Fuff schreef op woensdag 15 augustus 2018 @ 18:34:
[...]
Maar wat moeten die simplistische blogs (die zeer veel goede content bevatten overigens, complexe materie op een eenvoudige manier begrijpbaar gemaakt) dan doen om hier wel rekening mee te houden?
Het is toch ook 'niets anders' dan blijven zitten, doorgaan met kopen en niet verkopen?
Waar ze naar mijn idee meer aandacht aan zouden kunnen besteden is hoe je door een periode heen komt, ik neem aan dat jij hier ook op doelt? Dus ik begrijp dat ik cash nodig heb, dat ik als ik mijn baan verlies en de markt gaat slecht, ik alsnog een tijd vooruit kan, zonder dat ik aan mijn 'money working for me' hoef te komen. Ik zou hier wel wat meer werkelijke scenario's zien, lezen, horen. Lijkt mij interessant.
De vraag die je nu stelt is in mijn opinie de belangrijkste, en een heel persoonlijke, want iedereen zijn situatie is anders. De vraag is hoe je je overgebleven geld verdeelt over de diverse beleggings categorieën.
Zoals zo vaak is het een cash flow vraagstuk. Welk bedrag heb je iedere maand nodig om aan je financiële verplichtingen te voldoen ? Hoeveel daling in maandelijks inkomen kun je verwachten en hoe goed ben je daar tegen verzekerd? (in de vorm van WW en Ziektewet bij loondienst, en verzekeringen of (cash)buffers bij eigen baas in welke vorm dan ook)
De scenario's kunnen zijn , kortdurende werkloosheid met kleine dip in maandelijkse inkomsten, langdurige werkloosheid met over de tijd gezien een flinke inkomsten dip. Ziekte kort en langdurig. arbeidsongeschikt raken. Dat zijn wel de belangrijkste denk ik.
Die zijn uit te rekenen , als je dat hebt heb je je risico scenario's. Dan kan je gaan kijken hoe je nu alles nog goed gaat dat risico kan verkleinen. Schulden verminderen is dan essentieel. Als je andere schulden hebt dan een studie of woningschuld zou ik gelijk beginnen die naar 0 te brengen.
De grootste verplichting is je hypotheek, of je huur. Ook vrij essentieel om ergens te wonen. Ik ga even uit van een hypotheek, nu wordt er altijd heel veel gediscussieerd over het al dan niet nuttig zijn van versneld aflossen.
In het kader van het verminderen van je maandelijkse geldbehoefte en het naar beneden brengen van je verplichtingen is dit altijd slim. Het verlaagt het risico zonder dat het ingewikkeld is en het verminderd je geldbehoefte waardoor je als het ware tijd koopt. Je kan het immers langer uithouden met de buffers.
Daarnaast keren de meeste beleggingen een vorm van dividend uit, wat in feite je passieve inkomen is. Daar kan je in tijden van financiële nood ook nog gebruik van maken om wat gaten te dichten zonder dat je hele delen van je portefeuille hoeft te verkopen.
Het is natuurlijk altijd een punt van je eigen risicobereidheid , ik zou persoonlijk een buffer op proberen te bouwen van minimaal een jaar, rekening houdend met de diverse inkomensverzekeringen die je hebt. Dat lijkt veel maar een jaar is zo voorbij.
Overigens betekend dat niet dat het een gigantische buffer hoeft te zijn, en door het verstrijken van de tijd en het aflossen van schulden kan de buffer je steeds langer voorzien van de benodigde aanvulling op je inkomsten. Zeker als je doorgaat met de buffers uitbouwen. Je komt dat vanzelf weer op een punt dat je een deel van je cash buffers weer kan investeren of gebruiken voor het verder aflossen van je hypotheek.
Het is op het oog allemaal heel saai, er kan niet gerekend worden met mooie rendementen maar het is wel de basis voor je financiële huishouding.
Je kan nog zoveel rekenen aan mooie rendementen en de beste beleggingsstrategie , maar de echte persoonlijke risico's worden daarbij nog wel eens over het hoofd gezien.
Zaken als het verplicht moeten verkopen van je huis , het verlies van je veilige plek waar mooie herinneringen liggen kan zoveel impact hebben dat mensen daar niet overheen komen. Financieel wellicht wel, maar emotioneel is een ander verhaal.