Termy schreef op donderdag 17 juni 2021 @ 11:21:
Wil je nu zeggen dat als iedereen z'n spec aan stroom gebruikt (3x25A, 1x40A, etc) het net eruit knalt? En zo niet, wat kan dan wel? Zo klinkt het alsof het op elk moment mis kan gaan wanneer net even te veel mensen hier in de buurt op inductie gaan koken (gasloze wijk en zo).
Een huishouden heeft een aansluiting van (bijvoorbeeld) 1 x 25A en kan daarmee 25A x 230 V = 5,75 kW trekken (de praktijk ligt hoger, maar de werking van zekeringen laat ik even voor de eenvoud buiten beschouwing).
Maar als jij je stofzuiger van 2 kW en oven van 3 kW aanzet, betekent dat nog niet dat al je buren dit ook doen.
Een elektriciteitsnet wordt ontworpen op
gelijktijdigheid. De zwakste schakel in het net zijn de onderstations, niet de kabels. De vraag is dus wat is het maximale vermogen dat een onderstation moet leveren voor 100 woningen.
Daar is vanzelfsprekend veel onderzoek naar gedaan. Tot een jaar of tien geleden werden netwerken eigenlijk altijd ontworpen met een gelijktijdigheid van 1,2 kW per woning. Dat wil dus zeggen dat het maximale, gemiddelde vermogensvraag over de woningen aangesloten op het onderstation, 1,2 kW bedraagt.
Tegenwoordig wordt er inmiddels al van 1,8 kW uitgegaan en als er bij nieuwbouw all-electric wordt gebouwd zelfs meer.
Daarbij geldt dat dit vermogen het uitgangspunt is, maar dat het onderstation doorgaans meer capaciteit heeft om groei op te vangen (meestal uitbreiding van de wijk).
De gelijktijdigheid van zonnepanelen is (bijna) 100%. Ga je naar een jaren 60 wijk waar het netwerk is ontworpen op 1,2 kW per woning en je gaat er 4 kWp op alle woningen neerleggen, dan heb je dus een probleem. Dat geldt overigens ook als je in elke woning een warmtepomp plaatst (gelijktijdigheid ongeveer 60%) of een elektrische auto oplaadt.
In 2013-2015 zijn er een aantal jaren 60 sociale woningbouwwijken gerenoveerd naar nul-op-de-meter woningen, met gemiddeld 5 kWp aan zonnepanelen. De metingen van de netbeheerder (die ik helaas niet kan delen) zijn prachtig. Het onderstation in die wijk moet dus op de schop. Dat kost gemiddeld zo'n 2.500 euro per woning.