Op 10% marge kun je gewoon geen winkel draaien. dat is een illusie.
Hoeveel omzet je draait hangt namelijk niet enkel af hoeveel "winst" je maakt op het product tov de inkoopprijs, maar ook hoeveel kosten je maakt.
Omzet = opbrengsten uit verkoop
Marge = verschil tussen inkoop en verkoop
Winst = marge - kosten: Voorraden, personeel, financiering, huisvesting, verzekering, administratie
Tuurlijk levert hogere omzet schaalvoordelen maar die voordelen zijn ook eindig. Het is echt onmogelijk van die 10% een winkel overeind te houden. Hogere omzet is ook hogere kosten (Personeel, voorraden, evt. huisvesting, verzekeringen). Knappe jongen als je dat allemaal uit die 10% kan halen.
Persoonlijk vind ik het erg krom dat er in sommige vallen zeer krenterig wordt bezuinigd op salarissen en andere faciliteiten, terwijl met een andere bepaalde groep mensen binnen een bedrijf het steeds beter lijkt te doen.
Uiteraard geldt dat natuurlijk niet voor de kleine retailer.
De meeste fysieke winkels kun je scharen onder kleine retailer. Als het een keten is zijn de vestigingen vaak franchise en er zijn maar weinig van deze retailers die zich een Tesla kunnen veroorloven. Retailsalarissen zijn niet de beste in de markt maar het beeld van een scheve verhouding tussen personeel en "top"herken ik niet. Sterker: Er zijn zat retailers waar de eigenaar minder verdient dan bijv. de bedrijfsleider.
Dit is dan ook weer direct in verband met waarom soms dezelfde consument juist zo'n lage prijs wil.
Uiteindelijk is het een cultuur die we zelfs gecreëerd hebben. Wil je dat fundamenteel aanpakken zullen we toch minder moeten focussen om maar zoveel mogelijk omzet en winst te draaien.
Anders blijft het dweilen met de kraan open.
Op zich heb je een punt en is tegelijkertijd een denkfout. De koopjescultuur heeft een groot deel van de retail de das omgedaan. De ene na de andere actie, aanbieding opruiming, 3 voor de prijs van 2, etc. Er zijn kledingwinkels die nauwelijks meer iets verkopen als ze geen opruiming hebben. Dan krijg je dus dat een verschuiving naar ketens als Primark waar echt heel veel mis is in de hele keten om de prijs maar zo laag mogelijk te houden.
Bovendien is het met relatief weinig investeringen mogelijk een webshop te beginnen: Je schrijft je in bij de kvk, bouwt een website, zoekt spulletjes om te verkopen, liefst via dropshipping en je kunt van start. Een permanent bereikbare klantenservice, personeel om retouren af te handelen, een goed persoonlijk advies etc. kun je niet bieden dus het enige dat je hebt om te concurreren is prijs. Dat is feitelijk een race to the bottom. Voeg daarbij nog een aantal grote jongens met grote investeerders die er alleen maar op uit zijn om , desnoods met verlies, zoveel mogelijk marktaandeel te veroveren en je krijgt een soort wild-west in winkelland. Omdat de marges zo dun zijn en de kosten relatief hoog hoef je niks extra's te verwachten behalve misschien een hoop gezeik als je iets wilt retourneren of als je garantie wilt claimen
Er is ook bestaansrecht voor winkels die gewoon goede producten verkopen, met een goed advies en service en een prijs die klopt. Die winkels zullen in een prijsvergelijker echter nooit boven komen drijvken en dat is waar iedereen op gefocust is.