Ik raad je echt aan om een Yamaha te proberen, die grijpt direct aan. Een Yamaha of Bosch CX heeft twee keer zoveel koppel en de berijder van zo'n fiets rijdt juist in die situaties weg alsof je stilstaat. En die paar % gewicht kunnen daar echt niet tegenop

Klopt, maar dit moet ik eerst langere tijd ervaren. Wellicht is het niet nodig, maar de mogelijkheid is er en dan is het even aankijken hoe de stuurervaring is.
Ik geloof in dit soort dingen niet in "wennen", zeker als je al direct voelt dat het niet past.
Ik doe hem vetgedrukt omdat dit een van de redenen is dat mensen fietsen KUT vinden. Zadel of fiets moet passen en dat voel je heel snel. Argumenten als zitvlees kweken etc. zijn meestal grote lulkoek en leiden tot heel veel teleurstelling.
Tenzij je motor uitvalt of de batterij op is. Dan moet je dat gewicht zelf trappen.
Allereerst, motor uitval is een uitzondering en valt onder defect. En accu op is me eigenlijk zelden gebeurd. En dan heb ik het over 100.000 km voor zowel mijn vrouw als ik, wij zijn echt geen gelegenheidsfietsers. Je moet echt je best doen als je kijkt naar de actieradius van een moderne e-bike.
Bewegingsleer: gewicht maakt nauwelijks iets uit voor een fiets, slechts bij bergop/optrekken, en zelfs dan is het vrij klein.. Niet voor niets dat zelfs in de Tour de France de meeste fietsen boven het minimumgewicht zitten, zelfs al is het vrij simpel ze op gewicht te krijgen.
Om hem maar te duiden: jij weegt 80kg. Fiets 20kg versus fiets 30kg. => 10% minder gewicht. Dat ga je dus alleen merken bij het optrekken en bergop.
Efficiëntie verschil tussen een Nexus 8 en een derailleur is groter en voel je altijd.
https://fahrradzukunft.de...en-an-nabenschaltungen-2/
=> Automatische versnellingen nog meer verlies.
Als je echt weinig inspanning wil: racestuur

Dat kale is een bewuste keuze, alle extra's (zoals kettingkast, etc.) kan kapot en gaat kapot waardoor het vervelend wordt.
Mijn ervaring in Amsterdam is dat dit ontzettend meevalt. Laatst een voorspatbord gesneuveld bij mijn vrouw. Eerste keer dat we dat hebben meegemaakt en we wonen decennia in de stad.... Ik heb ook wel eens een magura remleiding verspeeld in een fietsenrek, maar remleidingen heb je ook op de Cowboy.
Ik heb volgens mij vorige week nog een reparatie lijstje gepost, valt echt ontzettend mee.
En met dat betrouwbaar dealernetwerk beschrijf je precies wat ik al jaren verwacht, voor heb betaald maar in de praktijk zwaar tegenvalt en je weinig aan hebt. Ervaring is 1x Batavus, 1x Gazelle. +/- 30.000 km / 6 jaar.
Allereerst, welke motor? Ik adviseer met name Bosch/Yamaha. Verder, ik heb meerdere Batavus ION motoren gesloopt en die zijn uitstekend vervangen door mijn dealer.
Een doortrappende fiets die niet kan worden gefixt? Tenenkrommend. Bij Gazelle is dat of een Shimano (grootste kans), of een Sturmey Archer. Elke fietsenmaker zou dat in een uurtje kunnen repareren (twee uur als hij een nieuw wiel moet spaken) tenzij je Beun de Haas treft.
Let op! Ik geloof je direct, immers er is een groot aantal Beun de Hazen in Amsterdam en omstreken (kuch ook bij Profil, kuch). Maar er zijn ook goede fietsenmakers (zo vertrouw ik Tromm en Marc Bikeshop)
Ik ben het overigens volledig met je eens over de risico's van een startup en dat de fietsen minimalistisch zijn qua opties. Maar dat laatste zie ik nu als pluspunt, behalve de spatborden en standaard.
Cowboy heeft IMHO geen realistische spatborden
Je moet het vooral zelf weten, maar ik wil toch een anecdote geven:
De laatste twee jaar regelmatig in de stad een Van Moof gezien. Maar ik zie ze eigenlijk nooit meer en als ik ze zie, nooit een commuter die elke dag door weer en wind gaat... terwijl ik jaar in jaar uit elke dag dezelfde mensen met een Bosch fiets tegenkom.
Het is een aanname, maar ik gok dat mensen die zo'n fiets kopen vooral een hebbeding willen, die fietsen erg storingsgevoelig zijn (Naafmotor) en eigenlijk niet bevallen in nat weer. Je kijkt namelijk naar form over function en dat zie je zeker bij Cowboy weer terug. Er zijn al twee dingen die jezelf al aangeeft als rode vlag: geïntegreerde verlichting en geen spatbord (diegene die ze aanbieden is een grap). Oftewel, in de donkere natte maanden heb je er niks aan, komt hij in de schuur en sloop je onbewust je accu
=> De Lekker is IMHO een veel betere fiets. Ook kaal, maar geen form over function (integendeel!)en je hebt een middenmotor, iets wat ik steevast blijf adviseren voor een normale e-bike. Juist dingen als vocht, kracht/rotatie sensor problemen etc. zijn altijd een ding bij een naafmotor omdat je toch relatief lange kabels hebt lopen die aansluiten op een bewegend onderdeel. Bij een middenmotor zit dat allemaal in één goed afgesloten pakket.
Volgens mij heeft hier nog nooit iemand lopen klagen over vocht in een middenmotor (tenzij jouw Batavus een middenmotor heeft^^).
[
Voor 12% gewijzigd door
roffeltjes op 02-12-2019 12:32
]