@
Tommie12 :
10% per jaar veroudering vind ik een overschatting. Hier staat nog een oude Giant met 240 Wh accu, en die haalt nog 40km met zijn voorwielmotor. Die fiets is ondertussen bijna 10 jaar oud, dus ik vermoed dat de totale veroudering amper 10-15% is, en die fiets heeft zijn hele carriëre buiten in een schuur gestaan.
Dit is een hele goede, maar ik zal uitleggen waarom dit niet helemaal op gaat
1>Die oude Giant heeft waarschijnlijk nog een NiMH accu erin zitten en het nadeel van NiMH is de hoge zelfontlading, lage energiedichtheid, maar kunnen zeer oud worden en kunnen een zeer hoog vermogen afgeven (Prius 1e gen.).
2>In geval van een Li-ion accu zijn er een paar bepalende factoren: matchen alle cellen correct met elkaar? Dit weet je pas na lange tijd en bij veel accu's matchen de cellen niet lekker en dan is de slijtage zo snel als de zwakste cel. Accupacks maken die zeer goed matchen is heel duur en de yields zijn laag.
3>In het geval van LiFePO4 cellen kan dit kloppen. Die gaan zeer lang mee en hun enigste nadeel is de lagere energiedichtheid.
4>Ik moet een hele brede groep inlichten en voorzien van (een voor hun) goede compromis wat je kunt verwachten van een accu. Ik moet dit zeer breed nemen en ik moet ook de marge zeer breed nemen. Als ik te optimistisch ben en verkeerd voorlicht dan kan dit mijn nek kosten. Het verschil in een accupack is absoluut in de waarde van 100-90% en om nog strikter te zijn leveren nieuwe cellen gemiddeld 90%. Ze worden oud zodra ze uit de wikkelmachine rollen en ze rollen niet meteen jouw accu in. Eer men ze in bezit heeft gaat er een jaar overheen en heb je toch 10% verlies. We hebben hier een zogenaamd boete-jaar. De absolute waarde is dan nog maar 90-80%. (de sterkste cel levert 90% en de zwakste 80%). Dan ben je bij 10% per jaar al 2 jaar kwijt. De werkelijke slijtage is minder, klopt! Ik reken met marges die in de praktijk heel close zijn.
5>Rotte appelen hou ik er tussen uit. Sommige packs zijn slecht en falen zeer voortijdig. Anderen zijn goed gematched en hebben een langer leven dan gemiddeld. Zoals je leest hou ik een absolute fout aan van 10%
Bij een levensduur van 4 jaar heb je bij 10% per jaar een marge van 20%->5% per jaar afschrijving quasi netto.
6>De chemie van Li-ion verbeterd ook. In het begin reden we rond op LiMnO en LiCoO cellen. Deze cellen hebben een sterke stroomafgifte, maar een lagere capaciteit. Nu rijden we rond op NMC cellen en deze hebben betere eigenschappen. Dus kan ik de marge verkleinen, maar niet te ver.
7>Iedereen gaat anders om met hun accu. De nette heer die de instructies precies naleeft én die het geluk heeft een goed matched pack heeft springt er qua levensduur ver bovenuit. De andere heer die zijn accu flink aan de tand voelt en die tot leeg gaat zal veel korter doen dan gewenst. Van deze 2 heren moet ik het gemiddelde nemen. Dit is lastig. De ene heer zal zeggen dat ik te pessimistisch ben en de andere heer vind dat ik geen gelijk heb omdat zijn accu sneller 'op' is.
Gaan we het hele totaal plaatje tegen de lamp houden dan kom ik 'als deskundige' echt uit op 10% per jaar derving in capaciteit. Het is geen getal dat ik los uit de mouw schud en het is een getal waar niemand blij mee is, maar ik verkoop geen zoete broodjes.
Nog zo'n misverstand is dat een accu niet tegen koude kan en dat ze dan lijden. Nou, dit is alles behalve waar. Moet je eens kijken hoe oud Li-ion cellen kunnen worden die cyclen bij een temperatuur rondom 0 graden. De cellen leveren dan minder, klopt, maar dan kunnen ze zeer oud worden en zeer lang meegaan. Ga je dan nog laden met een zeer kleine stroom in de range van 30 tot 70% zoals de NASA dat doet dan kan een Li-ion cel zomaar 35 jaar oud worden en 25.000 cycli mee gaan!
In warme landen presteert Li-ion zeer goed, maar zullen ze zeer snel slijten. De meeste Li-ion cellen leggen in de zomer het loodje.
Het is een technisch epistel, maar hopelijk begrijp jij nu mijn getal