devslashnull schreef op donderdag 14 oktober 2021 @ 21:17:
[...]
De CV ketel hangt nu naast de verdeler van de begaande grond, in de garage. Daar is veel ruimte voor buffer en boiler vaten, maar hoe minder ruimte gebruikt wordt hoe beter. Mijn vrouw vind die 'koelkast' modellen wel aansprekend.
Het gasverbruik komt overeen met dat van ons: wij hebben daarom in 2019 een Mitsubishi Electric 11,2 kW WP gekozen. Een 10 kW zou echter voldoende moeten zijn.
Naregeling vereist hydraulische ontkoppeling (buffervat parallel met eigen pomp) of tenminste een aantal groepen en de radiatoren boven altijd open. Verder inderdaad aangepaste verdelers waarbij het warme water zonder bijmenging rechtstreeks de vloer in gaat. Maar ook aanvoerleidingen van voldoende diameter tussen WP - buffervat - verdelers: liefst 28 mm. Heb je meer info over die vvw: aantal groepen, slanglengte, slangdiameter?
De buitenunit kan op het platte dak van de garage, of achter de garagemuur aan de tuinzijde geplaatst worden (die laatste plek lijkt het beste, beschut voor de wind en makkelijk voor onderhoud.)
Inderdaad indien mogelijk altijd op grondniveau plaatsen.
(A) Gasloos systeem met Folansi warmtepomp, met inderdaad een buffertank en hygienetank, netto prijs ongeveer 12000,- (na verrekening subsidie).
Ik zou gaan voor een van de bekende merken waar inmiddels veel ervaring mee is opgedaan. (o.a. Mitsubishi, Nibe, Panasonic etc.).
Hybride systeem [...]
Bij voorkeur gasloos en een split unit.
- die radiatoren op de zolder gaan er slecht uitkomen, wat zijn daar mogelijke oplossingen voor?
als je daar (toekomstig) goede verwarming wil - b.v. studeerkamer - zou ik een airco nemen. Dat is ons goed bevallen: snel op temperatuur. De radiatoren laten we meedraaien, maar die doen niet veel. Jaga's was voor ons niet handig.
Ik heb ook een water/water warmtepomp overwogen. Drie boorputten tot max. 80 meter en dan geen zorgen meer over voldoende capaciteit.
Dat is maar de vraag: in het desbetreffende forum vind je diverse probleemsituaties waaruit blijkt dat de situatie diep in de grond achteraf toch niet zo gunstig blijkt als gedacht. Dat is ook lastig te inspecteren. Lucht is altijd voldoende aanwezig. Grondboringen zijn peperduur.
Bij het inlezen daarvoor kwam ik de Vaillant flexoTHERM met Arocollect unit tegen. Da's een warmtepomp waarvan de verbinding tussen buitenunit en binnenunit met 'Brine' gevuld is. Dat is toch zout water? Lijkt me fijner dan iets met een akelig koudemiddel.
Bij dit systeem wordt inderdaad de warmte eerst met brine naar de WP verplaatst. De complete WP - met "akelig" koelmiddel en compressor (geluid) bevindt zich dus binnen. Volgens de folder is de brine welke terug komt van de buitenunit zo koel dat deze ook nog warmte uit de grond op neemt. Zelfs leidingisolatie zou niet nodig zijn. Maar dat extra afkoelen kost capaciteit. De zin van deze extra stap ontgaat me. Heb je daar performance gegevens van, vooral bij lagere temperaturen?
Overigens is er niets akeligs aan koudemiddel. Zolang dat niet weglekt is er niets aan de hand.