slvans schreef op woensdag 29 september 2021 @ 07:44:
Hoe denken jullie over de warmtepomp/accuverwarming? Ik wil voor de style gaan, waarbij je dus de keuze hebt voor deze optie. Als ik gewoon vanaf mijn huis naar werk en andere dingen in de omgeving rijdt heb ik het niet nodig. Maar als ik op wintersport ga, heb ik het mogelijk nodig. Hebben jullie enig idee wat het verschil gaat zijn in verbruik op een reis naar Oostenrijk bij bijvoorbeeld een graad of 3?
Ik bekijk het als volgt:
Met de grote batterij heb je in het gunstigste geval 481 km bereik met de grote batterij. Het is nog lastig vergelijken qua verbruik van de Style, omdat de meeste tests tot nu toe zijn gedaan op andere versies. Ik ga hier even uit van de Nextmove cijfers (
YouTube: Hyundai IONIQ 5: drei Varianten im großen Vergleich | Reichweite & A...).
Op de snelweg met hoge snelheid (130 km/h) haal je ongeveer 338 km in de zomer. Dat is een verbruik van 215 Wh/km.
In de winter gaat daar nog flink wat vanaf. Hier zijn nog geen tests van; het enige wat ik heb gezien op iets lagere temperaturen zijn een test van Kris Rifa bij 12*C. Die kwam bij Noorse snelwegen op 246 Wh/km (110 km/h). En een test van Battery Life bij 130 km/h Autobahn, 12*C en zeer slecht weer (wind en veel regen) zat die op 315 Wh/km geloof ik. In ieder geval gaat het verbruik bij lagere temperaturen en slecht weer stijl omhoog. Beide tests waren overigens met warmtepomp, maar ook met P45 AWD.
Maar laten we uitgaan van die 315 Wh/km bij kouder weer, maar niet zo onstuimig, en zonder warmtepomp. Dan haal je bij 130 km/h 230 km bereik op een volle accu.
Stel dat je met de warmtepomp 2 kW bespaart voor de verwarming, dan zou het verbruik uitkomen rond 295 Wh/km en kom je op 246 km bereik. Laten we Hyundai het voordeel van de twijfel geen en uitgaan van 250 km, oftewel 20 km extra.
Het scheelt echter wel in de praktijk op een lange reis. Je rijdt immers op zo'n 70% van de batterij om zeer traag laden boven 80% te vermijden. 70% van 230 km is 161 km, dus net iets meer dan 1h15m rijden tussen iedere laadstop.
Met warmtepomp kom je dan 175km tussen iedere laadstop en daar zit dus een stukje winst. Wat hier niet is meegeteld is het opwarmen van de cabine na een tijdje stil te hebben gestaan. Dat kost veel meer energie en zou nog wat extra verschil kunnen maken. Misschien nog 5 km extra. Dus zeg dat je tussen iedere laadstop 20 km verder komt, dan scheelt het je op de hele rit misschien 1 laadstop.
Uiteraard is het ook afhankelijk van de locaties van de laadstations. Met 20 km extra haal je misschien net wél dat laadpunt en dan scheelt het enorm.
Er valt meer winst te behalen door minder hard te rijden. Zet je de HDA op 120 km/h ipv 130+, dan daalt het verbruik waarschijnlijk snel naar zo'n 275 Wh/km (en met warmtepomp misschien wel naar 255) onder koude omstandigheden. Dan heb je dus een range van 264 km resp. 285 km. En moet je om de 185-200 km laden. Inclusief verkeer/files, wegwerkzaamheden en 100 km/h zones is dat een prima afstand om 2 uur te rijden (gemiddeld zo'n 100 km/h is nog flink doorrijden). Obv die 285 km vanaf huis en 200 km etappes heb je dan maar 4 laadstops nodig. Scheelt overigens ook flink geld bij Ionity...
De Ioniq 5 is helaas niet zo efficiënt op hogere snelheid. Hij kan een lange afstand nog steeds snel afleggen, omdat hij snel laadt bij de juiste laders. Maar met een gezin op wintersport is het gewoon niet zo fijn om 6-8x te moeten stoppen. Ook al is het maar voor een minuut of 20. De warmtepomp maakt dus iets verschil en scheelt je misschien een laadstop, maar zoals gezegd kun je dat effect ook bereiken door wat tempo te minderen.
Mijn overweging was dus om wel de warmtepomp te willen en ik besef me dat ik waarschijnlijk op zo'n wintersport rit minder hard moet gaan rijden.
Een andere overweging is behoud van range door de jaren heen. Stel dat je na 4 jaar nog 90% batterij capaciteit overhebt, dan zijn die 20 extra kilometers wel zo fijn. En ook voor de restwaarde kan ik me voorstellen dat 2e handskopers de warmtepomp zullen waarderen.
Als je echt wilt kunnen knallen op de Autobahn, dan is een Model Y de betere keuze. Die is veel aerodynamischer waardoor het verbruik bij hoge snelheid niet zo stijl omhoog schiet. Bovendien heb je dan het veel betrouwbaardere Supercharger netwerk. Maar de aanschaf is dan wel veel hoger en als je meeste kilometers toch in NL zijn (100 km/h grotendeels), dan is de Ioniq 5 prima geschikt, ook zonder warmtepomp. Dan heb je misschien 1x per jaar iets meer ongemak op weg naar de wintersport.