• hendrilankamp
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 09-06 13:55
Dan nog een problee,

Op mijn stage heb ik een harddisk gekregen uit een Hp ML server.
Er stonden twee schijfen in raid 1, een schijf is defect geraakt maar de andere is ook niet te benaderen.
Een schijf spint helemaal niet meer op, de andere spint nog wel op maar zegt dat hij moet worden geformatteerd.

Wat ik al heb geprobeerd?

*Met Bootcd elk programmaatje gedraaid.
*Print verwisseld van de schijf.
*ontrack easy recovery lijkt opzich goed te werken, maar een estimated remaining time van 110 dagen is niet te doen.


Wat mij ook wel een goed idee leek is
De schijf formatteren en dan met een programma als recuva mijn data terug halen.
Aangezien recuva alleen met een NTFS of FAT bestands systeem overweg kan, moet ik hem dus eerst formatteren.


Een gespecialiseerd bedrijf is het niet waard.
Graag zou ik hiermee geholpen worden, ben hier al een hele dag mee aan het knooien.

Met vriendelijke groet,

Hendri

 • J.Klepzeiker
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 17-05 13:52
Een vraag die sterk gerelateerd is aan het ondewerp datarecovery, maar meer met rechten heeft te maken op een HD. Ik heb 2 generaties Windows files staan op een HD (NTFS) die ik via een externe USB koppeling probeer te kopieren (backup). Ik krijg met geen mogelijkheid toegang tot files vanwege 'access denied' Ik kan geen administrator rechten toevoegen, wijzigen oid omdat dit instellingen allemaal op andere machines e.d. uitgevoerd zijn.

Wie kan me helpen aan een tip om al deze files terug te halen en de rechten kwesties te omzeilen?

Vriendelijk dank

 • TERW_DAN
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Als je als admin inlogt en rechtsklikt op de drive en kiest voor 'take ownership', dan zou je er gewoon bij moeten kunnen komen volgens mij.

 • Jeffrey1985
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 02-06 07:24
Mijn Externe HDD Maxtor 300GB had eergisteren een paar bestanden die niet te openen waren...daarna was er een hele map niet te openen en toen wist ik eigenlijk al wat er gaande was. Na 10 min was de schijf helemaal niet te bereiken en zegt hij nu alleen maar dat hij geformateerd moet worden.

Nu is mijn vraag aan jullie met welk bedrijf ik het beste in zee kan gaan. Ik heb nu contact met Kroll Recovery maar de prijs is 1000 euro exl btw. Zijn er goedkopere bedrijven aanwezig want ik zie door de bomen het bos niet meer. De laatste backup was helaas 2 maanden geleden en de content is waardevol genoeg om die 1200 euro uit te geven eigenlijk maar wie heeft ervaring met andere bedrijven.

 • rally
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 22:06

rally

Deyterra Consultancy

Ik alleen ervaring met Kroll en dat waren hele goede ervaringen (5 stuks totaal). Snelle data recovery, goede communicatie en service.
Maar dat alles heeft wel zijn prijs :(

http://www.deyterra.com


 • Jeffrey1985
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 02-06 07:24
Ik heb contact opgenomen met Seagate (Maxtor) en uiteindelijk ben ik in contact gekomen met de Recovery Data afdeling van Seagate. Helaas moet alles in het Engels dus zo klantvriendelijk is het niet maar op dit moment moet ik wachten dat er contact met mij opgenomen word. Daarna moet ik de schijf opsturen naar Schiphol waar Seagate blijkbaar gevestigd is.

Ik weet niet als er iemand is die hier ervaring mee heeft maar voorlopig doen ze het goed in mijn ogen alleen de weg ernaartoe was lastig te bereiken.

 • hnieuw
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 27-03 01:21
Deze week is mijn 2TB HD203WI van Samsung niet meer te lezen. Wat een klereding. Hij maakt een klikkend geluid. We weten allemaal wel wat er aan de hand is, maar het is het niet waard om meer dan €100 uit te geven om hem naar een recoverybedrijf te sturen.

Dus ben ik de mythe van de harde schijf in de vriezer aan het uit proberen. 12h in de vriezer en dan snel de data eraf halen. Ik hou jullie gepost, aangezien ik hierover nog niets kan vinden op dit forum ;)

 • MF
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 22:44

MF

Take a Seat

hnieuw schreef op dinsdag 27 november 2012 @ 14:03:
Deze week is mijn 2TB HD203WI van Samsung niet meer te lezen. Wat een klereding. Hij maakt een klikkend geluid. We weten allemaal wel wat er aan de hand is, maar het is het niet waard om meer dan €100 uit te geven om hem naar een recoverybedrijf te sturen.

Dus ben ik de mythe van de harde schijf in de vriezer aan het uit proberen. 12h in de vriezer en dan snel de data eraf halen. Ik hou jullie gepost, aangezien ik hierover nog niets kan vinden op dit forum ;)
Dat heb ik nu met 2 schijven gedaan en werkte beide keer zeer goed. Bei de tweede moest ik de schijf (met ijsjes erop) in de vriezer laten liggen en met een USB adapter de data overzetten maar het werkt wel :)

 • True
 • Registratie: April 2011
 • Niet online

True

Dislecticus

Super goede ervaring met GetDataBack(volledige versie (trail kun je helaas weinig mee).
Had per ongeluk de partitie verwijderd in schijfbeheer 8)7 zie: HDD per ongeluk verwijderd


True schreef op Dinsdag 04 december 2012 10:35:
Hoi,

Ik zit met een probleem.

Ik heb 3 opslagschijven, een SSD voor mijn Windows(C), een oude voor toen ik nog geen SSD had(met Windows destijds)(D) en een Data(E). Nu heb ik alles van mijn (D) naar mijn SSD en data (E) verzet en die geformateerd, om daarna weer te gaan gebruiken. Ook had ik op mijn (E) 100GB backup partitie van de 1TB apart staan. Nu heb ik die backup partitie geformateerd en toegevoegd aan de 900GB dataopslag van de (E). Nu stond dat als dynamisch en heb ik hem weer verwijderd omdat ik op dat moment niet goed vond(vraag me niet waarom ). Maar toen heb ik per ongeluk dus de hele (E) schijf verwijderd. Kan ik mijn data die daar op staat nog terug krijgen? Ik heb verder nog niets met de schijf gestaan, het enigste wat ik dus kwijt ben is de index(voor zo ver ik weet).

Overigens Windows 7 64bit alles gedaan met apparaatbeheer > schijfbeheer. Mocht er een tooltje zijn die ik niet gevonden heb of misschien een Linux commando(ook aanwezig) kan ik daar mee verder.

Met vriendelijke groet,
MatthewHeb alles met GetDataBack terug kunnen plaatsen naar mijn andere HDD en zo alles wat ik wilde terug kunnen halen! Helaas zitten er wat bugs in het programma(wat ik gemerkt heb met versie 4.32). bijv. als ik x hoeveelheid files wilde overzetten deed hij dit prima maar hij bleef hangen(volgens het schermpje) op de laatste file(maar die werkte prima(niet corrupt)), waardoor ik het programma moest beeindigen, hierdoor moest ik weer helemaal opnieuw gaan zoeken naar de sectoren dit duurt zo'n 3 uur :( even een tip: als je je goede partitie gevonden hebt na het door zoeken van de sectoren, en je je data kan zien en kan backuppen(of uitvoeren) ga dan naar: file > save recovery. Dan slaat hij de sectoren op van deze partitie en hoef je de volgende keer niet zo lang te zoeken 8) . Maar verder deed het programma zijn werk uitstekend! Een echte aanrader als je zo'n domme fout begaat als ik deed :X

[Voor 2% gewijzigd door True op 07-12-2012 03:00. Reden: qoute gefixed]

Twente | 5670 Wp JA Solar - 14x405 33° op Zuid


 • Camacha
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 03-07-2017

Camacha

Herder of bits.

Jeffrey1985 schreef op dinsdag 27 november 2012 @ 00:28:
Helaas moet alles in het Engels dus zo klantvriendelijk is het niet
Verwacht je in de wereld van vandaag bij dergelijke dingen echt in het Nederlands te woord gestaan te worden? Het is al erg netjes dat ze voor je in de weer gaan, want de meeste fabrikanten zeggen helaas pindakaas en sturen je een nieuwe lege HDD.

Persuader of bytes.


Anoniem: 62011

Ik had door te klooien m'n harde schijven dynamisch gemaakt, was geen probleem totdat ik Windows opnieuw installeerde. Hij herkende de (niet cruciale) data op de schijven niet meer.
Active Undelete geinstalleerd en met deze software kon ik alle bestanden benaderen en naar een andere harde schijf verplaatsen.

 • AdmiralSnipe
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 05-06 20:38
Ik had gister een nieuw topic aangemaakt omdat ik een probleem met een harde schijf heb.
Nu kwam ik dit topic tegen dus ik post mijn probleem hier ook maar even (had even wat beter moeten zoeken...):
Goedenavond,

In mijn PC heb ik 2 schijven van 1 TB zitten.
Op de C schijf staat windows en op de D schijf heb ik al m'n bestanden staan.
Nu heb ik de D schijf ontkoppelt terwijl de computer aan stond en heb deze later weer aangesloten nadat ik de computer uitgeschakeld had.
Toen ik de computer opnieuw opstartte werd de schijf niet meer herkend door windows verkenner.
De schijf staat echter wel in het venster bij schijfbeheer maar het probleem is dat de gehele schijf opeens als herstelpartitie wordt gezien waardoor ik deze schijf niet kan aanpassen, en dus ook geen schijfnaam kan geven.
Ik wil van deze schijf weer een primaire partitie maken zodat de schijf weer een letter kan worden toegewezen en hierdoor (als het goed is) weer herkend wordt.
Ik heb even lopen zoeken naar een oplossing maar kan zo niks vinden.
Systeemherstel zal wel niks uitmaken, maar zou partition recovery software misschien kunnen helpen??

Misschien zie ik ook wel iets over het hoofd en valt het makkelijk op te lossen, dus als iemand een idee heeft hoor ik het graag.

Alvast bedankt.

~ Always look on the bright side of light ~ Battlelog: AdmiralSnipe


 • RadioAir
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 09-06 14:51
Denk dat je alleen met een corrupte File Allocation Table zit. Heb je al geprobeerd om een programma als GetDataBack of Ontrack easy recovery er op los te laten? :)

 • AdmiralSnipe
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 05-06 20:38
tha_bulldog schreef op woensdag 19 december 2012 @ 22:05:
Denk dat je alleen met een corrupte File Allocation Table zit. Heb je al geprobeerd om een programma als GetDataBack of Ontrack easy recovery er op los te laten? :)
Zoiets zat ik ook aan te denken.
GetDataBack en Ontrack zijn beide betaalde programma's zie ik.
Zijn er hier ook mensen die goede ervaringen hebben met specifieke gratis recovery software?

~ Always look on the bright side of light ~ Battlelog: AdmiralSnipe


 • AdmiralSnipe
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 05-06 20:38
Om nog even op mijn probleem terug te komen.
Ik heb uiteindelijk eerst via systeemherstel de instellingen van de computer teruggezet naar een week geleden.
Na de computer opnieuw opgestart te hebben zag ik weer icoontjes bij bepaalde snelkoppelingen staan dus dat was een goed teken.
Toen ik Windows verkenner opende bleek de D schijf er weer gewoon tussen te staan en waren m'n bestanden weer toegankelijk.
Het vreemde is wel dat wanneer ik naar schijfbeheer ga dat de schijf hier nog steeds geen letter heeft en nog steeds gezien wordt als herstelpartitie.
Zou het dan nu nog verstandig zijn om zo'n programma te gebruiken om de (waarschijnlijk) missende tabel terug te krijgen?

~ Always look on the bright side of light ~ Battlelog: AdmiralSnipe


 • Duckhamster
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 25-11-2021
edit: [Recovery] Externe HDD recovery: "random" damaged sectors

[Voor 104% gewijzigd door Duckhamster op 21-12-2012 17:59]


 • Jeffrey1985
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 02-06 07:24
Nee dat niet maar ik weet dat het bedrijf in Schiphol Rijk staat dus waarom de aanvraag in het Engels moest begreep ik niet. Ik ben daarna trouwens gebeld in het Nederlands, emails e.d. gaan allemaal in het Nederlands en komen vanaf Schiphol vandaan. Vorige week de offerte gehad en ben ongeveer 500 euro kwijt en ze zijn op dit moment bezig om mijn data te redden. Het rare aan de offerte weer was dat het compleet in het engels was dus maar mijn engels is erg goed hoor dus ik heb hier geen enkel probleem mee.

Seagate is erg goed betreft deze service merk ik dus ik moet ze binnenkort even een kerstkaartje sturen ;).

Als alles afgehandeld bij Seagate zal ik hier nog wel even een review schrijven hoe het gegaan is.
Camacha schreef op vrijdag 07 december 2012 @ 03:41:
[...]

Verwacht je in de wereld van vandaag bij dergelijke dingen echt in het Nederlands te woord gestaan te worden? Het is al erg netjes dat ze voor je in de weer gaan, want de meeste fabrikanten zeggen helaas pindakaas en sturen je een nieuwe lege HDD.

 • Spast
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 27-02-2017
Dag iedereen,

Gisterenavond bij het verplaatsen van mijn Western Digigtal HDD is er blijkbaar iets fout gegaan.
Wanneer ik deze harde schijf aan een andere PC hang om hem uit te lezen, gebeurt er niets. De schijf begint niet met draaien en maakt geen geluid. ;(

Wanneer ik bij Schijfbeheer ga kijken, zie ik de schijf niet. Hij wordt bij Apparaatbeheer ook niet gevonden. Er wordt geen foutmelding vertoond.

Wat kan ik uitproberen om deze schijf terug aan het werk te krijgen?

Ik zou zeer graag de informatie die op deze harde schijf staat terug kunnen benaderen. Alle raad wordt gewaardeerd.

 • TERW_DAN
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
De eerste stap die je kunt proberen is de print te vervangen in de hoop dat de electronica de geest gegeven heeft en de schijf het daardoor niet meer doet. Werkt dat nog niet dan is waarschijnlijk de motor stuk (maar gezien de schijf helemaal niet gedetecteerd wordt kan het goed een probleem zijn met de electronica).

Als het echt belangrijke data is dan zou ik er niet zelf mee gaan klussen, maar dit naar een recoverybedrijf sturen.

 • Spast
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 27-02-2017
TERW_DAN schreef op vrijdag 21 december 2012 @ 14:12:
De eerste stap die je kunt proberen is de print te vervangen in de hoop dat de electronica de geest gegeven heeft en de schijf het daardoor niet meer doet. Werkt dat nog niet dan is waarschijnlijk de motor stuk (maar gezien de schijf helemaal niet gedetecteerd wordt kan het goed een probleem zijn met de electronica).

Als het echt belangrijke data is dan zou ik er niet zelf mee gaan klussen, maar dit naar een recoverybedrijf sturen.
Een recoverybedrijf inhuren zou ik liever niet doen aangezien er gegevens op staan die ik niet vertrouw aan een externe partij.

Wat voor een stappen dien ik te ondernemen voor het vervangen van de PCB (printplaat)? Is zo'n prodecure doenbaar ? Waar dien ik op te letten?

 • TERW_DAN
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Een PCB is te vervangen. Punt is dat je een print zoekt die zoveel mogelijk overeenkomt met die je nu hebt. Dus fabricagedatum, locatie, grootte, firmware etc.

Welke disk heb je nu precies?

 • Spast
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 27-02-2017
TERW_DAN schreef op vrijdag 21 december 2012 @ 18:03:
Een PCB is te vervangen. Punt is dat je een print zoekt die zoveel mogelijk overeenkomt met die je nu hebt. Dus fabricagedatum, locatie, grootte, firmware etc.

Welke disk heb je nu precies?
De schijf in kwestie heeft onderstaande details:
 • Western Digital WD740
 • WD Raptor
 • Serial ATA Hard Drive
 • DRIVE PARAMETERS: LBA 145226112
 • MDL:WD740GD - 00FLA2
 • DATE: 08 MAR 2005
 • DCM: HBCAJAB
 • SIZE: 74,3 GB
 • Product of Malaysia
PCB Details:
 • PCB-nummer: 2060-001213-004 REV A
Op welke gegevens ga ik nog moeten letten?
Hoe zie ik wat voor firmware versie er op staat?

Zijn er plaatsen om vervang-PCB's te verkrijgen?

Zou dit mijn vervangstuk zijn?
- http://nl.aliexpress.com/item/Western-Digital-HDD-PCB-Logic-Board-Board-Number-2060-001213-004/485308991.html

[Voor 29% gewijzigd door Spast op 22-12-2012 17:34. Reden: Spellingsfout aangepast. Details toegevoegd.]


 • Anoniem: 286128
 • Registratie: Januari 2009
 • Niet online
Ok, best wel een keiharde fail gemaakt, had/heb een nas waarin 1 schijf zit/zat. Schijf was niet
meer leesbaar in NAS, maar blijkt achteraf aan NAS zelf te liggen. Wilde de data eraf halen en
een klote fout gemaakt; via GPARTED per ongeluk formatted naar NTFS, weet niet precies hoe
of waarom, I just did it. Ik wil deze nu recoveren, welk handig programmaatje kan ik gebruiken?
Het gaat welliswaar om muziek, maar ach. Partitie was Linux GPT, 3 partities, 1 partitie waar
alle muziek op stond. Al e.e.a. met testdisk proberen te doen maar tevergeefs. Recuva gedraaid
en ik krijg inderdaad alle muziek etc te zien, maar niet in de tree/structuur zoals ik deze op heb
gebouwd, is daar iets voor? R-Studio ofzo?

 • TERW_DAN
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Spast schreef op zaterdag 22 december 2012 @ 16:49:
[...]


De schijf in kwestie heeft onderstaande details:
 • Western Digital WD740
 • WD Raptor
 • Serial ATA Hard Drive
 • DRIVE PARAMETERS: LBA 145226112
 • MDL:WD740GD - 00FLA2
 • DATE: 08 MAR 2005
 • DCM: HBCAJAB
 • SIZE: 74,3 GB
 • Product of Malaysia
PCB Details:
 • PCB-nummer: 2060-001213-004 REV A
Op welke gegevens ga ik nog moeten letten?
Hoe zie ik wat voor firmware versie er op staat?

Zijn er plaatsen om vervang-PCB's te verkrijgen?

Zou dit mijn vervangstuk zijn?
- http://nl.aliexpress.com/item/Western-Digital-HDD-PCB-Logic-Board-Board-Number-2060-001213-004/485308991.html
Het beste wat je kunt doen is een advertentie in V&A gooien en hopen dat iemand precies die disk heeft.

Die PCB die je daar aanhaalt zou best kunnen werken overigens.

 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 13:51
Verwijderd

[Voor 98% gewijzigd door Uncle Mel op 30-01-2014 21:16]


 • Jeffrey1985
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 02-06 07:24
Hier een goede review over Seagate Technology betreft data recovery.

Ik heb de schijf 28 november opgestuurd en gekozen voor de lange termijn (snelle service was niet nodig)
Op 21 december kreeg ik een lijst met alle bestanden die ze hebben kunnen terughalen en in mijn geval was dat alles.

Het lab van Seagate had een brandplek gevonden op de achterkant waar de stroomvoorziening zit maar er was meer aan de hand want de koppen waren kapot (technische verhaal weet ik niet precies)

Aangezien de kerstperiode er tussen zit e.d. heeft het wat langer geduurd betreft het terugzenden maar dat lag aan mij qua vakantie. Ik heb vandaag een nieuwe externe 1 TB HDD gekregen met al mijn oude data erop.

Ik had een Maxtor 300 GB en stond helemaal vol met data (265 GB aan data).

De prijs die ik ervoor heb moeten betalen is naar mijn inziens vergeleken met andere data recovery bedrijven heel erg schappelijk.

Inclusief BTW en inclusief 1 nieuwe 1 TB externe HDD en de kosten qua verzending zijn ook vergoed was ik in totaal 750 euro kwijt.

Ik hoop het nooit meer mee te maken en aangezien ik nu een NAS schijf heb en goed staat ingesteld qua RAID ben ik een stukje slimmer en wijzer geworden.

https://services.seagate.com/dutch.aspx

 • Jrz
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 22:11
Jeffrey1985 schreef op dinsdag 15 januari 2013 @ 11:39:
Hier een goede review over Seagate Technology betreft data recovery.
..
Ik had een Maxtor 300 GB en stond helemaal vol met data (265 GB aan data).
..
Inclusief BTW en inclusief 1 nieuwe 1 TB externe HDD en de kosten qua verzending zijn ook vergoed was ik in totaal 750 euro kwijt.
..
https://services.seagate.com/dutch.aspx
Top! Ga ik onthouden.

Ennnnnnnnnn laat losssssssss....


Anoniem: 498126

Kan iemand mij vertellen welke twee diodes met welke waarden hierop moeten? Het betreft een pcb voor Hitachi HDS5C3020ALA632.B.v.d.

 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 13:51
Verwijderd

[Voor 98% gewijzigd door Uncle Mel op 30-01-2014 21:17]


 • TR06
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 19-06-2019
Ik heb een external HDD van Samsung. Deze werkt niet meer als ik 'm op de netstroom aansluit. Dus heb ik 'm opengehaald en de interne schijf via SATA gekoppeld aan het moederbord (kennelijk zat het probleem ergens bij de extra printplaat voorin). Dat werkte! Sterker nog, bij het opstarten herkende Windows de schijf meteen en de drivers werden meteen geïnstalleerd, maarrr.... gek genoeg zie ik de schijf NIET terug bij Deze Computer. In Bios wordt hij wél herkend. In Disk Manager kan 'm slechts formatteren, de overige opties zijn grijs (kijken bij Disk Manager werd voorgesteld op veel andere fora)

Iemand enig idee wat hier aan de hand is?

Of hoe ik mijn bestanden kan redden? (nogmaals, de schijf is niet te zien in Deze Computer, wel onder Apparaatbeheer)

Ik heb het met Puppy Linux geprobeerd, de schijf werd wel weergegeven op het bureaublad, maar de inhoud was leeg, zeg maar. Geen idee hoe ik nu verder moet...

 • Spiritual89
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 23-05 13:25
Ik heb de harddisk uit de laptop gehaald omdat er een nieuwe in komt (SSD), voordat ik hem eruit haalde startte ik de laptop op maar er gebeurde niets, zwart beeld. De reden waarom ik hem verwissel is omdat er vreemde geluiden van de harddisk kwamen. Ben nu bang dat hij nu echt de geest heeft gegeven.

Ik heb hem nu eruit en d.m.v. een IDE (ja is nog een ide schijf :/ ) naar USB aangesloten op mijn computer, eerst op een USB hub en toen hoorde ik hem tikken, toen sloot ik hem aan op de Sharkoon dock waar twee usb aansluitingen op zitten en toen tikte hij niet maar als je aanraakt dan voel je dat hij draait.
Dus ik dacht nu wordt hij waarschijnlijk gezien, maar niets van dat alles. Niet in Mijn Computer en ook niet in Schijfbeheer.
Ik heb ook Recuva en PC Inspector File Recovery geprobeerd maar in beide wordt hij ook niet gezien. Is er misschien iemand die een tip heeft voor mij. Ik heb op Google gekeken maar daar hebben ze het alleen maar over bedrijven die een klein vermogen vragen. Er moet toch een andere manier zijn?
Alvast bedankt!

 • TERW_DAN
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Sluit het ding intern aan. Zeker bij schijven die niet goed gelezen willen worden wil je er geen USB tussen hebben zitten.

 • Spiritual89
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 23-05 13:25
TERW_DAN schreef op woensdag 20 maart 2013 @ 16:13:
Sluit het ding intern aan. Zeker bij schijven die niet goed gelezen willen worden wil je er geen USB tussen hebben zitten.
Hoe zit het dan met stroom?

 • TERW_DAN
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Ehh... die trek je gewoon uit een molex.

 • Spiritual89
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 23-05 13:25
TERW_DAN schreef op woensdag 20 maart 2013 @ 16:22:
Ehh... die trek je gewoon uit een molex.
Misschien een domme vraag maar op een 2,5 inch schijf zit geen molex aansluiting, of wel? Er is alleen ruimte voor de IDE kabel.

 • TERW_DAN
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Er zit niet direct een molex heb, maar wel de pins ervoor.

Zo'n ding moet je daarvoor hebben. Want en standaard PATAconnector komt natuurlijk 4 pins tekort.

 • Spiritual89
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 23-05 13:25
TERW_DAN schreef op woensdag 20 maart 2013 @ 16:34:
Er zit niet direct een molex heb, maar wel de pins ervoor.
[afbeelding]
Zo'n ding moet je daarvoor hebben. Want en standaard PATAconnector komt natuurlijk 4 pins tekort.
Ik heb even moeten zoeken want ik heb niet zo kabeltje wat jij stuurde maar vond dit tussen mijn oude spullen:Moet ook lukken toch? :)

 • TERW_DAN
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Wat sluit je daarop aan aan de andere kant?

 • Spiritual89
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 23-05 13:25
TERW_DAN schreef op woensdag 20 maart 2013 @ 17:07:
Wat sluit je daarop aan aan de andere kant?
De IDE kabel die naar het moederbord gaat.

Maar nu doet zich het volgende voor. Nu wilde ik de "kapotte" schijf aan sluiten op mijn computer en deed hem uit maar toen alles aangesloten was en ik de computer weer aan wilde doen deed hij het niet. Ik dacht ligt misschien aan de q connector en sloot de stekkertjes direct op het moederbord en hij ging aan.
Weer alles opnieuw aansluiten en je raad het al, weer doet hij het niet. Hiervoor nooit dergelijke problemen met gehad. |:(

Ik heb een ander kabeltje besteld en zodra deze binnen is ga ik het weer proberen.

http://www.hardwarewebwin...nch-naar-inch-p-5656.html

Weer een update, ik heb de schijf weer aangesloten op de usb ingang van mijn sharkoon dock en wonderbaarlijk wordt de schijf nu wel gezien!! Maar als ik op gebruikers klik zegt hij dat het bestand beschadigd of onleesbaar is. Op moment van schrijven wordt de C schijf gecontroleerd op fouten en hopelijk kan ik als hij klaar is wel de map gebruikers openen zodat ik naar mijn bureaublad kan.

Alle data gered, alleen nu nog bezig met .pst bestanden d.m.v. Scanpst.exe

[Voor 86% gewijzigd door Spiritual89 op 22-03-2013 12:38]


 • Spiritual89
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 23-05 13:25
Is er een mogelijkheid om zonder te hoeven formatteren een partitie van RAW naar NTFS te veranderen?

 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 13:51
Verwijderd

[Voor 97% gewijzigd door Uncle Mel op 30-01-2014 21:17]


 • Spiritual89
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 23-05 13:25
Uncle Mel schreef op maandag 25 maart 2013 @ 10:32:
RAW wil simpelweg zeggen dat windows het filesystem (FS) niet snapt. Dit kan omdat je een incompatible FS aansluit (zoals ext3) of omdat er schade is aan het FS.

Als je de data van de RAW partitie (die vroeger NTFS was) wilt halen kun je gratis tooltjes gebruiken voor datarecovery. Als je een vreemde partitie wil mounten in windows zou je third party drivers kunnen proberen te gebruiken, of betaalde data recovery tools.
Ik heb inderdaad een recovery tool gebruikt maar ben toch niet echt tevreden met het resultaat. Ik heb al wat data kunnen redden maar het ging mij om de emails en contacten. Heb wel 3 bestanden, Outlook Data File, maar krijg ze niet geïmporteerd naar Outlook. Wel de mappen maar niet de berichten zelf.

Heb dit gedaan:

Het Hulpprogramma voor Postvak IN gebruiken om e-mailberichten in Outlook te herstellen

 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 13:51
Verwijderd

[Voor 96% gewijzigd door Uncle Mel op 30-01-2014 21:17]


 • Spiritual89
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 23-05 13:25
Ik heb met EaseUS Data Recovery nog wat Outlook Files kunnen saven en hier ging het mij om. Ik moet ze alleen nog kunnen importeren maar dat ging tot nu toe 2x mis.
Maar in principe kan hier een slotje op omdat de laptop inmiddels weer draait en de meeste data gered is ;-)

 • Anoniem: 286128
 • Registratie: Januari 2009
 • Niet online
R-Studio voor Linux gekocht, wat een pri-ma stukje software voor de recovery-werkzaamheden
op Linux zeg, deed het eerst op Windows, maar vind het hierop véél beter.

 • DaRoot
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 30-05 22:04

DaRoot

Some say...

Deze week bezig geweest om data van een externe HDD die gevallen was terwijl ie liep, te redden..
Schijf uit behuizing gehaald, los aan de PC --> spint niet op.
Ondanks gebrek aan cleanroom, toch de schijf opengeschroefd, kop vrij gemaakt. Schijf weer terug in elkaar, et voila, spint weer op. De binnenste halve centimeter van de bovenste platter was in elk geval al beschadigd, dus had niet veel hoop.

PC met die schijf geboot vanaf Knoppix CD.. met testdisk laten zoeken naar partities, en deze naar een image weggeschreven.
Vervolgens binnen deze image met GetDataBack for NTFS een filerecovery gedaan --> 700GB aan data terug!

Insured by MAFIA - You hit me, we hit you!!!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • jwsmit82
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 28-04 11:12
Een image maken van een harde schijf via ddrescue komt mij ingewikkeld over. Is er ook een goede alternatief om een image te maken? Northon ghost bijvoorbeeld of een programma op de hiren dvd? De harde schijf waar ik foto's moet terughalen is niet kapot. Toch wil ik eerst een image hebben zodat eventuele fouten geen gevolgen hebben.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • DaRoot
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 30-05 22:04

DaRoot

Some say...

jwsmit82 schreef op maandag 20 mei 2013 @ 12:56:
Een image maken van een harde schijf via ddrescue komt mij ingewikkeld over. Is er ook een goede alternatief om een image te maken? Northon ghost bijvoorbeeld of een programma op de hiren dvd? De harde schijf waar ik foto's moet terughalen is niet kapot. Toch wil ik eerst een image hebben zodat eventuele fouten geen gevolgen hebben.
Met dd kan je in elk geval een image maken van de hele schijf, dus incl. loze ruimte.. zodat je daar ook weer uit kunt recoveren...

Insured by MAFIA - You hit me, we hit you!!!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 13:51
Verwijderd

[Voor 84% gewijzigd door Uncle Mel op 30-01-2014 21:17]


Anoniem: 502340

Wanneer een hardeschijf bad sectors vertoont onder SMART en je deze formetteert met windows schijfbeheer. Zullen de bad sectors dan weer als "goed" worden gemarkeerd. Of zal SMART de nieuwe locaties doorgeven van de remapped sectors als zijnde de 'originele' sectors ? Ik kom hier niet uit met google. Ervaringen graag.

 • Ghost Dog
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 19:32

Ghost Dog

FP ProMod

Paranoid Android

Als ik het goed heb verandert een format niets aan goede of slechte sectoren van een schijf, en zal SMART nog steeds weergeven dat de schijf slechte sectoren heeft. Als je hem formatteert zullen de slechte sectoren inderdaad geremapped worden.

Colors relate to numbers relate to SOUND | Last.fm! | Band!


 • Black_Rain
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 09-06 16:10
Weet er iemand of er ook datarecovery centers zijn in Europa die enkel zoals http://www.donordrives.com/
enkel pcb herstellingen uitvoerd?

 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 13:51
Verwijderd

[Voor 87% gewijzigd door Uncle Mel op 30-01-2014 21:16]


 • Black_Rain
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 09-06 16:10
In dit geval gaat het bij mij maar over 1 pcb. Donordrives doet hierbij ook de firmware repair vanuit disc system area wat in mijn geval ook noodzakelijk zal zijn omdat de mcu stuk is.

 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 13:51
Verwijderd

[Voor 90% gewijzigd door Uncle Mel op 30-01-2014 21:15]


 • Black_Rain
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 09-06 16:10
Spijtig genoeg over een Samsung 1tb schijf. Ik heb hier al een soortgelijke PCB dezelfde revisie maar het werkt niet.
Ik heb testen gedaan met andere Samsung 1tb schijven (latere versie) uit één en dezelfde batch en de pcb was onderling uitwisselbaar zonder problemen.

Ik heb mij ondertussen een klein beetje verdiept in de materie en naarmate dat de schijf meer gebruitk wordt, worden er specifieke zaken weggeschreven (bv S.M.A.R.T.) die er voor zorgen dat de mcu niet uitwisselbaar is. Enkel met speciale software/hardware PC3000 UDMA kan je dan uit de negative cylinders de nodige informatie op de nieuwe pcb plaatsen.

Ik vind het wel raar dat een firma als donordrives dit voor een klein bedrag kan herstellen.

 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 13:51
Verwijderd

[Voor 97% gewijzigd door Uncle Mel op 30-01-2014 21:14]


 • Black_Rain
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 09-06 16:10
Ik weet niet hoe het gebeurd is want op mijn pc hangt een ups en ik heb een high end voeding. Maar bij het wakker worden uit stand-by was het plots gedaan. De mcu chip wordt heet, schijf spint niet meer, als inderdaad dit model de flash onboard heeft kan ik de kapotte mcu met mijn hot air niet overzetten.Hoe kan ik zien of de flash eventueel extern is? http://www.drivestar.biz/samsung-bf4100185a-p-1822.html.
Het is zeker geen mechanisch probleem want met de andere pcb spint de schijf maar wordt ze inderdaad niet herkend in de bios.

Spijtig dat de firma's geen onderscheid maken in type van problemen ze zouden meer particuliere klanten hebben, ik ben zeker bereid om te betalen, ik weet wat een pc3000 udma kost en de bijkomende updates maar om nu zoveel geld te betalen om 15 minuten werk vind ik echt teveel, in het buitenland kan het dan wel veel goedkoper. De data is zeker zo belangrijk niet.

 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 13:51
Verwijderd

[Voor 97% gewijzigd door Uncle Mel op 30-01-2014 21:14]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • thijssie
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 09-06 11:00
DaRoot schreef op donderdag 16 mei 2013 @ 19:54:
Deze week bezig geweest om data van een externe HDD die gevallen was terwijl ie liep, te redden..
Schijf uit behuizing gehaald, los aan de PC --> spint niet op.
Ondanks gebrek aan cleanroom, toch de schijf opengeschroefd, kop vrij gemaakt. Schijf weer terug in elkaar, et voila, spint weer op. De binnenste halve centimeter van de bovenste platter was in elk geval al beschadigd, dus had niet veel hoop.

PC met die schijf geboot vanaf Knoppix CD.. met testdisk laten zoeken naar partities, en deze naar een image weggeschreven.
Vervolgens binnen deze image met GetDataBack for NTFS een filerecovery gedaan --> 700GB aan data terug!
Hoe werkt het vrijmaken van deze kop precies?
Ik heb hier namelijk twee hardeschijven liggen welke identiek zijn eentje is echter kapot.
De printplaat heb ik al onderling uitgewisseld.

Intel 6600K @ 3,9 GHz | Asus MAXIMUS VIII RANGER | 16GB G.skill Ripjaws @3000MHz CL15 | AMD Radeon 290x @ 1050MHz | Fractal Design Refine R3 | Coolermaster V650 [img]http://valid.x86.fr/cache/banner/8lauyp.png[/img]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 13:51
Verwijderd

[Voor 90% gewijzigd door Uncle Mel op 30-01-2014 21:15]


 • thijssie
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 09-06 11:00
Uncle Mel schreef op zondag 16 juni 2013 @ 16:43:
Zeker weten hetzelfde? hij klikt niet en maakt een paar keer een biepje, en spint niet op? Als hij klikt dan is het niet hetzelfde issue!
Eerder spinde hij niet op, vervolgens heb ik dit kunnen omzeilen door een live PCB swap te doen.
Schijf werd herekend door de computer maar vanzelfsprekend niet de partities dus recovery software (getdataback) er op los gelaten. Maar al vrij snel begon de schijf hevig te tikken waarna hij echt niks meer deed.

Intel 6600K @ 3,9 GHz | Asus MAXIMUS VIII RANGER | 16GB G.skill Ripjaws @3000MHz CL15 | AMD Radeon 290x @ 1050MHz | Fractal Design Refine R3 | Coolermaster V650 [img]http://valid.x86.fr/cache/banner/8lauyp.png[/img]


 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 13:51
Verwijderd

[Voor 98% gewijzigd door Uncle Mel op 30-01-2014 21:15]


 • Camacha
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 03-07-2017

Camacha

Herder of bits.

Nou, ik kan me waarschijnlijk hier melden. Na een rare hiccup heb ik de grootste moeite mijn bestanden goed te benaderen. Veel is te zien en te openen, maar vaak lijkt explorer ook bezig of is de boel erg traag. Van het meeste is wel een backup, maar ik zou graag voor de zekerheid alle belangrijke bestanden nog eens backuppen. Er zit vast en zeker spul tussen dat toch niet helemaal elders te vinden is. CrystalDiskInfo geeft alleen een hoge (47) Current Pending Sector Count die die waarde volgens vrijwel in één keer heeft gekregen en een al langer op 2 staande Uncorrectable Sector Count.

Ik heb inmiddels een andere, kleinere HDD geformatteerd en aan de PC gehangen, die meer dan groot genoeg zou moeten zijn voor de belangrijke bestanden. Films en installatiebestanden mogen sneuvelen. Ik zou het liefste voordat ik aan de slag ga en ook een load op die schijf zet kopiëren wat er nu (nog) is. Momenteel zit de schijf nog in een (los gekochte) externe USB3-behuizing. Hoewel de kans bestaat dat de fouten daar vandaan komen kom ik daar voordat ik de boel heb veilig gesteld nog niet aan. Simpelweg kopiëren in explorer gaat lang niet altijd. Soms stopt de bewerking gewoon zonder melding of duurt het erg lang.

Wat is de beste methode/programma om van geselecteerde mappen een as is kopie te maken?

Persuader of bytes.


 • Camacha
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 03-07-2017

Camacha

Herder of bits.

Camacha schreef op donderdag 04 juli 2013 @ 02:59:
TestDisk geeft een Invalid FAT Boot Sector aan, terwijl het een NTFS- schijf is. Morgen maar eens uitzoeken wat ik daar nou weer mee moet. Ik krijg ook wat read errors, dus goed is het allemaal niet.
CodeCaster schreef op donderdag 04 juli 2013 @ 11:30:
Legacy. :) Detailed Explanation of FAT Boot Sector. De bootsector (die losstaat van een eventueel aanwezig bestandssysteem) kickstart de NTLDR, die NTFS spreekt.
Ah, zoiets vermoedde ik al een beetje, maar fijn dat even zo duidelijk te hebben. Ik krijg inmiddels rond de 50% een hele sloot aan read errors, maar aangezien de schijf voor minder dan 50% gevuld is koester ik de hoop dat dat niet ten koste van data hoeft te gaan. Het is wel duidelijk dat ik maatregelen zal moeten treffen, maar eerst maar eens de test afdraaien.
TommieW schreef op donderdag 04 juli 2013 @ 08:30:
Staat er niet iets interessants bij de S.M.A.R.T.?
Alleen de Current Pending Sector Count is omhoog geschoten (nu 101) en waarschijnlijk door Testdisk nog steeds aan het stijgen.

Persuader of bytes.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Camacha
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 03-07-2017

Camacha

Herder of bits.

Wel, inmiddels heb ik geen normale toegang tot de schijf meer. Deze degradatie baart me toch wel wat zorgen, al kan het iets simpels als de MBR zijn. Ik ben vanaf nu in ieder geval veroordeeld tot tools.

Ik denk dat ik nu toch maar de schijf uit zijn behuizing ga halen om fouten daarmee uit te sluiten. Je hebt dan immers toch een extra protocol waar de bitjes overheen moeten (USB3). Daarna maar een poging doen om de MBR (tijdelijk) te herstellen om nog wat relevante data te evacueren.

Goede ideeën en input zijn welkom! :)

Edit: ik ben eerst maar met Photorec (ook van Testdisk) de 160 GB schijf aan het vullen met data tot zover het wil. Dan heb ik niet alles, maar het oudere spul wel alvast. Geen bestandsstructuur of namen, dus functioneel is het wel erg lastig, maar het is strikt genomen niet weg en vooral foto's zijn betrekkelijk makkelijk te achterhalen en sorteren.

Edit: not so great succes. Ik heb toen de schijf net vers was een bups mp3's van een scheidende huisgenoot overgenomen. Die staan helaas dus vrijwel vooraan de schijf, waardoor het gros van de nu geredde data minder relevante (en bovendien naamloze en dus nauwelijks bruikbare) mp3's zijn.

Toch maar even rap een groter schijfje scoren.

[Voor 84% gewijzigd door Camacha op 05-07-2013 02:33]

Persuader of bytes.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Camacha
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 03-07-2017

Camacha

Herder of bits.

Wie heeft er ervaring met het maken van een 1:1 image van een brakke schijf? Google spuugt talloze antwoorden uit, maar wat persoonlijke ervaring zou fijn zijn.

Nu moet er wel eens iemand anders posten, een quadpost is wel genoeg :p

Persuader of bytes.


 • DutchNutcase
 • Registratie: Augustus 2005
 • Niet online

DutchNutcase

E = mc^2

ddrescue is denk ik het handigst, maar je zult dan wel aan de gang moeten met *NIX. Verder is het verstandig als je de schijf niet meer benadert tot je een image hebt getrokken. Alles wat je schrijft kan namelijk je data slopen.

Luctor et Emergo || specs


 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
Keb een vraagje. Ik heb een bestand die over een 'pending sector' heen lijkt te staan. Nu wil ik het bestandje (video) verplaatsen om te redden wat er nog van over is, en de pending sectors de ruimte te geven om zich te herstellen. Maar .. hoe ? Gewoon verplaatsen lukt niet met explorer of fastcopy (blijft op hetzelfde punt hangen) ... :-(

De video zelf werkt in principe nog zonder problemen, maar is 2 uur dus heb 'm niet helemaal afgespeeld, ergens tussenin zal die wel even overslaan.

 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
Iemand een idee ?

 • Zorn
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 09-06 15:47

Zorn

save a tree, eat beaver!

Camacha schreef op dinsdag 09 juli 2013 @ 22:59:
Wie heeft er ervaring met het maken van een 1:1 image van een brakke schijf? Google spuugt talloze antwoorden uit, maar wat persoonlijke ervaring zou fijn zijn.

Nu moet er wel eens iemand anders posten, een quadpost is wel genoeg :p
Misschien al te laat en ben je al verder, maar de hiren's boot cd is hier wel goed voor. Daar staan meedere programma's op voor klonen (copyr vind ik daar een van de betere van, kan namelijk ook goed met sectorfouten overweg)

 • Jogai
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 09-06 13:06
Toch vraag ik me nog steeds af of bij mij het PCB kapot is. In de device manager van Windows 8 zie ik hem (soms) wel verschijnen (ongeveer als Western Digital 0740 My passport).
Het klinkt voor mij meer alsof er iets met de heads aan de hand is. Kan iemand ff meeluisteren en een oordeel daarover geven?

Let niet op de beeldkwaliteit, het gaat om het geluid.

Het is een schijf van vrienden, maar volgens mij is het hun niet meer dan 100 euro waard om de data terug te krijgen. Ik wil dan nog 2 dingen proberen, opwarmen of bevriezen.

Mij lijkt opwarmen minder destructief, omdat schijven toch al opwarmen tijdens gebruik. Toch is dit een minder vaak gebruikte truuk, iemand ervaringen ermee? (hier wel)
Het tijdelijk bevriezen is dacht ik een vaker toegepaste truuk, maar ik dacht wel destructiever. Daarom wil ik deze tot het laatst bewaren.

Of hebben beide methodes geen zin?

Ik heb deze vraag in dit topic gezet omdat het 3 algemene vragen raakt, nl. Wanneer is het PCB de oorzaak, en helpt opwarmen/bevriezen.

Klik hier om op linkedIn lid te worden van de Freelance Tweakers groep.


 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 13:51
Verwijderd

[Voor 121% gewijzigd door Uncle Mel op 30-01-2014 21:15]


 • Jogai
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 09-06 13:06
Thanks, disk manager laat idd niets zien.

Ik heb het geluid eens vergeleken en het is idd nogal snerpend tov een werkende schijf.

Klik hier om op linkedIn lid te worden van de Freelance Tweakers groep.


 • Q
 • Registratie: November 1999
 • Laatst online: 07-06 20:43

Q

Au Contraire Mon Capitan!

Uncle Mel, jij werkt volgens mij voor een DR bedrijf, welke is dat? Ik zie het antwoord niet als spam, of anders via DM?

 • rally
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 22:06

rally

Deyterra Consultancy

Mocht het helpen. Ik heb meerdere malen van de diensten gebruik gemaakt van Kroll Ontrack.
Niet goedkoop, maar wel snel en goed. Ik vond de prijs/prestatie verhouding prima.

Ook bij encrypted schijven overigens (mits de decryption key beschikbaar is). Dan is het overigens wel duurder en duurt het langer.

[Voor 8% gewijzigd door rally op 09-09-2013 12:20]

http://www.deyterra.com


 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 13:51
Verwijderd

[Voor 98% gewijzigd door Uncle Mel op 30-01-2014 21:15]


 • Camacha
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 03-07-2017

Camacha

Herder of bits.

Zorn schreef op donderdag 22 augustus 2013 @ 14:54:
Misschien al te laat en ben je al verder, maar de hiren's boot cd is hier wel goed voor. Daar staan meedere programma's op voor klonen (copyr vind ik daar een van de betere van, kan namelijk ook goed met sectorfouten overweg)
Het project staat wegens andere verantwoordelijkheden even letterlijk en figuurlijk op de plank, dus je commentaar is zeker nuttig en gewenst :Y

Bij een eerdere scanpoging merkte ik inderdaad dat de omgang met sectorfouten belangrijk is.

Persuader of bytes.


 • mtr33
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 09-06 17:16
Camacha schreef op maandag 09 september 2013 @ 18:32:
[...]

Het project staat wegens andere verantwoordelijkheden even letterlijk en figuurlijk op de plank, dus je commentaar is zeker nuttig en gewenst :Y

Bij een eerdere scanpoging merkte ik inderdaad dat de omgang met sectorfouten belangrijk is.
Tot nog toe heb ik de beste ervaring met ddrescue. Deze staat bij mij dan ook standaard op een flashdrive (SystemRescueCD). Wel even goed googlen voor de beste settings voor elk scenario, maar het1:1 clonen van een disk is redelijk simpel. Eerste run zonder rereads en een evetuele tweede run met rereads en/of in reverse.

Voorbeeld van een 'eenvoudige' 1:1 disk recovery:
Rescue an entire hard disk /dev/sda to another disk /dev/sdb
copy the error free areas first : ddrescue -f -n /dev/sda /dev/sdb rescue.log
attempt to recover any bad sectors: ddrescue -f -r 1 /dev/sda /dev/sdb rescue.log

[Voor 33% gewijzigd door mtr33 op 17-09-2013 10:08. Reden: added links & voorbeeld]


 • Shadow_Zero
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 02-06 14:05
MF schreef op woensdag 28 november 2012 @ 09:21:
[...]

Dat heb ik nu met 2 schijven gedaan en werkte beide keer zeer goed. Bei de tweede moest ik de schijf (met ijsjes erop) in de vriezer laten liggen en met een USB adapter de data overzetten maar het werkt wel :)
Gaat lange tijd in de vriezer nog verschil maken? Ik heb nu een Hitachi schijf uit m'n Samsung laptop die het heeft begeven en ging klikken. Na wat proberen heb ik hem toch weer aan het spinnen gekregen, maar de BIOS detecteert hem al niet, noch alle live/rescue boot discs die ik er tegenaan gooi.

Kan ik dit nog proberen, of is de enige mogelijkheid een data recovery bedrijf? (of kan ik beter een eigen topic starten ^^ )

 • jan99999
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 03-06 12:16
Als je de hd nog naar een recovery bedrijf wilt sturen, dan zeer zeker niet in de vriezer leggen.
In de vriezer leggen kun je doen voordat je de schijf weg gooit, want daarna is de kans dat je de hd flink beschadigd doordat er vocht/ijs in de hd aanwezig is, je hd is niet luchtdicht, dus er zit ook vocht in.

 • Andre21
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 11-03 22:11

Andre21

Inmiddels 39....

Iemand nog een idee voor het volgende:

Een WD 500GB SATA schijf die het niet meer doet. Hij komt uit een externe behuizing. Als ik hem op een USB poort aansluit, dan hoor ik hem opspinnen, ff ratelen en dan uitvallen, waarna dit zich gelijk weer herhaalt. Na een aantal keer blijft hij draaien (althans hij staat aan. Je hoort verder niks) en is hij zichtbaar in device manager. Verder nergens, niet in windows explorer, niet in schijfbeheer.

Ik heb File Scavanger gedownload. Die ziet wel een schijf van 0kb, maar kan er verder niks mee.

Blender....


 • bartjas
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 04-05 10:49

bartjas

Ook Bekend met EPO

Hoi,

Ik heb even het forum door geplozen maar kom toch steeds hier uit! Mocht naar aanleiding van mijn bericht dit verhaal hier toch niet thuis horen dan hoor ik dat natuurlijk graag.

De uitdaging wil als volgt:

recent, zeg 2 weken geleden, heb ik mijn pc stof vrij gemaakt of wel alles eruit stof er voorzichtig af halen en er weer in. Alles met foto's vastgelegd om geen f**k up te maken wat betreft bekabeling.

Vervolgens wilde Windows niet meer opstarten vanaf de HDD (Seagate Barracuda 7200.9 250GB). Schijf werd wel herkent. Hij tikte een beetje, maar verder geen vreemde geluiden. Toen ik een BOOT van de windows CD draaide gaf die foutmelding over de I/O controller. Alles nagelopen bleek ik de sata aansluiting op het MOBO te hebben omgedraaid. Dat opnieuw gedaan p.c. aan zelfde probleem, windows wil niet. Nieuwe BOOT van CD en die liep door naar de instalatie. Instalatie gedraaid en na een reboot ging die weer verder maar bleef hangen in de afsluiting van de instalatie. De HDD begon te piepen en tikken. Pc reageerde niet meer. Na veel zwoegen de pc hardhandig moeten uitzetten. En nu herkent de pc de schijf niet meer in BIOS. Schijf aangesloten op mijn andere pc en die ziet m ook niet! zelfs crosscheck met werkende schijf uitgevoerd op de pc waar de kapotte HDD uitkwam en die werd wel herkent.

Kortom ik kan concluderen dat buiten het gepiep en af en toe getik om mijn HDD overleden is.

Is het enige dat ik nu nog kan doen deze opsturen naar een bedrijf dat HDD's repareert? of is het een hopeloze zaak?

heb zelf Digirec gevonden die rond de €925,- de schijf (misschien) kunnen maken.

Graag jullie mening of adviezen over wat ik er mee moet doen en of er nog andere bedrijven zijn die ik hiervoor kan benaderen.

Alvast dank

 • TERW_DAN
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Dus je hebt Windows op het ding geïnstalleerd terwijl er nog belangrijke data opstond? Dat gaat het recoveren waarschijnlijk niet makkelijker maken.

Je kunt proberen zelf de schijf te fixen met een identieke print (in de hoop dat daar het probleem lag). Anders zou ik 'm inderdaad opsturen.

 • bartjas
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 04-05 10:49

bartjas

Ook Bekend met EPO

TERW_DAN schreef op donderdag 31 oktober 2013 @ 22:53:
Dus je hebt Windows op het ding geïnstalleerd terwijl er nog belangrijke data opstond? Dat gaat het recoveren waarschijnlijk niet makkelijker maken.

Je kunt proberen zelf de schijf te fixen met een identieke print (in de hoop dat daar het probleem lag). Anders zou ik 'm inderdaad opsturen.
thanks voor je snelle reactie,

Ja windows erop gezet inderdaad. Maar ik weet nu dus niet of die instalatie geslaagd is. Nu je het zo zegt niet de handigste manier inderdaad. 8)7 |:(

Uhm okay lol sorry ben niet zover hierin onderlegd maar wat bedoel je met een identieke print?

 • TERW_DAN
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Een print die precies overeenkomt met wat er nu op je disk geschroefd is. Dus zelfde type, grootte, sitecode, datecode etc.
Al denk ik eerder dat in dit geval het niet aan de print ligt, maar dat is helemaal lastig om zelf uit te proberen.

 • bartjas
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 04-05 10:49

bartjas

Ook Bekend met EPO

Okay ik begrijp het.

Dus deze schijf is alleen nog te recoveren als ik hem op stuur.

Bedankt voor de hulp en ga er mee aan de gang.

 • MrDummy
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 11-05 12:51

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Ik maak een foutje, want keek even niet goed uit (wou driveletter wissen, maar dat blijkt volume wissen) en dan besef ik dat mijn 2TB schijf niet meer toegankelijk is.
Zoals de bedoeling hou ik mijn hoofd koel en laat geen schrijfhandelingen doen op gewiste partitie.

Er is op dit moment keuze uit diverse tools. Eén ervan is EaseUS Partition Recovery. Volgens youtube video is deze in staat partitie terug te halen en weer leesbaar maken. Daar kom ik voor. Anders moet ik bijna 2TB aan data kopieren naar nieuwe 2TB. Dat is erg lange klusje.

Ik wil even hier mensen vragen welke (gratis) programma's er zijn die goed en simpel partitie tabel kan herstellen na "Volume wissen" in Windows 7.

Er is nog een andere tool met freeware recovey, Active@ Partition Recovery.
Ontrack Easy Recovery heb ik ook bij de hand, maar ik weet niet of ie partitie tabel kan herstellen.

Ik weet niet of Windows 7 alle partitie tabellen wist of alleen primaire heeft gewist... De partitie is zelf NTFS en standaard geformatteerd. Dus geen nieuwe type partitie.

Welke programma is dus aan te raden? Graag freeware als het kan.

Alle hulp is welkom. Dank u wel.

 • MrDummy
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 11-05 12:51

MrDummy

Nog steeds gek op anime...

Eindelijk ben ik eruit. Testdisk doet zijn werk goed en veel sneller.
Waar andere programma's lang over doen met zoeken naar partitie (heck, hele schijf scannen is niet altijd nodig als je weet dat hdd zelf prima is) ziet Testdisk al snel bruikbare partitie. Na terugschrijven partitie is hdd weer leesbaar.
Niet te geloven dat sommige recovery programma's gewoon niet werk doen of teveel moeite doen. Het lijkt erop dat allen uitgaan van "worst case scenario": full disk scan doen.

Wel moet ik opmerken dat externe hdd aan USB beter te scannen is. Ik beschik ook over NDAS behuizing, dat via netwerk loopt. Hier werkt scannen ook, maar partitie naar harde schrijf schrijven resulteert in disk read error.
Dat hoeft niet zeggen dat het fout is. Sluit voor zekerheid aan op USB en voer nogmaals Testdisk uit. Hiermee zal schrijven wel lukken en is hdd te lezen.

Ik heb weer vandaag geleerd van Testdisk. Het is zeker #1 aanrader voor iedereen om snel te recoveren als je per ongeluk partitie hebt gewist.

 • Sméagol
 • Registratie: Maart 2007
 • Nu online

Sméagol

Master of Mayhem

Ik heb gisteren zwelf wat data terug moeten halen, en ik wilde snel en makkelijk, en was bereid daarvoor te betalen. Heb er snel een paar geprobeerd, uit dit en het andere topic, maar Active partition recovery (http://www.partition-recovery.com/) gaf mij het beste resultaat. Het ging om een verloren partitie die nog niet geformatteerd was. Dit programma gaf mij in letterlijk enkele kliks en niet meer dan een minuut wachten mijn partitie terug. It testte ook o.a. testdisk, maar die vond mijn partitie wel, maar kon ´m om één of andere reden niet recoveren. Hij gaf een suggestie waar dat aan kon liggen, maar ik wou me niet verdiepen in filesystems, zoals ik al zei wilde ik snel en makkelijk. Was $ 40,- maar er is op dit moment $ 5,- discount voor de standaard versie.

Wel een kanttekening: Ik probeerde daarna ook nog een andere partitie terug te halen. Was niet essentiëel, maar had leuk geweest. Hij vond ´m wel, maar de recovery ging verkeerd, en ik had alleen een partitie maar lang niet alle data terug. Dit was wel een partitie die geformatteerd was. Lijkt een probleem met overlappende partities, want het leek op de laatste versie van die partitie na één van de vele Windows re-installs van de afgelopen weken. Nogmaals, ik vond het niet essentiëel, dus heb me er niet in verdiept. Kan zijn dat ik de andere overlappende partie moest hebben, hij gaf 2 op het eerste gezicht dezelfde partities.

Make lovecraft not warcraft. / Films 2022


 • Twazerty
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 09-06 16:54

Twazerty

AVCHDCoder developer

Ik heb in de afgelopen 10 jaar vele hardeschijven gehad en in al die tijd eigenlijk nooit problemen tot gisteren. Uitgerekend mijn backup/server schijf ging iets mis mee. Ik draai op een low end atom pc'tje windows server 2003 met een GPT 4 TB HGST als data schijf voor backups, beveiligingsopnamen, downloads en kleine serverdoeleinden zoals een ftp server. Gisteren heb ik een FTP server geinstalleerd aangezien ik wat data bij iemand moest krijgen. Dus ik ben een paar 100 GB aan data op de schijf aan het zetten terwijl de ander via FTP al aan de slag is gegaan. Het heeft een uurtje of 4 goed gedraaid en spontaan is de schijf niet meer goed te benaderen. Sommige mappen kon ik nog openen, andere niet meer. Na een reboot werd de schijf als RAW gezien. Ofwel spontaan is de partition table corrupt/verdwenen. Wat hier fout is gegaan weet ik niet, maar dat is wel even balen aangezien ik nog niet alle data dubbel had staan. Ga ik nu de data recoveren (had nog niet door dat enkel de partition table corrupt is) of de schijf formatten en opnieuw beginnen. Toch maar voor recoveren gekozen.

Na wat puzzelen met Active@ Partition Recovery leek het erop alsof alleen de partitietabel corrupt is. Want de applicatie kon al mijn data gewoon zien, al kreeg ik het niet voor elkaar hier specifieke mappen uit te kopiëren. Enkel de primary partition boot sector leek corrupt, de copy of boot sector liet netjes NTFS zien. Na de primary gefixed te hebben (url) met de applicatie werd de schijf helaas niet terug herkend als NTFS door windows. Uiteindelijk maar de schijf opnieuw geformatteerd, 50 uur wachten om de schijf uit te lezen zodat ik nog bestanden kon recoveren was het niet waard.

Edit: SMART waarden zien er goed uit, dus ik ga er nu even vanuit dat er verder niets stuk is. Had gelezen dat dit wel eens voor kon komen, al vind ik het best vreemd.

[Voor 4% gewijzigd door Twazerty op 02-02-2014 15:36]

Ruisende versterker: schakel je subwoofer in.


Anoniem: 578274

Ik heb een vraag, ik heb hier een hardeschijf van verbatim 1TB. Maar als ik deze aan mijn laptop koppel dan geeft die aan dat de schijf moet formatteren, dat wil ik natuurlijk niet want dan ben ik al mijn bestanden kwijt. Toen ik in het start menu keek bij partities stond de harde schijf er wel vermeld en dat de schijf RAW is. Deze was eerst NTFS is er een manier om hem weer naar NTFS te krijgen zonder te formatteren en zonder mijn bestanden kwijt te raken? Of moet ik een 1:1 image maken en die op een andere schijf zetten, en de schijf dan formatteren en de gegevens later terug te kopieren?

 • Anoniem: 286128
 • Registratie: Januari 2009
 • Niet online
Sinds gisteren precies hetzelfde met een WD schijfje op mijn werk. Ga er wel even mee aan de slag ;).

 • Propane
 • Registratie: Augustus 2008
 • Niet online
Ik had vandaag ook een leuke verrassing. Ik kom na twee maanden afwezigheid weer thuis, probeer mijn desktop te booten, maar die wil niet. HDD activity LED blijft knipperen en ik hoor de HDD bezig. Dus geprobeerd te booten met de HDD losgekoppeld (Windows SSD + 2de SSD, HDD is voor data). Geen probleem meer.

De HDD even in een externe USB 3.0 behuizing gemonteerd en dan maar proberen uit te lezen. Duurt even, maar nu ben ik er ook achter dat op een of andere manier 1 van de 3 partities van NTFS naar RAW is geraakt en onleesbaar is voor Windows.

Via Active Partition Recovery er net achter gekomen dat de data en dergelijke allemaal ongeschonden is/lijkt, dus ik ben nu aan het kijken of de partitie zelf ook weer te redden is of dat ik de data eraf moet proberen te halen en de boel moet formatteren.

Heel apart hoe dit soort dingen gebeuren. Mijn desktop heeft simpelweg twee maanden uit gestaan, zonder stroom erop en geen enkel probleem met de HDD daarvoor.

Anoniem: 578274

Is er niet iets van een tool om (zonder te formatteren) van RAW naar NTFS gaan?

 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 19:00

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Er zijn tools die opnieuw de indeling kunnen opbouwen/wegschrijven, maar welke dat kunnen en hoe of wat ben ik effe kwijt :X

Succes met zoeken en de recovery in ieder geval !! Lijkt me echt minder dat je zomaar zonder reden data kwijt bent :|

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • Midas.e
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 02-06 11:51

Midas.e

Is handig met dinges

Tijd om testdisk uit de mottenballen te halen en je partitie table te laten recoveren.

Hacktheplanet / PVOutput


 • Propane
 • Registratie: Augustus 2008
 • Niet online
Ik heb met Active@ Partition Recovery geprobeerd de partition table te repareren, dat ging echter niet. Er waren opeens wat vreemde overlappende partities. Degene die van NTFS plotseling RAW was geworden werd door dat programma gewoon als prima geformatteerd en als gezonde partitie gezien, heel vreemd.

Uiteindelijk de data allemaal gekopieerd naar een externe harde schijf, partitie verwijderd in Disk Management en alles was opeens weer goed met de harde schijf. Ik vertrouw hem even niet meer, dus ik haal de eerstvolgende mogelijkheid een nieuwe HDD en laat de belangrijke data voorlopig even op twee verschillende backup schijven staan :P.

Backup blijft super belangrijk. Ik heb gelukkig doorgaans alle belangrijke documenten en andere data op verschillende plaatsen extra. In dit geval stond er ook nog redelijk wat muziek op wat juist even niet op een backup schijf stond, dus ik ben wel blij dat niet alles weg was.

Anoniem: 577595

Even een vraagje (ik heb het topic doorgelezen maar ben niet zo handig met computers..)

Heb een USB stick met foto's,filmpjes en muziek
Toen ik deze na een tijdje niet gebruikt te hebben weer aansloot, kon ik opeens bestanden mappen niet meer openen. Mappen hebben een vreemde naam en zijn 16kb groot. Heb geprobeerd te repareren maar dit heeft geen effect.

Kan iemand mij hiermee helpen?

Alvast heel erg bedankt.

 • Smen
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 04-06 10:04
Anoniem: 577595 schreef op donderdag 10 april 2014 @ 01:48:
Heb een USB stick met foto's,filmpjes en muziek
Toen ik deze na een tijdje niet gebruikt te hebben weer aansloot, kon ik opeens bestanden mappen niet meer openen. Mappen hebben een vreemde naam en zijn 16kb groot. Heb geprobeerd te repareren maar dit heeft geen effect.
Waarschijnlijk kocht je een budget USB-stick. Je bestanden zijn zeker nog terug te halen, bijvoorbeeld met een programma als Recover My Files. Daarmee kun je op bestandstype zoeken op je "kapotte" kaart. Let op, alle data die je op die stick zet evenals formatteren, maakt het alleen maar lastiger te recoveren.

Succes!

Tip: koop een USB stick van een gerenommeerd merk. Kost iets meer, heb je minder gedoe!
Pagina: 1 2 3 4 5 Laatste

Let op:
[html]Dit topic is alleen bedoelt voor het delen van ervaringen met betrekking tot recoverysoftware en -methodes.
Specifieke problemen kun je kwijt in een eigen topic. Offtopic posts worden getrashed.[/html]

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee