De 1 module brede aardlekautomaat van ABB is een spanningsafhankelijke aardlekautomaat (het is een rebranded GE automaat btw). NEN1010 vindt daar iets over.
531.2.2.2 Het gebruik van toestellen voor aardlekbeveiliging met een hulpspanningsbron, die bij een defect van de hulpspanningsbron niet automatisch uitschakelen, is alleen toegelaten indien:
— foutbescherming overeenkomstig het bepaalde in rubriek 411 ook bij een defect van deze hulpvoeding is gewaarborgd of
— de toestellen zijn opgenomen in installaties die worden bediend, beproefd en geïnspecteerd door voldoende onderrichte personen (BA4) of vakbekwame personen (BA5)
Jouw installatie thuis wordt niet bediend, beproefd en geïnspecteerd door een VOP of VP, dus mogen deze componenten alleen worden toegepast als de foutbescherming gewaarborgd blijft. Bij een lage aardcircuitweerstand is de foutbescherming gewaarborgd omdat de automaat ook tijdig zal uitschakelen bij sluiting naar aarde, maar bij een hoge aardcircuitweerstand zoals in veel TT-stelsels mag je deze aardlekautomaten dus niet toepassen.
Een klassieke spanningsonafhankelijke aardlekautomaat werkt puur elektromechanisch, deze heeft geen spanning nodig om te functioneren. Een spanningsafhankelijke aardlekautomaat heeft netspanning nodig om te functioneren, veelal >90V.
Problemen daarmee zijn:
- Die dingen zijn gevoeliger voor defecten.
- Wanneer door een storing de netspanning zou dalen tot <90V werkt de aardlekbeveiliging niet meer. Een spanning >50V is echter wel gevaarlijk.
- Wanneer de nulgeleider onder de aardlekautomaat onderbroken zou raken functioneert het ding geheel niet meer, maar de fasegeleider met daar op een gevaarlijke spanning loopt nog wel de installatie in.
De warmteontwikkeling is inderdaad ook iets om rekening mee te houden, door de actieve componenten wordt zo'n automaat warmer dan de spanningsonafhankelijke varianten.
En wat is het voordeel? Alleen de maat? In de gemiddelde woonhuisinstallatie met <12 groepen kun je vast wel bredere componenten kwijt.