Helaas krijg ik een deel van onze woning niet warm met de 125/6, op zich is dit geen verrassing gezien het gebrek aan isolatie. Ik kan dit voor een deel compenseren met onze houtkachel op de BG en airco's op de slaapkamers.
Waar ik mij wel ernstig zorgen over maak is het verbruik van de warmtepomp. Volgens de Shelly die ik heb laten plaatsen op de groep van de buitenunit rond de 105 kWh per dag sinds zaterdag. Gisteren heeft ook de CV ketel voor het eerst bij moeten springen met 7 m3 verbruik aan gas.
De berekende COP voor de actuele maand ligt rond de 1,9. Vorig week telefonisch contact gehad met de installateur hierover en volgens hem is dit te wijten aan de relatief hoge aanvoertemperatuur waarop de zone met radiatoren staat ingesteld. Deze nu omlaag gezet van 45 naar 40 graden, maar ik zie geen verschil.
De druk die de binnenunit van de WP aan geeft is slechts 1.0 BAR, dit al vlak na oplevering aangekaart maar was volgens de installateur verklaarbaar door het hoogteverschil tussen de cv ketel in de kelder en de WP op het plat dak die onderdeel uitmaken van een gesloten systeem. Ik zie ook dat op een dag als gisteren de zone met vloerverwarming in onze aanbouw uren op rij niet de gewenste aanvoertemperatuur krijgt, die op dat moment 29 was. Isolatie is prima op orde in deze ruimte, maar de vloer lijkt nooit zo warm te worden als in de andere zone met vloerverwarming.
Wie van jullie kan aangeven of dit alles te verklaren gezien de specifieke setup zoals hieronder beschreven?
Mijn kennis is nogal beperkt en probeer in te schatten of de installatie naar behoren werkt.
BroederT schreef op woensdag 21 september 2022 @ 11:34:
Een vraag over het verzamelen van gebruiksgegevens van een aroTHERM plus VWL 125/6
Als onderdeel van een verbouwing hebben we deze laten plaatsen met als doel het verwarmen van onze nieuwe aanbouw en aanleuningwoning van mijn vader. Daarnaast hebben we één en ander ook zo laten installeren dat deze het bestaande woonhuis kan (bij)verwarmen. Er zijn 3 zones ingericht, 2x vloerverwarming met aparte thermostaat (in totaal ~200m2) en 1 zone die op de bestaande CV installatie is aangesloten.
Het bestaande woonhuis heeft radiatoren van 40-50 jaar oud, geen spouw aanwezig en buiten dubbel glas eigenlijk ook geen aangebrachte na-isolatie. Het is dus afwachten hoeveel de CV ketel bij zal springen bij winterse temperaturen.
Ik ben zelf redelijk onbekend met warmtepompen (tot nu toe laten adviseren door de installateur), maar ik zou wel graag zo veel mogelijk data verzamelen rondom het gebruik van de warmtegroep per zone. Ook in de hoop op termijn een goede afweging te kunnen maken tussen een hogere aanvoertemperatuur van de WP en het gebruik van gas.
Is het mogelijk om het verbruik per zone uit te lezen en wat is de meest praktische manier op deze data op te slaan?
Wat foto's van de installatie:
[Afbeelding]
[Afbeelding]
[Afbeelding]