bert pit schreef op maandag 9 september 2019 @ 15:12:
Hoe en wat qua onderhoud?
Sinds een half jaar fiets ik elektrisch. Dikke banden, hydraulische schijfremmen, verende voorvork en natuurlijk de bosch motor met buisbatterij. Bij mijn vorige stadsfiets was logisch nadenken nog voldoende voor het noodzakelijke onderhoud. Maar nu ik ongeveer het viervoud heb betaald van mijn vorige fiets, vraag ik mij af wat ik kan doen aan (preventief) onderhoud.
Heeft iemand een idee?
Ik weet niet of je altijd door weer en wind fietst? Ik weet niet of je zelf het onderhoud aan je fiets wilt gaan doen, of dat je dit uitbesteed aan de fietsenmaker.
Ik zou in eerste instantie een kettingrek meter kopen. Hiermee kun je zien hoever je ketting uitgerekt is. Google maar op parktool cc 3.2
Je legt dit hulpstukje op je ketting. Hier zitten 2 aanduidingen op. Nl. 0.5 en 0.75
Deze twee waarden geven de rek aan in procenten. Als je ketting nog onder de 0.5 valt kun je hem nog gebruiken. Zit hij tussen de 0.5 en de 0.75 dan kun je hem in principe nog wel blijven gebruiken totdat hij bij de 0.75 erdoor gaat.
Ik ben zelf echter van mening dat je beter de 0.5 aan kunt houden. Je kunt dan de ketting verwisselen met behoud van je cassette achter. Vaak lukt dit 2 a 3 keer en dan moet je de cassette ook vervangen. (Als je nieuwe ketting door trapt op de cassette dan is hij ook te ver versleten.)
Het onderhoud van je fietsketting is afhankelijk hoe veel je door water, regen , pekel moet fietsen. In principe moet je de buitenkant van je schakels zo schoon en droog mogelijk zien te houden. (Lees met een droge niet pluizende doek je ketting droog wrijven)
Het vet wat de fabrikant tussen de schakels heeft gedaan moet daar lekker blijven zitten. Sommige mensen ontvetten eerst hun ketting en gaan daarna met allerlei smeermiddelen proberen weer olie tussen die schakels te krijgen, maar dit werkt allemaal niet zo best.
Als op een gegeven moment je ketting stroef gaat worden of gaat piepen dan is het vet eigenlijk wel uitgewerkt en zul je toch iets van smering moeten gaan toepassen.
Wat fijn werkt is van muc-off c3 ceramic lube dry. De druppeltjes doe je tussen de schakels laten lopen. Een aantal keren rond draaien. Dan 3 a 4 uur in laten trekken en dan weer met een droge doek zoveel mogelijk verwijderen.
Op die manier blijft er ook geen zand en andere rommel aan je ketting en cassette plakken. Het is echt niet nodig om bussen met spray over je cassette heen te spuiten. Dit maakt het er alleen maar een grote kliederboel van.
Als je nou veel door de regen fietst kun je de (wet) versie van muc off gebruiken en op dezelfde manier aanbrengen, in laten trekken en goed weer uitpoetsen.
Dit is toch het belangrijkste wat ketting en derailleur betreft.