Ik weet niet of jullie op deze review hebben gewacht, maar ik wel

Velo de Ville LEB890 Custom, pakezel in wolfskleren!
Met dank aan @Tommie12 en @jimh307 Managementsamenvatting
Eén van de beste fietsen die ik ooit heb gehad en zeker de beste e-bike.
Aanleiding
Hoewel ik grotendeels enorm tevreden was over de Razer, toen dit jaar een ruime vergoeding van het werk kwam begon de eerste twijfel. Hoewel het een mooi bedrag was, zou het nog steeds een duur grapje worden, ook al omdat mijn Razer sowieso een grote beurt zou moeten krijgen (immers ik kan niet zonder fiets).
Omdat ik geen goed alternatief voor de Razer kende zette ik de gedachte verder uit het hoofd, totdat Tommie12 in de draad begon te praten over Velo de Ville (VdV). Ik lees elke post en heb de gewoonte om elke fiets/merk die hier genoemd wordt even te bekijken... en dat was een flinke eye-opener. Een merk wat custom ebikes met een Middenmotor aanbiedt!
Eigenlijk wist ik toen al dat ik een VdV ging kopen, maar ik probeerde mezelf nog van die grote uitgave af te houden, ook al omdat ik ook rekening moet houden met vrouw en kinderen. Maar toen ik na een paar dagen terloops een plaatje van de fiets die ik in elkaar had geklikt liet zien kreeg ik de zegen van mijn vrouw. "Als jij daar blij van wordt moet je het vooral doen. Mijn broer zat al likkebaardend te kijken naar mijn Razer, dus dat probleem was ook zo opgelost (hij heeft de grote beurt betaald en heeft nu de Razer gekregen).
Ondertussen zaten de kleine duiveltjes Jimh en Tommie ook "YOLO" in te fluisteren
Ik lieg, het is mijn eigen schuld.
Nu is de fiets dus gearriveerd en sinds vandaag is hij klaar!
En toch.. onder de conclusie staat nog een extra alinea wat het proces hopelijk beter in perspectief zet. Het was best wel een gevecht,Wat is het voor fiets?
Een e-bike met een sportieve zit en naar mijn wens gecustomized: Vaste vork, lowriders, Belt, Mega dikke bande; een pakezel met een scherp, agressief, weggedrag.
Specs
- Velo de Ville LEB 890 27,5'' 8 V. Shimano Alfine vrijloop
- FRAME TYPE Trapez Intube 27,5
- FRAME HOOGTE 50 cm.
- MOTOR BOSCH PERFORMANCE
- AANDRIJVING Gates riem CDX
- VOORVORK ALU Big Disc VAST in Framekleur
- DISPLAY Intuvia
- STUURPEN Ergotec Crab 2 Ahead Ritchey WCS 4-axis 44 60mm
- STUUR Riser Bar
- BANDEN Schwalbe Super Moto 62-584 incl.
- REMMEN Shimano Disc MT200
- REMSCHIJF Shimano Disc 180mm
- KOPLAMP Lumotec Dopp 35 Lux
- STAND ACHTERLICHT Axa Juno.
- ZADELPEN Ergotec Atar
- BAGAGEDRAGER VDV Tour Pro, Racktime Ready
- STANDAARD Ursus King, achter, verstelbaar
- ACCU Bosch 400 Wh
- BEL Flexi Bell
Zelf vervangen/toegevoegd:
- Handvatten Ergon GP1 Bioleder.
- Zadel Specialized Henge
- Weber EP Koppeling (Pletscher)
- Pedalen Shimano PD-EF205
- Stuurbevestiging bidonhouder Topeak
- Bidonhouder Zefal right hand
- Smartphonemount: Quadlock
- Zadeltas Ortlieb
- Slot Abus Ivy 9100
- Voordrager Tubus Tara+ (voor dikke banden)
Het frame
Zoals je kan zien heb ik gekozen voor een Mixte model (Trappez). Het is een extreem oversized alu frame met geintegreerde powertube accu, verstopt onder een kunststof afdekplaat.
Zoals je kan verwachten van dusdanig dikke buizen is het frame loeistijf. Omdat hij zo stijf is merk je niet dat het een mixte frame is (per definitie minder stijf dan een diamant hoge instap). Ik kom straks terug op de Geo, maar je ziet al dat het een hoge fiets is, dus de lage instap is heel prettig.
De afwerking is heel netjes en de lak is bizar goed... niet hard en heel taai. De kleur die ik niet met jullie deel is fantastisch.
Geometrie
De geometrie is redelijk bijzonder, ik associeer het met "Duits", want ik heb dit ook al gezien bij Riese und Muller. Ik was gelukkig al voorbereid door de fabrikant rechtstreeks te mailen, waarna ze braaf in de werkplaats zijn gaan meten. De antwoorden die ik kreeg waren dusdanig extreem dat ik bijna twijfelde of het waar was.
Het frame heeft een heel hoge voorkant (Stack). Dit wordt veroorzaakt door de lange balhoofdbuis (15cm voor alle maten) en de voorvork die een hele hoge kroon heeft omdat hij een 100mm verende vork vervangt.
In lekentaal; het stuur staat ook in laagste positie best hoog, al zal het gros van de gebruikers het stuur nog hoger willen. Het is alleen beperkend als je sportief wil zitten en dan met name als je onder de 1.75mm bent.
De andere bepalende maat is de reach, oftewel de lengte van de fiets.. en deze is echt heel erg lang.
Om maar aan te geven, deze 50cm is qua dimensies al snel een 58cm diamant. Maar ik had al berekend dat ik niet al teveel gekke dingen hoefde te doen om er toch op te passen, dus ik nam de sprong, ook omdat mijn FM had aangegeven dat ik geen koopverplichting had; "ik raak hem toch wel kwijt".
Kortom, daar waar ik meestal een maatje groter kies omdat de meeste Nederlandse fietsen nogal kort zijn, is deze fiets echt groot. Je ziet aan de plaatjes dat ondanks mijn 171cm deze 50cm
net past. Een maat kleiner had trouwens niet zoveel zin, dat scheelt 1cm reach, stack is hetzelfde.
Om de fiets passend te krijgen moest ik dus een paar dingen regelen: Afzagen van de vorkbuis (in wielertaal: "Slam that stem") en een kortere stuurpen (60mm ipv 90mm). Als ik echt zou willen had ik de stack nog wel iets lager kunnen krijgen door een speciale lage headset-cover en een nog agressievere stuurpen. Gelukkig was dat niet nodig
Laat ik ook erbij zeggen dat ik een stuurpen zonder spacers erg mooi vind, dus ik klaag niet

Rijgedrag
De fiets heeft hele dikke zware banden en een erg lange wielbasis. Het resultaat is een fiets die heel erg graag rechtdoor wil. Omdat de voorkant hoog is, was er in eerste instantie relatief weinig druk op het voorwiel, waardoor ik hem niet zomaar een bocht indrukte. In die bocht had ik hierdoor (en door de dikke banden waarover later meer) een wat zoekend gevoel. Door mijn armen wat te buigen en wat meer gewicht voorin te brengen verbeterde dit aanzienlijk.
Een ander issue was dat ik i.p.v. de armen wat naar beneden had gericht ik de armen vooruit gestrekt had (zwaar overdreven: als een zombie), iets wat op zich niet eens oncomfortabel fietst, maar waardoor ik bij het sturen meer het gevoel had vanuit de schouders te werken.
Door de spacers weg te halen en een kortere pen te monteren is de fiets weer beter in evenwicht en kan ik hem zowel makkelijk een bocht indrukken als beter controleren. Ben je groter dan ik (pak hem beet 175 o.i.d.) dan is dit sowieso geen issue, want dan klopt de lengte en hoogte natuurlijk veel beter.
Het zoekende karakter is weg en de fiets laat zich nu zonder tegenstribbelen een bocht indrukken
De motor; Bosch Performance Line
Dit was een grote verandering vanaf de Yamaha. De Bosch is aan zijn vierde generatie daar waar mijn Razer een eerste gen motor heeft. Sowieso heeft Yamaha pas voor 2022 een rigoureuze verandering aangekondigd. In die zes jaar is er bij Bosch heel veel veranderd.
- Net als Yamaha heeft Bosch nu een Direct Drive, of te wel een normaal voorblad. Dit maakt fietsen natuurlijker aanvoelen en maakt het makkelijker boven de motor uit te trappen.
- Bosch is per gen iets sterker geworden.
- Bosch heeft heel veel werk gestoken in het ondersteuningsprofiel. Daar waar ik zes jaar geleden Bosch niet zo fijn vond rijden als Yamaha is dat nu radicaal anders.
Bosch is erg stil, soepel en reageert erg goed op hoge cadans. Daar waar Yamaha vooral vanaf de eerste trap vol power levert en dan boven de 24 wegsterft blijft de Bosch veel sterker reageren, met de eigenschap dat het niet alleen een kwestie is van kracht zetten, maar ook van meer toeren draaien. Ik ben benieuwd of dit bij alle Gen4 Bosch geldt of specifiek deel is van het "sportieve"profiel van de PL.
Accu is 400Wh en dat is vooralsnog voldoende. De meerprijs voor 500/600Wh was sowieso redelijk absurd, dan kan ik net zo goed zelf los een accu kopen. Hoe dan ook, in Amsterdam haal ik 50km op Turbo (inc kinderen wegbrengen), dat is net iets minder dan op mijn Razer met een nieuwe accu. Deel van de verklaring ligt aan de iets diepere zit, maar de Yamaha is en blijft blijkbaar toch wel een zuinigheids kampioen.
Voordat ik het vergeet, een fundamenteel verschil is dat de Yamaha twee freewheels heeft, waarbij als je de pedalen stilhoudt de motor (en ketting) een fractie van een seconde doorijlt. Bij Bosch werkt dit anders. Als er al wordt ontkoppeld in de motor dan gebeurd dat op de bracketas. Als je de pedalen stilhoudt stopt ook meteen de ketting (in mijn geval belt). Je hoort en voelt dit "kloink", maar daardoor schakelt hij wel heel erg goed omdat er geen druk op de naaf wordt uitgeoefend. Ik vind het een verbetering, ervan uitgaande dat de kloink niet in de loop der jaren verergerd. Hoe minder een fiets naijlt of afremt op de motor, hoe beter.
Display
Ik noem deze apart omdat dit toch wel een dingetje is. De Intuvia is een heel sterke, goed afleesbaar display, die eigenlijk superieur is aan de Yamaha. Helaas had ik niet goed opgelet en ontbreken er twee functies die ik behoorlijk mis: Allereerst is er geen Cadans. Maar pas echt vervelend is dat je accu niet in percentages wordt weergegeven, maar in stappen van 20%
Een ander dingetje is dat de bediening van de intuvia minder prettig is dan de Yamaha (en de Nyon en Kisok). De knoppen zijn een beetje scherp en je kan er met een handschoen een beetje onder haken. En je kan er niet je verlichting mee aan zetten, dan moet je een hand van het stuur halen en naar de display gaan. Ik zet tijdens donkere dagen als het druk is nog wel eens snel mijn verlichting aan en dat is nou net een puunt waarop je je handen aan het stuur wil houden.
Ik had dus een Kiox of een Nyon moeten kopen... Aangezien het prijsverschil tussen een Kiox en een Nyon erg klein is, is de Nyon de logisch keuze. Maar als ik het nu nog aanpas betaal ik al snel 400,-... en dat is toch wel even slikken. We laten het voorlopig maar zoals het is.
Het zijn kleinigheden, maar toch een beetje jammer

Wielen en banden
In een impuls heb ik gekozen voor 27.5"wielen met dikke vette Super Moto's van 2.4 inch (62mm). Het is niet de verstandigste keuze, maar wel een hele leuke
De voordelen:
- Erg comfortabel.
- Ziet er g.e.w.e.l.d.i.g. uit.

De nadelen:
- Past niet in een ouderwets fietsenrek
- Past niet in de fietslift onder het gebouw waar ik werk (gelukkig is er een andere personeelsstalling aan de overkant, maar dat is natuurlijk wel een nadeel).
- Veel minder bandenkeuze dan voor 28".
Rationeel is 28"(veel) handiger, maar als ik het nog een keer zou doen maak ik weer dezelfde fout en ga voor die mega stoere 27.5
Betreft de banden, de Super Moto's zijn erg zwaar en hebben een heel dik loopvlak, wat hem stugger dan nodig maakt. Het is een S-pedelec band, maar in die community heeft met veel liever de Conti Winter Contact II omdat die achterlijk veel grip geeft. Een alternatief is de G-One speed die in 2.35 inch verkrijgbaar is, maar die is weer aanzienlijk kwetsbaarder. De Allmotions zijn helaas te smal. Kortom, er is niet zo heel veel keuze... het is hopen dat Schwalbe of Conti iets minder lomps ontwikkelen (of een extra dikke Allmotion op de markt slingeren).
Aandrijving
Ik heb gekozen voor mega betrouwbaar met weinig onderhoudskosten (hoop ik!):
Gezien het absurdistische kilometrage die ik met Nexus/Alfine 8 heb gereden was er geen rationeel alternatief. Enviolo is niks voor mij, Alfine 11 is niet een grote upgrade, Nexus 5 niet de moeite waard (als ik probleemloos 50k haal met de 8 is een 5 geen verbetering). Bleef over de Rohloff en dat is me toch echt te gek.
Remmen
MT 200 remmen zoals ik ze op één van de MTB's heb met 180mm schijven: veel controle en brute remkracht. Alternatief waren Deore of XT remmen en die zijn gewoon geen echte upgrade, zeker niet voor de meerprijs van VdV. Dan kan ik beter zelf een losse set kopen en erop schroeven.
Ik weet dat Athome slechte ervaringen heeft, maar de MT200 heeft mij nog nooit in de steek gelaten. Ze hebben ook geen slechtere reputatie dan andere Shimano remmen (niet zo gek, ze zijn namelijk grotendeels hetzelfde, hooguit iets andere externe afwerking). Het probleem van lekkende seals in de piston is helaas ook bekend van Deore remmen. Mocht er ééntje de geest geven is de overstap naar een MT420 4 pots rem ook zo gemaakt

Verdere afmontage
Ik heb mijn fiets verder nog getweaked met mijn favoriete zadel en grepen, een lowrider van Tubus, een stel Shimano pedalen en een Weberkoppeling die heel mooi achter de standaard kan worden bevestigd.
Nog een leuke ervaring is dat ik deze plaats van een standaard veel prettiger vind dan die onder het bracket. Als je achteruit gaat zal de crank niet vastlopen in de standaard. Qua stabiliteit vind ik het zeker zo goed.
Achterdrager van Racktime heeft zo'n rare veerklapper waar je niks aan hebt... het zal wel. Verlichting is van B&M, categorie budget. Wel beter dan de Hermanns die op mijn razer zat, maar aanzienlijk minder dan de Axendos 80 waar ik de Hermanns mee verving. Ringslot is van Abus, een type wat minder makkelijk te kraken is met een loper. Je merkt in ieder geval dat het net even iets anders werkt, maar dat betekent ook meer prutsen met een erg klein sleuteltje. Tot slot is de Widek flexi bel leuk verzonnen maar qua geluid gewoon te min.
Conclusie
Het is een beest van een fiets... zwaar overgedimensioneerd en toch soepel. Ik moest wel wat meer aanpassen dan op de Razer, wat maar weer aangeeft hoe vervelend het is dat we niet meer zomaar alles kunnen proefrijden. Ik heb de fiets toch op de gok gekocht, erop vertrouwend dat de klantenservice van VdV goed voor me had gemeten (dat hadden ze). Ook is het aanpassen van de stuurinrichting een spannende gebeurtenis, het is toch afwachten hoe dat uitpakt, gelukkig in dit geval erg goed.
Qua looks (ja, dat vind ik ook belangrijk!) is het een feest... Kreeg ik op de Razer veel commentaar, nu is het helemaal bizar. Elke ochtend spreekt weer iemand me aan als ik mijn fiets in de stalling zet
Wat meespeelt is dat het geheel door de dikke banden en de enorme buizen enorm veel weg heeft van een S-pedelec en dat wekt blijkbaar toch veel aandacht.
Tot slot, wat kost zoiets? Met alle accessoires erbij +/- 3500,-. Dat is veel geld, maar voor een custom model is dat helemaal niet gek, Nederlandse merken als Santos, Avagnon en Idwoekx zijn aanmerkelijk duurder. Dat deze merken dan niet (meer) een Middenmotor aanbieden is wat dat betreft nog een mooie plus voor VdV.
Is dit de beste fiets die ik ooit heb gehad? Ik heb een supermooie custom racefiets in een zelf ontworpen paint job. Ik heb twee briljante mountainbikes. Horses for courses, dit is een zelfde gaafheids niveau en zeker de beste e-bike die ik heb gehad.
The Good:
+ Mooie afwerking.
+ Custom, je kan hem krijgen zoals je wil.
+ Erg fijne motor.
+ Rijdt bijzonder goed.
+ Mixte frame
+ Voor een custom e-bike niet duur (vergelijk het maar met Santos, Avagnon of Idworkx)
+Absurd mooi...
The Bad:
- Toch wel bijzondere geometrie, niet ideaal voor kleinere mensen. Ook het feit dat ze gewoon een lange stuurpen meeleveren bij een kleine maat is een beetje jammer.
- Intuvia mist een aantal logische functies.
- Nokjes op de voorvork niet helemaal handig, iets te ver naar binnen (ik moest busjes gebruiken voor mijn lowrider).
- Zware fiets (maar dat ligt ook aan de gekozen afmontage)
- Keuze voor 27.5 inch is niet heel handig (maar wel heel gaaf)
- Widek bel is heel matig, gelukkig heb ik nog een Cateye PB100 bel liggen.
- Voorlamp is meh. Misschien een keer een Axendo 80 erop laten zetten.
- Absurd mooi... durf hem nergens te stallen
The Ugly:
-- Niks, noppes, nada!
De waarschuwing
Omdat bovenstaande kan lezen als een succesverhaal wil ik er toch iets aan toevoegen. Ik wil extra duidelijk maken waarom proefrijden zo belangrijk is en hoeveel risico ik heb genomen door die basisregel voor mezelf te breken.
Tot gisteren de zaag erin ging en de stuurpen werd vervangen fietste hij "redelijk", kortweg de fiets was te groot. Op dat moment had ik dus een dure vervanging van een fiets die beter reed
De twee acties hadden een eigen dynamiek:
- De FM zag op tegen het zagen omdat daarmee de fiets onverkoopbaar werd. Aan de andere kant was dat de actie waar ik geen enkele zorgen over had omdat ik wist dat verlagen voor mij nodig was en de eigenschappen ten goede zou verbeteren.
- De FM had totaal geen probleem met het vervangen van de pen. Maar aan de andere kant was dat voor mij de grote gok... ik wist dat daarmee de fiets beter zou passen, maar juist bij een sportieve fiets is de invloed op stuurgedrag is enorm. Ik had op dat moment nog geen idee of het zou werken.
Als mensen denken dat ik hier iets overdrijf:
Bij een rechtop fiets met weinig gewicht op het voorwiel is het minder dramatisch, maar een 3cm kortere pen kan van een racefiets of mountainbike een nerveus rotding maken. Als het niet had gewerkt had ik de langere pen moeten terugzetten en dan was de fiets eigenlijk te groot geweest. Dat het nieuwe rijgedrag ontzettend goed uitpakte (veel beter dan gehoopt...) is niet zomaar omdat ik alles zo goed had gepland, het was ook een flinke dosis geluk.
Ik zou graag willen zeggen dat ik wist wat ik deed en dat is ook wel zo (immers, het was gepland en ik had al twee weken erop rond gereden voor de grote ingreep), maar het was een gok. Als je niet zo goed weet hoe geometrie in elkaar zit en wat de aanpassingen kunnen veroorzaken is het extra lastig om een net niet passende fiets passend te maken. Daarom:
Probeer een proefrit te maken op een vergelijkbaar model.
Do as I say, not as I do...
[
Voor 122% gewijzigd door
roffeltjes op 31-10-2021 16:33
. Reden: Zo vreselijk veel grammaticale en spellingsfouten. En mijn vader was leraar Nederlands... die appel is heel ver van de boom gevallen. ]