Farmerwood schreef op dinsdag 20 september 2022 @ 21:52:
[...]
Hier 200m2 met 3 verdiepingen en label A. Wonen hier met 4 bewoners waarvan 2 kinderen van (2 en 4 jaar).
Vloerverwarming op begane grond staat overdag op 18 en in de nacht op 15. Maar het is al zeker 6 maanden 22-26 graden, dus hij stookt niet. Pomp van de vloerverwarming gaat alleen aan bij warmtevraag. Radiatoren op andere verdiepingen staan standaard uit.
Warm tap water in de keuken via Quooker, dus dat gaat helemaal niet via warmtenet. Netto douchen en badderen we dus alleen van die 40 GJ en paar maanden per jaar verwarmen. Heb inmiddels ook een lucht/lucht warmtepomp om te verwarmen, dus hebben weinig warmte nodig via het warmtenet.
Bij ons ook een Quooker, dus gebruik is echt alleen verwarmen en douchen.
De maanden dat we niet verwarmen zitten we op grofweg 0,3-0,4GJ per maand, voor puur douchen dus. In het appartement zaten we op 0,5GJ per maand aan douchen. De zuinigere douchekoppen die we nu hebben van Hotbath helpen wel dus. Regendouche van 9L/min, handdouche van 10L/min en het voelt als een goede druk.
Een bad gebruikt natuurlijk wel een aardige hoeveelheid water, maar een moderne regendouche 9-10L/min met 15min douchen is vergelijkbaar met een gemiddeld bad. Dus lijkt me dat er iets niet lekker gaat met je vloerverwarming, tenzij je de maanden dat je niet verwarmd een veel hoger gebruik ziet dan wij.
Heb je gekeken op je warmte unit meter wanneer je geen warmte vraag hebt, dat het dan ook echt 0L/min is? En als je kachels dicht zijn en beneden wel warmte vraag is, hoeveel L/min je dan ziet in gebruik? Verder ook een belangrijke, als je warmtevraag hebt, zit de aanvoer en retour temp dan ver uit elkaar of niet? Des te verder uit elkaar des te meer GJ je gebruikt.
In het appartement was die gecapped op 40L/min bij verwarmen, in deze woning kunnen we gewoon 200L/min rondpompen met alle pompen op vol vermogen en alles vol open. Dan wordt het ook 30C binnen als het buiten 10C is, dus dat wil je niet. Maar dat was het resultaat tijdens opstoken vorig jaar.
Ons normale verbruik schommelt tussen de 0-50L/min bij de normale warmtevraag die we ingesteld hebben.
Ook al is je woning groter, hebben we waarschijnlijk een vergelijkbaar oppervlak wat we elke dag zouden opwarmen qua vloerverwarming, omdat we het op drie verdiepingen hebben en overal wel een lus aan hebben.
Het kan overigens ook helpen om de nacht verlaging niet zo ver naar beneden te doen, al zal je woning niet 3C zakken in een nacht als het goed is. Maar als je onder de 18C komt en je zet hem overdag weer op 18C, gaat die vol open om tot die 18C te komen. Meeste stadswarmte kleppen moduleren niet namelijk, Eneco heeft die met een pilot samen met de Toon geïntroduceerd, maar is nog niet breed uitgerold.
Op onze BG is het dus ook enkel aan/uit. De bovenverdiepingen moduleren wel, door de klemmen stroken die daar gebruikt zijn.
We hebben wel een WtW, dat helpt natuurlijk ook met het warmte verlies.
We hebben het nu natuurlijk veel over stadswarmte, maar ditzelfde speelt net zo met warmtepompen of andere warmtebronnen. Verschil is dat je dan vooral veel stroomgebruik extra hebt.