Gezien het Brommer/scooter fiasco weten we dat ze dat niet doen. Je mag gewoon spul de markt in trappen wat niet op de openbare weg mag, het zal Den Haag blijkbaar een rotzorg zijn. Het is natuurlijk compleet krankzinnig dat je opvoersetjes kan kopen bij de scooter specialist en dat dezelfde specialist scooters mag verkopen die af fabriek al te hard gaan. En dat herhaalt zich nu met de VM's en de fatbikes.
Vandaar dat ze in Amsterdam en andere grote steden dan maar het kanon hebben gepakt en de scooter onaantrekkelijk gemaakt. Hetzelfde dreigt nu met de ebike, de overlast groeit heel snel. Logisch dat geizen het succes in de strijd tegen de scooter nu ook weer de oplossing wordt de aantrekkingskracht grof aan te pakken.
B64 schreef op vrijdag 24 maart 2023 @ 10:55:
[...]
Het grote probleem van (met name) Amsterdam is dat men wel graag allerlei regeltjes implementeert die op papier een probleem oplossen, maar die regeltjes in de praktijk nauwelijks handhaaft zodat het probleem feitelijk niet opgelost wordt.
Aangezien de scooter overlast
dramatisch is gekelderd is in dit opzicht het omgekeerde war: Amsterdam heeft laten zien hoe effectief soortgelijke maatregelen zijn.
Het lijkt me toch zinvol als de gemeente bij de invoering van die 30-km/u-regel ook inzet op het herinrichten van die wegen, dat helpt namelijk ook om die lagere snelheid van autoverkeer af te dwingen
Absoluut eens, maar budget en fysieke realiteiten (oude stad) spelen wel een rol. Ik moet ook toegeven dat het verassend beter wordt. Ik ben als Amsterdammer meestal heel erg lacherig over Amsterdamse projecten (Stopera, N-Z lijn saga), maar ze pakken de herinirichting echt wel goed op. Onderstaande uiteraard niet overal, maar toch.
- Auto terugdringen lukt
- Snelheid terug dringen lukt
- Gemengde voetganger en fietszone achter CS is een groot succes. Je kan gewoonweg niet meer via een fietspad door de voetganger stroom heen ploegen
- Heel veel gratis bewaakt fietsenstallingen... hoe geweldig is dat!
- De fietsersbond die beweert dat uit eigen metingen blijkt dat e-bikes gemiddeld (!) 13 km/u harder rijden dan gewone fietsen -
de SWOV, die lijkt me een stuk objectiever, houdt het op een gemiddeld verschil van 3 km/u.
Ik vrees toch dat op Amsterdamse fietspaden die 13kmpu beter klopt dan de 3 kmpu,
Ergernis over gedrag van weggebruikers (of dat nou om snelheid gaat, het gebrek daaraan of ander idioot gedrag) los je het best op met verkeerstoezicht, aka handhaving. Dat los je niet op met regeltjes. Maar ja, verkeerstoezicht kost geld, en dat heeft de gemeente Amsterdam er nou net weer niet voor over...
Los van het beperkte budget die de stad heeft ivm allerlei ellende (o.a. kades), zoals ik al zeg zijn ze het door inrichting al enorm aan het verbeteren en is het instellen van draconische regels ook heel erg effectief gebleken.
Dat betekent echt niet dat ik het compleet niet met je eens ben, maar als je het bekijkt vanuit het oogpunt van de wethouder snap ik deze helemaal:
1. Overlast is groot en groeit
2. Soortgelijke overlast hebben ze eerder met beperkt budget via draconische regels gestopt
3. Den Haag gaat echt niet de markt reguleren, stel je voor....