Dat hoeft niet per definitie zo te zijn, waar je volgens mij naar toe wilt is een evenwichtige invoeding over de 3 fases verdeeld. Je hebt dan het minste belasting op het net en een lager risico dat de installatie gaat afschakelen bij hoge netspanning.
In jouw situatie zie ik dat je de Enphase 12A gaat invoeden op L1, en de Zonneplan 18A op L3.
Dan krijg je bijv. L1 12A, L2 0A, L3 18A.
Ga je Zonneplan over 3 fasen verdelen, dan krijg je dus 3x6A, dus 6A per fase. Samen met de Enphase 12A op 1 fase (geen idee hoe dat zit, correct me if I'm wrong) komt dat uit op L1 18A, L2 6A, L3 6A.
Dan heb je nog steeds een maximale belasting van 18A op een van de fases. Dus ten opzichte van de eerste optie schiet je niks op.
Kan je die Enphase ook over 2 fases verdelen, dan krijg je 2x6A en 3x6A
L1 12A, L2 12A, L3 6A.
Dan heb je een wat gebalanceerdere invoeding op het net.
Let op dit houdt allemaal geen rekening met orientatie van de panelen, en dus het moment van invoeden.
En nogmaals, ik weet niet of dit allemaal PV technisch kan, dus laat dat checken.
Het risico voor afschakeling kan je verder verlagen door continuverbruikers op dezelfde fase te zetten als je PV installatie, je verbruikt dan je eigen stroom direct ipv dat het door de meter gaat. Dan is aansluiten op de fase waar 18A ingevoed wordt het meest voor de hand liggend. In jouw geval, kijk naar koelkasten, vriezers, boilers.
Hoe dat met een secundair allocatiepunt zit weet ik niet precies, de PV stroom gaat dan in ieder geval door de meter.
Daarbij als ik op de
website van Zonneplan kijk welke Huawei optimized omvormers zonneplan gebruikt, is deze enkel 6,6kW of 11kW. Dat gaat hem niet worden met maar ca 4,0kW aan max opbrengstvermogen vanaf de panelen in de praktijk op een zonnige dag.
Als je naar de
datasheet kijkt van de One Optimized (ik heb er ook 1 in bestelling, een 6kW) dan zijn er ook 3 fase varianten van 3kW en 4kW.
Vervolgens is het de vraag of de adviseur van Zonneplan dat voor je wil aanpassen, want ze hebben volgens mij intern bepaalde regeltjes wanneer ze welke omvormer plaatsen. Desalniettemin kon ik voor mijn West opstelling, 13 panelen x 370Wp (=4810Wp) op eigen initiatief wel voor een 3 fase omvormer kiezen. Natuurlijk komen er dan wel wat extra kosten bij.
Septillion schreef op vrijdag 29 juli 2022 @ 10:06:
Owja, jij wilde tweede meetpunt. Nu twijfel ik even, krijg je dan ook een tweede set hoofdzekeringen of komt het dan wel achter dezelfde hoofdzekering?
Dit maakt namelijk even uit of je de boel nog moet beveiligen tegen de >40A of niet.
Een secundair allocatiepunt is een tweede meter op dezelfde aansluiting.
Whiskey48 schreef op vrijdag 29 juli 2022 @ 10:13:
[...]
[Afbeelding]
Wat ik begreep van de Stedin monteur, krijg ik een hele kast zoals deze nu al onder de eerste hoofdschakelaar zit, hetzelfde voor onder de tweede groepenkast / tweede hoofdschakelaar.
Ik krijg (betaal flink) voor een nieuw meterbord iig ... zou zeggen dan van waarschijnlijk wel?
Kijk even op
https://www.mijnaansluiti...n-over-een-extra-meetpunt
Zie ook de vraag "wat is het verschil met een nieuwe aansluiting":
4. Wat is het verschil tussen een extra meetpunt (secundair allocatiepunt) en een nieuwe aansluiting?
Bij een nieuwe aansluiting wordt er een nieuwe verbinding met het elektriciteitsnet aangelegd, waarbij u zelf de benodigde capaciteit kiest. Voor deze aansluiting brengt uw netbeheerder eenmalige- en periodieke aansluitkosten in rekening. Bij een extra meetpunt (secundair allocatiepunt) wordt geen nieuwe aansluiting aangelegd, maar een meter achter de bestaande aansluiting geplaatst. Hierbij blijft de capaciteit van de bestaande aansluiting ongewijzigd.
Ik denk dat je bedoelt een hoofdschakelaar geschikt voor max 63A.