Hoe warmer het water dat de zonneboiler ingaat, hoe minder je hoeft op te warmen. Dus handig is het sowieso. Alleen als ik de verhalen hier zo lees, is deze constructie niet gebruikelijk. Dat bedoelde ik eigenlijkdrielp schreef op maandag 14 juli 2014 @ 16:11:
[...]
Ik denk juist wel dat een dwtw goed werkt icm een zonneboiler, zeker in de minder zonnige jaargetijden. je hebt dan al inkomende water van 30 ºC en dat is al het eerste zetje. En met een dwtw heb je minder warm water uit de boiler nodig, je kan dus met een minder grote boiler toe, of langer douchen. Niet iedereen heeft een vat van 380 liter staan. Een dwtw met een zonneboiler kan dus best een leuke combinatie zijn.
AUijtdehaag doet het nu prima met een doorstoomverwarmer en een dwtw, geen gas meer. Hopelijk geeft de dwtw en de e-boiler voor mij een gasloos voorjaar, zomer en herfst door een overschot aan zonnestroom. Als ik het bereken, scheelt het 30% elektriciteit om 50 liter te verwarmen met de dwtw tov geen dwtw. We gaan het beleven, de praktijk volgt binnenkort.
edit: De technea V3 geeft een besparing van ongeveer 43% gas. Geen idee hoe dat terug te rekenen naar een zonneboiler...
Anyway, in jouw specifieke geval met de eboiler, stop je of (koud) 15 graden of (dwtw) 30 graden water in je eboiler. Stook je het op naar 60 graden, dan scheelt het dus 25% temperatuur dat je moet opstoken, dus 25% aan stroom. Een besparing van 0.87kwh, als mijn berekening klopt. Zeker met veel zonnepanelen op het dak, is dit geen slecht idee.
Met een warmtepomp boiler is de stroom winst nog groter natuurlijk.
35% gas besparen per douche beurt betekent niet een 35% grotere zonneboiler natuurlijk.Anoniem: 238103 schreef op maandag 14 juli 2014 @ 16:31:
bij 350 liter even 35% optellen, is alweer snel een hele zonneboiler erbij extra, van 100 liter.
ik had ooit een 200liter op 3 personen dat was net te weinig soms.
toen de 380 liter dat werd leuk, maar kwam gezinslid nummer 4 erbij
toen de dwtw erop, nu lijkt de hoeveelheid warm water onbeperkt.
maar wat er nu exact gebneurt is vrijwel niet synthetisch te becijferen.
grappig is het wel, zonnewarmte terugwinnen, lekker low tech.
Maar we kunnen wel een schatting maken natuurlijk (met wat fictieve cijfers):
1 Douche beurt à 8L/min. van 10 min: 80L
Zonneboiler: 380L à 70 graden.
Zonder dwtw: 15* water aanvoer
Met dwtw: 30* water aanvoer.
Voor het reken gemak tel ik geen vermenging, wel 80L à 70 graden eruit en dus 80L aanvoer erin.
Na douchen:
Nieuwe temp zonder dwtw: 58.4*
Nieuwe temp met dwtw: 61.6*
Betekent ongeveer 5.5% meer zonneboiler energie.
Niet bijzonder veel dus. Dat was ook het punt van mijn vorige post. De dwtw levert weinig volume en lage temp, dus weinig energie, en dus weinig indrukwekkend t.o.v. de zonneboiler.
Wel grote impact per douchebeurt natuurlijk.
[ Voor 30% gewijzigd door Jack op 14-07-2014 17:01 ]