Ik heb de afgelopen week dit topic van voor naar achteren (en weer terug) doorgelezen en geprobeerd alle relevante informatie te absorberen. Wat een fantastische bak aan informatie, maar nu duizelt het ook wel een beetje.
Waarom ik dat gedaan heb? Als het goed is gaan wij morgen een Renault Zoe R110 41Kw uit 2019 ophalen en lijkt het mij om meerdere redenen een goed plan om zelf de laadinfrastructuur aan te leggen:
- Scheelt serieus geld
- Het is leuk en leerzaam om te doen
- Veel flexibeler richting andere ontwikkelingen in huis (zonnepanelen, warmtepomp, etc).
- Geen grote kast aan de buitenmuur, mooier weg te werken
Nu ben ik handig genoeg met elektra om dit zelf te doen, maar mis ik vooral wat specifieke kennis (en ervaring) om zeker te weten dat ik de juiste dingen (veilig) doe. Ook worden een aantal componenten haast standaard geadviseerd/gebruikt, maar vraag ik me af waarom. Vandaar deze post, hopelijk willen jullie even met mij meekijken en meedenken of mijn plan klopt en adviseren bij het maken van een aantal keuzes?
Het plan:- Voor nu gebruik maken van mijn bestaande 35A 1 fase aansluiting, laten we zeggen 32A laden als absolute bovengrens
- Door loadbalancing maximaal gebruik maken van deze beschikbare capaciteit
- De installatie maximaal voorbereiden op een toekomstige uitbreiding naar 3x 25A 3 fasen
- In de meterkast de basis aanpassen/uitbreiden, een slimme laadkast met knop binnen in de hal naast de voordeur en vervolgens buiten naast de voordeur een type 2 socket op de muur (en op termijn mogelijk wegwerken in de muur)
Op basis van alles wat ik gelezen heb, kom ik tot het volgende schema:
Zoals je ziet heb ik in het schema 2 van de 3 fasen iets lichter oranje gemaakt. Deze zullen dus wel aangelegd, maar nog niet gebruikt worden.
Op basis van bovenstaand schema heb ik stiekem best wel wat vragen waarvan ik hoop dat jullie me een duwtje de goede richting kunnen geven:
- Aangezien ik een Renault Zoe krijg en voorbereid wil zijn op 3-fasen laden moet ik een Type B aardlekschakelaar gebruiken, toch? Of voldoet een Type A ALS of ALAMAT met B-karakteristiek en een DC/AC Residual Current Sensor ook aan de vereisten (NEN1010/IEC)? Ik volg liever heel strikt de norm dan er een beetje naar toe te werken.
- Bestaat een 3-fasen Type B ALAMAT? Ben hem nog nergens tegen gekomen, vandaar ook mijn keuze voor een Type B ALS en aparte groepen/automaten.
- Moet ik in de installatie op de een of andere manier rekening houden met het feit dat 2-fasen niet zijn aangesloten. Moet dit ergens afgeschermd/gebrugd worden of maakt dit voor het functioneren van ALS en automaten niet uit?
- Is 4mm installatie- en YMVK kabel voldoende, of is het verstandiger direct 6mm te gebruiken in de gehele installatie?
- Ik heb wat voorbeelden gezien van inbouw van de socket in de buitenmuur, maar ik ben nog nergens een echte inbouwdoos voor een Type 2 socket tegengekomen. Laat staan eentje met ruimte voor de vergrendeling. Bestaat dit niet? Lijkt me toch veiliger/beter ivm vocht/condens/lekkage?
- Heeft iemand een tip voor een opbouwkast/behuizing voor een type 2 socket waarin wel ruimte is voor de vergrendeling?
- Als ik nu maximaal gebruik wil maken van 1-fase 32A (met loadbalancing) en straks van 3-fase 3x25A, hoe zwaar moet ik dan de volgende componenten uitvoeren?
- De redelijk betaalbare Chint Aardlekschakelaar Type B, 30mA (3 fase) vind ik in een 40A en een 63A uitvoering. 40A moet genoeg zijn toch?li]
- De automaten/groep die na de ALS komen (voorlopig gebruik ik dus maar 1 van de 3 polen met max 32/35A, straks 3 met max 25A), wat plaats ik nu, een 32A variant?
- Het 4-polig relais, ik zie op stegen.com een 32A en een 64A variant. Met 32A zit ik regen de grens aan van wat ik maximaal zou kunnen gebruiken, maar hoe ongewenst is het om tegen de grens te gaan zitten, zeker als het op termijn 25A wordt?
- En dan nog een domme vraag (waarschijnlijk). Moet de sensorbox binnen het EV circuit op 230V (dus op 1 van de 3 fasen) aangesloten worden of juist op een groep achter een andere aardlekschakelaar?
Hebben jullie nog overige opmerkingen/tips obv bovenstaand relaas en schema? Graag! Ik zal mijn vorderingen en ervaringen hier ook steeds weer delen. Wel zo fijn voor de volgende avonturier

.