Anomi schreef op donderdag 9 maart 2023 @ 22:39:
@
Vliegvlug Het is min of meer om het even wat betreft kosten (aanschaf en installatie) en efficiëntie. In sommige situaties is een WPB handiger omdat het met leidingwerk / plaatsing van de boiler makkelijker is. Bij radiatoren kan het een voordeel zijn omdat de WP het verwarmen van het huis niet hoeft te onderbreken voor het verwarmen van SWW. Kort gezegd, er zijn wel redenen voor de ene of andere keuze in een bepaalde situatie, maar onder de streep ontloopt het elkaar niet veel.
Je bent in ieder geval niet beperkter in je keuze voor een WP als je al een WPB hebt.
&
blb4 schreef op donderdag 9 maart 2023 @ 23:09:
@
Vliegvlug zoals @
Anomi zegt, doorslaggevend zijn vaak de praktische installatiezaken die de doorslag geven in deze keuze. Er zijn een aantal zaken die een rol spelen bij 't maken van een keuze:
- Vanuit materiaalgebruik heeft een combinatie van een WP met boiler de voorkeur;
- Deze combi heeft ook de voorkeur als de opwarmsnelheid belangrijk is (WP heeft meer vermogen dan WPB). Maar kijk ook naar punt 6;
- Er moet een aparte aanvoerleiding zijn tussen WP en boiler;
- Een WPB staat binnen en maakt geluid. Dit kan, afhankelijk van de installatielocatie, overlast geven;
- Een WPB heeft 2, relatief grote openingen naar buiten nodig voor aanvoer en afvoer van buitenlucht;
- Met een WPB werken WPB en WP voor verwarming onafhankelijk van elkaar, dit kan een voordeel zijn als WP krap bemeten is.
Dank voor de reactie.
Goed te horen dat het elkaar nauwelijks ontloopt.
Qua geluid binnen zal het niet zo’n probleem zijn verwacht ik. De WPB zou dan in de garage moeten komen en daar recht boven zit wel een slaapkamer maar het plafond (van betonnen kanaalplaat) is wel goed geïsoleerd, er zitten van die geperste houtvezelplaten op met daaronder iets van 5cm isolatiemateriaal.
Dat is dan wel geplaatst voor thermische isolatie en niet geluid aangezien het een vrij tochtige garage is met een flink spleet onder de garagedeur, maar dat doet vast ook wel wat tegen geluid.
Er hangt nu ook al een omvormer die ‘s ochtends bij het opstarten klik geluiden maakt vanwege het relais en ik heb degene die er boven slaapt er niet over horen klagen

Of maakt zo’n WPB veel meer herrie?
Dat een WPB twee openingen naar buiten nodig had had ik me nog niet gerealiseerd, dacht dat 1 voldoende was en dat je dan wisselt tussen aanzuigen of afvoeren afhankelijk van het verschil tussen binnen en buiten temperatuur.
Want in de zomer wil je de warmte van buiten halen toch en de afgekoelde lucht juist binnen uitblazen.
Terwijl je dat in de winter andersom doet.
Ging er vanuit dat er hiervoor een temperatuur gestuurde klep gebruikt zou worden die aan- en afvoer automatisch wisselt maar blijkbaar denk ik te high tech
Qua materiaal wil ik de buitenunit of monoblock in de voortuin hebben en de aansluitingen binnen in de garage waar nu de ketel hangt.
Dit is ongeveer 10 meter hemelsbreed gok ik dus dat zou dan geen kostenbesparing zijn met een losse WPB.
Dat je verwarming en boiler niet tegelijkertijd kan verwarmen wist ik nog niet, goed om te weten maar kan niet goed inschatten hoe dat in de praktijk uitpakt of het echt een nadeel is.
Qua vermogen van de WP heb ik nog geen idee maar ik heb wel grafieken van gasverbruik.
Ik kan helaas de koevlaas-formule niet gebruiken omdat het een VR ketel is en geen HR en het sww met een losse boiler wordt gemaakt wat schijnbaar nog meer energie kost dan direct uit de ketel.
Wel heeft de temperatuur verlagen op de thermostaat enorm geholpen het verbruik naar beneden te krijgen.
In 2021 was het verbruik nog 1875 m
3 met 20,5° op de thermostaat.
In 2022 was het 1240 m
3 met 18,5° op de thermostaat
Nu moet ik wel zeggen dat ik 18,5° eigenlijk wel te koud vind zeker boven in de slaapkamers waar het veel meer afkoelt dan beneden waar de thermostaat hangt en ik met een warmtepomp het liefst naar iets van 19,5° zou gaan op de thermostaat voor een wat aangenamere binnen temperatuur boven.