FairPCsPlease schreef op zaterdag 24 februari 2024 @ 16:22:
Eerlijk gezegd maak ik het genoemde veel vaker mee bij supermarkten (ik kom niet zo vaak in reguliere supermarkten, omdat ik het meeste bij de (coöperatieve, biologische supermarkt) Odin koop, waar ik zelf lid van ben), dus als ik dan in een reguliere supermarkt ben, moet ik wel vaak zoeken en juist daar werken enorm veel onervaren jongeren. Ook Kruidvat heeft daar een handje van. Bij de Etos is het al veel beter. En wat jij benoemt, de specialistische zaken, daar zijn mijn ervaringen inderdaad veel beter mee, met name hier in de stad met Duurzaam Warenhuis Van Nature. Nog een echt warenhuis, maar dan met louter duurzame producten. Die mensen werken daar echt met passie voor duurzaamheid en verstand van de producten die ze verkopen. Een aanrader, als je in Nijmegen komt.
Ik weet nog dat ik in de supermarkt ging werken, toen was ik al eind-tiener en dat werd toen al oud gevonden. Mijn toekomstig collega's waren er toen blij mee dat er niet weer een jong broekie kwam.
In die tijd ging de AH gewoon nog om 18:00 dicht en dan begonnen we als vulploeg pas. Lekker alles vol beulen in een winkel zonder klanten, CD-tje met muziek over de omroepinstallatie (radio naast microfoon leggen want geen aux) en gaan. In die tijd zag je als klant de goedkope krachten gewoon niet, want die werden zoveel mogelijk buiten openingstijden ingezet.
Later toen men het nodig vond om per se 's avonds of het hele weekend boodschappen te kunnen doen was dat niet meer haalbaar, toen moesten we met klanten erbij aan het werk en dan merk je al snel irritaties onderling.
Enerzijds moet je lekker vlug zoveel mogelijk vullen, maar klanten mogen geen last van je hebben en als ze een vraag hebben moet je ze vriendelijk helpen. Dat is echt geen onmogelijke combinatie maar de één is daar wel een stuk beter in dan de ander. Het punt daarin is wel dat wanneer je alleen nog maar sociaal vaardige, vriendelijke en behulpzame tieners zou accepteren als vulploeg je een groot deel van de tieners gewoon geen kans op een bijbaan geeft.
Net zoals de cassièr(e)s bij een bouwmarkt. Over het algemeen niet altijd even representatief, niet altijd even snugger of tactvol maar wel in staat je gewoon van dienst te zijn. Waarom zou die persoon dan niet gewoon bij een bouwmarkt mogen werken?
Sommige mensen ergeren zich daar dan aan en gaan open klagen over goedkope krachten en belabberd personeel, maar ik denk dat men soms niet helemaal een realistisch beeld heeft hoe het vroeger was en te weinig begrip heeft voor personeel an sich.
Begrijp me niet verkeerd hoor, ik verwacht in een winkel of dienstverlening ook echt wel een bepaald niveau en dat wordt lang niet altijd gehaald. Maar ik ken ook de andere kant uit de praktijk en de manier waarop klanten zich gedragen tegenover personeel is niet altijd even best en met de tijd ook zeker niet verbeterd.
Het begrip is er niet altijd, het geduld nog minder en het oordeel aardig zwart/wit. Dat helpt niet mee in de beeldvorming.
Zoals wij vroeger vaak zeiden: De klant is koning, maar hij moet zich wel hoffelijk gedragen.