Welkom in het topic: Keuze leaseauto - Deel 5
Het vorige deel telde meer dan 10.000 posts, daarom werd het hoog tijd voor een nieuw deel!Dit topic is vooral bedoeld om met mede-Tweakers een discussie te hebben over je (aankomende)lease-auto. Wees vriendelijk naar elkaar en help elkaar waar nodig.
Happy posting!
Wat is leasen?
Een leaseauto is een voertuig dat tegen een vaste vergoeding voor een vaste periode ter beschikking gesteld wordt aan een gebruiker, maar eigendom blijft van de koper. De eigenaar blijft veelal verantwoordelijk voor het groot onderhoud.Hoewel een auto door particulieren geleased kan worden, zijn het vaak werkgevers die auto's leasen voor hun werknemers. De auto blijft in eigendom van de leasemaatschappij, die veelal ook verantwoordelijk blijft voor het groot onderhoud van de auto. Zogenoemde private-lease is ook welkom in dit topic.
Bron: Wikipedia (Wikipedia: Leaseauto)
Welke bijtellingspercentages?
De bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde (incl. BPM en BTW) van een auto inclusief opties die af-fabriek gemonteerd zijn.Bij de dealer aangebrachte accessoires tellen niet mee voor de bijtelling (tot € 2.500). Dit bedrag vermenigvuldig je met het percentage van de bijtelling. Vervolgens hangt het er van af in welke belastingschijf je valt hoeveel je netto moet betalen.
De bijtellingspercentages zijn vanaf heden sterk aan wijzigingen onderhevig, deze wijzigingen moeten zorgen voor een duidelijker en eerlijker kostenplaatje voor berijders van (zakelijke) leaseauto's, aldus de Nederlandse regering.
Hieronder een tabel met de bijtellingspercentages per uitstoot, uitgesplitst per jaar.
Rekenvoorbeeld:
Stel je verdient 50000 euro per jaar, je valt daarmee in de 40,4% belastingschaal. De fiscale waarde van je auto is 30000 euro en het bijtellingspercentage van deze auto is 21%. Dan is de bijtelling 0,21 x 30000 = 6300 euro bruto, en dit is netto 6300 * 0,404 = 2545 euro per jaar. Dat is per maand 2545/12 = 212 euro. Je eigen bijdrage wordt van de bruto bijtelling afgetrokken, maar moet je uiteraard wel afdragen aan je werkgever. Gebruik het formulier in de link hieronder om de bijtelling in jouw situatie te berekenen.
Bron: Carblogger (http://www.carblogger.nl/bijtelling-berekenen/)
Update 2019!
In 2017 is het normale percentage verlaagd van 25 naar 22. Is uw auto voor het eerst op naam gesteld vóór 2017, en gold voor die auto de 25%-bijtelling? Dan blijft de 25%-bijtelling van toepassing.
De onderstaande tabel geldt voor auto’s met een datum van eerste toelating in 2019.
Categorie | CO2-uitstoot in gram per kilometer |
4% bijtelling | 0 |
22% bijtelling | meer dan 0 |
In 2019 vallen alleen bepaalde auto’s zonder CO2-uitstoot in het 4%-tarief. Het verlaagde percentage van 4% geldt voor auto’s op waterstof. Voor nulemissie-auto’s die niet op waterstof rijden, geldt de 4% bijtelling slechts tot een cataloguswaarde van € 50.000.
Hoe lang geldt het verlaagde percentage?
Valt u in het verlaagde bijtellingspercentage (4%)? Dat percentage geldt voor een periode van 60 maanden. Deze periode gaat in op de 1e dag van de maand die volgt op de maand van eerste toelating. Is die datum bijvoorbeeld 7 maart, dan start de 60-maandsperiode dus op 1 april.
Direct na afloop van de periode van 60 maanden wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment gelden.
Hoe wordt de datum van de eerste toelating bepaald?
Als datum van de eerste toelating geldt de datum waarop de auto voor het eerst in gebruik is genomen. Dat kan in Nederland zijn, maar ook in het buitenland. Bij nieuwe auto’s valt dit moment samen met de datum waarop voor het eerst een kenteken is afgegeven. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn, bijvoorbeeld bij import van gebruikte auto’s.
Actuele info en bron: https://www.belastingdien...ng-privegebruik-auto-2019
De bijtelling voor een specifieke auto/model kan opgezocht worden op de website van AutoWeek. Zie hiervoor de link in het laatste hoofdstuk.
Wat is een eigen bijdrage?
Het kan zijn dat je je werkgever een bepaald bedrag per maand betaalt voor het privégebruik van je auto. Dit is een vast bedrag per maand of per privékilometer. Het kan zijn dat je een duurdere auto wilt rijden dan binnen je autoregeling valt. In dat geval betaal je een vergoeding aan je werkgever.Als dit een aanvullende arbeidsovereenkomst is of als dit gezien wordt als een vergoeding voor privégebruik, dan is dat bedrag aftrekbaar. Een eigen bijdrage kan de bijtelling maximaal verlagen tot nihil. Een negatieve bijtelling is dus niet mogelijk.
Wanneer betaal je geen bijtelling?
Je betaalt geen bijtelling voor het privégebruik van een auto van de zaak als je per jaar minder dan 500 kilometer privé rijdt. Dit kun je bewijzen met een sluitende rittenadministratie, die je zelf bij moet houden. En je moet een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ ondertekenen. Deze kun je opvragen bij de Belastingdienst.De kilometers die je rijdt voor woon-werkverkeer wordt voor de loonbelasting gezien als zakelijk verkeer.
Leasemaatschappijen
Een select greepje grote/bekende leasemaatschappijen (Leasemij's / LM):- Arval (https://www.arval.nl/)
- Alphabet Car Lease (https://www.alphabet.com/nl-nl)
- Athlon Car Lease (https://www.athloncarlease.com/athlon-nl/)
- DirectLease (https://www.directlease.nl/)
- JustLease (https://www.justlease.nl)
- Leaseplan (https://www.leaseplan.nl/)
- Terberg Leasing (https://www.terbergleasing.nl/)
- Multilease (https://www.multilease.nl)
- PonLease (https://www.vwpfs.nl)
Openbare leaseauto berekeningen
Hieronder een lijst met websites waarin leaseberekeningen openbaar te maken zijn, dit kan als leidraad dienen om de courantheid van een bepaalde auto te kunnen toetsen. Prijzen kunnen door de hand genomen over de leasemij's sterk afwijken van elkaar.- Leaseplan Direct (http://www.leaseplandirect.nl/)
- Directlease (http://www.directlease.nl/)
Overige handige links
- Autoweek bijtelling zoeken (http://www.autoweek.nl/bijtelling)
- Informatie over bijtelling (http://www.bijtelling.nl/)
- RDW kentekeninformatie (http://ovi.rdw.nl/)
Auto's met reviews zoeken
Gezien je niet altijd tijd hebt om een proefmodel te rijden, of de auto simpelweg nog niet uit is kan het handig zijn om je te orienteren op website's om reviews en video's te bekijken. Een voorbeeld van deze zijn o.a.;Autoblog, rijtesten op YouTube, gebruikersreviews op AutoWeek!
- Autoblog geschreven reviews
- Autoblog video's
- Autoweek reviews
- Carwow reviews (Engels
- Autogefühl (YouTube)
Leaseregelingen vergelijken
Zoals in dit topic voorgesteld door @marti28, kan het informatief en handig zijn om elkaars leaseregelingen te kunnen vergelijken door het invullen van onderstaande template:code:
1
2
3
4
5
6
7
8
| [b]Leasebudget:[/b] [b]Kilometrage per jaar:[/b] [b]Contractduur:[/b] [b]Inclusief of exclusief brandstofcomponent:[/b] [i]Bij inclusief brandstofcomponent, Fabrieksopgave of alternatieve regeling[/i] [b]Merkbeleid, zo ja, welke:[/b] [b]Overige afhankelijkheden:[/b] [b]Specifieke wensen:[/b] [b]Uiteindelijke keuze:[/b] |
Originele topicstart door @RomeoJ
[Voor 36% gewijzigd door Kecin op 27-01-2019 22:47. Reden: Auto's via reviews zoeken toegevoegd]
I am not a number, I am a free man! Kecin's tweakblog! - Kecin.com!