Ik moet zeggen. Dat ik blij ben dat er woningen op de particuliere markt te huur zijn, en de particuliere huurmarkt in Nederland is eigenlijk te klein.
Juist op key-points in mijn leven ben ik heel gelukkig geweest dat er particulier te huren viel.
Om twee momenten uit te lichten:
Ik ging
studeren in aan een universiteit een half uur fietsen & 1u45min treinen verderop. Elke dag ruim 4,5 uur reizen per dag was heel zwaar. Inkomen voor het kopen en financieren van een studio was er niet. Qua reistijd had is voor de sociale huur geen urgentie, mijn reistijd was wel bijna 5 uur per dag, maar doordat alleen de treintijd geteld werd, en die onder de 2 uur viel, viel ik buiten boot en had ik geen recht op een sociale huurkamer. Zonder particuliere verhuur, had ik nooit kunnen studeren aan mijn universiteit. Uiteindelijk na een paar keer wisselen van kamer huurde ik ook een kamer die goedkoper was per m2 dan de sociale kamers, en woonde ik ook nog eens op het randje van het stadscentrum.
Het andere moment.
Mijn
1e baan, 4 tot 5 uur reistijd (en co2 uitstoot) weg van mijn studentenkamer. Ik ben blij dat ik die baan gevonden heb, bij een heel mooi bedrijf zonder concurrentie in mijn oude regio. Doordat ik particulier kon huren, zonder jarenlange wachtrij, Kon ik er aan de slag en heb de waardevolle 1e stapjes in mijn carrière kunnen zetten.
Toch, moet je ook eerlijk zijn over de problemen die er nu zijn voor huurders in de particuliere markt. De twee grootste oorzaken zijn.
- Er zijn nu gewoon 300.000 woningen te weinig in Nederland.
- De particuliere huurmarkt in Nederland is eigenlijk gewoon te klein. Dat betekend dat als de sociale huurmarkt en/of de koopmarkt minder functioneren, de vraag op het kleine aanbod van particuliere huurhuizen relatief heel snel, heel groot wordt. Door het gebrek aan aanbod van particuliere huurwoningen, trekt de aanbod/vraag verhouding heel snel heel scheef. Met grote prijsstijgingen tot gevolg.
De kwaliteit van huurwoningen in Nederland is relatief hoog in vergelijking met bijvoorbeeld Engeland. De markt flexibel en huurders zijn bijzonder goed beschermd, beter dan in andere landen. Dat de prijzen nu gevoelsmatig heel hoog zijn voor huurders loopt eigenlijk gewoon gelijk met de bijzonder sterke huizenprijsstijging van de afgelopen jaren, is de vooral te wijten aan de marktomstandigheden die de overheid gemaakt heeft.
Over de morele vraag:
Mag iemand winst maken over een investering? Natuurlijk als het redelijk is, en de huuropbrengsten zijn met netto 3 tot 7% vaak minder dan de marges op bijvoorbeeld een software licentie.
Het is juist tegen het nobele aan, dat iemand honderd duizenden euro's van zijn bloed-eigen geld investeerd om een "thuis" voor iemand anders mogelijk te maken.
Vaak is dit voor personen waarvan banken zeggen wij willen het risico voor de maandlasten niet lopen. Of iemand maar ergens tijdelijk wil wonen, maar die als hij elk jaar zou verhuizen volledig financieel zou worden uitgekleed aan belastingen.
[
Voor 74% gewijzigd door
3x3 op 26-02-2020 14:22
]