Ook ik heb al alle balansventilatieinformatie op dit forum gelezen en mede op basis daarvan een plan gemaakt om ons huis uit 1934 te voorzien van balansventilatie, zodat we daarna kunnen beginnen met het verder kierdicht maken van het huis en het verwijderen van de ventilatieroosters. De reden om het nu te doen is de verbouwing waar we aan zitten te denken, waarbij we de badkamer op de eerste verdieping verplaatsen van de achterkant naar de voorkant van het huis en ik dus op twee plekken een nette koof of een valse wand kan plaatsen waarachter de ventilatiebuizen van boven naar beneden kunnen.
Op de plek van de oude badkamer komt dan een waskamer en op de plek waar de wasmachine en droger nu staan op de overloop op zolder, komt van de WTW te staan en sluit ik dit af, zodat er een technische ruimte ontstaat. De CV-ketel hangt hier ook. Omdat ook de laminaatvloer op de eerste en tweede verdieping versleten is en vervangen moet worden, wil ik de ventilatiebuizen vanaf de vloerzijde installeren. Op onderstaande tekening heb ik de ventilatiebuizen aan de kant van de wastafel getekend, maar het is handiger om die aan de kant van het toilet naar beneden te laten gaan.
Het huis heeft een oppervlak van 143 m3 en een inhoud van 529 m3. Als ik het bouwbesluit volg kom ik uit op:
Op basis van het bouwbesluit zou ik dus toe kunnen met een WTW met een capaciteit van 400 m3/h, maar als ik betere afzuiging wil in de beide badkamers, kan ik beter voor een WTW met een capaciteit gaan tussen de 425 en 500 m3/h. Daar gaat nu mijn voorkeur naar uit.
Nu mijn uitdaging waar ik graag jullie advies in zou willen. De vloeren in het huis zijn gemaakt op 18cm balken op de begane grond en de eerste verdieping en op 16,5cm balken op zolder. Ik ben dus beperkt tot 125 mm spirobuis om dwars te gaan. Ik denk dat ik met 160 mm spirobuis niet uitkom met de beugels. Maar als ik bijvoorbeeld in de woonkamer 3 ventielen aan de voorkant wil plaatsen met 41 m3/h per ventiel, gaat dit dan geluidtechnisch wel goed? En eventueel kom ik hier nog een probleem tegen, want er zit denk ik een stalen balk waar de vloerbalken op rusten ter hoogte van de tussenmuur die in de slaapkamer aan de voorkant geplaatst wordt voor de badkamer, waardoor ik wellicht helemaal niet dwars uit kan richting de woonkamer (zie originele bouwtekening). Dus wellicht moet ik hier dan flexibele buis gebruiken, al vraag ik met af of ik dan wel langs die balk kom:
De flexibele buis zou eventueel ook helpen om de afvoeren van de wastafel en het bad te kruisen in de nieuwe badkamer. Ik zou alleen niet goed weten hoeveel slangen ik nodig heb voor de 3 x 41 m3/h in de woonkamer (2 per ventiel?) en waar ik dan het verdeelblok goed kwijt zou kunnen. Ik wil graag 180mm spirobuis gebruiken waar het kan (omhoog en omlaag) en verder 160mm en aftakken met 125mm spirobuis.
Dan zit ik nog met de aan- en afvoer van de WTW. Ik heb al een dakdoorvoer voor de badkamerventilator en die doorvoer wil ik graag ook gebruiken voor de WTW. Een tweede doorvoer zou ik dan in de zijgevel maken. Complicerende factor daarbij is dat ter hoogte van de zijgevel ook de ontluchting van het riool zit. Dat zou dus leiden tot een afvoer aan de zijgevel en de toevoer op het dak (hoger dan de afvoer). Terwijl dit idealiter andersom zou moet als ik het goed begrijp met de verdunningsfactor? En natuurlijk ook vanwege het feit dat het dak waar de doorvoer zit pal op het westen ligt en dus tot laat warm blijft in de zomer. Kan in de aan- en afvoer zo maar omdraaien, of moet ik de rioolontluchting aanpassen? Dat is nu gewoon een PVC buis tegen de gevel aan.