Acties:
  • +9 Henk 'm!

  • LA-384
  • Registratie: November 2007
  • Nu online
Mede-auteur:
  • jitter
  • Registratie: Juli 2008
  • Laatst online: 24-09-2022

jitter

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/nJIt0zW.jpg

Inhoudsopgave
Vorig topic
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/VCOi05X.png

Het oude topic is nog actief, maar de topicstart dateert alweer van 2008/2009. Destijds stond LED-verlichting nog in de kinderschoenen en was het inderdaad onduidelijk hoe de toekomst van LED er uit zou gaan zien. Inmiddels is er veel veranderd en blijkt LED meer en meer terrein te winnen. Het is niet langer de vraag of ledverlichting de toekomst is, de vraag is hoe lang het gaat duren totdat gloei-, halogeen-, tl- en spaarlampen volledig uitgefaseerd zullen zijn.

Voor mij was dat reden genoeg het topic te updaten naar de dag van vandaag. Met de hulp van Jitter is dit topic ontstaan. Allereerst zal dit topic een informatief doel hebben over LED in het algemeen, daarnaast kunnen we dit topic (net zoals het oude topic) gebruiken voor het delen van ervaringen. Ondanks dat de ledlamp een enorme ontwikkeling heeft ondergaan, is het nog altijd niet vrij van problemen en ligt een miskoop nog steeds op de loer.
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/VCOi05X.png
^top^

LED staat voor “Light Emitting Diode” en is een zogenaamde elektronische halfgeleider. In tegenstelling tot gloeilampen en halogeenlampen waarbij een gloeidraad zo heet wordt dat deze licht gaat uitzenden, maakt LED gebruik van zogenaamde “elektroluminescentie”. Elektroluminescentie is het fenomeen dat een bepaald materiaal licht uitzendt als er een elektrische stroom doorheen loopt.

Aangezien ik verder ook geen kaas gegeten heb van elektronica, laat ik het hierbij en verwijs ik je naar de how-stuff-works pagina voor een wat gedetaileerdere uitleg. De afkorting LED is inmiddels zo gewoongeraakt in de Nederlandse taal, dat we het niet langer als afkorting gebruiking, maar als zelfstandig woord. Hierdoor zijn we niet langer genoodzaakt hoofdletters te gebruiken, maar kunnen we dus gewoon “led” schrijven.

In de beginjaren van led waren de toepassingsmogelijkheden nog zeer beperkt (iedereen kent wel de kleine indicatorlampjes op diverse elektronica). Door verdere ontwikkelingen zijn er de zogenaamde “hogehelderheidsleds” ontstaan, welke een aanzienlijk grotere lichtopbrengst hebben. Genoeg om als vervanging van de oude verlichtingstechnieken te kunnen dienen. De ontwikkeling staat echter nog steeds niet stil, waardoor de efficiëntie van leds nog meer zal toenemen.
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/VCOi05X.png
^top^

Bij alle typen lampen (dus ook bij leds) ontstaat er warmte. Waar bij gloeilampen en halogeenlampen energie primair in warmte wordt omgezet en licht een bijproduct is, wordt bij led aanzienlijk meer energie in licht omgezet. Desondanks is het rendement nog altijd lang geen ~100%.
De informatie over hoeveel vermogen wordt omgezet in warmte varieert nogal. De ene website beweert slechts 5%, de ander 60%. Feit is wel dat ledlampen minder warmte produceren dan de overige lamptechnieken.

Het feit dat er bij led-lampen minder energie verloren gaat aan warmte dan bij de overige typen lampen, betekent ook dat led-lampen meer energie omzetten in licht. Waar bij gloeilampen de lichtopbrengst (onterecht) werd uitgedrukt in opgenomen vermogen (Watt), moet er voor led een andere eenheid gebruikt worden. Een opgenomen vermogen van 4 W bij leds zou namelijk slechts 1/10e van de lichtopbrengst suggereren wanneer deze vergeleken wordt met een 40 W gloeilamp. In de realiteit zal de ledlamp echter veelal een gelijke of grotere lichtopbrengst hebben. Daarnaast staan de ontwikkelingen niet stil en is het slechts wachten tot er nóg efficiëntere ledlampen worden ontwikkeld.

Met de komst van led-lampen is daarom een andere eenheid belangrijk geworden, namelijk het aantal lumen dat een lamp uitstraalt. Een lumen is de eenheid voor lichtstroom en is een maat voor de hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Voor meer informatie over lumen verwijs ik je naar de Nederlandse of de (uitgebreidere) Engelse wikipedia pagina.

Een andere relevante eenheid, maar die eigenlijk zelden wordt benoemd, is de hoeveelheid lux. Lux is de hoeveelheid lumen per vierkante meter verlicht oppervlak. De hoeveelheid lux zegt dus iets over hoe sterk een oppervlak/ruimte wordt verlicht. Er zijn bepaalde minimum-criteria, maar die gelden enkel voor het bedrijfsleven. Voor meer informatie; NL of EN.

Om een goede vergelijking te kunnen maken, moeten we weten hoeveel vermogen de andere lamptechnieken verbruiken om een bepaalde hoeveelheid lumen uit te stralen.
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/18CyqPI.jpg

Omdat veel mensen nog steeds denken in gloeilamp-vermogen worden er op verpakkingen doorgaans ook de gloeilamp-equivalenten vermeld, vaak zelfs vrij prominent afgebeeld. Omdat de claims in het verleden nogal overdreven waren heeft de EU exacte waarden bepaald waaraan de fabrikanten zich tegenwoordig moeten houden:

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/w66YTUS.gif
Bron.

Je kunt zien dat gloeilampen het minst zuinig zijn met ongeveer 8-13 lm/W. Halogeen lampen zitten daar een 30% onder met zo’n 11-16 lm/W. Spaarlampen halen al zo’n 40-65 lm/W en tl-lampen 50-90 lm/W. Hoewel sommige (oudere) ledlampen vergelijkbaar scoren, zijn de nieuwere aanzienlijk efficiënter. Moderne ledlampen scoren veelal 100 lm/W, maar de ontwikkelingen staan nog niet stil. Zo is de meest efficiënte lamp welke ik ben tegengekomen, een Philips 6 W filament lamp welke 806 lm uitstraalt, dat is dus 134 lm/W. Daarnaast is Philips een samenwerking aangegaan met Dubai Municipality en heeft men een 200 lm/W lamp in ontwikkeling. Verwacht wordt dat deze later dit jaar (2016/2017) op de markt moet komen.
[small]Overigens moet hierbij vermeld worden dat er bepaalde limieten zullen zijn aan de hoeveelheid lumen/watt. Wanneer de beschikbare energie voor 100% wordt omgezet in licht (wat in de praktijk bij lange na niet zal kunnen), spreekt men over wat ze in de verlichtingstechniek noemen "het fotometrisch stralingsequivalent" en dat ligt op 680 lumen per watt.

Hoewel led-lampen dus steeds efficiënter zullen worden, is de warmte-ontwikkeling nog altijd een heikel punt. Het bepaalt namelijk in zeer grote mate de levensduur van de betreffende ledlamp. In tegenstelling tot andere lamptechnieken waarbij het lichtproducerende onderdeel naar verloop van tijd het loodje legt, zal bij led met name de elektronica aan slijtage onderhevig zijn. Daarnaast zal een ledlamp niet van het ene op het andere moment “stuk” gaan (zoals bij de andere technieken), maar zullen de prestaties (lichtopbrengst en uiteindelijk ook kleurtemperatuur) langzaam achteruit gaan. Om een led-lamp als “defect” te classifiseren, wordt meestal het moment genomen waarop de lamp nog 60 - 70% van de oorspronkelijke lichtopbrengst heeft. Hierna werkt de lamp nog prima, maar zullen de prestaties zichtbaar afwijken van de specificaties.

Veel fabrikanten houden zich inmiddels netjes aan het criterium van 60-70% lichtopbrengst, maar sommigen willen er nog wel eens van afwijken, om zo lekker grote getallen te krijgen. Een goed-presterende led-lamp gaat tegenwoordig zo’n 15.000 – 20.000 uur mee. Met dit gegeven is meteen duidelijk dat sommige claims van 30.000 branduren (en meer) veelal uit de lucht zijn gegrepen. Het kan ook zijn dat ze de specificaties van de ledjes zelf hebben overgenomen, maar zoals gezegd komt het eigenlijk niet voor dat deze de bepalende factor zijn in het “stuk” gaan van ledlampen.

Jitter is overigens zelf een test aan het uitvoeren met de levensduur van een 13 W Ledare (ikea). De resultaten worden hier bijgehouden.
Edit: 23 maart 2017 kwam deze test ten einde.

Om de levensduur van led-lampen te verlengen, is het dus belangrijk dat de warmte kan worden afgevoerd. Waar een gloeilamp makkelijk warmte kwijtraakt via straling, is dat voor een led-lamp veel moeilijker. Daarom zie je (zeker bij de oudere modellen), grote heatsinks om de warmte kwijt te raken. De nieuwe modellen, waarbij de ledjes in een filament verwerkt zitten, raken hun warmte makkelijker kwijt. Echter hier is het weer de elektronica die voor problemen kan zorgen. Dergelijke lampen proberen het uiterlijk van gloeilampen na te bootsen, waardoor alle elektronica in de fitting gepast moet worden. Je zult bij dergelijke ledlampen dan ook merken dat de fitting warmer zal zijn dan het glas/plastic van de lamp.
^top^

In tegenstelling tot de oudere lamptechnieken, stralen de diodes van een led niet 360° rond, maar zijn ze beperkt tot maximaal de helft. Echter door slimme plaatsing (led filament lampen) en/of gebruik van reflectie, kan deze stralingshoek worden vergroot. Met name de retrofit lampen hebben een grotere stralingshoek, waarbij de filament modellen dichtbij de 360° uit kunnen komen. Toch heb je ook bij deze lampen kans op schaduwvorming, maar dit zal in de meeste situaties niet storend zijn.

Voor spotjes worden veelal de stralingshoeken uit het verleden aangehouden en zal het verlichte oppervlak afhangen van de afstand tot de spot.
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/pSynj4y.jpg
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/VCOi05X.png

Hoek\Afstand100cm200cm300cm
30°55cm110cm160cm
45°85cm170cm250cm
60°115cm230cm350cm
^top^
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/VCOi05X.png

Gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen, tl-lampen en ledlampen. Ze hebben allemaal te maken met een bepaalde hoeveelheid “flicker” (het veranderen van de uitgestraalde lichtintensiteit met een vaste interval). Deze flicker is te danken aan het feit dat het lichtnet gebruik maakt van wisselspanning. Wisselspanning wisselt op een bepaalde frequentie tussen een positieve en een negatieve spanning. In Europa, Azië, Afrika, Australia en een deel van zuid-amerika gebeurt dat op 50 Hz, in het overige deel van Amerika en een klein deel van Azië gebeurt dat op 60 Hz (Kaart.

Dit betekent dat in Nederland de spanning 50 keer per seconde wisselt van een positieve piek naar een negatieve piek terug naar een positieve piek, oftewel heeft het een sinusoïdaal spanningsverloop.
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/ABCuhIq.jpg

Aangezien een sinus twee pieken kent en gloei-, halogeen-, spaar- en tl-lampen beide pieken kunnen omzetten in licht, flickeren deze op een frequentie van 100 Hz. Voor de meesten onder ons is deze flicker niet zichtbaar, omdat de afkoeling van deze lampen zo traag verloopt. De hoeveelheid uitgestraald licht neemt wel af, maar niet voldoende om het zichtbaar te laten zijn voor het menselijk oog. Een digitale camera kan het meestal wel zichtbaar maken.

Waar bovengenoemde lampen goed werken op wisselspanning, doet een led-lamp dat niet. De diode werkt slechts in 1 richting (gelijkspanning), waardoor alleen de positieve pieken tot lichtproductie lijden. Een ledlamp zou daarom niet op 100 Hz, maar op 50 Hz flickeren. Daarnaast heeft een led (bijna) geen afkoelperiode, waardoor het verschil in lichtproductie tussen een piek en een nul aanzienlijk groter is. Feitelijk wisselt een led constant tussen aan en uit.

Aangezien een flickering van 50 Hz zelfs voor het meest ongevoelige oog stoorbaar aanwezig zou zijn, worden (zelfs de goedkopere) ledlampen voorzien van een dubbelzijdige gelijkrichter welke de negatieve piek omzet in een positieve piek, zodat de frequentie verdubbelt wordt en op 100 Hz uitkomt.

Echter is dit voor veel mensen nog niet voldoende om een “flickervrije” lamp te verkrijgen, waardoor er ook een condensator (smoothing capacitor) toegevoegd moet worden. Deze zal geleidelijk zijn stroom afgeven zodat de “afkoelperiode” wordt vertraagt tot het punt waarop een nieuwe piek plaatsvindt. Op deze manier gaat de led niet volledig uit, maar dimt het slechts iets.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/OwiZlvo.gif
Jitter heeft het heel duidelijk uitgelegd in deze en deze post. Mocht het werkpunt van de led's volledig onder de dips in de gelijkgerichte netspanning blijven, dan licht de lamp op zonder enige vorm van flicker.

Helaas maken niet alle fabrikanten gebruik van dergelijke goede drivers, waardoor flicker nog steeds een heikel punt is bij sommige led-lampen. Dat kan variëren van verwaarloosbaar weinig tot zeer heftig.

Hoewel niet iedereen deze flicker direct als storend zal ervaren, kan het toch nadelige effecten hebben.
Uit onderzoek is gebleken dat het knipperen van ledlampen kan leiden tot hoofdpijn en vermoeide ogen.

Olino.org (een website die zich richt op duurzame energie en die daarnaast ook veel aandacht besteedt aan lampmetingen), maakt gebruik van een zogenaamde “modulatie-index” waarbij er een score wordt gegeven aan de mate van flickering. Er is gebleken dat lampen met een modulatieindex van 37% of minder, geen hoofdpijn of vermoeide ogen zullen geven. Ter vergelijking; een gloeilamp heeft een modulatieindex van 22% en een spaarlamp van 9%. Veel TL lampen (met een conventioneel VSA) zitten op 37%. Hierbij moet vermeld worden dat TL lampen met een elektronisch VSA een lagere modulatie kennen, omdat deze op een hogere frequentie werken.

Ze stellen verder hun meetresultaten beschikbaar in een handig overzicht voor de consument.

Naast de eerder genoemde lange termijn effecten van flickering, kan het bij sommige lampen ook gevaarlijke situaties opleveren. Ledlampen met een hoge modulatie-index, wisselen feitelijk constant tussen volledig aan en volledig uit. Hierdoor bestaat er het risico op het zogenaamde “stroboscoop-effect”. Dit effect treedt op wanneer een roterend onderdeel (bijvoorbeeld een zaagblad) op eenzelfde frequentie (of een som hiervan) beweegt als de flicker van de led-lamp. Doordat het zaagblad zich telkens in eenzelfde positie bevindt als het belicht wordt, lijkt het stil te staan. Dit kan vanzelfsprekend tot gevaarlijke situaties leiden.


Hierbij moet overigens vermeld worden dat bij een symmetrisch voorwerp zoals een zaagblad, er meerdere frequenties zijn waarop dit effect zal optreden. Het zal afhangen van de hoeveelheid tanden in combinatie met de rotatiefrequentie van het zaagblad.

Een makkelijke manier om te controleren of een ledlamp stabiel licht geeft of niet, is door er een digitale camera (telefooncamera bijvoorbeeld) op te richten. Wanneer de belichtingstijd naar beneden wordt gecorrigeerd, zal een flickerende ledlamp altijd een bepaald "banden patroon" geven op het digitale scherm van de camera. Het is dus belangrijk dat je de camera dicht bij en recht op de ledlamp richt.
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/8cGKgPf.jpg

Een tweede (maar minder duidelijke) manier is om je rug naar de ledlamp toe te keren en je hand snel heen en weer te bewegen terwijl deze door de lamp wordt belicht. Bij een stabiele ledlamp zullen de vingers van je hand een wazig geheel vormen. Bij een flickerende ledlamp zul je duidelijk meer dan 5 vingers zien.
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/8MJ66SJ.jpg
Bron: www.olono.org
^top^

Hoewel beide termen een totaal andere betekenis hebben, hebben ze toch wel met elkaar te maken.
Nu de led-lamp meer en meer terrein wint, willen fabrikanten dat de overstap naar led zo eenvoudig mogelijk wordt. Dit betekent dat led-lampen in de meeste bestaande situaties moeten kunnen werken, zonder ingewikkelde handelingen of aanpassingen. Een retrofit led-lamp is in de meeste gevallen dus gewoon plug-and-play. Dit komt omdat de driver (een stukje elektronica dat er voor zorgt dat de 230 V wisselspanning van het lichtnet wordt omgezet naar een vorm die beter werkt voor een led, idealiter gelijkspanning of iets wat er bij in de buurt komt), zich in de lamp zelf bevindt. Je kunt dergelijke lampen dan ook gewoon in de bestaande fitting schroeven. Dergelijke retrofit lampen werken op vrijwel alle mechanisch (aan-uit) geschakelde armaturen.

Wanneer er sprake is van een dimmende schakelaar, is dat allemaal niet zo vanzelfsprekend meer. Zeker in geval van oudere woningen (van vóór de opkomst van led-lampen), wordt er veelal gebruik gemaakt van dimtechnieken welke gericht zijn op gloeilampen. Deze dimmers beïnvloeden de sinus van een wisselstroom.

We kennen fase-aansnijding en fase-afsnijding, waarbij de sinus respectievelijk net na of net voor de nul wordt afgekapt. Op deze manier wordt de spanning wat langer op nul gehouden, waardoor een gloeilamp minder vermogen te verwerken krijgt en daardoor wat minder fel gaat branden. Hoe langer de spanning op nul gehouden wordt, hoe zwakker de lamp zal branden.

Aangezien de driver van led-lampen de wisselspanning manipuleert voordat het de daadwerkelijke led bereikt, kunnen dergelijke technieken een negatief effect hebben op de werking van deze driver en daarmee ook de led. Toch werken sommige led-lampen best goed met de ouderwetse technieken, omdat de driver zo ingenieus in elkaar steekt, dat deze dergelijke veranderingen in het aanvoer signaal op een juiste manier weet om te zetten naar het uitvoersignaal.

Echter betekent dit niet dat fabrikanten garanties kunnen geven dat het allemaal maar gewoon werkt. Bekende symptomen van incompatibele combinaties zijn: zoemen, knipperen, tot bepaalde hoogte niet dimmen en dan plots uit gaan. Op den duur kan het zowel de dimmer als de led-lamp zelfs schade toebrengen.

Beter kies je met led-lampen ook voor dimmers die er specifiek voor geschikt zijn. Voor led-lampen zijn het dan zogenaamde PWM (Pulse Width Modulation) of CCR (Constant Current Reduction) dimmers. Feitelijk geeft PWM hetzelfde effect als de voorgenoemde dimtechnieken, echter vindt hier geen gradueel verloop van de spanning plaats, maar een bloksgewijs verloop. De spanning is of 100% of 0%, de tijdsverhouding tussen beiden bepaald hoeveel de led daadwerkelijk wordt gedimd. Op de maximale stand is de spanning constant 100%. Omdat met deze techniek een aanzienlijk hogere frequentie wordt aangehouden, zal flicker minder duidelijk aanwezig zijn. Helaas niet volledig afwezig, waardoor sommige (gevoelige) mensen toch flicker waarnemen wanneer er veel gedimd wordt. Omdat de tijdsverhouding tussen 100% en 0% goed aan te passen is, kan er met deze techniek zeer ver gedimd worden (1% is mogelijk).
Afbeeldingslocatie: http://www.xicato.com/sites/default/files/images/dimming-graph.png

Bij CCR wordt juist de stroom (Ampere) aangepast. Om te kunnen dimmen wordt de stroom verlaagd. Hoewel deze techniek geen flicker zal veroorzaken, zijn de dimprestaties zeer afhankelijk van de led-lamp welke er aan gekoppeld wordt. Hierdoor zal deze techniek doorgaans minder ver dimmen en kunnen er problemen ontstaan zoals het plots uitvallen van de ledlamp wanneer deze te ver gedimd wordt.
Afbeeldingslocatie: http://www.xicato.com/sites/default/files/images/CCR-graph-thumb.jpg
^top^
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/VCOi05X.png
Aangezien ledlampen meer en meer geschikt worden als zuinige vervanging van bestaande verlichting, komen er ook steeds meer modellen op de markt. Tegenwoordig is er eigenlijk voor elke toepassing wel een led-equivalent. Hieronder staat een overzicht van de meest gangbare fittingen, puur ter referentie en verduidelijking.

Edison fitting
Allereerst zijn er de zogenaamde Edison fittingen “E*”. Dit zijn de bekende fittingen met schroefdraad, waarbij het cijfer staat voor de diameter in mm. In Nederland wordt vooral E14 en E27 gebruikt. E40 is de grootste maat, deze vind je veelal in zogenaamde “floodlights”.
We kennen de volgende Edison maten; E5, E10, E12, E14, E17, E26, E27 en E40.

Bajonet fitting
De Bajonet fitting “B*” en “G*” is in Nederland minder bruikbaar muv de GU10 welke meestal bij spotjes wordt gebruikt. In Engeland is het echter gemeengoed. De fitting kent 2 (of meer) nokken welke vastgezet worden door het een kwartslag te draaien. Bij de “B*” variant staat het cijfer voor de diameter van de fitting, bij de “G*” variant is het de onderlinge afstand van beide pinnen in mm.
We kennen de volgende Bajonet maten; BA9s, B15d, BA15d, BA15s, BA20d, B21s-4, B22d, B24s-3, GU10 en GZ10.

Bipin fitting
De bipin is een zogenaamde steekvoet en wordt in Nederland veel gebruikt bij spotjes en TL-verlichting. Hoewel de meeste TL-lampen niet ingestoken, maar gedraaid moeten worden, hoort dit type fitting toch onder deze noemer. Het cijfer achter de “G” staat voor de onderlinge afstand van beide pinnen in mm. Sommige fittingen kennen nog kleine variaties.
We kennen de volgende Bipin maten; G4, GU4, GY4, GZ4, G5, G5.3, G5.3-4.8, GU5.3, GX5.3, GY5.3, G6.35, GX6.35, GY6.35, GZ6.35, G9 en G13
^top^
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/VCOi05X.png
In de volksmond kennen we verschillende soorten lampvormen; de peer, kaars, kogel, spot, bol, etc. Echter zijn er ook internationale aanduidingen. Om de vorm aan te geven begint de aanduiding met 1 of meerdere letters;
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/VCOi05X.png
A Arbitrary / Standard household incandescent light bulb shape | (de peer)
B Bullet / Bulged bulb shape | (de kaars)
BR Bulging reflector
BT Bulged or Blown Tubular bulb shape
C Conical bulb shape
CA Candle bulb shape | (de kaars met tip)
CIR Circline
CP Crystalline Pear bulb shape
E Ellipsoidal bulb shape
ER Extended reflector light bulb shape
F Flame
G Globe | (de bol)
HK Hexagonal Candle
K Krypton or narrow reflector light bulb shape
MR Mirrored reflector
P Pear bulb shape
PAR Parabolic aluminized reflector | (de spot)
R Reflector
S Strait Sided bulb style | (de kogel)
ST Strait Tube / Edison vintage style
T Tube lamp shape

Vervolgens wordt de diameter aangegeven met een cijfer. Internationaal geeft het cijfer aan hoeveel 1/8 inches de diameter betreft. Om het gemakkelijk te maken, kennen we in Nederland echter ook een paar “afwijkende” maten, waarbij de diameter in milimeters wordt aangegeven.

Voorbeeld: A19 betreft een standaardformaat (wij noemen het een “peertje”) van 19*1/8 inches, wat neerkomt op ongeveer 60mm. De Nederlandse A60 aanduiding is ongeveer gelijk aan deze maatvoering. Enkele veelvoorkomende maten en hun international equivalent;

A60 = A19
B35 = B11
BA35 = CA11
P45 = S14
G93 = G30

Hieronder een overzicht van gangbare lampmaten;
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/1apwYL8.gif
^top^

De kleurtemperatuur is een waarde die aangeeft welke kleur een lichtbron uitstraalt. De kleurtemperatuur varieërt feitelijk van 0 tot oneindig en wordt uitgedrukt in Kelvin. Als het om verlichting gaat, beperkt het zich eigenlijk van 1200 tot 6500 K. Waarbij 1200 K gelijk staat aan kaarslicht en 6500 K aan daglicht. Hoe lager de temperatuur, hoe roder en hoe hoger de temperatuur hoe blauwer.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/EtnOsc7.jpg

In de praktijk wordt veelal 2700 K (warm wit) gebruikt voor sfeerlicht, 4000 K (neutraal/koud wit) voor werklicht en 6500 K (daglicht wit) voor kleur-gerelateerd werklicht (denk hierbij aan autospuiterijen, showrooms, etc). Voor het oog lijken de hogere temperaturen (kouder licht) ook feller, maar dat is slechts perceptie. De kleurtemperatuur staat los van het aantal lumen die een lichtbron uitstraalt.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/N30AHii.jpg
^top^

Een onderdeel waar (zeker de oude) ledlampen niet zo sterk scoren, is de kleurkwaliteit. Oftewel hoe natuurgetrouw kleuren worden weergegeven. De kleurkwaliteit wordt over het algemeen uitgedrukt in de CRI-waarde (Color Rendering Index). Gloeilampen hebben de hoogste CRI (100) en geven de kleuren weer zoals ze bij daglicht horen te zijn. Spaar- en TL lampen halen meestal een CRI-waarde van >80 tot >90.

Voor ledlampen bestaat er wat discussie over deze gangbare manier van meten. Omdat de kleurweergave van ledlampen tot in detail aangepast kan worden, is het mogelijk om kunstmatig een hoge CRI-waarde te krijgen, zonder dat kleuren ook daadwerkelijk beter worden weergegeven (andersom kan ook). Daarom zijn er verschillende nieuwe standaarden in ontwikkeling, maar er is nog geen besluit genomen wat de daadwerkelijke opvolger gaat zijn. De mensen van Olino verwachten echter de CQS (Color Quality Scale) de opvolger gaat worden en betrekken deze meettechniek in hun lampmetingen. De tijd zal het leren. Tot die tijd is het belangrijk om te weten dat een hoge CRI niet hele verhaal vertelt.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/OtEJ22e.jpg
^top^

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/VCOi05X.png
^top^

[ Voor 255% gewijzigd door jitter op 06-09-2018 14:30 . Reden: Dode links vervangen en edit. ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • LA-384
  • Registratie: November 2007
  • Nu online
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/VCOi05X.png
Wil je weten hoe een bepaalde ledlamp presteert? Wellicht heeft een tweaker deze al eens gereviewd. Hieronder vindt je het gros van de lampen welke hier de revue hebben gepasseerd. Zoek op fabrikant, fitting, lumen, vorm of EAN. Klik op de naam/link om naar de betreffende review te gaan.


<Hier komt een overzich, ik denk nog na over een praktische indeling>
Fabrikant EAN Lumen Vorm Review
Calex 8712879136088 400 A60 LA-384 in "Ervaringen met LED-verlichting - deel II"

[ Voor 99% gewijzigd door LA-384 op 18-12-2016 21:55 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • LA-384
  • Registratie: November 2007
  • Nu online
extra 2

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Cyrus The Virus
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 06:50
Ik heb op mijn oprit een 500watt lamp hangen met sensor, nu is deze stuk gegaan en is die aan vervanging toe. Graag zou ik deze willen vervangen door een Led schijnwerper met sensor maar wel eentje van een fatsoenlijke kwaliteit. Graag zou ik minimaal 50watt of meer willen aangezien het een redelijke oppervlakte is.

Nu heb ik al gekeken bij van cranenbroek maar daar is het vaak goedkoop is duurkoop.
De vraag is wat zijn een beetje fatsoenlijke lampen/merken ?

ik had de volgende twee al gevonden:

Yphix 5000 Lumen voor 90 euro:
http://www.ledlampendirec...k-ip65-vervangt-500w.html

Steinel XLed 25 4000 lumen 457 euro:
http://www.vanspijk.nl/nl...led-25-slave-zwart-005733

Het prijs verschil is gigantisch en nog minder lumen ook, maar wil eigenlijk niet meer dan 200 euro uitgeven.

heeft iemand nog tips of eventuele andere merken?

AMD 5950x || Asus VIII Dark Hero || G.Skill Trident Z Neo 2x16GB C16-16-16-36 || EVGA FTW3 3080 Ultra || 2x WD SN850 1TB || Corsair HX850i


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • _-= Erikje =-_
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 12-04 07:59
Het cijver achter de “G” staat
kan iemand daar even een f van maken? :-)

* _-= Erikje =-_ lurkt verder mee

per 1-1-2017 eigen huisje waar ik alle verlichting nog in moet plaatsen

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • miicker
  • Registratie: Juni 2011
  • Niet online
Waarom ineens een nieuw deel? Vorige deel was nog helemaal niet vol :S

I haven’t slept for three days, because that would be too long.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MdO82
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 21:08
miicker schreef op maandag 19 december 2016 @ 10:53:
Waarom ineens een nieuw deel? Vorige deel was nog helemaal niet vol :S
Misschien was het tijd om de TS wat op te schonen ?

2250 WP Zuid PVoutput


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • teaser
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 10:14
Cyrus The Virus schreef op maandag 19 december 2016 @ 09:18:
ik had de volgende twee al gevonden:

Yphix 5000 Lumen voor 90 euro:
http://www.ledlampendirec...k-ip65-vervangt-500w.html

Steinel XLed 25 4000 lumen 457 euro:
http://www.vanspijk.nl/nl...led-25-slave-zwart-005733

Het prijs verschil is gigantisch en nog minder lumen ook, maar wil eigenlijk niet meer dan 200 euro uitgeven.

heeft iemand nog tips of eventuele andere merken?
Die Steinel is een design ding, daar betaal je altijd veel te veel voor.
Yphix is voor mij ook een onbekend merk maar krijgt toch wel goede reviews op ledlampendirect? Ik zou het erop wagen. 90 euro lijkt me op zich wel een normale prijs voor een LED straler dan dat vermogen. 50 euro zou me dan eerder te cheap lijken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vso
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online

vso

tja...

Cyrus The Virus schreef op maandag 19 december 2016 @ 09:18:
Ik heb op mijn oprit een 500watt lamp hangen met sensor, nu is deze stuk gegaan en is die aan vervanging toe. Graag zou ik deze willen vervangen door een Led schijnwerper met sensor maar wel eentje van een fatsoenlijke kwaliteit. Graag zou ik minimaal 50watt of meer willen aangezien het een redelijke oppervlakte is.

Nu heb ik al gekeken bij van cranenbroek maar daar is het vaak goedkoop is duurkoop.
De vraag is wat zijn een beetje fatsoenlijke lampen/merken ?

ik had de volgende twee al gevonden:

Yphix 5000 Lumen voor 90 euro:
http://www.ledlampendirec...k-ip65-vervangt-500w.html

Steinel XLed 25 4000 lumen 457 euro:
http://www.vanspijk.nl/nl...led-25-slave-zwart-005733

Het prijs verschil is gigantisch en nog minder lumen ook, maar wil eigenlijk niet meer dan 200 euro uitgeven.

heeft iemand nog tips of eventuele andere merken?
Volgens mij koop je voor paar euro een led bouwlamp die de zon na kan doen..
en voor een paar euro bouwen ze "zaklampen' waarmee je een drone neer kan schieten/schijnen :o

en voor die 90 euro zou ik zeker testen je kan het product terug sturen ..

Tja vanalles


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Cyrus The Virus
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 06:50
vso schreef op maandag 19 december 2016 @ 12:18:
[...]

Volgens mij koop je voor paar euro een led bouwlamp die de zon na kan doen..
en voor een paar euro bouwen ze "zaklampen' waarmee je een drone neer kan schieten/schijnen :o

en voor die 90 euro zou ik zeker testen je kan het product terug sturen ..
je kan het inderdaad terug sturen, maar heb geen zin om hem over 2 jaar al weer te vervangen. Die ik nu heb is nog geen 2 jaar oud.
Kon verder niet echt veel ervaringen vinden van Yphix.

AMD 5950x || Asus VIII Dark Hero || G.Skill Trident Z Neo 2x16GB C16-16-16-36 || EVGA FTW3 3080 Ultra || 2x WD SN850 1TB || Corsair HX850i


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vso
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online

vso

tja...

Cyrus The Virus schreef op maandag 19 december 2016 @ 12:22:
[...]


je kan het inderdaad terug sturen, maar heb geen zin om hem over 2 jaar al weer te vervangen. Die ik nu heb is nog geen 2 jaar oud.
Kon verder niet echt veel ervaringen vinden van Yphix.
Maar je vergelijkt iets met 500,- ? met 90,- voor dat lage bedrag lag ik me ziek als ik dan 410,- in mijn zak duw. is toch een dag efteling + versnaperingen of een halve iphone wat je uitspaart :) nog niet gesproken over het verbruik wat de rest van de Iphone zal zijn

Als jij zorgt dat de hitte geleiding goed zit, dan denk ik dat je nooit meer in die paal hoeft te klimmen :)
de hitte die dat led ding produceert zal minder zijn dan dat halogeen ding,

[ Voor 26% gewijzigd door vso op 19-12-2016 13:25 ]

Tja vanalles


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Je kunt ook gaan voor iets van een bekend merk dat wel meer gedaan heeft in licht ;) .
Bijv. deze Philips...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Cyrus The Virus
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 06:50
vso schreef op maandag 19 december 2016 @ 13:23:
[...]

Maar je vergelijkt iets met 500,- ? met 90,- voor dat lage bedrag lag ik me ziek als ik dan 410,- in mijn zak duw. is toch een dag efteling + versnaperingen of een halve iphone wat je uitspaart :) nog niet gesproken over het verbruik wat de rest van de Iphone zal zijn

Als jij zorgt dat de hitte geleiding goed zit, dan denk ik dat je nooit meer in die paal hoeft te klimmen :)
de hitte die dat led ding produceert zal minder zijn dan dat halogeen ding,
haha ja, was ook niet van plan om zoveel uit te geven :+
jitter schreef op maandag 19 december 2016 @ 16:35:
Je kunt ook gaan voor iets van een bekend merk dat wel meer gedaan heeft in licht ;) .
Bijv. deze Philips...
Dat is ook wel een mooi ding.

Vanavond nog eens verder googlen.

AMD 5950x || Asus VIII Dark Hero || G.Skill Trident Z Neo 2x16GB C16-16-16-36 || EVGA FTW3 3080 Ultra || 2x WD SN850 1TB || Corsair HX850i


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jochemd13
  • Registratie: April 2013
  • Laatst online: 16:28
Nieuwe :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • LA-384
  • Registratie: November 2007
  • Nu online
jitter wijzigde deze reactie 19-12-2016 19:00 (255%)
Reden: typo's verbeterd
Dat waren nogal wat typo's :+

Acties:
  • +1 Henk 'm!
miicker schreef op maandag 19 december 2016 @ 10:53:
Waarom ineens een nieuw deel? Vorige deel was nog helemaal niet vol :S
Het vorige deel was gestart in 2008, dus zwaar verouderd. De topicstarter daarvan is tevens al een half jaar niet meer op Tweakers geweest.

Hier trouwens erg tevreden met IKEA LED-lampen (LEDARE serie). Voor 'slimme verlichting' heb ik Philips Hue lampen (de 'White', de rest vind ik te prijzig voor nu).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PCJR
  • Registratie: September 2010
  • Laatst online: 20:48
HW/KAKU heeft mij per mail geadviseerd om een acd300 te gebruiken voor mij e14 en e27 led lampen ipv de acd200. Ik heb vaker in de avond flikkeren van de lampen, vandaar. Mogelijk TF tonen op het lichtnet. Wie heeft nog meer een acd300 met led?

|| Solar 7.4kwp oostwest + 850wp zuid + Deye 12K-SG04LP3-EU + 50kWh LiFePo4 || EHVX08S23EJ9W + ERGA06EAV3H ||


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Cyrus The Virus
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 06:50
Iemand ervaringen met dit merk/winkel

https://www.ledzuinig.nl/...or-6500k-12300-lumen.html

AMD 5950x || Asus VIII Dark Hero || G.Skill Trident Z Neo 2x16GB C16-16-16-36 || EVGA FTW3 3080 Ultra || 2x WD SN850 1TB || Corsair HX850i


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • _-= Erikje =-_
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 12-04 07:59
Ik ben overigens best onder de indruk van de prijzen van de Ikea, hun nieuwe serie
http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/90305742/

zit op 3 euro voor 2 E27 peertjes

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gandalf68
  • Registratie: September 2009
  • Laatst online: 11-04 13:53
Zo ik geloof dat ik ook om ben , heb al een aantal hue lampen in huis en nu langzaam over aan gaan op led.. heb een mooi aantal spotjes van philips op de begane grond... zogenaamde Eco lampen ... klasse d... oeps...

Nu maar over op led verlichting en dat scheelt nogal in Watt ..

eens dit forum gaan afstruinen om mijn huis minder energie verspillend te maken ... heb nog niet een algemeen energie bespaar topic gevonden wel veel losse dingen :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jochemd13
  • Registratie: April 2013
  • Laatst online: 16:28
Gandalf68 schreef op dinsdag 20 december 2016 @ 18:24:
Zo ik geloof dat ik ook om ben , heb al een aantal hue lampen in huis en nu langzaam over aan gaan op led.. heb een mooi aantal spotjes van philips op de begane grond... zogenaamde Eco lampen ... klasse d... oeps...

Nu maar over op led verlichting en dat scheelt nogal in Watt ..

eens dit forum gaan afstruinen om mijn huis minder energie verspillend te maken ... heb nog niet een algemeen energie bespaar topic gevonden wel veel losse dingen :)
Als spotjes raad ik de welbekende dimtone GU10 van Philips aan ;)

Wij zitten overigens ook al behoorlijk aan de Hue.
#ProductPrijsSubtotaal
1Philips Hue Bridge€ 0,-€ 0,-
1Philips Hue Motion Sensor€ 39,95€ 39,95
1Philips Hue Draadloze Dimmer€ 23,70€ 23,70
1Philips Hue Lightstrip Plus 2 meter€ 74,70€ 74,70
2Philips Hue Losse Lamp E27 Wit€ 18,76€ 37,52
2Philips Hue Lux Lamp (E27)€ 39,95€ 79,90
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 255,77

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gandalf68
  • Registratie: September 2009
  • Laatst online: 11-04 13:53
oke, voor spotjes ga ik die zeker aanschaffen, is er een algemeen energie besparingstopic of kijk ik verkeerd cq zoek ik verkeerd ?

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • LA-384
  • Registratie: November 2007
  • Nu online
Volgens mij is er geen algemeen energie-besparings topic. Het is ook wel een erg breed begrip. Er zijn tig manieren om te besparen; isoleren, warmtepomp, zonnepanelen, ledlampen, master/slave stekkerdozen, tijdschakelaars, extra kleding, om er maar een paar te noemen.
Jochemd13 schreef op dinsdag 20 december 2016 @ 19:19:
Als spotjes raad ik de welbekende dimtone GU10 van Philips aan ;)
Ik ben er groot fan van geworden. Mooie kleur geven ze.
NaamOsram E14 LED Lamp Superstar P44 6W 470LmEAN4052899904439
FittingVormKleur temperatuurLicht opbrengstVermogenDimbaar?BrandurenSchakelingenPrijs bij aanschaf
E14P442700k470lm6wJa25.000100.000€7,49
Vermogen start6,3wAfbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/re9aHDsm.jpgFlickerAfbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/kH7wYMo.gif
Vermogen 10 min.6,0w
Powerfactor0,64
OpmerkingHoewel deze Osram geen slechte lamp is, is het jammer dat deze geen warm-glow functionaliteit heeft (bij Osram heet het overigens GLOWdim). Net als bij de Philips lampen hieronder, ervaar ik geen flickering op de maximale stand. Wanneer deze lamp gedimd wordt, neemt de flicker toe (meer dan bij de Philips), maar blijft het voor mij onzichtbaar. De dimprestaties van deze lamp op een faseaansnijdingsdimmer zijn minder dan die van de hieronder genoemde Philips lampen. Deze lamp kent wel een lichte zoem wanneer hij gedimd wordt (minder dan de Philips lampen), maar is zeker niet storend.


NaamPhilips LEDluster DimTone 6-40W 827 E14 MASTEREAN8718696453582
FittingVormKleur temperatuurLicht opbrengstVermogenDimbaar?BrandurenSchakelingenPrijs bij aanschaf
E14P482200-2700k470lm6wJa25.00050.000€8,99
Vermogen start7,2wAfbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/UdIulHWm.jpgFlickerAfbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/YBS0zEs.gif
Vermogen 10 min.6,6w
Powerfactor0,92
OpmerkingIk heb deze ledlamp op een ouderwetse wanddimmer (fase-aansnijding). Hoewel deze niet ideaal is voor ledverlichting, werkt deze lamp erg goed in combinatie met deze dimmer. De lamp dimt netjes tot (voor mijn gevoel) zo'n 10% De lamp kleurt mooi rood/oranje in deze stand. Er is een zeer lichte zoemtoon uit de lamp waarneembaar op de meest gedimde stand, maar dit is eigenlijk niet storend. Hoewel er flicker aanwezig is, is deze voor mijn ogen niet zichtbaar.


NaamPhilips WarmGlow LED E14 6w / 40wEAN8718696453568
FittingVormKleur temperatuurLicht opbrengstVermogenDimbaar?BrandurenSchakelingenPrijs bij aanschaf
E14P482200-2700k470lm6wJa15.00050.000€9,99
Vermogen start6,9wAfbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/eaQ2tXvm.jpgFlickerAfbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/BQulPqP.gif
Vermogen 10 min.6,4w
Powerfactor0.91
OpmerkingOp het oog is deze warmglow lamp identiek aan de dimtone versie. Dimtone komt echter uit de master serie, waardoor de specificaties iets beter zijn. In de praktijk zijn er echter wel een paar verschillen waarneembaar. Net als de dimtone, zoemt ook deze warmglow lamp niet bij maximale lichtopbrengst en minimaal (doch iets meer dan de dimtone) bij volledig gedimd. De dimkwaliteit is bij beiden gelijk, hoewel deze warmglow een iets groenige tint aan het licht geeft (de dimtone heeft een rozige tint). Ook de stralingshoek is iets minder dan bij de dimtone. De verschillen zullen echter alleen zichtbaar zijn bij gelijktijdig gebruik van beide versies. Beiden geven gewoon mooi licht. Er gaan er bij mij meer van deze komen.


Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/z5ley6kl.jpg
Hierboven het verschil tussen de warmglow en dimtone lamp. Er is een subtiel kleurverschil zichtbaar en de schaduw onder de dimtone lamp is duidelijk wat minder diffuus, wat de stralingshoek net iets groter maakt.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/yKRgQyYl.jpg
Het verschil tussen de dimtone en een niet-dimtone lamp


Zij- en boven-aanzicht van de Philips lampen. (klik voor groter formaat)
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/oKIZvcUm.jpgAfbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/KsOKgU3m.jpg


Zij- en boven-aanzicht van de Osram lamp. (klik voor groter formaat)
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/i7e1QwIm.jpgAfbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/lWdEPKpm.jpg
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/ySeYqzCm.jpgAfbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/NvBwzdpm.jpg

[ Voor 93% gewijzigd door LA-384 op 21-12-2016 19:59 . Reden: thanks 3xNix ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PCJR
  • Registratie: September 2010
  • Laatst online: 20:48
Hier ook e14 4w philips dimglow en 2x e27 6w philips dimglow in gebruik, samen met 2 acd200 dimmers. Buiten het feit dat het soms mogelijk door TF signalen flikkert, ben ik ook erg te spreken over de dimrange en kleur! Ze gaan erg zacht en warm gelig, tot fel enoeg en wat witter licht, prima voor mij als sfeer lampen in de woonkamer.

|| Solar 7.4kwp oostwest + 850wp zuid + Deye 12K-SG04LP3-EU + 50kWh LiFePo4 || EHVX08S23EJ9W + ERGA06EAV3H ||


  • Card Nox
  • Registratie: Januari 2006
  • Laatst online: 19:54
Iemand ervaring met het dimmen van de onderstaande LED in een loop van 6 of meer?

https://www.lampdirect.nl...4-35w-927-40d-gu10-master

Acties:
  • +8 Henk 'm!
Flicker is niet altijd even goed op een camerabeeld te zien, laat staan met het blote oog.
Op het idee gebracht door dit YT-kanaal heb ik een zonnecelletje van een rekenmachine aan een oscilloscoop gehangen en wat lichtbronnen erop geschenen.

Het zonnecelletje geeft een DC-spanning als output, maar alleen als het licht dat op de cel valt constant is. Varieert deze, dan varieert de spanning mee. Dat leverde heel informatieve plaatjes op:

Een niet flickerende lamp (LSC 4 W / 400 lm E27 opalen led-filamentlamp):
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/WoNzC0P.png

Dan het licht van een 230 V gloeilamp, via schakelaar:
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/fnmyrLP.png

Het licht van een AH 11 W / 806 lm led lamp van ca. 2013:
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/8FruwhW.png

Dit zal voor de meeste mensen nog gewoon constant licht geven, maar voor mij als voor flicker gevoelig persoon kan ik al enige schokkerigheid in beweging waarnemen onder het licht van deze lamp.

En dan de vreselijke AH/XQ-Lite 2 W / 200 lm E14 led-filamentlamp waar ik in de vorige thread wat fotootjes van postte:
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/dENluP6.png

Deze lamp knippert gewoon tussen aan en uit op 100 Hz.Zelfs als je het niet direct waarneemt kan dit toch nadelige gevolgen opleveren, zoals bijv. vermoeidheid en hoofdpijn.

[ Voor 12% gewijzigd door jitter op 30-07-2017 13:06 . Reden: Dode links naar plaatjes vervangen. ]


  • Cyrus The Virus
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 06:50
Vandaag de lamp binnen gekregen snelle service. Schrok wel van de grote :+
Maar wat een licht _/-\o_

AMD 5950x || Asus VIII Dark Hero || G.Skill Trident Z Neo 2x16GB C16-16-16-36 || EVGA FTW3 3080 Ultra || 2x WD SN850 1TB || Corsair HX850i


  • LA-384
  • Registratie: November 2007
  • Nu online
Card Nox schreef op donderdag 22 december 2016 @ 15:46:
Iemand ervaring met het dimmen van de onderstaande LED in een loop van 6 of meer?

https://www.lampdirect.nl...4-35w-927-40d-gu10-master
Ik heb precies die lamp ook gekocht. Ik moet em nog testen. Zal in een Ikea Tross getest worden.
Cyrus The Virus schreef op donderdag 22 december 2016 @ 19:15:
[...]


Vandaag de lamp binnen gekregen snelle service. Schrok wel van de grote :+
Maar wat een licht _/-\o_
Foto's worden gewaardeerd :*)

  • Cyrus The Virus
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 06:50
LA-384 schreef op donderdag 22 december 2016 @ 19:59:
[...]

Ik heb precies die lamp ook gekocht. Ik moet em nog testen. Zal in een Ikea Tross getest worden.


[...]

Foto's worden gewaardeerd :*)
Zal eens kijken of ik van het weekend wat foto's kan maken.

AMD 5950x || Asus VIII Dark Hero || G.Skill Trident Z Neo 2x16GB C16-16-16-36 || EVGA FTW3 3080 Ultra || 2x WD SN850 1TB || Corsair HX850i


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • wmeester
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 13:52
Er is vandaag een aanbieding bij ibood ; 6 Philips led lampen e27 van 40 of 60 watt (eq) voor 9,95

Een losse lamp kost al snel 5 euro dus heb deze besteld. Zijn niet dimbaar maar ze gaan bij mij op de overloop in de plafonnière

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • LA-384
  • Registratie: November 2007
  • Nu online
Dat lijkt idd erg voordelig.
De 60w versie is reeds uitverkocht

Ze hebben wel maar een beperkte stralingshoek van 200 graden.

De 6w(40w) versie blijkt de volgende EAN te hebben:
8718696510124

Weinig info verder buiten de Philips site. Zie het alleen vaker als 6-pack verkocht worden in met name het buitenland. Wordt volgens mij niet los verkocht in de winkel.

[ Voor 81% gewijzigd door LA-384 op 24-12-2016 15:15 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Heb een setje van 6x 40W besteld. In Meld hier uw kortingscodes/coupons nog een kortingscode gevonden voor gratis verzending. Daarmee kom ik op €1,66 per lamp :D (€9,95 delen door 6).

In de bevestiging van bestelling die ik van iBood op de mail kreeg staat EAN 8718696510124
http://www.philips.nl/c-p...24/led-lamp/specificaties

offtopic:
Binnenkort verhuizen, dan komt dit vast wel van pas op plekken waar ik geen Hue nodig heb. En anders geef ik er een paar weg :P Voor m'n vader ook gelijk een setje besteld, excuses voor het kapen van de iBood codes uit dat topic O-)

Op Amazon.fr kost dezelfde aanbieding trouwens €31,37. Zal wel weer één of ander restpartijtje zijn wat iBood heeft opgekocht ergens. Staan gepland voor verzending op 30 december. Hopen dat ik ze een beetje vlot in huis heb en het fatsoenlijk spul is. iBood wil nog wel eens rotzooi verkopen :/

[ Voor 81% gewijzigd door ThinkPad op 24-12-2016 15:13 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cpbox
  • Registratie: December 2010
  • Laatst online: 18-11-2023
Hello
I earlier asked some questions, got great help. Will write in English to be sure I conveyed properly what I mean.. don't shoot me please

My message was * here *
I wanted to replace 5x 20W halogen spot lights with led
The difficulty being that typical spot led lights have, well, really focused light, while my Ikea halogen spots did let a lot of light leak around.
I already had some standard led spotlights from Ikea, we had tested and it looked just way too sad, and got me a veto..

I got the advice from jitter to look for dichroid lights, he kindly provided me with couple of references : I am very thankful for that !!
Looked online for alternatives, good pricing, possibility to return.
After spending too much times on that, wondering about pricing, risks, etc I went ahead and bought 5 lights from ledworld.nl who offer "30 dagen bedenktijd - zonder reden retourneren"

This is what the area looked originally like with all halogen lights
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/R03ziiU.jpg

And now, with 3 dichroic LED lights - and 2 halogen lights (more on that further down)
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/GP2IN2K.jpg


Take aways
- the LED light is stronger, and much whiter
- there is definitely some light leaking as they are dichroic lights, but less than I thought based on pictures
- the beam is less focused than with halogen lights
- the kitchen's wooden surface working area lost some color under the brightness - I offered to place some dark red ornaments on the window sill to compensate for that.. And when we have to retreat the surface next year, we can make it a bit darker/red-ish maybe
- the LED lights stick out a bit of the "shade" they're in, but that does not bother me.

The lights are up there since Tuesday, I think we are now used to them

As you can tell, there are still 2 halogen lights on the rail... I put the other two somewhere else for now.
For some reason unknown to me (yet), when I had 5 LED lights in the rail, I just got a brief flash and then... lights off
With 4 LED lights (and one halogen) I got a very slightly longer flash then.. lights off
With 3 LED lights and 2 halogen lights it seems to be working fine, though there is a slight humming noise coming from the halogen lights - peculiar as they used to be quiet.

The power source, is the transformer (big grey ugly thing) in the foreground, it reads :
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/fRStL7I.jpg

Any idea why I cannot use 5 LED lights there ?

Anyhow, thanks again for the pieces of advice, I've already reduced my power consumption in that area
from 100 W (5x20Watt) down to 51.1 W (2*20+3*3.7)
Nice :)

Merry xmas and happy holidays !

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hmmbob
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 21-04 13:33
Probably the power transformer isn't meeting its minimum output requirement. The sticker in the photo lists the max rating, but all of them have a minimum rating as well. With the new (lower) power consumption with the leds, you are dipping below the specs of the transformer and thus it shuts down. The tests you did totally point into that direction...

:)F En voor wie niet zo makkelijk in het Engels leest: waarschijnlijk is het opgenomen vermogen met de nieuwe leds in totaal minder dan het minimum vermogen wat de transformator kan leveren.

Sometimes you need to plan for coincidence


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Djeen84
  • Registratie: September 2010
  • Laatst online: 04-12-2024
In mijn keuken wil ik de bestaande 12v halogeenspots vervangen door GU5.3. Led-dimbaar.

Eerder las ik goede berichten over de IKEA Leds maar de GU5.3 staan niet meer op de site? Worden niet meer verkocht?

Als dit inderdaad het geval is, heeft iemand een alternatief? Ik blijf graag bij 12v, de transformator ligt ergens op het verlaagde plafond waar ik niet zo goed bijkan.

Verder; iedereen fijne Kerstdagen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Hmmbob schreef op zondag 25 december 2016 @ 12:33:
Probably the power transformer isn't meeting its minimum output requirement. The sticker in the photo lists the max rating, but all of them have a minimum rating as well. With the new (lower) power consumption with the leds, you are dipping below the specs of the transformer and thus it shuts down. The tests you did totally point into that direction...

:)F En voor wie niet zo makkelijk in het Engels leest: waarschijnlijk is het opgenomen vermogen met de nieuwe leds in totaal minder dan het minimum vermogen wat de transformator kan leveren.
Agreed.
Also notice that an electronic transformer for halogen lighting does not put out a DC voltage, rather it's a quite rough AC voltage. That could be the cause of humming, although I would have expected it to come from the LED spots rather than the halogen spots.

My advice: buy a 12 VDC constant voltage driver of suitable power rating for all led spots combined (and a little extra).

As for the light colour: the chosen Verbatim spots are 3000 K, while theoretically the same CCT as low voltage halogen spots, you can see that the colour spectrum isn't as seemless as that of a tungsten light. But changing the surrounding colours is also a good solution as the light isn't just what's coming from the sources, it's also what reflected light has done to the colours.

Joyeux Noël!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cpbox
  • Registratie: December 2010
  • Laatst online: 18-11-2023
Thanks for all the reactions :)


5x3.7W = 18.5 W
ik dacht dat ik had ergens gelezen dat ik moet dit zien als 70% van max capaciteit van het traffo.
Dus een traffo van tenminste 26.42 W kopen

zo iets : 35 Watt Elektronische niet dimbare transformator
Maar dan lees ik dit :
Houd daarom een reserve van 100% aan
Dus beter een traffo kopen van ten minste 37/40 W ?

Joyeux noël inderdaad :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Een trafo wat overdimensioneren kan nooit kwaad, dus die 30% meer is dan heel redelijk. Maar 100% lijkt me echt niet nodig. Natuurlijk is te veel altijd beter dan te weinig en zolang het gaat over deze nog vrij geringe orde van grootte kun je terecht vragen: "Waar praat je over?" Maar gaat het over veel grotere vermogens, dan kan dit het verschil zijn tussen redelijk normale afmetingen en een loeier van een onhandig groot bakbeest, misschien gepaard gaand met de vraag waar je zo'n groot ding bergt. Kortom, die 100% reserve is volgens mij echt niet nodig.

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Mee eens, 100% overcapaciteit gebruiken is ook m.i. nogal overdreven.
Misschien als het gaat om alibaba rommel met overdreven "optimistische" specificaties, maar we hebben het hier over Mean Well, een gerenommeerd merk.

Ik zou zelf waarschijnlijk eerst deze 25 W uitvoering hebben uitgekozen, om vervolgens toch de 35 Watter te kopen. In dezelfde afmeting behuizing en voor maar € 2 meer is die keuze snel gemaakt.

De eerstvolgende is de 60 W uitvoering, maar die is dan wel een heel stuk duurder en groter.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hmmbob
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 21-04 13:33
Hmm, terwijl juist bij die verkoper die 100% overcapaciteit genoemd wordt in de beschrijving van de trafos:
De eerste minuut dat een LED lamp aan is, gebruikt deze tot 20% meer stroom en altijd wordt de stroom in piekjes afgenomen. Houd daarom een reserve van 100% aan.
De logica van "20% meer dus 100% meer" volg ik nog niet helemaal :?

[ Voor 4% gewijzigd door Hmmbob op 26-12-2016 08:58 ]

Sometimes you need to plan for coincidence


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Precies, dat is ook wat ik bedoelde, daarom vind ik die 100% zwaar verdreven. Ik zie ook met de beste wil ter wereld ook niet het nut van zoveel reserve. Misschien is de schrijver oorspronkelijk afkomstig uit de bouwwereld, daar is een percentage van enige honderden procenten namelijk heel gebruikelijk. Ik vraag me dan ook af hoe deskundig men is bij die webwinkel en of het advies overeen komt met andere webwinkels. Bij b.v. Media Markt is ook niet iedere daar rondlopende verkoper op de hoogte van de producten die ze verkopen, terwijl je het daar wel zou mogen verwachten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cpbox
  • Registratie: December 2010
  • Laatst online: 18-11-2023
Duidelijk verhaal !

Het wordt dus waarschijnlijk:
LED 35 W traffo

Gaan jullie misschien ook soms naar fysieke winkels om zo iets te vinden ?
Ik bedoel niet een mediamarkt of bcc maar ja, een "echte" elektronica winkel waar taalloze onderdelen zijn te speuren ?

Ik ben eens naar Europart winkel in Nieuw Vennep gegaan. Was gewoon nieuwsgierig naar led lampen maar het fysieke keuze was destijds niet geweldig

Acties:
  • +1 Henk 'm!
In mijn beleving moet je daar ook niet zijn voor wat voor lampen dan ook, ik haal ze daar dan ook nooit.
Maar voor onderdelen en accessoires geef ik aan een echte elektronicawinkel inderdaad de voorkeur. Vaak gaat het dan maar om een paar weerstandjes, transistors, IC's of wat dan voor uiteenlopende dingen. Ik zou het jammer vinden als die verdwijnen. Dat "soms" is bij mij dan ook "meestal of indien mogelijk".

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • raymonvdm
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 01-04 11:24
cpbox schreef op zondag 25 december 2016 @ 15:35:
Thanks for all the reactions :)


5x3.7W = 18.5 W
ik dacht dat ik had ergens gelezen dat ik moet dit zien als 70% van max capaciteit van het traffo.
Dus een traffo van tenminste 26.42 W kopen

zo iets : 35 Watt Elektronische niet dimbare transformator
Maar dan lees ik dit :
[...]


Dus beter een traffo kopen van ten minste 37/40 W ?

Joyeux noël inderdaad :)
Ik heb bij de conrad een losse led driver besteld en de lampen vervangen voor led lampen van de action. Die doen het nu al een aantal jaar na tevredenheid. Dat zilveren ding heb ik verkocht op MP :-) Dus ik gebruik eigenlijk alleen de spandraden en fittingen

Volgens mij de 35watt versie van deze driver

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • raymonvdm
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 01-04 11:24
In de badkamer heb ik een meubel met daarin twee spotje (2 x 10 Watt G4) deze gebruik ik eigenlijk vooral als nachtverlichting op een deur sensor. Nu schakelen ze hierdoor regelmatig en gaat een led lampje niet langer mee dan een paar maanden. Ik heb nu standaard reserve lampjes op voorraad, maar ik zoek eigenlijk een betere oplossing door de fitting / led te vervangen.

Afbeeldingslocatie: http://files.raqxs.nl/domotica/badkamer/fitting1_thumb.jpeg

En op dit moment gebruik ik G4 leds van de action maar deze zijn geschikt voor AC en DC en hierdoor zit er teveel elektronica in om de dingen te laten werken. Die elektronica wordt vrij warm en draagt volgens mij bij aan de sterfgevallen. (Ze zijn allemaal bruin/zwart) Ik heb voldoende aan een 12V DC led

Afbeeldingslocatie: http://files.raqxs.nl/domotica/badkamer/action_G4.png

Ik gebruik deze driver om de leds te voeden

Note: De vervanger mag eventueel RGBW zijn :9

[ Voor 47% gewijzigd door raymonvdm op 27-12-2016 16:34 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Hmmbob schreef op maandag 26 december 2016 @ 08:58:
Hmm, terwijl juist bij die verkoper die 100% overcapaciteit genoemd wordt in de beschrijving van de trafos:


[...]


De logica van "20% meer dus 100% meer" volg ik nog niet helemaal :?
En wat te denken van "en altijd wordt de stroom in piekjes afgenomen"?

Ja, een gelijkrichter die afvlakelco's gaat bijladen trekt stroompieken uit het lichtnet telkens als de spanning boven die van de elco's komt, maar leds die stroompiekjes trekken? :?

Acties:
  • 0 Henk 'm!
raymonvdm schreef op dinsdag 27 december 2016 @ 13:23:
In de badkamer heb ik een meubel met daarin twee spotje (2 x 10 Watt G4) deze gebruik ik eigenlijk vooral als nachtverlichting op een deur sensor. Nu schakelen ze hierdoor regelmatig en gaat een led lampje niet langer mee dan een paar maanden. Ik heb nu standaard reserve lampjes op voorraad, maar ik zoek eigenlijk een betere oplossing door de fitting / led te vervangen.

[afbeelding]

En op dit moment gebruik ik G4 leds van de action maar deze zijn geschikt voor AC en DC en hierdoor zit er teveel elektronica in om de dingen te laten werken. Die elektronica wordt vrij warm en draagt volgens mij bij aan de sterfgevallen. (Ze zijn allemaal bruin/zwart) Ik heb voldoende aan een 12V DC led

[afbeelding]

Ik gebruik deze driver om de leds te voeden

Note: De vervanger mag eventueel RGBW zijn :9
Gezien de zeer beperkte omvang van de lampjes kan de hoeveelheid elektronica ook niet bepaald groot zijn. M.i. zijn de kwaliteit van de leds (of het gebrek eraan) en slechte thermische eigenschappen van de lamp eerder de veroorzakers.
Sluit als proef maar eens zo'n lampje aan op een geschikte voeding en laat hem 24/7 branden, ik vermoed dat ze dan nog sneller defect gaan.

M.u.v. de led filament lampen heb ik nog geen goede ervaringen gehad met het merk LSC, en heb bij 2 totaal verschillende led lampen van dit merk met vroeg defect gaan of vroeg achteruit gaan in lichtopbrengst te maken gehad. In beide gevallen was het een thermisch probleem.

Je zou Philips eens kunnen uitproberen, misschien zijn ze een stuk duurder om een goede reden...

[ Voor 3% gewijzigd door jitter op 27-12-2016 22:50 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • LA-384
  • Registratie: November 2007
  • Nu online
Wellicht is de Philips van betere kwaliteit, maar ik denk niet dat die gaat passen.
Ik heb zelf een 2w (20w) model met een opgegeven lengte van 45mm. Als ik de pinnetjes niet mee tel, blijft daar zo'n 35mm van over.

Het 1,2w (10w) model heeft een opgegeven lengte van 39mm, daar zal dan zo'n 29mm van over blijven.
De huidige lamp met een lengte van ongeveer 23mm past er maar net in.

Zou het niet een vochtprobleem kunnen zijn overigens?
Vochtproblemen kunnen led lampen aantasten, al denk ik wel dat er meer dan een paar maanden voor nodig is. Herhaaldelijke condensatie zou, theoretisch, corrosie kunnen veroorzaken van sporen op de PCB's. In hoeverre dit invloed heeft op de leds zelf weet ik niet zeker, maar ik weet wel dat sterke chloordampen (denk bijv. aan opslagruimtes voor chemicaliën bij zwembaden) de fosforlaag van een led lamp zwart kunnen maken.

De lengte, daar had ik even niet aan gedacht. Maar zoek, en gij zult vinden: bijv. hier een Megaman van totaal 30 mm lengte (blijft dus ongeveer 20 mm van over) met een ietsiepietse meer licht en als ik het goed zie volledig omgeven door een doorzichtig omhulsel, en dus mogelijk ongevoelig voor waterdamp. Edit: volgens datasheet een IP20 spec, volgens fabrikant toch niet beschermd tegen water, dus.

[ Voor 9% gewijzigd door jitter op 29-12-2016 09:19 ]


  • raymonvdm
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 01-04 11:24
De Philips lampen die ik tot nu toe gezien heb gaan inderdaad niet passen er is gewoon te weinig ruimte. Er komt volgens mij geen vocht bij de lampjes want er zit standaard nog een kapje overheen die behoorlijk dicht is.

[ Voor 5% gewijzigd door raymonvdm op 29-12-2016 21:33 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Exirion
  • Registratie: Februari 2000
  • Nu online

Exirion

Gadgetfetisjist

Ik heb vanmiddag een aantal Ryet GU10 spotlampjes bij IKEA meegenomen om ze eens te proberen. Het overtreft m'n verwachtingen moet ik zeggen :D Voor 3.99 per 2 stuks verwacht je niet veel en ik wilde ze aanvankelijk alleen voor het garderobe-hoekje in de hal en de badkamer gebruiken. Wat ik over had heb ik nu in de rest van de hal gehangen. Ze vervangen Osram 35W halogeen lampen en voor het oog is de helderheid identiek, wat misschien iets vertekend is omdat ze een fractie frisser ogen. Ik vind het licht eigenlijk nog iets mooier dan van die halogeentjes. Binnenkort maar 's extra Ryet lampjes halen. Nergens in huis zijn hier peertjes, dus overal waar niet gedimd hoeft te worden kan ik deze gebruiken. Voor de woonkamer moet ik de dimbare Ledare GU10 spotlampjes hebben, maar we hebben daar eigenlijk altijd alleen maar Living Colors verlichting aan dus die staan zelden aan (heel laag).

"Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal." - Albert Einstein


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vso
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online

vso

tja...

raymonvdm schreef op dinsdag 27 december 2016 @ 13:23:
In de badkamer heb ik een meubel met daarin twee spotje (2 x 10 Watt G4) deze gebruik ik eigenlijk vooral als nachtverlichting op een deur sensor. Nu schakelen ze hierdoor regelmatig en gaat een led lampje niet langer mee dan een paar maanden. Ik heb nu standaard reserve lampjes op voorraad, maar ik zoek eigenlijk een betere oplossing door de fitting / led te vervangen.
ik heb in de keuken dit soort fittingen aangepast om de iets kleinere ikea led spotjes in te plaatsen (dremel lijmpistool was het gereedschap.. je moet weten dat het andere "fittingen" zijn .. voordeel is dat iemand het moet weten en van 2 cm afstand moet kijken om te weten dat het daadwerkelijk is aangepast.

je zou de schakeling wellicht iets anders moeten bouwen .. :) denk bv ipv aan/uit .. de PWM (dim stand) beinvloeden.van zwak naar sterk etc..

Tja vanalles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hmmbob
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 21-04 13:33
Iemand ervaring met een aanraak dimmer?

We hebben nu 4x 12V halogeen spotjes onder onze keukenkastjes zitten,maar ik wil deze graag led maken. De meegeleverde dimmer / transformator heeft een minimaal vermogen van 20W, dus die moet ik dus ook vervangen.

Ergo, ik heb een transformator en een dimmer nodig, waarbij die laatste dimt door aanraking op de metalen behuizing waar de led uiteindelijk ingebouwd zit.

Voor led zijn er geen gecombineerde teafo/aanraakdimmers, of wel?

Sometimes you need to plan for coincidence


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Exirion
  • Registratie: Februari 2000
  • Nu online

Exirion

Gadgetfetisjist

Hmmbob schreef op zaterdag 31 december 2016 @ 18:14:
Iemand ervaring met een aanraak dimmer?

We hebben nu 4x 12V halogeen spotjes onder onze keukenkastjes zitten,maar ik wil deze graag led maken. De meegeleverde dimmer / transformator heeft een minimaal vermogen van 20W, dus die moet ik dus ook vervangen.

Ergo, ik heb een transformator en een dimmer nodig, waarbij die laatste dimt door aanraking op de metalen behuizing waar de led uiteindelijk ingebouwd zit.

Voor led zijn er geen gecombineerde teafo/aanraakdimmers, of wel?
Wil je perse traploos dimmen? Ik heb bij ons kort geleden het 12V halogeen spul weggehaald en onder de kastjes en in twee bovenkastjes de ronde keukenspotjes van IKEA gebruikt, met 2 trafo's en afstandsbedieningen. Die kunnen schakelen tussen 100% en 35% helderheid en dat bevalt erg goed. De bovenkastjes zijn altijd gedimd. Het aanrecht is bij snijden en schoonmaken voluit verlicht maar meestal gedimd.

"Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal." - Albert Einstein


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • yannickie111
  • Registratie: Juli 2009
  • Laatst online: 22-04 08:12
In de keuken bij ons thuis zitten nog ouderwetse TL-balken. Deze wil ik graag vervangen door LED (strips).
Nu heb ik ervaring met normale/goedkope strips van ebay. Leuk en prima, maar vaak blijft het er uit zien als een hobbyproject met draadjes van 2 koperdraden dik enz.

Nu heb ik op ebay aluminium strips gevonden (ook 45 graden voor onder kastjes) waar een strip in kan. Deze heb helaas niet gevonden die geschikt zijn voor een led strip met "dubbele rij" leds (dus tot 240 leds oer meter, want veel licht is gewenst in de keuken).

Nu is mijn vraag, zijn er hier tweakers met ervaring voor zo'n situatie? Zijn er tips naar wat ik moet zoeken (en waar)? Het hoeft niet per se budget te zijn (tot op zekere hoogte).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • HyperBart
  • Registratie: Maart 2006
  • Laatst online: 20:17
Ik woon sinds een tijdje in mijn nieuwbouwwoning. Voorlopig nog overal "peertjes" aan het plafond waar normaal mijn spots komen te zitten.

Ik heb mijn ei nog niet gelegd over kiezen voor LED spots met driver en voeding of retrofit 230V. Vooral omwille van de complexiteit van mijn KNX installatie neig ik soms naar retrofit 230V omdat dit allemaal lekker makkelijk in KNX te dimmen en te regelen is. Als ik voor LED spots op laagspanning met voeding en drivers ga moet ik aan de slag met DMX of dubbel investeren in dimmers die 0-10V kunnen dimmen richting de drivers...

Ik wou graag een aantal retrofit lampjes (mag GU10 zijn) waarvan mensen hier ervaring hebben dat ze redelijk diep kunnen gaan in het dimmen. Ik wil deze lampjes dan eens aan het plafond testen en kijken wat ikzelf en de vrouw er van vinden. Heeft er iemand een aantal tips? Ik vind het namelijk heel fijn nu dat ik tot 1% kan gaan met de halogeen peertjes die er nu aanhangen. Heel aangenaam om zo TV te kijken...

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Hmmbob
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 21-04 13:33
De hele IKEA Ryet led lampen serie is 2+1 gratis tot en met zondag 29 januari:

Afbeeldingslocatie: https://pbs.twimg.com/media/C1K9uesXUAAKZTd.jpg

Sometimes you need to plan for coincidence


Acties:
  • +1 Henk 'm!
yannickie111 schreef op zondag 1 januari 2017 @ 22:36:
In de keuken bij ons thuis zitten nog ouderwetse TL-balken. Deze wil ik graag vervangen door LED (strips).
Nu heb ik ervaring met normale/goedkope strips van ebay. Leuk en prima, maar vaak blijft het er uit zien als een hobbyproject met draadjes van 2 koperdraden dik enz.

Nu heb ik op ebay aluminium strips gevonden (ook 45 graden voor onder kastjes) waar een strip in kan. Deze heb helaas niet gevonden die geschikt zijn voor een led strip met "dubbele rij" leds (dus tot 240 leds oer meter, want veel licht is gewenst in de keuken).

Nu is mijn vraag, zijn er hier tweakers met ervaring voor zo'n situatie? Zijn er tips naar wat ik moet zoeken (en waar)? Het hoeft niet per se budget te zijn (tot op zekere hoogte).
Als je goed licht wilt hebben (kleurecht) dan moet je zoeken naar strips met een hoge CRI (>= 90). Zie ook: http://blog.quindorian.or...ng-the-right-lights.html/

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 100386

jitter schreef op donderdag 22 december 2016 @ 18:35:
Flicker is niet altijd even goed op een camerabeeld te zien, laat staan met het blote oog.
Op het idee gebracht door dit YT-kanaal heb ik een zonnecelletje van een rekenmachine aan een oscilloscoop gehangen en wat lichtbronnen erop geschenen.

Het zonnecelletje geeft een DC-spanning als output, maar alleen als het licht dat op de cel valt constant is. Varieert deze, dan varieert de spanning mee. Dat leverde heel informatieve plaatjes op:

Een niet flickerende lamp (LSC 4 W / 400 lm E27 opalen led-filamentlamp):
[afbeelding]

Dan het licht van een 230 V gloeilamp, via schakelaar:
[afbeelding]

Het licht van een AH 11 W / 806 lm led lamp van ca. 2013:
[afbeelding]

Dit zal voor de meeste mensen nog gewoon constant licht geven, maar voor mij als voor flicker gevoelig persoon kan ik al enige schokkerigheid in beweging waarnemen onder het licht van deze lamp.

En dan de vreselijke AH/XQ-Lite 2 W / 200 lm E14 led-filamentlamp waar ik in de vorige thread wat fotootjes van postte:
[afbeelding]

Deze lamp knippert gewoon tussen aan en uit op 100 Hz.Zelfs als je het niet direct waarneemt kan dit toch nadelige gevolgen opleveren, zoals bijv. vermoeidheid en hoofdpijn.
Dat is wel een heel mooie manier van meten _/-\o_. Op die manier heb je het onderzoek naar flicker objectief meetbaar en vergelijkbaar gemaakt. Ben benieuwd of de resultaten van de Calex lampen (model ST64 / lange filamenten) uit het vorig deel van het topic dan ook nog zo positief zijn. Hoewel ik daarbij moet zeggen dat ik die lampen gebruik, en (subjectief dus) geen flicker waarneem.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Slonzo
  • Registratie: Mei 2007
  • Niet online

Slonzo

Taarsidath-an Halsaam

Onlangs enkele LSC E27 filament lampen uit de Action meegenomen om te testen. Was positief verrast, geen merkbare flicker (ook niet op camera, noch in slomo-mode), warme kleurtemperatuur, 300 lumen op 3W, en ze worden helemaal niet heet, amper handwarm. Arbeidsfactor stond niet op het doosje, blijkt 0.49 te zijn :+ De levensduur, dat valt nog af te wachten. Maar ach, voor die prijs...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hmmbob
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 21-04 13:33
Exirion schreef op zaterdag 31 december 2016 @ 18:34:
[...]

Wil je perse traploos dimmen? Ik heb bij ons kort geleden het 12V halogeen spul weggehaald en onder de kastjes en in twee bovenkastjes de ronde keukenspotjes van IKEA gebruikt, met 2 trafo's en afstandsbedieningen. Die kunnen schakelen tussen 100% en 35% helderheid en dat bevalt erg goed. De bovenkastjes zijn altijd gedimd. Het aanrecht is bij snijden en schoonmaken voluit verlicht maar meestal gedimd.
Nou, dit is eigenlijk wel een aardige vraag. Nee, het boeit me helemaal niet hoe ze gedimd worden - we doen nu alleen 100% of 0% (jep, aan of uit dus). Maar wel met de touch, en daarmee kán ik hem ook dimmen. Dat doen we alleen nooit ;)

Welke spotjes heb jij?

Sometimes you need to plan for coincidence


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Exirion
  • Registratie: Februari 2000
  • Nu online

Exirion

Gadgetfetisjist

Het zijn de Omlopp spotjes:

Afbeeldingslocatie: http://www.ikea.com/nl/nl/images/products/omlopp-led-spot-grijs__0369410_PE550936_S4.JPG

Omdat ik spotjes gewend ben vond ik dit persoonlijk wat mooier dan de strips die ze verkopen. Ze doen ook degelijker aan. Op een blad van 2.40m zitten er 6. Ik heb ze langs een kabelgoot gemonteerd en aan het einde van de goot de boel afgeknipt en samen aan de voeding gesoldeerd. Afstandsbedieningen zitten onder de kastjes geschroefd, voor werkblad en bovenkastjes.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/RiCXlv3OaDi8GCeuUQUy7cHp/full.jpg

Dit is de gedimde stand. Op volle helderheid heb je een aardige bak licht om bij de snijden :D

"Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal." - Albert Einstein


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • yannickie111
  • Registratie: Juli 2009
  • Laatst online: 22-04 08:12
ThinkPadd schreef op dinsdag 3 januari 2017 @ 08:58:
[...]

Als je goed licht wilt hebben (kleurecht) dan moet je zoeken naar strips met een hoge CRI (>= 90). Zie ook: http://blog.quindorian.or...ng-the-right-lights.html/
Thanks. Uiteindelijk ben ik gegaan voor relatief simpele led TLs. Strips hadden een beduidend lagere hoeveelheid lumen, zonder strips naast elkaar te hangen enz.

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Anoniem: 100386 schreef op dinsdag 3 januari 2017 @ 15:57:
[...]


Dat is wel een heel mooie manier van meten _/-\o_. Op die manier heb je het onderzoek naar flicker objectief meetbaar en vergelijkbaar gemaakt. Ben benieuwd of de resultaten van de Calex lampen (model ST64 / lange filamenten) uit het vorig deel van het topic dan ook nog zo positief zijn. Hoewel ik daarbij moet zeggen dat ik die lampen gebruik, en (subjectief dus) geen flicker waarneem.
Thanks.
Het mooie van deze manier is dat je niet afhankelijk bent van een camera en de manier waarop zijn sluiter werkt. Die sterk flikkerende AH/XQ-lite liet op mijn telefoon heel duidelijk de banden zien, maar op mijn Nikon camera kreeg ik het alleen voor elkaar om één toestand van de lamp vast te leggen, aan of uit, geen banden dus. Rolling shutter vs. global shutter.

Ik was vandaag nog bij AH en zag dat de XQ-lite lampen in AH doosjes nou inderdaad ook het AH-merk dragen. De plaats, manier en lettertype van de opdruk verraden dat het onderhuids nog steeds om de XQ-lite lampen gaat. Links laten liggen dus i.v.m. de flicker.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Snippo
  • Registratie: Juni 2006
  • Laatst online: 22-04 13:42
Heeft er iemand ervaring met LED lampen van Initiale?

Ik heb er vorige week een paar getest en het lijkt me wel degelijk spul, maar dat wil niet alles zeggen bij LED natuurlijk. Zo werken de chinese LED strips ook prima, tot ze na een jaar nog maar 30% van het licht geven van wat ze op dag 1 deden :+ .

Verder krijg ik op internet ook maar weinig gevonden over het bedrijf.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Noxa
  • Registratie: November 2005
  • Laatst online: 17:46
Ik wil graag mijn gruntal halogeen spots in de keuken van led voorzien. Maar volgens mij zit daar een transformator in die met leds van 12v te weinig vermogen krijgt om goed te functioneren. En met 220v leds bied te transformator weer niet genoeg power om ze laten branden. Iemand tips of trics?

Alle armaturen ombouwen naar 1 transformator of naar 220v. Ik ben geen elektricien maar echt onhandig ben ik nou ook weer niet.

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Voor de veiligheid: armaturen oorspronkelijk gemaakt voor laagspanning NIET ombouwen naar netspanning.

Simpelste oplossing: koop een 12 V constant voltage driver van genoeg vermogen voor de aan te sturen led lampjes samen (en wat extra) en vervang de halogeentrafo daarmee.
Let daarbij uiteraard op zaken als afmetingen e.d.

Succes!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Noxa
  • Registratie: November 2005
  • Laatst online: 17:46
jitter schreef op zaterdag 7 januari 2017 @ 18:21:
Voor de veiligheid: armaturen oorspronkelijk gemaakt voor laagspanning NIET ombouwen naar netspanning.

Simpelste oplossing: koop een 12 V constant voltage driver van genoeg vermogen voor de aan te sturen led lampjes samen (en wat extra) en vervang de halogeentrafo daarmee.
Let daarbij uiteraard op zaken als afmetingen e.d.

Succes!
Duidelijk, ik ga op jacht naar een led driver (die in en grundtal unit past) en een serie led lampjes.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Card Nox
  • Registratie: Januari 2006
  • Laatst online: 19:54
Ik ben op zoek naar LED maar krijg zelf nagenoeg geen goede hits vandaar dat ik even jullie hulp wil inschakelen.

Trap (boven de traptredes in de muuur)
  • 2 trappen
  • 6 spotjes per trap
  • standaard inbouwdoos in de muur (65x65x65m inbouwmaten)
  • <=1W LED voor orientatie
Plank (boven keuken blad)
  • 3 LEDjes
  • Dimbaar
  • 3,5W / 2700K (or vervangbaar)
  • Max maten rond: 40mm diameter x 30mm diep

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • blissard
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 15:12
Is voor de plank boven het keukenblad niet gewoon de hierboven aangegeven omlopp te gebruiken?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Card Nox
  • Registratie: Januari 2006
  • Laatst online: 19:54
blissard schreef op zondag 8 januari 2017 @ 13:34:
Is voor de plank boven het keukenblad niet gewoon de hierboven aangegeven omlopp te gebruiken?
http://m.ikea.com/nl/nl/catalog/products/art/50232960/

68mm doorsnee, past helaas niet.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Th1x4nG
  • Registratie: Augustus 2007
  • Laatst online: 19:53
Heeft er iemand een tip waar ik zo'n GU10 suction cup mss goedkoper kan kopen? Dit is het beste dat ik kan vinden. Edit: Dit is niet het beste dat ik kan vinden want op deze komt nog shipping bij, maar het zit sowieso rond de 7 euro op ebay.

http://www.ebay.com/itm/G...740819:g:1vAAAOSwqu9U~ZXQ

Ik heb hier zo'n armatuur hangen van Philips waar halogeenlampen inzaten en heb er op amazon led-lampen voor in de plaats gekocht, maar die zijn ongeveer half zo lang als die die er inzaten dus het is echt niet te doen om dat daar met de hand in te draaien.

[ Voor 10% gewijzigd door Th1x4nG op 11-01-2017 15:39 ]

R7 5700X · 32 GB · RTX 3080 · PG279Q — M4 Mac Mini — M1 MacBook Air — Galaxy S23 — 65" G3 — DS415+ · 40 TB SHR — X1 PHEV 30e


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Boppo84
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 06-04 09:29
hier moet je wel wat mee kunnen maken denk ik:
https://www.conrad.nl/nl/...rant-1-stuks-1485764.html

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • icegodd
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 18-03 20:55
een normaal zuignap voldoen ook.

1 euro in winkel (wees creatief)
of gratis bij autowassen:
Afbeeldingslocatie: https://autochem.nl/image/cache/data/diverse/ruitenwisser%20houder-500x500.jpg

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • M-ThijZ
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 16:19

M-ThijZ

Riding on Rails

Heeft er iemand een tip voor het vervangen van een GU10 ES111 halogeen lamp van 75 watt?

Afbeeldingslocatie: https://images.philips.com/is/image/PhilipsConsumer/171014716-A1P-global-001

In de buitenlamp naast mijn voordeur zitten twee stuks (één boven en één onder). Vooral rond deze tijd van het jaar is dat met een constant verbruik van 150W een mooie manier om een deel van je energierekening aan te besteden. :')

Nu zijn ze van de week stuk gegaan, en moet ik ze vervangen, het liefste door LED. Alleen van de prijzen wordt ik niet blij. Veel goedkoper dan €40,- per stuk vind ik ze niet, voor dus in totaal €80~€100 koop ik een geheel nieuwe buitenlamp. :N

Gelukkig trof ik ook het volgende: https://leds-depot.nl/12w-led-spot-es111-gu10-warm-wit.html

Heel betrouwbaar ziet de site er niet uit, maar het lijkt mij voor €14,- per stuk wel precies de lamp die ik zoek.
ES111 GU10 LED spot vervangende lamp voor de traditionele ES111 halogeen spot.

De lichtopbrengst is vergelijkbaar met een 110 - 120 Watt halogeen spot.
Verbruikt slechts 12 Watt vermogen met behulp van 1 Epistar COB led chip.
Warm wit (3000K) met 40° lichtbundel.
Binnen zou ik ze misschien niet zo snel toepassen, maar dit gaat om een buitenlamp, waar ik eerder de behoefte heb aan voldoende licht, dan sfeerlicht.

Het proberen waard?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jochemd13
  • Registratie: April 2013
  • Laatst online: 16:28
M-ThijZ schreef op zondag 15 januari 2017 @ 21:20:
Heeft er iemand een tip voor het vervangen van een GU10 ES111 halogeen lamp van 75 watt?

[afbeelding]

In de buitenlamp naast mijn voordeur zitten twee stuks (één boven en één onder). Vooral rond deze tijd van het jaar is dat met een constant verbruik van 150W een mooie manier om een deel van je energierekening aan te besteden. :')

Nu zijn ze van de week stuk gegaan, en moet ik ze vervangen, het liefste door LED. Alleen van de prijzen wordt ik niet blij. Veel goedkoper dan €40,- per stuk vind ik ze niet, voor dus in totaal €80~€100 koop ik een geheel nieuwe buitenlamp. :N

Gelukkig trof ik ook het volgende: https://leds-depot.nl/12w-led-spot-es111-gu10-warm-wit.html

Heel betrouwbaar ziet de site er niet uit, maar het lijkt mij voor €14,- per stuk wel precies de lamp die ik zoek.


[...]


Binnen zou ik ze misschien niet zo snel toepassen, maar dit gaat om een buitenlamp, waar ik eerder de behoefte heb aan voldoende licht, dan sfeerlicht.

Het proberen waard?
Website wordt prima beoordeeld https://www.kiyoh.com/leds-depot/

Dus moet gewoon kunnen :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DrivinUCrazy
  • Registratie: Oktober 2004
  • Nu online

DrivinUCrazy

Vechte, valle en opstoan

yannickie111 schreef op zondag 1 januari 2017 @ 22:36:
In de keuken bij ons thuis zitten nog ouderwetse TL-balken. Deze wil ik graag vervangen door LED (strips).
Nu heb ik ervaring met normale/goedkope strips van ebay. Leuk en prima, maar vaak blijft het er uit zien als een hobbyproject met draadjes van 2 koperdraden dik enz.

Nu heb ik op ebay aluminium strips gevonden (ook 45 graden voor onder kastjes) waar een strip in kan. Deze heb helaas niet gevonden die geschikt zijn voor een led strip met "dubbele rij" leds (dus tot 240 leds oer meter, want veel licht is gewenst in de keuken).

Nu is mijn vraag, zijn er hier tweakers met ervaring voor zo'n situatie? Zijn er tips naar wat ik moet zoeken (en waar)? Het hoeft niet per se budget te zijn (tot op zekere hoogte).
Ik heb onder de keukenkastjes een strip gehangen van ledlampendirect. In dit geval een strip op 24V, extra warm wit. Let wel op: 14,4W/m, dus altijd in een aluminium profiel inbouwen.
De kleur vind ik heel goed; alle gerechten die ik daar bereid zien er gewoon prima uit.

De 12V strip extra warm wit heb ik overigens eerst getest, maar levert niet genoeg licht.

[ Voor 4% gewijzigd door DrivinUCrazy op 15-01-2017 21:48 ]

't Is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag, dat heel Holland Limburgs lult.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • LA-384
  • Registratie: November 2007
  • Nu online
M-ThijZ schreef op zondag 15 januari 2017 @ 21:20:
Gelukkig trof ik ook het volgende: https://leds-depot.nl/12w-led-spot-es111-gu10-warm-wit.html

Heel betrouwbaar ziet de site er niet uit, maar het lijkt mij voor €14,- per stuk wel precies de lamp die ik zoek.


[...]


Binnen zou ik ze misschien niet zo snel toepassen, maar dit gaat om een buitenlamp, waar ik eerder de behoefte heb aan voldoende licht, dan sfeerlicht.

Het proberen waard?
Weet wel dat deze lampjes ip40 zijn en dus eigenlijk niet geschikt zijn voor buiten. Als ze niet onder een afdak hangen, zou je ip67 nodig hebben dacht ik.

Acties:
  • +1 Henk 'm!
Dat is niet zo erg als ze in een armatuur zitten dat gemaakt is voor buiten. Als die zelf een voldoende hoge IP-rating heeft, dan maakt het niet uit wat je erin stopt.

[ Voor 42% gewijzigd door jitter op 02-09-2018 07:53 . Reden: Link verwijderd i.v.m. "malignant website" waarschuwing. ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • M-ThijZ
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 16:19

M-ThijZ

Riding on Rails

Bedankt. Die had ik zelf nog niet gevonden. Armatuur is inderdaad IP44, dus zal vast goed gaan.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • phrenicsk
  • Registratie: Augustus 2012
  • Laatst online: 13-12-2023
Dag mede-tweakers,

Ik ben al even op zoek om al mijn huidige inbouwspotjes (zo'n 45 stuks) te vervangen door LED lampen.
Momenteel zitten er hallogeen lampen in van 35w.

Na heel wat research op het internet had ik onderstaande led lampen gekocht en laten leveren:
https://www.leds-depot.be/5w-cob-led-spot-gu10-warm-wit.html

Deze leken me perfect, 3000K, 390Lm, 60°,..

Maar niets was minder waar, na deze gisteren ingedraaid te hebben, leek er een 'groene schijn' uit te komen.

Hebben jullie hier reeds ervaring mee en/of kunnen jullie mij een beter alternatief aanraden?

Alvast bedankt!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 3xNix
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 20:23

3xNix

golfr in hart en nieren

phrenicsk schreef op donderdag 19 januari 2017 @ 09:54:
Dag mede-tweakers,

Ik ben al even op zoek om al mijn huidige inbouwspotjes (zo'n 45 stuks) te vervangen door LED lampen.
Momenteel zitten er hallogeen lampen in van 35w.

Na heel wat research op het internet had ik onderstaande led lampen gekocht en laten leveren:
https://www.leds-depot.be/5w-cob-led-spot-gu10-warm-wit.html

Deze leken me perfect, 3000K, 390Lm, 60°,..

Maar niets was minder waar, na deze gisteren ingedraaid te hebben, leek er een 'groene schijn' uit te komen.

Hebben jullie hier reeds ervaring mee en/of kunnen jullie mij een beter alternatief aanraden?

Alvast bedankt!
Zo aan het plaatje te zien lijken deze lampen ook langer dan de standaard GU10.
Zelf zoek ik nooit naar lampen buiten de "grote" licht leveranciers. (Philips/Osram etc...)
Bijvoorbeeld: (50Watt vervangers, +/-350lm)
https://www.lampdirect.nl...mv-d-5-3-50w-gu10-827-36d
https://www.lampdirect.nl...ar16-4-6-50w-827-36d-gu10

Heb van de onderste 20 geinstalleerd, werkt perfect.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • phrenicsk
  • Registratie: Augustus 2012
  • Laatst online: 13-12-2023
Allereerst bedankt voor de feedback!

Wat ik vergeten te vermelden was, is dat ik ook al gemerkt heb is dat sommige lampen echt als storend kunnen bevonden worden aan de ogen. Soort van fel licht dat zelfs vanuit de ooghoek als storend bevonden kan worden. Heeft de door u voorgestelde Osram hier geen last van?

Verder heb ik totnogtoe enkel gekeken naar 3000K, dit werd me eerder aangeraden omwille van de moderne woning. Scheelt dit erg veel met 2700K?
3xNix schreef op donderdag 19 januari 2017 @ 11:37:
[...]


Zo aan het plaatje te zien lijken deze lampen ook langer dan de standaard GU10.
Zelf zoek ik nooit naar lampen buiten de "grote" licht leveranciers. (Philips/Osram etc...)
Bijvoorbeeld: (50Watt vervangers, +/-350lm)
https://www.lampdirect.nl...mv-d-5-3-50w-gu10-827-36d
https://www.lampdirect.nl...ar16-4-6-50w-827-36d-gu10

Heb van de onderste 20 geinstalleerd, werkt perfect.

[ Voor 10% gewijzigd door phrenicsk op 19-01-2017 15:11 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • nicomo
  • Registratie: Oktober 2012
  • Laatst online: 15:55
Even een tip voor diegene die interesse hebben in de Philips GU10 dimable warmglow spots, bij www.conrad.nl kosten ze 5,99 euro voor de 4,5 watt versie. Goedkoper ben ik ze niet tegen gekomen en heb er 6 gekocht. Vandaag erin gedraaid achter een Peha 435HAN dimmer, doen het prima zonder flikkering te dimmen van 0 tot 100%. Zeker een goede vervanging voor de 35 watt halogeenlampen die er in zaten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Slonzo
  • Registratie: Mei 2007
  • Niet online

Slonzo

Taarsidath-an Halsaam

Heeft iemand hier al LED lampen getest van AmazonBasics?
https://www.amazon.co.uk/...keywords=amazonbasics+LED

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 3xNix
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 20:23

3xNix

golfr in hart en nieren

phrenicsk schreef op donderdag 19 januari 2017 @ 11:51:
Allereerst bedankt voor de feedback!

Wat ik vergeten te vermelden was, is dat ik ook al gemerkt heb is dat sommige lampen echt als storend kunnen bevonden worden aan de ogen. Soort van fel licht dat zelfs vanuit de ooghoek als storend bevonden kan worden. Heeft de door u voorgestelde Osram hier geen last van?

Verder heb ik totnogtoe enkel gekeken naar 3000K, dit werd me eerder aangeraden omwille van de moderne woning. Scheelt dit erg veel met 2700K?


[...]
Deel 1:
"Glare" zou hinderlijk kunnen zijn maar is niet simpel te bepalen.
Het zou aan het ontwerp van het armatuur kunnen liggen of reflectie waarde van objecten.
(denk aan bijv. sneeuw(blind) bij zonlicht)
Dit zou niet toegeschreven kunnen worden als eigenschap van een lamp, eerder een verkeerde lamp voor de toepassing. (gradenbundel, of te veel vermogen/licht boven een reflectered object)

Meer info via bijvoorbeeld: http://lumeco.nl/ugr/

Deel 2:
3000Kelvin vs 2700Kelvin discussie is heel persoonlijk.
Sommige mensen vinden 3000K niet warm genoeg en zweren bij 2700K - anderen zelfs bij 2200K
Kwestie van proberen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!
phrenicsk schreef op donderdag 19 januari 2017 @ 09:54:
Dag mede-tweakers,

Ik ben al even op zoek om al mijn huidige inbouwspotjes (zo'n 45 stuks) te vervangen door LED lampen.
Momenteel zitten er hallogeen lampen in van 35w.

Na heel wat research op het internet had ik onderstaande led lampen gekocht en laten leveren:
https://www.leds-depot.be/5w-cob-led-spot-gu10-warm-wit.html

Deze leken me perfect, 3000K, 390Lm, 60°,..

Maar niets was minder waar, na deze gisteren ingedraaid te hebben, leek er een 'groene schijn' uit te komen.

Hebben jullie hier reeds ervaring mee en/of kunnen jullie mij een beter alternatief aanraden?

Alvast bedankt!
Een rose of groenige tint aan LED licht is een teken van mindere kwaliteit LED's.

Zoals reeds geadviseerd: ga voor merkproducten en betaal de hogere prijs. De kans dat je daarmee iets goeds in huis haalt is beduidend groter dan met een merkloos product. Dat hoeft niet eens veel duurder te zijn.
Koop liever ook niet bij een webshop die naast merkloze en "huis"merken geen bekende merken verkoopt.

Moet het toch goedkoper, ga dan af op producten met goede gebruikerservaringen. En dan bedoel ik niet één of twee recensies bij het artikel op de website van de shop zelf, maar op onafhankelijke sites en forums.

Heb je naast het bekijken van specificaties ook tests gelezen? Sommige fabrikanten beloven nl. meer dan ze waar kunnen maken.

Scherp licht: dat hadden je halogeenlampen ook, maar doordat je bij de nieuwe lampen je aandacht er meer op richt valt het meer op, ook "onbewust" vanuit je ooghoeken. Misschien kan het wel helpen om lampen te kopen die het licht niet vanuit één grote LED uitstraalt, maar vanuit meerdere kleine.

Kleurtemperatuur, dat is niet alleen afhankelijk van smaak, maar m.i. ook van gewenning. Na de overstap van halogeen naar LED valt het verschil je heel erg op (ook bij 2700K), maar het went ook snel. Behalve als je ontevreden bent, dan blijft de aandacht getrokken worden door wat je niet bevalt.

Ik sluit me aan bij het eerder gegeven advies: probeer eerst wat uit voordat je overgaat tot de aanschaf van een groot aantal.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bananenplant
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Ik heb laatst wat lampen bij topledshop.nl besteld om verschillende halogeenlampen hier in huis te vervangen. Ik ben er nog niet onverdeeld enthousiast over en zou bij een volgende aankoop van LED-lampen graag een betere kwaliteit kleurweergave willen. De lampen van deze shop die ik heb geven allemaal iets als CRI > 82 ofzo aan, daarnaast vind ik het licht net te geel en lijkt oranje een beetje achter te blijven qua kleurweergave.

Ik snap intussen dat zo'n CRI-score eenvoudig te truken is, dus ik ben benieuwd wat voor lampen ik kan gebruiken voor de near-halogeenervaring. Het gaat om de keuken met G9 boven de tafel, E14 boven het fornuis en G4 boven het aanrecht. Nadenken over het vervangen van de halogeenverlichting in de zithoek heb ik met de ervaring tot nu toe maar even op de lange baan gezet :/ ...

💶 Wil je in een vrije democratie blijven wonen? Betaal dan voor nieuws. 📰
❌ ceterum censeo contra factiones ad dextrum extremum esse pugnandum. 🙅🏻‍♂️


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Ik weet wel van mensen hier, die hebben de >90 CRI versies van o.a. 4000k van TopLedShop geprobeerd en díe waren volgens mij wel tevreden met de kleurweergave :-).

Maar goed, blijft deels ook persoonlijk natuurlijk.

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Bananenplant schreef op zaterdag 21 januari 2017 @ 17:53:
Ik heb laatst wat lampen bij topledshop.nl besteld om verschillende halogeenlampen hier in huis te vervangen. Ik ben er nog niet onverdeeld enthousiast over en zou bij een volgende aankoop van LED-lampen graag een betere kwaliteit kleurweergave willen. De lampen van deze shop die ik heb geven allemaal iets als CRI > 82 ofzo aan, daarnaast vind ik het licht net te geel en lijkt oranje een beetje achter te blijven qua kleurweergave.
Ook bij merklampen ga je zien dat de kleuren van een ledlamp niet helemaal overeenkomt met die van een gloeilamp, maar de storende rose of goene waas is wel een kenmerk van mindere kwaliteit.
Persoonlijk vind ik dat ik snel wen aan kleine afwijkingen. Op dit moment is het zelfs zo dat ik halogeenlamen niet meer mooi vind van kleur, veel te geel.

Een CRI van >80 is naar huidige maatstaven "standaard" te noemen, en volgens EU reglementen ook de minimum waarde om hier legaal op de markt te worden gebracht.
>90 is inderdaad natuurgetrouwer. Ik heb een MeLiTec ledpeertje boven mijn tafel hangen met een CRI van 95, en dat kan ik niet meer onderscheiden van een gloeilamp.
Ik snap intussen dat zo'n CRI-score eenvoudig te truken is, dus ik ben benieuwd wat voor lampen ik kan gebruiken voor de near-halogeenervaring. Het gaat om de keuken met G9 boven de tafel, E14 boven het fornuis en G4 boven het aanrecht. Nadenken over het vervangen van de halogeenverlichting in de zithoek heb ik met de ervaring tot nu toe maar even op de lange baan gezet :/ ...
Het nadeel van de CRI is als een kleur teveel bendadrukt wordt dat ook tot een lagere score leidt, en dus niet alleen als de kleur te flets blijft.
Gevoelsmatig vind ik een beetje verzadiging van kleuren helemaal niet storend.
Een CRI zegt daarom ook niet alles. Ik heb wel eens vergelijkende foto's gezien van verschillende CRI's. Mijn voorkeur gings zelfs uit naar een lagere CRI omdat de kleuren daarbij desondanks levendiger aandeden. En nog iets, het licht wordt niet alleen door de lamp gemaakt, ook door de kleuren die de omgeving reflecteert. Ik denk daarom dat een omgeving met veel warme kleuren beter tot zijn recht komt onder 2700 K en met koelere kleuren onder 4000 K.

M.a.w. het is vooral een kwestie van afstemmen en uitproberen...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bananenplant
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Misschien heb ik ook de fout gemaakt 2700K te gebruiken ter vervanging van halogeen, misschien werkt 4000K juist wel beter. Ik heb boven m'n fornuis trouwens nu een stroboscoopeffect als ik m'n handen beweeg, dat vind ik eigenlijk gewoon niet acceptabel. Waar ik trouwens ook wel behoefte aan heb is een beetje inzicht in het woud aan winkels dat er blijkbaar is.

De LED's waar ik in huis het meest tevreden over ben zijn de 10000K-strips boven m'n aquarium :+ .

💶 Wil je in een vrije democratie blijven wonen? Betaal dan voor nieuws. 📰
❌ ceterum censeo contra factiones ad dextrum extremum esse pugnandum. 🙅🏻‍♂️


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cpbox
  • Registratie: December 2010
  • Laatst online: 18-11-2023
Er is straks ledverlichting te koop bij de Aldi (vanaf 28/01)

Kijk hier: folder: pagina 16-17

En testen net gedaan in Duitsland:
Test (German language)

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Jammer dat die Aldi folder nauwelijks gegevens geeft. Maar als die MeLiTec lampen weer een CRI van 95 hebben, dan is dat zeker interessant om eens te gaan kijken. En eindelijk beginnen de matte lampen weer terug te komen!

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Bananenplant schreef op zondag 22 januari 2017 @ 18:47:
Misschien heb ik ook de fout gemaakt 2700K te gebruiken ter vervanging van halogeen, misschien werkt 4000K juist wel beter. Ik heb boven m'n fornuis trouwens nu een stroboscoopeffect als ik m'n handen beweeg, dat vind ik eigenlijk gewoon niet acceptabel. Waar ik trouwens ook wel behoefte aan heb is een beetje inzicht in het woud aan winkels dat er blijkbaar is.

De LED's waar ik in huis het meest tevreden over ben zijn de 10000K-strips boven m'n aquarium :+ .
Misschien dan toch eens de CEI>90 versies van Topledshop proberen? Nee, geen aandelen, alleen goede ervaringen gelezen met de 4000k varianten met die CRI

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • geldersscheepje
  • Registratie: Februari 2007
  • Laatst online: 19:18
http://www.melitec.de/fil...bereich/PDFs/Leuchtmittelübersicht_161111.pdf

Nu alleen de goede nog zoeken.. zitten nogal wat verschillen in.

Zonneboiler 180 l, 3800 Wp, Ecolution WP en lots of LED's


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Edrelais
  • Registratie: Augustus 2007
  • Laatst online: 22-01-2020
In mijn huis heb had ik voornamelijk Philips led lampen zitten, waar mogelijk ook de master uitvoering. Dit in verband met slechte ervaringen met diverse typen led lampen een paar jaar geleden.
De Philipsen bevallen eigenlijk uitstekend. Maarja toch maar weer eens verder gekeken.

Een tweetal Calex filament lampen gehaald, de ene kwam na een week met een felle flits ten einde, de andere hoor en voel je trillen. Voor mij in ieder geval geen Calex meer :( .

Mede door dit topic ben ik naar de Ikea gereden en daar een aantal lampen gehaald, de Ryet en Ledare, en ik moet zeggen, aangenaam verrast! Prima kleur, zeker de heldere uitvoering, en een goede licht opbrengst. Ook gezien de prijs.

In de lampen boven de nachtkastjes in mijn slaapkamer zaten twee 'Philips E14 led candle dimtone' lampen van 250 lumen. Ik vond deze wat veel licht geven, dus dacht ze te vervangen door de 'Ikea Ryet- E14 100 lumen, kaarslamp, gedraaid helder'. Zo gezegd, zo gedaan. Nu valt me op dat de 100 lumen inderdaad minder licht geven, maar ik had het verschil groter verwacht. Mijn vrouw is het nog niet een opgevallen dat er andere lampen in zitten :) Is het verschil met het oog zo slecht te zien?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • LA-384
  • Registratie: November 2007
  • Nu online
Het oog past zich heel makkelijk aan aan de verlichtingssituatie, dus het is idd niet zo duidelijk zichtbaar.
Ik had zelf 600lm lampen in de woonkamer en nu 400lm en ook dat verschil is verwaarloosbaar.

Op de slaapkamer heb ik een paar 2200k 180lm lampjes van Qazqa en die bevallen mij zeer goed. Door de warme kleurtemperatuur is het niet zo fel aan de ogen. Ik moet er wel bij zeggen dat deze lampjes afgeschermd worden door een zwarte lampenkap en het licht enkel omhoog en omlaag wordt doorgelaten. Het is dus niet mogelijk recht in de lamp te kijken, dat zal bij elke hoeveelheid lumen fel ogen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Het verschil tussen een zonnige en bewolkte dag is voor ons gevoel groot, maar als je het gaat meten, dan zit ons gevoel er behoorlijk naast, het is nl. nog veel groter. Een bewolkte dag is ca 1.000 lx, indirect zonlicht 10.000-20.000 lx, direct zonlicht 100.000-130.000 lx...

Ik heb bij een rondleiding bij een nutsbedrijf (we zouden het nou netwerkbeheerder noemen) een demonstratie gezien van een straatlamp die naar 50% werd gedimd. Voor je gevoel zou je een veel grotere afname hebben verwacht.

Ja, onze ogen kunnen zicht behoorlijk aanpassen.
Pagina: 1 2 ... 16 Laatste