Ruidasilva schreef op woensdag 1 november 2023 @ 17:03:
[...]
Volgens mij is enige nuance hier wel op zijn plaats. In het geval van een eensteensmuur van een garage, zou ik altijd een ventilatielat plaatsen en hier en daar zelfs een voeg openmaken zodat opgehoopt vocht eventueel weg kan.
Ik heb zelf ook ventilatielatten geplaatst achter pir-platen tijdens het isoleren van het dak in mijn jaren 30 huis. Ubakus gaf aan dat het prima kon.
Zelf zou ik adviseren je eigen situatie in Ubakus te zetten en daarvanuit gaan.

Precies. Is niet zomaar zo te stellen lijkt me. Als je dak dampdicht is bijvoorbeeld (kleine laag PUR buitenzijde met bitumen/epdm), als je PIR een resolplaat is die van nature dampopen is, etc. Ik heb toentertijd met Kingspan contact opgenomen, zij raadden me expliciet aan het met een spouw te doen. Alle situaties zijn anders, de bestaande opbouw, het type isolatie (open/dichte cellen, gecacheerd of niet), soort afwerking (folie en welk folie, aftapen), etc.
Dat heb ik hier toentertijd al eens uitgeschreven:
Aardwolf in "(Woon)Zolder dak Isoleren, beste methodiek?"
Overigens toen daarna niet meer mee gestart wegens langdurige ziekte.
Maar ik ga dit zeker zo doen in nabije toekomst. Kingspan zal het dan toch wel weten lijkt me.
.
.
.
13-11-2023 reflectie op voorgaand:
Enkele dagen na plaatsen van deze post realiseerde ik me dat ik het advies heb overgenomen van Kingspan en dat zit te verdedigen vwb schuindak isolatie met spouw. Het zal absoluut zo zijn dat bij
hun product in
mijn situatie het beste een spouw kan worden toegepast, maar of dat bij PIR dan ook is, is de vraag. Dat is mijn aanname geweest. Terwijl resol een ander product is dan PIR qua dampdichting, ook al zijn het beide hardschuimen. Het kan dus betekenen dat de verwerking anders moet zijn, mede afhankelijk van de situatie.
Mbt het doorgestreepte: ik was sterk overtuigd om resol te gaan gebruiken, maar ben er na het lezen van meerdere oudere posts niet meer zeker van. Ik las dat velen in afgelopen 4 jaar na mijn oorspronkelijke uitzoekwerk toch voor een minerale wol zijn gegaan bij een situatie die lijken op die van mij. Daarom zal ik mijn oorspronkelijke keuze heroverwegen in de toekomst. Wat dat betreft is het modelleren van meerdere opties in Ubakus verstandig. Wel alleen als je exact weet wat je nu hebt
* en hoe deze oude troep kan worden ingevuld met een naam die mogelijk niet in Ubakus voorkomt. Dat was ook het probleem bij mijn situatie. Optioneel één of twee isolatiewinkels vragen die allerlei producten verkopen van verschillende fabrikanten (dus onpartijdiger) en ook tig situaties adviseren. Wellicht beter dan dit topic waar mensen zitten met een favoriet materiaal uit eigen ervaring of die ze altijd adviseren (dat zou kunnen en kan ook verschuiven in de tijd), die zich niet over alles hebben laten informeren (zoals ik deed, mijn excuses) of een fabrikant die alleen hun product wil verkopen.
*Het niet exact weten welke folie aan de buitenzijde zat voor de modellering in Ubakus was voor mij aanleiding in 2019 contact te zoeken met een hardschuimfabrikant. In de hoop dat ze mij duidelijkheid konden verschaffen daarover gezien de aanwezige PUR met onbekende laag. Dampdicht of dampopen is tenslotte nogal belangrijk bij modelleren, maar ook zeker in praktijk. Ik heb me onvoldoende beseft dat dit contact en advies (hoewel eigenlijk totaal logisch) in de richting heeft geduwd van hun eigen product, namelijk de resolplaat icm een spouw, in plaats van een algemeen advies. Het zou daarom bij nader inzien best kunnen dat wol of een biobased materiaal alsnog verstandiger is dan resol of PIR in bepaalde situatie of daar waar twijfel is (zoals bij mij). Het zou daarnaast kunnen dat alles buiten resol geen spouw nodig heeft of niet zodra de buitenkant dampopen is. Modelleer dit dus.
Ik sta er daarom nu minder stellig in dan met de oorspronkelijke post en wilde daar toch enige correctie op geven. Ik vond het vervelend iemand te hebben overtuigd tot resol of PIR door mijn oorspronkelijke post die toch niet volledig correct was. Niet dat het iemand nog terugleest waarschijnlijk, maar wanneer wel neem het dan mee.

technopeuter schreef op woensdag 1 november 2023 @ 17:26:
ik heb het over daken, niet over enkelsteensmuren met grote kans op vochtdoorslag. ik zou het daar ook niet snel toepassen maar dit topic gaat over daken
Het idee bij het dak is om het dakbeschot deel te laten zijn van de isolatie, met ventilatielatten leg je het koudste punt erachter op de isolatieplaat, daar zal het dus gaan condenseren en heb je vocht welke zich op een plek kan verzamelen. dus vocht binnen je constructie is wat je niet wil. Daarnaast kennen we in NL geen goede manier om pirplaten luchtdicht te plaatsen tegen de balken waardoor de balken vrij liggen en dus in direct contact staan met de buitenlucht door die spouw.
In Engeland heeft men speciale foamtape die je rondom de pirplaat zet waardoor de plaat altijd aan alle kanten klemt. Je ziet hier dat men de plaat dan afpurt maar dat is altijd een gok (pur je teveel/weinig/in de spouw?) daarnaast beweegt je dak en breekt pur waardoor je balk toch weer vrij komt en geen deel meer uitmaakt van je isolatielaag. aftappen aan de binnenzijde is mooi maar dan loopt een spouw zo door tot aan die tape!
Verder het punt over afpurren gebruiken we hopelijk flexpur en geen gewone? En hoe duurzaam is die foam, want bouwschuimbanden houden vaak ook niet eeuwig volgens mij.
Het verhaal over aftapen lijkt me dubieus wanneer de kier gevuld wordt met PUR + tape. Eerder gelijk als je dat purren niet doet, alleen wie gaat de kieren niet eerst purren dan?
Ik had je post overigens geliked voor het resterende, want die bio materialen is voor nieuwbouw en circulair bouwen wel interessant. Voor renovaties al snel veel te dik wil je nog een acceptabele weerstand halen en relatief duur voorlopig nog. Heb er ook al meermaals naar gekeken.
[
Voor 41% gewijzigd door
Aardwolf op 13-11-2023 03:21
. Reden: toevoeging nuancering ]