Dat denk ik ook, maar daarom ben ik het er nog niet mee eens en onderbouw daarom met zoiets als het vaker genoemde artikel over het staartrisico op sterfte dat de keuze van de overheid onjuist is.
Het gaat simpel gezegd uit van optimistische scenario's i.p.v. worst case en dat is aantoonbaar onlogisch.
Ik ben een groot voorstander van vaccineren en de kans op een gunstige uitkomst is uiteraard met een hoge vaccinatiegraad eerder hoger dan lager. Maar sommige aannames komen op mij als onrealistisch over, zoals deze passage uit het 126e OMT advies (p. 5):
(…) Het OMT zou graag zien dat een vaccinatiegraad wordt nagestreefd die ten minste vergelijkbaar is met die van vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma (rond 95%). Het verhogen van de vaccinatiegraad in subgroepen waarin de vaccinatiegraad achterblijft, waaronder jongeren van 12-18 jaar, heeft de hoogste prioriteit om het virus onder controle te krijgen en de kwetsbaren te beschermen, en versoepelingen in alle sectoren te kunnen adviseren zonder zorg voor oplevingen (…)
We hebben in 1,5 jaar ondertussen twee varianten voor onze kiezen gekregen, waarbij de R0 stapsgewijs hoger is gebleken van oorspronkelijk 2-3 naar nu 6-7. Waarom zou dat proces ineens tot stilstand komen? Want dat lijkt een aanname te zijn als ik bovenstaande lees, maar een onderbouwing lijkt te ontbreken. Het advies vervolgt met deze paragraaf:
(…) Het OMT merkt op dat dit een kritisch moment van de pandemie is ten aanzien van versoepelingen, omdat de vaccinatiegraad op populatieniveau achterblijft bij de minimaal benodigde vaccinatiegraad om alle maatregelen te laten vallen zonder dat dit leidt tot oplevingen of een epidemische verheffing in de winter. Daarom heeft het OMT enkele scenario’s beschouwd, waaruit een beleidskeuze kan worden gemaakt (…)
Het zou best kunnen dat een vaccinatiegraad van 95% geen oplevingen meer geeft, maar als je rekent met een optimistische 85% vaccineffectiviteit en 95% vaccinaties, dan kom je nog op een R>1 volgens mij. Dat is weliswaar exclusief een effect van eerdere besmettingen, die wellicht tot R<1 kunnen leiden. Dat zou heel mooi zijn uiteraard, maar haal je die 95% als kinderen tot 12 jaar nog niet gevaccineerd zijn? En wat is het effect van eerdere besmettingen?
Het held verhaal ademt dat het OMT uitgaat van langdurige aanhoudende effecten van de vaccins om verspreiding te remmen en dat is gezien diverse resultaten, maar ook het soort besmetting (van de luchtwegen) volgens mij juist weinig aannemelijk.
Het omgekeerde moet m.i. dus (door het OMT wel te verstaan) bewezen worden, niet de veel logischer aanname dat er een nieuwe variant met hogere R0 opduikt of de vaccineffectiviteit afneemt door een effect van het lichaam of ontwijking van de afweer bijvoorbeeld.
Onder voorbehoud van (type)fouten. Handelen naar mijn reactie is voor eigen rekening en risico. Win zo nodig zelf (betaald) advies in bij een expert.