@
kmf Leuke fiets, hoor. Ziet er stoer uit!
@
Tommie12 Een derailleur schoonmaken zie ik in 2 maten:
>derailleur die als primaire aandrijflijn dient
Daar komt veel kracht op te staan en deze verdiend een goed onderhoud. Het is niet zo dat je elke week 'n uur zoet bent, maar je moet hem wel vaak met een zachte waterstraal afspuiten en opnieuw smeren. Als je dat doet voordat het geheel hard gaat knarsen dan zit je toch wel goed. Heb ook vaker een derailleur gehad en deze hield het lang vol.
>derailleur die als secundaire aandrijflijn dient
Op dit systeem komen niet zo heel veel krachten te staan. De achterwielmotor doet het meeste werk. Deze zie je bijvoorbeeld op de Stromer, Klever, Qwic en nog een paar merken. De Stromer kan zelfs nog autonoom 18 km/h rijden als de ketting zou breken. Het onderhoud aan dit systeem valt reuze mee. Omdat er niet zoveel kracht op komt te staan is dit systeem je een stuk vergeeflijker als je het 'n keer vergeet. Schoonmaken moet ook zeker gebeuren, maar het komt net wat minder kritisch.
@
roffeltjes Je zegt dat gewicht er niet
veel toe doet, klopt, maar de eco-modus heft dan de extra weerstand van de motor en het systeem op. Het voegt niet echt iets toe aan het comfort. Ik rijd regelmatig op een gewone fiets en mijn fiets trapt op eco-stand even zwaar als die gewone fiets en daarom voegt het (in mijn gevoel sowieso) niets toe. Dan kun je beter een gewone fiets beteugelen. De middenstand voegt zeker een hoop toe zoals:
Eco-mode is 60 watt = 0 watt profijt en kan niet >0 zijn.
Tour-mode is 125 watt = 65 watt direct profijt (19-24 km/h)
Sport-mode is 250 watt = 190 watt direct profijt (22-27 km/h)
Sleeprest is dus 60 watt bij mijn fiets, daarom eco-mode geen profijt geeft
Op de sportstand ga ik met windkracht 8 tegen alsnog 16 km/h en windkracht 6 ongeveer 22 km/h. Dan heb ik nog jus over als ik terugschakel. Ik kom er hoe dan ook altijd tegenin al is het met windkracht 8 tegen + viaduct op met 14 km/h. Een middenmotor is net een diesel.
Toch twijfel ik of extra gewicht niets meer kost. Je moet sowieso bij acceleratie extra kinetische energie toevoegen want anders zou een volgeladen goederentrein net zo snel optrekken als een sprinter en zou een vrachtwagen net zo zuinig zijn als een personenwagen. Het verschil is niet gigantisch, maar het is er wel. Waar inderdaad niets aan de luchtweerstand veranderd naarmate het gewicht zul je eender massa wel op snelheid moeten brengen. Dezelfde vrachtwagen die beladen 80 km/h rijdt rijdt 1 op 3. Dezelfde vrachtwagen die vaak van snelheid moet wisselen rijdt 1 op 1 (blik op de weg). Die massa doet toch wat.
*jimh307 mag 10 dagen thuis blijven, besmetting vrouwlief

Zelf nergens last van dus maar lief zijn tegen haar. Moet wel 2x getest worden waarvan die van gisteren negatief was. Donderdag de 2e test. Godzijdank kan ik thuis ook goed werken in alle rust en ben ik goed voorbereid op dit soort situaties.