wimtim schreef op donderdag 2 december 2021 @ 13:05:
[...]
Car Maniac heeft zijn test niet goed gedaan. Hij zette de verwarming pas uit toen hij begon te laden. Op dat moment was de accu nog koud. Na het uitschakelen van de warmtepomp duurt het een tijd voordat de accu de temperatuur van 25 graden bereikt had, waarbij het laden optimaal is. Hij had de verarming al een half uur eerder op de autobaan uit moeten zetten om effect te kunnen merken.
Klopt. Maar dat is ook niet wat Nyland heeft getest. Hij had het ook over het niet aanzetten van de verwarming tijdens het laden. Niet over het ervan uitzetten op weg naar de lader toe.
De handleiding adviseert overigens ook om de auto uit te zetten (dus ook de verwarming) tijdens het laden. Ik denk mede hierdoor ingegeven.
Ik denk dat je hiermee de beste resultaten behaalt, ook in de winter:
- Verwarming laag/uit, 20-30 minuten voor je bij de HPC lader bent: geen warmte onttrekken aan de batterij
- Sneller rijden op het laatste stuk, af en toe krachtig regenereren voor je bij de lader bent.
- Aankomen met een lagere SOC: hoe lager, hoe meer tijd er is om de batterij op te warmen. De batterijverwarming werkt alleen tijdens het laden, dus die heeft tijd nodig om z'n werk te doen.
- Verwarming uit tijdens het laden
Misschien zijn niet alle punten wenselijk en/of haalbaar, maar dan weten we waar we het moeten zoeken.
Overigens zal dit voor de meeste mensen (bijna) nooit een probleem zijn. Als je thuis of op straat laadt en nauwelijks lange ritten in de winter is dit niet relevant. Al die YouTubers leggen heel erg de nadruk op lange afstanden rijden, terwijl dit maar voor 5% van de kilometers speelt en dan meestal alleen in de zomer.
Neemt niet weg dat Hyundai moet werken aan:
- integratie van laadpunten in de routeplanning
- indien naar een >100 kW lader wordt genavigeerd: op tijd overschakelen van warmtepomp naar het elektrische verwarmingselement, afhankelijk van de batterijtemperatuur.
Wie kan dit in het Koreaans vertalen en aan het software team bij Hyundai mailen???