IslandCow schreef op zondag 26 maart 2023 @ 12:35:
Even buiten het financiële plaatje (de kans dat alle huurwoningen onder het puntenstelsel gaan vallen over een paar jaar is groot), er is toch ook iets als ethiek?
Zelfs Adam Smith was tegen landlords. Een van de belangrijkste redenen waarom Smith kritisch was op landlords was dat hij geloofde dat het bezit van grond en huizen niet werd verdiend door middel van arbeid, zoals bijvoorbeeld de winst van een onderneming, maar door geboorte, erfenis of gift. Dit betekende dat landlords een inkomen konden genereren zonder zelf bij te dragen aan de productie van goederen en diensten.
Smith beschouwde dit als een onrechtvaardige situatie, aangezien de landlords zonder enige moeite een inkomen verdienden en daarbij geen waarde creëerden voor de samenleving. Hij was van mening dat de waarde van grond en huizen voornamelijk werd bepaald door de gemeenschap en niet door de landlords zelf.
Daarnaast was Smith kritisch over de macht die landlords hadden over de huurders. Hij zag dat landlords in staat waren om de huurprijzen op te drijven en huurders uit te buiten, omdat huurders weinig alternatieven hadden en afhankelijk waren van een dak boven hun hoofd.
Er zijn veel betere manieren om je geld te investeren als freelancer. Zelf heb ik ook een holding en b.v. maar ik zou het nooit doen. De afgelopen 10 jaar buiten beschouwing gehouden, de real estate markt heeft de afgelopen 150 jaar gemiddeld zeer slecht gepresteerd.
Dit geldt toch ook voor investeringsmaatschappijen, banken, etc. Die verdienen geld met de allocatie van kapitaal, niet met arbeid. Hier kun je iets van vinden, maar in een kapitalistische maatschappij zijn kapitaal en arbeid belangrijke productiemiddelen, en beide zijn noodzakelijk.
Het CBS gaat maar terug tot 1995 voor zover ik net snel kon zien, maar de gemiddelde prijsstijgingen van woningen is +/-5.5% per jaar over de periode 1995-2020. Dit is puur de toegenomen waarde, en houdt nog geen rekening met huur rendement. Lijkt mij een prima investering geweest...
Onder het nieuwe puntensysteem gaat de woning die ik verhuur ook geen huur rendement meer opleveren, die huurinkomsten dekken waarschijnlijk net niet de kosten + belasting. Ik ben er nog niet uit wat ik hiermee moet, aangezien ik wel verwacht dat de waarde van de woning blijft stijgen op de lange termijn. En omdat ik niet weet waar ik dan wel in moet investeren; het voelt voor mij ook niet goed lumpsum in de aandelenmarkt te stappen...
Wellicht meer iets voor het FO topic...
cosmo_roel schreef op zaterdag 25 maart 2023 @ 19:49:
[...]
Mooi overzicht, dank voor het delen! Ik heb onlangs ongeveer hetzelfde gedaan, met een paar notes:
* Ik had dezelfde discussie (telefonisch) met een RVO medewerker omdat ik een steekproef kreeg. Conclusie was dat ik niet in aanmerking kwam voor MIA want:
** Besteld en vooruit betaald een jaar voor levering (datum bestelling/betaling telt blijkbaar, niet factuur / ingebruikname).
** Mijzelf vervoeren vond hij geen personenvervoer. Maar ik ben er verder niet zo diep op ingegaan. Mogelijk ging hij er vanuit dat ik mezelf vervoerde voor woon-werk ipv zakelijk zoals in jouw mailwisseling.
* Bijtelling voor de inkomstenbelasting kon ik onlangs niet goed vinden waar in te vullen in de aangifte. Ik had het als negatieve zakelijke kosten kunnen rekenen geloof ik. Maar heb het uiteindelijk als overig inkomen ingevuld om buiten de boekhouding te houden.
De MIA voorwaarden zijn voor mij ook het grijze gebied. Ik heb per mail bevestiging dat het binnen de voorwaarden valt, maar ik zal het zien als ik ook onder de steekproef val. Zonder MIA is het nog steeds voordeliger om zakelijk te komen, maar scheelt 1K.
Net eHerkenning aangevraagd, schijnbaar nodig om MIA aanvraag te doen. Als IB ondernemer gebruik ik eHerkenning eigenlijk nergens anders voor...
[Voor 21% gewijzigd door john5951 op 26-03-2023 13:13]