TheGhostInc schreef op maandag 9 maart 2020 @ 11:47:
[...]
Simpel, een beveiliging die te vaak afgaat wordt genegeerd. Dus vrouwlief 'weet' dat als ze stofzuigt af en toe de automaat klapt.
Nu klapt hij om met een goede reden, zeg een lekkage, en gaan ze een paar keer proberen omdat het normaal ook zo werkt.... terwijl ze door het plasje water loopt dat langs het stopcontact loopt.
Dank voor dit inzicht, ik heb me nooit eerder gerealiseerd dat zo'n beetje alle campings en jachthavens uiterst onveilige plaatsen zijn.
Wat ik zei, ik ga me niet nogmaals in deze discussie mengen. Maar ik wil best mijn argumenten van
de vorige keer even citeren...
Onverwacht uitschakelen kán voor gevaar zorgen, ook thuis, bijvoorbeeld:
- Verlichting die uitvalt terwijl je met elektrisch gereedschap / keukenmachines o.i.d. bezig bent
- Elektrisch gereedschap, keukenmachines o.i.d. die spontaan weer gaan draaien als moeder de huisvrouw de groep weer inschakelt na een storing
- Kinderen die in paniek raken in een volledig donkere woning en die van de trap lazeren
- Mensen die wel thuis afhankelijk zijn van medische apparatuur
- Mensen die afhankelijk zijn van een tillift of traplift o.i.d. om zich te verplaatsen (je zult maar in bed liggen en er niet meer zelfstandig uit kunnen komen... de telefoon doet het natuurlijk ook niet want dat is VOIP en het modem ligt er uit, de thuiszorg druipt bij de eerstvolgende geplande afspraak weer af want de intercom / deurbel werkt niet...)
- In oudere huizen kan er 's winters bij afwezigheid schade optreden als de CV uitvalt. Denk aan bevroren waterleidingen etc.
Je mag er van vinden wat je wilt, ik lig er niet van wakker als je het thuis aanlegt zoals jij dat wilt. Maar ik zou me een beetje bewust zijn van wat je aanlegt en wat daarvan de mogelijke consequenties zijn. Zoek dan een gulden middenweg ofzo.
Zo kan ik het bijvoorbeeld best waarderen als iemand doelbewust 2 kabels naar zijn schuur / werkplaats legt. Een 5x2,5mm² voor een (niet selectieve) onderverdeler en een 3x2,5mm² voor de verlichting. Gebeurt er een keer iets met een stuk gereedschap? Dan ligt de voeding van de onderverdeler er wellicht uit maar heb je in ieder geval nog licht om je gereedschap veilig neer te leggen. Of hang een noodverlichtingsarmatuur boven de werkbank, als je doelbewust iets aanlegt waarvan je weet dat de verlichting misschien niet gegarandeerd is i.v.m. gebrekkige selectiviteit.
Of doe gewoon wat je wilt. 
Yes dat is ook in mijn ogen de belangrijkste. De vorige discussie waar ik me wel in mengde ging dan ook over een B32 eindgroep in een 3x25A installatie. Ook komen hier af en toe gevallen voorbij van mensen die een onderverdeler in de schuur / werkplaats / gastenverblijf hangen
zodat ze niet naar de woning hoeven te lopen bij storingen. Tja, als dát je uitgangspunt is dan is selectiviteit natuurlijk geen overbodig iets...
Dat een PV-verdelertje niet selectief is ten opzichte van de beveiliging in de hoofdverdeler, daar ligt geen mens wakker van lijkt me, ik ook niet.
Als er risico is op sluiting naar aarde (zoals bij gebruik van een grondkabel naar een bijgebouw!) is het dan natuurlijk wel zaak om de aardcircuitweerstand in de gaten te houden. Dat heeft niets te maken met selectiviteit maar met "automatische uitschakeling van de voeding bij een fout". Je hebt een goede kans dat in een TT stelsel aardlekbeveiliging voor de kabel niet optioneel is!
En tja, als je hem dan plaatst, dan kun je natuurlijk net zo goed een 300mA selectieve variant nemen.

MWDKing schreef op zondag 8 maart 2020 @ 08:33:
Korte vraag: ik wil in de groepenkast een 3P+N 16A aardlekautomaat (krachtgroep) plaatsen en een 5x2.5mm2 naar het gastenverblijft in de tuin trekken. In het gastenverblijft dan dmv klemmenstrook/lasklemmen de warmtepompboiler op 1 fase, de waterkoker op fase 2 en de rest van de WCDs e.d. op fase 3. Mag dat?
Oudere uitgaven van de NPR5310 (<2015) besteedde daar aandacht aan. Blad 20, "Tweeleidingaftakkingen van een drie- of vierleidinggroep".
Daar staat gewoon letterlijk dat dit mag, mits aan bepaalde eisen is voldaan, namelijk:
- Foutbescherming moet ook zijn gegarandeerd voor de eenfaseaftakking.
- Wandcontactdozen voor algemeen gebruik door leken moeten aanvullend zijn beveiligd met 30 mA-aardlekschakelaars
Zolang de bedrading ook na de aftakking is afgestemd op de beveiliging van de 3-fasen groep (bijvoorbeeld gewoon 2,5mm² achter een B16 automaat) en er ergens in de keten een 30mA aardlekschakelaar zit zie ik niet direct problemen.
Dit blad is vervallen in nieuwere uitgaven van NPR5310 maar volgens mij is er weinig veranderd in de bepalingen waar deze uitleg op gebaseerd is. Behalve dan dit:
Je negeert op deze manier een "aanbeveling" uit NEN1010+C2:2016 (geen éénfase gebruikers achter een 4-polige aardlekschakelaar aansluiten).
Maar dit is natuurlijk ook 100% waar:
Als het enigszins mogelijk is om 3 kabels te leggen naar de hoofdverdeler zou ik dit doen en er niet verder over nadenken.
[
Voor 18% gewijzigd door
Xander op 09-03-2020 16:15
]