Ivow85 schreef op zondag 19 november 2023 @ 09:46:
[...]
Nee.
De ellende bestond toen de netbeheerders besloten dat een (bijna) gratis slotje op de gaskraan niet meer zou volstaan.
Tot 2016 was er geen enkele netbeheerder die vond dat een ongebruikte gasaansluiting ook verwijderd moest worden.
Een ongebruikte gasleiding, die gasvoerend is, blijft altijd een risico. Hetzij met werkzaamheden in de tuin, hetzij met lekkages. Dienstleidingen lekken regelmatig, als het een oude stalen leiding is gaat die hoe dan ook een keer door rotten. Krijg je zo'n leiding die lijkt op een blokfluit.
Controles blijven nodig zolang de gasleiding gasvoerend is. De kraan op de gasmeter zelf sluit ook vaak niet 100% af, zodat er ook nog gevaar bestaat voor lekkage na de gasmeter in de woning.
Er hoeft maar een keer een leuke ontploffing te komen en dan zijn we op hetzelfde punt als nu: verwijderen/afkoppelen van de dienstleiding.
Gasleiding buiten geraakt bij werkzaamheden. Bewoonster komt thuis en doet het licht aan. De achtergevel lag 7m verder.
https://www.parool.nl/nie...terdam-zuidoost~b0157139/
Het is ook niet voor niets dat alle gietijzeren leidingen in Nederland inmiddels elk jaar gecontroleerd moeten worden. Dat kwam door deze plof:
https://nos.nl/artikel/22...eidingen-landelijk-risico
Gelukkig komen dit soort explosies niet vaak voor, maar elke plof is er een teveel. Met enorme impact op de getroffenen en de buurt.
Het netwerk van hoofdleidingen gas blijft de komende tig jaar gewoon liggen. In heel Nederland vinden elke dag saneringen plaats, waarbij de oude gasleiding wordt vervangen door een kunststof variant.
Vliegvlug schreef op zondag 19 november 2023 @ 10:20:
Vind trouwens ook dat laatste stuk over het verwijderen van de oude gasleidingen nogal tendentieus:
"Van het gas gaan vraagt een flinke ingreep en dat verklaart de hoge kosten. Dichtdraaien van de kraan is niet voldoende. Vanwege de veiligheid moet heel de gasleiding vanaf de meterkast tot aan de hoofdleiding op straat verwijderd worden. De huisaansluiting bij de hoofdleiding afkoppelen en in de grond laten liggen is geen optie; het is verboden afval in de bodem achter te laten.
Waar ligt die oude leiding?
Er is nog een probleem bij het afkoppelen. Toen het gasnet in de jaren 60 en 70 werd aangelegd, bestond er nog geen apparatuur dat met behulp van gps tot op de centimeter nauwkeurig de loop van leidingen kon vastleggen. Gemeenten hadden destijds zelf gasbedrijven en op de kaarten werd de ligging globaal aangegeven, of er stond een aanwijzing als ‘drie meter uit de hoek’. ,,Na de eerste uitbouw geldt deze afstand dus niet meer. Dat maakt dat er soms even gezocht moet worden naar de plek waar de leiding nu echt ligt’’, zegt Scholte. Gemiddeld is een aantal grondwerkers een halve dag bezig, maar het komt ook voor dat er dagen gezocht moet worden en dat bij de zoektocht ook nog bijvoorbeeld een Ziggo-kabel wordt stukgetrokken, waardoor de kosten nog hoger oplopen."
Want ik heb hier genoeg meegelezen om te weten dat de netbeheerders dit probleem zelf veroorzaakt hebben en inefficiënt zijn in de uitvoering ervan. En nu een beetje huilie-huilie gaan doen over verwijderen.
Snap ook niet dat een stuk op deze manier geschreven wordt eigenlijk, er zou ook een informerend stuk geschreven kunnen worden. Maar dat zal wel van deze tijd zijn, meer ophef, meer clicks

De huidige netbeheerders brengen de ligging van de nieuwe leidingen perfect in kaart. Helaas waren hun voorgangers dus verre van nauwkeurig. En vaak ontbreken de schetsen van de dienstleidingen in de tuin helemaal.
Bij een rijtjeswoning is het vrij eenvoudig, dat ligt vrijwel altijd in een rechte lijn vanaf de stoep naar de meterkast.
Alhoewel daar ook weer uitzonderingen op zijn. Zo zit de gasmeter ook regelmatig in een kast in de woonkamer of in de slaapkamer. Of komt de leiding aan de linker- rechter- of achterkant van de woning binnen.
En de meeste gasleidingen liggen (als een van de oudste leidingen) onderin de sleuf, met daarboven ongeveer alle andere infra. Voordat ze überhaupt bij een gasleiding kunnen zijn ze soms al een dag kwijt. En nu met die glasvezelboeren die alle kabels er bovenop leggen is het helemaal een drama geworden.
In de meeste gebieden gaan ze toch met een kraantje aan de slag, vaak ligt er nog verharding, puin, zware klei etc. Dus kans op kapot trekken van een kabeltje is aanwezig.
[
Voor 44% gewijzigd door
Trichoglossus op 19-11-2023 10:31
]