Het freelance/ZZP topic
In dit topic is er ruimte voor vragen en discussie over onderwerpen die met ondernemen als freelancer / ZZP’er te maken hebben in de breedste zin van het woord. Het doel is om elkaar zo veel mogelijk te informeren en te helpen om verder te komen met wat we zo graag willen: zelfstandig zijn! Deze TS is geschreven in juni 2020 en gericht op ICT. Veel concepten en termen zijn echter toepasbaar op iedere ZZP’er en ik hoop dan ook dat ik mensen buiten mijn eigen branche om kan helpen met deze informatie.
Overzicht marktplaatsen voor freelance-opdrachten
Hieronder een overzicht van een aantal portalen en websites waar je als ZZP’er naar opdrachten kunt zoeken en direct op in kunt schrijven. Opdrachten die hier worden aangeboden zijn direct uitgezet door de eindklant zelf bij de betreffende partij.
Een handige website om de kortste route te achterhalen naar een eindklant is https://inhuurkaart.nl/ - zo kun je een tussenpartij die jou benaderd voor hun "directe" klant soms snel de nek om draaien.
Portalen:
Een tussenpartij heeft niet altijd direct contact met een eindklant en/of wil per inhuur zoveel mogelijk verdienen. Ze "lenen" soms opdrachten van aanbestedingsplatformen als Headfirst of de Inhuurdesk Politie en lopen daar mee te koop. De looptijd is vaak korter dan bij mantelovereenkomsten en aanbestedingen die jaren lopen en daardoor meer zekerheid bieden aan de verhurende partij. Marges van 10 tot 25 euro per uur zijn niet ongehoord. Ze voegen niet veel waarde toe behalve je binnen brengen bij een bedrijf waar je wellicht zelf nooit binnen was gekomen. Vervolgens gaan ze minstens 30 dagen op je factuur zitten en vormen ze een extra schakel in het proces voor jij je geld krijgt. Tussenpartijen hebben tevens vaak de neiging om het tarief van de freelancer omlaag te praten zodat de eindklant een lager eindbedrag betaald. Het verschil verdwijnt dan in de zakken van de tussenpartij. Een tussenpartij kan uitkomst bieden als je niet goed bent in sales of je net begint met freelancen zonder dat je een goed netwerk hebt.
Voorbeelden van dergelijke partijen:
Een broker verzorgt net als een tussenpartij de facturatie voor een klant die alle afhandeling van externe inhuur uit- of aanbesteed aan deze partij. Verschil is dat er meestal een vaste marge is afgesproken van een paar euro per uur of een percentage per factuur, bijvoorbeeld 2,50 per gewerkt uur of 1,5% per factuur. De freelancer hoeft niet in te leveren op zijn of haar tarief maar de eindklant betaalt tarief + marge broker. Dit is vooraf afgesproken en bekend bij de klant en voorkomt discussie over marge en tarief.
Brokers kunnen je aan het werk krijgen bij grote organisaties waarmee men een raamovereenkomst heeft zoals de overheid, banken, verzekeraars en onderwijs. Het is vaak mogelijk om eerder dan de wettelijke betalingstermijn uit te cashen tegen een bepaald % van de factuur. Dit verschilt per broker.
Voorbeelden van dergelijke partijen:
- Headfirst
- Brainnet
- Between
- IT Staffing
- Harvey Nash
en nog een aantal maar het zijn er een stuk minder dan tussenpartijen.
Er zijn heel veel recruiters actief die mensen via LinkedIn benaderen met opdrachten die van publiek toegankelijke portalen komen zoals Politie of Headfirst en er tussen willen gaan zitten met een mooie marge. Dat is hun goed recht maar het kost jou onderaan de streep geld. Een tussenpartij die voor 15 euro per uur tussen jou en de eindklant in gaat zitten kost je 26400 euro op jaarbasis uitgaande van 1760 facturabele uren per jaar (44 weken van 40 uur). Doe dus goed je huiswerk voor je in zee gaat met een partij. Niet alleen omdat ze veel geld aan je verdienen met weinig arbeid maar ook in economisch mindere tijden kunnen sommige partijen heel vervelend gaan doen. Tijdens de COVID-19 pandemie in 2020 zijn er bij mij persoonlijk meerdere verhalen de revue gepasseerd (en ook in het vorige topic) over tariefsverlagingen, te laat betalen en ander gesleutel aan de voorwaarden. Hoe minder schakels in de keten, hoe beter is het devies.
Do's en don'ts in contracten / onderhandelingen met tussenpartijen
Do’s:
* Wees duidelijk en concreet in wat je zegt en verwacht dat ook van de andere partij. Veel tussenpartijen doen in het eerste stadium vaag over de eindklant. Vaak doen ze dit omdat ze bang zijn dat je op internet zelf de betreffende opdracht zult vinden waar men jou op aan wilt bieden en je vervolgens direct contact op neemt met de klant.
* Een goede bemiddelaar is niet bang om te vertellen over wie het gaat. Maar pas ook hier op. Er zijn partijen die te koop lopen met “transparantie” om je vertrouwen te winnen waarna men je voor een hoge marge weg zet.
* Antwoord duidelijk op vragen die worden gesteld over tarief en beschikbaarheid. “Ik ben per 1 juni beschikbaar voor 80 euro per uur” klinkt een stuk helderder dan “ik moet even kijken wanneer ik kan en mijn tarief zit tussen de 70 en 100 per uur, hangt af van de klus”. Als je duidelijk en concreet bent mag je dat ook terug verwachten. Anders is het vermoedelijk geen match.
* Zorg dat je weet wat je waard bent per uur maar ook wat inzet jou kost per uur. Reken vooraf alles goed door. Denk niet alleen aan een X bedrag salaris/onttrekking naar privé maar ook aan alle kosten die je op maandelijkse en jaarlijkse basis maakt als bedrijf. Verzekeringen, mobiliteit, telefoon, laptop/desktop, lidmaatschap verenigingen/brancheorganisaties, opleiding/cursus, certificeringen, boekhouder/boekhoudpakket, pensioen en je buffer.
* Mocht je twijfelen of je met jouw tarief goed zit is het handig dit na te vragen bij iemand die vergelijkbaar werk doet met vergelijkbare kennis/ervaring. Mijn ervaring is dat veel mensen te laag inzetten in het begin of akkoord gaan met een laag tarief wat een tussenpartij voorstelt.
* Vraag het gerust na in dit topic!
* Dek jezelf goed in. Wanneer je een BAV hebt en in het contract over schadevergoedingen gesproken wordt beperk de hoogte van de schadevergoeding tot wat je BAV in geval van schade uitkeert.
Don’ts:
* Tarief omlaag laten praten door een tussenpartij. Veel gebruikte termen in aanvragen m.b.t. tarieven zijn “marktconform”, “zo scherp mogelijk”, “in overleg”. Zie het punt hierboven bij de do’s. Weet wat je waard bent! Regelmatig zul je reacties te horen krijgen dat “de klant maar X euro per uur wil betalen”. Hoewel dit waar kan zijn, bij de Overheid wordt er soms een hard plafond aangegeven richting de preferred suppliers, is het meestal meer in het voordeel van de tussenpartij dan van jouzelf als je hiermee akkoord gaat.
* Inwerken tegen 0% of verplicht minder uren schrijven dan je daadwerkelijk werkt. Spreekt voor zich eigenlijk. Tijd moet betaald worden. Je doet immers geen vrijwilligerswerk. Rabobank is beroemd en berucht vanwege deze stelregel al zijn er verhalen bekend van ZZP’ers die deze regels uit het contract hebben laten halen. Je kan het natuurlijk ook in je tarief verwerken (lees: je tarief omhoog gooien).
* Opdrachten uitvoeren op basis van payrolling. In feite kom je dan op de loonlijst van de partij die de payrolling verzorgt en maak je geen aanspraak meer op de ondernemersvoordelen als aftrekposten e.d. tegelijkertijd heb je ook weinig rechten die iemand in loondienst wel heeft. Idem voor midlance constructies.
* Betalingstermijnen van meer dan 30 dagen zijn regelmatig onderwerp van discussie geweest in het vorige topic. Wettelijk is de betalingstermijn 30 dagen voor een B2B factuur. Dit mag met wederzijds goedvinden worden opgerekt tot 60 dagen. Als je net begint is dit geen aanrader. In de normale situatie van 30 dagen werk je dus eerst een maand waarna je minstens een maand moet wachten voor de eerste factuur binnen komt. Je moet dus minstens 2 maanden kunnen overbruggen (liefst veel meer dan dat). Bij een termijn van 60 dagen komen hier nog eens 30 dagen bij. Anno 2020 betalen de meeste klanten binnen 30 dagen. Mocht een opdrachtgever per se 45-60 dagen willen hanteren ga dan goed na of dit valide is. Hele grote bedrijven hebben vaak starre, in gewapend beton gegoten, administratieve processen. Daar doe je weinig aan. In veel andere gevallen is het niet nodig om 60 dagen te accepteren.
* Al het risico dragen, zoals bijvoorbeeld bij wanbetaling/faillissement eindklant. Niet akkoord gaan met het kunnen laten terugeisen van het geld door de tussenpersoon bij jou. Voor die 10 euro (of meer) per uur mogen ze best wat risico dragen. Ook “wij betalen pas als de eindklant ons betaalt” is een regelmatig voorkomende reactie.
Verzekeringen
Er zijn verschillende verzekeringen die je kunt afnemen als ondernemer. Hieronder een opsomming van de meest besproken verzekeringen uit het vorige topic:
- Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB)
Als je aan het werk bent, kun je altijd schade aan anderen veroorzaken. Of aan hun spullen. Vaak zal dat qua kosten meevallen, maar bij een letselschade kan het al snel om grote bedragen gaan. Deze verzekering is alleen voor schade van of aan anderen, niet voor de schade die je zelf hebt. Deze verzekering is meestal niet verplicht.
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Een AVB is alleen voor schade aan spullen van anderen of aan anderen zelf. Soms bestaat een schade alleen uit kosten. Bijvoorbeeld omdat je als belastingadviseur een verkeerde berekening hebt gemaakt bij een aangifte. Dit zijn beroepsfouten. En de financiële schade die hierdoor kan ontstaan, verzeker je met een BAV: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Afhankelijk van je beroep en je contracten kan deze verzekering wel of niet vereist zijn. Een medisch specialist zal altijd een BAV hebben, terwijl het in software development lang niet universeel is. Let op dat veel partijen uitsluitingen hebben, die sommige vormen van ontwikkeling uitsluiten. Denk aan alle in-product software, software in financiële systemen, of software in medische systemen.
Verschil tussen AVB en BAV:
Een BAV dekt de aansprakelijkheids-schade die ontstaat door uitoefening van je beroep. Een AVB dekt de overige aansprakelijkheidsschade: schade waarin je onderneming aansprakelijk is, maar die niet voortkomt uit de uitoefening van je beroep.
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Ondernemers vallen niet onder de wet WIA en maken dus geen aanspraak op de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen waarop werknemers een beroep kunnen doen. Dat geldt in gelijke mate voor DGA’s als voor ondernemers met een eenmanszaak. Dit gat kun je afdekken middels een AOV.
Een AOV verzekert je bij blijvende arbeidsongeschiktheid van inkomen tot pensioengerechtigde leeftijd. Hoe hoog dit inkomen is bepaal je zelf bij het afsluiten van de verzekering en ook of je deze wilt indexeren per jaar i.v.m. de inflatie. Als je iets overkomt in het leven waardoor je je huidige werk niet meer kunt doen en je onderneming moet staken ben je zonder verzekering aangewezen op je eigen vermogen en in het laatste geval de bijstand. Er is veel discussie gaande anno 2020 in de politiek over het wel of niet verplichten van deze verzekering voor zelfstandigen. Veel ZZP’ers kunnen/willen deze verzekering niet vanwege de relatief hoge kosten vergeleken met andere verzekeringen. De prijs hangt af van het inkomen wat je wilt verzekeren en de wachttijd die je wilt tot de uitkering begint. Dit is voor iedereen persoonlijk en afhankelijk van o.a. je eigen buffer. Reken wel op enkele duizenden euro’s per jaar aan premie voor een verzekering vergelijkbaar met je huidige inkomen met indexering. Veel van deze verzekeringen kun je enkel afsluiten na een gesprek met een adviseur.
Bij de keuze van een AOV is het verstandig om professioneel advies te gebruiken. Kies voor een onafhankelijk adviseur en ga in gesprek over je eigen persoonlijke situatie. De verschillende verzekeringen kunnen verschillende zwaktes hebben op het gebied van berekening arbeidsongeschiktheidspercentage, uitsluitingen van bepaalde oorzaken van arbeidsongeschiktheid of soorten arbeidsongeschiktheid, indexering van de uitkering of beperkingen in de uitkeringsduur.
- Broodfondsen
Een AOV verzekert je dus tegen permanente arbeidsongeschiktheid maar wat als je tijdelijk uit de running bent door bijvoorbeeld een burn-out? Voor dergelijke gevallen zijn broodfondsen in het leven geroepen. Het zijn als het ware collectieven die gezamenlijk een potje geld sparen waar een vergoeding uit kan worden betaald mocht 1 van de leden ziek worden. Hier zitten natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden en je kunt niet zomaar lid worden van een broodfonds. Dit gaat veelal op uitnodiging van iemand die al lid is. Een broodfonds keert voor maximaal 2 jaar uit en kan een goede combinatie zijn met een AOV die 2 jaar wachttijd heeft wat een lagere premie geeft.
De afgelopen jaren zijn er een aantal varianten op het Broodfonds gelanceerd zoals Commoneasy en SharePeople. Meer info over de verschillen kun je hier vinden: https://brightpensioen.nl...n-sharepeople-broodfonds/
Belastingtechnische zaken
Als ondernemer in Nederland kun je gebruik maken van een aantal aftrekposten en regelingen die in het leven zijn geroepen in investeringen te stimuleren. Voorwaarde voor een aantal van deze regels is dat je aan het urencriterium voldoet van 1225 uur per jaar. Dit hoeven niet per se facturabele uren te zijn. Het bezoeken van congressen, volgen van opleidingen en administratieve werkzaamheden zijn voorbeelden die ook meegeteld mogen worden voor deze norm. In principe mag elk uur dat je aan je onderneming besteed worden gebruikt voor het urencriterium. Het is een grijs gebied waar, in ieder geval in de ICT, weinig controle op plaatsvindt.
Hieronder een opsomming van de meest genoemde en gebruikte regelingen door ZZP’ers die als IB-ondernemer werken in een eenmanszaak, VOF of CV:
Zelfstandigenaftrek
Wanneer je voldoet aan het urencriterium en je hebt aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt dan kun je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek in 2020 is € 7.030 van de winst uit je onderneming en te verwerken in de Aangifte Inkomstenbelasting.
Startersaftrek
Tijdens de eerste 5 jaar na inschrijving van je onderneming bij de Kamer van Koophandel mag je, aanvullend op de zelfstandigenaftrek, 3x de startersaftrek toepassing op je Aangifte Inkomstenbelasting. Dit bedrag is vastgesteld op 2123 euro en mag worden gebruikt als je:
Recht hebt op zelfstandigenaftrek
In één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest
In deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.
De zelfstandigenaftrek en startersaftrek zijn enkel van toepassing op een eenmanszaak en niet op een BV.
Mkb-winstvrijstelling
Naast bovengenoemde aftrekposten mag je jaarlijks 14% van de resterende ondernemingswinst na aftrek van de ondernemersaftrek (zelfstandigen-, startersaftrek, KIA en MIA), aftrekken als Mkb-winstvrijstelling. Dit verlaagt het belastbaar inkomen in box 1. s.
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2020
Als je in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan kunt je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De bedrijfsmiddelen waarin je investeert, moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek. Het minimaal te investeren bedrag om van deze regeling gebruik te kunnen maken is 2401 euro exclusief btw in 2020. Elke investering moet minstens 450 euro exclusief btw bedragen en het totaal in een boekjaar moet dus meer dan 2401 euro zijn. Als je deze drempel haalt mag je 28% extra aftrekken over het geïnvesteerde bedrag.
De tabel voor de volledige regeling is hier te vinden: https://www.belastingdien...dsinvesteringsaftrek-2020
Niet alle investeringen komen in aanmerking voor de KIA. De uitzonderingen zijn hier te vinden: https://www.belastingdien...cht_op_investeringsaftrek
Kleine Ondernemersregeling (KOR)
De kleineondernemersregeling (KOR) is per 1 januari 2020 veranderd. Je kunt nu kiezen voor een vrijstelling voor de btw als je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt. De KOR is er voor natuurlijke personen (eenmanszaken), combinaties van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een vof) en voor rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv's).
De KOR is een btw-vrijstelling. Als je voldoet aan de voorwaarden en kiest voor de KOR, hoef je geen btw meer te berekenen aan uw klanten. Ook doe je geen btw-aangifte meer en kun je geen btw meer terugvragen over uw kosten en investeringen.
Deze regeling is, zoals de naam al suggereert, niet heel interessant voor mensen die fulltime ZZP’er zijn en hier dus hun boterham mee verdienen. Voorheen kon het interessant zijn de KOR toe te passen als je aan het einde van het jaar startte met je werkzaamheden en de drempel van 20.000 euro niet haalde. De nieuwe KOR geldt echter voor minstens 3 jaar en is op deze manier niet meer inzetbaar.
Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Investeer je in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kun je gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Je kunt tot maximaal 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit is aanvullend op de reguliere afschrijving.
De aftrek geldt voor:
aanschafkosten
voortbrengkosten (de kosten die je maakt wanneer je bedrijf het bedrijfsmiddel zelf maakt)
aanpassingskosten of aankoop van nieuwe onderdelen
kosten voor milieuadviezen (alleen voor mkb-bedrijven)
Je kunt de MIA gebruiken als je voldoet aan onder meer de volgende voorwaarden:
Je bent ondernemer in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of een van de BES-eilanden en je betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting
het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst
het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt
Je investeert minimaal € 2.500 per jaar
Meest gebruikte bedrijfsmiddelen voor MIA uit het vorige topic: elektrisch vervoer en oplaadpunten.
Wanneer je gebruik wenst te maken van deze regeling dien je je investering binnen 3 maanden na de investering te melden bij RVO. Meer informatie over deze regeling: https://www.belastingdien...ilieu_investeringen_vamil
Auto van de zaak vs. prive auto zakelijk gebruiken
Op het gebied van mobiliteit zijn er verschillende opties voor het gebruik van een auto voor zakelijke doeleinden. Hieronder de meest voorkomende opties:
Prive auto zakelijk gebruiken
Auto van de zaak
Youngtimer regeling
Wat voor jouw persoonlijk de beste optie is verschilt per situatie en is veelal een rekensom. Enkele handige overzichten om te bepalen wat het beste past:
https://www.easyzzp.nl/nieuws/btw-aftrekbaar-uw-prive-auto/
https://www.berekenhet.nl...-de-zaak-of-in-prive.html
Prive auto zakelijk gebruiken
Een prive auto kan en mag zakelijk gebruikt worden. Wanneer je dit doet dien je een kilometerregistratie bij te houden als je BTW wilt terugvorderen op kosten als brandstof en onderhoud. De kosten zelf zijn niet aftrekbaar. In plaats hiervan mag je 0,19 euro per gereden zakelijke kilometer aftrekken van de winst uit je onderneming. Hiervoor is uiteraard wel een kilometerregistratie nodig die minstens alle zakelijke ritten bevat!
Als je een sluitende kilometerregistratie bij houd, dat willen zeggen alle kilometers zowel zakelijk als privé, mag je het percentage aan gereden zakelijke kilometers verrekenen in de Aangifte Omzetbelasting. Als bijvoorbeeld 20% van je kilometers zakelijk is mag je dus 20% van de betaalde BTW terugvragen. Je kunt in plaats van het bijhouden van een sluitende kilometerregistratie er voor kiezen een correctie uit te voeren in je Aangifte Omzetbelasting.
Meer informatie: https://www.belastingdien...gebruik_auto_van_de_zaak/
Auto van de zaak
In deze situatie lease je een auto bij een leasemaatschappij of staat de auto op de balans Alle kosten van de auto mogen worden opgevoerd als zakelijke kosten. Meer informatie: https://www.belastingdien...gebruik_auto_van_de_zaak/
Met een auto van de zaak mag je prive 500 kilometer per jaar rijden zonder bijtelling, mits je een sluitende kilometerregistratie bij houdt. Wanneer je boven deze grens komt dien je een bijtelling te doen op de winst uit je onderneming ter compensatie van het belastingvoordeel wat je zakelijk geniet. Het bijtellingstarief is afhankelijk van o.a. het bouwjaar, de brandstof en cataloguswaarde van je auto. Qua omzetbelasting voer je in de meeste gevallen een correctie uit van 1,5% of 2,7% afhankelijk van je situatie. Meer informatie: https://www.rabobank.nl/b...-de-zaak/bijtelling-2020/
Youngtimer
Een youngtimer is een auto die ouder is dan 15 jaar. Dat wil zeggen: het is langer dan 15 jaar geleden dat de auto voor de eerste keer is toegelaten op de openbare weg. De regeling houdt in dat je 35% bijtelling over de dagwaarde van de auto betaalt in plaats van over de cataloguswaarde. De dagwaarde wordt bepaald op het moment van aankoop. Bijvoorbeeld de prijs die je betaald als je een occasion op Marktplaats koopt. Op deze manier kun je veel auto rijden voor je geld zowel zakelijk als privé. De auto komt op de balans van de zaak en alle kosten zijn aftrekbaar. Voor BTW geldt hetzelfde als bij een auto van de zaak en een privé auto. Je kunt alle BTW terugvragen met een correctie aan het einde van het jaar. Een auto die je koopt voor 3500 euro kost dus ongeveer 100 euro per maand aan bijtelling. Hou er wel rekening mee dat oudere auto’s soms meer en/of duurder onderhoud vergen en neem dit mee in je beslissing. Vanzelfsprekend hebben auto’s van 15 jaar oud minder moderne opties dan recentere wagens.
Eenmanszaak of BV?
De meest gebruikte rechtsvormen in het vorige topic over freelancers hier op GoT waren de eenmanszaak en de Besloten Vennootschap. Mocht je je krachten op permanente basis willen bundelen met andere freelancers zijn een Vennootschap Onder Firma of een Maatschap wellicht ook opties. In dit topic richten we ons op voornamelijk op eenmanszaken en BV’s. Hieronder een korte opsomming van beiden:
Eenmanszaak
Fiscaal vaak de meest aantrekkelijke optie voor startende ZZP’ers
Je bent zelf de rechtspersoon in kwestie (natuurlijk persoon)
Inschrijven kost 50 euro bij de Kamer van Koophandel en kun je zelf doen. Binnen 20 minuten geregeld.
Je doet Aangifte Inkomstenbelasting (jaarlijks) en Aangifte Omzetbelasting (ieder kwartaal)
Je onttrekt vermogen uit je bedrijf naar privé als vergoeding voor je ondernemen.
Belastingtarief is afhankelijk van de winst uit je onderneming (box 1)
Je bent privé aansprakelijk wanneer je zakelijk financieel in de problemen komt.
Veel grote bedrijven doen niet direct zaken met eenmanszaken waardoor je via een broker/tussenpartij binnen moet komen (hoeft overigens geen nadeel te zijn)
Je kunt gebruik maken van alle in dit topic beschreven aftrekposten en regelingen.
Besloten Vennootschap
Een aparte rechtspersoon die naast jou als natuurlijk persoon staat en op papier gescheiden is van jou prive.
Oprichting dient te gebeuren met behulp van een notariële akte dus je zult langs de notaris moeten. Zij regelen ook inschrijving Kamer van Koophandel.
In het verleden moest je zelf vermogen meenemen (minstens 18.000 euro), vandaag de dag moet dit minstens 0,01 euro zijn.
Je kunt geen gebruik maken van startersaftrek en zelfstandigenaftrek.
Je mag jaarlijks 1,7% van je bruto salaris belastingvrij onttrekken in de vrije ruimte werkkostenregeling. Voor 2020 is dit eenmalig verhoogd naar 3% vanwege de COVID-19 pandemie.
In theorie zijn privé en zakelijk gescheiden al is het eenvoudig terug te leiden naar je privé mocht je de enig aandeelhouder en bestuurder zijn van de hele constructie.
Je doet Aangifte Inkomstenbelasting (jaarlijks, privé), Aangifte Omzetbelasting (ieder kwartaal), Aangifte Vennootschapsbelasting (jaarlijks) en Aangifte Loonbelasting (maandelijks)
Vermogen onttrekken naar privé is dividenduitkering en daar moet dividendbelasting over worden betaald. Het tarief voor 2020 is vastgesteld op 26,25%
Je keert salaris uit en bent dus verplicht een salarisadministratie te voeren.
Je bent verplicht jaarcijfers te publiceren/deponeren bij de KvK. Meer administratieve plichten dan bij een eenmanszaak.
Het minimale salaris als DGA is voor 2020 vastgesteld op 45.000 euro bruto. Hier mag je enkel onder bepaalde omstandigheden van af wijken.
Wat past het beste bij mij?
In heel veel gevallen is het antwoord: een eenmanszaak. Zeker als je net gaat starten met ZZP’en. Vaak wordt het punt aangehaald dat een BV fiscaal niet aantrekkelijk is voor een ZZP’er. Er kunnen meer redenen zijn om te kiezen voor een BV of na een tijd over te stappen naar een BV.
Voorbeelden hiervan zijn:
Je maakt dusdanig veel winst dat je minder belasting hoeft te betalen in een BV constructie dan met een eenmanszaak.
Je wilt een professionaliseringsslag maken, aandeelhouders in de arm nemen, investeerders trekken e.d.
Je wilt zakelijk en privé strikt gescheiden houden voor zover dit kan en houdbaar is. Denk niet enkel aan schulden maar dit kan bijvoorbeeld ook nuttig zijn bij een partner en/of relatie in het buitenland.
Je bent van plan je bedrijf uit te bouwen en op een dag te verkopen
Je wilt een hypotheek uit je BV halen
Je wilt continuïteit behouden en garanderen in je bedrijf. Als jou iets overkomt kan men een nieuwe directeur aanstellen en het bedrijf draait door.
Je wilt graag sparen in een holding-BV en werken vanuit een aparte werk-BV. “1 BV is geen BV” constructie.
Het “omslagpunt” waar een BV fiscaal aantrekkelijker is dan een eenmanszaak is variabel en persoonlijk. Je kunt hier een berekening maken om een eerste indruk te krijgen:https://www.berekenhet.nl/modules/ondernemen/bv-of-eenmanszaak.html
De fiscale afweging tussen eenmanszaak en BV valt voor veel ondernemers uit in het voordeel van de eenmanszaak. Als omslagpunt wordt vaak een jaarlijkse winst tussen 150.000 en 175.000 euro genoemd.
Op het niet-fiscale vlak biedt een BV het voordeel van een vermogensrechtelijke persoon. Daarmee ontstaat een scheiding tussen zakelijk vermogen en prive-vermogen, wat bijvoorbeeld de prive-aansprakelijkheid voor zakelijke verliezen kan beperken.
Het is mogelijk om een bestaande eenmanszaak voort te zetten in de vorm van een BV. Hiervoor is financieel en fiscaal/juridisch advies aan te bevelen.
Administratie: zelf doen of boekhouder?
Een regelmatig terugkerend onderwerp in het vorige topic is de boekhouding. Doe je dit zelf of laat je dit doen? Voor iedereen is dit een persoonlijke keuze. Hieronder in ieder geval een opsomming van een aantal voor- en nadelen van de keuzes die je kunt maken.
Zelf doen
Voordelen:
Je hebt altijd zelf alle controle over je administratie;
De boekhouding van een startende ZZP’er hoeft niet heel ingewikkeld te zijn en je kunt de basis vaak snel leren met behulp van het internet.
Je bespaart kosten van een boekhouder
Nadelen:
Je kunt regeltjes en uitzonderingen die op jou van toepassing zijn snel over het hoofd zien en zo op termijn voordeel missen of nadeel oplopen.
Je bent een deel van je vrije tijd kwijt aan je administratie.
Boekhouder
Voordelen:
Een goede boekhouder verdient zichzelf terug in tijd die jij niet aan je administratie hoeft te besteden en optimaliseren van je administratie voor maximaal fiscaal voordeel
Iemand kijkt met je mee mocht je toch nog deels zelf je administratie willen doen.
Behalve administratie kun je met of via je boekhouder over vele andere financiële zaken sparren met kenners van fiscale zaken.
Nadelen:
Het kost geld, prijzen variëren behoorlijk. Het hangt veelal af van de rechtsvorm (BV is duurder dan EMZ), hoeveelheid facturen, boekhoudpakket wat men gebruikt en wat je laat doen door je boekhouder.
Een slechte boekhouder kan je administratie een ramp maken.
Mocht je je boekhouding zelf willen doen dan heb je een boekhoudpakket nodig die aan alle regels van de Belastingdienst voldoet. Hieronder een opsomming van de meest genoemde pakketten uit het vorige topic. De keuze is ook hier reuze:
MoneyMonk
MoneyBird
Acumulus
Rompslomp
E-boekhouden
SnelStart
Alle hierboven genoemde pakketten voldoen voor een ZZP’er. Wanneer je een boekhouder in de arm neemt zal hij waarschijnlijk een pakket van zijn voorkeur gebruiken. Mocht je per se je eigen tooling in willen brengen en je boekhouder gaat hiermee akkoord dan is het mogelijk dat de maandprijs hoger uitvalt omdat je boekhouder meer tijd kwijt is om jouw pakket/administratie te doorgronden en te begrijpen.
Welk deel van je bruto omzet moet je apart houden voor belastingen, buffer e.d.
Wederom een vraag met een bekend antwoord: it depends. Iedereen begint vanuit zijn/haar eigen situatie met ZZP’en. Waarschijnlijk heb je je voor je begonnen bent met ZZP’en doorgerekend hoeveel je maandelijks uit wenst te keren als vergoeding/salaris. Een zakelijke buffer is erg belangrijk. Dit is al heel vaak genoemd in het vorige topic en het werd keihard duidelijk tijdens de COVID-19 crisis in 2020 waar in allerlei branches mensen snel in de knel kwamen omdat een buffer ontbrak. Goede tijden moeten worden gebruikt om voor te bereiden op slechte tijden. Het is een molen die altijd moet blijven draaien. Denk er niet te licht over en dek je zelf goed in. Het enige waar je als ZZP’er recht op hebt als het mis gaat is een bijstandsuitkering en die krijg je pas nadat je je spaargeld, bezittingen en alles wat je verder nog hebt hebt verbruikt. Dat moet je niet willen.
Hieronder een voorbeeld:
Omzet ~ 115000 euro
Kosten ~ 15 a 20000 euro
Uitkering prive ~ 30000 euro
Buffer ~ 15000 euro
IB pot ~ 50000 euro
Te betalen IB 100000: ~ 31000 euro
Over uit IB pot: ~ 19000 euro
Totaal uitgekeerd:
Prive ~ 30000 euro
Buffer ~ 34000 euro (buffer pot + restant IB)
BTW tel ik nooit mee omdat ik dit los van mijn omzet zie en direct apart zet voor de Aangifte Omzetbelasting.
Dit is een zeer voorzichtige maar toereikende manier van het opbouwen van een buffer waar je later alleen maar de vruchten van plukt!
Pensioen
Een ander vraagstuk dat regelmatig de revue passeert is pensioen. Als ZZP’er bouw je niet automatisch pensioen op zoals je dit in loondienst doet. Je zult zelf voor je “oude dag” moeten zorgen. Dit kan op verschillende manieren. Hieronder een aantal opties:
Lijfrente opbouwen
Bij een lijfrente spaar je voor een kapitaal dat je, als je stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Lijfrente opbouwen kan via een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling. De premie die je betaalt voor een lijfrente is fiscaal aftrekbaar. Hoeveel je maximaal kunt inleggen noemen we fiscale jaarruimte. Je kunt tevens je jaarruimte gebruiken uit vorige jaren mocht je deze nog niet hebben benut.
Je fiscale jaarruimte kun je via de website van de Belastingdienst berekenen:
https://www.belastingdien...ereken-ik-mijn-jaarruimte
Fiscale Oudedagsreserve (FOR)
Als zzp'er kun je een Fiscale Oudedagsreserve (FOR) opbouwen door jaarlijks een deel van je winst opzij te zetten (9,44% in 2020). Voor 2020 is het maximumbedrag voor de FOR € 9218. Je moet daarbij voldoen aan het urencriterium en aan het begin van het belastingjaar jonger dan 65 jaar zijn.
Als je van deze mogelijkheid gebruik maakt, bouw je niet echt een pensioen op, Je reserveert alleen voor je oude dag. Over deze reserve moet je straks belasting betalen. Dit kun je voorkomen door de reserve om te zetten in een lijfrenteverzekering. Dan betaal je uiteindelijk ook belasting, maar alleen over de periodieke uitkering.
Oude pensioenregeling voortzetten
Is in sommige gevallen mogelijk mocht je uit loondienst komen.
Zelf sparen of beleggen
Voor maximale controle en flexibiliteit kun je uiteraard ook alles zelf doen. Je hebt wel kennis van beleggen nodig en een stevige dosis discipline. Meer informatie over de mogelijkheden: Beleggen op de beurs in de praktijk - Deel 9
In dit topic is er ruimte voor vragen en discussie over onderwerpen die met ondernemen als freelancer / ZZP’er te maken hebben in de breedste zin van het woord. Het doel is om elkaar zo veel mogelijk te informeren en te helpen om verder te komen met wat we zo graag willen: zelfstandig zijn! Deze TS is geschreven in juni 2020 en gericht op ICT. Veel concepten en termen zijn echter toepasbaar op iedere ZZP’er en ik hoop dan ook dat ik mensen buiten mijn eigen branche om kan helpen met deze informatie.
Overzicht marktplaatsen voor freelance-opdrachten
Hieronder een overzicht van een aantal portalen en websites waar je als ZZP’er naar opdrachten kunt zoeken en direct op in kunt schrijven. Opdrachten die hier worden aangeboden zijn direct uitgezet door de eindklant zelf bij de betreffende partij.
Een handige website om de kortste route te achterhalen naar een eindklant is https://inhuurkaart.nl/ - zo kun je een tussenpartij die jou benaderd voor hun "directe" klant soms snel de nek om draaien.
Portalen:
- https://between.com/ (volgens mij 3 euro marge per gewerkt uur voor de eindklant)
- https://www.brainnet.nl/ (marge onbekend)
- https://www.headfirst.nl/ (marge 3 euro per gewerkt uur voor de ZZP’er)
- http://www.it-staffing.nl/ (marge voor de eindklant)
- https://sevenstars.nl/ (marge +- 10 euro per gewerkt uur tussen ZZP’er en eindklant)
- Politie: https://www.inhuurdeskpolitie.nl
- UWV: https://www.uwv.nl/zakeli...is-uwv-marktplaats/zzpers
- NS: https://werkenbijns.nl/we...-en-freelance-opdrachten/
- Port of Rotterdam: https://www.portofrotterd...t-havenbedrijf/inhuurdesk
- Marktplaats publieke sector en profit: https://www.zipconomy.nl/tool/marktplaatsen/
- Platform waar opdrachten verzameld worden, o.a. KvK: https://platform.negometrix.com/PublishedTenders.aspx
Een tussenpartij heeft niet altijd direct contact met een eindklant en/of wil per inhuur zoveel mogelijk verdienen. Ze "lenen" soms opdrachten van aanbestedingsplatformen als Headfirst of de Inhuurdesk Politie en lopen daar mee te koop. De looptijd is vaak korter dan bij mantelovereenkomsten en aanbestedingen die jaren lopen en daardoor meer zekerheid bieden aan de verhurende partij. Marges van 10 tot 25 euro per uur zijn niet ongehoord. Ze voegen niet veel waarde toe behalve je binnen brengen bij een bedrijf waar je wellicht zelf nooit binnen was gekomen. Vervolgens gaan ze minstens 30 dagen op je factuur zitten en vormen ze een extra schakel in het proces voor jij je geld krijgt. Tussenpartijen hebben tevens vaak de neiging om het tarief van de freelancer omlaag te praten zodat de eindklant een lager eindbedrag betaald. Het verschil verdwijnt dan in de zakken van de tussenpartij. Een tussenpartij kan uitkomst bieden als je niet goed bent in sales of je net begint met freelancen zonder dat je een goed netwerk hebt.
Voorbeelden van dergelijke partijen:
- Computer Futures (marge 15-25 euro per gewerkt uur tussen ZZP’er en eindklant)
- Hero Interim Professionals
- Working Spirit ICT (marge 15 euro per gewerkt uur tussen ZZP’er en eindklant, halen opdrachten van andere portalen zoals Headfirst)
- Progressive Recruitment (marge 15-25 euro per gewerkt uur tussen ZZP’er en eindklant)
- Amoriabond (marge onbekend, eenmaal in hun database word je te pas en te onpas benaderd met opdrachten waar je nooit meer iets van hoort)
- Huxley (marge niet zeker bij mij maar ik meen dat het ook 15-25 euro per gewerkt uur is)
- YaWorks (ICT dienstverlener die ZZP’ers er bij doet, marge minimaal 12,50 per gewerkt uur tussen ZZP’er en eindklant)
Een broker verzorgt net als een tussenpartij de facturatie voor een klant die alle afhandeling van externe inhuur uit- of aanbesteed aan deze partij. Verschil is dat er meestal een vaste marge is afgesproken van een paar euro per uur of een percentage per factuur, bijvoorbeeld 2,50 per gewerkt uur of 1,5% per factuur. De freelancer hoeft niet in te leveren op zijn of haar tarief maar de eindklant betaalt tarief + marge broker. Dit is vooraf afgesproken en bekend bij de klant en voorkomt discussie over marge en tarief.
Brokers kunnen je aan het werk krijgen bij grote organisaties waarmee men een raamovereenkomst heeft zoals de overheid, banken, verzekeraars en onderwijs. Het is vaak mogelijk om eerder dan de wettelijke betalingstermijn uit te cashen tegen een bepaald % van de factuur. Dit verschilt per broker.
Voorbeelden van dergelijke partijen:
- Headfirst
- Brainnet
- Between
- IT Staffing
- Harvey Nash
en nog een aantal maar het zijn er een stuk minder dan tussenpartijen.
Er zijn heel veel recruiters actief die mensen via LinkedIn benaderen met opdrachten die van publiek toegankelijke portalen komen zoals Politie of Headfirst en er tussen willen gaan zitten met een mooie marge. Dat is hun goed recht maar het kost jou onderaan de streep geld. Een tussenpartij die voor 15 euro per uur tussen jou en de eindklant in gaat zitten kost je 26400 euro op jaarbasis uitgaande van 1760 facturabele uren per jaar (44 weken van 40 uur). Doe dus goed je huiswerk voor je in zee gaat met een partij. Niet alleen omdat ze veel geld aan je verdienen met weinig arbeid maar ook in economisch mindere tijden kunnen sommige partijen heel vervelend gaan doen. Tijdens de COVID-19 pandemie in 2020 zijn er bij mij persoonlijk meerdere verhalen de revue gepasseerd (en ook in het vorige topic) over tariefsverlagingen, te laat betalen en ander gesleutel aan de voorwaarden. Hoe minder schakels in de keten, hoe beter is het devies.
Do's en don'ts in contracten / onderhandelingen met tussenpartijen
Do’s:
* Wees duidelijk en concreet in wat je zegt en verwacht dat ook van de andere partij. Veel tussenpartijen doen in het eerste stadium vaag over de eindklant. Vaak doen ze dit omdat ze bang zijn dat je op internet zelf de betreffende opdracht zult vinden waar men jou op aan wilt bieden en je vervolgens direct contact op neemt met de klant.
* Een goede bemiddelaar is niet bang om te vertellen over wie het gaat. Maar pas ook hier op. Er zijn partijen die te koop lopen met “transparantie” om je vertrouwen te winnen waarna men je voor een hoge marge weg zet.
* Antwoord duidelijk op vragen die worden gesteld over tarief en beschikbaarheid. “Ik ben per 1 juni beschikbaar voor 80 euro per uur” klinkt een stuk helderder dan “ik moet even kijken wanneer ik kan en mijn tarief zit tussen de 70 en 100 per uur, hangt af van de klus”. Als je duidelijk en concreet bent mag je dat ook terug verwachten. Anders is het vermoedelijk geen match.
* Zorg dat je weet wat je waard bent per uur maar ook wat inzet jou kost per uur. Reken vooraf alles goed door. Denk niet alleen aan een X bedrag salaris/onttrekking naar privé maar ook aan alle kosten die je op maandelijkse en jaarlijkse basis maakt als bedrijf. Verzekeringen, mobiliteit, telefoon, laptop/desktop, lidmaatschap verenigingen/brancheorganisaties, opleiding/cursus, certificeringen, boekhouder/boekhoudpakket, pensioen en je buffer.
* Mocht je twijfelen of je met jouw tarief goed zit is het handig dit na te vragen bij iemand die vergelijkbaar werk doet met vergelijkbare kennis/ervaring. Mijn ervaring is dat veel mensen te laag inzetten in het begin of akkoord gaan met een laag tarief wat een tussenpartij voorstelt.
* Vraag het gerust na in dit topic!
* Dek jezelf goed in. Wanneer je een BAV hebt en in het contract over schadevergoedingen gesproken wordt beperk de hoogte van de schadevergoeding tot wat je BAV in geval van schade uitkeert.
Don’ts:
* Tarief omlaag laten praten door een tussenpartij. Veel gebruikte termen in aanvragen m.b.t. tarieven zijn “marktconform”, “zo scherp mogelijk”, “in overleg”. Zie het punt hierboven bij de do’s. Weet wat je waard bent! Regelmatig zul je reacties te horen krijgen dat “de klant maar X euro per uur wil betalen”. Hoewel dit waar kan zijn, bij de Overheid wordt er soms een hard plafond aangegeven richting de preferred suppliers, is het meestal meer in het voordeel van de tussenpartij dan van jouzelf als je hiermee akkoord gaat.
* Inwerken tegen 0% of verplicht minder uren schrijven dan je daadwerkelijk werkt. Spreekt voor zich eigenlijk. Tijd moet betaald worden. Je doet immers geen vrijwilligerswerk. Rabobank is beroemd en berucht vanwege deze stelregel al zijn er verhalen bekend van ZZP’ers die deze regels uit het contract hebben laten halen. Je kan het natuurlijk ook in je tarief verwerken (lees: je tarief omhoog gooien).
* Opdrachten uitvoeren op basis van payrolling. In feite kom je dan op de loonlijst van de partij die de payrolling verzorgt en maak je geen aanspraak meer op de ondernemersvoordelen als aftrekposten e.d. tegelijkertijd heb je ook weinig rechten die iemand in loondienst wel heeft. Idem voor midlance constructies.
* Betalingstermijnen van meer dan 30 dagen zijn regelmatig onderwerp van discussie geweest in het vorige topic. Wettelijk is de betalingstermijn 30 dagen voor een B2B factuur. Dit mag met wederzijds goedvinden worden opgerekt tot 60 dagen. Als je net begint is dit geen aanrader. In de normale situatie van 30 dagen werk je dus eerst een maand waarna je minstens een maand moet wachten voor de eerste factuur binnen komt. Je moet dus minstens 2 maanden kunnen overbruggen (liefst veel meer dan dat). Bij een termijn van 60 dagen komen hier nog eens 30 dagen bij. Anno 2020 betalen de meeste klanten binnen 30 dagen. Mocht een opdrachtgever per se 45-60 dagen willen hanteren ga dan goed na of dit valide is. Hele grote bedrijven hebben vaak starre, in gewapend beton gegoten, administratieve processen. Daar doe je weinig aan. In veel andere gevallen is het niet nodig om 60 dagen te accepteren.
* Al het risico dragen, zoals bijvoorbeeld bij wanbetaling/faillissement eindklant. Niet akkoord gaan met het kunnen laten terugeisen van het geld door de tussenpersoon bij jou. Voor die 10 euro (of meer) per uur mogen ze best wat risico dragen. Ook “wij betalen pas als de eindklant ons betaalt” is een regelmatig voorkomende reactie.
Verzekeringen
Er zijn verschillende verzekeringen die je kunt afnemen als ondernemer. Hieronder een opsomming van de meest besproken verzekeringen uit het vorige topic:
- Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB)
Als je aan het werk bent, kun je altijd schade aan anderen veroorzaken. Of aan hun spullen. Vaak zal dat qua kosten meevallen, maar bij een letselschade kan het al snel om grote bedragen gaan. Deze verzekering is alleen voor schade van of aan anderen, niet voor de schade die je zelf hebt. Deze verzekering is meestal niet verplicht.
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Een AVB is alleen voor schade aan spullen van anderen of aan anderen zelf. Soms bestaat een schade alleen uit kosten. Bijvoorbeeld omdat je als belastingadviseur een verkeerde berekening hebt gemaakt bij een aangifte. Dit zijn beroepsfouten. En de financiële schade die hierdoor kan ontstaan, verzeker je met een BAV: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Afhankelijk van je beroep en je contracten kan deze verzekering wel of niet vereist zijn. Een medisch specialist zal altijd een BAV hebben, terwijl het in software development lang niet universeel is. Let op dat veel partijen uitsluitingen hebben, die sommige vormen van ontwikkeling uitsluiten. Denk aan alle in-product software, software in financiële systemen, of software in medische systemen.
Verschil tussen AVB en BAV:
Een BAV dekt de aansprakelijkheids-schade die ontstaat door uitoefening van je beroep. Een AVB dekt de overige aansprakelijkheidsschade: schade waarin je onderneming aansprakelijk is, maar die niet voortkomt uit de uitoefening van je beroep.
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Ondernemers vallen niet onder de wet WIA en maken dus geen aanspraak op de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen waarop werknemers een beroep kunnen doen. Dat geldt in gelijke mate voor DGA’s als voor ondernemers met een eenmanszaak. Dit gat kun je afdekken middels een AOV.
Een AOV verzekert je bij blijvende arbeidsongeschiktheid van inkomen tot pensioengerechtigde leeftijd. Hoe hoog dit inkomen is bepaal je zelf bij het afsluiten van de verzekering en ook of je deze wilt indexeren per jaar i.v.m. de inflatie. Als je iets overkomt in het leven waardoor je je huidige werk niet meer kunt doen en je onderneming moet staken ben je zonder verzekering aangewezen op je eigen vermogen en in het laatste geval de bijstand. Er is veel discussie gaande anno 2020 in de politiek over het wel of niet verplichten van deze verzekering voor zelfstandigen. Veel ZZP’ers kunnen/willen deze verzekering niet vanwege de relatief hoge kosten vergeleken met andere verzekeringen. De prijs hangt af van het inkomen wat je wilt verzekeren en de wachttijd die je wilt tot de uitkering begint. Dit is voor iedereen persoonlijk en afhankelijk van o.a. je eigen buffer. Reken wel op enkele duizenden euro’s per jaar aan premie voor een verzekering vergelijkbaar met je huidige inkomen met indexering. Veel van deze verzekeringen kun je enkel afsluiten na een gesprek met een adviseur.
Bij de keuze van een AOV is het verstandig om professioneel advies te gebruiken. Kies voor een onafhankelijk adviseur en ga in gesprek over je eigen persoonlijke situatie. De verschillende verzekeringen kunnen verschillende zwaktes hebben op het gebied van berekening arbeidsongeschiktheidspercentage, uitsluitingen van bepaalde oorzaken van arbeidsongeschiktheid of soorten arbeidsongeschiktheid, indexering van de uitkering of beperkingen in de uitkeringsduur.
- Broodfondsen
Een AOV verzekert je dus tegen permanente arbeidsongeschiktheid maar wat als je tijdelijk uit de running bent door bijvoorbeeld een burn-out? Voor dergelijke gevallen zijn broodfondsen in het leven geroepen. Het zijn als het ware collectieven die gezamenlijk een potje geld sparen waar een vergoeding uit kan worden betaald mocht 1 van de leden ziek worden. Hier zitten natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden en je kunt niet zomaar lid worden van een broodfonds. Dit gaat veelal op uitnodiging van iemand die al lid is. Een broodfonds keert voor maximaal 2 jaar uit en kan een goede combinatie zijn met een AOV die 2 jaar wachttijd heeft wat een lagere premie geeft.
De afgelopen jaren zijn er een aantal varianten op het Broodfonds gelanceerd zoals Commoneasy en SharePeople. Meer info over de verschillen kun je hier vinden: https://brightpensioen.nl...n-sharepeople-broodfonds/
Belastingtechnische zaken
Als ondernemer in Nederland kun je gebruik maken van een aantal aftrekposten en regelingen die in het leven zijn geroepen in investeringen te stimuleren. Voorwaarde voor een aantal van deze regels is dat je aan het urencriterium voldoet van 1225 uur per jaar. Dit hoeven niet per se facturabele uren te zijn. Het bezoeken van congressen, volgen van opleidingen en administratieve werkzaamheden zijn voorbeelden die ook meegeteld mogen worden voor deze norm. In principe mag elk uur dat je aan je onderneming besteed worden gebruikt voor het urencriterium. Het is een grijs gebied waar, in ieder geval in de ICT, weinig controle op plaatsvindt.
Hieronder een opsomming van de meest genoemde en gebruikte regelingen door ZZP’ers die als IB-ondernemer werken in een eenmanszaak, VOF of CV:
Zelfstandigenaftrek
Wanneer je voldoet aan het urencriterium en je hebt aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt dan kun je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek in 2020 is € 7.030 van de winst uit je onderneming en te verwerken in de Aangifte Inkomstenbelasting.
Startersaftrek
Tijdens de eerste 5 jaar na inschrijving van je onderneming bij de Kamer van Koophandel mag je, aanvullend op de zelfstandigenaftrek, 3x de startersaftrek toepassing op je Aangifte Inkomstenbelasting. Dit bedrag is vastgesteld op 2123 euro en mag worden gebruikt als je:
Recht hebt op zelfstandigenaftrek
In één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest
In deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.
De zelfstandigenaftrek en startersaftrek zijn enkel van toepassing op een eenmanszaak en niet op een BV.
Mkb-winstvrijstelling
Naast bovengenoemde aftrekposten mag je jaarlijks 14% van de resterende ondernemingswinst na aftrek van de ondernemersaftrek (zelfstandigen-, startersaftrek, KIA en MIA), aftrekken als Mkb-winstvrijstelling. Dit verlaagt het belastbaar inkomen in box 1. s.
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2020
Als je in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan kunt je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De bedrijfsmiddelen waarin je investeert, moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek. Het minimaal te investeren bedrag om van deze regeling gebruik te kunnen maken is 2401 euro exclusief btw in 2020. Elke investering moet minstens 450 euro exclusief btw bedragen en het totaal in een boekjaar moet dus meer dan 2401 euro zijn. Als je deze drempel haalt mag je 28% extra aftrekken over het geïnvesteerde bedrag.
De tabel voor de volledige regeling is hier te vinden: https://www.belastingdien...dsinvesteringsaftrek-2020
Niet alle investeringen komen in aanmerking voor de KIA. De uitzonderingen zijn hier te vinden: https://www.belastingdien...cht_op_investeringsaftrek
Kleine Ondernemersregeling (KOR)
De kleineondernemersregeling (KOR) is per 1 januari 2020 veranderd. Je kunt nu kiezen voor een vrijstelling voor de btw als je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt. De KOR is er voor natuurlijke personen (eenmanszaken), combinaties van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een vof) en voor rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv's).
De KOR is een btw-vrijstelling. Als je voldoet aan de voorwaarden en kiest voor de KOR, hoef je geen btw meer te berekenen aan uw klanten. Ook doe je geen btw-aangifte meer en kun je geen btw meer terugvragen over uw kosten en investeringen.
Deze regeling is, zoals de naam al suggereert, niet heel interessant voor mensen die fulltime ZZP’er zijn en hier dus hun boterham mee verdienen. Voorheen kon het interessant zijn de KOR toe te passen als je aan het einde van het jaar startte met je werkzaamheden en de drempel van 20.000 euro niet haalde. De nieuwe KOR geldt echter voor minstens 3 jaar en is op deze manier niet meer inzetbaar.
Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Investeer je in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kun je gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Je kunt tot maximaal 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit is aanvullend op de reguliere afschrijving.
De aftrek geldt voor:
aanschafkosten
voortbrengkosten (de kosten die je maakt wanneer je bedrijf het bedrijfsmiddel zelf maakt)
aanpassingskosten of aankoop van nieuwe onderdelen
kosten voor milieuadviezen (alleen voor mkb-bedrijven)
Je kunt de MIA gebruiken als je voldoet aan onder meer de volgende voorwaarden:
Je bent ondernemer in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of een van de BES-eilanden en je betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting
het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst
het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt
Je investeert minimaal € 2.500 per jaar
Meest gebruikte bedrijfsmiddelen voor MIA uit het vorige topic: elektrisch vervoer en oplaadpunten.
Wanneer je gebruik wenst te maken van deze regeling dien je je investering binnen 3 maanden na de investering te melden bij RVO. Meer informatie over deze regeling: https://www.belastingdien...ilieu_investeringen_vamil
Auto van de zaak vs. prive auto zakelijk gebruiken
Op het gebied van mobiliteit zijn er verschillende opties voor het gebruik van een auto voor zakelijke doeleinden. Hieronder de meest voorkomende opties:
Prive auto zakelijk gebruiken
Auto van de zaak
Youngtimer regeling
Wat voor jouw persoonlijk de beste optie is verschilt per situatie en is veelal een rekensom. Enkele handige overzichten om te bepalen wat het beste past:
https://www.easyzzp.nl/nieuws/btw-aftrekbaar-uw-prive-auto/
https://www.berekenhet.nl...-de-zaak-of-in-prive.html
Prive auto zakelijk gebruiken
Een prive auto kan en mag zakelijk gebruikt worden. Wanneer je dit doet dien je een kilometerregistratie bij te houden als je BTW wilt terugvorderen op kosten als brandstof en onderhoud. De kosten zelf zijn niet aftrekbaar. In plaats hiervan mag je 0,19 euro per gereden zakelijke kilometer aftrekken van de winst uit je onderneming. Hiervoor is uiteraard wel een kilometerregistratie nodig die minstens alle zakelijke ritten bevat!
Als je een sluitende kilometerregistratie bij houd, dat willen zeggen alle kilometers zowel zakelijk als privé, mag je het percentage aan gereden zakelijke kilometers verrekenen in de Aangifte Omzetbelasting. Als bijvoorbeeld 20% van je kilometers zakelijk is mag je dus 20% van de betaalde BTW terugvragen. Je kunt in plaats van het bijhouden van een sluitende kilometerregistratie er voor kiezen een correctie uit te voeren in je Aangifte Omzetbelasting.
Meer informatie: https://www.belastingdien...gebruik_auto_van_de_zaak/
Auto van de zaak
In deze situatie lease je een auto bij een leasemaatschappij of staat de auto op de balans Alle kosten van de auto mogen worden opgevoerd als zakelijke kosten. Meer informatie: https://www.belastingdien...gebruik_auto_van_de_zaak/
Met een auto van de zaak mag je prive 500 kilometer per jaar rijden zonder bijtelling, mits je een sluitende kilometerregistratie bij houdt. Wanneer je boven deze grens komt dien je een bijtelling te doen op de winst uit je onderneming ter compensatie van het belastingvoordeel wat je zakelijk geniet. Het bijtellingstarief is afhankelijk van o.a. het bouwjaar, de brandstof en cataloguswaarde van je auto. Qua omzetbelasting voer je in de meeste gevallen een correctie uit van 1,5% of 2,7% afhankelijk van je situatie. Meer informatie: https://www.rabobank.nl/b...-de-zaak/bijtelling-2020/
Youngtimer
Een youngtimer is een auto die ouder is dan 15 jaar. Dat wil zeggen: het is langer dan 15 jaar geleden dat de auto voor de eerste keer is toegelaten op de openbare weg. De regeling houdt in dat je 35% bijtelling over de dagwaarde van de auto betaalt in plaats van over de cataloguswaarde. De dagwaarde wordt bepaald op het moment van aankoop. Bijvoorbeeld de prijs die je betaald als je een occasion op Marktplaats koopt. Op deze manier kun je veel auto rijden voor je geld zowel zakelijk als privé. De auto komt op de balans van de zaak en alle kosten zijn aftrekbaar. Voor BTW geldt hetzelfde als bij een auto van de zaak en een privé auto. Je kunt alle BTW terugvragen met een correctie aan het einde van het jaar. Een auto die je koopt voor 3500 euro kost dus ongeveer 100 euro per maand aan bijtelling. Hou er wel rekening mee dat oudere auto’s soms meer en/of duurder onderhoud vergen en neem dit mee in je beslissing. Vanzelfsprekend hebben auto’s van 15 jaar oud minder moderne opties dan recentere wagens.
Eenmanszaak of BV?
De meest gebruikte rechtsvormen in het vorige topic over freelancers hier op GoT waren de eenmanszaak en de Besloten Vennootschap. Mocht je je krachten op permanente basis willen bundelen met andere freelancers zijn een Vennootschap Onder Firma of een Maatschap wellicht ook opties. In dit topic richten we ons op voornamelijk op eenmanszaken en BV’s. Hieronder een korte opsomming van beiden:
Eenmanszaak
Fiscaal vaak de meest aantrekkelijke optie voor startende ZZP’ers
Je bent zelf de rechtspersoon in kwestie (natuurlijk persoon)
Inschrijven kost 50 euro bij de Kamer van Koophandel en kun je zelf doen. Binnen 20 minuten geregeld.
Je doet Aangifte Inkomstenbelasting (jaarlijks) en Aangifte Omzetbelasting (ieder kwartaal)
Je onttrekt vermogen uit je bedrijf naar privé als vergoeding voor je ondernemen.
Belastingtarief is afhankelijk van de winst uit je onderneming (box 1)
Je bent privé aansprakelijk wanneer je zakelijk financieel in de problemen komt.
Veel grote bedrijven doen niet direct zaken met eenmanszaken waardoor je via een broker/tussenpartij binnen moet komen (hoeft overigens geen nadeel te zijn)
Je kunt gebruik maken van alle in dit topic beschreven aftrekposten en regelingen.
Besloten Vennootschap
Een aparte rechtspersoon die naast jou als natuurlijk persoon staat en op papier gescheiden is van jou prive.
Oprichting dient te gebeuren met behulp van een notariële akte dus je zult langs de notaris moeten. Zij regelen ook inschrijving Kamer van Koophandel.
In het verleden moest je zelf vermogen meenemen (minstens 18.000 euro), vandaag de dag moet dit minstens 0,01 euro zijn.
Je kunt geen gebruik maken van startersaftrek en zelfstandigenaftrek.
Je mag jaarlijks 1,7% van je bruto salaris belastingvrij onttrekken in de vrije ruimte werkkostenregeling. Voor 2020 is dit eenmalig verhoogd naar 3% vanwege de COVID-19 pandemie.
In theorie zijn privé en zakelijk gescheiden al is het eenvoudig terug te leiden naar je privé mocht je de enig aandeelhouder en bestuurder zijn van de hele constructie.
Je doet Aangifte Inkomstenbelasting (jaarlijks, privé), Aangifte Omzetbelasting (ieder kwartaal), Aangifte Vennootschapsbelasting (jaarlijks) en Aangifte Loonbelasting (maandelijks)
Vermogen onttrekken naar privé is dividenduitkering en daar moet dividendbelasting over worden betaald. Het tarief voor 2020 is vastgesteld op 26,25%
Je keert salaris uit en bent dus verplicht een salarisadministratie te voeren.
Je bent verplicht jaarcijfers te publiceren/deponeren bij de KvK. Meer administratieve plichten dan bij een eenmanszaak.
Het minimale salaris als DGA is voor 2020 vastgesteld op 45.000 euro bruto. Hier mag je enkel onder bepaalde omstandigheden van af wijken.
Wat past het beste bij mij?
In heel veel gevallen is het antwoord: een eenmanszaak. Zeker als je net gaat starten met ZZP’en. Vaak wordt het punt aangehaald dat een BV fiscaal niet aantrekkelijk is voor een ZZP’er. Er kunnen meer redenen zijn om te kiezen voor een BV of na een tijd over te stappen naar een BV.
Voorbeelden hiervan zijn:
Je maakt dusdanig veel winst dat je minder belasting hoeft te betalen in een BV constructie dan met een eenmanszaak.
Je wilt een professionaliseringsslag maken, aandeelhouders in de arm nemen, investeerders trekken e.d.
Je wilt zakelijk en privé strikt gescheiden houden voor zover dit kan en houdbaar is. Denk niet enkel aan schulden maar dit kan bijvoorbeeld ook nuttig zijn bij een partner en/of relatie in het buitenland.
Je bent van plan je bedrijf uit te bouwen en op een dag te verkopen
Je wilt een hypotheek uit je BV halen
Je wilt continuïteit behouden en garanderen in je bedrijf. Als jou iets overkomt kan men een nieuwe directeur aanstellen en het bedrijf draait door.
Je wilt graag sparen in een holding-BV en werken vanuit een aparte werk-BV. “1 BV is geen BV” constructie.
Het “omslagpunt” waar een BV fiscaal aantrekkelijker is dan een eenmanszaak is variabel en persoonlijk. Je kunt hier een berekening maken om een eerste indruk te krijgen:https://www.berekenhet.nl/modules/ondernemen/bv-of-eenmanszaak.html
De fiscale afweging tussen eenmanszaak en BV valt voor veel ondernemers uit in het voordeel van de eenmanszaak. Als omslagpunt wordt vaak een jaarlijkse winst tussen 150.000 en 175.000 euro genoemd.
Op het niet-fiscale vlak biedt een BV het voordeel van een vermogensrechtelijke persoon. Daarmee ontstaat een scheiding tussen zakelijk vermogen en prive-vermogen, wat bijvoorbeeld de prive-aansprakelijkheid voor zakelijke verliezen kan beperken.
Het is mogelijk om een bestaande eenmanszaak voort te zetten in de vorm van een BV. Hiervoor is financieel en fiscaal/juridisch advies aan te bevelen.
Administratie: zelf doen of boekhouder?
Een regelmatig terugkerend onderwerp in het vorige topic is de boekhouding. Doe je dit zelf of laat je dit doen? Voor iedereen is dit een persoonlijke keuze. Hieronder in ieder geval een opsomming van een aantal voor- en nadelen van de keuzes die je kunt maken.
Zelf doen
Voordelen:
Je hebt altijd zelf alle controle over je administratie;
De boekhouding van een startende ZZP’er hoeft niet heel ingewikkeld te zijn en je kunt de basis vaak snel leren met behulp van het internet.
Je bespaart kosten van een boekhouder
Nadelen:
Je kunt regeltjes en uitzonderingen die op jou van toepassing zijn snel over het hoofd zien en zo op termijn voordeel missen of nadeel oplopen.
Je bent een deel van je vrije tijd kwijt aan je administratie.
Boekhouder
Voordelen:
Een goede boekhouder verdient zichzelf terug in tijd die jij niet aan je administratie hoeft te besteden en optimaliseren van je administratie voor maximaal fiscaal voordeel
Iemand kijkt met je mee mocht je toch nog deels zelf je administratie willen doen.
Behalve administratie kun je met of via je boekhouder over vele andere financiële zaken sparren met kenners van fiscale zaken.
Nadelen:
Het kost geld, prijzen variëren behoorlijk. Het hangt veelal af van de rechtsvorm (BV is duurder dan EMZ), hoeveelheid facturen, boekhoudpakket wat men gebruikt en wat je laat doen door je boekhouder.
Een slechte boekhouder kan je administratie een ramp maken.
Mocht je je boekhouding zelf willen doen dan heb je een boekhoudpakket nodig die aan alle regels van de Belastingdienst voldoet. Hieronder een opsomming van de meest genoemde pakketten uit het vorige topic. De keuze is ook hier reuze:
MoneyMonk
MoneyBird
Acumulus
Rompslomp
E-boekhouden
SnelStart
Alle hierboven genoemde pakketten voldoen voor een ZZP’er. Wanneer je een boekhouder in de arm neemt zal hij waarschijnlijk een pakket van zijn voorkeur gebruiken. Mocht je per se je eigen tooling in willen brengen en je boekhouder gaat hiermee akkoord dan is het mogelijk dat de maandprijs hoger uitvalt omdat je boekhouder meer tijd kwijt is om jouw pakket/administratie te doorgronden en te begrijpen.
Welk deel van je bruto omzet moet je apart houden voor belastingen, buffer e.d.
Wederom een vraag met een bekend antwoord: it depends. Iedereen begint vanuit zijn/haar eigen situatie met ZZP’en. Waarschijnlijk heb je je voor je begonnen bent met ZZP’en doorgerekend hoeveel je maandelijks uit wenst te keren als vergoeding/salaris. Een zakelijke buffer is erg belangrijk. Dit is al heel vaak genoemd in het vorige topic en het werd keihard duidelijk tijdens de COVID-19 crisis in 2020 waar in allerlei branches mensen snel in de knel kwamen omdat een buffer ontbrak. Goede tijden moeten worden gebruikt om voor te bereiden op slechte tijden. Het is een molen die altijd moet blijven draaien. Denk er niet te licht over en dek je zelf goed in. Het enige waar je als ZZP’er recht op hebt als het mis gaat is een bijstandsuitkering en die krijg je pas nadat je je spaargeld, bezittingen en alles wat je verder nog hebt hebt verbruikt. Dat moet je niet willen.
Hieronder een voorbeeld:
Omzet ~ 115000 euro
Kosten ~ 15 a 20000 euro
Uitkering prive ~ 30000 euro
Buffer ~ 15000 euro
IB pot ~ 50000 euro
Te betalen IB 100000: ~ 31000 euro
Over uit IB pot: ~ 19000 euro
Totaal uitgekeerd:
Prive ~ 30000 euro
Buffer ~ 34000 euro (buffer pot + restant IB)
BTW tel ik nooit mee omdat ik dit los van mijn omzet zie en direct apart zet voor de Aangifte Omzetbelasting.
Dit is een zeer voorzichtige maar toereikende manier van het opbouwen van een buffer waar je later alleen maar de vruchten van plukt!
Pensioen
Een ander vraagstuk dat regelmatig de revue passeert is pensioen. Als ZZP’er bouw je niet automatisch pensioen op zoals je dit in loondienst doet. Je zult zelf voor je “oude dag” moeten zorgen. Dit kan op verschillende manieren. Hieronder een aantal opties:
Lijfrente opbouwen
Bij een lijfrente spaar je voor een kapitaal dat je, als je stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Lijfrente opbouwen kan via een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling. De premie die je betaalt voor een lijfrente is fiscaal aftrekbaar. Hoeveel je maximaal kunt inleggen noemen we fiscale jaarruimte. Je kunt tevens je jaarruimte gebruiken uit vorige jaren mocht je deze nog niet hebben benut.
Je fiscale jaarruimte kun je via de website van de Belastingdienst berekenen:
https://www.belastingdien...ereken-ik-mijn-jaarruimte
Fiscale Oudedagsreserve (FOR)
Als zzp'er kun je een Fiscale Oudedagsreserve (FOR) opbouwen door jaarlijks een deel van je winst opzij te zetten (9,44% in 2020). Voor 2020 is het maximumbedrag voor de FOR € 9218. Je moet daarbij voldoen aan het urencriterium en aan het begin van het belastingjaar jonger dan 65 jaar zijn.
Als je van deze mogelijkheid gebruik maakt, bouw je niet echt een pensioen op, Je reserveert alleen voor je oude dag. Over deze reserve moet je straks belasting betalen. Dit kun je voorkomen door de reserve om te zetten in een lijfrenteverzekering. Dan betaal je uiteindelijk ook belasting, maar alleen over de periodieke uitkering.
Oude pensioenregeling voortzetten
Is in sommige gevallen mogelijk mocht je uit loondienst komen.
Zelf sparen of beleggen
Voor maximale controle en flexibiliteit kun je uiteraard ook alles zelf doen. Je hebt wel kennis van beleggen nodig en een stevige dosis discipline. Meer informatie over de mogelijkheden: Beleggen op de beurs in de praktijk - Deel 9
[Voor 141% gewijzigd door Mandera op 09-07-2020 10:28]