Twan dz schreef op maandag 15 februari 2021 @ 12:39:
@
Daannn1987 @
Tomexergie
Nog even een vraag wat wijsheid is qua pompsnelheid. Ik ben zojuist 2 uur op zolder geweest bij de Elga Toshiba/hre 36/30 combinatie. Ik heb via een test menu geprobeerd zo veel mogelijk het pendelen in DUO werking voorkomen. Praktijk? Niet te doen, althans met wat ik uitgeprobeerd heb.
Ik wil de Elga zo hard mogelijk zijn water rond laten pompen. Dus standje 6 naar rechts. Als ik geen flow problemen icm de hre ketel wil krijgen kan ik de pomp in de cv ketel op maximaal 62 zetten (minimum en maximum op 62 via installateurs code 3. En c.) Harder krijgt de elga een flow probleem.
Klopt het wel dat ik de hre ketel ook zo 'hard' moet laten werken? Ik heb het idee dat hij dan sneller zijn warme water kwijt is in de aanvoer.
De reden dat ik dit vraag is dat als ik alleen een cv ketel zou hebben de pomp zo langzaam mogelijk zou moeten werken ivm koude retour/condenseren/tijd om af te koelen hun het cv systeem.
De cv ketel staat op 20% van maximale vermogen.
Maximale temp moet ik op 50 graden houden ivm gesloten verdeler (nog aan de hoge kant).
De vraag is dus eigenlijk, moet ik de cv pomp zo hard mogelijk of juist zo langzaam mogelijk (tot dat die weg gedrukt wordt door de elga) laten lopen?
De zaak moet in balans zijn. Parallel schakelen is heel link, de ene kan de andere wegdrukken.
Zowel CV als HR moeten beide een redelijke doorstroming krijgen. Zonder flowmeter kun je de WP via de dT afstellen. 2<dT<4. De HR is lastiger want zelfs bij 20% is zijn vermogen te groot. Afzonderlijk afstellen is lastig want bij hybride bedrijf daalt de flow van WP en HR. Dit hangt af van de pomp karakteristieken.
Dus proberen maar en hopen dat je een balanspunt vindt.
Om de HR af te stellen moet je de ruimte thermostaat hoog zetten zodat je zeker weet dat hij vol aan staat
Bij mij staat Elga op 4 rechtsom en de HR pomp op 70%. Als beide aan staan is de dT van Elga ongeveer 3,5C bij een flow van 850l/h=14l/min. Als de HR uit staat is de flow van de WP 1100l/h en dT ongeveer 2,5C.
Via berekeningen en grafieken kun je de instelling ook afschatten zonder Kamstrup.
1e de flow en drukverschil van van Elga vasttellen:
De flow kun je berekenen geschat vermogen en de gemeten dT: Flow= P/(4200*dT) kg/s
Vervolgen gebruik je de pompkarakteristiek van Elga om het dP drukverschil over de pomp te bepalen bij de ingestelde regelstand en berekende flow.
2e de flow van de HR inregelen.
Stel dat bij -8C zal de HR ongeveer 5000W moeten leveren met een temperatuur van 48C terwijl de retour het zelfde is als die van de Elga, dus ongeveer 38C. De dT over de HR is c.a 10C. Daarmee is flow:
5000/(4200*10)=0,12 kg/s=430 l/h dus aanzienlijk lager dan van de WP.
Vervolgens kijk je met de dP van Elga en deze flow naar de pompkarakteristiek van de HR. Als het goed is vind je de instelling die daar bij hoort. Er staan meerdere grafieken boven elkaar met een cijfer van de instelling.
Bij parallel schakelen zullen de dP's gelijk zijn vandaar de mogelijkheid om dit via berekeningen te doen.
Je kan nu al de conclusie trekken dat de pomp van de HR vrij laag wordt afgesteld omdat de HR met grotere temperatuur verschillen werkt.
Dat moet voor een ICT man toch een fluitje van een cent zijn.