Vandaag dient de beroepszaak die door een vijftal Tweakers is aangespannen tegen het besluit van de ACM over de Tarievencode Gas.
@
Bram-Bos heeft mij gevraagd nog eens te kijken naar de verwijderingskosten.
In ons forum heerst de mening, dat die verwijderingskosten al (gedeeltelijk) zijn opgebracht door de periodieke aansluitvergoeding (vastrecht in de volksmond).
Ik kom voorzichtig tot een afwijkende conclusie, zie hieronder de tekst zoals ik die richting @
Bram-Bos heb gestuurde net voor het weekend.
De tarieven dekken in principe de kosten die een netbeheerder moet maken, vermeerderd met een redelijk geacht rendement (waarin ACM bepaalt wat redelijk is)
Die kosten zijn:
Het verwijderen van gasaansluitingen veroorzaakt op twee manieren kosten:
Operationele kosten (er moet worden gegraven, gedemonteerd etc), en voortijdig uit bedrijf gaan van nog niet volledig afgeschreven kapitaalgoederen.
Voor die laatste categorie voorziet het nieuwe Methodesluit 2022-2026 in een gewijzigde afschrijvingsmethodiek, waardoor versneld wordt afgeschreven op BESTAANDE netten die naar verwachting in de toekomst vroegtijdig (sneller dan de regulatorische afschrijvingsperiode) buiten gebruik gaan.
Quote uit RN 62 van Ontwerp Methodebesluit 2022-2026 : “Deze wijzigingen hebben tot gevolg dat de verdeling van de kapitaalkosten van de regionale netbeheerders gas wijzigt, zodanig dat meer kapitaalkosten naar voren worden gehaald. Deze wijziging heeft een opwaarts effect op de tarieven van de regionale netbeheerders gas op de korte termijn, maar voorkomt grotere tariefstijgingen op de lange termijn.”
Mijn commentaar: Door de wijziging in de afschrijvingssystematiek wordt op korte termijn al een verhoging van de tarieven mogelijk gemaakt, waarmee dus de netbeheerders al op voorhand (Quote uit RN 60 van Ontwerp Methodebesluit 2022-2026: Op grond van de door netbeheerders aangeleverde informatie verwacht de ACM dat er in de reguleringsperiode 2022 – 2026
nog geen aanzienlijke verwijderingen plaatsvinden.) geld binnenkrijgen voor de gevolgen van mogelijk toekomstige verwijderingen ten aanzien van de hoogte van de GAW.
In de situatie dat netbeheerders netten en gasaansluitingen hebben en onderhouden, zullen op enig moment door technische veroudering onderdelen moeten worden vervangen. Meestal zijn die dan al regulatorisch afgeschreven. Op dat moment wordt er gegraven, gedemonteerd en verwijderd en nieuw aangelegd, gemonteerd en beproefd.
Volgens mij worden dan alle kosten die daarmee gemoeid zijn als investeringsbedrag toegevoegd aan de GAW, en daar mag op worden afgeschreven.
Zolang die afschrijving gebeurt volgens de richtlijnen van de ACM worden die als “efficiënte kosten” beschouwd en mogen dan ook in de tarieven worden opgenomen.
Daarmee worden ze in principe volledig vergoed. (Bij vervanging wordt dan ook nooit opnieuw aan aangeslotenen een bijdrage gevraagd, hoewel er operationele kosten bij komen kijken).
Comment: volgens mij geeft dit antwoord op de vraag die Bram stelde in zijn mail t.a.v de claim dat in ieder geval de reguliere afschrijving en vervanging van gasaansluitingen onder de GAW valt.
In de situatie dat er alleen wordt verwijderd, ontbreekt de mogelijkheid om de optelsom van operationele kosten en aanschafprijs van de nieuwe activa (maar dan dus niet aan de orde) weg te sleutelen in de GAW.
ACM stelt denk ik terecht dat: "Het verwijderen van een gasaansluiting is echter geen wettelijke taak die de ACM via het methodebesluit reguleert. Dit betekent dat de ACM geen kosten vergoedt voor het verwijderen van een gasaansluiting. “
Van een bedrijf dat een goede financiële bedrijfsvoering heeft, zou je verwachten, dat er reserveringen plaats vinden voor het verwijderen van activa die op termijn versleten raken; blijkbaar werkt dat in netbeheerder-land niet zo.
Van belang is dus de vraag, of de mening die in het tweakers-forum alom heerst (met de periodieke aansluitvergoeding -“vastrecht” - wordt ook al betaald voor toekomstige vervanging) is hard te maken. Dan wordt er dus ook al –ten minste ten dele- betaald voor verwijdering, als onderdeel van vervanging.
Kan die vraag met ja worden beantwoord, dan vindt dubbele vergoeding plaats.
Voor zover mijn kennis reikt ( ik ben geen bedrijfseconoom) lijkt het erop, dat er geen reserveringen voor toekomstige vervangingen of verwijderingen plaatsvinden door de netbeheerders.
Tot slot: Bram schreef in zijn reactie op mijn eerste respons:
“Natuurlijk ziet die situatie normaal gesproken toe op vervanging, maar gezien het ingezette beleid naar afscheid gas vanwege klimaatbeleid, zal er steeds vaker verwijderd worden zonder vervanging. De kosten van die vervanging (en dus ook de daarbij noodzakelijke verwijdering) zijn echter al in de afschrijving vooruitbetaald.”
Ik ben bang dat het omgekeerde het geval is: gemaakte kosten worden via de tarieven achteraf terugverdiend; in ieder geval voor de pure kapitaalskosten (=aanschafkosten activa), maar volgens mij ook voor de operationele kosten die met het installeren van die activa gepaard zijn gegaan.
Sinds 2006 een warmtepomp met gesloten bodemsysteem, sinds midden 2019 6,6 kW panelen ZO, 3,2 kW panelen Z