leonbong schreef op woensdag 28 maart 2018 @ 12:50:
@
Xander Wat is keuren als er geen document is waar uit blijkt wat er gekeurd is anders heeft het geen waarde met "stempel ofzo"
[...]
Vergelijk het met de APK als het verplicht is vanuit de wet dan heb je daar bewijs van als eigenaar, dat het gebeurt is.
leonbong schreef op woensdag 28 maart 2018 @ 13:12:
Voorbeeld
Als in de wet arbeidsmiddelen kijkt dan is een inspectie bij een hijsmiddel een visuele controle door de bijvoorbeeld de gebruiker of het niet beschadigd is.
Een keuring van het hijsmiddel is een beproeving en inspectie door een daarvoor opgeleid persoon.
Dit lijkt wel haast een taalkundige discussie over het verschil tussen een keuring en een inspectie geworden.
Maar de "inspectie" zoals NEN1010 die voorschrijft, lijkt meer op een keuring zoals jij hem uitlegt.
Het mag bijvoorbeeld niet zomaar door iedereen gedaan worden:
61.1.6 De eerste inspectie moet worden uitgevoerd door een vakbekwaam persoon, die bovendien de deskundigheid heeft om inspecties uit te voeren.
En er hoort daadwerkelijk een rapport uit te komen, welke is ondertekend of gewaarmerkt, en dit dient vervolgens ook aan de opdrachtgever overhandigd te worden:
61.4.1 Tijdens de voltooiing van de inspectie van een nieuwe installatie of uitbreidingen aan of wijzigingen van een bestaande installatie moet een eerste rapport worden opgesteld. Deze documentatie moet nadere gegevens bevatten over de omvang van de installatie die in het rapport wordt beschreven, met daarnaast een vastlegging van de controle en de resultaten van metingen en beproevingen.
Eventuele defecten of tekortkomingen die bij inspectie van de installatie aan het licht komen, moeten worden verholpen voordat de installateur verklaart dat de installatie voldoet aan deze norm.
61.4.3 Het eerste rapport moet bevatten:
— vastlegging van de controles;
— vastlegging van beproefde stroomketens en van beproevingsresultaten.
In de vastlegging van nadere gegevens over stroomketens en beproevingsresultaten moet elke stroomketen, met inbegrip van bijbehorend(e) beveiligingstoestel(len), herkenbaar zijn aangegeven en moeten de resultaten van de bijbehorende metingen en beproevingen zijn vastgelegd.
61.4.4 De persoon (of personen) die verantwoordelijk is (of zijn) voor de veiligheid, het ontwerp, de bouw en de inspectie van de installatie moet (of moeten) de rapportage waarin de respectievelijke verantwoordelijkheden zijn beschreven, overhandigen aan de opdrachtgever, samen met de in 61.4.3 genoemde vastlegging.
61.4.5 Rapporten moeten zijn opgesteld en ondertekend of op andere wijze zijn gewaarmerkt door een of meer personen die bovendien de deskundigheid bezitten om inspecties uit te voeren
Dit lijkt mij allemaal vrij helder...? NEN1010 schrijft gewoon voor dat deze inspectie moet gebeuren. En ik mis werkelijk waarom je dit geen "keuring" zou mogen noemen, maargoed, het naampje is voor mij niet zo interessant.
De NEN1010 is trouwens geen wet, het is een norm. Wel wordt deze norm via de woning
wet / het bouwbesluit aangewezen, voor zover het eisen betreft "die zijn gesteld uit oogpunt van veiligheid". Over de wettelijke status van de NEN1010 kun je trouwens ook uren lang discussiëren maar dit is meestal niet eens nodig, het gros van de installateurs noemt de NEN1010 in offertes en contracten. Daarmee is een eventuele wettelijke verplichting al niet meer interessant aangezien ze dan ook gewoon
contractuele verplichtingen aan gaan om een installatie te maken volgens NEN1010. En daar is dit hele verhaal dus een onderdeel van. Ik kan er niets anders van maken.
Als jij in eigen beheer een woning laat bouwen en een installateur daarbij betrekt om een nette installatie conform NEN1010 te maken, dan zou je deze documenten dus gewoon overhandigd moeten krijgen. Bij projectmatige nieuwbouw is het wellicht een ander verhaal aangezien je dan niet zelf de "opdrachtgever" bent (dat is het bouwbedrijf / de aannemer), maar ook daar zou je er naar mijn idee gewoon om kunnen vragen.
Ik wil trouwens best geloven dat veel installateurs de normen en zelfs hun eigen contractuele verplichtingen niet nakomen, de hele branche is wat dat betreft verziekt. Alles moet maar sneller en goedkoper en voor vakmanschap is geen ruimte meer.
Maar ik weet 100% zeker dat er ook installateurs tussen zitten die het wel netjes doen. Want...
Indoubt schreef op woensdag 28 maart 2018 @ 13:53:
Bij nieuwbouwhuizen heb ik inderdaad ook nooit een keuringsrapport van de elektrische installatie gezien. Blijkbaar is het eerder een soort inspectie van de maker als dat er een keuring met een rapport is.
... ik heb die rapporten toch wel gezien.
Indoubt schreef op woensdag 28 maart 2018 @ 13:53:
Aangezien ik nu in een "oud" bouw huis zit zou ik bijvoorbeeld wel willen weten of de weerstandswaarde van de aarde wel aan de norm voldoet. Ik zit hier op zandgrond en dan moet je vaak al aardig diep gaan. Benieuwd of dat ook zo is
Hoe oud is oud? En zit die aardelektrode er sinds de bouw of is die later een keer geslagen (bijvoorbeeld ivm sanering van oude waterleidingen)?
Heel theoretisch zou je er van uit mogen gaan dat hij in ieder geval ooit voldeed. Wanneer de gehele installatie ook nog is beveiligd door 30mA aardlekschakelaars is het ook wat minder kritisch. Maar bij twijfel een keer de zaak laten controleren kan natuurlijk nooit kwaad.