crisp schreef op woensdag 13 april 2016 @ 09:18:
[...]
Google (DoubleClick, AdX) scanned advertenties al, en daar wordt al een en ander door tegengehouden. Ik denk niet dat wij dat beter kunnen, het is immers niet onze core-business maar wel die van Google.
Okay, ik zie het dilemma.
Een ander uitgangspunt. Ik heb een Credit Card. Elke mafkees die mijn CC steelt, kan direct m'n rekening leeg trekken. Toch heb ik er één. En daar komt het aspect 'vertrouwen' kijken. Als ik een probleem heb met mijn CC, dan staat de bank garant. Ik krijg bijna in alle gevallen mijn geld terug en het geval waarin dit niet gebeurt zou slechts te maken hebben met verdachte transacties aan mijn kant.
Niemand staat garant voor de schade die wordt toegebracht door malafide advertenties.
Als ik bij een verkeersongeluk betrokken ben, dan wordt de schade op de schuldige verhaald, of dit nu via de verzekering is of anders. En de meeste mensen zijn verzekerd, dus in de meeste gevallen is er een compensatie.
Waarom staan de bedrijven die de advertenties aanbieden niet garant voor (een deel, een vast bedrag, etc) van de schade die worden veroorzaakt door een fout aan hun kant? Ze zijn wel in staat om weg te laten in hun zoektocht naar geld dat het open stellen van advertenties ook schadelijk kan zijn (moedwillig, zou imho strafbaar moeten zijn, zie ook roken+disclaimer), maar staan vervolgens niet garant voor de geleden schade.
Dit is echt een schoolvoorbeeld van "Eating your cake and having it too". Al het risico ligt bij de gebruiker en er is geen compensatie.
Nu zou je kunnen zeggen dat de verzekerde tenslotte ook betaalt voor de verzekering, dus dan zou een 'ad-insurance' ook gewoon betaald moeten worden, maar dat is de wereld op z'n kop. Men verdient aan advertenties. Geef mensen het vertrouwen dat eventuele schade wordt vergoed, neem daarmee de zorgen weg en daardoor de noodzaak van een ad-blocker. De daadwerkelijk jaarlijks geleden schade valt dan in het niet ten opzichte van omzet die gedraaid wordt.
Technisch is het mogelijk. Men weet tenslotte exact wie wat waar wanneer hoe en waarom. Aantonen dat men daadwerkelijk geraakt is, is een eitje. De garantie hoeft niet persé het hele bedrag te compenseren. Neem een gemiddelde, vergoed dat bedrag per definitie. Dat voorkomt een hoop administratief geneuzel, valt vast te leggen in de voorwaarden, ontzorgt en helpt iedereen.
Waarom doen we dit inmiddels nog niet? Omdat diezelfde mensen die bepalen dat jij wel een advertentie moet zien, dan opeens toch weer bang zijn voor de potentiële gevolgen van diezelfde advertenties.
Floppus schreef op woensdag 13 april 2016 @ 10:53:
[...]
Ze wachten met spanning je briljante businessmodel in detail af - als Tweakers daarmee op dezelfde wijze voort kan en dan volledig zonder reclame of risico's dan kan ik me niet anders voorstellen dan dat er een mooie functie op je ligt te wachten.

Dit is een beetje categorie; "Als je zelf niet zingt, mag je geen kritiek hebben". Toch kunnen we het allemaal horen wanneer er vals wordt gezongen. Ik pretendeer niet slimmer te zijn en een oplossing te hebben.
Ik stel simpelweg dat het probleem wordt gebagatelliseerd, uit angst voor het verlies van inkomsten. Geld gaat hier voor veiligheid en dat is wat mij betreft niet het goede uitgangspunt. Als daarmee een bestaansrecht in gevaar komt, soit.
Plus, jullie kunnen me niet betalen.
[Voor 13% gewijzigd door Oyxl op 13-04-2016 11:08]