Allereerst hartelijk dank voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit topic, ben weer een stukje wijzer... Ook ik ga eea wijzigen in mijn groepenkast en ben zeer benieuwd naar jullie feedback & advies.
Huidige Situatie:
Op dit moment heb ik een 3x 25A aansluiting met twee ABB groepenkasten voorzien van 1-fase Busboards (3x4) in gebruik. Ik zal jullie de verdere details van mijn wijzigingen besparen, maar mijn uitgangs positie zijn twee gekoppelde Hafonorm kasten van 220x330mm, waarbij de linkerkast volledig vol zit met 12x enkelvoudige 16A flexomaten via de busboards op 3x 40A ALS naar een 4-polige hoofdschakelaar, precies "zoals het heurt" met ABB. De rechterkast is volledig leeg, mijn vragen gaan dan ook over de inrichting van deze rechterkast.
A - Fornuis / Kook
Om te koken gebruik ik zogenaamde domino elementen, twee hiervan zijn op gas, eentje is een inductieplaat recht-toe-recht-aan 1-fase 16A. Er loopt vanuit de meterkast een standaard fornuisgroep met Aarde, 2x Bruin en 2x Blauw 2,5mm2 draad in een enkelvoudige 19mm buis. Volgens Oud-Hollandsche traditie heb ik de Perilex aan de andere zijde (keuken) naar eigen inzicht verbonden met 1x Bruin en 1x Blauw om de 1-fase 16A inductie domino te voeden.
Deze fornuisgroep ontbreekt echter nog in de linkerkast dus wil ik deze in de rechterkast plaatsen inclusief een nieuwe 2P ALS. Mocht ik ooit een van de gas domino's vervangen voor een tweede 1-fase 16A inductie versie kan ik met de fornuisgroep deze twee inductie domino's voeden door vanuit de Perilex een Y-snoer te maken waarbij de domino's ieder apart een Blauw en een Bruine draad krijgen van de fornuisgroep. De fornuisgroep is conform de ABB standaard voorzien van "het palletje" zodat beide automaten uitschakelen mocht er ergens iets niet goed gaan.
Om helemaal toekomstvast te zijn zou ik het liefst ipv een nieuwe 2P ALS en de bovenstaande fornuisgroep een 3-fase ALAMAT plaatsen. Ik snap dat als ik naar _echt_ 3-fase koken ga ik mijn bekabeling moet gaan aanpassen, maar primaire vraag is of ik de twee bovenstaande scenario's met deze 3-fase ALAMAT ongestraft mag aansluiten, uitgaande van het feit dat ik verder zorg voor de gelijktijdigheid over alle drie de fasen in mijn groepenkast, dus:
Vraag A-1 - Een inductie domino:
Mag ik 1x 16A aansluiten op de 3-fase ALAMAT en L2 & L3 ongebruikt laten ?
Vraag A-2 - Twee inductie domino's:
Mag ik 2x 16A (L1 + L2) aansluiten op de 3-fase ALAMAT en L3 ongebruikt laten ? Er zouden in deze situatie, in tegenstelling tot de fornuisgroep, twee verschillende fasen door dezelfde buis naar de Perilex gaan. Ik zie met deze oplossing ook het voordeel dat ik de twee inductie platen dan ieder een andere fase laat belasten, in tegenstelling tot de fornuisgroep waar beide domino's 1-fase belasten.
Aangezien de schakelaars op de 3-fase ALAMAT onderling verbonden zijn a-la het ABB palletje op de fornuisgroep vind ik dit hetzelfde (Maar de NEN1010 waarschijnlijk niet ;-))
Zie ik hier iets cruciaals over het hoofd ? Of is het gewoon niet volgens de norm, maar kan het technisch zonder gevaar ?
B - PV Installatie
Binnenkort wordt er een 3-fase pv installatie geplaatst, deze wil ik op een 3-fase ALAMAT aansluiten. De monitoring van het PV systeem gaat over de fase draden, het 3-fase relay wat bij de PV installatie hoort bevat een fase koppelaar, dus data van de verschillende fasen is op alle fasen beschikbaar.
Een WCD in een groepenkast is normaliter geen mooie oplossing, in mijn situatie is het echter ideaal. Ik heb echter 1 vraag over deze WCD:
Vraag B-1: WCD voor PV
Mag ik de WCD op een van de fase en de nul van de ALAMAT aansluiten, of moet ik perse een losse 4P ALS met een losse 3-fase automaat voor de PV en een losse 1-fase automaat voor de WCD ?
De WCD wordt direct gekoppeld met het monitoring apparaat (wit kastje op plaatje) 10cm van de groepenkast er zit verder geen andere apparaten aan deze WCD verbonden.
C - Bedrading algemeen
In de groepenkast wordt alles met 6mm2 VD draad aangesloten, aangezien ik twee extra ALS ga aansluiten bovenop de bestaande drie heb ik nog een paar vragen"
Vraag C-1: Bedrading ALS vanaf hoofdschakelaar
Ik ben van plan om vanaf de hoofdschakelaar een Twin aderhuls te bevestigen met 3xL en 1xN, een tak gaat naar de 3x ALS in de linkerkast de andere tak gaat naar de ALAMAT van de PV installatie. Afhankelijk van mijn keuze voor een vierde 2P ALS of een ALAMAT voor mijn fornuis-/kookgroep (Zie vragen A) wil ik deze aansluiten vanaf de ALAMAT van de PV installatie. Zowel de ALS als ALAMAT van ABB bieden mogelijkheid om aan de onderzijde twee verbindingen aan te sluiten, dus in principe hoef ik dan verder geen twin aderhulzen te gebruiken.
Vraag C-2: Kleur bedrading ALS vanaf hoofdschakelaar
De bedrading van de drie verschillende fasen vanaf de hoofdschakelaar zijn in principe zwart 6mm2. Aangezien ik gek ben op kleurtjes, mag ik vanaf de hoofdschakelaar naar de onderzijde van de diverse ALS & ALAMAT's ook al 6mm2 zwart, bruin en grijs gebruiken zoals in de tekening, of moet dit voor alle fasen zwart zijn ???