Toegezegd tagje uit ander topic, @
Crasheeee@
helloitsme; heeft wel wat langer geduurd voor ik verder gegaan ben
Eerder dit jaar is bij ons een warmtepomp geplaatst, de buitenunit staat in de voortuin. I.v.m. de beschikbare ruimte staat hij vrijwel strak op de erfgrens. Hier wilde ik graag een kast omheen maken, voor het zicht maar ook met als doel het geluid nog enigszins te dempen. Daarnaast had ik het plan om de containers te verplaatsen naar de voortuin aangezien ze daar uit de weg staan. Dat is natuurlijk geen gezicht dus daar moest dan wel een kast omheen.
In de achtertuin heb ik een afdak van douglas dus wilde diezelfde stijl aanhouden. De containerkast moest zo compact mogelijk gebouwd worden om genoeg ruimte te laten voor de warmtepomp. I.v.m. druk leven is voor mij de bedoeling dat klussen leuk is en niet teveel op werken gaat lijken. Om die reden heb ik dit keer eens niet teveel uitgezocht/getekend maar gewoon wat hout gehaald en aan de slag gegaan en veel "in het werk bepaald'. Voor mij een beetje onwennig maar op zich prima bevallen.
Plaatjes zeggen meer dan woorden dus het resultaat:
De achterkant opgebouwd op het muurtje dat er al stond:
De kast om de warmtepomp is in vier delen opgebouwd die eenvoudig te verwijderen zijn i.v.m. bereikbaarheid voor onderhoud. Het idee is dat de aanzuig voornamelijk via de achterkant is maar kan ook nog via de zijkant uit de containerkast lucht aantrekken. Aan de kant van de uitblaas is de zijkant afgedicht met tochtband om kortsluiting te voorkomen. De bovenkant en andere zijkant ga ik nog afwerken met geluidsisolatie wat risico op kortsluiting nog verder zou moeten wegnemen.
Het zijschot hangt met een klemverbinding aan de muur (bedverbinder die ik nog had liggen). Deze zijkant is er naar boven toe dus zo vanaf te pakken.
Lamellen achterkant kunnen dus eenvoudig weggepakt worden, zoveel mogelijk gewerkt met opsluiten i.p.v. vast bevestigen. Op het muurtje bijvoorbeeld de lat geschroefd die in de onderkant van de lamellen valt en hem zo op zijn plek houdt.
Zo ziet het er uit met de voorkant verwijderd. Dit is het enige element dat met bevestigmateriaal vast zit. Twee bouten in de containerkast links en twee bouten in het zijscherm rechts. Hier heb ik gebruik gemaakt van rampamoeren voor de borging (geen schroeven of gedoe met moertjes).
Boven en rechts komt dus nog isolatie, aan de onderkant plak ik denk ik nog wat tochtband om risico op kortsluiting weg te nemen.
Een vakje met deurtje gemaakt voor de tuinslang
Binnenaanzicht van het containerdeel. Rechts is hier de warmtepomp te zien die uit de kast ook nog aan kan zuigen door de kiertjes. Op de grond heb ik een aluminium strip geplaatst die de staanders op de juiste breedte houdt. De kast staat op een plek waar ruim 5cm afschot is en ik heb ervoor gekozen de kast recht te houden. Ik heb onder de poten stelvoeten geplaatst (had ik nog liggen) zodat ik hem recht kon zetten en eventueel in de toekomst ook nog na kan stellen als de boel verzakt o.i.d.
Interessante overweging waar ik tegenaan liep is dat de kast nauwelijks stevigheid heeft aan de voorkant doordat hij volledig uit deuren bestaat. Echter, als de deuren dicht zitten geven deze de stevigheid aan de constructie. Aangezien je normaliter altijd maar hoogstens één deur opent is dit in de praktijk niet echt een probleem.
Andere punt waar ik tegen aanliep is dat door mijn compacte bouw het noodzakelijk is dat de deuren "gelijk"/"90 graden" openen. Met de kruishengen die ik gekocht had werkte dat alleen natuurlijk niet. Om die reden heb ik ze aan de binnenkant gemonteerd zoals op de foto te zien is. Een beetje een raar gezicht maar met de deuren dicht vind ik het niet hinderlijk. Ik had weinig zin de scharnieren weer terug te sturen en had ook nog niet echt een idee hoe dit anders eenvoudig op te lossen.
Tot slot een kettinkje aan de container en een haakje aan het deksel zodat hij mee open gaat. Ik heb geen gasveren o.i.d. zodat het deksel open blijft staan. Ik denk dat ik dat niet zo belangrijk vind, mocht het toch hinderlijk zijn kan ik er nog eens naar kijken.
Wat nu nog open staat op af te ronden is om het hout te behandelen met transparante beits, ons doel is om de huidige kleur ongeveer te behouden (niet te warm maar ook niet helemaal vergrijsd).
De laatste stap is de geluidsisolatie. Mijn oorspronkelijke plan was om te werken met "
Merfocell PU", dit zijn zware akoestische platen. Het idee zou zijn om de lamellen te bekleden met 20mm en de bovenkant en zijkanten met 40mm. In totaal kom ik dan echter wel op ongeveer €300 aan isolatie. Ik overweeg om voorlopig eerst eens van dat simpele noppenschuim te plakken (heb ik nog liggen) en eens te kijken hoe dat gaat in de winter qua geluid.
Door de praktische manier van bouwen heb ik hout en materiaal een beetje gaandeweg verzameld. Ik heb het plaatje niet helemaal compleet maar het hout en bevestigsmateriaal schat ik op ongeveer €300. Verder inmiddels 2 maanden erover gedaan maar dat komt vooral door lange werkonderbrekingen en af en toe eens een latje zagen (druk druk druk

)
Qua zicht blij met het resultaat. Wat betreft geluid kunnen we natuurlijk niet teveel verwachten, zeker niet zonder zware isolatie. Wat betreft de efficiëntie van de warmtepomp wordt het ben ik bang moeilijk valideren, het zal ongetwijfeld iets impact hebben maar gevoelsmatig is er nog wel aardige ruimte voor luchtstorming.
“The greatest threat to our planet is the belief that someone else will save it.” [quote by Robert Swan, OBE]