@
galaumiy Je
wilt weg bij je werkgever, maar dat ben je (nog) niet?
Heb je al wel een andere werkgever gevonden, of moet je die ook nog gaan zoeken?
Als je pas de voorwaarden van leasen / mobiliteitsregeling van je huidige werkgever lees, nadat je een auto hebt besteld dan is dit wellicht een (dure) les voor jou...
En wat je werkgever doet, mag wettelijk gewoon.
Zij maken immers kosten om (zoals ik je posts lees) de auto zelf te kopen en niet te leasen via een lease maatschappij.
En de kosten die je mogelijk voor je kiezen krijgt bestaan m.i. uit drie delen:
Post 1: overschrijding het lease budget x het aantal resterende maanden (in dit geval dus over alle termijnen!)
Post 2: Kosten als gevolg van beëindiging (dit moet wel nader gespecificeerd worden). Want welke kosten vallen hier onder? Zijn dit "verkoopkosten", het verschil tussen aanschaf en (vrije) verkoop? Zijn dit kosten die de wagenparkbeheerder moet maken om de auto elders onder te brengen (dus uurtarief wagenparkbeheerder maal x aantal uur)?
Post 3: Kosten voor tussentijdse beëindiging conform de staffel, oftewel 8k euro.
Post 3 zie je ook wel eens bij bijvoorbeeld mobiele telefoons en/of laptops voorbij komen die je via een werkgever (voordelig) kan kopen. Dit is puur "afschrikbeleid" om te voorkomen dat men op de laatste dag nog gebruik wilt maken van een van de mogelijkheden die geboden worden door werkgever, maar de werkgever ook gewoon geld kosten.
Maar dit allemaal hoeft volgens mij niet zo'n probleem te zijn (of te worden).
Als je al een nieuwe werkgever hebt gevonden, dan hoop ik dat je onderhandeld hebt dat je een mobiliteitsbudget hebt waarbij je ook dezelfde auto kan rijden. Als je nieuwe werkgever geen lease aanbiedt, dan hoop ik dat je onderhandeld hebt dat hij de kosten van boetes e.d. overneemt.
Als je nog moet gaan solliciteren, dan dit meenemen in de onderhandeling!
Ondanks dat je huidige werkgever de auto zelf heeft aangeschaft, kan deze aan de lease maatschappij verkocht worden en daar geleased worden. Wel is dit afhankelijk van de lease maatschappij, niet iedereen doet dit. Maar een Arval, LP doen het volgens mij wel. En anders kijken of het niet via de dealer zou kunnen.
Belangrijkste is "on speaking terms" te blijven met alle partijen. Ga geen verstoppertje spelen, je kop in het zand steken of de auto niet ophalen. Want de auto is wellicht al (deels) betaald bij het doen van de bestelling. Of je schaadt de werkgever doordat de dealer straks geen zaken meer met hem wilt doen, omdat jij je auto niet komt ophalen.
En volgende keer: eerst bedenken of je nog bij je werkgever wilt blijven als je een nieuwe auto mag bestellen. Vaak een goed moment om even terug te kijken of je goed op je plek zit of niet.
En anders goed de autoregeling doorlezen ;-)