goed compromis dus, gezien de beschikbaarheid van het laatste :)

Acties:
  • +3Henk 'm!
  • Pinned

  • gastje01
  • Registratie: Oktober 2005
  • Laatst online: 22:57
mrmrmr schreef op vrijdag 7 oktober 2022 @ 20:35:
E
Als er iemand is met metingen van Coral of soortgelijke chips (bv voor camera streams) in een praktische setting, denk ik dat er best wat belangstelling is om te weten of het voordelig was, informatie daarover is natuurlijk welkom.
Ik heb een Coral USB draaien icm 2 camera streams op een Nuc7i7. Ik gebruik een notoire onbetrouwbare zigbee schakelaar om het verbruik te meten (bij gebrek aan beter, geeft wel een indicatie). Ik heb HomeAssistant OS draaien, 2x 8gb ram, 1TB Samsung 960 pro en een ZigBee usb adapter (development board, vast niet de meest zuinige).

Met alleen HA, 1-3% CPU, 12 watt gemiddeld
Met HA en Frigate zonder Coral, 20-80% CPU afhankelijk van hoeveelheid beweging, 30-40 watt gemiddeld (in de nacht laag, overdag hoog)
Met HA en Frigate met Coral, 8-12% CPU, 15 watt gemiddeld.

De 2-4 watt die de Coral extra gebruikt boven op mijn standaard belasting wordt ruim gecompenseerd door een veel lagere CPU belasting. Het is alleen een drama om er een te bestellen, heeft zo lang mogen duren dat ik vergeten was dat ik besteld had toen ie op de mat viel.

Acties:
  • +4Henk 'm!
  • Pinned

  • D43m0n
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 13-05 11:21
RobertMe schreef op woensdag 12 oktober 2022 @ 13:06:
[...]

Wellicht dat @D43m0n ook nog iets kan zeggen over re stroomvoorziening? Welke adapter hij gebruikt dus. Zelf heb ik laatst de adapter van mijn PC speakers vervangen (/geconsolideerd) en deze adapter gebruikte met de speakers uit 3W, nu met een Leicke adapter 0,5W. Als er een inefficiënte adapter gebruikt werd kan dat dus ook nogal wat schelen.
Ik heb deze voeding er bij gekregen:



Ik heb diverse reviews van STH bekeken en de reacties daaronder ook. Dit lijkt me een "betere" voeding dan een "no name" voeding die verschillende STH-ers erbij gekregen hebben. Maar laten we wel wezen, dit is suggestief omdat ik de merknaam LITEON herken van een computercomponent 15 jaar geleden of zo. Het kan net zo goed een "no name" voeding zijn met een LITEON sticker erop... Ik gebruik trouwens een Shelly Plug S om het verbruik te meten (gaat via Home Assistant naar een Grafana dashboard).

Hier zie je het idle verbruik van de afgelopen 2 dagen. Het is geen vlakke grafiek en ik vind 'm zelf grillig maar ik kan me voorstellen dat een kwalitatief goede voeding voor een strakkere lijn zorgt. De voeding zelf voelt koud aan:



En hier zie je het idle verbruik afgewisseld met alle vier de cores op 100%, 1 Samsung 980 NVMe SSD en 1 4GB SODIMM module met 1 actieve netwerkpoort:



Deze componenten heb ik toegevoegd:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1Geheugen internCrucial CT4G4SFS8266€ 17,47€ 17,47
1Solid state drivesSamsung 980 250GB€ 48,09€ 48,09
Totaal€ 65,56



Dit zijn de cijfers/resultaten bij een TopTon mini-PC bij Aliexpress met Intel N5105 CPU. Het kastje heeft exact hetzelfde uiterlijk als wat er bij Aliexpress getoond wordt.

Dit kastje heeft 4 (vier stuks) Intel I225-V (rev 03) NIC's:
code:
1
2
3
4
02:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Controller I225-V (rev 03)
03:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Controller I225-V (rev 03)
04:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Controller I225-V (rev 03)
05:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Controller I225-V (rev 03)


Ik heb ook gelezen dat het wel eens voorkomt dat kopers van dit soort mini-PC's denkt dat er een "Intel Engineering Sample" CPU in zit. Volgens mij heb ik dat niet:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
root@TopTon:~# lscpu
Architecture:            x86_64
  CPU op-mode(s):        32-bit, 64-bit
  Address sizes:         39 bits physical, 48 bits virtual
  Byte Order:            Little Endian
CPU(s):                  4
  On-line CPU(s) list:   0-3
Vendor ID:               GenuineIntel
  BIOS Vendor ID:        Intel(R) Corporation
  Model name:            Intel(R) Celeron(R) N5105 @ 2.00GHz
    BIOS Model name:     Intel(R) Celeron(R) N5105 @ 2.00GHz
    CPU family:          6
    Model:               156
    Thread(s) per core:  1
    Core(s) per socket:  4
    Socket(s):           1
    Stepping:            0
    CPU max MHz:         2900.0000
    CPU min MHz:         800.0000
    BogoMIPS:            3993.60
    Flags:               fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx rdtscp lm constant_tsc
                          art arch_perfmon pebs bts rep_good nopl xtopology nonstop_tsc cpuid aperfmperf tsc_known_freq pni pclmulqdq dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 sdbg
                          cx16 xtpr pdcm sse4_1 sse4_2 x2apic movbe popcnt tsc_deadline_timer aes xsave rdrand lahf_lm 3dnowprefetch cpuid_fault epb cat_l2 cdp_l2 ssbd ibrs ibpb 
                         stibp ibrs_enhanced tpr_shadow vnmi flexpriority ept vpid ept_ad fsgsbase tsc_adjust smep erms rdt_a rdseed smap clflushopt clwb intel_pt sha_ni xsaveopt
                          xsavec xgetbv1 xsaves split_lock_detect dtherm ida arat pln pts hwp hwp_notify hwp_act_window hwp_epp hwp_pkg_req umip waitpkg gfni rdpid movdiri movdir
                         64b md_clear flush_l1d arch_capabilities
Virtualization features: 
  Virtualization:        VT-x
Caches (sum of all):     
  L1d:                   128 KiB (4 instances)
  L1i:                   128 KiB (4 instances)
  L2:                    1.5 MiB (1 instance)
  L3:                    4 MiB (1 instance)
Vulnerabilities:         
  Itlb multihit:         Not affected
  L1tf:                  Not affected
  Mds:                   Not affected
  Meltdown:              Not affected
  Mmio stale data:       Vulnerable: Clear CPU buffers attempted, no microcode; SMT disabled
  Retbleed:              Not affected
  Spec store bypass:     Mitigation; Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
  Spectre v1:            Mitigation; usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Spectre v2:            Mitigation; Enhanced IBRS, IBPB conditional, RSB filling, PBRSB-eIBRS Not affected
  Srbds:                 Vulnerable: No microcode
  Tsx async abort:       Not affected

[Voor 47% gewijzigd door D43m0n op 12-10-2022 20:15. Reden: Op verzoek van mrmrmr wat gegevens aangevuld]


Acties:
  • +6Henk 'm!
  • Pinned
Ik heb nog ff in het lijstje gekeken naar 10/11gen systemen:

Hierbij valt mij het volgende op:
  • Asrock doet het goed!
  • De chipset maakt blijkbaar niet veel uit als het om idle verbruik gaat
  • Systemen met een PicoPSU doen het vanzelfsprekend het beste
  • De systemen met een ATX voeding zijn echter ook niet slecht te noemen. Scheelt dus ca 3-4W afhankelijk van de ouderdom van de ATX voeding.
Idle WStateCPUMotherboardPSU
5,4C8Intel Core i3-10105ASRock H510M-HVS R2.0PicoPSU-90 & Leicke (90W)
5,4C8Intel Core i3-10320ASRock H410M-HDV R2.0PicoPSU-90, 90W & Zooty AD1280MB (80W)
8,0C10Intel Core i5-11600KAsrock Z590M ITX/axbe quiet! System Power 7 300W (2014)
8,4C9Intel Core i3-10100Gigabyte B460M Aorus ProLC-Power LC420-12 300W
8,5C10Intel Core i5-11600KAsrock H510M ITX/axSilverStone SFX Series ST30SF
9,5C8Intel Core i3-10320ASRock H410M-HDV R2.0be quiet! TFX Power 3 Gold 300W (BN323)


De 10/11gen bordjes zijn inmiddels wel behoorlijk aan de prijs. In 2020 kon je nog rond de 120-130 euro zo'n H470 bord kopen, en nu zit datzelfde bordje al rond de 180-200 euro.

Helaas nog niks te vinden van de 12/13gen H610/H670 bordjes. Wat ik me van die series afvraag icm een CPU met een aantal E cores is of het overall systeem dan zuiniger is als je zeg 50-100 docker containers hebt draaien, in vergelijking met een CPU met enkel P cores.

Oftewel: zie je dan een aantal Watts minder dankzij die zuinige E cores :?

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs


Acties:
  • +3Henk 'm!
  • Pinned

  • savale
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 00:26
RobertMe schreef op vrijdag 14 oktober 2022 @ 22:03:
[...]

Heb je wellicht nog een mooie opsomming van het totaal aan systeem? :) En een lijstje met verbruik van verschillende software configuraties is wellicht ook interessant als betere vergelijking. Bv met of zonder coral maar dan wel frigate. Het kan immers ook zijn dat Zoneminder verschrikkelijk inefficient is en alleen een switch naar Frigate puur op CPU al een klap zuiniger zou zijn. Een vergelijking tussen met en zonder Coral kan dan interessant zijn om te weten welk verschil de Coral echt maakt.
En nog een lijstje met hardware erbij maakt het voor @mrmrmr natuurlijk ook makkelijker om te pinnen / gebruikers die de pinned posts lezen.

Vind persoonlijk in ieder geval dat dit de eerdere opmerkingen van @mrmrmr dat voor NVR toepassingen beter een dedicated NVR gebruikt kan worden teniet wordt gedaan. Ik denk in ieder geval niet dat een NVR substantieel minder zal verbruiken dan 5W.
Een heel goed punt wat betreft de Coral. Zonder Coral is Frigate ook al flink efficienter vergeleken met zoneminder kwam ik zojuist achter. Frigate doet al een soort voorselectie voordat het de Coral in gaat. Bij statisch beeld is het verbruik gelijk tussen de CPU detector en Coral.
Pas bij beeldverandering merk je het verschil. Eerlijk gezegd denk ik dat ik ook zonder Coral best een flinke stap had gemaakt.
edit: ik zal de setup eens 24 uur met Coral draaien en 24 uur zonder Coral, ben ook wel benieuwd :)

Mijn servertje draait idle ongeveer 11watt, maar doet meer dan dit, namelijk ook Home assistant + wat randapparatuur (via usb), NAS, DNS taken en wat VM's.
De 6 watt is puur het extra stroomverbruik ten op zichte van het uitzetten van de NVR (Frigate). Totaal draait de server nu op ongeveer 25 Watt met 6 VM's continue draaiend en usb randapparatuur meegeteld. (load over alle HT cores geteld is dan 7%)

De setup (zonder randapparatuur zoals de Coral, diy milight / hue bridge, zigbee stick etc)


#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsAMD Ryzen 7 5700G Boxed€ 264,90€ 264,90
1BarebonesASRock DeskMini X300€ 159,-€ 159,-
1Geheugen internCrucial CT2K32G4SFD832A€ 234,34€ 234,34
1Solid state drivesSamsung 870 Evo 2TB€ 195,96€ 195,96
1Solid state drivesSamsung 870 QVO 4TB€ 354,49€ 354,49
1Solid state drivesSamsung 970 Evo Plus 2TB€ 209,-€ 209,-
1Solid state drivesSamsung 980 Pro (zonder heatsink) 2TB€ 229,-€ 229,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.646,69

Acties:
  • +5Henk 'm!
  • Pinned

  • pimlie
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 25-05 17:33
Hier meetresultaten voor een uitvoering: Dell OptiPlex 3000 (C30RM) (Intel B660, Core i5-12500T, 8GB DDR4, 256GB NVMe) met Linux Mint 21 na `powertop --auto-tune`. Gemeten met een Brennenstuhl PM 231 E

Idle
HDMI scherm, USB muis/keyboard, Netwerk4.1-4.5W
USB muis/keyboard, Netwerk2.3-3.4W
Netwerk1.4-2.3W
Niets aangesloten1.4-2.3W


Stress test (`stress-ng --cpu N -t 1m`)
Wat onverwachtte resultaten met de stress test (bv N=2 vs N=3 en N=4 vs N=5), heb bijna het idee dat stress-ng niet altijd unieke cores gebruikt maar threads oid
N=12~59W
N=6~56W
N=5~48W
N=4~48W
N=3~41W
N=2~38W
N=1~28W

Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • D-Three
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 08:51
Ik zag onlangs een D3674-B staan voor een redelijke prijs en na even twijfelen heb ik besloten een 'downgrade' uit te voeren. Ik was zeker niet ontevreden over de C246 WSI maar uiteindelijk had het features die ik niet nodig had. Daarnaast werden 2 x 16GB DDR4 vervangen door een enkele SO-DIMM van 8GB en de SSD door een Samsung 980.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-8100 Boxed€ 117,85€ 117,85
1MoederbordenKontron D3674-B€ 0,-€ 0,-
2Interne harde schijvenSeagate IronWolf, 3TB€ 101,66€ 203,32
1BehuizingenInter-Tech 1.5U-1528L€ 87,71€ 87,71
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 34,99€ 34,99
2VentilatorenNoctua NF-A6x25 PWM, 60mm€ 14,14€ 28,28
1Geheugen internCrucial CT8G4SFS824A€ 25,37€ 25,37
1Solid state drivesSamsung 980 500GB€ 55,71€ 55,71
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 553,23


De resultaten zijn best goed, de onderstaande resultaten zijn gemeten met een PM231E met enkele BIOS optimalisaties, OMV6 als OS en 'powertop --auto-tune'.

ZONDER casefans, cpu-fan, scherm, toetsenbord, netwerkaansluiting en hdd's schommelt het verbruik tussen de 2,3W en 2,9W. Erg mooi maar dit betreft dus enkel moederbord, cpu, ram en ssd. Maar daarmee heb je uiteraard geen echt bruikbaar systeem :P

ZONDER fans (case en cpu) en hdd's maar MET monitor (uit), toetsenbord en netwerkaansluiting aangesloten, schommelt het verbruik tussen de 6,1 en 6,9W.

Het verbruik van het complete systeem zoals ik het gebruik (dus inclusief de 3 fans en de 2 x 3,5" hdd's (spindown) maar zonder toetsenbord, muis en scherm) is 7,1 à 7,7W. Dat is slechts 1W meer en bevestigt dan ook wat ik reeds had gezien bij het voorgaande systeem. Namelijk dat deze 3,5" hdd's weinig verbruiken in spindown. Ik zie dan ook nog geen reden om 2,5" hdd's te gebruiken. Het systeem verbruikt met op dit moment enkel een samba-server draaiende, ongeveer 4 à 5W minder dan het voorgaande.

Qua investering was deze downgrade ongeveer een nuloperatie. Weliswaar veel minder features maar ook een lager verbruik. Verder twijfelde ik nog even om de cpu te vervangen door een T-variant maar dankzij de test van @Skynett is het duidelijk dat de i3-8100 prima is.

Ook opvallend, ook hier weer gaat de Pkg(HW) niet lager dan C3. Dit is hetzelfde als met mijn C246 WSI.
@dj237 Jouw setup met D3674-B zakt ook niet lager dan C3 dacht ik?


update 12/11/2022:
Intussen ben ik er wel in geslaagd de Pkg(HW) lager dan C3 te krijgen, dit zakt nu netjes naar C7 (pc7) wat naar ik heb begrepen het minimum is voor dit type processor.

ZONDER casefans, keyboard en scherm aangesloten maar MET netwerkaansluiting, hdd's en OMV6 als besturingssysteem met een 2-tal docker containers, schommelt het verbruik tussen de 3,7 en 4,4W met af en toe een klein uitschieter richting de 5W of er net boven. Met de casefans aangesloten komt daar ongeveer 0,4W bij. Toch een extra besparing van ongeveer 3W in vergelijking met C3!!

De "boosdoener" bleek de Realtek netwerkkaart waarvan ASPM uitgeschakeld was. Echter zijn de BIOS settings van dit moederbord redelijk beperkt. Wat googlen leerde mij dat sommigen met een ander OS (bijvoorbeeld Ubuntu) er dan wel in slagen. Dus het moest het waarschijnlijk wel iets OS of drivergerelateerd zijn. Echter ik wou geen ander OS gebruiken.

Nuttig commando om de ASPM status van jouw devices te zien:
code:
1
lspci -vv | awk '/ASPM/{print $0}' RS= | grep --color -P '(^[a-z0-9:.]+|ASPM )'


Dit was bij mij de output:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Lake PCH PCI Express Root Port #5 (rev f0) (prog-if 00 [Normal decode])
                LnkCap: Port #5, Speed 5GT/s, Width x4, ASPM L0s L1, Exit Latency L0s <1us, L1 <16us
                LnkCtl: ASPM L1 Enabled; RCB 64 bytes, Disabled- CommClk+
00:1d.0 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Lake PCH PCI Express Root Port #12 (rev f0) (prog-if 00 [Normal decode])
pcilib:                 LnkCap: Port #12, Speed 5GT/s, Width x1, ASPM L0s L1, Exit Latency L0s <1us, L1 <16us
sysfs_read_vpd: read failed: No such device
                LnkCtl: ASPM Disabled; RCB 64 bytes, Disabled- CommClk+
01:00.0 Non-Volatile memory controller: Samsung Electronics Co Ltd NVMe SSD Controller 980 (prog-if 02 [NVM Express])
                LnkCap: Port #0, Speed 8GT/s, Width x4, ASPM L1, Exit Latency L1 <64us
                LnkCtl: ASPM L1 Enabled; RCB 64 bytes, Disabled- CommClk+
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c)
                LnkCap: Port #0, Speed 2.5GT/s, Width x1, ASPM L0s L1, Exit Latency L0s unlimited, L1 <64us
                LnkCtl: ASPM Disabled; RCB 64 bytes, Disabled- CommClk+

De laatste is de ethernet controller waarbij duidelijk ASPM disabled staat.

Hoe je er dan wel in slaagt om ASPM te forceren, krijg je hier te zien: https://wireless.wiki.kernel.org/en/users/Documentation/ASPM
OPGELET! Verkeerde waardes schrijven en/of verkeerde adressen gebruiken is ongetwijfeld niet zonder risico! Enkel op eigen verantwoordelijkheid!

Nu moet ik hiervoor enkel nog een scriptje maken en er voor zorgen dat dit bij iedere reboot terug wordt uitgevoerd.

[Voor 29% gewijzigd door D-Three op 13-11-2022 23:23]


Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • BastiaanN
  • Registratie: September 2003
  • Niet online
BastiaanN schreef op maandag 17 oktober 2022 @ 10:14:
Ik zat zelf aan de volgende build te denken:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G7400 Boxed€ 84,90€ 84,90
1MoederbordenASRock H610M-ITX/ac€ 134,90€ 134,90
1Geheugen internCorsair Vengeance LPX CMK32GX4M2E3200C16€ 104,90€ 104,90
Totaal€ 324,70
Vandaag dit systeem binnengekregen. Daarnaast ook nog een Samsung 980 Pro 500GB er in geplaatst. De cooler die bij de Pentium zat is mooi low-profile dus helemaal niet nodig om nog iets anders aan te schaffen:



Ik heb op het moederbord de AC module er uit gehaald, die kon ik na het verwijderen van twee schroefjes eenvoudig verwijderen. Daarna Debian 11 geinstalleerd en uitgekomen op een mooi verbruik van 13,5 watt (En 12,6 watt via het doorvoeren van alle tips in dit topic) via de ingebouwde 250 watt FlexPSU. Denk dat er nog wel wat te winnen valt met een PicoPSU.

Edit: Vandaag de PicoPSU in gebruik genomen samen met een 120 watt Leikce adapter. Het verbruik in idle komt uit op 8,7 watt. Hoewel het blijkbaar hoger is dan de vorige generatie, ben ik er blij mee 8)

[Voor 6% gewijzigd door BastiaanN op 22-10-2022 18:23]

Strava | :-( + ┌(^0^)┘= :-)


Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • BastiaanN
  • Registratie: September 2003
  • Niet online
Mars Warrior schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 19:14:
[...]
Maar los van de voeding vraag ik me af of je al alle (i915 driver, bios, etc) zuinigheids settings hebt doorgevoerd. Met een PicoPSU deed de vorige versie van het mobo nl ca 5,5W en met ATX voeding ca 8,5W.

Kan me niet voorstellen dat die voeding zo slecht is, tenzij de 610 tov de 510/410 fors minder zuinig is geworden…
Vandaag de PicoPSU in gebruik genomen samen met een 120 watt Leikce adapter. Het verbruik in idle komt uit op 8,7 watt. Hoewel het blijkbaar hoger is dan de vorige generatie, ben ik er blij mee 8)

Het systeem draait wel met 2 bankjes DDR4 geheugen. Ik ben wel benieuwd hoeveel watt het zou schelen als ik er 1 bankje uit zou halen, dat wil ik nog proberen. Als dat 2 á 3 watt verschil maakt dan verklaard dat wellicht het verschil.

Edit: Net geprobeerd met 1 stick. Dan zakt het verbruik naar 8,4 watt. dus maar 0,3 watt verschil.

[Voor 20% gewijzigd door BastiaanN op 23-10-2022 11:11]

Strava | :-( + ┌(^0^)┘= :-)


Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • Bubble-BE
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 26-05 11:45
Mijn oude desktop was ESXi server geworden, de 4x3,5" -geshuckte- disken werden doorgegeven aan een debian die met mergerfs en snapraid een prima NAS was. Verder nog twee SSD om de VMs op te slaan.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i5-3470 Boxed€ 0,-€ 0,-
1MoederbordenASRock Z77 Extreme4-M€ 0,-€ 0,-
1Interne harde schijvenSeagate Barracuda, 4TB€ 141,84€ 141,84
1Interne harde schijvenWD Green HDD, 4TB€ 165,77€ 165,77
1BehuizingenAntec Solo€ 0,-€ 0,-
2Externe harde schijvenWD MyBook 8TB Zwart€ 185,26€ 370,52
1Geheugen internCorsair ValueSelect CMV8GX3M1A1600C11€ 42,-€ 42,-
2Geheugen internKingston HyperX Fury blu HX316C10F/8€ 118,58€ 237,16
1Voedingenbe quiet! Pure Power L7 350W€ 0,-€ 0,-
1Solid state drivesCrucial MX500 2,5" 500GB€ 49,90€ 49,90
1Solid state drivesSamsung 850 EVO 250GB€ 0,-€ 0,-
Totaal€ 1.007,19


Mijn remote backup was een BananaPi + externe HD in mijn tuinhuis.

Ik wist ongeveer het verbruik, maar ik ben toch beter gaan meten met de sterk stijgende electriciteitsprijzen: de server zelf zat aan 50W idle + 8W voor BananaPi. 24/7/365 = ruim 500 kwh.

De server is nu vervangen door volgende:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1Externe harde schijvenWD MyBook 8TB Zwart€ 185,26€ 185,26
1Geheugen internCorsair ValueSelect CMV8GX3M1A1600C11€ 42,-€ 42,-
1Solid state drivesCrucial MX500 2,5" 500GB€ 49,90€ 49,90
1PC'sDell Optiplex 9020 SFF (9020-9219)€ 0,-€ 0,-
Totaal€ 277,16


De Optiplex was ooit "voor €25 komt het wel eens van pas" gekocht.

Eerst maar geprobeerd met ESXi in powersave mode = 20W, viel wat tegen. Kale Debian 17W, verbetering, maar niets schokkend. Alles op "good" zetten met powertune waar nodig gaf niet meteen veel verschil.

Dan maar eens proberen met TLP = 11W :9 Bizar dat ik deze niet meteen in de topic ben tegengekomen, want als ik verder lees is dat de moderne/betere versie van powertop. Of nog anders las ik dat powertop meer is om stats uit lezen en basic settings vs TLP die de powersavings uitvoert.

Met de juiste settings in TLP gaat de backup disk aan de BananaPi ook gewoon in slaap dus dat scheelt de helft.

De VMs zijn vervangen door Dockers - dat is wel een lastige klus moet ik toegeven - die draaien vanaf de SSD dus de HD kan in slaap. De load valt mee als in achter de komma verschil, maar een Nextcloud gaf toch snel een hoger verbruik en is er al weer af. Iemand tips voor een Dropbox alternatief?

Uiteindelijk is afstappen van de 24u beschikbaarheid nog de grootste besparing. De NAS staat nu 12u/dag aan, de BananaPi enkel 5 uurtjes 's nachts voor de backups. Een paar Hombli slimme stekkers schakelt uit en aan en meet het verbruik.

Resultaat = van 1,3 naar 0,2kwh/dag, per jaar van 500 naar 70 kwh. Aan €0,7/kwh is dat €300 bespaard.

Owja, de ene SSD is de andere niet. Ik was eerst begonnen met een afgedankte enterprise SSD: Intel DC S3500 (2,5") 120GB tot ik las dat deze 5W vraagt bij het schrijven. Die vervangen was onmiddelijk te merken.

Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • glaswerk
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 00:12
Eerder dit jaar onderstaande thuisserver samengesteld, mede o.b.v. dit heel nuttige topic. 8.5W minimumverbruik in idle.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G6405 Boxed€ 58,85€ 58,85
1BarebonesASRock DeskMini H470 Series€ 189,-€ 189,-
1Computer accessoiresASRock DeskMini 110 VESA Mount Kit€ 9,95€ 9,95
1Geheugen internCrucial CT16G4SFRA32A€ 49,90€ 49,90
1Solid state drivesIntel 670p (ZX1) 1TB€ 83,90€ 83,90
1InterfacesConBee II Zigbee USB gateway€ 36,95€ 36,95
Totaal€ 428,55

Draait Ubuntu Server 22.04, waarop (native, geen containers of VMs) o.a. HomeAssistant Core, Nextcloud, mailserver, webserver, Adguard Home DNS snap, Jellyfin mediaserver, en nog wat kleine zaken.

Powertop --auto-tune draait bij startup. Aan de stekker meet ik een minimum-verbruik bij idle van ongeveer 8.5W. Dat lijkt mij op zich prima, maar misschien kan het beter?

Powertop laat minimaal ongeveer 750 wakeups/sec zien. Hiervan grofweg 250 van de Zigbee-stick. Daarnaast grofweg 250 van de timer (tick_sched_timer). Dat is waarschijnlijk ook onvermijdelijk? Bij de Idle-stats valt me op dat package noch Cores lager komen dan C7,

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
Pkg(HW)               |    Core(HW)        |
C2 (pc2)    6.4%    | 
C3 (pc3)   69.8%   | C3 (cc3)    0.0%    |
C6 (pc6)    0.0%    | C6 (cc6)    0.0%    |
C7 (pc7)    0.0%    | C7 (cc7)   88.3%    |
C8 (pc8)    0.0%    | 
C9 (pc9)    0.0%    |
C10 (pc10)  0.0%  |

(core 2 niet afgebeeld, vergelijkbaar met core 1)
(GPU 99.7% "RC6"; aangezien dit een headless server is, heb ik GPU disabled via grub zoals in dit topic aangegeven)

Ideeën, tips?

Dank!

Acties:
  • +10Henk 'm!
  • Pinned

  • Antonio di
  • Registratie: November 2016
  • Laatst online: 00:11
Ik had de onderstaande info al op het Home Assistant forum geplaatst, zie vanaf:
Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 4
Maar heb @RobertMe belooft het ook hier te plaatsen..

ALTERNATIEVE SERVER VOOR RASPBERRY PI
De Raspberry PI is al tijden uitverkocht. Ik zocht dus een zuinige mini PC als alternatief servertje.
Mijn zoon heeft een HP Chromebook met touchescreen met een Intel pentium N5030 en was ook al verbaast dat de accu erg lang meegaat.

Ik heb mede daarom een nieuwe "kant-en-klaar" Minisforum GK50 fanless mini-pc met een Pentium N5030 processor gekocht (Amazon.de : nog steeds in promo nu 29-10-2022, voor 211 euro voor NL inwoners) dus geen barebone, wordt geleverd met M2-128GB en 8GB geheugen en met Windows-10-pro (Bij HAshop is een look-alike 389 euro in de 256GB uitvoering met Home Assistant er op).
Zie aanbieding op Amazon.de. is 239 euro. Vink coupon aan voor 35 euro korting. vervolgens komt er nog 2% BTW bij en 3,49 verzending (211 euro totaal):
https://www.amazon.de/-/e...um+gk50%2Caps%2C70&sr=8-4

UITBREIDING / FOTO'S MINISFORUM GK50
Ik heb een oude Toshiba 2,5 inch HDD in de GK50 geplaatst en verbonden met de aanwezige Sata-verbindings-kabel. Vanuit de GK50 Windows-11-pro (ik heb deze eerst bijgewerkt vanuit W10-pro) met Balena Etcher, heb ik (via de URL) Home assistant (HA) met OS op de HDD toegevoegd. Vervolgens de GK50 opnieuw opgestart, snel op de ESC-knop gedrukt om naar de BIOS/UEFI (Megatrend) te gaan. Ik heb de opstartvolgorde gewijzigd om te beginnen met HA OS HDD. Ik had een opnieuw geflashed Sonoff Zigbee plus USB-stick geplaatst in een vrije USB-poort van de GK50. De GK50 komt met HA en ik kan via mijn andere pc via WebUI naar de (nu) HA mini-server GK50 gaan. De Zigbee Sonoff maakt verbinding met Zigbee Home Assistant (ZHA) en configurrt prima. Ik heb een paar componenten toegevoegd aan ZHA. Werkt prima voor mij. De GK50 wordt geleverd met 2 LAN-poorten (veel foto's tonen er maar 1 ??), zonder MIC maar wel met Bluethooth 5.0 (ook herkent door HA). Dus mijn idee is om een ​​P1-kabel-naar-RJ45 (slimme energie-meter) aan de tweede LAN-poort van de GK50 te koppelen en probeer deze werkend te krijgen onder HA om zo de data van stroom-productie en stroom/gasverbruik in deze HA te krijgen. Ga morgen (oeps vandaag) de GK50 eens aan mijn stroommeter leggen om het verbruik te meten.
Tot nu toe werkt alles naar wens. Zal als ik tijd heb een review schrijven op Tweakers.net.
De performance van de GK50 Window-11pro met Firefox surfen/browsen is verbazend goed. Als alles goed blijft ga ik Ubuntu erop zetten en eens kijken hoe HA daaronder werkt of alleen HAOS.


STROOM VERBRUIK GK50 MET EXTRA INGEBOUWDE HDD & MET SMARTHOME SOFTWARE HOME ASSISTANT
Alle Watt waardes zijn met:
De Minisforum GK50 8GB/128GB uitvoering met toegevoegd een interne 2,5inch/2TB Toshiba HDD.In BIOS/UEFi staat boot vanaf de HDD waar HA (HA OS) op staat . Op de M2-128GB staat nog W11-pro als 2de boot optie. Ik kan niet zien of Bluetooth/Wifi aan staan en uit te schakelen zijn.
HA heeft via Zigbee 2 lampen (220V) en een deur/raam/open/dicht sensor (batterij) gepaired.
Gemeten met Brennenstuhl PM231 E.

Start de GK50
Verbruik in BIOS/UEFI zonder iets extern aangesloten kabels (alleen power) 4,1 Watt
Verbruik in BIOS/UEFI met LAN/HDMI/USB-toetsenbord..............................4,7 Watt
(BIOS/UEFI werkt niet met muis ! )

Daarna exit boot/start HA (geen HDMI, geen USB-toetsenbord, geen USB-muis):
Verbruik met Sonoff Zigbee plus USB-stick / LAN eerste 15 minuten............6.2 Watt
NA een 15 miniuten meestal...........................................................................4,2 Watt
..............................Maar zo nu en dan gaat HA omhoog naar iets tussen de 4.5 en 6,7 Watt
Wat HA precies dan doet weet ik niet. Iemand een IDEE????
Extra toegevoegd:
Na 1 uur en 30 minuten geeft mijn energiemeter aan;gemiddeld verbruik.....4,5 - 4,7 Watt
(het is een beetje ouderwetse meter, hij 'flipt" tussen de 2 genoemde waarden)

Begin toch te geloven dat de 3 Watt verbruik (Idle) waarmee HAshop adverteert toch waar kan zijn.
Want haal je de 2,5inch HDD eraf dan zal je ergens in de buurt van 3 Watt of iets meer komen.
HAshop gebruikt de Conbee II stick en meldt: (WiFi, BT, audio; deze worden door HA niet actief gebruikt)
Ik denk dat mijn idee om Ubuntu op de GK50 te zetten met daaronder HA, afvalt.
Denk nu gewoon HA OS op de M2-128GB te gaan zetten en de HDD uit de GK50 te halen. Scheelt toch stroom..

STROOMVERBRUIK MET WINDOWS 11-PRO ZONDER DE EXTRA HDD
Heb de HDD uit de GK50 gehaald.
Standbby is de GK50 een beetje raar.
Aansluiten op 230V en dan op GK50...................1.0Watt
Na afsluiten W11-pro............................................0,5 Watt

Verbruik in BIOS/UEFI stand:
..Alleen power.......................................................3,4 Watt
..Power/LAN........................................................ 3.5 Watt
..Power/LAN/HDMI/USB-toetsenbord/USB-muis 3,6 Watt
Vebruik W11-pro Wifi UIT, Bluetooth UIT:
..Power/LAN.........................................................3,1 Watt (minder als BIOS/UEFI)
..Power/LAN/HDMI/USB-toetsenbord/USB-muis.3,5 Watt

Heb de Update van W11 uit staan. maar goed, windows gaat soms naar 10-11 watt.
Zit nu na 15 minuten op gemiddeld verbruik van 5,8 Watt.

Denk dus wel dat de GK50 3,1 Watt haalt voor Home Asssitant (zonder USB-Zigbee stick)
Ik wou eerst er Ubuntu op zetten en daaronder Home Assistant maar ga nu voor Home Asssitant met HA OS (eigen OS) op de M2-128GB (jammer van de Windows-pro).

[Voor 5% gewijzigd door Antonio di op 29-10-2022 19:30]


Acties:
  • +3Henk 'm!
  • Pinned

  • Hs82H
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 28-03 11:21
Ik heb zojuist mijn nieuwe systeem in elkaar gezet en een energiemeting uitgevoerd.

Het bestaat uit de volgende componenten:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G7400 Boxed€ 92,-€ 92,-
1MoederbordenGigabyte H610M S2H DDR4 (rev. 1.1)€ 96,99€ 96,99
1BehuizingenInter-Tech IM-1 Pocket€ 63,90€ 63,90
1KabelsStartech.com 4x SATA Power Splitter Adapter Cable (PYO4SATA) Zwart€ 6,60€ 6,60
4Externe harde schijvenSeagate Expansion Portable Drive 5TB Zwart€ 102,90€ 411,60
1Geheugen internCrucial CT2K8G4DFRA32A€ 62,-€ 62,-
1VoedingenMini-box PicoPSU-90 + 84W (Fortron) Adapter Power Kit€ 74,30€ 74,30
1Solid state drivesWD Blue SN570 500GB€ 51,15€ 51,15
Totaal€ 858,54



Ik heb de stappen uit de openingspost voor bios en linux zoveel mogelijk uitgevoerd.
Ik heb er Proxmox 7.2 op draaien, zonder VM's of containers. Met toetsenbord, muis en hdmi-monitor. De HDD's zijn ontkoppeld.
Het volgende heb ik niet gedaan:
De consoleblank=15 heb ik niet uitgevoerd. Als ik dat doe dan lukt het me niet om Proxmox nog te benaderen via SHH of de webgui na een herstart. Ik zal dit later nog eens proberen op te lossen.
De hdparm tips heb ik niet uitgevoerd. Voor nu vind ik dat even te lastig.
firmware-misc-nonfree heb ik niet geinstalleerd. Het lukte me niet om het juist in te stellen in de /etc/apt/sources.list. Ik heb zowel sources van proxmox als debian erin staan.

Na ruim 2 dagen te laten draaien is het gemiddelde verbruik 9-10 watt. Soms uitschieters naar beneden (6 watt) en naar boven (12 watt).

De metingen zijn gedaan met een Aqara EU smart plug (SP-EUC01) en worden gemonitord in Home Assistant.

Hieronder 2 screenshots van powertop en 1 van top. In powertop zijn alle tunables op Good zijn gezet m.b.v. autotune. Wat ik opvallend vind is dat ik niet verder komt dan C3 terwijl in de bios wel t/m C10 is enabled.


Acties:
  • +4Henk 'm!
  • Pinned

  • campr112
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 10-05 09:59
Ik heb net het N6005 powered NAS-moederbord (https://nl.aliexpress.com/item/1005004761498719.html en andere resellers) aangeschaft. Kost ongeveer $ 300 (minder met kortingen)


Het is een bordje met 6xSATA, 2xNVME en 4x 2.5Gbit i226-V (niet de eerdere i225-V die niet zo goed was met UDP)

Een paar snelle conclusies na het installeren van Debian:

1. 64Gbytes wordt NIET ondersteund, 'slechts' 32Gbytes, ja, ik heb dit getest met daadwerkelijke DIMMS, niet alleen gekeken naar de processorspecificaties.
2. De SATA-poorten zijn 'raar', één is aangesloten op PCIe (Intel), de andere 5 gebruiken een JMB585-controller, dus de doorvoer is beperkt, vooral in RAID-sets. De Jmicron JMB58x-controller is ook 'beperkt' in bandbreedte tot 1Gbyte/sec: LnkSta: Snelheid 8GT/s (ok), Breedte x1 (gedowngraded) De eigenlijke chip ondersteunt x2 PCIe-lanes: PCIe Gen3 x2 naar x5 SATA 6Gb/s
3. De heatsink is onvoldoende om alle cores 100% van de tijd op 3,3 Ghz te laten draaien, het 'settelt' naar ongeveer 2,4 Ghz voor alle cores (of is dit onderdeel van de p-state instellingen en kan het worden afgesteld?)
4. De 24+4-pins ATX-connector, je moet de +4pin van stroom voorzien met 12V, anders start hij niet op.
5. Van de 6 geadverteerde USB-poorten zijn 2x 2.0 (intern op het moederbord voor boot-USB-sticks), 2x 3.0 (externe connector) en 2x zijn pin-headers, geen header->poortkabel meegeleverd.
6. ATX-backplate niet inbegrepen.:-(
7. De m.2 NVME-poorten zijn PCIe 3.0 x1, dus slechts ~1Gbyte/sec.
8. Tot nu toe geen problemen met de Intel 226-chips, ze draaien goed op 1Gbit, niet op 2,5Gbit (nog geen 2.5Gbit-switch). Ik gebruik er nu 3.
9. Met 32Gbytes en een 970EVOPlus 2Tbyte en een PicoPSU 120, gebruik ik ongeveer 9-10W inactief. Draait ~ 25 W bij volledige CPU-belasting (4 cores). Gemeten op mijn labvoeding (moet nog een 'nette' voeding en kast regelen/printen).
10.De CPU ondersteunt de i915 'interface', dus mogelijk met Plex voor hercodering. Je moet wel even wat 'tweaken' in de kernel configuratie files (geen compilatie nodig).

De theoretische opslagsnelheid is dus 'slechts' 1Gbyte/sec voor elk van de NVME-schijven, ~600Mbyte/sec voor één SATA-poort en 1Gbyte/sec voor de andere 5 SATA-poorten. Aan de netwerkkant hebben we 4x2.5Gbit ethernet, dus ook rond de 1Gbyte/sec totaal.

Al-met-al een geinig bordje, een _zeer_ goed alternatief voor een Raspberry Pi, maar ook een stuk duurder (maar wel verkrijgbaar).

Wat ga ik er mee doen? Docker containers voor radarr, sonarr, plex en aanverwante, een kleine wordpress site (mysql php, apache), nginx proxy, firewall, node-red, influxdb en nog wat andere dingetjes, niet super-zwaar, maar net iets teveel voor een Raspberry Pi, en zelfs mijn Zimaboard begon een beetje te 'kraken'

[Voor 6% gewijzigd door campr112 op 03-11-2022 10:22]

Be more, use Linux.


Acties:
  • +7Henk 'm!
  • Pinned

  • GioStyle
  • Registratie: Januari 2010
  • Nu online
-

[Voor 100% gewijzigd door GioStyle op 15-12-2022 20:39]


Acties:
  • +5Henk 'm!
  • Pinned

  • Quad
  • Registratie: Mei 2009
  • Laatst online: 08:27

Quad

Doof

Antonio di schreef op zaterdag 29 oktober 2022 @ 19:26:
Ik had de onderstaande info al op het Home Assistant forum geplaatst, zie vanaf:
Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 4
Maar heb @RobertMe belooft het ook hier te plaatsen..

ALTERNATIEVE SERVER VOOR RASPBERRY PI
De Raspberry PI is al tijden uitverkocht. Ik zocht dus een zuinige mini PC als alternatief servertje.
Mijn zoon heeft een HP Chromebook met touchescreen met een Intel pentium N5030 en was ook al verbaast dat de accu erg lang meegaat.

Ik heb mede daarom een nieuwe "kant-en-klaar" Minisforum GK50 fanless mini-pc met een Pentium N5030 processor gekocht (Amazon.de : nog steeds in promo nu 29-10-2022, voor 211 euro voor NL inwoners) dus geen barebone, wordt geleverd met M2-128GB en 8GB geheugen en met Windows-10-pro (Bij HAshop is een look-alike 389 euro in de 256GB uitvoering met Home Assistant er op).
Zie aanbieding op Amazon.de. is 239 euro. Vink coupon aan voor 35 euro korting. vervolgens komt er nog 2% BTW bij en 3,49 verzending (211 euro totaal):
https://www.amazon.de/-/e...um+gk50%2Caps%2C70&sr=8-4

UITBREIDING / FOTO'S MINISFORUM GK50
Ik heb een oude Toshiba 2,5 inch HDD in de GK50 geplaatst en verbonden met de aanwezige Sata-verbindings-kabel. Vanuit de GK50 Windows-11-pro (ik heb deze eerst bijgewerkt vanuit W10-pro) met Balena Etcher, heb ik (via de URL) Home assistant (HA) met OS op de HDD toegevoegd. Vervolgens de GK50 opnieuw opgestart, snel op de ESC-knop gedrukt om naar de BIOS/UEFI (Megatrend) te gaan. Ik heb de opstartvolgorde gewijzigd om te beginnen met HA OS HDD. Ik had een opnieuw geflashed Sonoff Zigbee plus USB-stick geplaatst in een vrije USB-poort van de GK50. De GK50 komt met HA en ik kan via mijn andere pc via WebUI naar de (nu) HA mini-server GK50 gaan. De Zigbee Sonoff maakt verbinding met Zigbee Home Assistant (ZHA) en configurrt prima. Ik heb een paar componenten toegevoegd aan ZHA. Werkt prima voor mij. De GK50 wordt geleverd met 2 LAN-poorten (veel foto's tonen er maar 1 ??), zonder MIC maar wel met Bluethooth 5.0 (ook herkent door HA). Dus mijn idee is om een ​​P1-kabel-naar-RJ45 (slimme energie-meter) aan de tweede LAN-poort van de GK50 te koppelen en probeer deze werkend te krijgen onder HA om zo de data van stroom-productie en stroom/gasverbruik in deze HA te krijgen. Ga morgen (oeps vandaag) de GK50 eens aan mijn stroommeter leggen om het verbruik te meten.
Tot nu toe werkt alles naar wens. Zal als ik tijd heb een review schrijven op Tweakers.net.
De performance van de GK50 Window-11pro met Firefox surfen/browsen is verbazend goed. Als alles goed blijft ga ik Ubuntu erop zetten en eens kijken hoe HA daaronder werkt of alleen HAOS.
[Afbeelding][Afbeelding][Afbeelding]
[Afbeelding][Afbeelding]


STROOM VERBRUIK GK50 MET EXTRA INGEBOUWDE HDD & MET SMARTHOME SOFTWARE HOME ASSISTANT
Alle Watt waardes zijn met:
De Minisforum GK50 8GB/128GB uitvoering met toegevoegd een interne 2,5inch/2TB Toshiba HDD.In BIOS/UEFi staat boot vanaf de HDD waar HA (HA OS) op staat . Op de M2-128GB staat nog W11-pro als 2de boot optie. Ik kan niet zien of Bluetooth/Wifi aan staan en uit te schakelen zijn.
HA heeft via Zigbee 2 lampen (220V) en een deur/raam/open/dicht sensor (batterij) gepaired.
Gemeten met Brennenstuhl PM231 E.

Start de GK50
Verbruik in BIOS/UEFI zonder iets extern aangesloten kabels (alleen power) 4,1 Watt
Verbruik in BIOS/UEFI met LAN/HDMI/USB-toetsenbord..............................4,7 Watt
(BIOS/UEFI werkt niet met muis ! )

Daarna exit boot/start HA (geen HDMI, geen USB-toetsenbord, geen USB-muis):
Verbruik met Sonoff Zigbee plus USB-stick / LAN eerste 15 minuten............6.2 Watt
NA een 15 miniuten meestal...........................................................................4,2 Watt
..............................Maar zo nu en dan gaat HA omhoog naar iets tussen de 4.5 en 6,7 Watt
Wat HA precies dan doet weet ik niet. Iemand een IDEE????
Extra toegevoegd:
Na 1 uur en 30 minuten geeft mijn energiemeter aan;gemiddeld verbruik.....4,5 - 4,7 Watt
(het is een beetje ouderwetse meter, hij 'flipt" tussen de 2 genoemde waarden)

Begin toch te geloven dat de 3 Watt verbruik (Idle) waarmee HAshop adverteert toch waar kan zijn.
Want haal je de 2,5inch HDD eraf dan zal je ergens in de buurt van 3 Watt of iets meer komen.
HAshop gebruikt de Conbee II stick en meldt: (WiFi, BT, audio; deze worden door HA niet actief gebruikt)
Ik denk dat mijn idee om Ubuntu op de GK50 te zetten met daaronder HA, afvalt.
Denk nu gewoon HA OS op de M2-128GB te gaan zetten en de HDD uit de GK50 te halen. Scheelt toch stroom..

STROOMVERBRUIK MET WINDOWS 11-PRO ZONDER DE EXTRA HDD
Heb de HDD uit de GK50 gehaald.
Standbby is de GK50 een beetje raar.
Aansluiten op 230V en dan op GK50...................1.0Watt
Na afsluiten W11-pro............................................0,5 Watt

Verbruik in BIOS/UEFI stand:
..Alleen power.......................................................3,4 Watt
..Power/LAN........................................................ 3.5 Watt
..Power/LAN/HDMI/USB-toetsenbord/USB-muis 3,6 Watt
Vebruik W11-pro Wifi UIT, Bluetooth UIT:
..Power/LAN.........................................................3,1 Watt (minder als BIOS/UEFI)
..Power/LAN/HDMI/USB-toetsenbord/USB-muis.3,5 Watt

Heb de Update van W11 uit staan. maar goed, windows gaat soms naar 10-11 watt.
Zit nu na 15 minuten op gemiddeld verbruik van 5,8 Watt.

Denk dus wel dat de GK50 3,1 Watt haalt voor Home Asssitant (zonder USB-Zigbee stick)
Ik wou eerst er Ubuntu op zetten en daaronder Home Assistant maar ga nu voor Home Asssitant met HA OS (eigen OS) op de M2-128GB (jammer van de Windows-pro).
Bedankt voor de tip.
Xpenology werkt perfect hierop tot nu toe. Loader op een mSD kaart, even configureren en ik was met ~10 minuten klaar.
Ik moet nog even kijken hoe het vermogen is maar dat is even wachten tot ik nieuwe energy plugs binnen krijg.

Als dat allemaal postitief is kan het mooi ingezet worden als zuinig offsite locatie voor mijn backups. Goedkoper dan storage afhuren. (20 eur/y ipv 120 eur)

Edit: Ik had toch nog een smartplug idle liggen die vrij nauwkeurig meet.

Miniforum GK50 met 8GB, 128GB SSD.
Xpenology boot vanaf mSD kaart, DSM 7.1 update 2, de loader is ARPL 1.0 beta2.
Idle ~3,5W, met W10 VM aan 6,5W.

Ik laat hem wel even draaien, dan kan ik zien wat het kWh verbruik per dag is.

[Voor 4% gewijzigd door Quad op 09-11-2022 22:31]

Alles went behalve een Twent.
PVOutput☀️
Darts🎯


Acties:
  • +5Henk 'm!
  • Pinned
Voor degenen die een Alder Lake systeem hebben en waarbij het scherm niet uitgaat met consoleblank in de kernel opdrachtregel: probeer eens het installeren van firmware-misc-nonfree. Ik deed dat onder Debian testing non-GUI. Daarmee wordt i915/adls_dmc_ver2_01.bin geladen. Daarna gaat het scherm wel echt uit, het is niet alleen een leeg scherm. Dat scheelt 3,7W op een machine die ik aan het inrichten ben.

dmesg (dmesg > dmesg.txt) kun je doorzoeken en zo vaststellen of er een i915 driver wordt geladen. Ook voor andere generaties is die gpu driver nodig.

Debian heeft een 5.19 kernel beschikbaar in backports. Daarin zouden updates voor Alder Lake zijn verwerkt.

Na deze updates wordt de intel_lpss driver geladen voor onder andere i2c en UART. lpss staat voor Low Power Subsystem.

powertop 2.14 is nodig om e.e.a. goed in low power in te stellen.

C-states: gpu RC6, package C8, core C10.

Het aantal wakeups in mijn installatie ligt relatief hoog: rondom 30. Veel meer dan in Bullseye.

[Voor 8% gewijzigd door mrmrmr op 10-11-2022 22:36]


Acties:
  • +19Henk 'm!
  • Pinned
Na alle Alder Lake systemen die langs kwamen en die in het algemeen een slechter resultaat gaven dan 10th gen systemen was ik niet hoopvol meer dat de Kontron K3843-B een goede score zou kunnen halen. Ik verwachtte niet dat deze opvolger van de Fujitsu D3643-B beter zou presteren.

De Kontron K3843-B is een apart moederbord. Het heeft geen HDMI, DVI of VGA aansluiting, er zijn wel 4 DisplayPort 1.4a poorten. Het heeft een B660 chipset, 4x SATA, een M.2 slots voor storage en WiFi/Bluetooth, en 4 slots voor DDR5 geheugen. Het heeft ook wel opmerkelijke keuzes in de hardware. De audio chip bijvoorbeeld is een Tempo Semiconductor 92HD91B die volgens de fabrikant geoptimaliseerd is voor laag verbruik. De AMI BIOS is nog steeds zo eenvoudig mogelijk, er zijn geen overclocking en XMP geheugeninstellingen. Wel kun je PL1 en PL2 beperken in Watts. Er is een instelling om de BIOS weer naar optimized terug te zetten.

Ik kon geen handleiding van de layout vinden op de ftp server van Kontron. Vreemd, want zonder een handleiding weet je niet waar je de kabels van de kast op moet aansluiten. Het bord werd geleverd zonder accessoires zoals SATA kabels en schroefjes, afstandhouders, e.d.

Eerst heb ik met Windows 10 22H2 getest, na installeren en configureren haalde die op een moment 3,1W - tot mijn verbazing, maar nadat Windows op de achtergrond een Windows Update werd uitgevoerd en na een herstart steeg dat naar ~5,7W. Windows begon ondanks dat drivers installeren was uitgezet toch op eigen houtje software te installeren voor Intel. Na een reboot was het lage verbruik voorbij en ik kreeg het niet meer terug met het herinstalleren van drivers voor gpu, chipset inf en i219-LM.

Daarna heb ik Debian 11 (Bullseye) geïnstalleerd door middel van de karakter interface (Install) en zonder Debian Desktop Environment en Gnome te installeren. Het kwam in eerste instantie op 9,1W terecht. Dat is niet zo goed voor een verse installatie. De installer had geen i915 driver geïnstalleerd, er was een generieke vga driver actief. Omdat ik een nieuwere kernel nodig had besloot ik om een upgrade te doen naar Debian testing, met daarna de installatie van firmware-misc-nonfree en ook nog een update naar kernel 5.19.0 uit debian-backports. De intel_lpss driver en i915/adls_dmc_ver2_01.bin waren na herstart actief.

In eerste instantie kwam het idle verbruik uit op 4,4W. Dat is al wel een verbetering. Omdat ik nog een moederbord te testen had heb ik het moederbord (met daarop een andere DIMM en processor) verwisseld. Het bord startte op met 5,7W. Na het draaien van powertop --auto-tune zakte het verbruik in idle naar 2,8W. Dat is ongeveer net zo laag als een volledig geconfigureerd Fujitsu D3643-B moederbord haalt in standaard configuratie. Ik was het nieuwe moederbord ook aan het testen vanuit de standaard configuratie: PicoPSU-80 met FSP096 12V adapter, 1TB Samsung 850 EVO SATA, 16GB Samsung DDR5 DIMM, Intel i3-12100 processor met actieve boxed koeler, 1x Microsoft USB muis en 1x Microsoft USB toetsenbord, de monitor was aangesloten via een DisplayPort naar DVI kabel. Die kabel kost mogelijk enkele tienden van een Watt wanneer actief (displayport heeft een 3,3V 500mA pin).

Het systeem kreeg het kennelijk voor elkaar om de onderdelen in een low power stand te plaatsen. In hoeverre DDR5 een rol speelt is me niet duidelijk. Het heeft een eigen pmic (power management ic) op de DIMM, waar dat vroeger op het moederbord zat.

Het systeem kan heel snel veel meer gebruiken dan 2,8W bij belasting, dus houd daar rekening mee. De energiemeter geeft zo nu en dan even meer dan 20W aan. De processor is via de Linux pstate driver "trigger happy" om naar maximale frequentie te gaan. Het is in de praktijk misschien niet zo laag verbruikend onder lichte belasting als voorganger Fujitsu D3643-B.

De standaard configuratie is: usb toetsenbord en muis, SSD, actief netwerk, aangesloten monitor in slaapstand.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-12100 Boxed€ 155,-€ 155,-
1MoederbordenKontron K3843-B€ 0,-€ 0,-
1ToetsenbordenMicrosoft Wired Keyboard 600 (US) Zwart€ 14,95€ 14,95
1MuizenMicrosoft Wheel Mouse Optical Black€ 0,-€ 0,-
1Geheugen internCrucial CT16G48C40U5€ 76,33€ 76,33
1Geheugen internSamsung DDR5 16GB 4800 1Rx8 (M323R2GA3BB0-CQKOD)€ 75,-€ 75,-
1Geheugen internSamsung M323R2GA3BB0-CQK€ 59,50€ 59,50
1VoedingenMini-box picoPSU 80€ 30,90€ 30,90
1Overige randapparatuurFSP FSP096-AHAN3€ 0,-€ 0,-
1KabelsBenfei displayport naar DVI kabel€ 8,45€ 8,45

Getest met BIOS R1.1.0. Er is een nieuwere beschikbaar die bevat onder andere een fix voor CPU doesn't enter C-States lower than C6.

energiemeter: Brennenstuhl PM 231 E

standaard configuratie: usb toetsenbord en muis, aangesloten monitor in slaapstand, actief netwerk, SSD.
standaard configuratie: 2,8W (met Samsung M323R2GA3BB0-CQKOL)
USB stekkers eruit: 2,8W
DisplayPort eruit: 2,4W
DisplayPort eruit en powertop: 2,4W
DisplayPort terug: 4,8W (consoleblank werkt niet meer)
DisplayPort terug en powertop: 4,8W
zonder toetsenbord muis + powertop: 2,8W (herstart)
zonder cpu fan zonder toetsenbord, muis: 5,1W (herstart)
zonder cpu fan zonder toetsenbord, muis + powertop: 2,6W
zonder cpu fan zonder toetsenbord, muis en DisplayPort eruit getrokken + powertop: 2,2W
zonder cpu fan zonder toetsenbord, muis en DisplayPort eruit getrokken + powertop Wake-on-LAN uit: 2,2W
zonder cpu fan zonder toetsenbord, muis, DisplayPort: 4,7W
zonder cpu fan zonder toetsenbord, muis, DisplayPort + powertop: 2,2W
zonder cpu fan zonder toetsenbord, muis, DisplayPort + powertop actief + muis: 2,6W
zonder cpu fan zonder toetsenbord, muis, DisplayPort + powertop actief + muis + toetsenbord: 2,7W
zonder cpu fan zonder toetsenbord, muis, DisplayPort + powertop actief + muis + toetsenbord + powertop: 2,8W
zonder cpu fan zonder toetsenbord, muis, DisplayPort + powertop actief + muis + toetsenbord + DisplayPort: 5,0W (scherm leeg, maar blijft aan, gaat niet in slaapstand)
zonder cpu fan + powertop: 2,6W (herstart)
slaapstand: 0,9W

Verschillen in verbruik van DIMM's in standaardconfiguratie, zonder cpu fan:
Samsung M323R2GA3BB0-CQKOD: 0
Samsung M323R2GA3BB0-CQKOL: rondom +0,12W
Crucial CT16G48C40U5: rondom +0,2W

De M323R2GA3BB0-CQKOD is het meest geschikt voor laag idle verbruik van deze 3 DIMM's.

De displayport stekker eruit halen en terugsteken leidt tot een flink hoger verbruik en dat breekt power saving voor het beeldscherm. Ondanks de consoleblank parameter gaat de monitor niet meer uit, dat wordt pas bij herstart hersteld. "powertop" in bovenstaand resultatenlijstje is feitelijk powertop --auto-tune. Vermoedelijk verbruikt de processorventilator ongeveer 0,2W. De displayportaansluiting (met DVI converter) is wat minder duidelijk, die verbruikt ongeveer 0,4 tot 0,6W. USB verbruikt zonder optimalisatie 0,4 voor de muis en 0,1W voor het toetsenbord. Na powertop loopt dit verbruik terug.

Het verbruik kan heel kort enkele tientallen Watts zijn als er een programma loopt, bijvoorbeeld een monitoring programma zoals turbostat. Het is duidelijk dat deze Alder Lake processor reactiever is dan voorheen in pstate. pstate is de stand waarbij de processor zelf bepaalt wat er gebeurt met frequenties. Ik zie kernel workers worden genoemd in top, maar geen grote verbruikers van meer dan tienden van een procent. De frequenties van de i3-12100 gaan van 799 MHz tot 4.2 Ghz volgens cpupower monitor.

De C-states zonder fan zijn volgens powertop:
Package: PC10
Core: CC7
Virtuele cores: C10
GPU: RC6

[TL;DR]
Conclusie: een zeer laag idle verbruik is mogelijk met de K3843-B en Debian testing, maar met korte hoge verbruikspieken is het minder stabiel in het verbruik dan de D3643-B met een Pentium G5400 dual core processor. Mijn verwachting is dat de K3843-B is geschikt als server met een laag idle verbruik en last waar zo nu en dan veel vermogen nodig is.

De systemen zullen niet als servers maar als werkstations worden ingezet met Windows 11.



Wat meer technische achtergrond. Bij het doorzoeken van dmesg op foutmeldingen komen er een paar problemen naar boven.

i2c i2c-0: Memory type 0x22 not supported yet, not instantiating SPD
Misschien omdat DDR5 nieuw is of misschien omdat i3c met ondersteuning (i.p.v. i2c) niet wordt geladen. Geheugeninformatie in de SPD eeprom kan niet worden bekeken met decode-dimms.

ata8.00: supports DRM functions and may not be fully accessible
Dit staat bij de Samsung SSD.

ahci 0000:00:17.0: port does not support device sleep
Dit is de optionele SATA sleep functie, niet ALPM.

i8042: PNP: No PS/2 controller found.
i8042: Probing ports directly.
i8042: Can't read CTR while initializing i8042
i8042: probe of i8042 failed with error -5

Er zitten geen PS/2 poorten op het moederbord, het laden van de driver zal niet werken. Misschien zit er iets in de BIOS dat PS/2 noemt?

acpi PNP0A08:00: _OSC: OS supports [ExtendedConfig ASPM ClockPM Segments MSI HPX-Type3]
acpi PNP0A08:00: _OSC: OS now controls [PCIeHotplug SHPCHotplug PME AER PCIeCapability LTR]
acpi PNP0A08:00: FADT indicates ASPM is unsupported, using BIOS configuration

Inderdaad komt ASPM niet voor in lspci, vermoedelijk wordt het op een andere manier geregeld. De kernel kan deze FADT (Fixed ACPI Description Table) negeren blijkt uit de kernel code. Er zijn kernel patches (hack) die ASPM gewoon weer aanzetten.

blacklist: Problem blacklisting hash (-13)
Deze melding wordt genoemd op de kernel mailing list voor kernel 5.19. Het zou veroorzaakt kunnen worden door een blacklist met duplicaten in de firmware (BIOS). Er is een kernel patch.



Er valt ook nog iets te zeggen over DDR5 DIMM's (unbuffered, non-ECC). Ik heb er 3 getest:
uitvoering: Samsung DDR5 16GB 4800 1Rx8 (M323R2GA3BB0-CQKOD)
uitvoering: Samsung M323R2GA3BB0-CQK geleverd is een M323R2GA3BB0-CQKOL
uitvoering: Crucial CT16G48C40U5

Alle 3 zijn single sided en voorzien van 8 geheugenchips. Het zijn 16GB DIMM's volgens de JEDEC 4800B specificatie. Ze hebben SPD gegevens voor 2400 MHz. Het moederbord kiest ervoor om ze op CL32 te laten draaien met 2000 MHz in het eerste slot (kanaal CHA3). Ik heb nog geen andere kanalen getest.

De 2 Samsungs lijken uiterlijk erg op elkaar, maar de ic's zijn toch anders.
modelnummerchip prefixchippmic
M323R2GA3BB0-CQKODSEC140 K4RAH08 6VBBCQKGDC2032H + 3x GDC20324
3x GDC20324 + GDC2032K
Renesas P8911Y0 8001 GR 2130KQ
M323R2GA3BB0-CQKOLSEC207 K4RAH08 6VBBCQKGDK01215 + 2x GDK42802 + GDK0121B
GDJ6310X + GDJ6180I + 2x GDK01218
Samsung S2FPC01X2 606WGCB A2210
CT16G48C40U5IZA45 D8BNJTFYT + VB8C0G=BK N1L

De Samsung M323R2GA3BB0-CQKOD is het zuinigst, zie de eerder genoemde testcijfers.


(klik voor een groot plaatje)



Chips op het moederbord kunnen ook interessant zijn. De volgende heb ik kunnen aflezen:
VRM controller: MPS2128 MP2960 N3683588X - Monolithic Power Systems phase controller
VRM chip: MPSN36 M86909 53W532 - Monolithic Power Systems MOSFET
VRM chip: MPPD 8694 1421 A - Monolithic Power Systems?
Spoel: 1107R1 R15 51PH21 E - Cooper Bussmann

De VRM chip is geintegreerd. Bij veel moederborden zijn er 1 of 2 low mosfets en 1 high.

VRM chip: MPSP M2940A 63759B - MPS

7534 GL2N1Z - AON mosfet?
25810 TI 21| AZV3 - Texas Instruments USB power supply
TUSB 1002A TI 248 A0JR - Texas Instruments USB3.2 dual channel linear redriver met USB low power modes, ultralaag verbruik in de ic
0AA78DK G4 TRS3243I - Texas Instruments RS-232 line driver, met ultralaag verbruik in de ic
TSI 92HD91B2X5 NLG WC2108N R30431 - Tempo Semiconductor 92HD91B audio
LVC08A OR24938 TXD21 40G - [merk?] AND gates

MPN09 8794 87x E
spoel R45 2120
spoel R47
FFM 471

Winbond 25Q256JVFQ 2152 - Winbond 256 Mbit flash geheugen

MEC01521 AA2S573 2147RKH - Microchip Technology embedded I/O controller voor notebooks met ARM CortexM4 processor

Intel i3-12100 SRL62 - BXC8071512100 made in Vietnam

Conclusie: de componenten zijn over het algemeen gericht op zuinigheid. Dit ondanks het vermogen dat de hogere snelheden kunnen vragen.

Label: Kontron K3843-B12 B660 REV 01000000010
TUV Sud ICT pass



Verkrijgbaarheid Kontron K3843-B
Pricewatch: uitvoering: Kontron K3843-B
Heise Preisvergleich: https://geizhals.de/kontron-k3843-b-f5110-v190-a2845355.html



Edits
2022-11-14:
Na testen met Windows 11 22H2 in offline installatie komt het verbruik na optimalisatie op 3,6W (monitor in slaapstand). De computer staat dan nog wel aan. Dit is ongeveer 0,8W meer dan Debian testing met kernel 5.19 en nonfree drivers. Met de monitor aan is het verbruik 6,2W. By default installatie is het verbruik 12,1W. Windows 11 verbruikt dus 0,5W meer dan de 3,1W van Windows 10 22H2.

Inmiddels komt het verbruik niet lager dan 4,2W onder Windows 11. Na een BIOS update naar R1.2.0 komt het toch weer op heel kort 3,1W, maar het is niet stabiel en springt op en neer tot en met boven 4W. Misschien is er een achtergrond proces (zoals Windows Defender) dat op de achtergrond vermogen snoept.

2022-11-15:
Na uitzetten van de Windows Defender scanner is Windows wat minder onstabiel, het verbruik is nu vaker 3,1W.

De LED brandt na de BIOS update nu continu waar die eerder langzaam knipperde. Na de BIOS update had Windows tijdens het starten ook iets te doen.

DIMMs: Er zijn twee kanelen, A en B met ieder 2 slots, in totaal 4 slots. In CHA1 is de geheugensnelheid 2200 MHz. In CHA3 is de geheugensnelheid 2000 MHz. Volgens de richtlijnen van Intel is 4800 Mhz alleen mogelijk als het moederbord 2 slots in totaal heeft.

[Voor 255% gewijzigd door mrmrmr op 29-04-2023 09:09]


Acties:
  • +6Henk 'm!
  • Pinned

  • TheByteBoy
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 26-05 20:04
Gezien de slechte verkrijgbaarheid en hoge prijs van de Fujitsu/Kontron moederborden, leek het me aardig om eens te kijken wat een Fujitsu prebuild computer doet qua stroomverbruik. Hierover lees ik in dit topic eigenlijk weinig. Ik heb een D738/E94+ van Ebay gehaald voor 150 euro inclusief verzenden. Deze zou volgens specificaties een long idle van 4,7W en short idle van 5,6W moeten halen en heeft een small form factor behuizing dus meer uitbreidingsmogelijkheden dan de tiny/mini/micro/nuc apparaten waar hier meer over geschreven is.

Mijn exemplaar heeft de volgende hardware
  • Fujitsu D3601 moederbord met BIOS versie 1.25
  • i3-8100 met actieve koeling
  • 2x8GB RAM
  • 256GB Micron 1100 2,5" SATA SSD
  • Intel 219V onboard NIC
  • 280W 80plus platinum voeding met een kleine fan
Verder zijn er 2 uitbreidingssloten (1x PCIe x16, 1x PCIe x8 open ended). Er zit ook nog een PCIe 1x op het moederbord, maar geen opening op de achterkant van de kast. Er kan 1 NVME PCIe SSD op het moederbord (onder de front fan) en verder past in de behuizing een slim optical drive, 1x 3,5", 1x 2,5". Er zijn 5 SATA connectoren beschikbaar op het moederbord.



Een nadeel van deze machine is dat de voedingsaansluitingen niet standaard zijn (ATX is een 16 pins aansluiting en SATA power komt van 4 pins ATX connectoren direct van het moederbord, aansluitingen voor GPUs zijn vanzelfsprekend afwezig).

In BIOS zijn weinig stroombesparende zaken te vinden. Package C states van auto naar C10 zetten lijkt niks uit te maken in verbruik.

Dan de metingen.

Windows 11 Pro 22H2 met alle Windows updates en Power saver plan. Alleen de GPU van de processor blijft op Basic Display driver hangen dus die vervangen door de Intel graphics driver van de Fujitsu website. Volgens Throttlestop gaat hij keurig in package C8. Idle op Windows desktop ongeveer 10 minuten na boot gemeten met Brennenstuhl PM 231E.
  • Beeldscherm in slaapstand, keyboard, muis en LAN aangesloten: 4,5-5W
  • Alleen LAN aangesloten: 4,2-4,7W
  • Front fan losgetrokken van moederbord: 4.1-4,3W
Waardes fluctueren wel nogal (tussen 0,5 en 8W) volgens de meter dus heb getracht een redelijk gemiddelde te nemen. Het zijn waardes die goed overeen komen met de specificatie of zelfs iets lager en lager dan mijn D3644/Picopsu metingen uit het verleden, dus het valt me niks tegen.

[Update 18-11-2022]
Debian 11.5.0 bullseye met powertop --auto-tune, consoleblank en @CurlyMo instellingen en Crucial M500 500GB msata in 2,5" behuizing SSD ipv Micron 1100 256GB SSD. Gemeten met Shelly Plug S.
  • Beeldscherm in slaapstand, keyboard, muis en LAN aangesloten, zonder frontfan: 3,7-4,3W
[Update 25-11-2022]
Proxmox 7.2.15 met powertop --auto-tune, consoleblank, CurlyMo instellingen en Micron 1100 256GB SSD. Gemeten met Shelly Plug S. Geen draaiende containers of VMs.
  • Beeldscherm in slaapstand, keyboard, muis en LAN aangesloten, zonder frontfan: 6,7W
  • Alleen LAN aangesloten en overbodige* services gestopt: 5,7W
*= systemctl stop pve-daily-update pvestatd pve-ha-crm pve-ha-lrm pve-firewall pvefw-logger corosync spiceproxy
De verbruiksgrafiek van Proxmox is veel onrustiger dan Debian. Ik zie uitschieters naar beneden 2,5W en naar boven 20W. Bovenstaande is een gemiddelde van tenminste een uur.

[Voor 15% gewijzigd door TheByteBoy op 25-11-2022 16:08]


Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • desert spider
  • Registratie: December 2007
  • Laatst online: 27-05 20:06
Na veel gelezen te hebben in dit topic heb ik het volgende systeem samengesteld:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-10105 Tray€ 114,85€ 114,85
1MoederbordenASRock H510M-HDV/M.2€ 70,90€ 70,90
1BehuizingenLC-Power LC-2010MB-ON€ 35,60€ 35,60
1ProcessorkoelingArctic Alpine 12 Passive€ 14,86€ 14,86
1Geheugen internCrucial CT16G4DFD824A€ 56,90€ 56,90
1VoedingenMini-box PicoPSU-90 + 84W (Fortron) Adapter Power Kit€ 74,30€ 74,30
1Solid state drivesCrucial P5 (retail) 500GB€ --,--€ --,--


Debian Bullseye geinstalleerd.BIOS optimalisaties uitgevoerd volgens TS.

Na Start Autotune.

Resultaten:
4,7 - 4.8 watt verbruik.

Bij boot even 27 watt verbruikt.

Later een 2.5 inch hdd toegevoegd. Daarna 5.2 watt verbruikt.
Docker gestart. Minimaal 7 watt met sprongen t/m 11 watt. Home Assistant zal hierin de grootste boosdoener zijn.
Enkel Frigate nog niet gestart in docker, gezien die de resultaten kunnen beïnvloeden. Bij start Frigate komt er nog 4 watt bij.

Ik ben niet ontevreden met het resultaat. Bedankt iedereen voor alle informatie gegeven de afgelopen maanden.

Acties:
  • +3Henk 'm!
  • Pinned

  • luchthaak
  • Registratie: Februari 2015
  • Laatst online: 24-05 17:28
Heb het onderstaande aangeschaft om te dienen als HTPC, welk waarschijnlijk 24/7 blijft draaien. Dit als vervanging van mijn oude ASRock AM1H-ITX + Athlon 5350 die iets van 10W trok mbv een laptop adapter (2TB HDD is nu vervangen door 2TB M2 SSD. Behuizing had ik dus al, net als de SSD voor het OS.

De voeding is dus geen Pico PSU, ben een beetje huiverig tov het pruts gehalte / de her en der gesmolten stekkers die rondzwerven op het internet. Een gewone PSU heeft wat meer failsafes dan een Picu. Uitgebreid rond gekeken op https://www.cybenetics.com en https://www.tomshardware.com/ naar welke voedingen op laag vermogen nog enigszins efficient zouden zijn, maar als ik het nu terug kijk zit de RM550x 2018 voeding op uiteindelijk ~45% efficiëntie op 10W en ~72% op 20W.

De koeler kan vast ook beter / zuiniger, ik heb echter een maximale hoogte van 70 mm in mijn kast, liever net wat minder. LED controller is niet uit te zetten zonder extra hardware. Als beter alternatief: ga voor deze uitvoering: Arctic Alpine 17 CO

Draaide met eerste test op Windows 11, luie update over oude installatie die de afgelopen 10 jaar meeging 8)7 . Vervolgens een debloater er over heen gegooid. Daarnaast Pi-hole icm WSL1, en oa Sonarr en NZBget.

Afgelopen maand uitgebreid met de BIOS gerommeld, en wat aanpassingen in Windows gemaakt.

Stroomverbruik wordt gemeten met een Brennenstuhl PM231.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-12100 Tray€ 126,95€ 126,95
1MoederbordenASRock H610M-HDV/M.2€ 90,50€ 90,50
1BehuizingenSilverstone Milo ML04€ 104,90€ 104,90
1ProcessorkoelingZalman CNPS7600RGB€ 17,-€ 17,-
1Geheugen internCrucial CT16G4DFRA32A€ 45,27€ 45,27
1VoedingenCorsair RM550x (2018) (EU-model) Zwart€ 84,90€ 84,90
1Solid state drivesCrucial BX100 250GB€ 0,-€ 0,-
1Solid state drivesCrucial P3 2TB€ 144,90€ 144,90
Totaal€ 614,42

Nu het stroomverbruik van bovenstaande:

BIOS = UEFI 10.01
Een hoop niet consistente resultaten in begin, lager stroom verbruik wanneer actief dan idle (bevestigd met taskmanager met lange polling tijd):
  • Windows Power Plan op performance: 32W
  • Windows Power Plan op power saver (+alle andere settings tot nu toe) 23W (c-states uit!!). (inclusief alle onderstaande kleinverbruikers en undervolting).
  • Alle verschillende C-states, idle stroom verbruik naar ~32W (30+ min idle), afspelen van bv youtube 1080P zorgt voor 28W :o
  • Standaard drivers tov laatste drivers van ASRock / Intel, geen verschil in verbruik idle
  • alle ASPM opties aan geeft winst van 0.8W
@mrmrmr in TS wordt gesproken over de Real Temp voorloper van ThrottleStop voor het monitoren van de c-states. Deze tool is verder uitgebouwd, en nu te vinden onder: download forum basis uitleg

ThrottleStop geeft mooi de c-states aan waarin CPU etc verkeerd. Dit gebruikt om uitgebreid te testen wanneer mijn stroomverbruik stijgt of daalt voor de c-state settings, omdat daar inconsistente resultaten uitkomen. Alle settings afzonderlijk geprobeerd, bv c6 aan en c7 uit en andersom, geen verschil in gedrag idle. Uiteindelijk is alle c-states opties uit het beste voor stroomverbruik 8)7 ... ThrottleStop geeft wel aan dat package stroom verbruik zonder c-states op ~2W zit, en met c-states op 0.7W...

Throttlestop heeft een mooie optie die Windows vast ook aanpast, de speed shift optie. Input kun je laten variëren tussen 1 en 255. bij 255 wordt zoveel mogelijk geprobeerd de GHz op de laagste stand te zetten, ook onder lichte load. Dit helpt met het eerder kunnen aflezen van een zo laag mogelijk wattage / veel stabieler wattage. Na afronden tests niet meer nodig, want TS gebuikt zelf ook iets van 0.5W.

Met ThrottleStop Power boost off, max stroomverbruik op 40W (dus de turbo van CPU wordt dan niet gebruikt. Met Power boost on, 60W max.
Alle voltages die te verlagen zijn, verlaagt met maximum :? van 100mV, scheelt 0.5W idle, ~4W op vol last (zonder Powerboost / Turbo), ThrottleStop tijdscore gelijk.

Kleine verbruikers, in bovenstaande steeds aangesloten:
  • Idle CPU, 820rpm, fancy ledjes :X aan, 1.1W
  • Netwerkkabel ingeplugd kost ~0.6W meer
  • M2 SSD kost ~1.0W meer
  • Remote USB dongle 0.25W, Toetsenbord 0.2W, muis 0.1W.
  • HDMI kabel in standby staande TV 0.1W
  • Effect van Pi-hole draaiend of niet, geen verschil meetbaar bij ~idle
Edit: Vooruitlopend op alle resultaten en settings:
15.3 Watt Idle, waarvan 1 Watt door koeler, 0.25 Watt door remote, en ongeveer 3.4 Watt tov een adapter / picu PSU tov gebruikte 400 Watt voeding (be quiet! Straight Power 10). -> Dus ~11 Watt moet mogelijk zijn

Edit2: c-states problemen hierboven komen uit de RM550x 2018, welke kosteloos is vervangen door Corsair, met een 2021 versie :> , Hiermee draait de HTPC nu steady op 10.4 W _/-\o_ Het moet dus mogelijk zijn om met passieve cooler, en wat andere truuks onder windows op 10W uit te komen. Met linux moet je er onder kunnen duiken!!. (onderstaand vermogen is van de be quiet! Straight Power 10 400W)

Hieronder meer details (na 10 min idle, scherm uit):
23.70W Schone Win 11 install, BIOS defaults
22.95W netwerk kabel eruit
22.30W Power plan -> power saver, 5 min sleep en schijven, HIPM/DIPM enabled via register tweaks
16.45W BIOS:package c-state support > enabled
16.45W BIOS:C6DRAM > enabled
16.40W BIOS:SATA aggressive link power management > enabled
16.60W BIOS:PCI Express Native Control > enabled :/
16.45W BIOS:PCIE ASPM support > L0sL1
15.15W BIOS:PCH PCIE ASPM Support > Auto
15.15W BIOS:DMI ASPM Support > enabled
15.15W BIOS:PCH DMI ASPM Support
15.15W BIOS:PCI Express Native Control > enabled
15.15W BIOS:CPU Core/Cache Voltage -100mV
15.10W BIOS:CPU GT Voltage -100 mV
15.05W BIOS:DRAM Voltage -100 mV
15.05W BIOS:VCCIN AUX Voltage -100mV
15.00W BIOS: +1.05V Proc Voltage -100 mV
14.75W BIOS: +0.82V PCH Voltage -100mV
14.67W BIOS: +1.05V PCH Voltage -100mV
14.60W BIOS:Fan1 Silent mode
14.80W Install remaining drivers… (realtek wellicht het probleem)

Opnieuw geprobeerd met zonder drivers:
15.40W schone install en BIOS als bovenstaand, verder niets
14.95W powersaver mode aan
14.90W extra state naast hipm dipm active
14.65W intel display driver only
14.60W IME driver
14.60W INF driver
15.32W netwerk kabel eraan
15.30W intel lan driver update
15.30W win10 privacy tool+extra win update (geen effect dus om win10 privacy tools te gebruiken)
15.55W win10 +pi-hole etc (zonder realtek drivers!)
14.75W weken later, idle
10.40W 2 maand later, met RM550x 2021
update3: 10.15 W met PCI Express Native Control disabled!


Vergelijk tussen de verschillende PSUs die ik heb getest icm de ASRock AM1H-ITX + Athlon 5350 ivm afwijkend stroom verbruik:

Schone windows 10 install, verder niets:
22.0W Cooler Master 520 Watt (erg oud)
16.1W Corsair RM550x 2018
15.4W be quiet! Straight Power 10 400W
12.0W adapter powered, met 12+ jaar geleden beste adapter op basis advies van mux zn blogs. Thosiba PA-1900-24 19V
10.2W Corsair RM550x 2021
Met bovenstaande kan het dus best zo zijn dat de Corsair RM550x 2021 beter presteerd dan een Picu PSU (kijken naar de adapter die toendertijd gelijkwaardig of beter scoorde dan een Picu PSU)

[Voor 24% gewijzigd door luchthaak op 05-03-2023 18:34. Reden: nieuwe PSU]


Acties:
  • +3Henk 'm!
  • Pinned

  • cville
  • Registratie: Juni 2012
  • Laatst online: 26-05 22:10
Ik heb mijn Kontron K3843-B binnengekregen en er de volgende server mee gebouwd:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-12100 Boxed€ 158,95€ 158,95
1MoederbordenKontron K3843-B€ 206,99€ 206,99
2Interne harde schijvenToshiba MG09 (SATA, Standard, 512e), 18TB€ 289,00€ 578,00
1BehuizingenFractal Design Pop Air RGB Orange Core€ 115,00€ 115,00
2Geheugen internCrucial CT16G48C40U5 € 65,99€ 129,98
1VoedingenCorsair RM550x (2021) Zwart€ 105,29€ 105,29
2Solid state drivesSamsung 970 Evo Plus 1TB€ 139,00€ 278,00
Totaal€ 1.574,21


De eerste resultaten zijn veelbelovend: 8.2W. Het volgende is van belang:
  • BIOS: R1.1.0
  • OS: Linux 5.15.74-1-pve #1 SMP PVE 5.15.74-1 (Mon, 14 Nov 2022) (Proxmox). Er draaien nog geen containers of VMs.
  • "powertop --auto-tune" levert een winst op van 1.6W.
  • geen enkel randapparaat aangesloten; wel Ethernet
  • nog geen enkele OS optimalisatie gedaan
  • wel een aantal voor de hand liggende BIOS settings geoptimaliseerd
  • scaling governor is "powersave"
  • CPU blijft iets boven kamertemperatuur
  • 2 van de 3 fans aangesloten
  • HD's in spindown
Het volgende is me opgevallen:
  • Ik heb "consoleblank=300" aan "/etc/kernel/cmdline" toegevoegd maar "cat /sys/module/kernel/parameters/consoleblank" blijft "0" laten zien; ook na reboot.
  • Als het systeem van spanning wordt voorzien, start het ook meteen op; de power switch is niet nodig. Als ik daarna via de cmd line een shutdown doe, moet ik hem wel via de power switch weer aanzetten. @mrmrmr: hoe is dat bij jou?

PVOutput - East/West: 26 x QCELLS Q-peak G5 Duo 325Wp, SMA STP6.0-3AV-40, inclination 13°, az 101/281°; South: 14 x Yingly Panda YL260C-30b, SMA SB 3000-TL21, inclination: 23°; az: 101°


Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • jeroen__online
  • Registratie: Januari 2001
  • Niet online

jeroen__online

ook wel eens offline!

In al het Intel-geweld zal ik hier ook maar eens posten, zeker gezien de relatief weinig zuinige servers met AMD CPU's. Ik heb mijn bijna 10 jaar oude mediacenter/server recent vervangen, ik gebruik hem als mediacenter, file storage, incidentele host voor een enkele VM, (non-24/7) dedicated server voor wat games en om op te browsen. Dit was de oude hardware:
  • Core i5-4440 (4x 3.3Ghz, gekoeld door een Scythe Big Shuriken 2)
  • Asrock H87M Pro4
  • 16GB DDR3 (2x 8GB 1600Mhz)
  • Kingston A2000 1TB NVMe SSD (via PCIe M2 insteekkaart)
  • TOSHIBA DT01ABA300 3TB SATA HDD
  • DVD-drive SATA
  • PicoPSU-120
  • Leicke 120W 12V adapter
Als OS draait het systeem Debian Bullseye met kernel 5.10 (default kernel).
Het idle verbruik was met 17W niet heel verkeerd vond ik zelf (gemeten met een EnergyCheck3000, HDD in spindown). Zonder de PCIe M2 insteekkaart was het ongeveer 2W lager meen ik.

Belangrijkste reden om naar wat nieuws te kijken was dat ik er wat vaker op wilde gamen en 4k-content op wil kunnen afspelen, de oude setup schoot daarin tekort. Ik ben erg te spreken over de AMD CPU's van de afgelopen jaren (zeker die met IGP), maar het moest natuurlijk wel zuinig blijven. Erg veel kon ik niet vinden over bijvoorbeeld de totale idle power consumption van een 4650G/5600G op het AM4-platform (B450/B550, de X-varianten zijn sowieso minder zuinig), dus was het ook deels een gok. Ik heb recent het moederbord, de CPU en RAM vervangen door het volgende:
  • AMD Ryzen 5 Pro 4650G (6x 3.7Ghz, gekoeld door een aangepaste Scythe Big Shuriken 2)
  • Asrock B550M-HDV (Bios 2.40)
  • 32GB DDR4 (2x 16GB Kingston Fury Renegade @ 3.6Ghz C16)
Door het nieuwe moederbord heb ik de PCIe M2 insteekkaart niet meer nodig. Ik ben nog steeds een beetje aan het tweaken (bijv. BIOS instellingen), maar vooralsnog doet het systeem 13.5W idle (HDD in spindown) :) ik ben blij verrast door die score, zeker onder Linux. Mogelijke verbetering zit nog in de nieuwe AMD P-states (beschikbaar bij kernel 5.17 en hoger), vooralsnog kwam ik met de 6.0 kernel uit Debian Testing een paar watt hoger uit maar daar moet ik nog eens induiken.

Hopelijk kan ik hiermee iemand anders inspireren, sowieso interessant om de verschillende ervaringen met verschillende hardware te lezen :*)

Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • HotSpot79
  • Registratie: September 2009
  • Laatst online: 27-05 09:29
@jeroen__online Leuk om dit eens te lezen. Ik heb een soortgelijke setup. Een i5-4460 op een Asrock moederbord met hdd in spindown doet bij mij dan idle ongeveer 7 a 8 Watt.
  • Asrock Z97e-itx
  • Intel Core i5-4460 @3.2GHz
  • 2x 8GB memory
  • 3x 10TB WD101EFAX WD Red (spindown, in raid5)
  • 1x 500GB Samsung 870 Evo (boot)
  • Pico PSU 90W met 90W Power adapter (Leicke)
Dit doet dus ongeveer 7 tot 8 Watt idle. Als de processoren flink moeten werken maximaal iets van 40W.

Tevens heb ik een ander AMD systeem (ongeveer gelijk aan die van jou):
  • Asrock Rack X570D4U (8x SATA)
  • AMD Ryzen 5 Pro 4650G
  • 2x 32GB ECC memory
  • 2x 2TB NVME Adata SX8200 Pro (Raid1 als boot)
  • 6x 4TB Samsung 870 EVO (raid5 met de QVO)
  • 2x 4TB Samsung 8670 QVO (raid5 met de EVO)
  • Pico PSU 90W met 120W Leicke Power adapter
Op dit systeem draaien een aantal containers, met 1x HASS OS VM, en Zoneminder, mail servers, Nextcloud, NUT, en nog vele andere applicaties.

Idle ongeveer 30 a 31W. Zonder Zoneminder 26 Watt. Zoneminder heeft veel processorkracht nodig om beelden te analyzeren en verdoet daarom veel stroom. Beste wat ik ooit had gehad is 23W idle. Dit klinkt misschien wel veel, maar dit moederbord heeft ook IPMI (ASPEED2500) en die vreet ongeveer 10-12W en helaas kan ik daar niet veel aan tweaken.

Wel heb ik de 4650G in de 35W modus gezet. Dus als hij moet opschalen zou het niet heel hard moeten gaan met het verbruik. Dat is mijn aanname, kan het niet echter niet makkelijk aantonen.

Bij deze mijn 2cts...

Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • latka
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 27-05 10:10
Hier nog een meetpunt. Een Fujitsu Esprimo E720/E90+ met een Haswell I7-4785T (35W, 4 cores/8 threads). Met alleen een hdd (2,5") aangesloten, Linux geinstalleerd en powertop --auto-tune: 8w met een Elro meter.

Is in gebruik als 24/7 router/server met Proxmox (handvol containers 2x een VM, waaronder OPNSense) met de volgende hardware
- 4x8Gb geheugen
- I350-AM2 Ethernet (WAN)
- ConnectX-3 QSFP+ (40Gbe, LAN)
- 2x2,5" WD Red 1TB
- 2x2,5" Samsung 960 SSD 4TB
- 1x3,5" WD RED 3TB

Tijdens normaal gebruik : 35 watt (mostly idle).

Helaas lukt het met een ConnectX-3 niet om de CPU package state onder de C3 te krijgen (zonder wel). De kaart claimt ASPM support, maar dat is buggy gezien andere ervaringen met het forceren hiervan.

Ik wilde eerst een board met IPMI hiervoor gebruiken, maar na wat gefrutsel is het ook gelukt met AMT. Deze machine heeft slechts een Q85 chipset, dus alleen remote power-on/power-off, maar dat is voldoende in de praktijk. Z'n grote broertje E920 heeft wel volledige vPRO.

Acties:
  • +3Henk 'm!
  • Pinned

  • andru123
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 08:52
Ik heb paar configuraties getest. Resultaten zijn vrij teleurstellend, maar wel verwacht.
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-12100 Boxed€ 133,15€ 133,15
1MoederbordenGigabyte Z690I AORUS ULTRA DDR4 (rev. 1.0)€ 442,99€ 442,99
1BehuizingenThermaltake The Tower 100 Snow€ 96,50€ 96,50
1Geheugen internG.Skill Ripjaws V F4-2133C15D-8GVR€ 29,75€ 29,75
1VoedingenCorsair RM550x (2021) Zwart€ 105,-€ 105,-
1Solid state drivesSamsung 980 Pro (met heatsink) 2TB€ 248,01€ 248,01
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.055,40

Kale systeem met alle mogelijk BIOS/Windows optimizaties:
Windows 11Idle minIdle avgin BIOS
HDMI, USB kb+m, netwerk15.0W15.9W25W
netwerk14.5W15.1W

Let op: alle metingen gedaan op 120V 60Hz, met een TrickleStar meter.
Ik heb alle tutorials van @mrmrmr gevolgd (veel werk zit daar, bedankt!) Leuke tools geleerd (HWINFO, W10Privacy, ThrottleStop)

Opvallend voor deze moederbord:
  • er zit Intel i225 netwerk chip. Deze chip verbruikt echt veel (+ 15W bij iperf3 loadtest). Dat is veel meer dan bij een Asrock board (zie vervolgende post)
  • er zijn 10 LEDs op de achterkant. Die LEDs verbruiken heel weinig (0,1-0,7W), als die aan staan.
  • moederbord is een "fixed" Gigabyte moederbord. Originele z690i Aorus Ultra had probleem. Deze bord was rebranded als "Lite" - PCI is tot 3.0 gelimiteerd hardwarematig, en er is een stickertje boven op geplaatst. Ik vind het milieuvriendelijk van Gigabyte. Prijs van deze Lite edition was ~150$, tegen 350$+ van echte "Ultra"met PCI 5.0.
  • tijdens het testen was i3-12100 24 graden in idle, bij een andere MB (Asrock) was het ~28. Geen idee waarom.
  • bouwkwaliteit is heel goed - het is een echte premium MB, met allerlei heatsinks, metal achter plate, metal shield, accessories. Stevig, zwaar, geen geur.
  • er zit wel een grote design flaw - M.2 heatsink is zo groot dat standard CPU cooler past niet.
  • installeren van windows van USB stick duurt 70(!) min (met hetzelfde stick in Asrock MB - 20 min)

[Voor 3% gewijzigd door andru123 op 17-01-2023 05:32]


Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • andru123
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 08:52
En nog een:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-12100 Boxed€ 133,15€ 133,15
1MoederbordenASRock Z690M-ITX/ax€ 232,47€ 232,47
1BehuizingenThermaltake The Tower 100 Snow€ 96,50€ 96,50
1Geheugen internG.Skill Ripjaws V F4-2133C15D-8GVR€ 29,75€ 29,75
1VoedingenCorsair RM550x (2021) Zwart€ 105,-€ 105,-
1Solid state drivesSamsung 980 Pro (met heatsink) 2TB€ 248,01€ 248,01
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 844,88

Kale systeem met alle mogelijk BIOS/Windows optimizaties:
Idle minIdle avgin BIOS
Windows 11 - HDMI, USB kb+m, netwerk12.4W13.1W20W
Windows 11 - netwerk11.8W12.4W
Linux Mint - HDMI, USB kb+m, netwerk11.8W12.2W
Linux Mint - netwerk11.2W11.9W

Let op: alle metingen gedaan op 120V 60Hz, met een TrickleStar meter.
Uitschakelen netwerk kaarten, WiFi en audio in BIOS maakt geen verschil voor het idle verbruik.

Deze Asrock board is een "budget editie"en dat is zichtbaar. Er is geen backplate, geen ingebouwde shield, geheugen slots hebben allen maar een latch op een kant, etc.
Er zijn wel 2 netwerk poorten - Intel 1Gb i219v en Realtek Dragon 2.5Gb:
https://tweakers.net/i/Kwbi8fMYCTU30m2W6S7ToD_zffQ=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/i0YPfdYZy6Fzfe6tsChiAazk.png?f=user_large
Ik was benieuwd of Intel i219v is echt efficiënter dan de 2.5Gbit Realtek "Dragon". Maar als ik iperf3 test draai op elke kaart, stijgt verbruik van elke met ~7W. Dus beide Intel en Realtek chips zijn gelijk qua efficiency(of inefficiëntie). Tijdens het netwerk loadtest, was de CPU niet belast (was vroeger een bekende probleem van Realtek):


7W van i219v is veel, maar veel minder dan 15W van i225 chip uit Gigabyte boord. (Realtek doet gelijk aan i219v met 7W). Alle kaarten heb ik explicit op "1Gbit full duplex" gezet.

C-states lijken wel werken.


Helaas, sommige Asrock boorden blijken niet zo zuinig :( Wel goed genoeg voor een mini-ITX als het maar goedkoop blijft (160$)

Update: het lijkt wel dat Asrock steekje liet vallen met BIOS qua zuinigheid. In de laatste BIOS van deze bord er is geen optie voor C10 state. In een oudere versie Asrock z490 zit er wel een optie voor C10 state. En dat was 3 jaar geleden. Dus mijn vermoeden is dat deze bord onzuinig is door de brakke BIOS.

[Voor 12% gewijzigd door andru123 op 19-01-2023 18:21]


Acties:
  • +4Henk 'm!
  • Pinned

  • andru123
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 08:52
Nog een mini-ITX moederbord met i3-12100 getest. Deze Asus bord is vrij zuinig in Linux na powertop --autotune.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-12100 Boxed€ 133,10€ 133,10
1MoederbordenASUS ROG Strix B660-I Gaming WiFi€ 219,91€ 219,91
1BehuizingenThermaltake The Tower 100 Snow€ 96,50€ 96,50
1Geheugen internCrucial CT16G48C40U5€ 53,90€ 53,90
1VoedingenCorsair RM550x (2021) Zwart€ 104,70€ 104,70
1Solid state drivesSamsung 980 Pro (met heatsink) 2TB€ 249,90€ 249,90
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 858,01

Kale systeem met alle mogelijk BIOS/Windows optimizaties:
Idle minIdle avgin BIOS
Windows 11 - HDMI, USB kb+m, netwerk Let op: moet USB erin/eruit doen8.0W9W17W
Windows 11 - netwerk5.8W6.3W
Linux Mint - HDMI, USB kb+m, netwerk6.5W7.0W
Linux Mint - netwerk *5.2W5.7W

Let op: alle metingen gedaan op 120V 60Hz, met een TrickleStar meter
* - zonder wifi kaart
Deze Asus board heeft wel C10 settings in BIOS. Maar powertop geeft aan dat CPU maximaal op C8 gaat. Ik ben nog steeds aan het meten/experimenteren. Ga straks deze post bijwerken. Maar blijkt vrij zuinig bord te zijn.
Update: getest met een andere meter Tp-link plug EP25
Idle minIdle avgin BIOS
Windows 11 - HDMI, USB kb+m, netwerk Let op: nog niet alle drivers goed geinstaleerd11.0W11.9W20W
Linux Mint - HDMI, USB kb+m, netwerk6.5W7.0W
Linux Mint - netwerk6.25W6.5W
Linux Mint - netwerk, alle CPU cores UIT behalve 16.25W6.5W
Linux Mint - netwerk kabel eruit5.75W6.1W
Linux Mint - netwerk kaart in BIOS disabled14.7W15.1W
  • In Windows kon ik echt niet lager dan 11W. Er zitten wel paar onbekende devices in Device manager, die geen drivers kunnen vinden
  • Uitschakelen van 3 uit 4 CPU cores heb geen effect op idle verbruik
  • Als ik Intel netwerk kaart in BIOS disable, gaat idle verbruik 2x omhoog. Maar het is wel bekend, @mrmrmr heeft meerdere keren gewaarschuwd. Disabling/enabling Audio, Wifi in BIOS had nauwelijks effect (+- 0,5 W)
  • Disabling USB poorts (alle behalve 1) had waarschijnlijk ook weinig effect
  • De laagste dat ik kon berijken was 5.75W, maar dat was allen als ik netwerk, USB dongle eruit trek en monitor op slaap gaat
  • Ik heb niet geprobeerd met monitor helemaal disabled, omdat ik heb geen idee hoe ik in linux Remote desktop kan doen
Netwerk kaart (i225v) - getest met Linux Mint iperf3 en remote server op hetzelfde netwerk:
[IdleVerbruikSpeed
Linux Server(receive)7.2W17.5W948 mbit/s
Linux Client(send)7.1W17.4946 mbit/s
W11 Client(send)11W21.4W947 mbit/s
W11 Server(receive)11W24W943 mbit/s

Dus verbruik van i225v is ~ 10W. 3W hoger dan i219 van Asrock bijv.. in W11 receiving kost meer energie dan send.

[Voor 27% gewijzigd door andru123 op 29-04-2023 17:49]


Acties:
  • +6Henk 'm!
  • Pinned

  • Bubblewrap80
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 21-05 16:06
Een paar weken geleden had ik een mooie lijst voor een zuinige server, en vervolgens was er van alles natuurlijk niet meer te krijgen. Met wat aanpassingen heb ik nu dus het volgende in elkaar gezet

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G6605 Boxed€ 30,-€ 30,-
1MoederbordenASRock H470M-HDV/M.2€ 70,-€ 70,-
1BehuizingenSharkoon CA-M Zwart€ 25,-€ 25,-
1KabelsStartech.com 4x SATA Power Splitter Adapter Cable (PYO4SATA) Zwart€ 6,-€ 6,-
2Externe harde schijvenSeagate Basic 5TB Zilver€ 99,-€ 198,-
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 31,46€ 31,46
1Geheugen internCrucial CT4K4G4DFS8213€ 0,-€ 0,-
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 35,45€ 35,45
1Solid state drivesGigabyte NVMe SSD 256GB€ 29,90€ 29,90
1VerbruiksmetersBrennenstuhl PM 231 E€ 16,24€ 16,24
Totaal


Eerste meting met alles in elkaar (excl. de 2,5” drives, met keyboard, muis en display) gaf 33,3 watt.

Aanpassingen in BIOS brachten dit terug naar 11,1 Watt
  • Fans op silent profile
  • Boot performance mode: max battery
  • ACPI configuragion: default all disabled, only RTC Alarm Power on <by OS>
  • ACPI configuration; Suspend to RAM: disabled
  • speedstep technology: enabled
  • Speed shift technoloty enabled
  • Turbo boost max technology 3.0: N/A
  • Storage configuration: SATA ALPM: enabled
  • CPU Cstates support: enabled
  • Enhanced Halt State (C1E): enabled
  • Package C State Support: enabled
  • CPU C3 C6 C7 State support: enabled
  • PCI Express Native Control: enabled
  • PCIE ASPM Support: ASPM L0sL1
  • DMI ASPM Support: enabled
  • PCH PCIE ASPM Support: ASP<L0sL1
  • PCH DMO ASPM Support: enabled
  • Deep sleep: > enable in S4-S5
Vervolgens Debian geinstalleerd. Dit gaf 8 Watt idle.

Na wat opruimen, update/upgrade, van GUI naar CLI, en ssh instellen zat hij zonder randapparatuur, maar met LAN kabel op 5,4 Watt idle. Na powertop is dit 4,3 Watt. Nog geprobeerd of het uitzetten van de CPU fan iets uithaalt, maar zowel op de temperatuur als het verbruik scheelt dit amper. Die hou ik dus maar aangesloten.

Hierna heb ik de de 2,5” Seagates uit de behuizing gehaald en geinstalleerd. Hiermee ging het vebruik ineens naar 14 Watt. Nu ben ik even kwijt wat ik in de tussentijd precies heb gedaan (partitioneren, formatteren en mounten, maar verder ben ik het vergeten op te schrijven), maar ondertussen draait hij, met powertop –auto-tune en hdparm ingesteld als in topic start, idle tussen 8,4 en 10,2 watt. Niet stabiel op één waarde als dat voor het installeren van de twee 2,5” HDD's was, maar het veranderd constant tussen die twee waardes. Ook gaan (zelfs met de hdparm instellingen uit de topic start) de schijven niet in spindown. Ik blijf ze horen draaien. Ook het HDD lampje blijft af en toe knipperen. Ik weet niet wat er mee gebeurd, want er staat nog niks op die schijven. Ik heb ze alleen aangesloten en gemount, maar dat is dus nog een puntje om uit te zoeken (tips van harte welkom).

Het zou dus denk ik nog iets beter moeten kunnen, maar tot zover redelijk tevreden. 8)

edit: Processorkoeler is een Thermalright macho rev. B, die was ik vergeten aan de lijst toe te voegen. Overkill, maar die had ik nog liggen. :+

edit2: Na lang zoeken bleek het probleem met de seagates die niet in stand-by wilde gaan een probleem met mijn geduld. ext4lazyinit had gewoon veel tijd nodig, maar toen die na 3 dagen klaar was gingen de schijven mooi in rust. Het idle verbruik is dan 4,6 Watt.

[Voor 4% gewijzigd door Bubblewrap80 op 27-01-2023 09:14]


Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • Mich
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 23:04
andru123 schreef op zaterdag 21 januari 2023 @ 04:02:
Prijzen zijn coffee dik kijken. Ik heb 10 jaar geleden een miniITX bord voor 60€ gekocht (inventaris: Home nas ). Toen dacht ik dat borden boven 100€ een rip-off was. Nu zie ik vele miniITX borden >300€ zijn. Ik kan geen enkele voor minder dan 150-200 vinden.
Jammer dat de uitvoering: ASRock Z690M-ITX/ax zo onzuinig is. Ik heb van alles geprobeerd, verschillende BIOS, settings, maar het wordt niet minder dan 11,5W.
Ik heb sterk vermoeden dat het komt door een ontbrekende BIOS setting. CPU package komt niet lager dan C2. Z490 van Asrock had nog ”Enable C10 state” in BIOS, maar sinds z590 was het weg. Ik denk dat iemand heeft het gewoon vergeten. Misschien komt het ooit terug.
Jammer omdat het is leuke bord met 2 echt zuinige netwerk poorten (7W each bij full load). Ik ben benieuwd, hoeveel de i211 die door @mrmrmr aanbevolen wordt, trekt tijdens iperf3.
SSD en geheugen worden altijd goedkoper. Ik heb nog in November Samsung 980 pro voor 230 gekocht, toen dacht ik wordt het niet goedkoper. Nu ligt het in de winkel voor 190. Maar moederborden en processoren juist duurder geworden. i3-13500 in VS is nergens op voorraad. @Mars Warrior ik ga niet meer wachten, ben al jaar of 2 aan het kijken. het is veel leuker om met de spul spelen en dan doorverkopen, als er iets leuker komt.
Ik ben nu bezig met het ASRock Z790 itx bord. Ik kom na een paar uurtjes uit op 11.5W. Dit samen met een i5-13500, 32 GB DDR5 ram (2 modules) en een samsung ssd (m2).

Ik heb hetzelfde als jou met powertop dat je alleen 3 maal een Cx_ACPI state ziet. Nu is het zo dat dit niet 1 op 1 je C state is zoals die hier in het topic voorbij komt.Dus C2_ACPI is niet gelijk aan C2. Ik kwam in een manual van een oud moederboord van ASRock dit tegen: C1_ACPI = C0..C3, C2_ACPI=C4...C6, C3_ACPI=C6+C7.

Dit kan ik ook bevestigen want als je CoreFreq draait dan zie ik mijn systeem bijna volledig in C7 draaien. Dit is in powertop dus C3_ACPI.

Waarom C8 en C10 niet beschikbaar zijn weet ik niet. Ik ga daar nog wel achteraan.

Daarnaast moet je ook je use case in de gaten houden. Ik heb 2 LAN poorten nodig omdat ik hem o.a. als router wil gebruiken. Dan kan je een zuiniger bord kopen maar dan moet je alsnog een PCI kaart erbij stoppen. En als je pech hebt verstoord deze dadelijk het deep sleep proces van je pc.

Ik ga nu windows installeren om te kijken wat alle bios instellingen hebben op de prestaties in Cinebench.

edit:

Dit is mijn complete systeem:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1MoederbordenASRock Z790M-ITX WiFi€ 249,-€ 249,-
1ProcessorsIntel Core i5-13500 Boxed€ 269,90€ 269,90
1Geheugen internCorsair Vengeance CMK32GX5M2B5600C36€ 164,71€ 164,71
1Solid state drivesSamsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB€ 105,-€ 105,-
1VoedingenMini-box picoPSU PicoPSU-160-XT€ 51,85€ 51,85
1Computer accessoiresLeicke ULL power supply 150W€ 50,69€ 50,69
1ProcessorkoelingNoctua NH-L9i-17xx chromax.black€ 54,90€ 54,90
1BehuizingenSilverstone Milo 10€ 67,87€ 67,87
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.013,92

[Voor 33% gewijzigd door Mich op 22-01-2023 10:31]


Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 26-05 12:32
Even een datapuntje toevoegen:

Een Asrock Deskmini X300 met een AMD 5600G, 16GB G.Skill 3200, een NVME Samsung 980 1TB en netwerk connected verbruikt met Windows Server idle ~15W, met verder alle BIOS instellingen op hun standaardinstelling.

Update: 9,6W met Ubuntu Server + powertop --auto-tune.

[Voor 14% gewijzigd door citruspers op 24-01-2023 22:05]

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • jvwou123
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 08:32
citruspers schreef op dinsdag 24 januari 2023 @ 16:26:
Even een datapuntje toevoegen:

Een Asrock Deskmini X300 met een AMD 5600G, 16GB G.Skill 3200, een NVME Samsung 980 1TB en netwerk connected verbruikt met Windows Server idle ~15W, met verder alle BIOS instellingen op hun standaardinstelling.
Mijn deskmini a300 met een amd 4650g en 32 gb geheugen 1 nvme, en 2 sata ssd’s en wifi, gebruikt met kale ubuntu, en powertop —auto-tune netwerk aangesloten, 7.4 watt. (Gemeten met een shelly plug s).

Is Windows zo onzuinig? Of is een 4650g zuiniger dan een 5600g?

Acties:
  • +3Henk 'm!
  • Pinned
De spullen van de server druppelen langzaam binnen, dus de resultaten daarvan laten nog even op zich wachten, maar mijn nieuwe desktop is wel binnen.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsAMD Ryzen 9 7900X Boxed€ 429,-€ 429,-
1MoederbordenASUS ROG Strix B650E-I GAMING WIFI€ 339,-€ 339,-
1BehuizingenFractal Design Node 304 Zwart€ 99,-€ 99,-
1ProcessorkoelingScythe Mugen 5 PCGH Edition Rev. B€ 62,15€ 62,15
1VoedingenCorsair RM550x (2021) Zwart€ 112,23€ 112,23
1Solid state drivesWD Black SN770 2TB€ 164,90€ 164,90
Totaal€ 1.206,28


Er zit ook nog 64GB Corsair DDR5-5200 RAM in (was de goedkoopste 64GB set), maar die stond in de lijst van de server 8)

Ik had geen enkele verwachting qua verbruik.

Tot mijn verbazing doet dit idle 16,6W met enkel LAN aangesloten icm Windows 11 Pro in energiebesparingsmodus. Heb wel op het mobo WiFi en RGB enzo uitgezet. Dat scheelt nogal wat Watts.

Met keyboard en muis komt er ca 1W bij, dus 17,6W (wel in de juiste USB poort, want andere poorten doen het verbruik met 7W stijgen!!). Beeldscherm aan/uit maakt vreemd genoeg niets uit. Daar moet ik nog naar kijken...

Volgens Ryzen Master vraagt de CPU Package 3,3W. Dat is best netjes voor een 12-core AMD CPU.

Ik ga nog de curve optimizer draaien (duurt bijna 2 uur) om te kijken of dat nog uitmaakt in idle verbruik. Ik vermoed niet veel. Zie op internet dat dit meer uitmaakt voor het maximum verbruik.

Al met al dus best een zuinig systeem als je dit vergelijkt met de onzuinige Intel systemen. Als AMD nu eens een zuinige chipset weet te maken, dan kan AMD eens mee gaan doen in het sub 5W idle bereik!

In de 65W ECO modus doet deze 12-core maximum 128W AC en levert ca 13% aan multi-core prestaties in met Cinebench 23 tov de standaard 170W modus die een strakke 220W uit het stopcontact trekt.

Voor een server die voornamelijk idle is, is dit totaal geen optie, maar een systeem met een flinke gemiddelde belasting kan zomaar eens met AMD minder verbruiken (in 65W ECO modus), dan een vergelijkbaar Intel systeem.

De 16-core Ryzen 7950X is wat dat betreft nog efficienter: die zet hogere Cinebench cijfers neer in 65W ECO mode dan deze 7900X in 170W mode. Wederom enkel interessant voor systemen die voornamelijk zwaar belast worden.

Mocht de curve optimizer en ander gepruts nog wat opleveren, dan update ik deze post nog wel.

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs


Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • Microkid
  • Registratie: Augustus 2000
  • Laatst online: 06:48

Microkid

Frontpage Admin / Moderator PW/VA

Sunglasses and beards

Indien iemand een zuinige ESXi server zoekt in klein formaat, is dit wellicht een oplossing. Ik heb deze nu draaien en werkt prima. Idle gebruik ong 13W. Max verbruik gemeten 33W.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1BarebonesIntel NUC 12 Pro NUC12WSKv5€ 579,-€ 579,-
2Geheugen internCrucial CT32G4SFD832A€ 81,44€ 162,88
1Solid state drivesSamsung 980 Pro (zonder heatsink) 2TB€ 199,-€ 199,-
1Solid state drivesTranscend 430S 256GB€ 33,96€ 33,96
Totaal€ 974,84


Voordelen:
- extreem klein (11x11x3.5cm)
- stil
- zuining
- ESXi 8.0 draait er rechtstreeks op, geen drivers nodig voor de NIC
- 64GB, voldoende voor een lading VM's
- retesnel met 2TB NVMe als datastore
- modellen met de "v" in de productnaam zijn de vPro versie, deze heeft hardwarematige TPM aan boord en ondersteunt dus Windows 11 VM's zonder hack. Als je de gewone "i" versie hebt, zit er fTPM aan boord en deze wordt niet ondersteund.

Er is wel 1 ding: ESXi kan nog niet overweg met Alder Lake cpu's (P en E cores). Als je dit probeert te installeren krijg je een foutmelding. Gelukkig is hier een oplossing voor. Vmware Guru William Lam heeft hier een mooie video over gemaakt. Als je deze aanwijzingen opvolgt werkt het prima. Je hebt dan een ESXi server met 12 cores. Mocht VMware ooit in de toekomst Alder Lake wel gaan ondersteunen, dan kunnen het 16 cores worden.

3800Wp zonnestroom met Enphase
Life's a waste of time. Time's a waste of life. Get wasted all the time and you'll have the time of your life.


Acties:
  • +10Henk 'm!
  • Pinned

  • Mich
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 23:04
Hierbij een opssomming van mijn systeem met de prestaties die ik afgelopen tijd gemeten heb.

Het gaat om deze hardware:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1MoederbordenASUS ROG Strix B760-I GAMING WIFI€ 249,-€ 249,-
1ProcessorsIntel Core i5-13500 Boxed€ 264,97€ 264,97
1Geheugen internCorsair Vengeance CMK32GX5M2B5600C36€ 144,90€ 144,90
1Solid state drivesSamsung 980 Pro (zonder heatsink) 1TB€ 102,90€ 102,90
1VoedingenMini-box picoPSU PicoPSU-160-XT€ 51,85€ 51,85
1Computer accessoiresLeicke ULL power supply 150W€ 50,69€ 50,69
1ProcessorkoelingNoctua NH-L9i-17xx chromax.black€ 54,90€ 54,90
1BehuizingenSilverstone Milo 10€ 69,90€ 69,90


Dit zijn uiteindelijk de beste metingen die ik heb gehaald. In windows is dit met power savings aan en verder niet zoveel extra tweaks. Wel alle drivers ge-update naar laatste beschikbare versie. In linux is dit met powertop en ondrstaand commando omdat mijn netwerkkaart niet in power save mode wilde gaan.

code:
1
2
sudo ethtool --show-eee enp4s0
sudo ethtool --set-eee enp4s0 eee on


Mijn netwerkkaart is een intel I226-V. Of het probleem in de linux driver zit of aan de switch waarop ik aangesloten zit weet ik niet precies. Het aanzetten van EEE (Energy-Efficient Ethernet) scheelde uiteindelijk 3.5W op het totaal verbruik en zorgde ervoor dat het heel systeem in diepere slaap mode ging.

In de bios heb ik alle power save opties aangezet en wifi / sound uitgezet.

WindowsLinux
Alles aangesloten:8.5 W8.1 W
Aleen LAN6.5 W4.7 W


Zonder LAN aangesloten daalt het verbruik in Linux tot 3.5W Met de pc uit (via de knop) is het verbruik toch nog 1.8W.


In windows heb ik nog wat lopen testen in Cinebench r23 met de PL1 en PL2 instellingen.

Dit zijn mijn metingen waarbij PL1 altijd gelijk is PL2. De waarde in kolom power is gemeten bij het stopcontact.

PL1,PL2multi powermulti scoremulti GHZsingle powersingle scoresingle GHZ
65W98W151112.95 52W18624.76
48W75W128602.5 52W18594.76
power mode disabeld65W111952.22 22W9642.50


Uiteindelijk heb ik PL1 en PL2 op 45W ingesteld. Dit is het vermogen waarbij de single core op zijn maximale waarde zat.

Ik heb nog 3 plaatjes gemaakt van de instellingen die ten opzichte van de default instellingen zijn aangepast. Eigenlijk moet je het in de plaatjes andersom lezen. De rechter instelling is default en de linker instelling is door mij aangepast. Dus DMI Gen3 ASMP staat nu op ASPM L1 en standaard op disabled







Nu moet ik alleen nog op zoek naar een zuinige netwerkkaart om bij te plaatsen, dan kan hij ook gaan fungeren als router. Mijn nieuwe uitdaging wordt om proxmox te installeren en werkend te maken. Ik kan nu al concluderen dat het installeren moeizaam is omdat de iGPU niet wordt herkend tijdens de installatie. De work arounds lijken ook niet te helpen bij mij.

[Voor 3% gewijzigd door Mich op 09-02-2023 10:38]


Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • GioStyle
  • Registratie: Januari 2010
  • Nu online
-

[Voor 99% gewijzigd door GioStyle op 09-03-2023 10:12]


Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • Kippensoep91
  • Registratie: December 2018
  • Laatst online: 01:58
Even een update:
Ik was niet tevreden met dit systeem, dus had ik het teruggestuurd. Toen zat ik ook in een drukkere periode en had ik geen zin om dit allemaal uit te zoeken. Nu kwam de goesting terug en heb ik op basis van deze posten een nieuw systeem gemaakt:
https://gathering.tweaker...message/67073022#67073022
https://gathering.tweaker...message/74208196#74208196
Danku @mrmrmr en @Bubblewrap80 _/-\o_

Dit systeem is het geworden:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-10105 Boxed€ 109,99€ 109,99
1MoederbordenASRock H470M-HDV/M.2€ 74,08€ 74,08
1BehuizingenInter-Tech IM-1 Pocket€ 64,95€ 64,95
2Externe harde schijvenSeagate Expansion Portable Drive 5TB Zwart€ 107,90€ 215,80
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 34,99€ 34,99
2Geheugen internCrucial CT8G4DFRA32A€ 20,29€ 40,58
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 36,31€ 36,31
1Solid state drivesKingston A2000 1TB€ 87,77€ 87,77
1Overige componentenMini-box PCI Bracket€ 4,04€ 4,04
Totaal€ 677,71

Dezelfde biosaanstellingen als hier uitgevoerd. Ook powertop en hdparm (geen idee of de hdparm tussen reboots blijft werken, powertop staat wel zo ingesteld)

Eerste metingen in Ubuntu desktop zonder HDD waren goed laag (<10W), maar na het toevoegen van HDD en paar software zaken was het opeens veel meer dan verwacht (>20W). Beetje zitten rondkijken, testen zonder HDD gaven niet veel lagere waarden en dan toch maar voor Ubuntu server gegaan. Daar dadelijk 9-10W. Dan paar dagen gewacht zoals @Bubblewrap80 aangaf en nu geeft het: (geen muis, geen toetsenbord, geen HDMI) wel UTP, 2x 2.5" HDD: 5,9-6,0W
Nog niet zo laag als Bubblewrap80 (mogelijks de SSD, systeem blijft in C9, gaat niet naar C10), maar hier ben ik tevreden mee :)

Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • Thijs8472
  • Registratie: Mei 2004
  • Laatst online: 26-05 17:07
Dank voor deze bevinding @Mars Warrior! Ik heb deze week de i3-12100 binnen gekregen en ik had een 970 EVO in het M2 slot naast de CPU zitten en ook ik kreeg ASPM niet aan de gang. Zojuist de EVO omgewisseld naar het andere M2 slot en nu werkt ASPM wel. Ik zie nu ook C10 ipv C6 op Pkg.

Met Proxmox VE 7.3, kernel 6.1.10 (cpugovernor op powersave) en Powertop 2.15 komt er 3-4 watt uit het stopcontact, op C6 was dat nog 6-7. Gemeten met een Tuya NAS-WR01B.

Mijn lijstje is nu:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-12100 Boxed€ 133,15€ 133,15
1MoederbordenKontron K3843-B€ 0,-€ 0,-
1BehuizingenInter-Tech IM-1 Pocket€ 64,95€ 64,95
1Geheugen internCrucial CT16G48C40U5€ 47,99€ 47,99
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 36,31€ 36,31
1Solid state drivesSamsung 860 EVO 500GB€ 79,-€ 79,-
1Solid state drivesSamsung 970 Evo Plus 2TB€ 144,90€ 144,90
1Leicke 90W----
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 506,30

Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned
Ik heb mijn server inmiddels geupgrade naar Ubuntu 20.04.2 met Linux kernel 5.19.x

Het betreft deze configuratie:

#CategoryProductPrijs PWBetaald
1ProcessorsIntel Core i7-12700K Boxed€ 379,-€ 325,-
1MoederbordenKontron K3843-B€ 210,-€ 210,-
1BehuizingenInter-Tech IM-1 Pocket€ 64,95€ 64,95
3Externe harde schijvenSeagate Expansion+ Portable Drive 4TB Zwart€ 0,-€ 0,-
1ProcessorkoelingScythe Kotetsu Mark II Rev.B€ 44,90€ 44,90
1Geheugen intern (helft)Corsair Vengeance CMK64GX5M2B5200C40€ 239,90€ 119,95
1VoedingenCorsair RM550x (2021) Zwart€ 123,21€ 105,-
1Solid state drivesSolidigm 670p 2TB€ 146,01€ 140,55
Totaal€ 1010,35

Ik heb de Intel 670P 2TB SSD in het tweede M.2 slot gestoken. Dan doet ASPM het tenminste.
CPU komt nu in Package C10. Dat was met Ubuntu 22.04.1 nog tot maximaal Package C8. En daarvoor was was dit C6 met de SSD in het 1ste slot. Ik zie alleen van C8 naar C10 geen wijziging in verbruik...

Onder Windows 11 is het een flipperkast: daar zag ik op het laagst een waarde van 5.2W voorbij komen op mijn Energy Monitor 3000.

Met Ubuntu Desktop zijn de metingen als volgt:

Ubuntu 20.04.2 / Kernel 5.19Ubuntu 20.04.2 / Kernel 6.1.12
Alles aangesloten:6.5 W6.5 W
Aleen LAN3.4 - 4.0 W2.6 - 3.4 W

Best netjes voor een RM550X ATX voeding, zeker icm Kernel 6.1.12 _/-\o_

Ik hou het vooralsnog op de standaard Ubuntu kernel, dus 5.19. Kernel 6.2 komt uit met Ubuntu 20.04.3 in augustus van dit jaar. Het mixen van kernel en Ubuntu geeft af en toe problemen met tooltjes, dus die ene watt mis ik dan maar ff tot augustus.

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs


Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • thof1
  • Registratie: Oktober 2008
  • Laatst online: 23:24

thof1

FP ProMod
Afgelopen dinsdag heb ik ook een N5105-systeem in ontvangst genomen: https://tweakers.net/i/2Rl5ddKaNCG53eQOybHpi2c-5Sc=/i/2002465408.png

De CWWK werd, naast een fan adapter en sata + satapower kabeltje, geleverd met een voeding van Dajing. Voor mij een onbekend merk en zoals de metingen laten zien zonder Power Factor Correction. Overigens de adapter zelf gebruikt 0W als er niets op aangesloten is. Ik ga mij toch maar eens verdiepen in een alternatieve (merk) adapter.





Eerste globale metingen zijn verricht met een eenvoudige Peaktech 9035, de Voltcraft 4000 Pro bleek helaas defect. Getest met ESXI/vSphere 8 (niet het meest zuinige OS). De 64GB werden prima gedetecteerd door de BIOS overigens, dat was een meevaller.

ConfiguratieVerbruikPowerfactor
Monitor, toetsenbord, muis, scherm, gbit aangesloten~14.0W0.54
Alleen gbit. Zonder toetsenbord, muis en scherm~13.6W0.60
Tweak BIOS: ASPM auto voor alle poorten, SATA controller disabled~11.5W - 13W*?
Tweak ESXI: Performance mode van balanced naar low power11.0W0.51
Shutdown3.4W

* Te kort idle, niet betrouwbare meting. Ik wilde te snel door naar de volgende tweak :9




Volgende stappen: verder zoeken naar tweaks, de SSD wordt nog vervangen door een Crucial P3 met iets meer storage, en dus een betere adapter zoeken.

Tijd voor glasvezel in Apeldoorn? Praat en denk mee in een speciaal topic.


Acties:
  • +12Henk 'm!
  • Pinned

  • roedi06
  • Registratie: Mei 2006
  • Laatst online: 19-05 19:48
Ik wil graag mijn zuinige server die op 3.7W idle draait wat extra storage geven voor een online archief. De kunst is natuurlijk om het zo zuinig mogelijk te laten zijn, HDD's vallen daarom af voor mij.

Nu wil ik natuurlijk wel de meest zuinige oplossing kiezen en daarom heb ik alle idle verbruiken van gangbare SSD's in kaart gebracht. Hieronder mijn zoekresultaten. Misschien wel interessant om aan de TS toe te voegen!?

DiskmWkWh/jaarBron
WD SN850X 2TB Normal mode30.026bron
Intel/Solidigm 670p 2 TB40.035bron
Samsung 980 1TB 50.044bron
WD Black SN770 1TB 50.044bron
Samsung PM9A1 2TB 50.044bron
Samsung 980 Pro 1 TB50.044bron
Kingston A2000 1 TB*60.053bron
Intel 660p 1TB 120.105bron
Samsung 970 Evo Plus 2TB 240.210bron
Samsung 980 Pro 2TB 290.254bron
Solidigm P41 Pro 1TB 300.263bron
XPG SX8200 Pro 2TB 300.263bron
WD Black SN770 2TB 300.263bron
WD Blue SN570 2TB 300.263bron
Kingston KC3000 2TB 530.464bron
Corsair MP600 Pro 2 TB610.534bron
MSI Spatium M480 2TB650.569bron
Kioxia Exceria Pro SSD 2 TB830.727bron
Seagate FireCuda 530 2 TB890.780bron
WD Black SN750 SE 1 TB890.780bron
Kioxia Exceria M.2 1TB 900.788bron
Corsair MP600 Pro XT 2 TB960.841bron
Gigabyte AORUS 7000s 2 TB1010.885bron
Crucial P3 2TB 1020.894bron
Lexar NM710 2TB 1271.113bron
Kioxia Exceria G2 1TB 2221.945bron
Solidigm P44 Pro 1 TB2972.602bron
PNY CS900 2,5" 1TB3002.628bron
SK Hynix Gold P31 2 TB3533.092bron
WD Blue SN570 1TB 4874.266bron
Crucial P2 1TB 5224.573bron
Kingston NV1 2TB 5224.573bron
Kingston NV1 1TB 6065.309bron
Samsung 990 Pro 1 TB6355.563bron
Samsung 990 Pro 2 TB6355.563bron
Lexar NM620 1TB 6545.729bron
SK Hynix Platinum P41 2 TB7536.596bron
Samsung 980 Pro 2TB7606.658bron
WD Black SN750 2TB 7746.780bron
Lexar NM620 2TB 7816.842bron
WD Red SN700 1 TB8247.218bron
WD Blue SN550 500 GB8337.297bron
WD Black SN750 1 TB8587.516bron
WD Black SN850 2 TB8697.612bron
WD Black SN770 2 TB10138.874bron
WD Black SN850 1 TB10198.926bron
Crucial P5 Plus 2 TB128611.265bron
Sabrent Rocket NVMe 4.0 2TB138412.124bron
Kingston NV2 1TB 159813.998bron
Kingston NV2 2TB 159813.998bron
HP FX900 Pro 2 TB178715.654bron

Note: De manier van testen is kennelijk erg belangrijk voor de resultaten. Resultaten van Tweakers, Tomshardware en andere bronnen zijn op andere manieren gemeten. Gebruik deze tabel dan ook met verstand, raadpleeg de bronnen. Het is bedoeld om een handvat te geven om te zoeken naar energie-efficiente SSD's.

* De Kingston A2000 heeft een probleem heeft met lage energietoestanden en kan in meerdere setups ten minste 1 W extra verbruiken in idle, zie forumpost en forumpost.

[Voor 80% gewijzigd door roedi06 op 10-05-2023 21:13. Reden: bronnen toegevoegd + update andere modellen]


Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • andru123
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 08:52
Ik heb nog een USB-to-network adapter getest.(die had ik liggen). Wellicht niet voor iedereen interessant, maar ga ik toch voor de reference toevoegen.
USB-C uitvoering: Dell DBQBCBC064 Zwart
Mijn B660-i moederbord heeft 3 USB-C ports: back, front (via header) en nog een USB-C 3.2x2 (20Gb).

Windows 11i225(mb)USB-C 20GbUSB-C frontUSB-C back
Idle + net, W5.97.68.48.7
Idle, monitor aan, mouse, netwerk, W8.89.610.310.7
Iperf run, Watt20-2421.420.922.1
Iperf speed, MB/sec949946937943

Linux na powertop autotunei225(mb)USB-C 20GbUSB-C frontUSB-C back
Idle + net, Watt5.76.26.46.3
Idle, monitor, netwerk traffic, W7.29.29.89.8
Idle, monitor, no netwerk traffic, W6.67.27.88.2
Iperf run, Watt16.317.117.917.3
Iperf speed, MB/sec942940923912

iperf run was met monitor aan, USB mouse. Verbruik is op system level, gemeten met Kill-A-Watt EZ op 120V
Opvallend is dat:
- Linux slechter presteert met een USB-dongle, en specifiek op 2 USB-C-poorten.
- Met een USB-dongle crasht Powertop bijna altijd als ik hem voor de 2e keer start, en dan moet ik opnieuw opstarten met de resetknop. Met ingebouwde netwerkkaart crasht powertop slechts af en toe.
- In Linux zie ik een duidelijk verschil in verbruik als er geen netwerkverkeer is (-2W). Niet in Windows, waarschijnlijk omdat Windows altijd iets naar Microsoft stuurt.
- USB-C 3.2 2x2 (20Gbit) port is het zuinigst.

Overal conclusie:
een USB netwerk dongle verbruikt 1-3W meer in idle
onder volle netwerk load - verbruikt juist 2-5W minder dan geïntegreerde i225 (in windows) en geen verschil in Linux.
@Mich : als een PCIe netwerk kaart meer verbruikt, misschien USB dongle toch een optie?

[Voor 7% gewijzigd door andru123 op 15-03-2023 17:53]


Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • campr112
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 10-05 09:59
Lenovo p340 tiny. 64Gbyte geheugen, i7-10700 (65W TDP, 8 core) 256Gbyte NVMe SSD, 250W voeding, extra netwerk kaart (PCIe socket a+e) geïnstalleerd. Standaard installatie van Ubuntu 20.04 Server (kaal).
powertop --auto-tune gedraaid.
4W idle-gebruik. Max wat ik tot nu toe gezien heb: 65W Ik heb gisteren een Lenovo voeding gevonden van 135W, dus die ga ik ook nog even proberen. Mogelijk dat ie nog iets lager uitkomt. Ik heb ook de SATA poort en de audio controller in het BIOS 'uitgezet'.

Be more, use Linux.


Acties:
  • +1Henk 'm!
  • Pinned

  • Mich
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 23:04
mrmrmr schreef op donderdag 13 april 2023 @ 04:39:
@hyperg

Ik zie dat Sandisk Corp Device 501a ASPM niet aan heeft:
LnkCap: Port #0, Speed 8GT/s, Width x4, ASPM L1, Exit Latency L1 <8us
ClockPM+ Surprise- LLActRep- BwNot- ASPMOptComp+
LnkCtl: ASPM Disabled; RCB 64 bytes, Disabled- CommClk+
ExtSynch- ClockPM+ AutWidDis- BWInt- AutBWInt-

Capabilities: [900 v1] L1 PM Substates
L1SubCap: PCI-PM_L1.2+ PCI-PM_L1.1- ASPM_L1.2+ ASPM_L1.1- L1_PM_Substates+
PortCommonModeRestoreTime=32us PortTPowerOnTime=10us
L1SubCtl1: PCI-PM_L1.2- PCI-PM_L1.1- ASPM_L1.2- ASPM_L1.1-
T_CommonMode=0us LTR1.2_Threshold=0ns
L1SubCtl2: T_PwrOn=10us


Dit is een beetje vreemd. L1 capability is er niet, en L2 wel. Maar beide staan niet aan.

De Realtek TL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15) netwerkchip:
LnkCap: Port #0, Speed 2.5GT/s, Width x1, ASPM L0s L1, Exit Latency L0s unlimited, L1 <64us
ClockPM+ Surprise- LLActRep- BwNot- ASPMOptComp+
LnkCtl: ASPM Disabled; RCB 64 bytes, Disabled- CommClk+
ExtSynch- ClockPM+ AutWidDis- BWInt- AutBWInt-


ASPM staat uit voor deze chip.

gpu
LnkCap: Port #0, Speed 8GT/s, Width x16, ASPM L0s L1, Exit Latency L0s <64ns, L1 <1us
ClockPM- Surprise- LLActRep- BwNot- ASPMOptComp+
LnkCtl: ASPM L0s L1 Enabled; RCB 64 bytes, Disabled- CommClk+
ExtSynch- ClockPM- AutWidDis- BWInt- AutBWInt-


L0s L1 staat aan.

AMD/ATI Audio device 1637, USB 3.1 en HD audio idem.

De package is in de hoogste C state, ook al toont powertop dat niet (powertop is gemaakt door een Intel medewerker). Als iets onbekend is worden typisch de ACPI C states getoond. Dat zijn de gestandaardiseerde C States en dat loopt tot en met C3.
Er is een script waarin je kan proberen om ASPM te forceren.

https://gist.github.com/b...811a7073df0c03ab8da4be904

regel 46 + 47 moet je zelf invullen:

ENDPOINT="00:1c.5"
ROOT_COMPLEX="00:1c.4"

De endpoint en/of root_complex vindt je via het commando: sudo lspci -tv of staat ook voor de normale output van lspci. Je kan ook 2x hetzelfde adres invullen als je maar 1 device hebt.

Ik heb dit geprobeerd bij een intel NUC en daar kreeg ik het voor elkaar om bij alle devices ASPM aan te zetten en dat bespaarde toen ook wat in het verbruik..
Je moet dit script na elke reboot weer draaien.

Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • GewoonWatSpulle
  • Registratie: Oktober 2009
  • Laatst online: 26-05 18:26
Ik meld mij ook maar eens met mijn frankenstein van een server, een oude mini PC ontdaan van zijn jasje en voorzien van:

Specificaties
#CategoryProduct
1Pc'sZotac ZBOX ID89 Plus (ZBOX-ID89-PLUS-BE)
1ProcessorsIntel Core i5-3470 Boxed
1ProcessorkoelingArctic Alpine 12 Passive
2Geheugen internCrucial CT51264BF160B
1Solid state drivesSamsung 840 Pro 128GB

Powertop
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
           Pkg(HW)  |            Core(HW) |            CPU(OS) 0
                    |                     | C0 active   0.5%
                    |                     | POLL        0.0%    0.0 ms
                    |                     | C1          0.0%    0.5 ms
C2 (pc2)    1.2%    |                     | C1E         0.5%    0.3 ms
C3 (pc3)    0.4%    | C3 (cc3)    0.2%    | C3          0.1%    0.3 ms
C6 (pc6)   90.9%    | C6 (cc6)   97.8%    | C6         98.3%    7.6 ms
C7 (pc7)    0.0%    | C7 (cc7)    0.0%    |


Helemaal geisoleerd kan ik het verbruik niet aflezen maar meerdaags gemiddelde voor plaatsing van server op de netwerk groep wijst uit:

~17 watt idle met slechts 40.3 wakeups/second
~18 watt "idle" (10 containers) 840 wakeups/second
~69 watt stress test, max. temp. 61°C

Ubuntu en een stuk of 10 containers actief, met de huidige geheugen prijzen is er een nieuw setje 2×8GB onderweg om zo zuinig mogelijk (op uitgaven gebied) nog wat extra leven uit het beestje te halen.

Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • wouter.N
  • Registratie: Juni 2009
  • Laatst online: 27-05 20:17
Ik weet dat jullie het niet zo hebben op de NUC achtige PC's maar hier toch even mijn ervaring met een Minisforum NAB6;

Merk: Minisforum
Type: NAB6 (Intel i7-12650H)
Voeding: 120W
Geheugen: Crucial CT32G4SFD832A (32 GB)
SSD: Samsung 980 Pro 2TB
Network: 2x 2,5gb Intel I225-V

Software: Proxmox (kernel V6.2)

Verbruik zonder containers: 7-9W



Helaas krijg ik hem zonder containers niet onder package state C3, op core niveau lijkt het wel goed te gaan.


Met de volgende VM's:
  • VM 1: Home asssistant (Met gigantisch veel (measurement) sensoren o.a. laadpaal, 3 PV omvormers, WPU, HRU, etc etc)
  • VM 2: Docker op Ubuntu met ongeveer 25 containers
En de volgende USB apparaten aangesloten:
  • P1 meter
  • Zigbee adapter
Vebruik: 12-15W

Zelf ben ik hier erg tevreden mee. Met de VM's aan en de USB apparaten aangesloten komt de server toch niet onder CPU state C2, ik ga daarom niet verder kijken waarom hij idle niet onder staat C3 komt.

[Voor 3% gewijzigd door wouter.N op 05-05-2023 13:39]


Acties:
  • 0Henk 'm!
  • Pinned

  • Quad
  • Registratie: Mei 2009
  • Laatst online: 08:27

Quad

Doof

Mijn primaire ESXi server een kleine upgrade gegeven.
Intussen van ESXi 7 naar 8 gegaan, dit gaf geen voordeel qua stroomverbruik. Daarnaast 1 3TB seagate HDD eruit gehaald omdat de performance echt heel slecht was en Xpenology niet optimaal presteerde.

De Samsung 4TB SATA SSD was beschikbaar voor 200 euro. Voor mij reden om deze te gaan plaatsen.
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1Overige softwareVMWare ESXi 8€ 0,-€ 0,-
1BarebonesIntel NUC 10 Performance BXNUC10I5FNHN (EU-stekker)€ 340,01€ 340,01
1Externe harde schijvenSeagate Expansion Portable 3TB Zwart€ 0,-€ 0,-
1Geheugen internCrucial CT32G4SFD8266€ 104,47€ 104,47
1Solid state drivesSamsung 870 QVO 4TB€ 229,60€ 229,60
1Solid state drivesSamsung 980 1TB€ 56,43€ 56,43
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 730,51


Aangesloten apparatuur:
USB hub met daarop:
  • P1 kabel
  • Sonoff dongle
  • Conbee stick
  • Bluetooth adapter
  • UPS USB kabel
Externe Seagate HDD voor Veeam backups

Actuele VMs:
  • Windows Server tbv ADDS
  • Windows Server tbv Veeam backup /management
  • HASSos
  • Ubuntu server tbv DSMR
  • Ubuntu server tbv Docker
  • Xpenology
Verbruik voor en na aanpassingen:

Gemiddeld 2W omlaag, prima resultaat.

Alles went behalve een Twent.
PVOutput☀️
Darts🎯


Acties:
  • +2Henk 'm!
  • Pinned

  • subsonik
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 25-05 22:22
Na veel gelurk in dit topic heb ik mijn thuisserver een upgrade gegeven. Tot nu toe valt het niet tegen :)

De vorige thuisserver zag er zo uit:
  • mini-itx bord met een passief gekoelde Celeron J1800
  • SATA SSD
  • 3.5" 5400 RPM 4TB schijf van HGST
  • PicoPSU-90 + Meanwell GST-60
  • Windows 10 pro
  • headless, enkel onboard LAN in gebruik
Idle verbruik: 14.3W AC met draaiende HD, 9.6W idle.

De opvolger ziet er als volgt uit, SSD/RAM/voeding uit andere systemen gerecycleerd:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-10105 Tray€ 103,25€ 103,25
1MoederbordenASRock H470M-HDV/M.2€ 62,99€ 62,99
1Interne harde schijvenHGST DC HC530 (SATA 6Gb/s, 512e SE), 14TB€ 268,95€ 268,95
1Computer accessoiresMeanWell Tafelnetvoeding 12V 60W€ 32,98€ 32,98
1Processorkoelingbe quiet! Pure Rock Slim 2€ 24,35€ 24,35
1Geheugen internKingston HyperX Fury HX421C14FBK2/8€ 0,-€ 0,-
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 35,43€ 35,43
1Solid state drivesSamsung 850 EVO 500GB€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 796,90


Softwarekant:
  • Ubuntu 22.04 server, headless
  • enkele docker containers (pihole, nginx proxy manager, LMS) en wat losse services
  • powertop --auto-tune uitgevoerd
  • uefi: cpu turbo uit en wat onboard prul uitgeschakeld daar waar het nut had
Idle verbruik: 6W AC met HD in spindown, 8 à 11W wanneer de disk loopt. Niet slecht voor de beperkte hoeveelheid moeite tot nu toe, met dank aan de vele info in dit topic _/-\o_

De 60W netadapter is krap. De stroombegrenzing grijpt pas in bij 6.5A wat zo'n 78W DC peak power budget geeft. Dat volstaat in de praktijk, tijdens een stresstest kom ik niet hoger dan 52W AC. De turbo boost van de CPU moest uiteraard wel uitgeschakeld worden. Mochten er stabiliteitsissues optreden (so far none) dan ga ik uiteraard eerst een zwaardere netadapter proberen.

Ik ben blij met de keuze voor de helium-filled HGST DC HC530 dataschijf. Impressive dat je met 3 à 5W zo'n pak platters aan 7200RPM kan doen draaien. Schijfjes van 2.5" zijn ongetwijfeld zuiniger, maar ik voel me net wat beter bij de betrouwbaarheid van zo'n datacenter schijf als deze.

Nu is het power management van die HGST wel nog een puntje. Het is mij nog niet gelukt middels hdparm een idle timer van meer dan 17 minuten in te stellen. Nochtans gaat de schijf met lagere waarden wel netjes in spindown, en blijft dan makkelijk uren in spindown (record ca 2 dagen), dus het is echt een hdparm/HGST dingetje. Iemand hier meer ervaring mee?
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee