In algemene zin klopt dit. Maar de regelgeving loopt altijd achter bij de praktijk, niet alleen PIR en/of PUR samenstellingen kun veranderen, ook inzichten kunnen er voor zorgen dat de classificatie aangepast wordt. Dus het is in deze dus altijd beter om aan de veilige kant te opereren.
De een-component PUR die je zelf spuit is tegenwoordig vrijwel altijd met een minder/niet schadelijk type drijfgas waardoor normaal ventileren(raam open) al voldoende moet zijn. Dat is anders met de twee-component PUR.
Minder schadelijk drijfgas..... ligt daar niet het accent vooral op het GWP effect=Global Warming Potential effect... van het drijfgas,
Dit is een van die drijfgassen met een laag GWP...
http://www.synquestlabs.com/msds/1300/1300-3-33.pdf
Zie sectie 2 voor de diverse H en P waarschuwingen en in sectie 8 kun je lezen dat je adem bescherming op moet als het in de lucht komt... .dat lijkt wel op de situatie bijvoorbeeld als het in een huis gespoten wordt? En al helemaal al onder de vloer waar er meestal erg weinig ventilatie is. Gelukkig dragen veel vakmensen dan al een goede gelaatbescherming omdat ze isocyanaten spuiten, dus als het filter ook geschikt is voor het drijfgas... mooi... anders moeten er andere aanvullende maatregelen getroffen worden . Dat gas en ook het isocyanaat verspreidt zich dan ook in het huis..... als bewoner kun je er maar beter niet zijn.... dat staat gelukkig wel in een goed protocol als het isolatiebedrijf zich er aan houdt.
Oja, lees sectie 16 van de MSDS ook nog door voor de extra toelichting tav de product veiligheid.
Houtstof is inderdaad kankerverwekkend geclassificeerd, maar ook weer maar net hoe veel je er mee bezig bent.
Als je er helemaal niets mee doet...... dan hoef je je inderdaad tav dat punt wrs geen zorgen te maken. Maar als je er wel mee aan de slag gaat dan kan de frequentie invloed hebben of je iets kunt krijgen... maar iemand die zich een professional noemt weet ook dat het dan wel een Russische roulette is... en je altijd maar beter een goede preventie kunt hanteren.
Alle veiligheidsdata komen bijna altijd uit big data... en daar wordt het veiligheidsadvies op gebaseerd, het zegt dus totaal niets over hoe snel je een kwaal kunt krijgen ook al werk je er niet zo vaak mee....
Daar is amper iets of soms zelfs helemaal niets van bekend....
So better be safe than sorry.....
Mooier kunnen we het echt niet maken.... Preventie begint echt aan de voorkant.