Tijden geleden hier al eens gepost, nu wil ik toch echt dat het gaat gebeuren. Ik wil via een lucht/lucht warmte systeem het huis gaan verwarmen. Even wat informatie samengevat:
Gasverbruik verwarming ~ 850 m3 per jaar (twee jaar geleden was dit nog 1600 m3, lang leve isolatie)
Gasverbruik tapwater ~ 350 m3 per jaar
Isolatie huis;
- Zolder geïsoleerd met PIR platen, RD ~ 5,5 - 6
- Kruipruimte geïsoleerd met PIR platen, RD ~ 6 - 6,5
- Spouwmuur isolatie, ~ 4 cm steenwol, kan niet extra geïsoleerd worden.
- Kozijnen / ramen benedenverdieping is oud dubbel glas, in de toekomst wordt dit vervangen door nieuwe kozijnen met HR++ of HR+++ (momenteel nog niet, kostenplaatje te hoog)
- Kozijnen / ramen bovenverdieping, dakkapel HR+ rest is enkel glas, wordt vervangen door nieuwe kunststof kozijnen eind dit jaar met HR++ of HR+++ (ben ik nog niet over uit)
Huis is momenteel voorzien van Nefit CW5 Trendline ketel met een ingesteld vermogen van 12 kW (van de max 30kW), hier heb ik afgelopen winter met gemak het huis warm kunnen houden (stook temp. max 60 graden). Alles gaat via radiatoren, helaas geen vloerverwarming, gaat er komende 10 jaar ook nog niet komen.
Verder heb ik zonnepanelen op het dak liggen, afgelopen jaar goed voor ~4800 kW, waarvan ik ~ 700 kW aan overschot heb. Dit jaar wordt het meer, maar dat ligt puur aan de hoeveelheid zon dit jaar.
Nu wil ik dus voor de komende jaren (10/15 jaar) een systeem in huis hebben waarmee ik het huis goed kan verwarmen. Ik ben er van overtuigd dat dit prima kan met een lucht/lucht warmtepomp. Ik heb hieronder een schets gemaakt van de begane grond (~120 m3) en eerste verdieping (~100m3). Beide wil ik verwarmen met een airco unit. De benedenverdieping wil ik eigenlijk continu op 21 graden hebben en de eerste verdieping rond de 18/19 graden. Het systeem gaat 24/7 draaien wanneer er gestookt moet worden.
Nu heb ik al veel gelezen en nog meer gelezen en eigenlijk nog meer gelezen en nu twijfel ik over wat nu handig is. Twee single split units (één voor de begane grond, één voor de eerste verdieping) of een multi-split systeem voor beide verdiepingen.
Voor het multi-split systeem heb ik het volgende gezien (
linkje):
Type binnenunits: 2 x Daikin FTXM-M (één voor 150m3 en één voor 100m3)
Type buitenunit: 1 x Daikin 2MXM50M (5,6kW voor verwarmen)
Ik vraag mij af of dit systeem voldoende vermogen levert voor de aan mijn gestelde eisen qua temperatuur.
Het multi-split systeem is naar mijn verwachting de goedkoopste oplossing.
Wat verder nog zou kunnen is twee single split systemen.
Een Daikin Ururu Sarara FTXZ50N / RXZ50N 5kW (150m3) - R32 Bluevolution
En een 3,5kW systeem voor boven, geen idee welke, maar ben wel te spreken over het merk Daikin.
Nu is het single split systeem natuurlijk de veiligste optie, maar ook een stuk duurder. Wat kunnen jullie mij aanraden? Verder twijfel ik over de plek waar de units moeten komen te hangen. Op de begane grond denk ik dat hij het beste boven de deur van de hal kan hangen, zo pak ik de kamer en keuken / bijkeuken mee. Voor de eerste verdieping denk ik dat hij in het trapgat moet hangen zodat hij alle kamers kan bereiken, eventueel ook de zolder kan mee 'verwarmen' (het is daar sinds het isoleren eigenlijk niet meer koud geweest).
Samengevat, dit zijn mijn vragen:
1. Wat raden jullie aan, het multi-split systeem of twee single split units?
2. Bij een multi-split systeem, is er genoeg vermogen om alles te verwarmen?
3. Wat zou de juiste plaats zijn voor de binnenunit (zowel begane grond als eerste verdieping).
Alvast bedankt!